Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-05, 22:24   #4501
wanilllka82
Wtajemniczenie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość

Super! My przeszliśmy od razy z usypiania na rękach na zasypianie samodzielne w łóżeczku i jestem w szoku jak pięknie to idzie! Dziś zasnęła chyba w mniej niż 5 minut

Wiecie, u nas obiadek już zastępuje cały posiłek...
jak to zrobiłaś ?? a już pamiętam przeczytałaś tą książkę

widać dobrze gotujesz
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 22:28   #4502
muminek88
Zadomowienie

matko ale sie ciesze,moja silaczka podniosła glowke na 90 stopni!!!!!!!!!!!!UDALO SIE!! ćwiczyc,cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc a wszytsko sie uda,mała ma 18 tyg,9 korygowane Jestem taka dumna i szczesliwa,a malej tez sie podoba bo podnosi łebek,looka na mnie i mowi guu albo ee na całego!Kocham ja ponad wszytsko!!!!!
muminek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 22:38   #4503
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
ja odnotowałam i nawet pozazdrościłam ale mi się jeszcze nie udało nadal próbuje, u nas problem inny bo mały jest cyckoholik , a powiedz mi jak uczysz zasypiania w łóżeczku?
Wanilko, u nas usypianie było ogromnym problemem, tym bardziej się cieszę, że się udaje.
W łóżeczku usypiam ją tak, że najpierw ją zmęczę (pominąwszy kąpiel, jedzenie), a potem siadam przy łóżeczku, puszczam kołysanki, zawsze te same, w tej samej kolejności, przygaszam światło do maximum, kładę pieluchę na głowę, kocykiem przykrywam, przytulanki do obu rączek i głaskanie. Jak już widzę, że zasypia albo przynajmniej na to wychodzi, to przestaję głaskać, ale siedzę. Różne to daje efekty. Czasem zaśnie, czasem nie i chce do wózka albo wręcz przeciwnie, bawić się. Ale kiedyś nie było mowy, łóżeczko parzyło !!!!!!

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
fajnie że jest progres u nas odwrotnie-jest gorzej niż było, nie wiem ostatnio ma faze na ssanie, nie chcę zmieniac tego na siłe, bo widocznie ma taka potrzebę, a za równy miesiąc ide do pracy
Phdwao, próbuj, póki jestes w domu, wierzę, że się uda. JA miałam właśnie wizję powrotu do pracy i musiałam to jakoś ogarnąć wiedząć, że panie w złobku nie będą nosić mojego dziecka do usypiania ani jakoś cackać się szczególnie z moim dzieckiem. Miesiąc to dużo czasu, nauczy się !

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Ech przyczynę braku fascynacji znam doskonale Ale jakoś nawet nie ciągnie mnie, aby się nauczyć. Może kiedyś. Chociaż znajomi którzy połknęli bakcyla cały rok czekają na zimę, aby móc pojeździć na nartach lub desce, więc na pewno jest to fajne

Co do zimy to się zgodzę. Dla mieszczuchów zero śniegu i temperatura na plusie, a dla zapaleńców zima w górach. To mój ideał zimy
Tak, jest to fajne, trzeba się tylko zajawić

Cytat:

Heh, też powinnam w końcu kiedyś kolor trzasnąć na włosy i ściąć je jakoś, bo są nudne jak flaki z olejem.

Super! My przeszliśmy od razy z usypiania na rękach na zasypianie samodzielne w łóżeczku i jestem w szoku jak pięknie to idzie! Dziś zasnęła chyba w mniej niż 5 minut

---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Wiecie, u nas obiadek już zastępuje cały posiłek...
A jak usypiasz niunię?
U mnie z włosami tragedia, najpierw regeneracja, a potem będę myśleć
U nas też obiadek to posiłek, a nie przerywnik. Mała mleko je może 3 razy dziennie, woli kaszki, zupki, owoce.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 22:40   #4504
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Na początku wołała mleko po dwóch godzinach. Zjadała wtedy pół słoiczka. Teraz wcina cały, ok. 130g. Jak robię sama jedzonko, to nakładam od razu tyle do miseczki ile mieści słoiczek. Nie wiem ile to ml. Dziś nawet zjadła obiadek mojej roboty o 15, a później mleko o 19.30.
Jakie obiadji sama gotowalas( prosze o szczegolowe dkladniki

Mamka jak robisz jarzynowa. Zupke?
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 22:41   #4505
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
jak to zrobiłaś ?? a już pamiętam przeczytałaś tą książkę

widać dobrze gotujesz
Hehe Warzywa na wodzie Polecam
No tak, przeczytałam, ale wiesz można to streścić. Kładziemy ją do łóżeczka codziennie z tymi samymi akcesoriami: smoczek, pieluszka przytrzymująca smoczek, pieluszka do rączek, konik FP i kocyk. Tak ją zostawiamy i schodzimy z pola widzenia. Gdy marudzi, to podchodzimy włożyć jej smoczka (zwykle o to chodzi), mówimy coś w stylu: "Masz tu swojego smoczka, konika, pieluszki. Mama/tata przykryje Cię kocykiem, śpij dobrze.", buziaczek w czółko albo coś w tym stylu i odchodzimy. Oryginalnie powinno się przychodzić do dziecka jak płacze najpierw po minucie, potem po trzech i następnie już po pięciu (można zostać przy odstępie trzech minut. Stanąć metr od łóżeczka i powiedzieć coś w tym stylu jak powyżej - ma to trwać 30 sekund. Jednak nasze maleństwo nie potrafi włożyć sobie smoczka, a potrzebuje go zwykle do zaśnięcia, więc wprowadziliśmy modyfikacje.
Nie mieliśmy sytuacji, żeby płakała - jedynie za pierwszym razem było marudzenie i wtedy przychodziłam co 3 minuty. Trwało to chyba 20-30 minut i zasnęła. Nie w jakimś złym nastroju, tylko spokojnie. A usypiałam ją od jakiegoś czasu tylko na rękach... Szkoda tylko, że dzisiejsza noc znowu była tragiczna. Choć może to faktycznie lęk separacyjny albo ząbki i to już minie
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 22:43   #4506
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
matko ale sie ciesze,moja silaczka podniosła glowke na 90 stopni!!!!!!!!!!!!UDALO SIE!! ćwiczyc,cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc a wszytsko sie uda,mała ma 18 tyg,9 korygowane Jestem taka dumna i szczesliwa,a malej tez sie podoba bo podnosi łebek,looka na mnie i mowi guu albo ee na całego!Kocham ja ponad wszytsko!!!!!
Super Niezmiernie cieszą mnie postępy Twojej córci

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 22:45   #4507
phdwao
Zakorzenienie

Pumka sposob dobry tylko u nas jest taki lament, ryk, lzy i maly z nerwow nie moze sie uspokoic
Stary 2013-01-05, 22:45   #4508
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Jakie obiadji sama gotowalas( prosze o szczegolowe dkladniki
Dynia, marchewka, brokuł, pietruszka, seler, ziemniaczek, jabłko - nie pamiętam więcej. Zrobiłam też już buraczka, ale tego jeszcze nie podałam.
Gdy zaczęłam wprowadzać mięsko częściej podaję słoiczki, a szkoda.
Stary 2013-01-05, 22:46   #4509
wanilllka82
Wtajemniczenie

blu pumcia dzięki! wypróbuje tylko muszę jeszcze wymyślić co zrobić żeby nie zasypiał przy kolacji, może wprowadzę kaszkę
Stary 2013-01-05, 22:46   #4510
chce_byc_mama
Zakorzenienie

pdhwao u mnie jakos specjalnie szalu nie ma jezeli chodzi o warzywka Ami ciagle dostaje cos nowego, taka zupka jazynowa to po prostu marchew ziemniak troszke pietruszki, brokula, mozesz dac troszke pora jak malemu nic nie jest, mysle ze skoro cebule juz jadl.

Amelcia

Edytowane przez chce_byc_mama
Czas edycji: 2013-01-05 o 22:48
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 22:49   #4511
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Dynia, marchewka, brokuł, pietruszka, seler, ziemniaczek, jabłko - nie pamiętam więcej. Zrobiłam też już buraczka, ale tego jeszcze nie podałam.
Gdy zaczęłam wprowadzać mięsko częściej podaję słoiczki, a szkoda.
Rozumiem, ja rozwazam teraz jedno/ malemu bardzo smakuje obiadek z miesem i zastanawiam sie czy 5,5 mca to nie za wczesnie na podawanie mieska codziennie? Jak sadzicie?
Stary 2013-01-05, 22:50   #4512
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe Warzywa na wodzie Polecam
No tak, przeczytałam, ale wiesz można to streścić. Kładziemy ją do łóżeczka codziennie z tymi samymi akcesoriami: smoczek, pieluszka przytrzymująca smoczek, pieluszka do rączek, konik FP i kocyk. Tak ją zostawiamy i schodzimy z pola widzenia. Gdy marudzi, to podchodzimy włożyć jej smoczka (zwykle o to chodzi), mówimy coś w stylu: "Masz tu swojego smoczka, konika, pieluszki. Mama/tata przykryje Cię kocykiem, śpij dobrze.", buziaczek w czółko albo coś w tym stylu i odchodzimy. Oryginalnie powinno się przychodzić do dziecka jak płacze najpierw po minucie, potem po trzech i następnie już po pięciu (można zostać przy odstępie trzech minut. Stanąć metr od łóżeczka i powiedzieć coś w tym stylu jak powyżej - ma to trwać 30 sekund. Jednak nasze maleństwo nie potrafi włożyć sobie smoczka, a potrzebuje go zwykle do zaśnięcia, więc wprowadziliśmy modyfikacje.
Nie mieliśmy sytuacji, żeby płakała - jedynie za pierwszym razem było marudzenie i wtedy przychodziłam co 3 minuty. Trwało to chyba 20-30 minut i zasnęła. Nie w jakimś złym nastroju, tylko spokojnie. A usypiałam ją od jakiegoś czasu tylko na rękach... Szkoda tylko, że dzisiejsza noc znowu była tragiczna. Choć może to faktycznie lęk separacyjny albo ząbki i to już minie
u nas od zawsze byl konik fp smoczek, pieluszka lub szmatka przytulanka i zawsze zasypia sama, czasem musze chodzic co 15 minut do niej bo sie kreci wyplowa smoka wiec wkladam a ona zasypiai tak np 3 razy a czasem tak jak dzis zprzed kapaniem juz piskala bo zmeczona, wykapalam ja ok 19.30, butla 210, bek, buziaczek i tak spi juz od 20...

Amelcia
Stary 2013-01-05, 22:51   #4513
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
pdhwao u mnie jakos specjalnie szalu nie ma jezeli chodzi o warzywka Ami ciagle dostaje cos nowego, taka zupka jazynowa to po prostu marchew ziemniak troszke pietruszki, brokula, mozesz dac troszke pora jak malemu nic nie jest, mysle ze skoro cebule juz jadl.
No wlasnie o warzywa ciezko, a ztaki h eko mam tylko marchew musialabym dawa takie niepewne z rynku, a seler dawac?
Stary 2013-01-05, 22:52   #4514
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Pumka sposob dobry tylko u nas jest taki lament, ryk, lzy i maly z nerwow nie moze sie uspokoic
Ciężka sprawa.
Książki o tym usypianiu nie traktuję jako guru, ale powiem, co tam było... A mianowicie o zaburzeniach snu. Podobno zasypianie i spanie w ogóle jest taką umiejętności jak każda inna i dziecko musi się jej nauczyć. Celem jest to, aby zasypiało całkowicie bez udziału rodziców. To eliminuje też problem taki - usypiasz dziecko an rękach, odkładasz do łóżeczka, ono się przebudza i jest w innym miejscu niż było zasypiając. To taki szok. Dlatego wszystkie elementy biorące udział w zasypianiu powinny być takie, że mogą być z dzieckiem przez całą noc. Była mamusia, jak zasypiało, a teraz nie ma - nie za fajnie.
U nas właśnie Martynka płakała, więc ją usypiałam na rękach. Nie wierzyłam w to, że sama z takiego stanu się uspokoi. A jednak wygląda to inaczej. Karmimy ją, przyciemniamy światło, chwilę z nią przebywamy (do 10 minut) i nawet tak nie trze oczek (co u nas jest oznaką zmęczenia), kładziemy ją o odpowiedniej porze do łóżeczka. Wczoraj z takiego stanu zasnęła w 20 minut, bez płaczu. Co więcej, w dzień też się to póki co udaje. A ja nadal nie mogę się nadziwić. Niestety nadal nie umie sobie sama poradzić z przebudzeniem nocnym.
Stary 2013-01-05, 22:53   #4515
phdwao
Zakorzenienie

No fajne macie metody na usypianie, u nas na razie nie przechodza, bo maky jes bardzo zrozpaczony, ze trzrba go wziac a jeszcze trudno potem uspokoic
Stary 2013-01-05, 22:54   #4516
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
No wlasnie o warzywa ciezko, a ztaki h eko mam tylko marchew musialabym dawa takie niepewne z rynku, a seler dawac?
na osesku mowia ze seler po skonczonym 6 miesiacu ale mysle ze nie ma co sie tak rygorystycznie trzymac tych tabelek mysle ze w malych ilosciach bo on jest jednak intensywnym warzywem.

Amelcia
Stary 2013-01-05, 22:56   #4517
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
blu pumcia dzięki! wypróbuje tylko muszę jeszcze wymyślić co zrobić żeby nie zasypiał przy kolacji, może wprowadzę kaszkę
Tam coś nawet pisali, żeby gadać do dziecka podczas jedzenia i coś tam kombinować, żeby nie zasnęło, ale... chyba łątwo powiedzieć - trudniej zrobić.

Cytat:
Rozumiem, ja rozwazam teraz jedno/ malemu bardzo smakuje obiadek z miesem i zastanawiam sie czy 5,5 mca to nie za wczesnie na podawanie mieska codziennie? Jak sadzicie?
Wg mnie zdecydowanie nie. Zgodnie z tym, to dobry czas. Choć to dla dzieci karmionych mm. Nie wiem jak jest na piersi.

Cytat:
u nas od zawsze byl konik fp smoczek, pieluszka lub szmatka przytulanka i zawsze zasypia sama, czasem musze chodzic co 15 minut do niej bo sie kreci wyplowa smoka wiec wkladam a ona zasypiai tak np 3 razy a czasem tak jak dzis zprzed kapaniem juz piskala bo zmeczona, wykapalam ja ok 19.30, butla 210, bek, buziaczek i tak spi juz od 20...
...bo masz tam długowłosego aniołka
Stary 2013-01-05, 22:56   #4518
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Ciężka sprawa.
Książki o tym usypianiu nie traktuję jako guru, ale powiem, co tam było... A mianowicie o zaburzeniach snu. Podobno zasypianie i spanie w ogóle jest taką umiejętności jak każda inna i dziecko musi się jej nauczyć. Celem jest to, aby zasypiało całkowicie bez udziału rodziców. To eliminuje też problem taki - usypiasz dziecko an rękach, odkładasz do łóżeczka, ono się przebudza i jest w innym miejscu niż było zasypiając. To taki szok. Dlatego wszystkie elementy biorące udział w zasypianiu powinny być takie, że mogą być z dzieckiem przez całą noc. Była mamusia, jak zasypiało, a teraz nie ma - nie za fajnie.
U nas właśnie Martynka płakała, więc ją usypiałam na rękach. Nie wierzyłam w to, że sama z takiego stanu się uspokoi. A jednak wygląda to inaczej. Karmimy ją, przyciemniamy światło, chwilę z nią przebywamy (do 10 minut) i nawet tak nie trze oczek (co u nas jest oznaką zmęczenia), kładziemy ją o odpowiedniej porze do łóżeczka. Wczoraj z takiego stanu zasnęła w 20 minut, bez płaczu. Co więcej, w dzień też się to póki co udaje. A ja nadal nie mogę się nadziwić. Niestety nadal nie umie sobie sama poradzić z przebudzeniem nocnym.
u nas jak juz odkladam ja do lozeczka do buziaczka i gasze swiatlo calkowicie. spi juz 2 godziny ale do gory ylam tylko raz :P mam nianie na oku tzn na uchu :P

Amelcia
Stary 2013-01-05, 22:59   #4519
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Ciężka sprawa.
No tak szok jest sla dzieciaczka, bo u na np z przrbudze niem nocnym jest pieknie, maly sam zasypia i to nawet sie czasem pokreci, lapie nizki a potem zasypia, za to wieczorem nie udaje sie , no nic bede probowac- stale elementy jak pielucha, smok ma, a konik po 3 minutach my sie nudzi:/

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

Cytat:
Wg mnie zdecydowanie nie. Zgodnie z tym, to dobry czas. Choć to dla dzieci karmionych mm. Nie wiem jak jest na piersi.

Dzieki, bo zaczelam myslec ze cos zle robie, doytam pediatry przy okazji
Stary 2013-01-05, 23:00   #4520
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:

wiesz tak sie dzisiaj smialam bo juz nie kapiemy jej w wanience bo tutaj mam mniejsza lazienke i mi sie nie miesci (w mieszkaniu stawialam na toalecie zeby nie latac z wanienka po calym mieszaniu zwlaszcza ze moj kregoslup jest kiepski a tz w pracy) a tutaj mi sie nie miesci bo mam wc obok wanny wiec rozkladam gruby recznik w wannie, leje troszke wody, klade ja na ten recznik ona sobie chlapie i lezy , polewam ja woda z prysznica a ona sie smieje i tak sie kapiemy ;D
i te wlosy jej tak "plywaja" w tej wodzie jutro jej zrobie 2 kitki

Amelcia
Stary 2013-01-05, 23:01   #4521
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
na osesku mowia ze seler po skonczonym 6 miesiacu ale mysle ze nie ma co sie tak rygorystycznie trzymac tych tabelek mysle ze w malych ilosciach bo on jest jednak intensywnym warzywem.
Ja dostałam te tabelki od koleżanki w pdf i tam było tak napisane, że ta tabelka, która na osesku jest po 6 miesiącu w moim dokumencie jest w 6 miesiącu. Ja wg tego właśnie rozszerzałam...
Tu (na osesku) podają pierwsze produkty po 5, a ja zaczynałam już podawać w 5 miesiącu.
Tylko, że Martynce nic do tej pory nie zaszkodziło, to też jakoś lekko do tego podchodzę.
Stary 2013-01-05, 23:03   #4522
wanilllka82
Wtajemniczenie

dziewczyny a wasze dzieci nie przekręcają się na brzuch podczas takiego zasypiania? bo u nas to właśnie tak wygląda, nawet przez sen potrafi się przekręcić i od razu głowa do góry i po spaniu
Stary 2013-01-05, 23:04   #4523
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
wiesz tak sie dzisiaj smialam bo juz nie kapiemy jej w wanience bo tutaj mam mniejsza lazienke i mi sie nie miesci (w mieszkaniu stawialam na toalecie zeby nie latac z wanienka po calym mieszaniu zwlaszcza ze moj kregoslup jest kiepski a tz w pracy) a tutaj mi sie nie miesci bo mam wc obok wanny wiec rozkladam gruby recznik w wannie, leje troszke wody, klade ja na ten recznik ona sobie chlapie i lezy , polewam ja woda z prysznica a ona sie smieje i tak sie kapiemy ;D
i te wlosy jej tak "plywaja" w tej wodzie jutro jej zrobie 2 kitki
Jej, jak te dzieci rosną

Phdwao, ja jej nie włączam tego konika do zasypiania, bo wtedy ląduje w rączkach i tylko widać jak nim wymachuje nad łóżeczkiem Kiedyś to działało

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------

Cytat:
dziewczyny a wasze dzieci nie przekręcają się na brzuch podczas takiego zasypiania? bo u nas to właśnie tak wygląda, nawet przez sen potrafi się przekręcić i od razu głowa do góry i po spaniu
Moja się nie przekręca. Tzn. raz tak tylko zrobiła. Tylko ona jest taka, że na pleckach jej tak samo dobrze jak na brzuszku. Nadal sporo czasu spędza na pleckach.
Stary 2013-01-05, 23:09   #4524
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Ja dostałam te tabelki od koleżanki w pdf i tam było tak napisane, że ta tabelka, która na osesku jest po 6 miesiącu w moim dokumencie jest w 6 miesiącu. Ja wg tego właśnie rozszerzałam...
Tu (na osesku) podają pierwsze produkty po 5, a ja zaczynałam już podawać w 5 miesiącu.
Tylko, że Martynce nic do tej pory nie zaszkodziło, to też jakoś lekko do tego podchodzę.
a no ja tez tak z przymruzeniem oka traktuje te tabelki bo tak to powinna jesc tylko marchewke jablko ziemniaka i dynie :P

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Cytat:
u nas dopiero zaczela sie mania przekrecanai na brzuch, w ciagu dnia za kazdym razem jak lezy na plecach to po 2 minutach laduje na brzuchu ale na szczescie w nocy sie to jeszcze nie zdazylo zreszta ona od urodzenia spi na pleckach, a jak ja klade spac to zawsze pilnuje zeby byla umeczona wtedy zasypia w 5 minuyt.

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Cytat:
Jej, jak te dzieci rosną

Phdwao, ja jej nie włączam tego konika do zasypiania, bo wtedy ląduje w rączkach i tylko widać jak nim wymachuje nad łóżeczkiem Kiedyś to działało

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------

Moja się nie przekręca. Tzn. raz tak tylko zrobiła. Tylko ona jest taka, że na pleckach jej tak samo dobrze jak na brzuszku. Nadal sporo czasu spędza na pleckach.
no rosna strasznie..

u nas tez konik lata nad lozeczkiem ale tylko wtedy jesli nie jest wystarczajaco zmeczona, choc z reguly pilnuje zeby nie robila juz sobie drzemek po 16.30 wtedy mam pewnosc ze do 19 wytrzyma kapanie jedzonko i spanie

Amelcia
Stary 2013-01-05, 23:09   #4525
blueberry88
Zakorzenienie

Mam nadzieję, ze nikt się nie obrazi, ale popłakałam się ze śmiechu:
http://funniestcorner.com/the-awful-german-language/
Stary 2013-01-05, 23:12   #4526
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Blue jeszcze a propo tabelek tez dostalam je od kolezanki w pdf 'ie

Amelcia
Stary 2013-01-05, 23:17   #4527
blueberry88
Zakorzenienie

Zmykam. Dobrej nocy Może nasza też taka będzie
Stary 2013-01-05, 23:50   #4528
Mandragorrka
Zakorzenienie

Ale się rozpisalyscie na noc Ale to dobrze Będę miała co czytać.rano. Dobrej nocy Niech maluszki śpią całą noc

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 00:36   #4529
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Ciężka sprawa.
rany, jak ja się cieszę, że u nas ta umiejętność sama przyszła, generalnie to ona od początku spała w łóżeczku i zasypianiem nie było problemów, poza pewnymi epizodami, gdzie trzeba było nosić i bujać. Teraz jeszcze bywa tak, że strasznie płacze, ale tylko podchodzimy, wsadzamy smoczka do buzi, głaszczemy i odchodzimy. Nic nie mówimy, bo to ją tylko rozbudza. Czasem jak się rykiem zmęczy to muszę jeszcze cyca dać (chyba pić jej się wtedy chce z tego zdzierania gardła) i potem zwykle już w momencie po odłożeniu śpi

Cytat:
ja swego czasu miałam taki problem, przekręcała się na brzuch, głowa do góry i ryk. Problem niemal zniknął odkąd nauczyła się spać na brzuchu. Teraz jak podnosi głowę i w płacz to daję smoka, delikatnie jej podkładam rękę pod policzek co prowokuje ją do położenia głowy na materacu. Przeważnie to działa, chociaż trzeba tak czasem zrobić i kilka razy pod rząd. Jak to nie działa to biorę na ręce, chwilę tulę aż się wyciszy i znowu odkładam

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 08:41   #4530
nadalka
Zakorzenienie

W zasadzie jeśli chodzi o mięso i rozszerzanie diety przy kp to chyba jest te zalecenie by do 6mc nie rozszerzać??
No ale jeżeli ktoś chce, lub nie ma wyjścia to u mnie w tabelce którą mam na komputerze w 6mc (trwającym) podaje się mięso codziennie (10g) lub 1-2 razy w tyg. rybę.

Właśnie u nas wczoraj minął miesiąc uczenia spania w łóżeczku.
Na początku było bardzo kiepsko, teraz bardzo dobrze, choć ma czasem tak że postęka 2-5 minut ale zaraz śpi.

---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ----------

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta

Cytat:
Igusia najlepszego za pol roczku

Cytat:

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Jak ten czas szybko leci

no rzeczywiście, szybko zleci i będą pierwsze roczki
Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Najlepszego

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
gratulacje
Iga śliczna jest

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Nadalka wszystkiego naj dla Igusi

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ----------

Cytat:
mamy zęba
Cytat:
Druga jedynka też się przebiła
w gratisie dwupak
Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Hej!
dla kończących w ostatnich dniach kolejne miesiące i gratulacje dla "młodzieży" półrocznej.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości