|
|
#511 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.2
Rany jak wy dużo piszecie, pół dnia mnie nie było a tu 4 strony do nadrobienia.
Wczorajsze ur Małgosi udane, dostała prezenty z których się cieszy, a najbardziej z kucyka którego się mazakami koloruje! Tort zrobiłam na dole warstwa czekoladowa z czereśniami, a na górze śmietankowa z malinami. Dookoła pooblepiany płatkami czekolady. Wyszedł naprawdę dobry, ledwo co uratowałam kawałeczek dla mojego męża. Dziś cały czas czuję jakiś skurcz w brzuchu i zastanawiam się nad nospą. Ale nie wiem czy nie wystarczy poleżeć. Tylko jak skoro trzeba obiad zrobić? Co do ślubu to my przez rok planowaliśmy, rezerwacja sali, kościoła, fotografa itd. A zaszłam w ciążę 3 mce przed ślubem więc i tak fama poszła, że ślub ze względu na dziecko bierzemy.Mimo, że zaręczyliśmy się1,5 roku wcześniej.
Małgosia http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay39l1xn26m.png Alicja http://www.suwaczki.com/tickers/km5sgu1rvw46h6aq.png Edytowane przez mela1234 Czas edycji: 2012-12-28 o 13:43 |
|
|
|
#512 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
On kocha miec wypaśny aparat z licznymi ustawieniami,cudami itp. itd. A teraz stwierdził ze musi zmienic sprzęt no bo jak takim bedzie dziecku fotki robił??? ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
Ja dzis sprzątałam więc dawka ruchu zaliczona.Wiecie ze odkąd jestem w ciąży mój duzy pies czuje to?Wie o tym i jeszcze bardziej stał sie czujny i obronny w stosunku do mojej osoby? Jak na spacerze mijamy kogos albo innego psiura to on zawsze wysuwa sie o krok przede mnie jakby bał sie ze cos moze mi zagrozić? Mądra bestia Nigdy w zyciu nie pozbyłabym sie ich bo są dla mnie członkami rodziny.Więc w lipcu będzie nas piecioro ![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Cytat:
Ja przy bólach brzuszka staram sie poleżec jak mam na to warunki w danej chwili ale nospy jeszcze nie brałam.
|
|
#513 |
|
Raczkowanie
|
a co do ślubów... Ja z mężem zaręczyłąm się bardzo szybko bo już po 4 miesiącach, a teraz jesteśmy 4 miesiące po ślubie. Od zaręczyn do ślubu czekaliśmy rok, bo chcieliśmy wszystko samodzielnie za własne pieniądze zorganizować żeby rodziców nie obciążać. Nie żałuję swojej decyzji bo jestem bardzo szczęśliwa. A ciąża... no cóż nie czekaliśmy długo bo udało się już miesiąc po ślubie.
A powiedzcie mi jak u was z ciśnieniem? Bo mi się wydaje że ja mam trochę podwyższona i czasem mnie to niepokoi, ale byłam u dwóch lekarzy i jak na razie żaden nie zareagował, więc może martwię się na zapas.
|
#514 |
|
Konto usunięte
|
A mierzysz ciśnienie? Jakie masz wartości?
Jeśli się niepokoisz, to mierz sobie ciśnienie codziennie o tej samej porze, zapisuj na kartce i pokaż lekarzowi, on zadecyduje, czy jest się czym martwić czy nie
|
|
|
|
#515 |
|
Raczkowanie
|
lilith795- ja w tej ciąży znowuż mam za niskie. Ale z tego co pamiętam w tamtej ciąży na początku miałam też za wysokie ale nie strasznie wysokie i gin.mi nie kazał martwić się na zapas o dziwo po ok.2tygodniach się unormowało .
![]() karolajn1987-gratuluję ![]() ![]() mela1234- ja z mężem też planowaliśmy ślub (ok 1,5 r.) i znaszych wyliczeń tydzień po ślubie doszło do zapłodnienia ;D i następny dzidziuś <3 A i tak ludzie pewnie bd gadać że już przed weselem bo przecież muszą o czymś mówić... cóż zrobić - nie warto się przejmować )
Edytowane przez 4mypassion Czas edycji: 2012-12-28 o 14:20 |
|
|
|
#516 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Spokojnie Nikt pewnie by Ciebie nie linczował, gdybyś w ogóle na prenatalne badanie nie poszła, bo to Twoja sprawa. Co nie zmienia faktu, że te badania są bardzo ważne i powinny być dokładnie i rzetelnie wykonane. Podejrzewam, że każda przyszła mama chce, żeby było wszystko dobrze z dzidziusiem i nie dopuszcza do siebie złych myśli...przynajmniej świadomie. Są jednak różne przypadki. I niekoniecznie tutaj musi chodzić o wadę, która zmusi rodziców do podjęcia strasznej decyzji (jaka by ona nie była), ale są też wady, które wcześnie wykryte można leczyć jeszcze brzuszku mamy, Dlaczego więc odbierać sobie możliwość "naprawienia" dzidziusia, zanim jeszcze przyjdzie na świat? Lepiej później pluć sobie w brodę, że mogło się coś zrobić, a się nie zrobiło? Podsumowując, jeśli lekarz mówi, że jest ok, to można przyjąć, że ma rację. Tylko jak przyznać rację lekarzowi, który nie wykonał badania należycie Wg mnie trzecie badanie prenatalne można sobie odpuścić, ale pierwsze i drugie trzeba koniecznie zrobić. Pamiętajcie, że życie i zdrowie Waszego dzidziusia jest przede wszystkim w Waszych rękach i nie możecie sobie bimbać. Lekarz podchodzi do Was, jak do kolejnej pacjentki, a dla Was Wasze dziecko jest wyjątkowe, najważniejsze na świecie Cytat:
|
||
|
|
|
#517 |
|
Raczkowanie
|
No ja mam na razie na wizytach mierzone dwa razy i mam 138/92 a później 125/89. Czasem mierzę sobie jak jestem u rodziców bo w domu nie mam cisnieniomierza i jest zwykle podobne do tego z wizyt. Ja może martwię się trochę na zapas ale moja mama w pierwszej ciąży miała zatrucie ciążowe i mój najstarszy brat urodził się wcześniakiem, i podobno bardzo dobrze bo donoszenie ciąży do terminu stanowiło zagrożenie dla niego i mamy. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło ale mama na wszelki wypadek poradziła mi uważać na to ciśnienie.
|
#518 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z drugiej strony - w czasie wizyty lekarskiej ciśnienie podnosi nam się ze stresu Więc też uważam, że dobrze by było, gdybyś sobie od czasu do czasu zmierzyła w domu, w normalnych warunkach. Zatrucie ciążowe objawia się dopiero w II połowie ciąży, ale jeśli masz już teraz wątpliwości co do ciśnienia, to je sobie mierz, bo to prawda, gestoza to fatalna sprawa. |
|
|
|
|
#519 | |
|
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38318385]Ja nigdy w życiu nie planowałabym niczego na końcówkę ciąży.
Nie wiesz, w jakim będziesz stanie. Może będziesz musiała dużo leżeć i odpoczywać. Może Ci spuchną nogi, może będziesz miała silne bóle kręgosłupa (moja mama nie umiała wchodzić po schodach, tata musiał jej z tyłu pomagać, siostra uciskała jej jakiś nerw). Naprawdę duży brzuch jest "męczący" pod tym względem. Oczywiście nie chcę nikogo straszyć, może przejdziesz ciążę bez żadnych dolegliwości, ale dla mnie branie ślubu w końcówce ciąży jest niewyobrażalne ![]() My jesteśmy zaproszeni w czerwcu na wesele, ale czy na nie pójdziemy - jeszcze nie wiem, wszystko się okaże. Jeśli bym miała wybierać, to wolałabym wziąć ślub albo wczesną wiosną albo po urodzeniu dziecka.[/QUOTE] Tak więc właśnie mówię mojemu lubemu Jeśli termin mam w połowie sierpnia, to pewnie we wrześniu jeszcze nie będę na siłach by brać ślub i tańczyć na weselu? Z resztą we wrześniu z tą pogodą różnie bywa, już chyba pewniejsza jest w maju.Cytat:
|
|
|
|
|
#520 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#521 |
|
Raczkowanie
|
Asiunia1230- moja koleżanka miała we wrześniu i akurat pogodę mieli tak nie za zimno nie za gorąco przy okazji słoneczko ale fakt to tak od razu po nie wiadomo jak się będziesz czuła
lilith795- rozpisuj sobie ciśnienie mierzone w domu to dużo daje i dokładnie powinnaś uważać z tym ciśnieniem -trzymam kciuki żeby było dobrze i się unormowało
Edytowane przez 4mypassion Czas edycji: 2012-12-28 o 14:48 |
|
|
|
#522 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chyba dało mu to trochę do myślenia. Też nie jestem zagorzałym katolikiem, ale uważam, że ślub kościelny jest ważny, ludzie zaczynają nowe życie we dwoje, przysięgają sobie miłość w szczęściu i nieszczęściu, zdrowiu i chorobie - to jest piękne ![]() Cytat:
Mój tż ostatnio nazwał dzidzie "Naszym PIERWSZYM owockiem" ---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Za dwie godzinki jadę na wizytę. Trzymajcie kciuki
|
||
|
|
|
#523 | ||
|
Zakorzenienie
|
Półtora dnia moe zglądałam i teraz pół dnia nadrabiałam
) tempo szaleńcze i widzę że już wraca do normy.. bo w święta troszkę spokojniej bylo.. oczywiście połowę postów, do których chciałam się odnieśc mi wywalilo....bo na raty przegladałam...Cytat:
Cytat:
Asiunia: ja tez bym obstawała przy wczesnej wiosnie... chociazby dlatego, że nigdy nie przewidzisz jakie bedzie twoje samopoczucie. U mnie prenatalne tylko na usg... z krwi nie robiłam,.. podstaw nie bylo i dlatego nie zdecydowalam sie. magdalene: to Ty opowiadałaś o księdzu palaczu?:P dobre! chociaz mnie dziwi, ze skoro sie zorientowal ze jestes w ciazy to nie skrytykował wszystkich (i siebie) za popalanie w twojej obecnosci. margosia: Saturnin Chryzogon - niezle niezle... :P moja maż wymyslil Joszko Diego - (ogromny fan Diego Maradony) i jego kuzynka jak to uslyszala to zyczyla mi dziewczynki
|
|
#524 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#525 |
|
Zakorzenienie
|
pomozecie mi mam wyniki moja beta hcg wynosi 76 161,00 mIU/ml zdaje mi sie ze znowu mam wysoka bete z corcia tez tak mialam
jestem w 7tc
|
#526 |
|
Konto usunięte
|
Mnie się też dzisiaj śniło, że plamiłam i jechałam na IP...
|
|
|
|
#527 |
|
Zakorzenienie
|
A mi się dziś śniło, że urodziłam Filipa, miał mnóóóóstwo czarnych włosów na głowie, meszek na ciele, a na rękach to włosy jak u dorosłego
Ale był śliczny <3
|
|
|
|
#528 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba by miało przekichaneCytat:
Bo nie wiem w czym mamy pomóc? ![]() Cytat:
Ale macie sny ![]() Na szczęście mają się spełniać na odwrót
|
|
#529 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny co wy wypisujecie o tych prenatalnych? Badania prenatalne robi się obowiązkowo po 35 r.ż. ewentualnie, jeżeli na USG w 12 t.c. coś nie tak wyjdzie w pomiarach. To w 12 t.c. (pierwsze obowiązkowe) to jest takie pół prenatalne i każdy lekarz musi zrobić pomiary choćby skały sr..ły.
Moja gin powiedziała, że na prenatalne te po 35 r.ż. jestem za młoda o 2 lata, ale mogę próbować. Ale nie jestem pewna czy chcę bo to podobno może być niebezpieczne. Został mi 1biszkopt z torta i chyba zrobię go z budyniem i galaretką. Maliny przy odmrażaniu zamrażarki mi się odmroziły więc z malinami znowu
|
#530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A jak któraś pisze inaczej to używa skrótów myślowych ![]() PS. przypomniałaś mi, że mam odmrożone truskawki więc idę wcinać
Edytowane przez Margosia__ Czas edycji: 2012-12-28 o 15:26 |
|
|
|
|
#531 |
|
Zakorzenienie
|
aa i witam wszystkie nowe mamy!
))Co do koszmarów to faktycznie mnie tez ostatnio dopadły...juz nie bede nawet opowiadac ale z placzem sie obudzilam... margosia: :PPPPP my mówimy 'mały jeżyk" na naszą dzidzię mąż coraz częściej gładzi mnie po brzuszku i rozmawia. Teraz mamy mała szkołe jazdy bo przyjechała kuzynka z mezem i dwojka dzieci - 5latka i 1,5rocznym chrzesniakiem meza ktory ma speeda takiego, ze ciezko za nim nadazyc kupa smiechu, radochy...na spodnie z h&m pewnie sie skusze... brzuszek delikatnie mi wyskoczyl (ponad moja naturalna oponke), ale spodnie normalne jeszcze nie uciskaja..wiec nie jest zle
|
#532 |
|
Zakorzenienie
|
Malinki, truskawki, ale mi smka narobiłyście
, a ja nie mam |
|
|
|
#533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Margosia przepraszam, ale chyba wybiórczo was czytam, a nie chciałam, żeby były jakieś pomyłki i niedomówienia. Źle mi
|
|
#534 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A my o USG prenatalnym, tak się nazywa po prostu USG genetyczne w 12 tc, podczas którego określa się różne parametry, w tym ryzyko wystąpienia niektórych wad. Generalnie schemat badań prenatalnych jest taki: USG - to robi większość test z krwi - to robią tylko z reguły tylko te osoby, którym coś wyszło nie tak na USG amniopunkcja, kordocenteza, biopsja kosmówki - to są te niebezpieczne, inwazyjne badania, które się wykonuje tylko, jak są do tego podstawy z USG i krwi - i to tylko za zgodą matki, bo po tych badaniach istnieje ryzyko poronienia. A my tu w większości piszemy o USG tylko. I nie wiem, czy każdy lekarz robi USG prenatalne. Ja w poprzedniej ciąży chodziłam do lekarza z NFZ i przy pierwszym USG, które mi przysługiwało, w 12 tc, lekarz się mnie zapytał, czy chcę normalne USG czy prenatalne - z tym, że za prenatalne płaciłam, bo tak jak piszesz, jest refundowane po 35rż. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-12-28 o 15:45 |
|
|
|
|
#535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czemu Ci źle? opowiadaj nam szybko...
|
|
#536 |
|
Zakorzenienie
|
A moja beta jest w normie bo juz sama nie wiem ?
W poprzedniej ciazy mialam podejrzenie " zasniadu graniastego" wiec teraz sie troszke obawiam ze wzgledu na tamta ciaze (ciaza donoszena corcia ma 7 lat) i teraz sie cieszy z tego ze bedzie miala rodzenstwo.
|
#537 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://badaniaprenatalne.com.pl/i-trymestr-ciazy.html
Edytowane przez karolajn1987 Czas edycji: 2012-12-28 o 15:50 |
|
|
|
|
#538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja miałam 5oo parę na początku 5 tygodnia i gin później stwierdziła, że malutko ![]() ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- wg norm w moim laboratorium na 7 tydzień jest od 3697- 163563 ![]() Ale dziwne, że nie dali Ci od razu norm do wyniku ![]() A w wynikach z bety miałam ukryty test ciążowy ![]() Nawet nie wiedziałam... ale jakiś wczesny bo kreska jakaś taka niemrawa
Edytowane przez Margosia__ Czas edycji: 2012-12-28 o 15:51 |
|
|
|
|
#539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w Sylwestra mieliśmy być we dwoje w domu... odpocząć... |
|
|
|
|
#540 |
|
Zakorzenienie
|
a ja bylam na zakupach i wyobrazcie sobie, ze po drodze do sklepu przerwocilam sie na dupe, poslizgnelam sie na mokrej trawie z blotem.
i upadlam!!! masakra, no ale nic mnie nie boli, nie krwawie, czuje sie dobrze, wiec po strachu. grr... no jakas sierota jestem. spodni NIE kupilam, bo ciazowe dla mnie za duze, albo dobre w pasie ale za waskie w nogach, a normlane jeansy za male dla mnie grr... i nie wiem chyba mi spódnice zostaja |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:38.

On kocha miec wypaśny aparat z licznymi ustawieniami,cudami itp. itd. A teraz stwierdził ze musi zmienic sprzęt no bo jak takim bedzie dziecku fotki robił??? 

Nawet jeśli z kością nosową okazało się coś nie tak, to powiedzcie mi co to zmienia? Nie ma leczenia ani operacji, a i tak bym urodziła. Pozostałe rzeczy są ok, przepływy też, narządy wszystkie się wykształciły, serduszko pięknie bije, więc nie popadam w paranoje, że nagle z tym coś jest nie tak. Ja w ogóle nie dopuszczam myśli, że będzie nie tak. Więc nie będę się z lekarzem kłócić, że ma powtarzać badanie, zwłaszcza, że jak go o tą kość zapytałam to powiedział, że nie mamy się czym martwić, bo nic nie wskazuje na nieprawidłowości. Jak po badaniu byłam happy, tak teraz się zdenerwowałam...
Wg mnie trzecie badanie prenatalne można sobie odpuścić, ale pierwsze i drugie trzeba koniecznie zrobić. Pamiętajcie, że życie i zdrowie Waszego dzidziusia jest przede wszystkim w Waszych rękach i nie możecie sobie bimbać. Lekarz podchodzi do Was, jak do kolejnej pacjentki, a dla Was Wasze dziecko jest wyjątkowe, najważniejsze na świecie 

, a ja nie mam