|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Dot.: Nasza gromadka kończy 3 latka - Dzieciaczki wakacyjne 2009 :)
Cytat:
![]() no wlasnie buty sa niewysokie, wzielam nizsza wersje bo najpierw sie zastanawialam nad takimi tylko, ze 14 cm ale stwierdzilam, ze po alkoholu moge polamac sobie nogi ![]() a te maja 10cm i 2cm platformy wiec bedzie oki, sa bardzo wygodne
|
|
|
#3572 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Policzek nie był zasłużony , nie pozwalałam szaleć w czasie inhalacji.Cytat:
![]() U nas wszystkie zawirowania nie są na pełne lata, tylko z połówkami, czyli bunt 2,5-latka, 3,5-latka i niestety itd. Będziesz wyglądać cudownie
|
|
|
#3573 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Jola dziekuje
ale tak cudnie to pewnie nie bedzie bo przytylo sie tu i owdzie ![]() ja mam wrazenie, ze u nas jest wieczny nieustajacy bunt
|
|
#3574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiem Ci, że od jakiegoś czasu też mam takie wrażenie, bywają lepsze dni, ale nie okresy. Jestem wieczorami tak wyczerpana, że brak słów. Dzisiaj jest małż (tak się wczoraj napił, że dziś do pracy nie poszedł ), więc we dwójkę raźniej
|
|
|
#3575 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
![]() zastanawiam sie tylko co zrobic z wlosami, chcialam sobie zrobic niektore pasma karbowane na przemian z falami ale boje sie, ze to juz bedzie za duzo u mnie chyba lepiej jest jak jestem sama, jak jest tz to juz w ogole jazda bez trzymanki bo przy nim to brak wszelkich zasad, robia co chca
|
|
|
#3576 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jak już nie daję rady i mnie nerwy ponoszą, to zasiadamy na bajki
Mało wychowawcze, ale wolę to niż w nerwach dać klapsa.Dobra idę bo puzzle układamy ![]() Ja też wolę być sama z Alanem, bo wtedy i on spokojniejszy i ja. Mąż zaraz krzyczy, a ja jakoś bardziej potrafię nad Nim zapanować bez nerwów i odrazu grożenia, stawiania do kąta i bicia.
Mój łobuziak Alanek ur. 12.07.2009 Pola jest z nami od 03.XI.2015 Edytowane przez agga19851985 Czas edycji: 2012-12-28 o 14:00 |
|
|
|
#3577 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
moj Marci tez oglada bajki
![]() ale tylko wtedy moge cos w domu zrobic, inaczej sie nie da
|
|
#3578 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas nie, po prostu jest lżej dzielić niedolę Cytat:
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2012-12-28 o 14:08 |
||
|
|
|
#3579 |
|
BAN stały
|
Hej dziewczyny to co ja będę wyrodną matką jak zostawię???
![]() ![]() ![]() My też mieszkamy z moimi rodziacami, więc Amelcia byłaby w swoim domku, łożeczku
|
|
|
|
#3580 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co, miałam powiedzieć, że mamy inhalator i może coś z tym, ale zapomniałam Szmery ponoć duże, ale niby to początek![]() Zosia ostatnio też znowu narzeka na te bóle. Cytat:
Najdłużej była bez nas 2 tygodnie, ale akurat tego nie wspominam najlepiej ![]() Cytat:
, nie demonizujmy.To głównie chodzi o to, jak dziecko podchodzi do tego typu atrakcji-dla mojej Zośki to właśnie atrakcja-2-3-4 dni-nie ma problemu No i jest jest jeszcze kwestia Ciebie-jakiego typu matką jesteś-czy kwoką, czy nie (jakkolwiek to brzmi). My właśnie jutro wyjeżdżamy sami na 4 dni-my zwyczajnie potrzebujemy odskoczni, inaczej czuję się jak w klatce ![]() Aga dzięki Svi super kreacja Miramej to mówisz, że ciemna strona mocy daje o sobie znać.... ![]() *** Zosia ma się już lepiej. Oczywiście kaszel jeszcze jest, ale jest go już mniej i nie ma już gorączki. No i zupełnie inaczej się już zachowuje Spałyśmy dzisiaj do 9 ![]() Proszę zapamiętać tą datę
|
|
#3581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zależy od Ciebie, od dziecka i od sytuacji... z resztą moi rodzice chyba by sie nawet nie zgodzili... tak mi się wydaje
|
|
|
#3582 |
|
BAN stały
|
Rodzice nie maja żadnego ALE, na szczęście
![]() Ostatnio jestem taka, że tylko Amelka, nawet na chwilę jest mi ją szkoda zostawić, ale nie mogę być za mocno przesadzać, bo można zawariować przecież, co nie? Jestem opiekuńcza i to bardzo nawet a może już nadopiekuńcza?
|
|
|
|
#3583 | |
|
Wtajemniczenie
|
Hej,
Maciek zaszczepiony tylko Infanrixem. Dzięki dziewczyny za porady. *** Jola ja wiem, że muszę ją pilnowac. Z kupką wszystko sie unormowało jak poszła do przeszkola ale w sobotę ją troszkę bolało i się zaparła i dopiero wczoraj po czopku poszła :/ W pogotowiu mam już Laktulozę ale mam nadzieję że nie będzie konieczna. Co do słodyczy to ona jakoś specjalnie się nimi nie objada.Teraz były świeta to może kapkę więcej (sernik) ale tez nie jakoś mega. Zresztą ja jej nigdy przed obiadem czy kolacją nie dam słodkiego. Czekolady/czekoladek nie je, ewent biszkopcik ale to już po kolacji lub jako dodatek do deserku (np deserek babydream - jedyny jaki je pudding wanioliowy) lub jakieś krudze ciastko, a tak to pieczone przeze mnie lub babcię ciasto/ciastko, więc nie jest tego jakos dużo. Z owoców praktycznie codziennie jabłka, miała okres niedawno że codzienni po 3-4 mandarynki, ale już jej przeszło. Banany ok, kiwi i gruszki już nie. Winogrona też i tez bez pestek i obrane - da się ![]() sama obiera. mandarynki zresztą też ![]() teraz kasza czy ryż - zje ale kapkę Przez całe wakacje jadła kanapki z serem żółtym i pomidorem (pomidory nawet same) - teraz nie tknie. Teraz albo z masłem tylko albo z szynką jak jej podejdzie i papryką czerwona ale też tylko troszkę Lubi naleśniki z dzemem ale tylko truskawkowym. CO do picia, to ja bym była zadowolona żeby wodę piła tylko ale jednak nie pije jej na tyle dużo żebym była usatysfakcjonowana Cass, witaj ![]() Cytat:
ja zostawiłam Zuzę 2x chyba ale na jedną noc z moimi rodzicami, tez spała w swoim łóżku ![]() i 1x zostala z tatą na 2 noce i 3 dni *** Maciek głodny, mykam ---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- a, i zdrówka dla wszystkich
|
|
#3584 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ja tez zostawiam dzieci u dziadkow i nie mam wyrzutow z tego powodu
my mozemy odetchnac czy gdzies wyjsc a dzieci sa szczesliwe jak moga u nich byc w wakacje to bywalo i tak, ze Marci po tydzien czasu siedzial u dziadkow bo nie chcial wracac do domu ![]() teraz tez pojdzie do dziadkow bo my na sylwestra idziemy, a babcia tak sie stesknila, ze powiedziala, ze jak go wezmie to go juz nigdy nie wypusci
|
|
#3585 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To dobrze ![]() Zazdroszczę, że nie wiem co ![]() Cytat:
|
|
|
#3586 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u Zuzi ten problem nastąpił,jak poszła do przedszkola,więc prawdopodobnie,tutaj leży przyczyna:stresowa sytuacja,regularne posiłki - w domu zawsze można zjeść później,jeżeli w danym momencie się nie chce,jedne dzieci się wcześniej aklimatyzują i uspołeczniają,inne potrzebują więcej czasu - sama nie wiem Wiem,też że żeby dziecko umiało jeść,musi poznać uczucie głodu i sytości,i że to dziecku powinno zależeć,żeby jadło,tylko że jak dziecko ma anemię,czy choruje,to jest to też problem rodzica.Inaczej sytuacja się przedstawia,gdy dziecko nie dojada a ma dobre wyniki badań itd.Oby ![]() Zdrówka Cytat:
![]() Cytat:
Czyżbym była aż tak przekonywująca? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ********** Mam jeszcze pięciolatka w domu i trochę nie ogarniam później nadrobię.
Edytowane przez sylka79 Czas edycji: 2012-12-28 o 17:27 |
|||||||
|
|
|
#3587 |
|
Wtajemniczenie
|
Amg to wszystko zależy od Ciebie. Jesli masz Małą zostawić i czuć sie podle i o niczym innym nie mysleć tylko o niej to moim zdaniem bez sensu, ale jeśli dziecko będzie dobrze się bawiło, nie odczuje za bardzo Twojej nieobecności a Tobie takie wyjście pomożę, to super.
Majuś Słonko, nie bierz tego wszystkiego tak do siebie. Z tego co piszesz to Zuzka jje sporo różnych rzeczy tylko, że malutkie ilości. A może poprostu proponuj Jej częściej jedzenie, po odrobince, tak jak lubi? Sama niewiem co zrobić. Angyyyyy weeeeeź mnie ze sobą !!!!! Grzeczny jest i spokojny ![]() ---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Jolu to niezły hardcore przechodzicie teraz. Svi będziesz wyglądała pięknościowo Ja sie nie znam, ale moim zdaniem karbowane włosy i jeszcze fale to za dużo, bo kiecka bardzo fikuśna, buty ozdobne bardzo i jeszcze włosy, to sie kicz zrobi. Może poprostu upnij je wysoko jakoś, tak prosto, bez zdobień, spinek itp ?
Mój łobuziak Alanek ur. 12.07.2009 Pola jest z nami od 03.XI.2015 Edytowane przez agga19851985 Czas edycji: 2012-12-28 o 16:41 |
|
|
|
#3588 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ja lubie miec rozpuszczone wlosy
a wyprostowane to tak zwyczajnie jakos
|
|
#3589 |
|
Wtajemniczenie
|
Svi to zrób sobie takie nieregularne, pogniecione fale, fajniej wyglądają niż takie zwykłe loki, np. takie cuś http://www.snobka.pl/artykul/10-dams...#photo-gallery
|
#3590 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
u nas też się zdarzają większe akcje,może nie jakoś często,ale zdarzają się ![]() Cytat:
Cytat:
.Ja bym pewno nie zostawiła,ale to chyba zależy od charakteru,od sytuacji,od dziecka.Raz byłam zmuszona zostawić i nie czułam się z tym dobrze,ale to była zupełnie inna sytuacja,zadecydowała siła wyższa,może gdybym była na to przygotowana,przeżyłabym to inaczej Chyba jestem kwoką ![]() Cytat:
jedno jest pewne,żeby być spokojniejszą,na pewno zrobię podstawowe badania Idzie ku dobremu Zapisz w kalendarzu ![]() Cytat:
Nie wiem co Ci doradzić z tym piciem,bo u mnie Bartosz sam się dopomina,nie miałam takiego problemu ![]() Cytat:
![]() A co się dzieje z Olą-Unholą?Nie doczytałam czegoś?
|
|||||||
|
|
|
#3591 |
|
Zakorzenienie
|
się zakręciłam
chcę kupić dzieciakom ekologiczne kasze, ryż... kupujecie takie rzeczy gdzieś u siebie stacjonarnie czy macie jakiś sprawdzony sklep internetowy?
|
|
|
|
#3592 |
|
Zakorzenienie
|
Svi, bedziesz szalowo wygladac
Cass Wstalam z bolem glowy , ale nic to ![]() Jolu, chlodna kapiel u dziecka oznacza wode chlodniejsza o 1 stopien od temperatury ciala, a u doroslego o 2 stopnie. Zazwyczaj wkladam do wody o temperaturze ciala i dolewam zimnej wody do uzyskania pozadanej temperatury. O krzykach wiec nie ma mowy. Oczywiscie zalezy to od nastroju Antosia, jak widze, ze bardzo nie chce kapieli, to go przeciez na sile do wody nie wrzucam, wtedy robie oklady, zawijania. Zimne oklady stosuje tez oprocz szyi i czola pod pachy, kolana, na pachwiny, czasami wkladam lod do woreczka, owijam w reczniczek i tak wkladam np pod kolana, bo w pachwiny juz nie ![]() ![]() Zawijanie w recznik wyglada tak, ze ukladam na lozku nieprzemakalna mate, mocze recznik, ewentualnie przescieradlo w chlodnej wodzie, wykrecam i zawijam Antosia jak w kokon, tylko glowa mu wystaje. Nie trwa to tez wieki, zazwyczaj kilkanascie minut do pol godziny. Co chwile sprawdzam temperature. Jezeli spada, to ok, jesli np rosnie, to podaje srodki przeciwgoraczkowe. Agga, ja was nie namawiam, jestem troche twardsza w tych sprawach, ale to praktyka szpitalna chyba . Kazdy postepuje ze swoim dzieckiem, jak uwaza odnosnie chorob, stosowania lekow itp. Dla mnie lek to niemal ostatecznosc. Farmaceuci tez w wiekszosci tak maja, oni to juz lekow sie wystrzegaja, ze szok , a znam kilku i co chwile slysze - "ja bym tego nie brala" lub " w zyciu nie podalabym tego swojemu dziecku" (to np chodzilo o krepelki do nosa ), kiedys mnie to smieszylo, a teraz juz tylko zastanawia. Dla mnie leczenie przeziebienia to wygrzanie sie w lozku, wypocenie, lecznicze herbatki, ogolnie duzo do picia. Ide sie kapac i szykowac do pracy
|
#3593 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Świetnie sobie radzisz, skoro coś piszesz ![]() Oj tak ![]() Cytat:
, czuję się trochę pocieszona ![]() Ja też jestem kwoką , pewnie, przydałaby się czasem jakaś odskocznia, ale nie ma jak tego zrobić na razie. Ale ale... nic nie trwa wiecznie, dzieci szybko rosną i jeszcze się naskaczę ![]() Nic nie wiem Cytat:
Cytat:
Dziękuję za odpowiedzi , teoretyczne zasady takiej kąpieli znam , może nie byłoby źle, a ja tak myślę, bo w zasadzie nic się paniczowi mojemu nie podoba ![]() ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- Dziewczyny, polećcie jakiś fajny film do wypożyczenia na Sylwestra
|
|
|
#3594 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() pojawiam się i znikam ![]() podczytywałam Was dzisiaj ale piąte przez dziesiąte, bo Martynka wyjątkowo domagała się uwagi, wybawiłam się za wszystkie czasy ![]() Miramej Martek z przerwami już dobry miesiąc kaszle Svi fajna sukienka ![]() Mariolu dziękuję za wyjaśnienia odnośnie ziół, chciałabym jakoś zacząć ogarniać temat takiego bardziej naturalnego leczenia bo Martynbka na syropach non stop, chociaż te metody naturalne, domowe, które do tej pory próbowałam niewiele dawały, w każdym razie na smalec ze spirytusem się nie piszę ![]() ![]() Co do zostawiania dziecka - ze mnie też matka-kwoka ![]() Co do filmów to oglądałam ostatnio "Nietykalnych",fajny
|
#3595 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja lubię Sagę Zmierzch- wiem dla nastolatek, ale baaardzo mnie wciągnęło
No pozostaje Ci jeszcze Jolu Kevin sam w domu, albo Titanic ![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Ide na Quest'a i lulu, pa.
|
#3596 |
|
BAN stały
|
Hej dziewczyny a propos kaszlu u dzieci, słyszę coś chwilę, że jakieś dziecko znajomych kaszle, w tym roku to jakaś zaraza jest
i to nie tydzień czy dwa, kaszel trwa miesiąc czy nawet dwa ![]() Ja mojej zaczęłam dawać LIPOMAL i jest o wiele lepiej
Edytowane przez amg88 Czas edycji: 2012-12-29 o 08:02 |
|
|
|
#3597 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chwilami musiałam używać głosu ![]() O to,to Nie odezwała się po świętach ![]() Ja w sumie ostatnio,nie oglądałam nic fajnego ![]() Cytat:
********** Dzień dobry Żeby było ciekawiej,to dla odmiany dzisiaj -10 stopni mrozu ,a wczoraj na plusie i deszcz Mąż był po pieczywo i mówił,że na ulicy jedna szklanka .Zmykam trochę ogarnąć i do sklepu mamy jechać na większe zakupy ![]() Miłego weekendu
Edytowane przez sylka79 Czas edycji: 2012-12-29 o 08:13 |
||
|
|
|
#3598 |
|
BAN stały
|
Jejcia moja już nawet nie chce jeść jaja ugotowanego, tylko połowę zjadła
i suchy chleb oczywiście. Narzeka mi na brzuszek po tym jak wymiotowała i gorączkowała(jednodniówka )Ale od 2 czy 3 dni nie robiła kupki, czy bóle mogą być od zaparcia? ---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- A i jej sposób na to, żebym wstała z łożka to tekst mamo jestem głodna. Hmm...
|
|
|
|
#3599 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki, poczytam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja wieczorem lubię coś obejrzeć, najlepiej odmóżdżającego, po ostatnich akcjach naszego dziecka ![]() Te skoki temperatury są straszne, ciężko być zdrowym ![]() Cytat:
Ból brzucha jak najbardziej może być spowodowany zaparciem *** ![]() Siedzę z owiniętą szyją (Kuba też, ale do towarzystwa ), jak ja nie lubię być chora ![]() Miłej soboty
|
|
|
#3600 |
|
Zakorzenienie
|
Zycze milego dnia
Jolu Ide spac, dobranoc
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:08.

) a buty cudowne 

Ty mówisz o Kubie? O Kubusiu ???? O żesz, niezły

ale tak cudnie to pewnie nie bedzie bo przytylo sie tu i owdzie 

Proszę zapamiętać tą datę