|
|
#4501 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V
Cytat:
![]() widać dobrze gotujesz
|
|
|
|
|
#4502 |
|
Zadomowienie
|
matko ale sie ciesze,moja silaczka podniosła glowke na 90 stopni!!!!!!!!!!!!UDALO SIE!! ćwiczyc,cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc a wszytsko sie uda,mała ma 18 tyg,9 korygowane
Jestem taka dumna i szczesliwa,a malej tez sie podoba bo podnosi łebek,looka na mnie i mowi guu albo ee na całego!Kocham ja ponad wszytsko!!!!!
|
|
|
|
#4503 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W łóżeczku usypiam ją tak, że najpierw ją zmęczę (pominąwszy kąpiel, jedzenie), a potem siadam przy łóżeczku, puszczam kołysanki, zawsze te same, w tej samej kolejności, przygaszam światło do maximum, kładę pieluchę na głowę, kocykiem przykrywam, przytulanki do obu rączek i głaskanie. Jak już widzę, że zasypia albo przynajmniej na to wychodzi, to przestaję głaskać, ale siedzę. Różne to daje efekty. Czasem zaśnie, czasem nie i chce do wózka albo wręcz przeciwnie, bawić się. Ale kiedyś nie było mowy, łóżeczko parzyło !!!!!! Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
U mnie z włosami tragedia, najpierw regeneracja, a potem będę myśleć ![]() U nas też obiadek to posiłek, a nie przerywnik. Mała mleko je może 3 razy dziennie, woli kaszki, zupki, owoce. |
||||
|
|
|
#4504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mamka jak robisz jarzynowa. Zupke? |
|
|
|
|
#4505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Warzywa na wodzieNo tak, przeczytałam, ale wiesz można to streścić. Kładziemy ją do łóżeczka codziennie z tymi samymi akcesoriami: smoczek, pieluszka przytrzymująca smoczek, pieluszka do rączek, konik FP i kocyk. Tak ją zostawiamy i schodzimy z pola widzenia. Gdy marudzi, to podchodzimy włożyć jej smoczka (zwykle o to chodzi), mówimy coś w stylu: "Masz tu swojego smoczka, konika, pieluszki. Mama/tata przykryje Cię kocykiem, śpij dobrze.", buziaczek w czółko albo coś w tym stylu i odchodzimy. Oryginalnie powinno się przychodzić do dziecka jak płacze najpierw po minucie, potem po trzech i następnie już po pięciu (można zostać przy odstępie trzech minut. Stanąć metr od łóżeczka i powiedzieć coś w tym stylu jak powyżej - ma to trwać 30 sekund. Jednak nasze maleństwo nie potrafi włożyć sobie smoczka, a potrzebuje go zwykle do zaśnięcia, więc wprowadziliśmy modyfikacje. Nie mieliśmy sytuacji, żeby płakała - jedynie za pierwszym razem było marudzenie i wtedy przychodziłam co 3 minuty. Trwało to chyba 20-30 minut i zasnęła. Nie w jakimś złym nastroju, tylko spokojnie. A usypiałam ją od jakiegoś czasu tylko na rękach... Szkoda tylko, że dzisiejsza noc znowu była tragiczna. Choć może to faktycznie lęk separacyjny albo ząbki i to już minie
|
|
|
|
|
#4506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niezmiernie cieszą mnie postępy Twojej córci |
|
|
|
|
#4507 |
|
Zakorzenienie
|
Pumka sposob dobry tylko u nas jest taki lament, ryk, lzy i maly z nerwow nie moze sie uspokoic
|
|
|
|
#4508 |
|
Zakorzenienie
|
Dynia, marchewka, brokuł, pietruszka, seler, ziemniaczek, jabłko - nie pamiętam więcej. Zrobiłam też już buraczka, ale tego jeszcze nie podałam.
Gdy zaczęłam wprowadzać mięsko częściej podaję słoiczki, a szkoda. |
|
|
|
#4509 |
|
Wtajemniczenie
|
blu pumcia dzięki!
wypróbuje tylko muszę jeszcze wymyślić co zrobić żeby nie zasypiał przy kolacji, może wprowadzę kaszkę
|
|
|
|
#4510 |
|
Zakorzenienie
|
pdhwao u mnie jakos specjalnie szalu nie ma jezeli chodzi o warzywka Ami ciagle dostaje cos nowego, taka zupka jazynowa to po prostu marchew ziemniak troszke pietruszki, brokula, mozesz dac troszke pora jak malemu nic nie jest, mysle ze skoro cebule juz jadl.
Edytowane przez chce_byc_mama Czas edycji: 2013-01-05 o 22:48 |
|
|
|
#4511 |
|
Zakorzenienie
|
Rozumiem, ja rozwazam teraz jedno/ malemu bardzo smakuje obiadek z miesem i zastanawiam sie czy 5,5 mca to nie za wczesnie na podawanie mieska codziennie? Jak sadzicie?
|
|
|
|
#4512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4513 |
|
Zakorzenienie
|
No wlasnie o warzywa ciezko, a ztaki h eko mam tylko marchew musialabym dawa takie niepewne z rynku, a seler dawac?
|
|
|
|
#4514 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Książki o tym usypianiu nie traktuję jako guru, ale powiem, co tam było... A mianowicie o zaburzeniach snu. Podobno zasypianie i spanie w ogóle jest taką umiejętności jak każda inna i dziecko musi się jej nauczyć. Celem jest to, aby zasypiało całkowicie bez udziału rodziców. To eliminuje też problem taki - usypiasz dziecko an rękach, odkładasz do łóżeczka, ono się przebudza i jest w innym miejscu niż było zasypiając. To taki szok. Dlatego wszystkie elementy biorące udział w zasypianiu powinny być takie, że mogą być z dzieckiem przez całą noc. Była mamusia, jak zasypiało, a teraz nie ma - nie za fajnie. U nas właśnie Martynka płakała, więc ją usypiałam na rękach. Nie wierzyłam w to, że sama z takiego stanu się uspokoi. A jednak wygląda to inaczej. Karmimy ją, przyciemniamy światło, chwilę z nią przebywamy (do 10 minut) i nawet tak nie trze oczek (co u nas jest oznaką zmęczenia), kładziemy ją o odpowiedniej porze do łóżeczka. Wczoraj z takiego stanu zasnęła w 20 minut, bez płaczu. Co więcej, w dzień też się to póki co udaje. A ja nadal nie mogę się nadziwić. Niestety nadal nie umie sobie sama poradzić z przebudzeniem nocnym. |
|
|
|
|
#4515 |
|
Zakorzenienie
|
No fajne macie metody na usypianie, u nas na razie nie przechodza, bo maky jes bardzo zrozpaczony, ze trzrba go wziac a jeszcze trudno potem uspokoic
|
|
|
|
#4516 |
|
Zakorzenienie
|
na osesku mowia ze seler po skonczonym 6 miesiacu ale mysle ze nie ma co sie tak rygorystycznie trzymac tych tabelek mysle ze w malych ilosciach bo on jest jednak intensywnym warzywem.
|
|
|
|
#4517 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spi juz 2 godziny ale do gory ylam tylko raz :P mam nianie na oku tzn na uchu :P
|
|
|
|
|
#4519 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4520 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz tak sie dzisiaj smialam bo juz nie kapiemy jej w wanience bo tutaj mam mniejsza lazienke i mi sie nie miesci (w mieszkaniu stawialam na toalecie zeby nie latac z wanienka po calym mieszaniu zwlaszcza ze moj kregoslup jest kiepski a tz w pracy) a tutaj mi sie nie miesci bo mam wc obok wanny wiec rozkladam gruby recznik w wannie, leje troszke wody, klade ja na ten recznik ona sobie chlapie i lezy , polewam ja woda z prysznica a ona sie smieje i tak sie kapiemy ;D
i te wlosy jej tak "plywaja" w tej wodzie jutro jej zrobie 2 kitki
|
|
|
|
#4521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu (na osesku) podają pierwsze produkty po 5, a ja zaczynałam już podawać w 5 miesiącu. Tylko, że Martynce nic do tej pory nie zaszkodziło, to też jakoś lekko do tego podchodzę. |
|
|
|
|
#4522 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny a wasze dzieci nie przekręcają się na brzuch podczas takiego zasypiania? bo u nas to właśnie tak wygląda, nawet przez sen potrafi się przekręcić i od razu głowa do góry i po spaniu
|
|
|
|
#4523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Phdwao, ja jej nie włączam tego konika do zasypiania, bo wtedy ląduje w rączkach i tylko widać jak nim wymachuje nad łóżeczkiem Kiedyś to działało---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Moja się nie przekręca. Tzn. raz tak tylko zrobiła. Tylko ona jest taka, że na pleckach jej tak samo dobrze jak na brzuszku. Nadal sporo czasu spędza na pleckach. |
|
|
|
|
#4524 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Cytat:
u nas tez konik lata nad lozeczkiem ale tylko wtedy jesli nie jest wystarczajaco zmeczona, choc z reguly pilnuje zeby nie robila juz sobie drzemek po 16.30 wtedy mam pewnosc ze do 19 wytrzyma kapanie jedzonko i spanie
|
|||
|
|
|
#4525 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, ze nikt się nie obrazi, ale popłakałam się ze śmiechu:
http://funniestcorner.com/the-awful-german-language/ |
|
|
|
#4527 |
|
Zakorzenienie
|
Zmykam. Dobrej nocy
|
|
|
|
#4528 |
|
Zakorzenienie
|
Ale się rozpisalyscie na noc
Ale to dobrze Będę miała co czytać.rano. Dobrej nocy Niech maluszki śpią całą noc
|
|
|
|
#4529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja swego czasu miałam taki problem, przekręcała się na brzuch, głowa do góry i ryk. Problem niemal zniknął odkąd nauczyła się spać na brzuchu. Teraz jak podnosi głowę i w płacz to daję smoka, delikatnie jej podkładam rękę pod policzek co prowokuje ją do położenia głowy na materacu. Przeważnie to działa, chociaż trzeba tak czasem zrobić i kilka razy pod rząd. Jak to nie działa to biorę na ręce, chwilę tulę aż się wyciszy i znowu odkładam
|
|
#4530 | |
|
Zakorzenienie
|
W zasadzie jeśli chodzi o mięso i rozszerzanie diety przy kp to chyba jest te zalecenie by do 6mc nie rozszerzać??
No ale jeżeli ktoś chce, lub nie ma wyjścia to u mnie w tabelce którą mam na komputerze w 6mc (trwającym) podaje się mięso codziennie (10g) lub 1-2 razy w tyg. rybę. Właśnie u nas wczoraj minął miesiąc uczenia spania w łóżeczku. Na początku było bardzo kiepsko, teraz bardzo dobrze, choć ma czasem tak że postęka 2-5 minut ale zaraz śpi. ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ---------- ![]() no rzeczywiście, szybko zleci i będą pierwsze roczki ![]() ---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- w gratisie dwupak ![]() Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:38.

Ale jakoś nawet nie ciągnie mnie, aby się nauczyć. Może kiedyś. Chociaż znajomi którzy połknęli bakcyla cały rok czekają na zimę, aby móc pojeździć na nartach lub desce, więc na pewno jest to fajne
Warzywa na wodzie
Niezmiernie cieszą mnie postępy Twojej córci 

wypróbuje tylko muszę jeszcze wymyślić co zrobić żeby nie zasypiał przy kolacji, może wprowadzę kaszkę