|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4501 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.2
Cytat:
i może chodziło o to, że lepiej by przygotowanym na taką ewentualność, że po urodzeniu lekarze będą wiedzieć, że coś może się stać i będą przygotowani. część wad serca może być operowana jeszcze w okresie ciąży, kiedy malec jest jeszcze w brzuchu matki. ale genetycznych chorób nie da się leczyć. dzieci takie można rehabilitować tylko itp. |
|
|
|
|
#4502 |
|
Zakorzenienie
|
Asiunia- gwiazdki z nieba !
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu.. 3470g, 54cm
|
|
|
|
#4503 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie robiłam. Jakoś nie miałam takiej potrzeby. Ciąża się rozwija i to mnie cieszy. Nie usunęłabym ciąży gdyby okazało się, że jest ryzyko zespołu Downa. Poza tym wg statystyk tylko 1 na 10 kobiet u których takie ryzyko po badaniu się pojawiło rodzi rzeczywiście chore dziecko.
|
|
|
|
#4504 |
|
Zakorzenienie
|
a pracuję, zajęta jestem, jak wracam z roboty to padam
)ale podczytuję regularnie i pilnuję! |
|
|
|
#4505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)czy serce bije prawidlowo itp.. no i samo to ze to badanie to nie 5 minut usg tylko ja jednak przez chyba 20 moglam patrzec na dzidzie...i przynajmniej jestem spokojna ze jest ok i nie ma czym sie martwic jak na ta chwile... spokojniejsza napewno. I nie zaluje ani zlotowki na to badanie ani tego ze zrobilam.Ale to decyzja nalezy do Ciebie.
|
|
|
|
|
#4506 |
|
Zakorzenienie
|
Yyy, ale że wyleczyć zespół Downa? To choroba genetyczna. Nie można jej wyleczyć. Z dziećmi z tym zespołem się pracuje, rehabilituje po urodzeniu, ale jest to wada genetyczna.
|
|
|
|
#4507 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny jeszcze niecałe 500 postów i nowy wątek
|
#4508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- to moze dzis?:P haha kto zaklada? ide sie kompac bo jak siade tu z Wami to nie ma mocnych zeby mnie odciagneli a ruszyc sie trzeba
|
|
|
|
|
#4509 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I pierwszy raz wtedy też TŻ widział naszego brzdąca
|
|
#4510 |
|
Zakorzenienie
|
Witam. zauwazylam, ze temat pieluszek wielorazowych. Jesli checemy od poczatku uzywac musimy troche zainwestowac, bo noworodek zuzywa okolo 10 pieluszek na dobe - czasem mniej a czasem wiecej. A prac nie bedziemy ich codziennie chyba
Ponadto ja z wlasnej wygody wole jednorazowe, nie trzeba prac, suszyc itd. Zreszta wygladaja mi one na strasznie wielkie, w sensie objetosci. A jednorazowki sa malutkie, zgrabniutkie i wogole. ![]() Co do butelek my od poczatku bylismy na Tommee Tippee i ja jestem zadowolona. Niestety nie bylo mi dane karmic piersia, choc chcialam bardzo, ale cos, moje dziecko wybralo inaczej. co do badan prenatalnych,moj gin nie zaleca ich jakos szczegolnie, poprostu na ktorejs wizycie (chyba w 12 tyg) zmierzyl ta kosc nosowa malej i cos tam jeszcze i nie widzial nic niepokojacego. Ale u mnie to bylo podczas standardowej wizyty.
|
#4511 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy zespole Downa często występują różne wady i może o to chodziło.Przyznam jednak, że nie wiem czy tak szybko można podjąć takie leczenie. Na późniejszym etapie ciąży też robi się szczegółowe badania, sprawdza serduszko, nerki itd. Jestem za tym, żeby zawsze leczyć jeśli jest taka możliwość. |
|
|
|
|
#4512 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A z takim Maluchem to chyba na sale nie zejdzie bo będzie dość głośno? Jednak planujecie duże wesele a nie obiad w restauracji ![]() I broń Boże nie chcę żebyś pomyślała, ze mam na celu Cię zniechęcić do wesela Tylko, żebyś zwróciła uwagę na wiele aspektów i rozważyła wszystkie za i przeciw ![]() No i z szukaniem sukni tez może być Ci ciężko... bo sam połóg trwa 6 tygodni (nie mam pojęcia jak szybko macica się obkurcza i brzuch dochodzi do siebie ) Potem zostaje mało czasu na poprawki![]() Cytat:
|
|
#4513 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Usłyszałam to od dziewczyny, która leżała ze mną w szpitalu i mówiła ze była na badaniach bo powiedziano jej, ze w Katowicach jest jakaś klinika, która daje 50% na wyleczenie zespołu Downa jak sie go wykryje w badaniach prenatalnych. I się zastanawiałam, czy ja jestem głupia czy ona ma złe informacje |
|
|
|
|
#4514 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do sukienki to obawiam się, że rybka może jeszcze na Tobie nie leżeć tak jak byś chciała (chociaż kto wie). W 2 miesiące po porodzie brzuszek aż tak chyba jeszcze nie zniknie, a wiadomo że do tego kroju trzeba mieć idealną figurę bo jest dość obcisła. Druga sprawa to taka, że jeśli będziesz karmić piersią to znów sukienka będzie utrudniać bo ciągle będziesz musiała ją rozsznurowywać do karmienia. Poza tym co do jedzenia i alkoholu też będziesz ograniczona bo wiadomo że karmiąc piersią trzeba uważać na to co się spożywa.Mimo to ja na Twoim miejscu chyba bym nie rezygnowała ze ślubu. Wybrałabym jedynie jakąś wygodną w użyciu sukienkę żeby przy karmieniu nie było problemu (albo jeśli bardzo chcesz rybkę to lepiej żebyś miała z boku wszyty suwak bo to łatwiejsze będzie niż sznurowanie sukni). I wiadomo, osoby do pilnowanie dziecka to też muszą być jakieś zaufane (żebyś nie musiała się o dziecko zbytnio martwić że w niewłaściwych rękach jest) i które zrezygnują w ten dzień spożywania alkoholu. A połączenie chrzcin ze ślubem to jest bardzo dobry pomysł Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja raczej kupię aventa ale jeszcze się nad tym zbytnio nie zastanawiałam. |
||||
|
|
|
#4515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wpisz sobie badanie NT w ciąży i masz całą masę wiadomości w google. |
|
|
|
|
#4516 |
|
Zakorzenienie
|
mojej kolezance z technikum podczas ciazy wykryto u synka rozszczep kregoslupa, caly czas byla na obserwacji, w 6 miesiacuu, robili malemu przez brzuch mamy operacje na ten kregoslup i troszke go naprawili. Teraz z tego co wiem, rozwija sie z opoznieniem, ale chodzi itd. Ona miala czas sie oswoic z ta mysla, poczytac fachowe lektury itd. Mysle ze temu te badania sluza.
|
#4517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak napisała wyżej koleżanka, są tacy co nie robią i dzieci rodzą się zdrowe, bo usg nic nie zmienia. Ja mam swoje zdanie na ten temat i dlatego robię. Nie robię bo wszyscy robią, tylko mam pewną teorię i już. Ja będę je miała wh OM 13 tc i 1 d, a w USG 12 tc i 4 d. Najpóźniej można je zrobić do 13 tc i 6 d, ale to już taki na maxa ostatni dzwonek. Co do rozszczepu kręgosłupa czy podniebienia to jedyna możliwość zapobiegania temu to przyjmowanie kwasu foliowego, najlepiej przed ciążą jeszcze. Chociaż czasami i to nie pomaga. To jest natura, ma czasami większą władzę niż nie jeden lekarz i nawet najmądrzejszy człowiek.
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2013-01-17 o 12:13 |
|
|
|
|
#4518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadzieje, że uda się mi być na jej weselu |
|
|
|
|
#4519 |
|
Zakorzenienie
|
Przed sprzątaniem zajrzałam na Demotywatory i już w pierwszym się zakochałam --> http://demotywatory.pl/3972186/Mysli...zego-wejrzenia
|
|
|
|
#4520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#4521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4522 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo Młode tylko raz kopnęło... i oczywiście mam schizę- wiedzą, że na tym etapie mam prawo jej nie czuć codziennie ![]() A miało być tak fajnie- będą ruchy- będzie spokój... Nie ma opcji ![]() Pierwsza spokojnie przespana noc będzie dopiero po mojej śmierci teraz
|
|
#4524 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Dokladnie.. ja to wogole tez nie moge sie juz doczekac jak zobacze TZ tulacego nasz wspolny owoc milosci ![]() ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
) No to kazdej z nas haha
|
|||
|
|
|
#4525 |
|
Wtajemniczenie
|
ja tez nie mialam badan prenalnych. gin mi powiedzial, ze one nie daja 100% pewnosci a jedynie jakas szanse ze sieurodzi zdrowe lub z jakas wada, powiedzial mi takze, ze sa tez takie choroby ktore nie daja sie zdiagnozowc w ciazy a np po, np rybia łuska ...
ja bede miec miedzy 20-24 tc usg 3d zeby spr czy wszystko ok z sercem itp, mowil ze takie sie zawsze robi u innego gin zeby miec obiektywna ocene. juz sie nie moge doczekac a nastepna wizyta 7 lutegow ogole powiedzcie mi jak ja mam teraz liczyc bo na ostatnim usg jak bylam to wg OM mialo byc 14tc i3d a na usg wg wielkosci glowki i tulowia 15tc i 5d. i teraz jestem w kropce bo to tydzien roznicy ![]() wiec oststnio termin porodu wyszedl mi na ok 02.07 lub 29.06 a wczesniejsze usg na 12.07 ;/ ---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- ja uwielbiam ogladac PORODOWKA na tlc jest w srody zawsze o 22.30 najbardziej rozczulaja mnie faceci w ogole troche mnie irytuja kobiety, ktore strasznie jecza i narzekaja... mam nadzieje, ze ja bede grzeczna bo nie lubie krzyczec i skupiam sie zawsze na tym co mam zrobic, no ale porod to calkiem cos innego niz kobieta sobie wyobraza.---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- aa i jeszcze jedno. Wasi Tż beda przy porodzie?? moj ma obawy bo boi sie krwi i jak widzi to mu slabo, jak go przekonac? przeciez nie ma tam tego tak duzo... |
|
|
|
#4526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zobaczymy.mysle ze one musza troche zdziwiac zeby byla ogladalnosc i wogole:P A co do obliczania to sie mnie nie pytaj mi dopiero teraz w miare sie ustabilizowalo i ja licze jednak od zaplodnienia i usg niz od OM he
|
|
|
|
|
#4527 |
|
Zadomowienie
|
jakie cudo
|
#4528 |
|
Zakorzenienie
|
ktoś mi właśnie ostatnio opowiadał, że bart siostrze kazał trzymać, żeby była na jego ślubie no i wytrzymała zaczęła rodzić w połowie wesela ;]
moja siostra też była u naszego brata przed porodem tylko nie pamiętam ile, jak się z nią zobaczę to zdam relację (ona jeszcze nie wie o mojej ciąży) ja jeszcze ze swoim nie gadałam na ten temat więc nie wiem jakie ma zdanie |
|
|
|
#4529 |
|
Zakorzenienie
|
Mój chce być ze mną, ale wyłącznie przy mojej głowie. Chce trzymać mnie za rękę, pomagać, podawać wodę, ale co do przecinania pępowiny czy bycia gdzieś w takim miejscu, że mógłby coś widzieć to nie jest przekonany. I ja też nie chcę żeby on mi tam gdzieś zaglądał.
|
|
|
|
#4530 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja nie mam cierpliwości do kłótni i tłumaczeń. Na Twoim miejscu wróciłabym do domu i czekała na ruch Twojego partnera. W końcu niech się zajmie tą sprawą jak facet... Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Przed chwilą wróciłam od rodzinnego... Od 9 siedziałam w przychodni. Złapało mnie jakieś przeziębienie i rano stwierdziłam, że nie ma na co czekać. Doktor przepisała mi antybiotyk ale tylko w razie pogorszenia. No i rutynowo rutinoscorbin, tabletki z czosnkiem, paracetamol na gorączkę i tabletki na gardło. Dostałam zwolnienie na tydzień to sobie odpocznę trochę. za wszystkie wizyty ;** |
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.

)
)czy serce bije prawidlowo itp.. no i samo to ze to badanie to nie 5 minut usg tylko ja jednak przez chyba 20 moglam patrzec na dzidzie...i przynajmniej jestem spokojna ze jest ok i nie ma czym sie martwic jak na ta chwile... spokojniejsza napewno. I nie zaluje ani zlotowki na to badanie ani tego ze zrobilam.Ale to decyzja nalezy do Ciebie.

Ponadto ja z wlasnej wygody wole jednorazowe, nie trzeba prac, suszyc itd. Zreszta wygladaja mi one na strasznie wielkie, w sensie objetosci. A jednorazowki sa malutkie, zgrabniutkie i wogole.
12.06.2010

ale to jak zobacze u ciebie jak na srodku deptaku sciagasz pieluche i pokazujesz Dotce jaka jest..
Co do sukienki to obawiam się, że rybka może jeszcze na Tobie nie leżeć tak jak byś chciała (chociaż kto wie). W 2 miesiące po porodzie brzuszek aż tak chyba jeszcze nie zniknie, a wiadomo że do tego kroju trzeba mieć idealną figurę bo jest dość obcisła. Druga sprawa to taka, że jeśli będziesz karmić piersią to znów sukienka będzie utrudniać bo ciągle będziesz musiała ją rozsznurowywać do karmienia. Poza tym co do jedzenia i alkoholu też będziesz ograniczona bo wiadomo że karmiąc piersią trzeba uważać na to co się spożywa.