Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.2 - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-17, 13:12   #4531
idzia111
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.2

Mój chce być, ale nawet jeśli zmieni zdanie to nie będę go namawiała. Znam przypadek, gdzie facet po porodzie z żoną przeżył taką traumę, że dopiero psychiatra pomógł. Serio, czuł obrzydzenie. Dla mnie to trochę dziwne, ale z drugiej strony w czasie porodu mogą przytrafić się różne niespodzianki. Są ludzie bardzo wrażliwi.
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 13:13   #4532
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sarna405 Pokaż wiadomość
jakie cudo
wow

przed chwilą byłam w sklepie z ubraniami na przeciw mego bloku. Pytałam babki czy ma jakieś spodnie ciążowe-nie miała. Ona jeszcze robi przeróbki krawieckie i powiedziała, że kobiety przychodzą do niej ze starymi dżinsami, odcina się trochę w pasie , wywala zamek (lub jak są z niskim stanem to nic się nie robi) i wszywa pas bawełniany.

zaraz przejrzę swoją szafę i może coś dam siostrze do zdziałania, niech dba o dobro przyszłego chrześniaka

Synek
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 13:16   #4533
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kathe Pokaż wiadomość
w ogole powiedzcie mi jak ja mam teraz liczyc bo na ostatnim usg jak bylam to wg OM mialo byc 14tc i3d a na usg wg wielkosci glowki i tulowia 15tc i 5d. i teraz jestem w kropce bo to tydzien roznicy
wiec oststnio termin porodu wyszedl mi na ok 02.07 lub 29.06 a wczesniejsze usg na 12.07 ;/

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

ja uwielbiam ogladac PORODOWKA na tlc jest w srody zawsze o 22.30 najbardziej rozczulaja mnie faceci w ogole troche mnie irytuja kobiety, ktore strasznie jecza i narzekaja... mam nadzieje, ze ja bede grzeczna bo nie lubie krzyczec i skupiam sie zawsze na tym co mam zrobic, no ale porod to calkiem cos innego niz kobieta sobie wyobraza.

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

aa i jeszcze jedno. Wasi Tż beda przy porodzie?? moj ma obawy bo boi sie krwi i jak widzi to mu slabo, jak go przekonac? przeciez nie ma tam tego tak duzo...
Moje też wg usg jest ok tydzień starsze... ale ja liczę wg om bo wg usg wielkość dzidziusia może się zmieniać

Co do krzyku to położne ze szkoły rodzenia ze szpitala, w którym chcę rodzić zalecają- krzyczeć Mówią, że jest to jeden ze sposobów łagodzenia bólu porodowego i właśnie naturalną rzeczą jest ten krzyk

Mój Tż nie chce być przy porodzie i do II fazy nie będę go namawiać, dla mnie lepiej, żeby go nie było... Ale u nas jest tak fajnie, ze w sali porodowej może przebywać jedna osoba jeszcze I na początku jak skurcze będą jeszcze w miarę, a położne nie są przecież cały czas to nie chce tam być sama więc mam nadzieję, ze Tż wejdzie ze mną... a potem może wejść i wyjść w każdej chwili

]

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 13:18   #4534
dzoan
Zakorzenienie

Mój mąż też na razie nie jest przekonany do uczestniczenia w porodzie.Tylko nie potrafi powiedzieć czego się najbardziej obawia Nie chcę go zmuszać, bo sama na razie nie wiem czy nie wolałabym być sama. Nie wiem czy chciałabym, żeby w takim momencie patrzył na mnie i słuchał moich jęków ale przeczekamy i zobaczymy bliżej porodu, może się zdecyduje, a ja mu nie zabronię.
Jego kuzynka mówiła ostatnio, że lepiej by było jakby ktoś ze mną był..ogolnie z jakąkolwiek kobietą podczas porodu ktoś powinien być.. i nie chodzi tylko o wsparcie, ale żeby kobieta była lepiej traktowana.. wiadomo, ze wtedy jest ból, zmęczenie, szok i pewna nieświadomość tego co się wkoło dzieje i w razie czego potrzebna jest osoba, która będzie nad tym czuwać, ktoś od naszej strony, a nie szpitala

dzoan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 13:19   #4535
sarna405
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Raptowna Pokaż wiadomość
Wszystkiego co najlepsze, lekkiego porodu i w ogóle ;p ;***

Serdecznie Ci współczuje tej sytuacji. Też byłam w podobnej tylko za wczasu uciekłam.. postawiłam sprawę na ostrzu noża. Powiedziałam TŻetowi, że jeśli jego matka będzie dla mnie wredna to ja dziękuje i wracam do rodziców. Na początku mówił, że przesadzam i w ogóle ale ja się po prostu źle tam czułam. Nawet jak robiłam herbatę to mi na ręce patrzyła i wiedziałam, że nie dam rady. Pewnego dnia się spakowałam i jak TŻ wrócił z pracy powiedziałam, że wracam do domu. Po ok 3 miesiącach wynajeliśmy mieszkanie a później stwierdziliśmy, że weźmiemy kredyt i będziemy płacić to samo tyle, że za swoje. I od tej pory teściowa jest miłą wiedźmą bo widzimy się rzadko i całe szczęście.

Ja nie mam cierpliwości do kłótni i tłumaczeń. Na Twoim miejscu wróciłabym do domu i czekała na ruch Twojego partnera. W końcu niech się zajmie tą sprawą jak facet...
Mnie jakoś wcale one nie przekonują. Co z tego, że wielorazowe jak trzeba `im` poświęcić tyle czasu...

Ja też miałam robione tylko USG szczegółowe z przeziernością, kością nosową itd. Chodzę na NFZ do lekarza i pewnie dlatego nie zlecił tych wszystkich badań..

Przed chwilą wróciłam od rodzinnego... Od 9 siedziałam w przychodni. Złapało mnie jakieś przeziębienie i rano stwierdziłam, że nie ma na co czekać. Doktor przepisała mi antybiotyk ale tylko w razie pogorszenia. No i rutynowo rutinoscorbin, tabletki z czosnkiem, paracetamol na gorączkę i tabletki na gardło. Dostałam zwolnienie na tydzień to sobie odpocznę trochę.

za wszystkie wizyty
;**
Też myślę żeby shestiger poważnie porozmawiała z partnerem żeby to nie ją pocieszał tylko starej powiedział do rozumu niech się odczepi od niej...takie pocieszanie ciebie jest może ok ale on nie jest na co dzień z wami i nie widzi jej zachowania...tylko z twoich opowiadań i może pomyśleć ze wyolbrzymiasz...
A co do powrotu do rodziców też nie wiadomo tato spoko mama już nie tak pisała...i co powie odeszłam bo mam dosyć noszę 2 dziecko pod sercem a nie mam partnera!!! bo on woli mamusie...wiem e nie woli ale niech postawi się w twojej sytuacji i nich zareaguje wkońcu
A tak naprawdę jast W Krakowie i ma w nosie na razie bo nie słyszy weekendy mijają i znowu go nie ma a ty jak byłaś sama tak jesteś...może zobaczy jaka matka jest kiedy jak pisałaś będzie stawiał ten dom w waszej miejscowości i będzie na bieżąco
ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie
pragnie."

Edytowane przez sarna405
Czas edycji: 2013-01-17 o 13:23
sarna405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 13:19   #4536
Kathe
Wtajemniczenie

GG do Kathe

a mnie ciagle nurtuje jeden temat ;/
mam ta glupia umowe na zastepstwo dziewczyna wraca w lutym, co mam zrobic, zeby miec szanse na zasilek macierzynski? jest tutaj jakas ksiegowa itp ktora dobrze zna kruczki itp ;/ pieniadze teraz sie przydzadza, tym bardziej, ze ja teraz jestem na pol etatu zatrudniona, no i przebywam na L4. jedna mozliwosc to taka, zeby ciagnac l4 do porodu, ale co dalej? pozniej juz nic

Aniołek 31.08.2012 r.

Maleństwo

<ciach_reklama>
Kathe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 13:21   #4537
malaczarnakejt
Zakorzenienie

Asia! Wszystkiego najlepszego!!

[QUOTE=d0tkaaa;38695612]
A i druga sprawa bo ostatnio rozmawialam z moja mama i jest jak najbardziej za i ze trzeba.. a z tesciowa ze absolutnie niepotrzeba tak robic chodzi mi o to czy do spania bedziecie zakladac dziecku czapeczki takie cienkie zeby uszka nie odstawaly...?( wiem lato bedzie ale niewiem co myslec...)[COLOR="Silver"]

Na porodówce zawsze dzieciaczki miały czapki, bo wiecie, przejście z 37C nawet na ciepłe 25C mają 12 stopniową temperaturę ciała. Przez głowę ucieka sporo ciepła a jak dziecko paruje to spadek masy może być większy.

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość

No i z szukaniem sukni tez może być Ci ciężko... bo sam połóg trwa 6 tygodni (nie mam pojęcia jak szybko macica się obkurcza i brzuch dochodzi do siebie) Potem zostaje mało czasu na poprawki
Macica obkurcza się w 10 dni, także tragedii nie ma, ale na pewno brzuchy dochodzą do siebie wolniej. Warto ćwiczyć po porodzie. Oczywiście nie chodzi mi o serie brzuszków, tylko coś wzmacniającego.

Cytat:
Napisane przez d0tkaaa Pokaż wiadomość
Moj tz narazie mowi ze nie chce byc przy porodzie ale mu sie moze odwidzi.. zobaczymy.
Mój nie chce być, ale powiedziałam, że jeżeli będę rodzić naturalnie,to nie ma szans, żeby sobie siedział za drzwiami w okresie rozwierania, bo przecież się zanudzę. Jak nie da rady towarzyszyć mi w czasie samego porodu, to trudno, ale na początku ma być

A tak w ogóle miałam piękny sen
Śniło mi się, że przewijałam Filipa i całowałam go w małe różowe stópki taki był słodziak!

Filipiśko

malaczarnakejt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 13:35   #4538
Raptowna
Raczkowanie

Cytat:
ja tez nie mialam badan prenalnych. gin mi powiedzial, ze one nie daja 100% pewnosci a jedynie jakas szanse ze sieurodzi zdrowe lub z jakas wada, powiedzial mi takze, ze sa tez takie choroby ktore nie daja sie zdiagnozowc w ciazy a np po, np rybia łuska ...
ja bede miec miedzy 20-24 tc usg 3d zeby spr czy wszystko ok z sercem itp, mowil ze takie sie zawsze robi u innego gin zeby miec obiektywna ocene. juz sie nie moge doczekac a nastepna wizyta 7 lutego

w ogole powiedzcie mi jak ja mam teraz liczyc bo na ostatnim usg jak bylam to wg OM mialo byc 14tc i3d a na usg wg wielkosci glowki i tulowia 15tc i 5d. i teraz jestem w kropce bo to tydzien roznicy
wiec oststnio termin porodu wyszedl mi na ok 02.07 lub 29.06 a wczesniejsze usg na 12.07 ;/

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

ja uwielbiam ogladac PORODOWKA na tlc jest w srody zawsze o 22.30 najbardziej rozczulaja mnie faceci w ogole troche mnie irytuja kobiety, ktore strasznie jecza i narzekaja... mam nadzieje, ze ja bede grzeczna bo nie lubie krzyczec i skupiam sie zawsze na tym co mam zrobic, no ale porod to calkiem cos innego niz kobieta sobie wyobraza.

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

aa i jeszcze jedno. Wasi Tż beda przy porodzie?? moj ma obawy bo boi sie krwi i jak widzi to mu slabo, jak go przekonac? przeciez nie ma tam tego tak duzo...
Mój Tż powiedział, że nawet by chciał ale jeszcze się zastanowi

Cytat:
A i druga sprawa bo ostatnio rozmawialam z moja mama i jest jak najbardziej za i ze trzeba.. a z tesciowa ze absolutnie niepotrzeba tak robic chodzi mi o to czy do spania bedziecie zakladac dziecku czapeczki takie cienkie zeby uszka nie odstawaly...?( wiem lato bedzie ale niewiem co myslec...)[COLOR="Silver"]

Na porodówce zawsze dzieciaczki miały czapki, bo wiecie, przejście z 37C nawet na ciepłe 25C mają 12 stopniową temperaturę ciała. Przez głowę ucieka sporo ciepła a jak dziecko paruje to spadek masy może być większy.

Macica obkurcza się w 10 dni, także tragedii nie ma, ale na pewno brzuchy dochodzą do siebie wolniej. Warto ćwiczyć po porodzie. Oczywiście nie chodzi mi o serie brzuszków, tylko coś wzmacniającego.

Mój nie chce być, ale powiedziałam, że jeżeli będę rodzić naturalnie,to nie ma szans, żeby sobie siedział za drzwiami w okresie rozwierania, bo przecież się zanudzę. Jak nie da rady towarzyszyć mi w czasie samego porodu, to trudno, ale na początku ma być

A tak w ogóle miałam piękny sen
Śniło mi się, że przewijałam Filipa i całowałam go w małe różowe stópki taki był słodziak!
Co do czapeczki to pewnie założę nie widziałam nigdy niemowlaka bez czapeczki. Nawet jeśli było lato.

Sen na prawdę piękny mi za to głowa sama się obraca za wózkami i małymi dziećmi. Ja chce już tulić swoje
Raptowna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 13:53   #4539
malinka0525
Zadomowienie

Cytat:
Ja mam tak od rana
Bo Młode tylko raz kopnęło... i oczywiście mam schizę- wiedzą, że na tym etapie mam prawo jej nie czuć codziennie
A miało być tak fajnie- będą ruchy- będzie spokój... Nie ma opcji
Pierwsza spokojnie przespana noc będzie dopiero po mojej śmierci teraz
A ja się już uspokoiłam bo mnie od rana już porządnie skopała Jeszcze jak w łóżku leżałam to na pożegnanie tż dała mi kopniaka i przed paroma minutami miała jakiś napad kopania A przed tym czułam jak sobie tam pływa/przemieszcza się więc już mi lepiej

Idę na ploty do ciężarnej przyjaciółki zaraz

Milenka
malinka0525 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 13:54   #4540
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malinka0525 Pokaż wiadomość
A ja się już uspokoiłam bo mnie od rana już porządnie skopała Jeszcze jak w łóżku leżałam to na pożegnanie tż dała mi kopniaka i przed paroma minutami miała jakiś napad kopania A przed tym czułam jak sobie tam pływa/przemieszcza się więc już mi lepiej
Czekam cierpliwie

Mały
Stary 2013-01-17, 14:00   #4541
malaczarnakejt
Zakorzenienie

a ja zapraszam do lektury mojego bloga Na razie tylko Wam się nim chwalę, bo na facebooku jeszcze nie chcę ;P Wszelka krytyka mile widziana http://280dni.com

Filipiśko

malaczarnakejt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 14:12   #4542
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sarna405 Pokaż wiadomość
jakie cudo
widzialam to juz dawno temu ale super to zdjecie
tylko zastanawiam sie czy zdjecie czy jakis fotomontaz ale nawet jakby to i tak jest cudne..

Zuza

Razem
d0tkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 14:15   #4543
fiazo
Zakorzenienie

idę robić obiadek

Synek
Stary 2013-01-17, 14:16   #4544
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
idę robić obiadek
pudliszkową?

Mały
Stary 2013-01-17, 14:18   #4545
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość
Mój chce być, ale nawet jeśli zmieni zdanie to nie będę go namawiała. Znam przypadek, gdzie facet po porodzie z żoną przeżył taką traumę, że dopiero psychiatra pomógł. Serio, czuł obrzydzenie. Dla mnie to trochę dziwne, ale z drugiej strony w czasie porodu mogą przytrafić się różne niespodzianki. Są ludzie bardzo wrażliwi.
ja dlatego tez jak tz nie chce byc przy porodzie to nie bede go zmuszac..
Ja sie nie dziwie bo to jednak jest dziwny widok faceci nie sa przyzwyczajeni do takich i inaczej reaguja a nie chcialabym zeby kiedys byla sytuacja ze TZ mi powie ze nie moze sie ze mna kochac bo ma porod przed oczami.. ( chodziaz wiem ze nigdy by tak nie powiedzial ale zycie jest zyciem...) niemowiac o tym ze mojej siostry "facet" nie byl przy porodzie ( ale on i tak jest skonczonym dupkiem)i jak wyszla z dzieckiem do domu wiadomo troche odczekali kiedy nie mogli sie kochac a jak przyszlo co do czego to on jej powiedzial ze myslal ze schudnie odrazu i ze jest odrazajaca tam i nie dotknie jej.. ( nie mowiac o tym ze ja jego nie dotknelabym kijem przez szmate,rozumiem jakby byl jakis piekny,model czy co ale on eh )

Zuza

Razem
Stary 2013-01-17, 14:24   #4546
policzanka
Wtajemniczenie

A mi dzis nic sie nie chce..Dobrze ze do 8 lutego mam odbój ze sprzataniem i gotowaniem.Chociaaz przyznam ze czasem mi głupio jak widze jak mój Tz walczy z porzadkami czy tez z obiadem-on sie meczy a ja nawet nie moge mu w tym pomoc..Biedny mój..ale juz niedlugo mu to wynagrodzebyle do 8..

Edytowane przez policzanka
Czas edycji: 2013-01-17 o 14:26
policzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 14:26   #4547
roxy20
Raczkowanie

hej
nie było mnie 5 dni a wy już kończycie wątek
nie mam pojęcia kiedy to nadrobię
roxy20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 14:27   #4548
b a r b a r a
Zakorzenienie

GG do b a r b a r a

Witam sie
Trzymam kciuki i powodzenia na wizytach jesli sa
Ja sie wypowiem o tym czy chce by Tz byl przy porodzie czy nie . Moj Tz byl przy pierwszym porodzie wrecz nalegal bo bardzo chcial ja nie chxialam i tak bylo ze byl przy najgorszych bolach i calej akcji porodowej. Byl nawet jak mnie na cesarke zabierali . I teraz sie pytalam czy bedzie chcial byc tez przy porodzie odpowiedzial ze nie bo musi ktos zostac z corcia . Ale wiem ze i tak to byl tylko pretekst zeby nie byc przy porodzie bo wiem ze bardzo przezyl porod . Wiec ja go zmuszac nie bede tym bardziej ze sie czulam bardzo skrepowana jak byla cala akcjac.

Teraz pytanko czy usg w 12 tc jest jeszcze dopochwowe ? Bo bym chciala zabrac Tz ale mysle ze i tak go wezme. W poprzedniej ciazy nie mialam takiego usg wiec dlatego pytam.

W... 09.11
lipiec 2008
W... 16.08
listopad 2017
b a r b a r a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 14:32   #4549
policzanka
Wtajemniczenie

Boże jaki kretyn...jak mozna tak do kobiety powiedziec...Bencwał jakis..

Chodzi mi o szwagra dotki...

Edytowane przez policzanka
Czas edycji: 2013-01-17 o 14:33
Stary 2013-01-17, 14:34   #4550
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:
pudliszkową?
U mnie pudliszkowa była wczoraj. Wiem, wiem... w środę...Nie wypada, ale miałam ogromną ochotę. Zjadłam aż dwa talerze A dziś żurek z białą kiełbaską. Mniam, mniam
09.07.2013 g. 4:55- Wreszcie jesteś- Michaś   
Anulka_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 14:35   #4551
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:
pudliszkową?
ziemniaczki z mielonym (teściowej) do tego sos z kurek i buraczki ze słoika

Synek

Edytowane przez fiazo
Czas edycji: 2013-01-17 o 14:36
Stary 2013-01-17, 14:35   #4552
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Raptowna Pokaż wiadomość
Mój Tż powiedział, że nawet by chciał ale jeszcze się zastanowi

Co do czapeczki to pewnie założę nie widziałam nigdy niemowlaka bez czapeczki. Nawet jeśli było lato.

Sen na prawdę piękny mi za to głowa sama się obraca za wózkami i małymi dziećmi. Ja chce już tulić swoje

mi tez az tz mowi zebym sie tak nie lampila albo patrzy na mnie dziwnym wzrokiem ktory mowi co sie tak patrzysz...:P

Zuza

Razem
Stary 2013-01-17, 14:38   #4553
policzanka
Wtajemniczenie

OOOO u mnie dzis tez zurek z biała kiełbacha
Stary 2013-01-17, 14:39   #4554
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:
Mielony i buraczki. No to narobiłaś mi ochoty
09.07.2013 g. 4:55- Wreszcie jesteś- Michaś   
Anulka_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 14:42   #4555
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez b a r b a r a Pokaż wiadomość
Witam sie
Trzymam kciuki i powodzenia na wizytach jesli sa
Ja sie wypowiem o tym czy chce by Tz byl przy porodzie czy nie . Moj Tz byl przy pierwszym porodzie wrecz nalegal bo bardzo chcial ja nie chxialam i tak bylo ze byl przy najgorszych bolach i calej akcji porodowej. Byl nawet jak mnie na cesarke zabierali . I teraz sie pytalam czy bedzie chcial byc tez przy porodzie odpowiedzial ze nie bo musi ktos zostac z corcia . Ale wiem ze i tak to byl tylko pretekst zeby nie byc przy porodzie bo wiem ze bardzo przezyl porod . Wiec ja go zmuszac nie bede tym bardziej ze sie czulam bardzo skrepowana jak byla cala akcjac.

Teraz pytanko czy usg w 12 tc jest jeszcze dopochwowe ? Bo bym chciala zabrac Tz ale mysle ze i tak go wezme. W poprzedniej ciazy nie mialam takiego usg wiec dlatego pytam.
mi lekarz mowil ze od 2 trymestru jest przez brzuch..ale mysle ze to zalezy czy dzidzius chce sie pokazywac ladnie przez brzuch bo jednak dziecko jest male jeszcze w miare i moze wszystkiego nie pokazac albo nie byc wszystko widac.. ale moze sie myle

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

Cytat:
mam ta glupia umowe na zastepstwo dziewczyna wraca w lutym, co mam zrobic, zeby miec szanse na zasilek macierzynski? jest tutaj jakas ksiegowa itp ktora dobrze zna kruczki itp ;/ pieniadze teraz sie przydzadza, tym bardziej, ze ja teraz jestem na pol etatu zatrudniona, no i przebywam na L4. jedna mozliwosc to taka, zeby ciagnac l4 do porodu, ale co dalej? pozniej juz nic
Znalazlam cos takiego moze cos pomoze...

http://praca.gazetaprawna.pl/artykul...zynskiego.html

Zuza

Razem
Stary 2013-01-17, 14:42   #4556
Ewusia709
Zadomowienie

Witam się dzisiaj z opóźnieniem, jakoś mnie praca w dniu dzisiejszym bardzo zaabsorbowała, dużo pracy w księgowosci przed 20stym. Podczytywałam Was dzisiaj w przerwach posiłkowych i tyle wątków się przewinęło że już nie wiem co komentować.

O pieluchach to ja jeszcze sama nie wiem, na pewno na początku będą jednorazowe kupię Dada i Pampers i będę testować. A później to zobaczę, fajne te wielorazowe ekologiczne, ale z 2 strony jak sobie pomyślę o tych chemikaliach wlewanych do srodowiska i zużytej wodzie przy praniu to też taka średnia jest to ekologia, a o wiele bardziej trzeba dziecko pilnować aby się nie odparzyło.. Tak, że tą kwestię jeszcze przemyślę...

Butelki - są różne szkoły co do podawania dziecku od urodzenia butelki, są zwolennicy i przeciwnicy jak ze wszystkim. W poradniku przeczytałam, że jeśli chcemy karmić piersią to od początku trzeba ostrożnie podejść do tematu, bo dziecko jak jeszcze nie potrafi porządnie ssać piersi, a dostanie butelkę to robi się leniwe i z piersi wcale już nie chce ssać, bo z butelki mu o wiele łatwiej leci pożywienie. Jeśli chodzi o podawanie dodatkowo dziecku wody lub herbatek do picia to też są dwie szkoły i jedni mówią, że dziecko ma z piersi wszystko czego potrzebuje, a inni mówią, że można podać dodatkowo picie. My raczej jesteśmy nastawieni na karmienie piersią, wiec butelki kupię dopiero jak po porodzie się okaże, że z jakiegoś względu będą potrzebne. Jak ktoś napisał jest tesco 24h w razie czego i apteki całodobowe

Pobyt TŻ przy porodzie - Mój TŻ od początku ciąży bardzo aktywnie w niej uczestniczy, czyta ze mną poradniki, interesuje się, wysłuchuje opowieści koleżanek z pracy i mi relacjonuje itp. Będzie ze mną chodził do szkoły rodzenia i planujemy, że będzie obecny przy porodzie. Też ma obiekcje co do widoku krwi i innych rzeczy, ale zdaje sobie sprawę, że ktoś musi przy mnie być w tym czasie i mnie wspierać i pomóc. Na tą chwile deklaruje, że będzie siedział przy mojej głowie i nie chce nigdzie zaglądać, ani odcinać pępowin, ale że chce być ze mną. Ja też chcę, żeby był przynajmniej w tej początkowej fazie.

Muszę zjeśc kanapkę bo moje dziecię wysyła sygnał w postaci mdłości.

Czekam z niecierpliwością na nowe relacje z wizyt

Moja Słodka Fabryka => www.slodkafabryka.blox.pl
Ewusia709 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 14:43   #4557
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
idę robić obiadek
Ja wypilam kakao a zaraz zjadlam brokuly w panierce haha mix idealny..

Zuza

Razem
Stary 2013-01-17, 14:44   #4558
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez b a r b a r a Pokaż wiadomość
Mi lekarz chciał zrobić przez brzuch, ale niestety Młodego nie dało się pomierzyć i zrobił dowcipne...
Tż był i przy wcześniejszym również dowcipnym też był
Myślę, że warto zabrać Tż bo oni tak pięknie cieszą oczy jak widzą Maleństwo na monitorze

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość
U mnie pudliszkowa była wczoraj. Wiem, wiem... w środę...Nie wypada, ale miałam ogromną ochotę. Zjadłam aż dwa talerze A dziś żurek z białą kiełbaską. Mniam, mniam
Cytat:

Chyba to gdzieś zgłoszę!

Mały
Stary 2013-01-17, 14:45   #4559
Guuusiaa
Zadomowienie

A ja dziś ryż z warzywami i piersią

A właśnie zrobiłam sobie sok marchewkowo jabłuszkowy mniami.....

08.08.2013 r. Nasze Życie Nabrało Sensu Synuś

Rośnij kruszynko rośnij

Guuusiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 14:46   #4560
idzia111
Zakorzenienie

Cytat:

Nie jestem pewna na 100%, ale wydaje mi się, że przy umowie na zastępstwo o macierzyńskim można zapomnieć. Chyba, że byłaby to umowa do porodu.

Ja dwa lata temu byłam na zastępstwie i interesowałam się jak to jest. Dowiedziałam się właśnie, że jestem pracownikiem do powrotu osoby którą zastępuję. Nie byłam wtedy w ciąży, ale tak trochę się ciekawiłam, co by było gdyby.

Może teraz jest inaczej.

Cytat:
ja dlatego tez jak tz nie chce byc przy porodzie to nie bede go zmuszac..
Ja sie nie dziwie bo to jednak jest dziwny widok faceci nie sa przyzwyczajeni do takich i inaczej reaguja a nie chcialabym zeby kiedys byla sytuacja ze TZ mi powie ze nie moze sie ze mna kochac bo ma porod przed oczami.. ( chodziaz wiem ze nigdy by tak nie powiedzial ale zycie jest zyciem...) niemowiac o tym ze mojej siostry "facet" nie byl przy porodzie ( ale on i tak jest skonczonym dupkiem)i jak wyszla z dzieckiem do domu wiadomo troche odczekali kiedy nie mogli sie kochac a jak przyszlo co do czego to on jej powiedzial ze myslal ze schudnie odrazu i ze jest odrazajaca tam i nie dotknie jej.. ( nie mowiac o tym ze ja jego nie dotknelabym kijem przez szmate,rozumiem jakby byl jakis piekny,model czy co ale on eh )
Matko co za d.... .
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości