|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Hej
![]() Myslicie juz o fotelikach ,,nastepnych,,? Jaki przedzial wybieracie, 0-18, 9-18, 9-25, 9-36 ?My fotelika jeszcze nie zmienilismy, bo Leon rosl na dlugosc, ale zaczelam zauwazac, ze niebawem trzeba bedzie kupic cos. My mamy fotelik do 11 kg chyba, zwazylam moje dziecko no i wazy w body i pampersie 11.200 , czas myslec o foteliku
|
#1832 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Mam nadzieję, że szybko znajdziesz pracę Ja też zostaję z Hanią trochę dłużej bo nie chcę jej zostawic w obcych rekach na zimę Szkoda, że mamy teściów dośc daleko, bo tak to by teściu się nią zajął, moja teściowa też ma taką pracę, że mogłaby z małą trochę siedziec. Musimy się bliżej przeprowadzic no a zresztą mamy to w planach ![]() Ehhh no tak, na pewno jestem trochę nadopiekuńcza i zawsze się boję jak ją daję na dywan i panele, ale tego przecież nie uniknę ,bo musi gdzieś raczkowac i zacząc chodzic. Wiem ,że jak kilka razy się potłucze, to później już zapamięta i znajdzie inny sposób aby zmienic pozycję.---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Cytat:
|
|
#1833 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Potem, jak skończyłam z baletem, obcięłam tuz za uszami![]() Ale w koczek czeszę się do tej pory, bardzo wygodna sprawa ![]() W kwestii nowych smaków - Antek chętnie próbuje wszystko, chociaż nie zjada dużo. Cytat:
![]() Ja przypuszczam, że będziemy z tych "wyluzowanych" rodziców. Dzieci siostry mojego męża są otoczone taką właśnie przesadną opieką, szczególnie przez jednych dziadków (na szczęście nie przez rodziców męża i jego siostry) "ojoj, bo upadniesz", "ojoj, bo się zabrudzisz" - szczególnie dla mnie przerażająca jest ta obsesja na punkcie czystości. Dziecko nie zdąży sie nawet upaprać, a oni już lecą myć i wycierać... Ja jestem zdania, że dzieci dzielą się na czyste i szczęśliwe i mam zamiar pozwalać Antkowi swobodnie odkrywać świat. A że się przy tym ubrudzi i nabije parę guzów - tylko się więcej nauczy. Oczywiście chcę uważać na jego bezpieczeństwo, ale pewnych rzeczy i tak się nie uniknie. (pierwszy syn siostry męża najwięcej urazów miał właśnie będąc pod opieką tych mega ostrożnych dziadków...) Dobra, idziemy na spacer, coś późno dzisiaj...
|
|||
|
|
|
#1834 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Chyba przesadziłam pisząc o czasie aktywności Kaja, przecież doby by nam na to zabrakło
Po zastanowieniu stwierdzam, ze jedną aktywność ma taką 4-5h, a dwie pozostałe ok. 3h ![]() Cytat:
A jak tam sytuacja u Ciebie w okolicy? Dawno nic nie pisałaś, więc mam nadzieję, że dobrze! A plany zmiany mieszkania na jakim są etapie? Nie miałam zamiaru stwierdzać Twojej nadopiekuńczości Sama pisząc mój wywód zastanawiałam się, czy uznacie mnie raczej za nadopiekuńczą, czy raczej za nieodpowiedzialną, że dopuszczam do tego, żeby dziecko się potłukło ![]() Cytat:
![]() My też dziś będziemy mieć późny spacer, bo Kaj dziś wyjątkowo wcześnie robi sobie właśnie drugą drzemkę. Zwykle śpi na spacerze lub po nim w domu. |
||
|
|
|
#1835 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiesz mi mieliśmy podobnie,wszędzie go asekurowałam itp,chodziłam za nim po się gdzies uderzy.Ewidentnie byłam nadopiekuńcza a mój Filip to i tak nie raz nabił guza,nawet się tak wywrócił ze zębami przegryzł język i musiał mieć zszywany pod narkozą a najlepsze jest to że ja szłam koło niego.Niestety pomimo iż na niego uważałam to i tak nie raz płakałam razem z nim.Filip dopiero w te wakacje zrobil sie odważniejszy,zaczął skakać z czego to tylko sie dało.Do dziś (co mi sie nie podoba) przychodzi do mnie i prosi żebym nakrzyczała na jakiegoś tam chłopczyka bo np go uderzył,sam nie umie sobie poradzić w takiej sytuacji.Tu jest mój błąd wychowawczy bo my zawsze mu wpajaliśmy że nigdy nikogo uderzyć nie wolno,niestety nie nauczylismy go bronić sie jeśli ktos go uderzy.Nie pozwoliliśmy bić nigdy i teraz dziecko nie potrafi się bronić.Ale zjeżdżalnie uwielbia,zjedzie z każdej,na rowerze nauczył się teraz w wakacje jezdzić choć też było ciężko.Mam nadzieję teraz tych błędów nie popełnić.Szymonek śpi w dzień dwa razy po 1,5g jesli nie ma Filipa(bo on zawsze go budzi). |
|
|
|
|
#1836 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja myślę, że to nie kwestia nadopiekuńczości tylko zwinności dziecka. Alexander od początku jak upadał to zawsze jakoś tak by chronić głowę. Syn siostry Tż jak się przewracał do tyłu to zawsze głową walił w ziemię. Jednego czego nie nauczyliśmy Alexa to płacz za każdym razem jak się przewróci może upaść, uderzyć się ale płakać nie będzie z byle powodu, jak już jest płacz to znaczy, że naprawdę bolało Cytat:
My kupujemy fotelik z przedziału 9-18 bo najbezpieczniejsze. Najprawdopodobniej będzie Maxi Cosi Tobia albo Romer King Plus.
|
|
#1837 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękuję, że pytasz. Ano, chyba opanowana... do końca nie rozwikłaliśmy, kto to był, ale to była jedna i ta sama osoba - po prostu ktoś mnie nękał przez długi okres byłam na policji itp. ale to nic nie wskórało. Na razie mam spokój. Ale niechęc do okolicy pozostała, nie lubię wychodzic tu na spacery ale innego wyjścia nie mam bo nie bedę Hani codziennie pakowac do auta i zawoziła na spacery w inne miejsca . Tzn. z tą przeprowadzką to na pewno jest decyzja, że tak, ale na razie czekamy na budowę Trochę ciężko to będzie rozegrac logistycznie, bo trzeba te mieszkanie sprzedac, a my musimy się gdzieś na pewnien czas podziac... no im więcej o tym myślę tym większy mętlik mam w głowie jak to zorganizujemy. Myślelismy o budowie domu, ale realne koszty nas trochę przerosły no i sama nawet zrozumiałam, że prowadzenie domu to zbyt duży obowiązek i koniecznośc rezygnacji z pewnych rzeczy na rzecz innych. Niestety coś za coś ![]() ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Cytat:
w końcu z przepisu Kingi z masterchefa, wyszły przepyszne nawet już zmiękkły i muszę je zacząc lukrowac ![]() Nie słysząłam o takich ciastkach z imbirem ... Co do włosów to tez nosiłam przez większośc czasu długie, najkrócej to miałam do ucha na tzw. Szopena Podoba mi się fryz Kożuchowskiej i Zielińskiej ale ciężko się zdecvydowac.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1838 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Podobnie jest u nas(jak ubiorę go w kombinezon to mało ma miejsca),więc po świętach musimy kupić większy fotelik,tylko nie wiem jaki.Tylko z wagą to nie przekraczamy 11kg,ale jak dziecko nie mieści się już w takim foteliku to na pewno nie jest to bezpieczne dla niego. |
||
|
|
|
#1839 |
|
Rozeznanie
|
a ja właśnie skończyłam piec pierniczki, pierwszy raz- i mam pytanie
żeby zmiękły to mam je zamknąć w pudełeczku czy zostawić na wierzchu? no i kiedy lukrować najlepiej? teraz czy przed podaniem? bo sprzeczne info na necie widzę- jedni piszą że do pudełeczka a jedni żeby łapały wilgoć to zostawić na wierzchu...
|
|
|
|
#1840 |
|
Wtajemniczenie
|
doris - zdecydowanie je schowaj chociaż na kilka dni, namiekną i przejdą aromatem; pierniczki, które zrobił moj tż zostały na wierzchu i stwardniały , są dużo gorsze.
|
#1841 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1842 |
|
Wtajemniczenie
|
dori, potwierdzam, co pisze Moniczka, schowaj do pudełka, będą lepsze! A co do lukrowania, ja lukruję przeważnie chwilę przed Świętami.
Nie znalazłam w czeluściach internetu przepisu fajnego na imbirowe, chyba znowu cos pokombinuję sama - i dam znać jak wyszło Ostatnio w lidlu były fajne (i nawet skład miały przyjazny) - maślane z imbirem kandyzowanym, całkiem niezłe.
|
|
|
|
#1843 |
|
Zadomowienie
|
A czym przystrajacie pierniczki?i jakiego sprzętu do tego używacie.aha ma ktòraś z was gryzaka dla dzieci z wibracjami?
|
#1844 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
część się nie mieści, a może być taka miska z nierdzewki z pokrywką plastikową? i mogę udekorować np w piątek i potem znowu zapakować do poniedziałku?i podpinam się do pyt o dekorację. na razie myślałam o polewie czekoladowej plus jakieś wiórki. Ewentualnie może lukier biały i może zabarwiony sokiem z buraków .. Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2012-12-17 o 21:01 |
|
|
|
|
#1845 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Boje się, ze ędę taka nadopiekuńcza. ja taka nawet w stosunku do siostrzeńców jestem. Mój mąż mówi, że pewnie kiedyś wsadzę Antka w balon jak w tym filmie balonowy chłopak . Oby mi przeszło. Z jednego jestem zadowolona, z tego że nie lecę go myć jak się upaprze bo mam "chorobę brudnych rąk". Pracuje nad sobąCytat:
![]() Dziewczyny jak wasze dzieci zareagowały na zmiane smoczka na wiekszy? Bo Antek wogole sie nie chce przekonac, a nie wiem czy moze uzywac ten pierwszy rozmiar jak juz skonczyl pol roku. |
||
|
|
|
#1846 |
|
Rozeznanie
|
Maks nadal używa smoczka 0-3 mies. Używa lovi, nie weźmie do buzi smoka z innej firmy, większego też nie chce. Kiedyś postanowiłam, że już mu nie dam tego małego, tylko następny,to był ryk przez pół dnia, kołysałam, nosiłam żeby zasnął a on się darł jakbym go obdzierała ze skóy. Dałam w końcu tego 0-3 i zasnął w sekundę. Pytałam pediatry i powiedziała, że może używać tego małęgo, żadnych negatywnych skutków to nie przyniesie.
|
#1847 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój synuś jest baaaaardzo smoczkowy, nawet jak nie śpi to ssie |
|
|
|
|
#1848 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, staram się czytać, ale ciężko idzie. Przeprowadzka pełną parą, jutro kończymy malowanie. W sobotę planujemy spędzić pierwszą noc na swoim. Jutro będą meble kuchenne montować.
Witam nowe mamusie i cieszę się, że tak jak i ja, postanowiłyście dołączyć do wątku Co do pneumokoków, to my postanowiliśmy zaszczepić. Prawie cała nasza rodzina pracuje w szkole, więc się bałam o te zarazki i w ogóle. Pediatra też nam doradził, żeby zaszczepić, bo to jednak śmiertelne zagrożenie. Sylwestra też spędzimy we trójkę, chyba że wpadnie przyjaciółka na chwilę, bo ona też ma niemowlaczka w domu, tyle że z końca sierpnia. Dawidek mega radosny chłopaczek i odkąd o 17 jada kaszkę, a o 19 mleczko i spać, to do ok. 4 rano mamy spokój (no chyba, że smoczek jest poza zasięgiem rączek, to wtedy trzeba wstać i podać, bo jest krzyk ). Dzisiaj wykończył teściową, która opiekuje się nim teraz długo, bo mamy naprawdę sporo roboty z przeprowadzką. Śmiać mi się chciało, bo wczoraj cały dzień go na rękach nosiła, a dziś już Bąbel na podłodze się bawił. Ale jak mówiłam wcześniej, żeby go tyle nie nosić, to nie... Jest kilka kwestii, które mnie denerwują (jak np. karmienie go łyżeczką poprzez maksymalne przechylanie jej, że Dawid nie je, tylko połyka), no ale cóż. Zabolało mnie tylko, jak mi powiedziała, że Dawid się wcale nie stęsknił za mną i w ogóle nie odczuł mojej nieobecności. Przykro mi się zrobiło. Idę się kąpać i spać, bo jutro od rana znów na pełnych obrotach... Ech... |
|
|
|
#1849 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1850 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teściowa głupia jakaś? One chyba takie już są te baby, moja to też temat rzeka ![]() ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ---------- Cytat:
![]() Ale cudne pierniczki zrobiłaś. Masz jakiś sprawdzony przepis na lukier? żeby się nie łamał? Czym nakładalaś? bo ja myślę o strzykawce, ale nie wiem czy mi wyjdzie |
||
|
|
|
#1851 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
śliczny jest. Aha, ja zamawiałam te tradycyjne z przekładkami pergaminowymi, więc tylko te mogę polecić. Ja mam taki http://allegro.pl/piekny-album-na-20...832117394.html tylko że różowy Cytat:
w spożywczym będę kupować Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ---------- Cytat:
http://www.mojewypieki.com/przepis/g...do-pierniczkow---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:54 ---------- Oczywiście musiałam pomieszac coś z cytowaniem, ehh. Miałam zacytowane...kto to pisał hmmm...o prezentach, o tym bonie za 300zł, Więc tak, dlaczego zapłaciłaś za bon 300zł, a wzięłaś bon za 49zł?? mnie to oszustwem pachnie. Na jakiej podstawie szwagierka będzie miała masaże za 300zł?? Poza tym, katastrofa jakaś z tymi prezentami, strasznie drogie robicie prezenty. My z teściami prezentow nie robimy sobie wcale, tak głupio bo to takie upominkowe świeta są, no ale oni nie chcą, to niech spadają. Z moimi rodzicami prezenty sobie robimy i tak, dla mamy książka 34zł plus kalendarz ze zdjęciami Paulinki 20zł, dla taty alkohol 47zł, dla brata herbaty sypane na wagę z herbaciarni 45zł (mam herbacianego brata: D) , dla drugiego brata nic, bo z nim akurat prezentów sobie nie robimy. DOBRANOC ps, wczoraj Paulina całą noc się kręciła, płakała, coś jej się śniło, nawet z nami w łóżku nie umiała zasnąć, i czuję że teraz zaczyna się powtórka z rozrywki, ojojoj.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2012-12-18 o 00:06 |
|||||||||
|
|
|
#1852 |
|
Zadomowienie
|
czym można zastąpić likier pomarańczowy w cieście?może to być np aromat pomarańczowy?
NASZ ŚLUB UJĘTY NA ZDJECIACH http://fotoarkadiusz.blogspot.com/20...snia-2010.html Edytowane przez rozowa1987 Czas edycji: 2012-12-18 o 09:26 |
|
|
|
#1853 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki za odp odnosnie fotelikow
tez myslalam o romer king, maxi cosi tobi i maxi cosi piori. Tylko raczej bede uzywany kupowala, poogladam go dokladnie czy nie ma pekniec steropianu i tp i wtedy dopiero go zakupie.Hmm piernickzi i ja robilam, 2 blachy spalilam i 2 byly dobre, no ale tez twarde, ze mozna zeby na nich polamac No pierwszy raz robilam wiec moze innym razem beda lepsze: P Chcialam je ladnie podpiec i przedobrzylam <nie lubie niedopieczonych dan i ciast;p>Aha i jeszcze keidys mialam napisac, ze moj tez jeszcze bezzebny )) Dziasla cos go chyba bola bo marudny, ale poki co nic nie widac ))Rinco szacun, pieknie ozdobilas ! Ja hcyba nie ozdabiam, bo lubie czyste;p
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-12-18 o 09:36 |
|
|
|
#1854 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maja własnie czołga sie po podłodze. Zawsze na łózku sie bawiła i czołgała, ale dzisiaj siadła w łózeczku, trzymajac sie go, wiec boje sie ze w koncu mi spadnie z tego łózka jak ja np. siedze w tym czasie tu Rozłożyłam jej koc, bo mamy panele i sie sciaga jej.
Edytowane przez justys1358 Czas edycji: 2012-12-18 o 09:38 |
|
|
|
|
#1855 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja pisałam o tym bonie. To nie oszustwo kupiłam to na grouponie. Tam zawsze jest taniej bo to zakupy grupowe i dlatego rabaty są. Wiele rzeczy tak kupiłam, więc napewno jest ok tylko ta widoczna cena Ostatnio np. były legginsy z gatty 600den za 16,20 za sztukę. |
|
|
|
|
#1856 | ||
|
Wtajemniczenie
|
cześć
Kupiliśmy ostatnio "Wierszyki domowe"Rusinka. Jeśli myślicie o prezencie dla jakiegoś dzieciaka, to baaaardzo polecam. Piękne rysunki, wierszyki świetne ![]() Cytat:
A do ciasteczek mam takie stempelki literowe pożyczyłam od mamy, fajna sprawa, będą napisy na ciachach. A o gryzaczku nei słyszałam takim ![]() Cytat:
wklejam zdjęcia Antka w czapce, która miałą być dla męża ![]() nic specjalnego. |
||
|
|
|
#1857 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szybko Wam idzie ta przeprowadzka! ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- rinco - pierniczki wyglądają bardzo ładnie, może wpadnę na nie?? mi te lukrowanie tak ładnie nie wyszło pola - Antoś cudny ![]() Dziś siedzę zdołowana od samego rana.Złożyłam wypowiedzenie w mojej firmie bo dostałam nową pracę. Finansowo - o wiele lepiej, różnica pokryje koszt opiekunki. Ale jest mi jakoś tak przykro, że chce mi się płakac
|
|
#1858 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Grzywkę spinam wsuwką lub "żabką" i nie przeszkadza mi. Cytat:
Cytat:
![]() Rinco zdolniacha ![]() Pola natusiakc ja bym się nie przejmowała, liczy się gest i kwota jaką można wykorzystać. To tak jakby ktoś podarował mi Audi TT, a na nim była cena 1000 zł i ja bym się czułą urażona. Przecież liczy się przydatność i radość, a nie to ile ktoś za to zapłacił. Kism za zęba i rozwój
Edytowane przez onething Czas edycji: 2012-12-18 o 11:44 |
||||
|
|
|
#1860 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
( no i w sumie, to i tak sytuacja do pozazdroszczenia w dzisiejszych czasach w naszym kraju )---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- WOW! Nieźle, ale różnica! Podoba mi się ta nowa fryzurka, z takim pazurem
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:30.

, czas myslec o foteliku

Na panelach śmiga sam, a jak jest na płytkach to jednak staram się być w pobliżu, jak już tak całkiem do pionu się podnosi, tzn. na kolanach. Jak zacznie sprawnie i często wstawać, to pewnie będę go bardziej asekurować, choć też postaram się nie przesadzić. Wiesz, nie raz wspominałam, jak to z Maksa zrobiliśmy ciapę zbytnią ostrożnością... Ewidentnie zaszkodziliśmy mu nadopiekuńczością, do teraz często boi się gdzieś wspinać, skakać, zjeżdżać z dużej zjeżdżalni, gdzie dzieciaki połowę mniejsze od niego śmigają bez zastanowienia
, ciągle jeździ na 4 kółkach, bo tak bardzo boi się przewrócić, bo wiecznie go wszędzie łapaliśmy i asekurowaliśmy. Około dwóch lat temu zdaliśmy sobie z tego wszystkiego sprawę i mocno teraz nad tym pracujemy...

Też powiedziała, żeby z razie czego dawać przeciwbólowe. Póki co dziś daliśmy pierwszy raz czopka Viburcol (czy jakoś tak - niby jakieś ziołowe, ale na receptę) i zobaczymy jak będzie
bo nie bedę Hani codziennie pakowac do auta i zawoziła na spacery w inne miejsca
nawet już zmiękkły i muszę je zacząc lukrowac
13.08.2011 

tez myslalam o romer king, maxi cosi tobi i maxi cosi piori. Tylko raczej bede uzywany kupowala, poogladam go dokladnie czy nie ma pekniec steropianu i tp i wtedy dopiero go zakupie.