MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-29, 15:45   #3841
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość

i dobrze powiedział termin wylicza się z OM i początkowego USG (do 10 tygodnia ciąży). potem dzieci różnie rosną. USG pokazuje termin porodu w odniesieniu do wielkości dziecka, ale równie dobrze może to oznaczać, że dziecko jest po prostu duże i ma wielkość i wagę ponad normę. przecież jak w terminie z OM rodzą się dzieci z wagą ponad 4 kg to ich wielkość na wielu USG jest ponad normę a mimo to nie rodzą się miesiąc wcześniej ważąc 3 kg. tak samo dziecko ważące w 9 m-cu 2,5 kg nie czeka do 10 m-ca z narodzinami tylko rodzi się z niską wagą w terminie. dlatego te terminy z późnych USG nie powinny być brane pod uwagę. mój lekarz nawet na to nie patrzy. podaje mi wagę dziecka i tyle, a termin zostaje ten co był.
Mój lekarz myśli tak samo, ja też tak do tej pory sobie tłumaczyłam ale zgłupiałam jak dziewczyny piszą że maja po kilka terminów porodu
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 15:57   #3842
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
a co do razdy abym zapisywała co dzieci mówią - to TAK - mam już od dawna taki zeszycik z ich powiedzonkami .... każdy rodzic powinien tak robić bo szybko się zapomina co i kto powiedział
mam taką teczkę z dzieciństwa - najbardziej wypasione rysunki (jak trafiały do teczki to czułam dumę ), kalendarze mamy z moimi tekstami. cudna sprawa.

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość
ponieważ ja Święta spędziłam na oddziale szpitalnym
ale dobrze, że już wypuścili

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
wyszło że ma 2280gram!!! czyli co pół kilo w tydzień
wow. duże WOW.
ja się urodziłam w 39tc i ważyłam 2800...

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Ja przynajmniej nie planuję w te koszule przeinwestowywać, no i ogólnie są strasznie brzydkie
to fakt

Cytat:
czekałam o głodzie na usg a tu w końcu koło południa że nie zrobią bo się lekarz nie wyrobi
w szoku jestem, że na Izbie, przy przyjęciu Ci nie zrobili...

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość

Dziewczyny... TŻ sprząta... obiecał, że będę mogła się kurować... i co? Wkurza mnie wszystko co robi.... a wszystko robi po łebkach... Wiem, że nie powinnam stać i mu pokazywać palcem co i jak, ale zaraz mnie normalnie szlak trafi!!!
też tak miałam. ale nauczyłam się chwalić i bić brawo - przez łzy

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
To i ja wrzucam wam mój 24 tygodniowy brzusio - 101 cm w pępuchu.
Rośnie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Tak czytam i czytam i oczom nie wierzę - zaraz zaczną się u nas P....
aaaaaaaaaa!!!!!!

Cytat:
teraz wózek, fotelik noi pralka

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Bo tak jewst, ze termin porodu to ten z OM, ale na USg jak zmierzy lekarz dzidzie to tez wyskakuje termin porodu wg. wagi dziecka i sie ocenia, czy welkosc plodu odpowiada tygodniowi ciazy wg OM. Podobno ten jest najbardziej wiarygodny, bo potem to ten termin jest zalezny od wagi malucha a ta jest rózna u kżdego dziecka

w karcie ciąży mam wpisane dwa od początku ciąży
z USG 21.03, z OM 15.03.

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 16:01   #3843
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
dziewczyny co myślicie??
http://allegro.pl/ceba-zestaw-kapiel...876095682.html

bo jak zmierzyłam ile mam miejsca na wannienkę w lazience to się załamalam.
jakbym chciała postawić na pralce to mam 62cm
Fajnie wygląda, ale jest kilka ALE
Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem mógłby byś stelaż z wanienką (składasz po kąpieli i po kłopocie i miejscu zajętym). Wanienkę możesz przecież położyć np na stole w kuchni i tam małą kąpać...
Plusem są te półeczki pod spodem - na kosmetyki, pieluchy, etc... ja na ten cel przeznaczam jednak koszyki i komodę i szufladę w łóżeczku

Z ciekawości... dziewczyny jak długo się kąpie dziecko w wanience? Kiedy można już we wannie? Syn szwagierki miał taki "fotelik" http://wyprawkanoworodka.files.wordp...o-kapieli1.jpg i jak maluszek miał 7m-cy to już kąpany był w dużej wannie.
Tak sobie myślę, że jak już siedzi to można z powodzeniem przenieść się na wannę, hm?

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 16:05   #3844
Minerwa
Raczkowanie

mam dni, że zgaga zaczyna się wieczorem i męczy do 6 rano..
nie pomaga mi mleko, rennie, gaviscon, duże ilości wody mineralnej :/
teraz będę testować jogurt naturalny, ponoć działa...

unikam smażonego, tłustego, cytrusów..
Minerwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 16:16   #3845
misiulka06
Rozeznanie

Dziewczyny doradźcie mi czy mogę stosować wodę morską marimer na udrożnienie nosa? h t t p : / / w w w . d o z . p l /apteka/p3525-Marimer_spray_oczyszczaja cy_woda_morska_do_nosa_ro ztwor_izotoniczny_100_ml

Edytowane przez misiulka06
Czas edycji: 2012-12-29 o 16:18
misiulka06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 16:21   #3846
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem mógłby byś stelaż z wanienką (składasz po kąpieli i po kłopocie i miejscu zajętym). Wanienkę możesz przecież położyć np na stole w kuchni i tam małą kąpać...
Plusem są te półeczki pod spodem - na kosmetyki, pieluchy, etc... ja na ten cel przeznaczam jednak koszyki i komodę i szufladę w łóżeczku

Z ciekawości... dziewczyny jak długo się kąpie dziecko w wanience? Kiedy można już we wannie? Syn szwagierki miał taki "fotelik" http://wyprawkanoworodka.files.wordp...o-kapieli1.jpg i jak maluszek miał 7m-cy to już kąpany był w dużej wannie.
Tak sobie myślę, że jak już siedzi to można z powodzeniem przenieść się na wannę, hm?
myślalam nad kuchnią ale ja mam aneks kuchenny. także ani tego nie zamknę zeby miec jakąś temperaturę ani nic. no stelaż z wanienką ale jakąs malą no wcisnę do łazienki ale dużo miejsca na ruchy dwóch osob nie bedzie. druga sprawa ja mam prysznic także musze mieć coś uniwersalnego
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 16:36   #3847
Minerwa
Raczkowanie

a nie lepiej wanienkę i składany stelaż? rozłożone nie zajmie dużo więcej miejsca jak to z Twojego linku a zawsze można złożyć i upchnąć gdziekolwiek. dziecko przewiniesz na pralce od biedy
Mamy często tez kąpią niemowlaki w umywalce, ale musi być duża..
Są też składane wanienki - składają sie niemalże na płasko, ale nie wiem jak to w praktyce..

to z twojego linku ma dla mnie sens jako przybornik i przewijak do pokoju i funkcja dodatkowa to wanienka. Nie wiem czy jeśli dzień w dzień używać jak wanienkę to jak z myciem tego (plastikową wanienkę bez problemu pod prysznicem umyjesz).. Musiałabyś na żywo to obejrzeć
Minerwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 16:50   #3848
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
dzięki za opinię

a tżtem się nie przejmuj .... ONI tak prawie wszyscy......

co do brzuszka w kinie to chyba nic takiego się nie stanie jeśli często tego nie musi słuchać .
Ja nadal chodzę - a zaczęłam 31 tydz. . Ale pamiętam w 2 ciąży z Ninką od 7 mies. nie mogłam chodzić do kina bo mała tak w brzuchu kopała,wariowała podczas takich odgłosów ,że zrezygnowałam.....

a normalna sałatka - ja uwielbiam dodawać owoce .... np.połączenie - gruszka i starty ser pleśniowy no ale teraz -w ciąży tego sera niet.
więc biorę sałatę(albo szpinak),cebulę czerwoną,pomidorki koktajl.,orzechy włoskie,paprykę , ser mozzarella,i winogrona ciemne i sos musztardowy- (tak na "oko")oliwa z oliwek - 2 łyżki; 1,5 łyżki miodu i 3 łyżeczki musztardy .
zamiast winogron pasuje też pomarańcz.

oj pycha, głodna sie zrobiłam....

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
Wiem co czujesz, ale spokojnie, nie denerwuj się
Ja powoli zaczynam przyzwyczajać się do tego, że nie wszystko da się zrobić na tip top (w kwestii sprzątania szczególnie), bo chyba przy dziecku to mało możliwe

e, możliwe- spokojnie

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
mam taką teczkę z dzieciństwa - najbardziej wypasione rysunki (jak trafiały do teczki to czułam dumę ), kalendarze mamy z moimi tekstami. cudna sprawa.

też tak miałam. ale nauczyłam się chwalić i bić brawo - przez łzy

Ja teczkę z rysunkami Oliwki mam, natomiast o zeszycie nie pomyślałam, bo ona raczej słynęła z przekręcania wyrazów niz takich celnych ripost.

Dzielna jesteś, mnie zaraz trafia i nie wytrzymuję.

Cytat:

Ja swoją kąpałam w wannie jak dobrze i stabilnie siedziała.

Cytat:
Napisane przez misiulka06 Pokaż wiadomość
Dziewczyny doradźcie mi czy mogę stosować wodę morską marimer na udrożnienie nosa? h t t p : / / w w w . d o z . p l /apteka/p3525-Marimer_spray_oczyszczaja cy_woda_morska_do_nosa_ro ztwor_izotoniczny_100_ml
moim zdaniem tak
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 17:15   #3849
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość

Ja swoją kąpałam w wannie jak dobrze i stabilnie siedziała.
a kiedy dziecko (pi razy drzwi) dobrze i stabilnie siedzi?

Bo właśnie w tym krzesełku fajnie nawet takie 6miesięczne szkraby można posadzić i nie ma ryzyka, że się ześlizgnie, przewróci czy gibnie po prostu do wody.

Terry Pratchett
Stary 2012-12-29, 17:18   #3850
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
a kiedy dziecko (pi razy drzwi) dobrze i stabilnie siedzi?

Bo właśnie w tym krzesełku fajnie nawet takie 6miesięczne szkraby można posadzić i nie ma ryzyka, że się ześlizgnie, przewróci czy gibnie po prostu do wody.
moja siedziała ,mając 4 miesiące- ale jeszcze wtedy się bałam (nie było też wredy takich krzesełek....), natomiast jak miała 8 miesięcy to w wannie ją już kapałam.
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 17:33   #3851
joanna200
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
Super, mnie pomógł + mleko + miód, a było okropnie
Będzie lepiej
już po 2 dawkach zauważyłam poprawę więc działa

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
tak więc po usg maluszek leży już główką w dół i waży 1399 g a taki wiercipięta że lekarka z 8 razy podchodziła do badania serduszka przy którymś kolejnym razie mówi no ale wiercipięta Po za tym z łożyskiem ok i powiedziała ze na 100% synek pokazała jąderka i wszystko co trzeba. Szyjkę mam 27 mm i mówi że jest ok.

Cytat:
Jak tam u Was Święta? (może jakieś streszczenie?)
bo niestety ale nie jestem w stanie nadrobić.
w pierwszy dzień Świąt złapał mnie straszny ból z tyłu pleców w okolicy nerek, nie mogłam ani leżeć ani siedzieć słabo mi było i w dodatku wymiotowałam
Tak też trafiłam do szpitala z podejrzeniem kolki nerkowej, no i musiałam zostać. Wróciłam wczoraj... nie miałam was jak wcześniej powiadomić

dobrze, że z wami wszystko w porządku i że jesteście już w domu

Cytat:
ale wczoraj bylismy znowu na usg tym razem we wrocku wiec z tżtem z naszym małym wszystko dobrze i kurcze nie wiem czy dwa aparaty usg mogą aż tak różnie pokazywać ale wyszło że ma 2280gram!!! czyli co pół kilo w tydzień niby plus minus 30ogram to oby minus i wg wagi, wg wielkości brzuszka, główki i kości udowej termin na 8 lutego
łożysko II stopień dojrzałości, mam się bać?
przełączyła nam na chwile na 3d to nasz mały wredotek się ręką zasłonił i nic nie było buzi widać

wooow, idziecie jak burza..

Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
Mam nadzieję że im się odmieni
ja też.. bo z 3 latką w dzień i nieśpiącym noworodkiem w nocy to chyba padnę..

Cytat:
śliczny..

joanna200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 17:44   #3852
czarny flamaster
Zadomowienie

Kremówki papieskie w lodówce, będziemy ze Sławkiem dalej tyć Ech, mały po świętach jest jakiś nie w sosie. Leniwy, ciężko namówić go do ruchu. Chyba dopada go jakaś chandra. Mama moja się śmieje jak jej opowiadam, że znów go zaczepiałam, że biedak nerwicy się jakieś ze mną nabawi Jak pójdę do lekarza, to umówię się z nim na USG, tak dla pewności. Bo mały się rusza, ale jakoś nie tak jak wcześniej.

Oglądałam ostatnio na YT filmy typu seria zdjęć z całego przebiegu ciąży. Rozczulałam się strasznie, hehe.

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 17:55   #3853
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Kremówki papieskie w lodówce, będziemy ze Sławkiem dalej tyć Ech, mały po świętach jest jakiś nie w sosie. Leniwy, ciężko namówić go do ruchu. Chyba dopada go jakaś chandra. Mama moja się śmieje jak jej opowiadam, że znów go zaczepiałam, że biedak nerwicy się jakieś ze mną nabawi .
Hihi, jakbym siebie widziała i mojego malucha... dzisiaj ma dzień "nieruchawca" i co chwilkę go zaczepiam...

Na dodatek jakoś się przekręcił i jak do tej pory obrywałam nad pępkiem to teraz w okolicach łona się wierci....

Terry Pratchett
Stary 2012-12-29, 18:06   #3854
Chanel_Coco
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
heh z tego co pamiętam to i obwód brzuszka miałyśmy taki sam tylko, że Ty masz termin prawie 2 tygodnie wcześniej

co do wagi to zależy jak liczyć... od pierwszej wizyty (w 7tyg.) przybyło mi niecałe 5 kg ale jakby patrzec od początku ciąży to zanim doczekałam się wizyty spadł mi 1 kg (co wtedy zwaliłam na ścięcie włosów heh) więc wychodzi, że przytyłam 4 kg. Ty tak samo?

no właśnie a poza tym to strasznie tego dużo jakby znaleźć kogoś do spółki i sobie wziąć jeden sześciopak a ktoś by wziął drugi to co innego... doświadczone mamusie dużo się zużywa tych chusteczek?
No to mi przybyło nieco więcej kg, bo od 6 tyg do ostatniej wizyty ponad 6 kg. A teraz po świętach to już jest napewno więcej...
Obwodzik brzuchola jutro zmierzę, bo aktualnie w domu metra nie mam.
A co do chusteczek, to jednak się nie skuszę, bo faktycznie to za duża ilość, a jakby tak małego uczulały to co ja potem z taką ilością zrobię.

Cytat:
Dziewczyny... TŻ sprząta... obiecał, że będę mogła się kurować... i co? Wkurza mnie wszystko co robi.... a wszystko robi po łebkach... Wiem, że nie powinnam stać i mu pokazywać palcem co i jak, ale zaraz mnie normalnie szlak trafi!!!
Znam to!!! Ehh...faceci.
A potem pytam: "pościerałeś kurze?" na to słyszę: "no przecież ostatnio jak sprzątałem to ścierałem!"

Cytat:
Piękny brzucholek

Cytat:
dziewczyny co myślicie??

Też mi się podobała ta opcja, ale gdzieś doczytałam że ta wanienka jest malutka, wystarczy do 5-6 miesiąca.
Chanel_Coco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 18:19   #3855
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Dzielna jesteś, mnie zaraz trafia i nie wytrzymuję.
nie mam wyjścia co z tego, że bym mnie trafiło i 'wszystko nie po-mojemu"?! nie mogę sama, więc się cieszę, że robi i to bez najmniejszego pyskowania (choć inaczej niż ja i dużo wolniej )

Cytat:
Bo mały się rusza, ale jakoś nie tak jak wcześniej.
jasne, nie zaszkodzi sprawdzić szkraba

Byłam dziś na małych zakupach (biustonosz, kosmetyki i jako siła doradcza chłopiury) - może ze 2,5 godziny poza domem. Jestem padnięta jak koń po westernie... normalnie właśnie się ocknęłam ze snu...a ja nie sypiam w dzień...
aaa! jak ja P przeżyję jak mnie taki "wysiłek" powala?!

Edytowane przez pani22ka
Czas edycji: 2012-12-29 o 18:20
pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 18:20   #3856
maria28
Kniaginia

Witam
Wszystkim chorym zdrówka życzę! Przeziębienie w ciąży to paskudna sprawa.

Cytat:
Napisane przez Minerwa Pokaż wiadomość
Chciałam się przywitać
Cześć!

Cytat:
Oj muszę się z kimś podzielić... mój brzuch właśnie się zatrząsł tak że najlepsza tancerka brzucha by się tego nie powstydziła zastanawiam się tylko co moja Mała wyczyniła... wyglądało to jakby się wzdrygnęła czy też otrząsła

Wybaczcie ale sama w domu siedzę i nie mam się z kim tym podzielić
Super!!
Moja ma coraz więcej siły i czasem jak kopnie, to aż mną całą trzęsie.

Cytat:
Cześć Mamusie!
Po wizycie jestem chwilowo zaspokojona
waga:
- synek-1450g (podobno na razie wszystko wskazuje na to, ze będzie ważył ok 3,5kg co by mnie bardzo cieszyło ale na razie nie skaczę z radości, wolę się nastawić na ponad 4kg żeby się potem nie zdziwić)

Cytat:
tak więc po usg maluszek leży już główką w dół i waży 1399 g a taki wiercipięta że lekarka z 8 razy podchodziła do badania serduszka przy którymś kolejnym razie mówi no ale wiercipięta Po za tym z łożyskiem ok i powiedziała ze na 100% synek pokazała jąderka i wszystko co trzeba.

Cytat:
Jak tam u Was Święta? (może jakieś streszczenie?)
w pierwszy dzień Świąt złapał mnie straszny ból z tyłu pleców w okolicy nerek, nie mogłam ani leżeć ani siedzieć słabo mi było i w dodatku wymiotowałam
Tak też trafiłam do szpitala z podejrzeniem kolki nerkowej, no i musiałam zostać. Wróciłam wczoraj... nie miałam was jak wcześniej powiadomić

Z Małym wszystko dobrze
Ojej, ale miałaś przejścia. Dobrze, że już wszystko w porządku

Cytat:
Pięknie rośnie

Cytat:
Jeszce niedawno mówiłam, ze nie wiem co to zgaga w ciazy i wykrakałam...Zaczynaja mi się dolegliwosci 3-go trymestru: zgaga, ciezko mi sie oddycha, a chodze jak pingwin- bujam się na boki jak mały skate;p Mama mnie pociesza, ze bedzie co raz gorzej;p
Też to mam. Z kanapy się podnieść nie mogę. Mama mówi, że przewalam się po kanapie jak słonica.

A, Dragusi mi nie zacytowało. Dragusia, Ty nie strasz 8 lutego! Ja psychicznie nie jestem jeszcze przygotowana na P na naszym wątku

Edytowane przez maria28
Czas edycji: 2012-12-29 o 18:22 Powód: dopisek
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 18:29   #3857
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Kremówki papieskie w lodówce, będziemy ze Sławkiem dalej tyć Ech, mały po świętach jest jakiś nie w sosie. Leniwy, ciężko namówić go do ruchu. Chyba dopada go jakaś chandra. Mama moja się śmieje jak jej opowiadam, że znów go zaczepiałam, że biedak nerwicy się jakieś ze mną nabawi Jak pójdę do lekarza, to umówię się z nim na USG, tak dla pewności. Bo mały się rusza, ale jakoś nie tak jak wcześniej.

Oglądałam ostatnio na YT filmy typu seria zdjęć z całego przebiegu ciąży. Rozczulałam się strasznie, hehe.
Mój tż też mówi, że mecze małego i go zacepiam, i że nie dam mu spokojnie pospać...a ja schizuje że mało sie rusza...Ale przecież nasze dzieci musza miec tez troche odpoczynku...Mój dzis milczy cały dzień, co godzine stuknie raz czy dwa i tyle...przejadł się chybapo świętach
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 18:33   #3858
Mokka_83
Wtajemniczenie

Hej Dziewczynki...
Ja tylko na chwile, zeby Wam napisac, że ze świąt wróciłam z grypą Tak wiec od czwartku leze i nawet nie mam sily usiaść do kompa, taka jestem osłabiona Tak więc zamelduję się jak mi się poprawi... buziaki
Stary 2012-12-29, 18:43   #3859
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

O ja co tu się dzieje, paskudne choróbska
Zdrówka życzę!

A odnośnie kąpieli - też mam mało miejsca, do tego bardzo małą łazienkę i wannę. Jak myślicie, czy coś takiego się sprawdzi do wanny ?
http://allegro.pl/fotelik-kapielowy-...859909929.html
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 19:27   #3860
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Dobrze, ze już jesteś w domu i wszystko w porządku

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
dobrze, że już jesteś z nami!
odpoczywaj, nabieraj siły
czytałam, że właśnie takie kolki w ciąży się zdarzają.. ja mam jelitową ;/
No właśnie możliwe są teraz już wiem

Cytat:
Agateczka

Cytat:
ale dobrze, że już wypuścili

w szoku jestem, że na Izbie, przy przyjęciu Ci nie zrobili...
.

nie no takie zwykłe usg żeby sprawdzić czy z maluchem wszystko dobrze to tak
ale miałam mieć takie żeby zobaczyć jak tam nerki, jelita i cała reszta

Cytat:
Napisane przez joanna200 Pokaż wiadomość

dobrze, że z wami wszystko w porządku i że jesteście już w domu

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Ojej, ale miałaś przejścia. Dobrze, że już wszystko w porządku
dziękuję

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczynki...
Ja tylko na chwile, zeby Wam napisac, że ze świąt wróciłam z grypą Tak wiec od czwartku leze i nawet nie mam sily usiaść do kompa, taka jestem osłabiona Tak więc zamelduję się jak mi się poprawi... buziaki
no to dużo zdrówka odpoczywaj
Stary 2012-12-29, 19:44   #3861
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
O właśnie u mnie dziś 24 tydz., ale nie mam niestety cm, a ciekawa jestem, ile ma mój brzuch. Twój fajny, okrąglutki.

Cytat:
Podoba mi się to, ale trzeba mieć miejsce. Szuflady są kuszące, z drugiej strony wanienka jest potrzebna tylko na kilka miesiecy - może lepiej zainwestować w coś innego, a kupić po prostu stojak z wanienką?
Cytat:
Ja używam i polecam, fajnie nawilża i oczyszcza.
Cytat:
Hej Dziewczynki...
Zdrowiej

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 19:52   #3862
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja kuzynka kąpała się z miesięcznym synkiem w wannie tzn. kładła sobie go na jakiejś podkładce i go myła- mówi że czuła się pewniej

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

Cytat:
myślalam nad kuchnią ale ja mam aneks kuchenny. także ani tego nie zamknę zeby miec jakąś temperaturę ani nic. no stelaż z wanienką ale jakąs malą no wcisnę do łazienki ale dużo miejsca na ruchy dwóch osob nie bedzie. druga sprawa ja mam prysznic także musze mieć coś uniwersalnego
dlatego ja pewnie będę kąpać małą w sypialni, bo łazienka też za mała na takie zabiegi

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Chanel_Coco Pokaż wiadomość
Też mi się podobała ta opcja, ale gdzieś doczytałam że ta wanienka jest malutka, wystarczy do 5-6 miesiąca.
to że mała to fakt, widziałam w smyku
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 19:53   #3863
Agnjeska
Zadomowienie

Cytat:
Hej Dziewczynki...
Zdrowiej jak najszybciej (:

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 20:00   #3864
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej Dziewczynki...
ojoj coś te choroby u nas się rozpleniły

---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

na wątku styczniowo- lutowe dzis podejrzałam że już 5 dziewczyn ...... wiecie co, i to wszystkie przed terminem
poza tym jedna mamuska, która urodziła 27 grudnia wstawiła zdjęcie swojej córeczki - oj powiem Wam że też chciałabym już swoją myszkę tulić

Edytowane przez anika_s
Czas edycji: 2012-12-29 o 20:02
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 20:04   #3865
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Byłam dziś na małych zakupach (biustonosz, kosmetyki i jako siła doradcza chłopiury) - może ze 2,5 godziny poza domem. Jestem padnięta jak koń po westernie... normalnie właśnie się ocknęłam ze snu...a ja nie sypiam w dzień...
aaa! jak ja P przeżyję jak mnie taki "wysiłek" powala?!
odeśpisz Obudzisz się, a synuś będzie miał już miesiąc

Cytat:
Hej Dziewczynki...
ZDRÓWKA! Ja ledwo żyję z gardłem i katarem, a co dopiero grypsko

Terry Pratchett
Stary 2012-12-29, 20:10   #3866
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ewkaaa8891 Pokaż wiadomość
Witaj w klubie, ja przez zgage przechodze masakre... obawiam sie że moje migdały przestaja mi powoli pomagać buty też już ostatkiem sił zakładam...
Lekarz mi powiedział to samo.... potem będzie jeszcze większa zgaga
to i ja do tego klubu zapisuję się.

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 20:26   #3867
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
O właśnie u mnie dziś 24 tydz.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 20:27   #3868
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
też, też
życiowa pasja

swoje mam 3szt, z czego dwie dziewczynki razem ze mną w ciąży
z jedna nawet rodzimy w podobnym czasie
ja mam tylko jedną klacz, jest na emeryturze i wiedzie życie darmozjada

Cytat:
Napisane przez Zaciazona Pokaż wiadomość
O nawet udalo mi sie moj post dodac. To moze od razu sie troche przypomne. Termin mam na 16/03, to moja pierwsza ciaza. Przytylam juz 16kg i zaczynam to powaznie odczuwac. A jeszcze chce troche popracowac,eh
Rosnie mi mala dziewczynka, ktora prawdopodobnie nazwiemy Milena, mieszkamy za granica, takze powinno posaowac w dwoch krajach, u nas bedziemy wolac Lenka, Milka a za granica Mila, jak Mila Kunis.
Taki jest plan

Dodam, ze po ciazy zaczynam ostre odchudzanko bo nie wyobrazam sobie zostac z taka waga.
schudniesz po porodzie, nie martw się
za córeczkę

Cytat:
Cześć Mamusie!
Po wizycie jestem chwilowo zaspokojona powiedziałam lekarzowi prawie wszystko co chciałam bez wyciągania listy okazuje się, że wszystkie moje dolegliwości są normalne, jedynie kołatanie serca go zaniepokoiło ale osłuchał i nic nie słyszał... ciśnienie na początku wyszło mi 159/89 ale na koniec było już normalnie czyli ok 130/80.
zapomniałam tylko o jednej rzeczy o tym bólu brzucha jak podczas okresu sprzed 4 tygodni ale ogólnie gin powiedział, że wszystko jest w porządku, bardzo ładna ciąża (cokolwiek to znaczy) więc się cieszę oczywiście musiał dodać, że to wcale nie znaczy że już nic złego nie może się stać jakbym sama nie wiedziała
obejrzał buzię małego pod kątem rozszczepu wargi. bardzo się o to martwiłam, bo kwas foliowy zaczęłam brać dopiero w 7tyg ale dzięki Bogu ma śliczne małe normalne usteczka i nosek
upomniałam się oczywiście o zdjęcie ale uparciuch skrzyżował ręce na twarzy i ani mu się śniło się odsłonić więc mam tylko fotkę kręgosłupa z tego co zrozumiałam leży główką w dól i między żebra wsadza mi nóżki... a byłam pewna że leży w poprzek bo czasem czułam go w jednym momencie po dwóch stronach brzucha

waga:
- synek-1450g (podobno na razie wszystko wskazuje na to, ze będzie ważył ok 3,5kg co by mnie bardzo cieszyło ale na razie nie skaczę z radości, wolę się nastawić na ponad 4kg żeby się potem nie zdziwić)
- ja- 60,9kg, co zawdzięczam posiedzeniu w łazience przed wizytą inaczej pewnie byłoby więcej. przybyło mi w 4,5tyg 1,5kg, także nie ma co się ważyć w święta bo to nie są miarodajne pomiary. przecież mi podczas samej kolacji wigilijnej przybył 1kg a po wstaniu od stołu drugiego dnia świąt waga pokazała 61,5kg... no ale fajnie było się pośmiać, że się tyle najadałam
za wizytę!!

Cytat:
ślicznotka!

fajny brzuszek
te Julki to ślicznotki hehe

dzięki

Cytat:
Ano teraz to już tylko coraz ciaśniej będzie
ciaśniej ciaśniej i coraz boleśniej to odczuwamy

Cytat:
Miałam wczoraj wieczorem jakiegoś dołka emocjonalnego. Poszłam więc do męża, siadłam i mówię: "Myślisz, że dam radę urodzić Sławka?". On patrzy na mnie i mówi "No pewnie kochanie". "No, ale jak będzie mnie boleć i będę krzyczeć?" "To Cię ogłuszę, wyjdę, albo powiem, że Ty to tak zawsze."
Tak to mężczyźni pocieszają kobiety.
dobre

Cytat:

Z Małym wszystko dobrze fika i bryka co raz bardziej a ja dochodzę do siebie bo szpitalne łóżko wyciąga z człowieka wszystkie siły i w dodatku poszłam zdrowa a wróciłam z katarem i lekkim obolałym gardłem

Jak tylko zregeneruję siły to będę z wami znów bo się stęskniłam
oj kochana!! właśnie myślałam co tam u Ciebie, że się nie odzywasz
nie fajnie spędziłaś święta ehh ale dobrze, że już jestem w domu

Cytat:
ufff w końcu nadrobiłam
więc tak: za wszystkie piękne wasze brzuszki i za udane wizyty
i witam nową mamusię z Wrocławia a gdzie mieszkasz? wybrałaś już szpital?
ja chora jestem dalej ;/
chora jestem dalej
ale wczoraj bylismy znowu na usg tym razem we wrocku wiec z tżtem z naszym małym wszystko dobrze i kurcze nie wiem czy dwa aparaty usg mogą aż tak różnie pokazywać ale wyszło że ma 2280gram!!! czyli co pół kilo w tydzień niby plus minus 30ogram to oby minus i wg wagi, wg wielkości brzuszka, główki i kości udowej termin na 8 lutego
łożysko II stopień dojrzałości, mam się bać?
przełączyła nam na chwile na 3d to nasz mały wredotek się ręką zasłonił i nic nie było buzi widać
za wizytę!
ale już duży synalek jest! zobaczymy jak to będzie z tym terminem, bo to różnie może być
możesz nawet przenosić hehehe
kiedy kolejna wizyta?
ja na swoją idę 10.01 nie mogę się doczekać, ciekawe ile będzie mój Michał ważył

Cytat:
Dziewczyny w rossmanie jest 2x sześciopak (czyli 768 szt.) chusteczek nawilżanych pampers za 60zł. opłaca się? one są lepsze od tych biedronkowych?
opłaca się
choć kiedyś dla Julki kupowałam 6pak za 25zł w realu, ale to rzadko jest.
A Pampers lepszy od biedronkowych dla malutkich dzieci, jest delikatniejszy moim zdaniem, a takie 6 miesięczne mogą już normalnie na biedronkowych lecieć i polecam, bo są super. My dla Julki tylko biedronkowe.
Stary 2012-12-29, 20:50   #3869
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Mój lekarz myśli tak samo, ja też tak do tej pory sobie tłumaczyłam ale zgłupiałam jak dziewczyny piszą że maja po kilka terminów porodu
mają po kilka terminów ale jakie to ma znaczenie? przecież jak dziecko duże i termin przesuwa się o miesiąc to po tym wcześniejszym nikt nie będzie wywoływał porodu bo "minął termin", bo nie minęło 40 tygodni, więc co to za termin? żaden. na IP i tak będą patrzeć na termin w karcie ciąży czyli ten z OM, ewentualnie z pierwszego USG, zależy jak lekarz prowadzący wpisze.

Cytat:
ja się urodziłam w 39tc i ważyłam 2800...
ja w 40tc i ważyłam 2600

Cytat:
Z ciekawości... dziewczyny jak długo się kąpie dziecko w wanience? Kiedy można już we wannie?
to chyba zależy od rodziców. my dostaliśmy wanienkę po dziecku 4-miesięcznym, już kąpią go w wannie, tzn ojciec kąpie się razem z dzieckiem. tak im wygodniej.

Cytat:
nie stosowałam, ale jak byłam przeziębiona to inna ciężarna mi polecała właśnie tą, że można

Cytat:
to z twojego linku ma dla mnie sens jako przybornik i przewijak do pokoju i funkcja dodatkowa to wanienka. Nie wiem czy jeśli dzień w dzień używać jak wanienkę to jak z myciem tego (plastikową wanienkę bez problemu pod prysznicem umyjesz).. Musiałabyś na żywo to obejrzeć
właśnie teraz też pomyślałam o myciu tego. nie bardzo sobie wyobrażam trzymać na tych półkach rzeczy i do kąpieli co wieczór wszystkiego ściągać, żeby się nie zachlapało, potem to myć i wycierać i znowu układać rzeczy

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
A odnośnie kąpieli - też mam mało miejsca, do tego bardzo małą łazienkę i wannę. Jak myślicie, czy coś takiego się sprawdzi do wanny ?
http://allegro.pl/fotelik-kapielowy-...859909929.html
wygląda fajnie, tylko czy dziecku w takiej kąpieli nie będzie zimno? w wanience jest prawie całe w wodzie, a w tym foteliku chyba tylko polewa się dziecko wodą, ono nie jest zanurzone

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

doświadczone mamy, poratujcie co kupić dziecku, ponad rocznemu (nie wiem ile ponad rok)?? jakiś drobiazg, zabawkę tylko co? mąż zadzwonił, że do jego rodziców w odwiedziny przyjdzie jutro ktoś z takim dzieckiem i teściowa pyta czy możemy coś kupić bo ona nie bardzo ma jak gdziekolwiek podjechać. a ja pojęcia nie mam nawet nie powiedział czy chłopiec czy dziewczynka. pewnie podjedziemy jutro do galerii, tam mają smyka, może tam coś, tylko potrzebuję jakichś sugestii.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 20:53   #3870
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez Chanel_Coco Pokaż wiadomość

No właśnie kupić czy nie?? Może to jeszcze za wcześnie
ja też teraz kupię i pampersy, co tego nigdy za wiele, a zawsze się zużyje
taki 6pak idzie na 2 tygodnie gdzieś.

Cytat:
no właśnie a poza tym to strasznie tego dużo jakby znaleźć kogoś do spółki i sobie wziąć jeden sześciopak a ktoś by wziął drugi to co innego... doświadczone mamusie dużo się zużywa tych chusteczek?
na miesiąc starczy taki zapas

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
Bratowa urodziła m-c temu, jej lekarze na początek odradzali chusteczki
dziwne..
u nas szły jak woda i nie wyobrażam sobie ich nie używać

Cytat:
Fajnie macie bo ja jak mi lekarz powiedział wage małego, zapytałam się czy termin porodu sie zmienił.. to ironicznie do mnie mówi że termin porodu jest zawsze ten sam i nigdy sie nie zmienia! Jak wyliczony na podstawie OM to tak będzie I co ja mam teraz mysleć? Iść do kogos innego na USG specjalnie czy ufać lekarzowi od początku ?
termin porodu zawsze jest plus minus 2 tygodnie w przód i w tył
rzadko kiedy dzieci rodzą się w terminie przewidzianym z OM

Cytat:
Ja tez myślę,żeby zawczasu nie kupować dużych ilości jednych, najlepiej popróbować wcześniej, po 2 opakowania i wtedy kupić te, które się sprawdzą.

brzusiu cudny!
widzę, że mnie doganiasz

zdrówka

a co do chusteczek to pampers są najlepsze

Cytat:
co do ciuchów dla maluszka to ja już nic nie kupuje znowu dostałam 2 siaty od bliźniaków i to już mi starczy
teraz wózek, fotelik noi pralka
wstaw fotki )

ja też dostałam 2 torby, z czego jedną przekazałam do tż kuzyna, bo jego żona ma termin 2 tyg wcześniej
ja mam już tyle, że wolałam jej oddać

Cytat:
LAski dziś 16.z groszami "Brunet wieczorową porą" uwielbiam Bareje, ale tego jeszcze nie widzialam...Mam nadzieję, ze warto, bo zrobie sobie seansik Musze tylko naszykowac jakieś pysznosci...
Coś strippi dzis ni widu ni słychu...
jestem jestem

Cytat:
dziewczyny co myślicie??

my kąpaliśmy w pokoju Julci i teraz też będziemy kąpać w pokoju Michałka
rozkładamy stojak, nagrzewamy pokoik i kąpiemy. Po kąpieli karmię w pokoju obok i tam siedzimy, bo maluchy zawsze lubią powisieć na cycu i nie w głowie im spanie
a w pokoju maluszka wietrzymy po kąpieli 5 min

Cytat:

mniam!! ja zrobiłam kremówki papieskie na święta i poszły w 10 minut!

Cytat:
Hej Dziewczynki...
zdrówka kochana

dla mam które nie mają miejsca polecam
wiaderko do kąpieli
moje koleżanki stosują, można je wsadzić do zlewu w kuchni, albo na podłodze

http://allegro.pl/wiaderko-do-kapiel...890188292.html

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości