|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Dziękuję za opinię w sprawie szczepień, będę małą szczepić na pneumokoki, co do meningokoków to jeszcze się zastanowię.
|
|
|
|
#1802 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
DzieńDoberek ![]() Jeny czuję sie jakbym miała noworodka w nocy jak z zegarku Szymon budzi się co 3h
|
|
|
|
#1803 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Czy Wasze dzieci też stękają przy robieniu kupki?
Hani tak robi i nie wiem, co jest tego przyczyną. Bólów brzuszka nie ma. Myślę, że to może przez to, że kupka zmieniła konsystencję na bardziej zwartą Ale może to nie to? Jeszcze jedno pytanie. Czy sucha skóra na policzkach, łokciach i przedramionach zawsze wskazuje na alergię? Hania ma taką skórę od jakiegoś czasu. Jak posmaruję kremem nawilżającym, to problem znika. Cytat:
Chyba nie mamy się czym przejmować. Hania była już trzy razy na pobieraniu krwi i ma właściwie rzadką więc wszystko jest ok ![]() Cytat:
![]() A dlaczego na voucherze jest kwota 49zł? Nie możesz tego zamazać? Tak, żeby nie było żadnej kwoty? Ja bym nic nie dokupowała...bez przesady Jak szwagierka pójdzie na masaże, to się przekona, że to nie był voucher za 49zł, a za dużo więcej
|
||
|
|
|
#1804 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Ależ wczoraj po południu cisza była... Szalałyście przy sobotnich przedświątecznych porządkach?
![]() Cytat:
Ech, jedyny pomysł to cierpliwość... Proponować do skutku. Mój łobuz też marne zainteresowanie piciem z butli wykazuje, więc póki co wyszłam z założenia, że jak jest mama "pod ręką", to niech pije mleko, ile chce, a jak mamy nie będzie, to jak będzie mu się chciało pić, to pewnie wypije. Co kilka dni proponuję wodę lub sok rozcieńczony. Cytat:
Nie ociągamy się Poza tym Kajko je też już kaszkę i owoce, tylko wczoraj wspomniałam o samych warzywach odnośnie zupek. Jeszcze ze dwa wprowadzę i dam też mięcho My też już w krzesełku od kilku dni Nie pisałam o bilansie półroczniaka, to niech będą wyniki mojego 7-miesięczniaka: ![]() waga 7600g wzrost 68 cm zęby 1 - wczoraj wyszedł ![]() Poza tym raczkowanie, siedzenie bez podparcia i również wczoraj pierwsze wstanie A to najczęściej przyjmowana przez Kaja pozycja Podnosi się tak bez przerwy, opierając o cokolwiek i jeszcze kilka fajnych ujęć
|
||
|
|
|
#1805 |
|
Zadomowienie
|
Moja od czasu wprowadzenia słoiczków stęka przy robieniu kupek i robi je bardzo zbite. Poniewaz miała mega problem ze zrobieniem kupki przez 6 dni lekarka kazała mi dawać jej mała łyżeczkę laktulozy. Kupki są mniej zbite i pojawiają się częściej.
|
|
|
|
#1806 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja w tym tyg idę do fryzjera i szukam inspiracji.Nie farbowałam włosów od maja ![]() _agata znów zawróce Ci głowe... jaki przecier pomidorowy dajesz Maćkowi ? Aaa i od kiedy można dawać truskawki?
|
|
#1807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kaj cudny.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1808 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za ząbki, siadanie, raczkowanie i wstawanie ![]() Hani jeszcze nie robi nic z tych rzeczy i ząbków jeszcze brak ![]() onething i jak się czujesz z nową fryzurą? Ja też jakieś 4 miesiące temu ścięłam drastycznie włosy Średnio mi się to sprawdza w praktyce, bo Hania jest na etapie łapania mnie za cokolwiek, a włosy to Jej nomber łan Włosy są za krótkie, żeby je spiąć. Jak sobie radzisz z grzywką?
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-12-16 o 14:07 |
|
|
|
|
#1809 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
brawa za 1 ząbka i za postępy
|
|
#1810 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=kism;38159101]
Witam! Świetne zdjęcia to rośnie Ci mały alpinista gratulacje ząbka.---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- [QUOTE=natusiakac21;381556 04 To i ja wkleję zdjęcie Antosia[/QUOTE] Dziewczyny dzieciaczki urocze jak tu już nie raz było pisane w końcu nasze tu z wątku są najładniejsze. Powiem Wam że często tak myślę kiedy to zleciało przecież niedawno wrzucałyśmy na email nasze brzuchy a tu już takie panny i kawalerowie rosną
|
|
|
|
|
#1811 |
|
Zadomowienie
|
Hej, mam zdjęcie Ninki z dzisiaj
więc dodaję, He he śmiesznie się patrzy Już niedługo skończy 6 miesięcy A ja w środę kończę 25 no i jedziemy całą rodziną z tej okazji do Tropical Island DSC00371.jpg A no i za pamięci dodam zdjęcie z Andrzejków jak wyglądałam, no bo w końcu prosiłam was o poradę, to i pokarzę co mi z tego wyszło ![]() DSC00348.jpg DSC00359.jpg Nie chce się dodać reszta zdjęć, więc daję link ![]() http://szafa.pl/c13152134-kreacja-na-andrzejki.html |
|
|
|
#1812 |
|
Zakorzenienie
|
Ale mamy dzieciaczki
|
#1813 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z lewej Michaśka, z prawej Aluśka. Rzeczywiście z lewej starsza, o minutę :p:. Nie ma co podziwiać, bardzo dużo pomaga mi mama, bo inaczej chyba nie dałabym rady. Miśka ma tendencje do zanoszenia się z byle powodu. Dzisiaj np zaniosła się, bo świeciła się choineczka na lodówce i ona ją sobie oglądała, a przyszedł dziadek z Aluśką i ona ją dotknęła, także płacz na zawołanie z zaniesiem się. No i uwielbiają jednocześnie pić mleczko, a sama nie mam szans nakarmić ich jednocześnie. Edytowane przez Maloka Czas edycji: 2012-12-16 o 20:58 |
||||||
|
|
|
#1814 | |||
|
Raczkowanie
|
dziękujemy za komplementy
![]() Cytat:
Kurcze nie wiem czemu jest kwota. Zamazać nie mogę bo są tam opisane trzy opcje i co za którą przysługuje, więc żeby zdziwiona później nie była. Zła troche na to jestem bo to taki prezent z ceną, ale mam nadzieje, że będzie jak mówisz ![]() Antoś dopiero poszedł spać, jakoś nie mógł zasnąć. Jeszcze mi zostały 4 prezenty do kupinienia i jakieś 20 do zrobienia. Fajnie mieć dużą rodzinę, ale ile to roboty ![]() ---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Cytat:
Marzyłam po cichu o bliźniakach, ale jak widzę ile jest z jednym roboty ![]() Nie miałby mi kto pomóc na dłuższą mete. Podziwiam Cię i fajnie, że masz pomoc Takie małe, a już potrafią pokazać co mają za uszami ![]() W życiu nie przypuszczalam, że tak małe dziecko potrafi już coś wymuszać i podporządkowywać sobie innych. ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Cytat:
Marzyłam po cichu o bliźniakach, ale jak widzę ile jest z jednym roboty ![]() Nie miałby mi kto pomóc na dłuższą mete. Podziwiam Cię i fajnie, że masz pomoc Takie małe, a już potrafią pokazać co mają za uszami ![]() W życiu nie przypuszczalam, że tak małe dziecko potrafi już coś wymuszać i podporządkowywać sobie innych. |
|||
|
|
|
#1815 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i nie rozbudził się tak całkiem, tylko pokwękał chwilkę i spał dalej. Zobaczymy jak będzie dzisiaj, bo też daliśmy ![]() Cytat:
Ale poza tym nic mu nie dolega i nie płacze od tego stękania, więc raczej wszystko jest ok ![]() Cytat:
Ale za to jeszcze kompletnie nie mobilny ![]() Ale Kaj podobny do tatusia
|
|||
|
|
|
#1816 |
|
Zadomowienie
|
Nom, dobrze karmi, ale obecnie znowu tylko cycem, odkąd ząbkuje, nie chce nic innego;/, a wcześniej przecież jadła bardzo ładnie przeciery
Nie wiem czemu jej się odwidziało? |
|
|
|
#1817 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja w tym roku mam dwie wigilie i w sumie 16 osób do obdarowania Musi jeszcze coś w domu zostać.Cytat:
|
||
|
|
|
#1818 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Szwagierce kupiłam ten voucher, teściom blender, męża kuzynką kosmetyki do ciała. Jeszcze cztery uszę wymyśleć. Za dużo czasu już nie mam ![]() Może jakieś propozycje? |
|
|
|
|
#1819 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Nadrabiałam na raty i wcięło mi cytowanie W każdym razie fajnie tak pooglądać zdjęcia innych dzieciaczków Pamiętam, że było pytanie o szczepienie na pneumokoki - ja szczepię. Celinka jest już po dwóch dawkach, a opinie lekarzy/położnych są, jak widzę, również w tej kwestii podzielone. Moja położna radziła mi szczepić na pneumokoki, a rotawirusy sobie darować. Celinka ładnie wcina już nowe smakołyki, ale nie lubi jabłka Owszem, coś tam pomemla, ale dosłownie odrobinę. Poza tym raczej woli słoiczkowe jedzenie niż moje. Trochę żałuję, bo cieszyłam się, że będę mogła sama coś przygotować, a tu lipa. Odnośnie tego jabłka, to też trochę problem, bo większość deserków opiera się na jabłku, no ale trudno, będziemy próbować różnych kombinacji.Wiem, że jakiś czas temu padło takie pytanie, ale nasze pociechy już trochę podrosły, więc z ciekawości zadam je jeszcze raz : jak długo Wasze dzieci są aktywne między drzemkami? Moja wytrzymuje 2h dosłownie z zegarkiem w ręku. Ostatnio sporadycznie zdarza się, że 2,5h da radę. Mi to całkiem odpowiada , ale zastanawiam się czy na tym etapie już dzieci nie zachowują dłuższej aktywności ![]() Wczoraj Celinka gadała przez sen. Z jednej strony to było trochę zabawne, a z drugiej przerażające, bo w pewnym momencie brzmiało to tak, jakby miała jakiś koszmar. Próbowałam ją jakoś wyrwać z tej fazy snu i się udało Spała dalej spokojnie.Chciałam jeszcze coś napisać, ale oczywiście jak Was czytam, to pamiętam, a jak zabieram się za pisanie, to zapominam. Ach, ta skleroza ![]() |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1820 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Antek nie lubi samego banana, ale już banana z jabłkiem pochłonie i to potrafi wtrąbić cały banan i jabłko na razMłody jest aktywny około 2,5 godziny, robi drzemke 30 minut znowu siedzi 2,5h, drzemka i tak cały dzień. Czasmi od świeta zdarzy sie spanie 1h |
|
|
|
|
#1821 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
hejo
Cytat:
Ja mam trochę truskawek - moja mama mroziła. A maliny kurde miałąm zamrozić i zapomniałam, pierdoła. No nic, pewnie kupię trochę i będziemy próbować. Antek jest zachwycony jedzeniem ( i rozsmarowywaniem sobie jedzenia w rączkach) Cytat:
)Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do aktywności - u nas są trochę dłuższe, po 3-4h. Generalnie wychodzą w ciągu dnia dwie drzemki po 1-2godziny. W nocy za to ciągle się budzi dwa razy. Na szczęście tylko na cyca.Zjada i zasypia.Obstawiam, że jak zacznie więcej jeść w ciągu dnia, to będą te nocki ładnie przespane. |
|||||
|
|
|
#1822 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Witam!
Weekend wreszcie za nami. W sobotę byliśmy na imprezie urodzinowej chrześniaka tżta. Melanż trwał do 1:30 w nocy Wczoraj Kraków. Zapowiadał się piękny dzień ale w Kraku było paskudnie, zimno, szaro i zbyt wilgotno. Brrrrrr. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- Cytat:
![]() A jak Twoje poszukiwania pracy??? ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
Słysząłam, że jest b. energooszczędna, ale chyba mocno sie rysuje i trzeba o nią dbac?? ---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Cytat:
![]() Hmmm nie da się zamazac ceny albo oderwac jakoś? Jak nie, to może dokup jakieś eleganckie czekoladki?? ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- Cytat:
I grymas na twarzy - skupienie Wczoraj Hania tak pierdziała w knajpce w Kraku, że aż mi troch ę wstyd było
|
|
#1823 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I brawo za ząbka! Tak widzę, że Kaj śmiga po płytkach. Nie boisz się trochę? Jak puszczam Hanię na panele to mam zmrożoną krew, bo ona jeszcze ciapa i czasem się tak uderzy, że poł wsi słyszy. ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Cytat:
Z tego co pamiętam, to miałaś dośc długie.... Mnie Hania też ciągnie i muszę nosic spięte, a mam długie włosy. Na grzywkę stosuję opaskę ![]() ---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Cytat:
Znowu się powtórzę, że figurę to Ty masz boską!!! ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Cytat:
Sadzam ją w karmidełku, sprzątam w kuchni, włączam mikrowelę i ona sobie patrzy
|
|
#1824 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kobieto.... U mnie czasem i po 4,5-5h ciągiem
|
|
#1825 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja daję podobnie jak Ty będę dawała pierniczki zrobione przeze mnie. Oprócz tego dziadkom i pradziadkom Hani podarujemy zdjęcia oprawione w ramki. Jak robisz trufle i ptasie mleczko? ![]() Cytat:
Ja mam dodatkowego pierdziocha w domu, w postaci psa więc czasami przed gośćmi się mocno tłumaczę, jak pójdzie seria z dwóch pup Cytat:
Kusiło mnie już kilka lat, a teraz uznałam, że jest pretekst, żeby to zrobić - wypadanie włosów. Pierwsza fryzura była średnio udana, bo nie współgrała ze mną- krótszy przód, dłuższy tył. Teraz mam fryzurę na dłuższego boba i czuję się z nią dobrze Tylko w praktyce wychodzi średnio. Chodzę po domu z trzema kucykami |
|||
|
|
|
#1826 |
|
Wtajemniczenie
|
ja teraz zapuszczam włosy. Jednak najlepiej czuję się w długich. Za każdym razem jak zetnę (a tez lubię takie bardziej radykalne cięcia
) maksymalnie po miesiącu zaczynam ponownie zapuszczać...![]() A, dziewczyny, macie jakieś sprawdzone przepisy na ciasteczka imbirowe? W tamtym roku wymyśliłam sobie imbirowo-cytrynowe. I do ciasta na kruche dodałam skórkę z cytryny i imbir w proszku. Ale jakoś mało smaku miały... I nie wiem, jakby tu... Dodać korzeń starty po prostu?Czy jakoś go spreparować wcześniej? |
|
|
|
#1827 | |
|
Raczkowanie
|
Witam. Antoś wkońcu zaczął przesypiać nocki
![]() Cytat:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe28423.html Ptasie http://kuchnia.ofeminin.pl/przepisy/...ko_221307.aspx z tym, że moje będzie w białej czekoladzie rozpuszczonej Wczoraj znalazłam jeszcze przepis na żelki domowej roboty i ie wiem czy nie zrobie dla męża bo on to uwielbia! Też mam długie włosy i jakoś nie mogę się zebrać do fryzjera. |
|
|
|
|
#1828 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pycha! Cytat:
![]() A ponieważ przeciery zazwyczaj są w dużych opakowaniach (500-750 ml) to ja po otwarciu zamrażam niewykorzystaną część. Można zamrozić albo w pojemniczkach/słoiczkach, i potem to wykorzystać przy gotowaniu kolejny raz, albo w silikonowych foremkach na lód, i wtedy można dodawać po troszku do pojedynczych zupek ![]() Truskawki ja dam lada dzień, jak tylko nie zapomnę kupić ![]() Cytat:
Pytam, bo Maciek surowego nie chce, a uprażone wciąga aż się kurzy ![]() Maciek między drzemkami daje radę jakieś 2-3 godziny. Jak rano wstanie wcześnie, tzn. przed 8, to i po 1,5 godzinie jest już do spania I w ten sposób ma czasami 4 drzemki dziennie
|
|
|
#1829 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry!
Dziękujemy za pochwały Włosy... hm... też właśnie "zaszalałam" i byłam kilka dni temu u fryzjera. Cudzysłów po podcięłam kilka cm ) Jak byłam w ciąży z Maksem i potem jak był malutki, tak samo nie miałam ciągle czasu na fryzjera i urosły mi do pasa, aż w końcu jak miał rok, to dla odmiany obcięłam do brody. Potem w sumie już tylko podcinałam końcówki i tak sobie rosły i znowu mam długie i tym razem już mnie nie nosi na takie mocne cięcie, lubię swoje długie Pomijam, że Kajetan też jest fanem ciągnięcia mnie za włosy Niech no tylko mi jakiś kosmyk z koka wyjdzie, to już łapie, a nawet po prostu jak go biorę na ręcę, to moment i on już ma łapki gdzieś za moimi uszami, na karku i wyciąga włosy z koka nawet, jak mam dość mocno związane Nie mam już rady na niego, trzeba przeczekać Grzywkę zapuszczałam już od ciąży, przeczuwając co będzie i obetnę z powrotem, jak łobuz podrośnie ![]() Nie bój się Już niedługo ![]() Cytat:
A tak długo się martwiłaś... Służy mu kuchnia mamusi Na mobilność też przyjdzie czas. Ja w sumie jakoś nie jestem zwolennikiem teorii, że chudsze dzieci ruszają się wcześniej, choć może faktycznie często tak bywa W sumie Kaj wyprzedza Maksa pod względem rozwoju ruchowego o ok. miesiąc.Oj tak, podobny... Nie mam swojego dziecka Dobrze, że to ja brzuch nosiłam ![]() Cytat:
Najdłużej opierał się kaszce (podaję Holle jaglaną zrobioną na Bebiku), już obawiałam się, że będę musiała się poddać i obmyślać coś innego, bo przez tydzień przygotowywałam porcję 60 ml, a on zjadał nie więcej niż 3 łyżeczki, a tu wczoraj właśnia cała porcja nagle zniknęła, ucieszyłam się bardzo ![]() Nasza przeciętna aktywność to 4-5h, a sen dwa razy 30-45 min, choć nieraz potrafi spać 15 min lub 1,5h i wtedy wiadomo cały porządek dnia wywraca się do góry nogami Na szczęście jednak póki co raczej wrócił do dwóch drzemek na dzień. Na szczęście, bo przy tej jednej często bywał zmęczony, rozdrażniony, a spać nie chciał czy nie mógł...
|
||
|
|
|
#1830 | |
|
Wtajemniczenie
|
A tak, nie narzekam
![]() Póki co z tego banku się nie odezwali, a innej jeszcze nie szukam. Tzn. ciągle mam w planach przeglądnąć ogłoszenia, czy nie trafi się coś ciekawego, ale jakoś nie mam czasu Zresztą przemyślałam stan naszych finansów i zdecydowanie do końca stycznia zostaję w domu. Dodatkowym powodem jest to, że w drugiej połowie stycznia są ferie zimowe i nie miałabym, co zrobić z Maksem. Cytat:
Na panelach śmiga sam, a jak jest na płytkach to jednak staram się być w pobliżu, jak już tak całkiem do pionu się podnosi, tzn. na kolanach. Jak zacznie sprawnie i często wstawać, to pewnie będę go bardziej asekurować, choć też postaram się nie przesadzić. Wiesz, nie raz wspominałam, jak to z Maksa zrobiliśmy ciapę zbytnią ostrożnością... Ewidentnie zaszkodziliśmy mu nadopiekuńczością, do teraz często boi się gdzieś wspinać, skakać, zjeżdżać z dużej zjeżdżalni, gdzie dzieciaki połowę mniejsze od niego śmigają bez zastanowienia Boi się trochę jazdy na rowerze , ciągle jeździ na 4 kółkach, bo tak bardzo boi się przewrócić, bo wiecznie go wszędzie łapaliśmy i asekurowaliśmy. Około dwóch lat temu zdaliśmy sobie z tego wszystkiego sprawę i mocno teraz nad tym pracujemy...I teraz skłaniam się bardziej ku tej teorii, że nic się nie stanie jak dziecko kilka razu się stłucze, bo musi nauczyć się samo ochraniać, stulać głowę Pamiętam, jak Maks stawał i nawet jak zaczął już chodzić sam, to ja wiecznie z tyłu go asekurowałam, bo przerażała mnie wizja, że upada na głowę, a np. chłopiec którym moja teściowa się zajmuje (zaczęła, jak miał 10 mies.), to jak przewraca się do tyłu, to ponoć zawsze przygina głowę do brody. Teściowa jakoś swoją czwórkę wychowała, a przy Maksie (jej pierwszy wnuk) też jej się taka nadopiekuńczość jak mi włączyła... I teraz też opowiada mi, że nie mogła na początku patrzeć, jak tamten mały upada i ciągle chciała go łapać, ale jego mama kazała jej tego nie robić, żeby się sam nauczył. To jest młodszy synek, starszy ma 5 lat i ta mama mówi, że przecież jednego tak już wychowała i drugi raz też tak postępuje. Albo podobno po jakimś czasie dzieci uczą się tego, że nie lecą do tyłu na plecy, tylko klapią na pupę na siedząco... Ja sama ciągle nie wyobrażam sobie, że pozwalam dziecku upaść na głowę do tyłu z pozycji stojącej, choć z takich klęczek zdarzyło się już kilka razy (na wykładzinie, panelach, nie na płytkach!) i przeżyliśmy Strasznie ciężko jest znaleźć ten złoty środek między bezpieczeństwem dziecka a nadopiekuńczością... ![]() Ale coś jeszcze dodam. Teściowej jednak nadopiekuńcze nawyki zostały Jak była u nas w listopadzie, kiedy Kaj już turlał się swobodnie tam i z powrotem, to zrywała się widząc, że on leży na brzuszku na panelach i chce odwracać się na plecy, "bo on sobie główkę stłucze", ale ja z tż już byliśmy opanowani i zresztą faktycznie wcześniej zdarzyło się nieraz, że Kaj lekko stuknął o podłogę, czasem troszkę zapłakał, ale wtedy i do teraz kiedy się obraca na plecy, to trzyma głowę przygiętą i powoli ją kładzie do tyłu, więc coś w tym jest ![]() Czy ktoś dotrwał do końca mojego wywodu? Ciekawa jestem też, co Wy o tym sądzicie? Ech, te dylematy matki
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.

Ale może to nie to?
macie jakas rade ?
Ja poproszę tego dinusia

Ja w tym roku mam dwie wigilie i w sumie 16 osób do obdarowania
Owszem, coś tam pomemla, ale dosłownie odrobinę. Poza tym raczej woli słoiczkowe jedzenie niż moje. Trochę żałuję, bo cieszyłam się, że będę mogła sama coś przygotować, a tu lipa. Odnośnie tego jabłka, to też trochę problem, bo większość deserków opiera się na jabłku, no ale trudno, będziemy próbować różnych kombinacji.
ale nie chce/nie może za bardzo brać zwolnienia. Tylko w czw wziął urlop, a tak to chodzi do pracy, więc dziś od rana póki co śpi i odchorowuje...
Grzywkę zapuszczałam już od ciąży, przeczuwając co będzie i obetnę z powrotem, jak łobuz podrośnie