MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-19, 15:42   #3031
mariolci
Rozeznanie

Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość

mój też leżał główką do dołu już ale nie wiem czy dalej tak jest bo wczoraj to po bokach tak mi wariował że może się odwrócił
mój Synuś już od 2 ostatnich usg leży główką do dołu, ale najmocniejsze kopy mam właśnie na dole tak jakby w pecherz, czyli cooo to znaczy, ze on tak główką łąduje mocno, ale oprócz tego mam inne delikatniejsze ruchy w róznych miejscach a najczestsze po prawej stronie brzucha pod pępkiem

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/10289
mariolci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 16:34   #3032
anika_s
Wtajemniczenie

dziewczynki proszę o podanie norm mąż odebrał wyniki i mam wątpliwości a wizyta dopiero w piątek po południu :
NEUT%
LYMPH%
MPV
i obciążenie glukozą 75g po 2 h

Edytowane przez anika_s
Czas edycji: 2012-12-19 o 16:48
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 16:42   #3033
bzinka
Zadomowienie

Dzięki Scarlett za te informacje, ja od wczoraj już przeczytałam sporo, ale im więcej czytam, tym bardziej się denerwuję. Przede mną trzeci pomiar dzisiaj, miałam wypić kawę, ale postawiłam na inkę
Przed ciążą nieraz miałam duże wahania ciśnienia, od niskiego do wysokiego, poza tym przed zajściem w ciążę miałam bardzo stresujący czas, co później zaowocowało własnie tym wysokim ciśnieniem,wypadaniem włosów, zaburzeniami prolaktyny (co z kolei zatrzymało na chwile miesiączkę)...dopiero jak doprowadziłam wszystko do porządku, to zaczęłam starania na full i w drugim cyklu już się udało. Niestety ciągle pamiętam, co stres robi z człowiekiem. Mam nadzieje,że nigdy więcej już nie będę w takiej sytuacji.

Oki idę robić obiadek,bo niedługo TŻ wróci z pracy.

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Nie masz się czym martwić, bo to jeszcze nie jest nadciśnienie - jak mierzysz co chwilę dobrym aparatem, to każde kolejne będzie wyższe, bo krew nie nadąża odpłynąć...

http://www.mp.pl/artykuly/?aid=64202 tu jest dużo informacji na temat nadciśnienia, ale trzeba mieć konto, nie wiem czy nie lekarz może wejść w treść artykułu, chyba trzeba podawać nr prawa wykonywania zawodu do założenia konta

wklejam fragment

Nadciśnienie tętnicze występuje nawet u 10% kobiet w ciąży, co w Polsce oznacza około 30 tysięcy przypadków rocznie. Nadciśnienie tętnicze jest jedną z głównych przyczyn śmiertelności okołoporodowej matek i płodów.
Występujące u ciężarnych nadciśnienie tętnicze dzielimy według wytycznych ESC na:
1) nadciśnienie tętnicze wcześniej istniejące - rozpoznane przed ciążą lub do 20. tygodnia ciąży; zwykle utrzymuje się >42 dni po porodzie, może przebiegać z białkomoczem
2) nadciśnienie tętnicze ciążowe - rozwija się po 20. tygodniu ciąży, ustępuje w większości przypadków w ciągu 42 dni po porodzie; jeśli współistnieje znaczny białkomocz (>=300 mg/d w dobowej zbiórce moczu lub >=30 mg/mmol kreatyniny w przygodnej próbce moczu) - określane jako stan przedrzucawkowy; wiąże się z upośledzoną perfuzją narządów
3) nadciśnienie tętnicze wcześniej istniejące z nałożonym nadciśnieniem ciążowym z białkomoczem - nadciśnienie wcześniej istniejące, z dalszym wzrostem ciśnienia tętniczego i białkomoczem >=3 g/d po 20. tygodniu ciąży
4) nadciśnienie tętnicze niesklasyfikowane przed porodem - rozpoznane po 20. tygodniu ciąży, wcześniejsze wartości ciśnienia tętniczego nieznane; wymaga kontroli w 42. dniu połogu lub później.
Zgodnie z powyższym podziałem u opisanej chorej prawidłowym rozpoznaniem wydaje się wcześniej istniejące pierwotne nadciśnienie tętnicze, które rozpoznano podczas ciąży.
Celem postępowania terapeutycznego u kobiety ciężarnej z nadciśnieniem tętniczym powinno być ograniczenie do minimum ryzyka powikłań zarówno dla matki, jak i płodu. Po rozpoznaniu nadciśnienia należy wykonać podstawowe badania laboratoryjne, które pozwolą ocenić czynność nerek i wątroby, występowanie białkomoczu, zakażenia dróg moczowych lub zaburzeń krzepnięcia (morfologia z określeniem liczby płytek krwi, stężenie w surowicy mocznika, kreatyniny, kwasu moczowego, glukozy, białka całkowitego i elektrolitów, klirens kreatyniny, ALT, AST, LDH, podstawowe parametry układu krzepnięcia, badanie ogólne i bakteriologiczne moczu oraz dobowe wydalanie białka z moczem). We wszystkich przypadkach nadciśnienia występującego podczas ciąży ważna jest ultrasonograficzna ocena płodu wykonana między 12. a 14. tygodniem ciąży. Warto ją powtarzać nawet co miesiąc, natomiast w przypadku wystąpienia dysproporcji między wiekiem ciążowym a stopniem rozwoju płodu wskazana jest hospitalizacja.

W każdym przypadku występowania nadciśnienia tętniczego u ciężarnych należy wdrożyć postępowanie niefarmakologiczne. Jeśli przed okresem ciąży nie stosowano diety z ograniczeniem sodu, nie zaleca się jej wprowadzania w okresie ciąży, gdyż może to prowadzić do hipowolemii oraz niedotlenienia łożyska i innych narządów. Nie zaleca się również obniżania masy ciała, ponieważ takie postępowanie może skutkować opóźnieniem wewnątrzmacicznego wzrostu płodu. Leczenie farmakologiczne jest wskazane, jeśli ciśnienie tętnicze wynosi >=140/90 mm Hg w nadciśnieniu wywołanym ciążą (z białkomoczem lub bez niego) albo >=150/95 mm Hg w nadciśnieniu stwierdzanym przed ciążą. Wzrost ciśnienia skurczowego >170 mm Hg lub ciśnienia rozkurczowego >110 mm Hg jest wskazaniem do hospitalizacji.

Pomiar ciśnienia tętniczego powinien być rutynowym badaniem podczas wizyt kobiety ciężarnej w gabinecie lekarskim.
U kobiet w ciąży z ciśnieniem tętniczym 140-149 lub 90-95 mm Hg należy zalecić zmodyfikowane postępowanie niefarmakologiczne.
U kobiet ciężarnych z nadciśnieniem tętniczym stwierdzonym przed ciążą leczenie farmakologiczne jest wskazane, jeżeli ciśnienie wynosi >=150/95 mm Hg.
U kobiet w ciąży z nadciśnieniem tętniczym 1. lub 2. stopnia lekami z wyboru podawanymi doustnie są (w kolejności): metylodopa i blokery kanału wapniowego (nifedypina o przedłużonym uwalnianiu i werapamil).

PIŚMIENNICTWO

1. Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym - 2011 rok. Nadciśnienie Tętn., 2011; 15: 55-82
2. Mancia G., Laurent S., Agabiti-Rosei E. i wsp.: Europejskie zalecenia dotyczące leczenia nadciśnienia tętniczego: stanowisko Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego 2009. Nadciśnienie Tętn., 2010; 14: 1-47

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 16:42   #3034
jolanT
Zadomowienie

hej mamusie!

chyba przedobrzyłam z pracą bo dziś leżę prawie cały dzień.. niby nic się nie dzieje ale rano brzuch twardy, nospa i do wyrka..
waga moja idzie w górę już +/- kilogram więcej od ostatniej wizyty

oglądałam dziś wózki i zastanawiam się nad dwoma:
http://allegro.pl/3w1-najnowszy-zest...849342261.html
http://allegro.pl/wozek-tako-jumper-...852017787.html

zachwalają ten tako ale kolory ma obrzydliwe.. w sumie kwestia gustu mnie się tylko jeden podoba.. zapytam jeszcze męża o zdanie no i Was oczywiście więc liczę na pomoc

też chętnie się dowiem jak to z tym praniem i w jakiej temperaturze

a co do ciśnienia to któraś z Was pisała, że ma niskie.. ja też mam zawsze niskie.. przeważnie 100/60 czasem 90/60 ale chyba nie jest tak groźne jak nadciśnienie..

dziewczyny jak tam Wasze przygotowania do Świąt?
ja mam już choinkę ubraną, okna umyte, uszka i pierożki gotowe

aa i dostałam dziś prezent od męża kupił mi perfum w zestawie z balsamem i żelem pod prysznic

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 16:45   #3035
booziaczek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
dla dzidzi!
Świetny tekst

Nie mam dzisiaj weny, robie cycki kurze + mizeria + ziemniaczki pure.

Zmierzylam juz 2 razy cisnienie i to pierwsze jest coraz wyższe juz 135.
to jest w normie powyżej 140 musi byc pierwsze a drugie ok 100 by było za wysokie jak ja mam takie jak ty to sie ciesze:P i to drugie jest wazniejsze tak mi moja pani profesor mówiła wiec spokojnie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
byliśmy u lekarza. z Młodym wszystko ok, waży 1050g leży główką w dół, więc kopie mnie dosyć wysoko i... wolałam jak leżał poprzecznie i kopał po bokach, teraz bardziej to odczuwam. wczoraj odkryłam, że chyba jest główką w dół a mąż przerażony gada do niego: synku poczekaj, nie wychodź jeszcze, nie mamy nic kupionego...
moj babel cały czas sie przekreca jeszcze raz główką w dól raz lezy sobie poprzecznie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
co robicie dziś na obiad?
Ja właśnie gotuję ryż czosnkowy, do tego kotlety mielone (mielone mięso przez mojego tatę) i grzyby
ja mam grochówke z grzankami o włanie musze jeszcze je pokroic i wysuszyc w piekarniku
How could so much love be inside of you

booziaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 17:01   #3036
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
dziewczyny jak tam Wasze przygotowania do Świąt?
ja mam już choinkę ubraną, okna umyte, uszka i pierożki gotowe

aa i dostałam dziś prezent od męża kupił mi perfum w zestawie z balsamem i żelem pod prysznic
u mnie święta jeszcze w lesie - zaczynam od piątku po pracy.
prezent dla męża juz mam zapakowany i głęboko schowany
Stary 2012-12-19, 17:03   #3037
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:

oglądałam dziś wózki i zastanawiam się nad dwoma:
http://allegro.pl/3w1-najnowszy-zest...849342261.html
http://allegro.pl/wozek-tako-jumper-...852017787.html

zachwalają ten tako ale kolory ma obrzydliwe.. w sumie kwestia gustu mnie się tylko jeden podoba.. zapytam jeszcze męża o zdanie no i Was oczywiście więc liczę na pomoc
jak dla mnie niebieski fajny

a Tako Laret ci sie nie podoba? nowszej generacji jest

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 17:31   #3038
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Acha.... Malpka pytala o ciasto na Święta, ja w tym roku postanowiłam odejść od tradycyjnych ciast - pierników, babek, keksów i zamierzam zrobić ciasto marchewkowe (bardzo pasuje na Święta bo dodaje sie do niego przyprawę do pierniczków, jest super wilgotne i długo świeże) oraz ciasto z powidłem śliwkowym i czekoladą, na górze z kruszonką ( tez bardzo fajne, robiłam kilka razy i wszystkim smakowało).
Oba ciasta znalazłam w necie i kilkakrotnie wypróbowałam, naprawdę robiły furorę, więc polecam. jak chcecie poszukam do nich linków. Nie są trudne do zrobienia.
Na razie zrobiłam tylko pierniczki, ale już znikają z puszki więc muszę jeszcze partię dorobić. Wrzucam ich zdjęcie
..a dla mnie marchewkowe to już tradycja ale uwielbiam je .....
Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
w niedziele pojechaliśmy do mojej mamy, zdejmuję kurtkę a mama: uuu ten sweterek to chyba na dzidziusia

a to zwykły rozpinany sweterek, jak sie go nie zapina to jest jeszcze ok ale zeby mi bylo cieplej zapielam na jeden guzik i wygladalo to jak wygladało

Cytat:
byliśmy u lekarza. z Młodym wszystko ok, waży 1050g leży główką w dół, więc kopie mnie dosyć wysoko i... wolałam jak leżał poprzecznie i kopał po bokach, teraz bardziej to odczuwam. wczoraj odkryłam, że chyba jest główką w dół a mąż przerażony gada do niego: synku poczekaj, nie wychodź jeszcze, nie mamy nic kupionego...

za wizytę i Młodego !
Cytat:
no to i ja się witam w równo 30 tygodniu
jeszcze 10 tyg i

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

co do świąt - to ja mam choinkę od początku grudnia , dom przystrojony ,prezenty zapakowane .
co do reszty to : udaję ,że posprzątałam - z tym mam podejście luzackie ,ma być dom ogarnięty ale bez przesady ...
jedzenie - będę kombinować od soboty - teraz cieszę się ,że mam czas choć obiad zrobić ! ale tu też luzik - na wigilię idę do moich rodziców , w 3 święto do teściów więc muszę zorganizować tak aby było coś na 1 święto i tak ogółem...
ja w ogóle jestem z tych co dla nich porządki ,pucowanie ,ścieranie może poczekać .. najważniejsze aby dzieciaki mi się nie nudziły i siedziały same - a jak jest żle to biorę kogoś do pomocy

co do prania - to też się wycwaniłam - i tak wszystko piorę w 30 stopniach a potem suszę w suszarce - dzięki temu nic nie prasuję (nie licząc koszul itp).
Ja w ogóle ułatwiam sobię jak mogę ... przy prawie 3 dzieci to niezbędne .
Stary 2012-12-19, 17:43   #3039
jolanT
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
u mnie święta jeszcze w lesie - zaczynam od piątku po pracy.
prezent dla męża juz mam zapakowany i głęboko schowany
pytałam się dziś męża co chce pod choinkę to mi powiedział, że on sobie już kupił- kratę piwa

Cytat:
jak dla mnie niebieski fajny

a Tako Laret ci sie nie podoba? nowszej generacji jest
Laret ładny ale cena mnie trochę odstrasza;/
z drugiej strony to chyba nie aż tak dużo chyba.. mój szwagier z żoną kupili za przeszło 2tys ;/

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość

[/COLOR]co do świąt - to ja mam choinkę od początku grudnia , dom przystrojony ,prezenty zapakowane .
co do reszty to : udaję ,że posprzątałam - z tym mam podejście luzackie ,ma być dom ogarnięty ale bez przesady ...
jedzenie - będę kombinować od soboty - teraz cieszę się ,że mam czas choć obiad zrobić ! ale tu też luzik - na wigilię idę do moich rodziców , w 3 święto do teściów więc muszę zorganizować tak aby było coś na 1 święto i tak ogółem...
ja w ogóle jestem z tych co dla nich porządki ,pucowanie ,ścieranie może poczekać .. najważniejsze aby dzieciaki mi się nie nudziły i siedziały same - a jak jest żle to biorę kogoś do pomocy

co do prania - to też się wycwaniłam - i tak wszystko piorę w 30 stopniach a potem suszę w suszarce - dzięki temu nic nie prasuję (nie licząc koszul itp).
ja też udaje, że sprzątam i mi to bardzo dobrze wychodzi

29.04.2015
OLAF !

Stary 2012-12-19, 17:52   #3040
LiwkaO
Wtajemniczenie

Nestelle - no nie ładnie mąż przeklina przy dziecku hahaha

Dragusia - ja piorę w 40 stopniach i wszystko prasuje. Nie trzeba gotować. Jak nastawisz na 90 to pewnie połowa się skurczy albo rozciągnie a szkoda

Gratuluje wizyt!!!

Ja dzis mega senna jestem! śpie na stojąco! Z dobrych info to takie, że dziś KTG wyszlo ok
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 18:01   #3041
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:

jeszcze 10 tyg i
super!

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
no, uważam, jak Strippi, że jak się jeszcze troszkę podniesie to IP...
lepiej zapobiegać i mieć spokój, niż potem bić się głowę, że coś się nie zrobiło

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość

Ja dziś rano pokłóciłam się z TŻ i mam strasznie podły humor, nic mi się nie chce, a już najbardziej świąt. Poszłabym spać i tak spała i spała
tulęę, jutro będzie lepiej
ja kilka dni temu też się pokłóciłam z moim, ale teraz jest super i pomaga przy świątecznych porządkach

Cytat:
a mam znowu pytanie z serii glupich. o pranie ciuszkow. w jakiej temperaturze? 30? 40? 90? no bo na niektorych ciuszkach i np rożkach napisali maź 40 a kiedyś mi się obiło o uszy ze trzeba wygotowac
ja piorę w 40' z dodatkowym płukaniem

Cytat:
Napisane przez booziaczek Pokaż wiadomość
ja mam grochówke z grzankami o włanie musze jeszcze je pokroic i wysuszyc w piekarniku
smakowe!! zjadłabym

Cytat:
tako jumper! miałam go i polecam świetny do miasta i na wyprawy za miasto, ja lubiłam nim jeździć na długie spacery do lasu, nie straszne mu wyboje, czy śnieg

Cytat:
pytałam się dziś męża co chce pod choinkę to mi powiedział, że on sobie już kupił- kratę piwa
lubi sobie dogadzać
Stary 2012-12-19, 18:09   #3042
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Hejka

Ja dziś rano pokłóciłam się z TŻ i mam strasznie podły humor, nic mi się nie chce, a już najbardziej świąt. Poszłabym spać i tak spała i spała

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 18:20   #3043
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
czyli 30 wystarczy mówisz

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
Dragusia - ja piorę w 40 stopniach i wszystko prasuje. Nie trzeba gotować. Jak nastawisz na 90 to pewnie połowa się skurczy albo rozciągnie a szkoda
Cytat:
ja piorę w 40' z dodatkowym płukaniem
2:1 na 40 stopni.
dobra ciuchy wypiore na 40 a te kocyki i rozki na 30.

tylko najpierw potrzebuje pralke i proszek

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 18:22   #3044
Chanel_Coco
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Ja już się nawet przestałam nastawiać, czytałam też gdzieś że coś mają wprowadzić jakieś ograniczenia odnośnie czasu ile wcześniej pracowałaś, potem będą jakieś kolejne pewno, zresztą coraz poważniej obstawiam jednak powrót po pół roku, bo od tego siedzenia w domu, mam wrażenie nie mądrzeje wcale
Ja też nie schizuję że się nie załapie na roczny macierzyński, bo czuje że takie dłuższe siedzenie w domu nie będzie dla mnie zbyt dobre. Oczywiście wolałabym mieć możliwość wyboru, ale pół roku też jest ok. A potem i tak będę po 7h w domku, a babcie będą szczęśliwe że wkońcu mają upragnionego wnusia i myślę że będą się nim super zajmować.

alliw, moni_ka.g za wizyty

Cytat:
Napisane przez Villga Pokaż wiadomość
Mnie bardziej podoba się Ksawery
Ja też jakoś skłaniam się ku Ksaweremu, ale tak jak mówie do ostatecznej decyzji jeszcze dalekoo

Cytat:
Strippi na Sportsdirect, tu jest http://www.sportsdirect.com/superbab...y-girls-562157
Co jakis czas robimy z ludźmi z pracy hurtowe zakupy w tym sklepie i dzielimy się kosztami wysyłki.

Sa też takie zestawy dla chlopców
Właśnie koleżanka mnie namawia żebyśmy coś pozamawiały i się zrzuciły na przesyłkę, chyba się skuszę, ale jakoś po nowym roku

Odebrałam dziś wyniki i oprócz żelaza poniżej normy, reszta wyszła super. Hemoglobine mam 11.6 ostatnio miałam 11,7 także myślę że tragedii nie ma, ale co na to moja pani doktor dowiem się jutro

Poza tym zamówiłam naklejki W wigilię gość ma mi przesłać wstępne projekty, już się doczekać nie mogę...

A tak odbiegając od tematu, ale się dziś wkurzyłam....
Zdecydowałam że zorganizuję Sylwestra, tak samo jak w zeszłym roku w domu rodziców (oni nie mają nic przeciwko, jadą wtedy na nasze m2). I powoli zaczęliśmy informować ekipę z roku poprzedniego, a teraz tż odbiera telefony czy mogą jeszcze pozabierać jakiś swoich znajomych....no ludzie są kompletnie bez pojęcia... Co oni myślą, że ciężarna zorganizuje im impreze na 50 osób. Chciałam żeby było tak jak w zeszłym roku 15-18 osób, nie więcej. A tu takie pytania A głupio komuś odmówić, ale chyba będę zmuszona...
Najgorsze jest to, że chciałam żeby może tym razem to nas ktoś zaprosił, ale eeeee nikomu się nie chce....
Najlepiej przyjść na gotowe... Co za naród
Chanel_Coco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 18:30   #3045
bzinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chanel_Coco Pokaż wiadomość
Właśnie koleżanka mnie namawia żebyśmy coś pozamawiały i się zrzuciły na przesyłkę, chyba się skuszę, ale jakoś po nowym roku

Zdecydowałam że zorganizuję Sylwestra, tak samo jak w zeszłym roku w domu rodziców (oni nie mają nic przeciwko, jadą wtedy na nasze m2). I powoli zaczęliśmy informować ekipę z roku poprzedniego, a teraz tż odbiera telefony czy mogą jeszcze pozabierać jakiś swoich znajomych....no ludzie są kompletnie bez pojęcia... Co oni myślą, że ciężarna zorganizuje im impreze na 50 osób. Chciałam żeby było tak jak w zeszłym roku 15-18 osób, nie więcej. A tu takie pytania A głupio komuś odmówić, ale chyba będę zmuszona...
Najgorsze jest to, że chciałam żeby może tym razem to nas ktoś zaprosił, ale eeeee nikomu się nie chce....
Coco, jest tam duzo fajnych rzeczy, szczególnie dla dzieci, ale i ja sporo ciuchów zamawialam i butów. Niestety nie wszystko jest dobrej jakości i troche zalega mi w szafie nietrafionych zakupów.

Co do Sylwestra, to sie nie przejmuj, zapros tylko najbliższych znajomych, ludzie nie mają wyobraźni, a jak kogoś nie dotyczy temat ciąży, to już wogóle nie ma pojęcia o tym stanie. No i nikomu nie chce sie robic przyjęcia, więc jak już Ty zamierzasz zrobić, to wiadomo, że każdy by sie pisal i chcial przyjść na gotowe. Bądź twarda

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 18:39   #3046
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
czyli 30 wystarczy mówisz

ja nie wiem na ile stopni trzeba - czy są jakieś wytyczne ?...
ja to traktuję z przymróżeniem oka a do tego suszarka też osiąga wysoką temperaturę- więc to zamiast prasowania.....
Cytat:
..u nas podobnie..... no może nie na 50 osób.....
Stary 2012-12-19, 18:40   #3047
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:

echhh, Ci faceci... oni są na serio z Marsa...

Cytat:

Co do Sylwestra, to sie nie przejmuj, zapros tylko najbliższych znajomych, ludzie nie mają wyobraźni, a jak kogoś nie dotyczy temat ciąży, to już wogóle nie ma pojęcia o tym stanie. No i nikomu nie chce sie robic przyjęcia, więc jak już Ty zamierzasz zrobić, to wiadomo, że każdy by sie pisal i chcial przyjść na gotowe. Bądź twarda
dokładnie!

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 18:42   #3048
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:

jaki proszek będziesz kupować?
i w ogóle co z pralką?

Cytat:
za naklejkę i wyniki

co do imprezy, to nie mam pytań.. ludzie to są po prostu
Ja bym od razu odmówiła, nie wyobrażam sobie takiej imprezy z brzuszkiem, zwłaszcza że nawet się nie pobawisz, bo będziesz musiała, że tak powiem "usługiwać" bo każdy przyjdzie na gotowe. Narobisz się, nie nabawisz, a potem będziesz miała tyle sprzątania..
No chyba, że masz takich gości co zostaną i posprzątają.
Stary 2012-12-19, 18:48   #3049
jolanT
Zadomowienie

dziewczyny znalazłam jeszcze takie i chyba zamówię tu w Niemczech

http://www.ebay.de/itm/XXL-Kombi-Kin...t_29585wt_1037

http://www.ebay.de/itm/LUXUS-Kombi-K...t_15775wt_1037

ten pierwszy za mną przemawia
ten drugi jest też ładny ale tyko 5 kolorów do wyboru a zależy mi aby wybrać jakiś beż z brązem..

a tu dla oka
http://www.ebay.de/itm/LUXUS-Kombi-K...t_36910wt_1037
zobaczcie jakie wzory panterka, kropeczki, kwiatuszki..

29.04.2015
OLAF !

Stary 2012-12-19, 18:53   #3050
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
NO TO MASZ Z GŁOWY
Stary 2012-12-19, 18:53   #3051
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
a tu dla oka
jaaa ten czarny w kropeczki śliczny
Stary 2012-12-19, 18:53   #3052
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

w koncu was nadrobilam !!!

wybaczcie nie bede cytowala, w sumie moj mozg jest tak zapracowany ze polowy zapomnialam, co chcialam napisac

ale to co zapamietalam to :

strippi pomysl z bombkami jest fantastyczny !!!

cos bylo o praniu, bede sie pod koniec stycznia tym zajmowala.

plany na sylwestra taaaaa sa, spanie ew zauszcze jakis film pizze zrobie colusia dopije a co jak szalec to szlec

ja w piatek mam woøne i lanuje wlasnie ktoszke pierniczkow upiec, ogolnie nie umiem piec ale wczoraj w Ieka kupilam ttakie gotowe cistao trza tylko rozwalkowac foremaki wyciac i do piekarnika dac - wielka mi filozofia chyba dam rade

ogolnie umieram !! znaczy sie za duzo sie dzieje, praca ta przeprwadzka a tu do konca stycznia trza min wytrzymac w pracy, no ale jak juz bede na nowym to i wygodniej bedzie yhmm.

oki doki lece cos zjesc bom niedawno wrocila.
a sie wnerwilam starsznie - okazalo sie ze szef nie wypacila mi penasj za 30 godz co bylam na zwolnieniu !! przez co nie mam juz kasy - znaczy sie mam ale nie moge jej uzyc bo do 3 stycznia musze zaplacic za telefon i kupic nowy bilet. wiec lece dzis z wywieszona po pracy do banku, se mysle przezloze z oszczednosciowego co mam odladane co miesiac na ew jakbym chciala kupic mieszkanie w Norge, i co qrwa w okresie przedswiateczym kasa czynna do 15.30!!! aaaa pitiole i jutro musze z rana isc przed praca, bo chce isc na zakupy zeby w piatek juz z domu nie wychodzic ehh

no tyle na dzis

milego dalszego czasu

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 18:57   #3053
Agnjeska
Zadomowienie

Cytat:

ten drugi jest też ładny ale tyko 5 kolorów do wyboru a zależy mi aby wybrać jakiś beż z brązem..

a tu dla oka
Fajne te wózki i cena przystępna
Mi się podoba ten z różowym chociaż w życiu bym takiego nie kupiła

Dragusia gratuluję 30 tyg! Jak to leci oO

Aaa jeszcze 2 dni robocze w tym roku...
Chociaż dzisiaj to już czas wolno leciał... jutro pewnie będzie stał w miejscu... a w piątek zacznie się chyba cofać

O ale jutro mamy jakiś hm deser świąteczny w pracy o 16.00

A lenia ciąg dalszy...

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 19:08   #3054
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Widziałyście?? http://fakty.interia.pl/swiat/news/n...ziecko,1874215
ciekawe czy prawda
Stary 2012-12-19, 19:08   #3055
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
eh, bo to tak działa, ktoś powie, że gdzieś zaproszony to i inni chcą. byłam kiedyś na takiej imprezie gdzie każdy przyprowadzał swoich znajomych (za zgodą organizatora oczywiście). każdy miał powiedziane co kupuje i za jaką kwotę i tu było ok. ale impreza wyglądała tak, że każdy siedział w "swojej grupce". bo co z tego że znałam ileś osób jak każda z nich przyszła ze swoimi znajomymi i tak sobie siedzieli. a przy 30-40 osobach już ciężko o integrację.
ja bym jednak odmówiła, bo z takich znajomych znajomych zrobi się kupa ludzi. niech każda para weźmie ze sobą 1-2 znajome pary to już ile osób będzie..
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 19:13   #3056
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:

jeszcze 10 tyg i

a co do prania to myślę ze 40 stopni

Cytat:

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość

Z dobrych info to takie, że dziś KTG wyszlo ok

Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
Aaa jeszcze 2 dni robocze w tym roku...
Chociaż dzisiaj to już czas wolno leciał... jutro pewnie będzie stał w miejscu... a w piątek zacznie się chyba cofać
.
u mnie jeszcze 5 roboczych w tym roku ale na razie aby do piątku potem trochę wolnego przez święta to można odpocząć
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 19:19   #3057
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
eh, bo to tak działa, ktoś powie, że gdzieś zaproszony to i inni chcą. byłam kiedyś na takiej imprezie gdzie każdy przyprowadzał swoich znajomych (za zgodą organizatora oczywiście). każdy miał powiedziane co kupuje i za jaką kwotę i tu było ok. ale impreza wyglądała tak, że każdy siedział w "swojej grupce". bo co z tego że znałam ileś osób jak każda z nich przyszła ze swoimi znajomymi i tak sobie siedzieli. a przy 30-40 osobach już ciężko o integrację.
ja bym jednak odmówiła, bo z takich znajomych znajomych zrobi się kupa ludzi. niech każda para weźmie ze sobą 1-2 znajome pary to już ile osób będzie..
a ja uważam ,że wpraszanie swoich znajomych nie jest zbyt ok. troszkę "gówniarskie", no chyba ,że organizator sobie życzy.
a co do imprez to my i większość naszych znajomych zawsze coś przyniesiemy do jedzenia więc zawsze to łatwiej organizatorom... choć zdarza się i tak ,że jeśli nie mówię konkretnie to znajdzie się para co przyniesie czekoladki
teraz podobnie - organizujemy u nas ale naradzamy się kto co przyniesie -wiadomo,że większość ja zrobię - ale zawsze to pomocna choć troszkę....
najgorsze są na tego typu imprezach dzieciaki znajomych - zrobią taaaki sajgon z domu ,że i na koniec ubiorą się i wyjdą ....
Stary 2012-12-19, 19:34   #3058
Chanel_Coco
Raczkowanie

Cytat:
Coco, jest tam duzo fajnych rzeczy, szczególnie dla dzieci, ale i ja sporo ciuchów zamawialam i butów. Niestety nie wszystko jest dobrej jakości i troche zalega mi w szafie nietrafionych zakupów.

No pewnie coś zamówię na próbę z tej stronki

Dzięki za miłe słowo i faktycznie odmówie tych znajomych-znajomych. Wytłumaczę się ciążą. A jak komuś nie pasuje to trudno....w 10 osób też może być fajnie...
Cytat:
j
co do imprezy, to nie mam pytań.. ludzie to są po prostu
Ja bym od razu odmówiła, nie wyobrażam sobie takiej imprezy z brzuszkiem, zwłaszcza że nawet się nie pobawisz, bo będziesz musiała, że tak powiem "usługiwać" bo każdy przyjdzie na gotowe. Narobisz się, nie nabawisz, a potem będziesz miała tyle sprzątania..
No chyba, że masz takich gości co zostaną i posprzątają.
No najgorsze to to sprzątanie, przed i po imprezie. A rodzicom dom muszę zwrócić w nienaruszonym stanie. Jedzenie robimy składkowo. Każdy ma coś przygotować i potem sam to podaje, bo w zeszłym roku powiedziałam co gdzie jest i każdy musiał sobie sam radzić, ja tylko doglądałam żeby mi talerzy nie porozwalali. Swoje danie gorące podałam na początek i miałam z głowy. W tym roku też sobie to tak właśnie wyobrażam. Tym bardziej ze wzg na ciąże... Każdy ma dwie ręce i przychodzi w parach, a ja za służącą robić nikomu nie będę.
Dla mnie i tż zostanie to sprzątanie, ale w ubiegłym roku o 16 już byliśmy wyspani i wszystko było ogarnięte, rodzice bez zastrzeżeń odebrali lokal

Cytat:

a tu dla oka
Te pierwsze są łudząco podobne do naszych Tutków - Granderów.

Cytat:
No więc właśnie odmówię tych znajomych-znajomych. Bo nie będę sobie na głowę brała tylu ludzi.
Stary 2012-12-19, 19:36   #3059
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Widziałyście?? http://fakty.interia.pl/swiat/news/n...ziecko,1874215
ciekawe czy prawda
woooooow ! całe szczęście ,że puścił malca i to tak szybko .....
gdyby się z nim wzniósł .... nawet niechcę myśleć
Stary 2012-12-19, 19:36   #3060
Chanel_Coco
Raczkowanie

Cytat:
a ja uważam ,że wpraszanie swoich znajomych nie jest zbyt ok. troszkę "gówniarskie", no chyba ,że organizator sobie życzy.
No właśnie, a z takim pytanie zadzwonili ludzie co mają już dobrze po 30stce...
Jakby to powiedziała moja teściowa "kompletnie bez pojęcia"
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości