|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.2
Mój chce być, ale nawet jeśli zmieni zdanie to nie będę go namawiała. Znam przypadek, gdzie facet po porodzie z żoną przeżył taką traumę, że dopiero psychiatra pomógł. Serio, czuł obrzydzenie. Dla mnie to trochę dziwne, ale z drugiej strony w czasie porodu mogą przytrafić się różne niespodzianki. Są ludzie bardzo wrażliwi.
|
|
|
|
#4532 |
|
Zakorzenienie
|
wow
przed chwilą byłam w sklepie z ubraniami na przeciw mego bloku. Pytałam babki czy ma jakieś spodnie ciążowe-nie miała. Ona jeszcze robi przeróbki krawieckie i powiedziała, że kobiety przychodzą do niej ze starymi dżinsami, odcina się trochę w pasie , wywala zamek (lub jak są z niskim stanem to nic się nie robi) i wszywa pas bawełniany. zaraz przejrzę swoją szafę i może coś dam siostrze do zdziałania, niech dba o dobro przyszłego chrześniaka |
|
|
|
#4533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do krzyku to położne ze szkoły rodzenia ze szpitala, w którym chcę rodzić zalecają- krzyczeć ![]() Mój Tż nie chce być przy porodzie i do II fazy nie będę go namawiać, dla mnie lepiej, żeby go nie było... Ale u nas jest tak fajnie, ze w sali porodowej może przebywać jedna osoba jeszcze ![]() ]
|
|
#4534 |
|
Zakorzenienie
|
Mój mąż też na razie nie jest przekonany do uczestniczenia w porodzie.Tylko nie potrafi powiedzieć czego się najbardziej obawia
Jego kuzynka mówiła ostatnio, że lepiej by było jakby ktoś ze mną był..ogolnie z jakąkolwiek kobietą podczas porodu ktoś powinien być.. i nie chodzi tylko o wsparcie, ale żeby kobieta była lepiej traktowana.. wiadomo, ze wtedy jest ból, zmęczenie, szok i pewna nieświadomość tego co się wkoło dzieje i w razie czego potrzebna jest osoba, która będzie nad tym czuwać, ktoś od naszej strony, a nie szpitala |
|
|
|
#4535 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do powrotu do rodziców też nie wiadomo tato spoko mama już nie tak pisała...i co powie odeszłam bo mam dosyć noszę 2 dziecko pod sercem a nie mam partnera!!! bo on woli mamusie...wiem e nie woli ale niech postawi się w twojej sytuacji i nich zareaguje wkońcu A tak naprawdę jast W Krakowie i ma w nosie na razie bo nie słyszy weekendy mijają i znowu go nie ma a ty jak byłaś sama tak jesteś...może zobaczy jaka matka jest kiedy jak pisałaś będzie stawiał ten dom w waszej miejscowości i będzie na bieżąco
Tomuś 21,07,2005 Antoś ,6,09,2013 Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie." Edytowane przez sarna405 Czas edycji: 2013-01-17 o 13:23 |
|
|
|
|
#4536 |
|
Wtajemniczenie
|
a mnie ciagle nurtuje jeden temat ;/
mam ta glupia umowe na zastepstwo dziewczyna wraca w lutym, co mam zrobic, zeby miec szanse na zasilek macierzynski? jest tutaj jakas ksiegowa itp ktora dobrze zna kruczki itp ;/ pieniadze teraz sie przydzadza, tym bardziej, ze ja teraz jestem na pol etatu zatrudniona, no i przebywam na L4. jedna mozliwosc to taka, zeby ciagnac l4 do porodu, ale co dalej? pozniej juz nic |
|
|
|
#4537 | ||
|
Zakorzenienie
|
Asia! Wszystkiego najlepszego!!
[QUOTE=d0tkaaa;38695612] A i druga sprawa bo ostatnio rozmawialam z moja mama i jest jak najbardziej za i ze trzeba.. a z tesciowa ze absolutnie niepotrzeba tak robic chodzi mi o to czy do spania bedziecie zakladac dziecku czapeczki takie cienkie zeby uszka nie odstawaly...?( wiem lato bedzie ale niewiem co myslec...)[COLOR="Silver"] Na porodówce zawsze dzieciaczki miały czapki, bo wiecie, przejście z 37C nawet na ciepłe 25C mają 12 stopniową temperaturę ciała. Przez głowę ucieka sporo ciepła a jak dziecko paruje to spadek masy może być większy. Cytat:
Cytat:
![]() A tak w ogóle miałam piękny sen Śniło mi się, że przewijałam Filipa i całowałam go w małe różowe stópki |
||
|
|
|
#4538 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Sen na prawdę piękny mi za to głowa sama się obraca za wózkami i małymi dziećmi. Ja chce już tulić swoje
|
||
|
|
|
#4539 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeszcze jak w łóżku leżałam to na pożegnanie tż dała mi kopniaka i przed paroma minutami miała jakiś napad kopania A przed tym czułam jak sobie tam pływa/przemieszcza się więc już mi lepiej Idę na ploty do ciężarnej przyjaciółki zaraz
|
|
|
|
|
#4540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4541 |
|
Zakorzenienie
|
a ja zapraszam do lektury mojego bloga
Na razie tylko Wam się nim chwalę, bo na facebooku jeszcze nie chcę ;P Wszelka krytyka mile widziana http://280dni.com
|
|
|
|
#4542 |
|
Zakorzenienie
|
widzialam to juz dawno temu ale super to zdjecie
tylko zastanawiam sie czy zdjecie czy jakis fotomontaz ale nawet jakby to i tak jest cudne..
|
|
|
|
#4544 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sie nie dziwie bo to jednak jest dziwny widok faceci nie sa przyzwyczajeni do takich i inaczej reaguja a nie chcialabym zeby kiedys byla sytuacja ze TZ mi powie ze nie moze sie ze mna kochac bo ma porod przed oczami.. ( chodziaz wiem ze nigdy by tak nie powiedzial ale zycie jest zyciem...) niemowiac o tym ze mojej siostry "facet" nie byl przy porodzie ( ale on i tak jest skonczonym dupkiem)i jak wyszla z dzieckiem do domu wiadomo troche odczekali kiedy nie mogli sie kochac a jak przyszlo co do czego to on jej powiedzial ze myslal ze schudnie odrazu i ze jest odrazajaca tam i nie dotknie jej.. ( nie mowiac o tym ze ja jego nie dotknelabym kijem przez szmate,rozumiem jakby byl jakis piekny,model czy co ale on eh |
|
|
|
|
#4546 |
|
Wtajemniczenie
|
A mi dzis nic sie nie chce..Dobrze ze do 8 lutego mam odbój ze sprzataniem i gotowaniem.Chociaaz przyznam ze czasem mi głupio jak widze jak mój Tz walczy z porzadkami czy tez z obiadem-on sie meczy a ja nawet nie moge mu w tym pomoc..Biedny mój..ale juz niedlugo mu to wynagrodze
byle do 8..
Edytowane przez policzanka Czas edycji: 2013-01-17 o 14:26 |
|
|
|
#4547 |
|
Raczkowanie
|
hej
nie było mnie 5 dni a wy już kończycie wątek nie mam pojęcia kiedy to nadrobię
|
|
|
|
#4548 |
|
Zakorzenienie
|
Witam sie
Trzymam kciuki i powodzenia na wizytach jesli sa ![]() Ja sie wypowiem o tym czy chce by Tz byl przy porodzie czy nie . Moj Tz byl przy pierwszym porodzie wrecz nalegal bo bardzo chcial ja nie chxialam i tak bylo ze byl przy najgorszych bolach i calej akcji porodowej. Byl nawet jak mnie na cesarke zabierali . I teraz sie pytalam czy bedzie chcial byc tez przy porodzie odpowiedzial ze nie bo musi ktos zostac z corcia . Ale wiem ze i tak to byl tylko pretekst zeby nie byc przy porodzie bo wiem ze bardzo przezyl porod . Wiec ja go zmuszac nie bede tym bardziej ze sie czulam bardzo skrepowana jak byla cala akcjac. Teraz pytanko czy usg w 12 tc jest jeszcze dopochwowe ? Bo bym chciala zabrac Tz ale mysle ze i tak go wezme. W poprzedniej ciazy nie mialam takiego usg wiec dlatego pytam.
|
#4549 |
|
Wtajemniczenie
|
Boże jaki kretyn...jak mozna tak do kobiety powiedziec...Bencwał jakis..
Chodzi mi o szwagra dotki... Edytowane przez policzanka Czas edycji: 2013-01-17 o 14:33 |
|
|
|
#4550 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie pudliszkowa była wczoraj. Wiem, wiem... w środę...Nie wypada, ale miałam ogromną ochotę. Zjadłam aż dwa talerze
A dziś żurek z białą kiełbaską. Mniam, mniam
|
|
|
|
#4551 |
|
Zakorzenienie
|
ziemniaczki z mielonym (teściowej) do tego sos z kurek i buraczki ze słoika
Edytowane przez fiazo Czas edycji: 2013-01-17 o 14:36 |
|
|
|
#4552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi tez az tz mowi zebym sie tak nie lampila albo patrzy na mnie dziwnym wzrokiem ktory mowi co sie tak patrzysz...:P |
|
|
|
|
#4553 |
|
Wtajemniczenie
|
OOOO u mnie dzis tez zurek z biała kiełbacha
|
|
|
|
#4554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#4555 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- Cytat:
http://praca.gazetaprawna.pl/artykul...zynskiego.html |
||
|
|
|
#4556 |
|
Zadomowienie
|
Witam się dzisiaj z opóźnieniem, jakoś mnie praca w dniu dzisiejszym bardzo zaabsorbowała, dużo pracy w księgowosci przed 20stym. Podczytywałam Was dzisiaj w przerwach posiłkowych i tyle wątków się przewinęło że już nie wiem co komentować.
O pieluchach to ja jeszcze sama nie wiem, na pewno na początku będą jednorazowe kupię Dada i Pampers i będę testować. A później to zobaczę, fajne te wielorazowe ekologiczne, ale z 2 strony jak sobie pomyślę o tych chemikaliach wlewanych do srodowiska i zużytej wodzie przy praniu to też taka średnia jest to ekologia, a o wiele bardziej trzeba dziecko pilnować aby się nie odparzyło.. Tak, że tą kwestię jeszcze przemyślę... Butelki - są różne szkoły co do podawania dziecku od urodzenia butelki, są zwolennicy i przeciwnicy jak ze wszystkim. W poradniku przeczytałam, że jeśli chcemy karmić piersią to od początku trzeba ostrożnie podejść do tematu, bo dziecko jak jeszcze nie potrafi porządnie ssać piersi, a dostanie butelkę to robi się leniwe i z piersi wcale już nie chce ssać, bo z butelki mu o wiele łatwiej leci pożywienie. Jeśli chodzi o podawanie dodatkowo dziecku wody lub herbatek do picia to też są dwie szkoły i jedni mówią, że dziecko ma z piersi wszystko czego potrzebuje, a inni mówią, że można podać dodatkowo picie. My raczej jesteśmy nastawieni na karmienie piersią, wiec butelki kupię dopiero jak po porodzie się okaże, że z jakiegoś względu będą potrzebne. Jak ktoś napisał jest tesco 24h w razie czego i apteki całodobowe ![]() Pobyt TŻ przy porodzie - Mój TŻ od początku ciąży bardzo aktywnie w niej uczestniczy, czyta ze mną poradniki, interesuje się, wysłuchuje opowieści koleżanek z pracy i mi relacjonuje itp. Będzie ze mną chodził do szkoły rodzenia i planujemy, że będzie obecny przy porodzie. Też ma obiekcje co do widoku krwi i innych rzeczy, ale zdaje sobie sprawę, że ktoś musi przy mnie być w tym czasie i mnie wspierać i pomóc. Na tą chwile deklaruje, że będzie siedział przy mojej głowie i nie chce nigdzie zaglądać, ani odcinać pępowin, ale że chce być ze mną. Ja też chcę, żeby był przynajmniej w tej początkowej fazie. ![]() Muszę zjeśc kanapkę bo moje dziecię wysyła sygnał w postaci mdłości. Czekam z niecierpliwością na nowe relacje z wizyt
|
|
#4557 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wypilam kakao a zaraz zjadlam brokuly w panierce haha mix idealny..
|
|
|
|
#4558 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tż był i przy wcześniejszym również dowcipnym też był ![]() Myślę, że warto zabrać Tż bo oni tak pięknie cieszą oczy jak widzą Maleństwo na monitorze ![]() Cytat:
Cytat:
Chyba to gdzieś zgłoszę!
|
|
#4559 |
|
Zadomowienie
|
A ja dziś ryż z warzywami i piersią
![]() A właśnie zrobiłam sobie sok marchewkowo jabłuszkowy mniami.....
|
#4560 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem pewna na 100%, ale wydaje mi się, że przy umowie na zastępstwo o macierzyńskim można zapomnieć. Chyba, że byłaby to umowa do porodu. Ja dwa lata temu byłam na zastępstwie i interesowałam się jak to jest. Dowiedziałam się właśnie, że jestem pracownikiem do powrotu osoby którą zastępuję. Nie byłam wtedy w ciąży, ale tak trochę się ciekawiłam, co by było gdyby. Może teraz jest inaczej. Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.

jest w srody zawsze o 22.30 

) Potem zostaje mało czasu na poprawki