|
|
#2821 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.2
ja bym na razie linki wstawiala, co tez czynie
)a wyprawke moze damy jak juz bedzie w 8 miesiacu co? |
|
|
|
#2822 |
|
Zakorzenienie
|
A jak jakiemuś dzieciątku się pospieszy z wyjściem?
![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Kobitki a od czego planujecie zacząć gromadzenie wyprawki?
|
#2823 |
|
Zakorzenienie
|
perse, pospieszy jak bardzo?
w sensie teraz??? no to chyba wyprawka nie bedzie potrzebna niestety |
|
|
|
#2824 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kompletowania wyprawki - tez mialam pare nie sprawdzonych rzeczy, ale to kazda z nas wybierze pod siebie. Ja np do szpitala, malej wzielam tylko i wylacznie pajace, bo wiedzialam, ze na poczatku bede sie ja bala ubrac w body wkladane przez glowe. W domu czulam sie juz pewniej, wiec byla w bodziakach i skarpetkach - bo to w koncu polowa sierpnia byla.
|
|
#2825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2826 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
będzie dobrze ![]() Cytat:
U nas w mieszkaniu nawet latem nie jest gorąco i ja osobiście latem śpię przykryta dlatego dziecko też mam zamiar przykrywać Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
5-ro dzieci odchowała to mniej więcej ma pojęcie co się przydaje i ile ![]() Cytat:
![]() Państwo podniosło tą kwotę do 539 zł Cytat:
Wiadomo, że na koniec zostawia się te największe typu wózek... No i ja np. nie mam od kogo dostać ubranek i innych tego typu rzeczy ![]() Cytat:
Przecież biedna dziewczyna z taką uroda to męża nigdy nie znajdzie! Cytat:
Dziwne to jakieś jest
|
|
#2827 |
|
Zakorzenienie
|
od zgromadzenia pieniedzy!! haha
a pozniej czekam na wielkanocne przeceny no i kolekcjonuje ubranka i rzeczy po koleankach i rodzinie.. około 8 miesiąca tu w uk robi się tak zwany babyshower, czyli zabawę, imprezkę dla dziecka, przychodzą koleżanki z prezentami dla niemowlaczka. taki mam plan |
|
|
|
#2828 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja chyba ok 5 miesiąca zacznę coś kupować po woli, no chyba, ze się coś ładnego wcześniej trafi ale to sporadycznie. Grubsze rzeczy typu wózek to chyba dopiero w 7-8 miesiącu
|
|
#2829 |
|
Zakorzenienie
|
domciatko tez mysle ze 6 miesiac bedzie odpoiwedni, bo powoli bedziemy kupowac rzeczy. Ja torbe spakowalam w 34 tyg, ale zakupy zrobilam znacznie wczesniej.
|
#2830 |
|
Zakorzenienie
|
4 miesiac zaczyna sie od 14 tygodnia, czyli 13 tydzien i iles tam dni |
|
|
|
#2831 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A teraz już naprawdę uciekam się myć i do lekarza. Jak wróce zdam relację
|
||
|
|
|
#2832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2833 |
|
Konto usunięte
|
Nie bez powodu USG w 20 tygodniu nazywa się połówkowym... A w miesiącach licząc, to jest to 4 miesiąc, ale pełny plus połówka 5. Ja np. 13.01 skończę pełne 3 miesiące i zacznę 4 - a więc będę w 4., ale faktycznie będę miała skończone 3 miesiące. |
|
|
|
#2834 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mysle od kwietnia pomału kupic łożeczko,pościel,ew.spiwo rek(musze to przemyslec) i niech sobie leży nierozpakowane
No i ciuszki jak mi jakies w oko wpadną ![]() Wózek przed samym porodem.Myslimy żeby wybrac wczesniej,zamówić,zaliczk ować i odebrac tuz przed. Moja tesciowa stwierdzila ze wózek mozna i po porodzie kupic.Tż podjedzie i cos wybierze.A ja chce zebysmy go wybrali razem,niech sobie juz bedzie zaklepany.Po porodzie to bedziemy odpoczywac I jak pogoda dopisze i bedzie mozna to spacerowac z maluszkiem
|
#2835 | |
|
Zakorzenienie
|
Bo skończyłaś 12t co logicznie biorąc pod uwagę założenie, że miesiąc ma 4 tygodnie daje 3 miesiące- ale niestety zwykle miesiące są ciutkę dłuższe niż 4 tygodnie i jak to tak zsumować to miesiąc wychodzi po skończonym 13t
Ale tego nawet majowie nie ogarniają więc spokojnie ![]() Cytat:
Becikowe samorządowe to nie jest to samo co zapomoga do zasiłku rodzinnego! To co piszesz- 1000zł z okazji urodzenia dziecka dostajesz jak łapiesz się na zasiłek rodzinny... A becikowe samorządowe to jest kolejny 1000, występuje w niewielu miastach/gminach w Polsce i ma zupełnie inne kryteria!!!!!!! ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38540945]Te siateczkowy majty są okropne, na pewno ich już nie kupię, wolę kupić babcia size bawełniane na targu i wywalić.[/QUOTE] U nas w szpitalu nie ma wymogu siateczkowych
|
|
#2836 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zaczęłam tworzenie pomału "listy wyprawkowej", bo chciałabym rozplanować wydatki. Nie chcę kupować wszystkiego na raz w maju i czerwcu. Postanowiłam kupować coś co miesiąc i dodatkowo na większe rzeczy (wózek, łóżeczko, materacyk) odkładać pieniądze. Butelka i laktator w jeden miesiąc, prześcieradło i coś tam w drugi, wanienka w trzeci itd. Pod tym względem, jeśli ktoś rozkłada kupowanie tak jak ja lista wcześniej jest bardzo fajną sprawą. |
|
|
|
|
#2837 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli planujecie przejść przez szkołę rodzenia, to podejrzewam, że tam wiele na temat wyprawki panie położne powiedzą..a przede wszystkim jakie reguły panują w szpitalu, co można mieć, a na co zakaz. I też myślę, że ok 6 miesiąca będzie się już gromadziło składniki wyprawki, bo nie jest powiedziane, że dzidziuś doczeka do 9 miesiąca..może będzie chciał wyjść już w 8, może w 7..nigdy nie wiadomo.. poza tym w 8 miesiącu z wielkim brzuchem ciężko będzie kręcić się po sklepach i przebierać
|
|
|
|
#2838 |
|
Zadomowienie
|
jestem w pracy siedzę ale moje samopoczucie się pogorszyło jestem senna i jakos mi się w głowie kreci, ciężko tak na żoładku
chce do domu!!!!!!
|
#2839 |
|
Zakorzenienie
|
Poza tym co tatuś będzie robił jak maluch i mama będą w szpitalu min. 2-3dni..niech odbiera zamówione łóżeczko i wózek.. niech je składa w domu.. niech dokupuje w aptece, to co na bieżąco wyjdzie, że potrzebne.. niech ma czymś zapchany czas do powrotu swoich skarbów ze szpitala, bo niejeden może zwariować z niecierpliwości i tęsknoty
|
|
|
|
#2840 |
|
Zakorzenienie
|
No własnie, musze zadzwonic do szkoły rodzenia,zapytac co i jak.Czy musze płacic,kiedy najlepiej odbyc zajecia tj. w ktorym tc?
|
#2841 |
|
Zadomowienie
|
Pięknie ogarnięty temat wyprawki, przydatnych linków i innych ciekawych rzeczy znalazłam u Mamuś majowo-czerwcowych.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=666910 Mam na myśli drugi post pod kalendarzem wizyt. Jest tam praktycznie wszystko co istotnie, ważne linki do wyprawki, ciekawych informacji itp. Myślę, że można by wziąć przykład i u nas w kolejnej części wkleić podobnie. Wiadomo, że jeszcze jest masa czasu na zakupy, jednak czytałam gdzieś, że zakupy wyprawkowe warto rozłożyć sobie w czasie bo jest tego sporo i później z wielkim brzuchem może być ciężko wszystko na raz ogarnąć i latać całymi dniami po sklepach. Np. na wózki czy mebelki do pokoiku często są terminy realizacji 4-6 tygodni, jeśli nie decydujemy się na rzeczy z wystawy, więc trzeba trochę wcześniej się zainteresować. Wiadomo, że pieluchy i inne drobne rzeczy to nie wymagają tyle czasu i można na ostatnią chwilę odłożyć. Ja mam zamiar zacząć chodzić po sklepach tak w 6mcu, oglądać i powoli kompletować. Najpierw zapytam też w rodzinie i wśród znajomych co mają niepotrzebnego po dzieciach i mogą mi oddać.
|
|
#2842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale tak okolo 6-7 juz bedzie mozna. chce poczekac na moment az juz kazda bedzie po 12 tygodniach i kazda bedzie po skanie. |
|
|
|
|
#2843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2844 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A te położne pracują na codzień w szpitalu, w którym będę rodzić, więc zawsze można trafić na znajomą twarz i raźniej
|
|
|
|
|
#2845 |
|
Zakorzenienie
|
co do wyprawki do szpitala to tez trzeba sie popytac w szpitalach gdzie bedziemy rodzily. bo kazdy szpital inne wytyczne ma
|
|
|
|
#2846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobaczę jak bedzie w Z-ściu.
|
|
#2847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2848 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Uciekam ,,na dwór" Pan Pies juz po mnie przyszedł.Jego spojrzenie dało mi do zrozumienia ze sie zapomniałam z siedzeniem w necie hehehe
|
|
#2849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2850 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas są wszystkie szkoły rodzenia płatne po 300-400 zł, przyszpitalne i darmowe nie istnieją. Prowadzą położne pracujące w poszczególnych szpitalach. Plan zajęć obejmuje wykłady teoretyczne o ciąży i połogu, karmieniu piersią, ćwiczenia oddechowe, tzw. przygotowanie do porodu aktywnego oraz instrukcje podstawowej opieki nad noworodkiem - przewijanie, kąpiel, pierwsza pomoc. Pytałam kiedy się zapisać to zapraszają po 20 tygodniu ciąży. ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:42.

)
12.06.2010
będzie dobrze 

U mojej kuzynki się to sprawdziło. Jej córcia jest jak dwie krople wody do ojca podobna.