W Nowy Rok wkraczamy, prawie wszystkie półmetek ciąży już mamy. V-VI 2013 cz.6 - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 7 części naszego wątku ??
Mamusie majowo-czerwcowe 2013 cz.7 8 16,67%
Zima leci, Święta za nami; a na wiosnę będziemy z maluszkami. Mamy V-VI 2013 cz.7 0 0%
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.7 4 8,33%
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 c.7 3 6,25%
Szalone mamuśki plotkują, a maluszki płeć prezentują. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.7 2 4,17%
Swą płeć dzieci objawiają i brykanie zaczynają. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.7 2 4,17%
Pokaż kotku co masz w środku, mamusie V-VI 2013 odkrywają płeć dzieci - cz.7 5 10,42%
Zimę już mamy, na wizyty biegamy i dzieciątka podziwiamy. Mamy V-VI 2013 cz.7 0 0%
Niektóre mamy ruchy dzieci już czują, inne pilnie ich wyczekują - Mamy V-VI 2013 cz.7 1 2,08%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.7 5 10,42%
My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.7 7 14,58%
Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.7 2 4,17%
Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.7 4 8,33%
Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.7 0 0%
Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.7 0 0%
Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.7 2 4,17%
Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.7 0 0%
Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.7 2 4,17%
Rozstępują się nam brzuszki, jednak rosną też cycuszki. Mamy V-VI 2013 cz.7 1 2,08%
Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-11, 18:54   #4261
Magiusa
Zakorzenienie

Dot.: W Nowy Rok wkraczamy, prawie wszystkie półmetek ciąży już mamy. V-VI 2013 cz.6

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
podesle Ci tytuly ksiazek jesli masz ochote poza tym w necie mozesz poszukac, jest mnostwo informacji i wskazowek.

http://dobryrodzic.fdn.pl/co-zamiast-klapsa
http://www.dziecinstwobezprzemocy.pl/strona.php?p=6
https://polki.pl/rodzina_maledziecko...,10008864.html
http://stopklapsom.pl/zamiast-klapsa

ja wychodze z zalozenia, ze skoro opiekujac sie cudzymi dziecmi bylam w stanie ich nie bic, to dlaczego swojemu dziecku mam dawac klapsy? skoro z doroslym wole podyskutowac niz przywalic mu w nos na srodku ulicy, to dlaczego z dzieckiem nie moge?
nie chcialybyscie zeby przedszkolanka albo nauczyciel dawal klapsy Waszemu dziecku, wiec dlaczego same chcecie to robic? itd. itdp. naprawde da sie. wystarczy poczytac, znalezc inne metody i walczyc ze soba, bo po takim klapsie na pewno wyrzuty sumienia beda gorsze

juz pisalam, ze wedlug mnie klaps swiadczy tylko o nieporadnosci rodzicow.
Myślę że ten temat jak każdy inny tzn. szkoły rodzenia, wózki, prywatne położne etc. u każdej wywołuje inne odczucia. Myślę też, że każda z nas na 100% nie może powiedzieć, że będzie dawać klapsy lub nie. Bo można zakładać, że będzie się dawało, a później będzie tak jak piszesz- spojrzysz na tą kochaną mordkę i nic nie zrobisz. I też może być na odwrót.
Obecnie nie uważam, że pojedyńczy klaps czyni krzywdę, za to jestem przeciwna używaniu takiej metody " za wszystko", ale jestem też daleka od tego by widząc jak mama daje klapsa dziecku w markecie krytykować ją i potępiać.
Na pewno żadna z nas dziecku swojemu krzywdy nie zrobi

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 18:54   #4262
colorblue
Zakorzenienie

Dot.: W Nowy Rok wkraczamy, prawie wszystkie półmetek ciąży już mamy. V-VI 2013 cz.6

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Dzięki za info

Gdyby tak było to u mnie tp przesunąłby się na 2.06, bo pierwsze ruchy poczułam 2.01; czyli tylko tp o 3 dni wcześniej, a wg om i usg jest 1-2 różnicy
Wiesz u mnie tego 22 grudnia to był pierwszy kopniak, potem było z 3 dni ciszy i rozhuśtało się.. także ja to bym nawet liczyła 25-26 grudnia,że już tak na dobre się zaczęło ruszać.. Ale położna pytała o pierwsze ruchy to podałam..
Może prezent na Dzień Mamy dostanę???

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 18:54   #4263
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
wg USG też mam inny termin, na 26 lub 30 kwietnia
ale gin na karcie wpisuje ten wynikający z OM, przynajmniej mój
Też mam w karcie według OM, ale owólka była spóźniona.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 18:55   #4264
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość
Położna pyta się czy czuję ruchy, a ja,że tak. A ona do mnie: a kiedy poczułam pierwszy raz i mam podać date. To mówię jej,że to było w sobote w skończonym 16tc 22 grudnia. No to ona do mnie: oooo to termin porodu się znacznie by przesunął bo na 22 maja...

Wychodzi na to,że dodaje się 5 miesięcy od daty pierwszych ruchów..
mi mama mówila, żeby pilnowała kiedy ruchy poczułam bo to wtedy będzie dokładnie połowa ciąży.. Nawet bylo o tym wątek i sie z tego śmiałyśmy.. więc może dodaje dokładnie jeszcze połowę.. to by wychodziło 5 miesiecy??
Swoją drogą tego nie zrobiłam, bo ja zaczęlam najpierw czuć jakieś takie gilgotanie i nie wiedziałam czy to ruchy czy nie, potem coraz bardziej przypominało to ruchy ale było to dosyć płynne przejście..

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 18:57   #4265
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
zrob sobie suwaczek, ulatwi Ci zycie. mnie wychodz tak: dzisiaj konczysz 24 tydzien, po polnocy zaczynasz 25. gin wpisal Ci skonczone tygodnie, ale oni to licza tak, ze to 23. tydzień od zapłodnienia (wedlug om), zawsze wpisuja jeden mniej, tak jakby mial byc skonczony. moj tez tak robi. skoro dopiero dzisiaj konczysz 24, to on Ci wpisuje 23, bo juz go skonczylas suwak i kalendarz mamazone prawde Ci powiedza hehe. gin zawsze tydzien do tylu
dzięki tak myślałam, że mogłam się walnąć w liczeniu o tydzień, ale w ciąży jakoś nie najlepiej mi idzie z liczeniem, kojarzeniem i myśleniem dziwie się jak sobie radzę jeszcze koordynować trochę pracy z domu bo u mnie w pracy wszystko musi być jak w zegarku. Gdybym zgubiła mój kalendarz to by była masakra, wszystko muszę zapisywać
Stary 2013-01-11, 18:58   #4266
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz u mnie tego 22 grudnia to był pierwszy kopniak, potem było z 3 dni ciszy i rozhuśtało się.. także ja to bym nawet liczyła 25-26 grudnia,że już tak na dobre się zaczęło ruszać.. Ale położna pytała o pierwsze ruchy to podałam..
U mnie wygląda to tak: 2.01 poczułam 2-3 puknięcia, potem był chyba 1 dzień przerwy i potem znowu 2 dni pod rząd były po 2-3 puknięcia, więc to już na pewno musi być Mały

Cytat:
Kto wie, może się uda

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 19:00   #4267
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
Puenta moja w każdym razie jest taka, że póki tego dziecka nie ma to nie wiem jak je będe wychowywać.. Kiedyś John Wilmot napisał: "Zanim się ożeniłem, miałem sześć teorii na temat wychowywania dzieci. Teraz mam sześcioro dzieci i ani jednej teorii."
Nie wykluczam, że dam klapsa, nie wykluczam też że go nigdy nie dam.
dokladnie chociaz lepiej juz teraz myslec i czytac, zeby w przyszlosci wykorzystac.
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-11, 19:04   #4268
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
podesle Ci tytuly ksiazek jesli masz ochote poza tym w necie mozesz poszukac, jest mnostwo informacji i wskazowek.

http://dobryrodzic.fdn.pl/co-zamiast-klapsa
http://www.dziecinstwobezprzemocy.pl/strona.php?p=6
https://polki.pl/rodzina_maledziecko...,10008864.html
http://stopklapsom.pl/zamiast-klapsa

ja wychodze z zalozenia, ze skoro opiekujac sie cudzymi dziecmi bylam w stanie ich nie bic, to dlaczego swojemu dziecku mam dawac klapsy? skoro z doroslym wole podyskutowac niz przywalic mu w nos na srodku ulicy, to dlaczego z dzieckiem nie moge?
nie chcialybyscie zeby przedszkolanka albo nauczyciel dawal klapsy Waszemu dziecku, wiec dlaczego same chcecie to robic? itd. itdp. naprawde da sie. wystarczy poczytac, znalezc inne metody i walczyc ze soba, bo po takim klapsie na pewno wyrzuty sumienia beda gorsze

juz pisalam, ze wedlug mnie klaps swiadczy tylko o nieporadnosci rodzicow.
dziękuję juz sobie zapisałam, więc w wolnej chwili pewnie zagłębię się w lekturę

Cytat:

Dziewczyny powiedzcie mi... moja gin kazała mi brać magnez 2 razy dziennie po 2 tabletki....
Ten magnez który ja mam ma dawke 250mg w tabletce.. Więc 4 taletki dziennie to nie za dużo???
nie za dużo. ktoś brał 8 tabletek a w każdej ok 500 mg magnezu. dawka 500 mg to taka standardowa dzienna a to nie jest przyswajalne w 100%, i jak człowiek się stresuje to zapotrzebowanie rośnie dodatkowo

Cytat:
http://parenting.pl/portal/metody-wychowawcze jeszcze jeden link.
metoda na szokobasa to tez metoda
szokobąs niby zadziałał a mały wystawił dupkę jakby chciał żeby go poklepać albo pocałować
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 19:04   #4269
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
wróciłam i melduje że moje najbardziej leniwe i uparte dziecko pod słońcem wciąż żyje, nie współpracuje z gin i nie chciało pokazać buzi i w ogóle nie fika koziołków. widocznie 1 szokobąs to był za mało żeby namówić je do współpracy ale poza tym to pokazało rozchylone nogi, a potem dupkę, więc za rozchylone nogi szokobąsa dostało od ostatniej wizyty +2kg, ciśnienie 135/90.

następna wizyta 8.02

no i między rozchylonymi nogami był siurak. także niestety definitywnie muszę porzucić oglądanie słodkich sukieneczek i szykować się na wojnę o chrzestnych

to teraz idę nadrabiać
chrzestnymi się nie przejmuj ważne, że siurak jest cały i zdrowy za wizytę!
Stary 2013-01-11, 19:06   #4270
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
szokobąs niby zadziałał a mały wystawił dupkę jakby chciał żeby go poklepać albo pocałować

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2013-01-11, 19:06   #4271
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Położna pyta się czy czuję ruchy, a ja,że tak. A ona do mnie: a kiedy poczułam pierwszy raz i mam podać date. To mówię jej,że to było w sobote w skończonym 16tc 22 grudnia. No to ona do mnie: oooo to termin porodu się znacznie by przesunął bo na 22 maja...

Wychodzi na to,że dodaje się 5 miesięcy od daty pierwszych ruchów..
mojej mamy sasiadka tak mi mowila, ze pierwsze ruchy czuje sie dokladnie w polowie ciazy ja myslalam, ze to kolejny przesad, bo kazda z nas czuje inaczej...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-11, 19:10   #4272
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko
chrzestnymi się nie przejmuj
na razie przejmuje się nimi średnio, ale muszę jakiś dobrych kandydatów skombinować i przygotować sobie odpowiednie argumenty dlaczego akurat oni. na wojnę z rodziną no i pewnie z mężem trzeba być przygotowanym ale mam na to jeszcze trochę czasu, wcześniej wyprawka
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 19:11   #4273
Inna_Uk
Rozeznanie

GG do Inna_Uk

Dziewczyny sorki za mala aktywnosc dzis ale normalnie ledwo zyje,czuje sie jakby mnie ktos przeżuł i wyplul,mam nadzieje ze to nie zadne chorobsko !!!
za wizyty
Hump dla siuraka A swoja droga za jednego szokobasa tez nie chcialoby mi sie pokazywac :P:P:P
29/10/12 Pierwsze USG
3/12/12 Pierwsze kopniaczki
Nasze Maleństwo
Inna_Uk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 19:12   #4274
_pola
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Mnie się mama wypytywała o leżaczek-bujaczek, więc pewnie nam kupią albo też wybiorą za jakieś punkty

A ja się zastanawiam nad tą karuzelką => http://allegro.pl/fisher-price-karuz...918073534.html <= bo możemy ją wybrać za punkty payback
Jenny my kupiliśmy taką karuzelę dla kuzynki córeczki jak się urodziła i mała była zachwycona. Naprawdę uspokajały ją te melodyjki i mogła patrzeć się na misie przez dłuuugą chwilę. Nawet zastanawiałam się czy te kolory nie będą za blade, ale o dziwo bardzo jej podpasowały. Więc jak masz okazję to kupuj Ja też na pewno kupię taką samą dla mojej małej.

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
mi tez gin wpisuje skończne dziś zaczęłam 18 tydzień a on wpisuje 17 Ale np dziś mierzył obwód główki i wychodzi na 18
A mój znów odwrotnie. Jeśli np. jest 21tc i 1d to dla niego już 22. Twierdzi, że wtedy właśnie kończy się 21 a zaczyna 22

Cytat:
wróciłam i melduje że moje najbardziej leniwe i uparte dziecko pod słońcem wciąż żyje, nie współpracuje z gin i nie chciało pokazać buzi i w ogóle nie fika koziołków. widocznie 1 szokobąs to był za mało żeby namówić je do współpracy ale poza tym to pokazało rozchylone nogi, a potem dupkę, więc za rozchylone nogi szokobąsa dostało od ostatniej wizyty +2kg, ciśnienie 135/90.

następna wizyta 8.02

no i między rozchylonymi nogami był siurak. także niestety definitywnie muszę porzucić oglądanie słodkich sukieneczek i szykować się na wojnę o chrzestnych

to teraz idę nadrabiać
Gratulacje!!!!:jupi :

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Mężuś ogląda neta, i mówi, że wyszedl jakiś nowy model telefonu. Mówię, co by się dzieckiem zainteresował np podgrzewacze. A ten do mnie, że po co ... To się pytam jak chce podgrzewać, a ten, że normalnie, zagrzać, wlać do termosa i później ciepłe z termosa przelewać do butelki
Na taką opcję to chyba żadna nie wpadła
moja koleżanka tak robi

Cytat:

A wogóle to moje ciśnienie dzisiaj to 100/60... ale ogólnie ja takie mam.. na ostatniej wizycie było 110/70
No i położna się pyta kiedy poczułam pierwsze ruchy. To mówię jej,że pierwszego kopniaczka dostałam 22 grudnia na koniec 16 tygodnia ciąży. Od niedzieli rozpoczął się 17tc i w tym 17 tygodniu już czułam częściej, a w 18 już się rozhuśtało

To ona mówi,że mam 3 terminy porodu w takim razie
1. według OM na 8 czerwca
2. według USG w 12tc na 4 czerwca
3. według pierwszych ruchów na 22 maj

O matulu
O to mi by wychodził 8 maj To tak od pierwszego kopniaka, bo takie delikatne ruchy czułam dużo wcześniej. No nic trzeba się za tą wyprawkę zabrać wreszcie

Cytat:
Puenta moja w każdym razie jest taka, że póki tego dziecka nie ma to nie wiem jak je będe wychowywać.. Kiedyś John Wilmot napisał: "Zanim się ożeniłem, miałem sześć teorii na temat wychowywania dzieci. Teraz mam sześcioro dzieci i ani jednej teorii."
Nie wykluczam, że dam klapsa, nie wykluczam też że go nigdy nie dam.
Dokładnie... dopiero jak urodzą nam się dzieciaczki życie zweryfikuje wszystkie nasze teorie

Franek
5 sierpień 2014

I wyciągnęło do mnie malutką rączkę,
I siłę mi dało niespotykaną,
I miłość największą,
bezinteresowną...
Dziecko moje

23 maj 2012 11tc
_pola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 19:14   #4275
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez potterka Pokaż wiadomość
Wczoraj ktoraś (zapomniałam która) pisała o wózkach Jedo.. jaki to był model?
Ja o nich wspominałam. Jedo Fyn. A Classic od Freeline różni się chyba tylko okienkiem w budce i jakimiś tam przeszyciami

Cytat:
Napisane przez potterka Pokaż wiadomość
Xal ale ten freeline?
Bo ja dziś macałam clasic i freeline i teraz nie pamiętam dlaczego freeline nam nie pasował

Cytat:

następna wizyta 8.02

to teraz idę nadrabiać
Super! Gratuluję siuraczka! Będzie jednak ta wojna!

Cytat:
Mężuś ogląda neta, i mówi, że wyszedl jakiś nowy model telefonu. Mówię, co by się dzieckiem zainteresował np podgrzewacze. A ten do mnie, że po co ... To się pytam jak chce podgrzewać, a ten, że normalnie, zagrzać, wlać do termosa i później ciepłe z termosa przelewać do butelki
Na taką opcję to chyba żadna nie wpadła
Buahaha...

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
ja też chciałam rogala
ale na razie musimy ciąć koszty
poduszka, którą podkładam pod kolano musi mi wystarczyć
Mi niestety też musi to wystarczyć...

Cytat:
nie ma go jeszcze w domu, więc nie wie. a ja się nie mogę doczekać aż wróci i mu powiem
Pewnie będzie skakał do góry z radości!

Cytat:

Dziewczyny powiedzcie mi... moja gin kazała mi brać magnez 2 razy dziennie po 2 tabletki....
Ten magnez który ja mam ma dawke 250mg w tabletce.. Więc 4 taletki dziennie to nie za dużo???
Wydaje mi się, że nie za dużo. Zwłaszcza jak coś Ci się tam dzieje...

Włączyłam sobie Polsat i od razu humor mi się poprawił

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 19:16   #4276
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _pola Pokaż wiadomość
moja koleżanka tak robi
To termos zdaje egzamin? Wow, będzie na sytuację awaryjna.

Stary 2013-01-11, 19:16   #4277
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Myślę że ten temat jak każdy inny tzn. szkoły rodzenia, wózki, prywatne położne etc. u każdej wywołuje inne odczucia. Myślę też, że każda z nas na 100% nie może powiedzieć, że będzie dawać klapsy lub nie. Bo można zakładać, że będzie się dawało, a później będzie tak jak piszesz- spojrzysz na tą kochaną mordkę i nic nie zrobisz. I też może być na odwrót.
Obecnie nie uważam, że pojedyńczy klaps czyni krzywdę, za to jestem przeciwna używaniu takiej metody " za wszystko", ale jestem też daleka od tego by widząc jak mama daje klapsa dziecku w markecie krytykować ją i potępiać.
Na pewno żadna z nas dziecku swojemu krzywdy nie zrobi
dlatego pisalam, ze nie wiem jak zachowalabym sie gdyby mi dziecko wybieglo na ulice...ale na chwile obecna wiem, ze to nie jest METODA wychowawcza. u nas w rodzinie dzieciom klapsow sie nie daje i nie sa rozpieszczone, niewychowane i chowane jak to sie glupio mowi "bezstresowo".
w Stanach albo krajach skandynawskich za bicie w miejscu publicznym dziecko moze zostac ci odebrane. gdyby dzieciak powiedzial komukolwiek doroslemu, ze dostal lanie mialabys na glowie odpowiednie sluzby i szkolenia wychowawcze.
moj bratanek mial w klasie kolege, z ktorym mama sobie nie radzila, kiedy powiedzial pani w szkole, ze mamy nie kocha, bo go bije uruchomiono sluzby. ona poszla na kurs, dziecko wyslano na "oboz szkoleniowy". po kilku miesiacach wrocil do domu (7-8latek) i pracowali z nimi specjalisci. co kraj to obyczaj...w polsce nierealne
Stary 2013-01-11, 19:16   #4278
Inna_Uk
Rozeznanie

GG do Inna_Uk

Cytat:
mojej mamy sasiadka tak mi mowila, ze pierwsze ruchy czuje sie dokladnie w polowie ciazy ja myslalam, ze to kolejny przesad, bo kazda z nas czuje inaczej...
Ja czulam takie wyrazne ruchy Jessy (takie ze wiedzialam ze to nie jelita) w 18 tyg,i lekarka mi mowila ze to roznie jest,zalezy jak jest ulozony maluszek,i od budowy ciala kobiety,jedne czuja w 18 inne w 22,no i jeszcze ze dlugosc maluszka tez podobno ma znaczenie....

Aaa slyszalyscie o tym,ze ponoc przewaznie dziecko rodzi sie 20 tyg po tym jak poczuje sie ruchy??
Czyli u mnie by wychodzilo w 38tyg,heh ciekawe
29/10/12 Pierwsze USG
3/12/12 Pierwsze kopniaczki
Nasze Maleństwo
Inna_Uk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 19:16   #4279
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Jenny my kupiliśmy taką karuzelę dla kuzynki córeczki jak się urodziła i mała była zachwycona. Naprawdę uspokajały ją te melodyjki i mogła patrzeć się na misie przez dłuuugą chwilę. Nawet zastanawiałam się czy te kolory nie będą za blade, ale o dziwo bardzo jej podpasowały. Więc jak masz okazję to kupuj Ja też na pewno kupię taką samą dla mojej małej.
Dzięki za info

Cytat:
O to mi by wychodził 8 maj To tak od pierwszego kopniaka, bo takie delikatne ruchy czułam dużo wcześniej. No nic trzeba się za tą wyprawkę zabrać wreszcie
Powodzenia

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2013-01-11, 19:17   #4280
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam termin na 25 maja i mam nadzieje, ze uda nam sie wspolnie swietowac pierwszy dzien mamusi (czyli, ze nie przenosze, hehe)
Stary 2013-01-11, 19:18   #4281
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość

Włączyłam sobie Polsat i od razu humor mi się poprawił
Hehe, podpowiedziałaś też włączyłam

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2013-01-11, 19:18   #4282
xal
Zakorzenienie

Moja kuzynka, rozpuszczona bardzo, ostatnio się przyznała, że jak ja dostawałam lanie od swojej mamy a ona od swojej nie to wydawało jej się to dziwne i kiedyś powiedziała swojej mamie, że jej chyba nie kocha bo jej nie bije ani nie krzyczy

Stary 2013-01-11, 19:18   #4283
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
mi mama mówila, żeby pilnowała kiedy ruchy poczułam bo to wtedy będzie dokładnie połowa ciąży.. Nawet bylo o tym wątek i sie z tego śmiałyśmy.. więc może dodaje dokładnie jeszcze połowę.. to by wychodziło 5 miesiecy??
Swoją drogą tego nie zrobiłam, bo ja zaczęlam najpierw czuć jakieś takie gilgotanie i nie wiedziałam czy to ruchy czy nie, potem coraz bardziej przypominało to ruchy ale było to dosyć płynne przejście..
jak ja nie bylam pewna, czy to juz ruchy czy nie. a pozniej juz nie pamietalam kiedy pierwsze i dupa hehe. teraz kopniaki sa co chwile, wiec juz na pewno polowa za nami
Stary 2013-01-11, 19:19   #4284
nuna2
Zakorzenienie

ciekawe kiedy ja poczuje ruchy... czasem mam wrażenie, że coś czuje ale potem myślę, czy to nie jelita:P
Stary 2013-01-11, 19:19   #4285
xal
Zakorzenienie

Cytat:
jak ja nie bylam pewna, czy to juz ruchy czy nie. a pozniej juz nie pamietalam kiedy pierwsze i dupa hehe. teraz kopniaki sa co chwile, wiec juz na pewno polowa za nami
Tak jak ja

Stary 2013-01-11, 19:20   #4286
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
albo uznal, ze za jednego szokobaa to tylko na dupke zasluzylas buzia za paczke!
Stary 2013-01-11, 19:20   #4287
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
dlatego pisalam, ze nie wiem jak zachowalabym sie gdyby mi dziecko wybieglo na ulice...ale na chwile obecna wiem, ze to nie jest METODA wychowawcza. u nas w rodzinie dzieciom klapsow sie nie daje i nie sa rozpieszczone, niewychowane i chowane jak to sie glupio mowi "bezstresowo".
w Stanach albo krajach skandynawskich za bicie w miejscu publicznym dziecko moze zostac ci odebrane. gdyby dzieciak powiedzial komukolwiek doroslemu, ze dostal lanie mialabys na glowie odpowiednie sluzby i szkolenia wychowawcze.
moj bratanek mial w klasie kolege, z ktorym mama sobie nie radzila, kiedy powiedzial pani w szkole, ze mamy nie kocha, bo go bije uruchomiono sluzby. ona poszla na kurs, dziecko wyslano na "oboz szkoleniowy". po kilku miesiacach wrocil do domu (7-8latek) i pracowali z nimi specjalisci. co kraj to obyczaj...w polsce nierealne
Po kilku miesiącach??? Szok.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2013-01-11, 19:20   #4288
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Inna_Uk Pokaż wiadomość
Aaa slyszalyscie o tym,ze ponoc przewaznie dziecko rodzi sie 20 tyg po tym jak poczuje sie ruchy??
Czyli u mnie by wychodzilo w 38tyg,heh ciekawe
Wg tej teorii powinnam urodzić w 39 tc, bo ruchy poczułam w 19tc (18t0d), czyli 22.05-28.05

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2013-01-11, 19:20   #4289
colorblue
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję juz sobie zapisałam, więc w wolnej chwili pewnie zagłębię się w lekturę

nie za dużo. ktoś brał 8 tabletek a w każdej ok 500 mg magnezu. dawka 500 mg to taka standardowa dzienna a to nie jest przyswajalne w 100%, i jak człowiek się stresuje to zapotrzebowanie rośnie dodatkowo

Dzięki za info

Cytat:
Kurcze ale coś chyba nie tak. Bo jakby pierwsze ruchy czuło się w połowie ciąży to skoro u mnie czułam powiedzmy w 17 tygodniu to moja ciąża by trwała tylko 34 tyg?????

Bo z terminami to różnica między 8 czerwca z OM , a 22 maja z ruchów to tylko 16 dni....

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 19:23   #4290
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
ciekawe kiedy ja poczuje ruchy... czasem mam wrażenie, że coś czuje ale potem myślę, czy to nie jelita:P
Nuna mi gin powiedział, że pierwsze ruchy powinnam poczuć między 20 a 24 tc, czasami można poczuć już od 18 tc; ale wszystko zależy od ułożenia maluszka itd., więc spokojnie na pewno mała za niedługo się ujawni

---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

Cytat:
Moja kuzynka, rozpuszczona bardzo, ostatnio się przyznała, że jak ja dostawałam lanie od swojej mamy a ona od swojej nie to wydawało jej się to dziwne i kiedyś powiedziała swojej mamie, że jej chyba nie kocha bo jej nie bije ani nie krzyczy

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości