Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012 - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna 1 1,59%
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały 33 52,38%
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają 1 1,59%
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają 0 0%
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały 3 4,76%
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek 0 0%
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! 23 36,51%
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... 0 0%
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. 2 3,17%
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-18, 11:12   #3031
pola_m
Wtajemniczenie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
u nas te jazdy zaczęły się z początkiem grudnia. wcześniej Marcia pięknie spała - po 11 godzin, po czym dostawała pierś i spałyśmy dalej do ok10tej.
dziś mała ładnie spała od 2 do 8 ale przed 2 zrobiła kilka pobudek

u nas dziś kłopotków ciąg dalszy. Marcia ma całe policzki czerwone z przesuszoną skórą. nie wiem czy to alergia czy może zęby wczoraj nie wyglądało to aż tak źle...
do tego od śniadania -10rano, nie chciała nic zjeść do 17 aż wkońcu urządziła taką histerię że dałam pierś i dopiero potem zjadła trochę zupy. mam nadzieję że to tylko te cholerne zęby i że wszystko szybko minie no i noc też pewnie szykuje się świetna...
czyli to ciągle trwa?
Kurczę, ciekawe z czego te czerwone poliki... A może od mrozu?jakiś spacer dłuższy?

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Czyżby teściowa?
Ja tam uważam, że to Antek trafił na fajnych rodziców, którzy zabierają go na ciekawe wycieczki
teściowa i moja babcia Chociaż to tez kwestia wieku i jakoś się tym nie przejmuję...
Bardziej działa mi na nerwy siostra męża (starsza - ode mnie o 9 lat), która bierze Antka jak włąsne dziecko, mówi o nim per "mój Antoś" ("wywozicie mi mojego Antosia" zagłodzicie mi dziecko"-bo je sam itd...) Ona bardzo jest zakochana w Antku i też wiem, że nie ma jakiś złych intencji i to jest na zasadzie takiego niby żartu... W każdym razie ja jestem pierdołą totalną i nie zawsze potrafię zareagować. Chociaż i tak robię postępy, bo zaczęłam w tym samym "żartobliwym" tonie (nie znoszę swoją drogą takich żartów), mówić o jej dzieciach.

Cytat:
Napisane przez Renatka89 Pokaż wiadomość
A wiec
czyli jednym słowem nocny marek z Ciebie
Ja w ciazy, w drugiej połowie, cierpiałam na taaaaką bezsennosc, ze juz padałam z nog, ale zasnac nie potrafilam.. chyba Bóg mnie szykował na kiepsko śpiące po nocach dziecię
W kazdym badz razie teraz chodze spac do 23, bo ja tam wole wczesniej wstawac:P Tzn. o 6 gdzies, wtedy mam czas na jakis prysznic, ogarniecie siebie ogólne, sniadanko w spokoju, zanim mała wstanie
ja też przed 23 - z tym że śpię do 8 jeśli mogę, albo do 7.rano Antkiem się zajmuje mąz
Rozwalają mnie te pobudki nocne
Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość
Hej
Już piszę jak po endo Mam poporodowe zapalenie tarczycy. Lekarka na spokojnie i na chłopski rozum mi wytłumaczyła o co chodzi.
Na początku kwietnia mam zrobić Tsh. Powiedziała też że za kilka miesięcy wszystko może wrócić do normy, ale są też przypadki że już cały czas trzeba będzie brać leki. Ja ma nadzieję że wszystko wróci do normy i nie będę musiała zażywać leków
oby się unormowało, trzymam kciuki

Cytat:
Kajko pozwolił uwiecznić na jednym filmiku wszystkie nowe umiejętności

http://www.youtube.com/watch?v=tkxzg...ature=youtu.be
jeju, jaki spryciarz, ślicznie!!klas ki:

millena, Borys widzę tez fanem kabli jest.Cudny
Rózowa, Twoja niunia też słodziak!!!

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
J

Mam pytanie z innej beczki

Czy Wasze dzieci też biorą do buzi wszystko co napotkają na swojej drodze? A jeśli tak to co wtedy robicie? Czy macie pod tym kątem zdezynfekowany cały dom?

Acha i jeszcze jedno

Jak czyścicie zabawki, na których jest napisane, żeby czyścić powierzchniowo? (przeważnie pluszaki z czymś w środku, np. piszczałką). Seba wszystko bierze do dziuba, co mogę to mu wyparzam (plastiki), a resztę staram się pilnować, ale i tak bierze jak nie widzę
Antek nie wszystko bierze do buzi....ale większość
NAjchętniej by szamał kable. I podłoga też jest super do lizania...
Domu nie mam zdezynfekowanego No trudno.

A ja mam pytanie, do tych, których dzieci próbują nocnika używać.Jak czyścicie nocniki? Zwłaszcza po kupie? Z jednej strony przydało by się jakoś zdezynfekować, ale niczym żrącym bo przecież pupa dziecka... Ja mam takie delikatne mydło antybakteryjne, ale jakoś tak średnio...
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 11:42   #3032
blueelektron
Rozeznanie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

kism, Millena , chłopacy są rewelacyjni,
Borys lubi kabelki to tak jak mój synek

często piszecie, że dzieci się wam w nocy budzą po kilka razy, dzisiaj w nocy postanowiłam policzyć ile razy moje dziecko się budziło, aż 8 razy, masakra, teraz za to sobie odsypia, pewnie niedługo się obudzi.

Za niecały tydzień mały skończy 8 miesięcy, nie raczkuje i wątpie, żeby zaczął, a to takie ważne, dzieci się szybciej dzięki temu rozwijają

nie wiem czy mam się martwić czy nie, oglądam te wasze filmiki i tak mnie to zastanawia trochę. Na różnych stronach czytam o rozwoju dziecka, wszędzie piszą, że powinno już samo siadać, raczkować a ten mój leniuszek nic z tych rzeczy
Stary 2013-01-18, 11:42   #3033
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
Mam pytanie.. chcę wprowadzić żółtko.. jak to zrobić ? Ugotować jajco osobno ? (moge posolić wodę ?) czy rozbić surowe i wrzucić do gotujących warzyw czy tam do podgrzewanej zupki i zagotować ?
Możesz ugotować jajco w skorupce, oskubać i połowę żółtka dać Bo. Po co solić wodę?
Możesz oddzielić białko od żółtka i wrzucić żółtko na wrzątek i gotować 4-5 minut.
Możesz samo żółtko surowe wrzucić na koniec gotowania obiadu, rozbełtać i zagotować. To IMO najlepszy sposób bo w ten sposób jajco jest lżej strawne niż gotowane hard.
Raczej nie dodawaj do odgrzewanej zupy bo niepotrzebnie ją bedziesz musiała zagotować, przez co się wyjaławia Ew. weź troszkę zupki, troszkę wody dolej, zagotuj i wrzuć pół żółtka surowego, rozbełtaj i zagotuj, i dopiero połącz z resztą zupki

Cytat:
Napisane przez cate_ Pokaż wiadomość

Zapomnialam
_agata takie spaghetti to i ja bym zjadła
Ja trochę wyżarłam. Na szczęśćie za dużo mi się ugotowało

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie, do tych, których dzieci próbują nocnika używać.Jak czyścicie nocniki? Zwłaszcza po kupie? Z jednej strony przydało by się jakoś zdezynfekować, ale niczym żrącym bo przecież pupa dziecka... Ja mam takie delikatne mydło antybakteryjne, ale jakoś tak średnio...
Na dno nocnika przed dwójeczką układasz papier toaletowy, coby się kupsztal nie przyklejał Później wyrzucasz i gotowe
Myślę, że śmiało możesz środek raz na jakiś czas zwykłym płynem do kibla umyć, a brzegi przetrzeć chusteczką do dupy

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 12:10   #3034
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blueelektron Pokaż wiadomość

Za niecały tydzień mały skończy 8 miesięcy, nie raczkuje i wątpie, żeby zaczął, a to takie ważne, dzieci się szybciej dzięki temu rozwijają

nie wiem czy mam się martwić czy nie, oglądam te wasze filmiki i tak mnie to zastanawia trochę. Na różnych stronach czytam o rozwoju dziecka, wszędzie piszą, że powinno już samo siadać, raczkować a ten mój leniuszek nic z tych rzeczy
nie martw się. dzieciaki na prawdę różnie się rozwijają. jedne raczkują, inne w tym czasie skupiają się na "mówieniu", jedne siadają inne ćwicza chwytanie. albo jeszcze inne rzeczy, których na pierwszy rzut oka nie zauważamy

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość

Na dno nocnika przed dwójeczką układasz papier toaletowy, coby się kupsztal nie przyklejał Później wyrzucasz i gotowe
Myślę, że śmiało możesz środek raz na jakiś czas zwykłym płynem do kibla umyć, a brzegi przetrzeć chusteczką do dupy
heh, jeszcze jakbym wiedziała, kiedy ta dwójeczka będzie U Antka nieregularnie, co drugi, trzeci dzień. Jak widzę taki podstępny uśmiech i słyszę sapanie, to lecimy na nocnik (przeważnie już połowę mamy w pieluszce ). No ale może jakoś wcześniej uda się przygotować
Stary 2013-01-18, 12:20   #3035
Renatka89
Zakorzenienie

hej

Spaghetti agaty jak zwykle boskie

pola_m jakie pobudki Cie rozwalaja? nocne? moja mała to ma mooocno zaburzony sen od samiuskiego urodzenia ale ja jakos duzo snu nigdy nie potrzebowalam, i chwała za to Bogu, bo pewnie juz bym dzis padała tymbardziej,że wiekszosc czasu jestem z moją małą sam-na-sam

Moja mała tez nie raczkuje, nawet nie zamierza sa jakies sposoby ogolnie na nauke raczkowania?
Siedzi za to pięknie i mowi tata- tzn. łaczy to z osobą taty, wiec tymbardziej fajnie
Renatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 12:27   #3036
Timii
Rozeznanie

Cytat:

cudny motoryka u niego nie do porównania z Martusią

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

Mam pytanie z innej beczki

Czy Wasze dzieci też biorą do buzi wszystko co napotkają na swojej drodze? A jeśli tak to co wtedy robicie? Czy macie pod tym kątem zdezynfekowany cały dom?

Acha i jeszcze jedno

Jak czyścicie zabawki, na których jest napisane, żeby czyścić powierzchniowo? (przeważnie pluszaki z czymś w środku, np. piszczałką). Seba wszystko bierze do dziuba, co mogę to mu wyparzam (plastiki), a resztę staram się pilnować, ale i tak bierze jak nie widzę
Rinco fajnie że dodałaś swój opis kucharzenia

ja zabawki myję w wodzie z mydłem a potem płukam pod bieżącą wodą. niektóre - np gryzaki wyparzam. można też dać do zamrażalki na 24h. pluszaki piorę a z niektórymi nie robię nic najgorsza ta podłoga.. jeździmy po niej wózkiem a potem Martusia łapkami tam spaceruje

Borys super! przystojniak z niego

Cytat:

ja już się nie martwię choć Martusia jeszcze nie raczkuje i nie siada sama. ale po tym jak się nie przekręcała pobiegliśmy do fizjo i za 2 dni się przekręcała jak ta lala

pola - u nas już o niebo lepiej w nocy odkąd się "wzięliśmy w garść" odpukać puk puk!

jeny co wczoraj był za dzień... Martusia nadal ma to uczulenie, mąż chory, ogrzewanie w domu się popsuło, na spacerze nie byłyśmy 3 dni bo pogoda tragiczna i jeszcze do pracy nie mogę się dodzwonić od 2 tyg w sprawie powrotu!
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 12:36   #3037
Renatka89
Zakorzenienie

A jeszcze miałam pytac

Do jakich minusowych temperatur wychodzicie na spacery?
Renatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 13:11   #3038
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
A jeszcze miałam pytac

Uważam, że nie da się jednoznacznei tego określić. Mówi się o -5 stopniach, żeby nie rozwalić dziecku dróg oddechowych.
Ale czasami przy wyższej temperaturze odczuwalna jest niższa, bo jest np. wilgotne powietrze. Przy suchym powietrzu jakoś tak chyba lepiej.

Ja z Maćkiem do około -8 stopni, wtedy spacer krótszy. Raz było piękne słońce i -10 stopni i też na spacer wyszliśmy Od razu zasnął opatuliłam go i chodziłam bo szkoda mi było takiego pięknego dnia.
Mogę się pochwalić że do tej pory był tylko jeden dzień kiedy Macio nie był na spacerze U nas nieważne czy deszcz czy wiatr chociaż krótki spacer musi być

o
Stary 2013-01-18, 13:20   #3039
clauudik
Rozeznanie

Przed chwilą byłam sprawdzać, czy mi dzieciak oddycha... śpi już 3 godziny, a mi się zaczyna nudzić! Dzieciaki "nasze" są fantastyczne, świetnie się ogląda ich postępy w rozwoju. Może ja też się przełamię, żeby pokazać Wam Filipa

oczywiście cytowania nie zaznaczałam, bo podczytywałam z telefonu i pewnie połowy z tego co chciałam odpisać już nie pamiętam z takich ostatnich rzeczy. Nie wyparzam/myję/dezynfekuję zabawek. Ani plastikowych/gumowych/pluszowych. Filip jest wszystkożerny, ma też talent do znajdowania "skarbów" w naszym dywanie (taki włochaty, chyba shaggy się to nazywa), zdarza mu się lizać podłogę, którą myję jak sobie przypomnę i jest okazem zdrowia. A nie przepraszam, raz miał katar :P moim zdaniem wychowywanie dziecka w sterylnych warunkach nie jest dla niego ani dobre, ani zdrowe.

edit. i to by było na tyle bo Filip już się wyspał

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 14:21   #3040
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:

pola - u nas już o niebo lepiej w nocy odkąd się "wzięliśmy w garść" odpukać puk puk!

jeny co wczoraj był za dzień... Martusia nadal ma to uczulenie, mąż chory, ogrzewanie w domu się popsuło, na spacerze nie byłyśmy 3 dni bo pogoda tragiczna i jeszcze do pracy nie mogę się dodzwonić od 2 tyg w sprawie powrotu!
dobrze, że u Was lepiej., My też musimy się wziąć...

Cytat:
A jeszcze miałam pytac

Właśnie wróćiliśmy ze spacerku - wzięłam kijki i połaziliśmy po polach trochę, Antek w chuście.

my też staramy się codziennie wychodzić(chociaż nie chce mi się czasami) - jakiś trzaskających mrozów typu -15 nie było dotychczas u nas. Odpuszczam tylko, gdy bardzo wieje i pada paskudny deszcz ze śniegiem - ze względu na siebie nie potrafię się przemóc w taką obleśną pogodę.
Stary 2013-01-18, 14:35   #3041
Renatka89
Zakorzenienie

My tez wychodzimy niemal codziennie
do tej pory najzimniej u mnie było w dzien -5, takze ok, pytałam na przyszłosc

Odpuszczam gdy jestem chora- jak np. ostatnio, bo to by wiecej szkody niz pozytku przynioslo, gdyby "wzieło" mnie bardziej, no i gdy naprawde leje niemiłosiernie..

tez bym chciała jakos nauczyc moją małą lepiej spac po nocach. a gdyby spała w swoim łózeczku to byłby w ogole miód..
Stary 2013-01-18, 14:49   #3042
8ewus8
Zadomowienie

My też staramy się codziennie, chociaż było kilka dni kiedy nie byliśmy, ostatnio wychodzimy na sanki, na krótko, wczoraj chyba z 20 min tylko, bo było strasznie zimno.
Dzisiaj u nas też -7 cały dzień na termometrze, więc było krótko.
Kiedyś czytałam jakiś artykuł, że niemowlak nie powinien spać na mrozie, gdyż podniebienie w czasie snu staje się wiotkie i zimne powietrze łatwiej dociera do płuc, przez co o wiele szybciej moze zachorować.

Edytowane przez 8ewus8
Czas edycji: 2013-01-18 o 14:53
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 15:49   #3043
benka99
Rozeznanie

Pewnie już wiecie, ale napiszę. W rossmannie promocja na kaszki mleczno-ryżowe z Bobovity, 3 w cenie 2. Jest też jakaś promocja na słoiczki Gerbera.
Stary 2013-01-18, 16:36   #3044
natusiakac21
Raczkowanie

Cytat:
Dziekujemy za komplementy, filmy sa jeszcze z zeszlego roku z grudnia i z 1 stycznia tego roku, Borys jest jeszcze bardziej sprawny teraz i zaczyna powoli trzymac sie wszystkiego co znajdzie pod ręką i rozpoczyna wstawanie. Najwieksze ciary mam gdy widzę, że podnosi się przy wykorzystaniu szafki rtv. Ona ma półkę i po prostu juz widzę jak Bo sie puszcza i uderza broda o półkę, krew , łzy, szpital

Borys jest pożeraczem wszystkiego. Jest lepszy niż odkurzacz, dzieki niemu np wymienilismy stare podkladki filcowe spod kanapy i fotela, poniewaz jedna z nich probowal zjeść, krztusząc sie przy okazji. Radze sobie w ten sposób, ze "buduje zagrode", stwarzam mu w miare bezpieczny rewir. Borys kocha kable, jesli ugryzł ten od telefonu czy neta to jeszcze pół biedy, gorzej gdy np gryzł kabel od wlączonego odkurzacza gdy matka sprzątała..... Dlatego duzo czasu spedza we wspomnianej zagrodzie i tresujemy sie, co wolno a czego nie i uczymy sie komend :p np "nie wolno".

Zabawek nie wyparzam.... Wlasnie.... Moze bym wreszcie chociaż smoka wyparzyla raz na ruski rok .... no to idę...
mam to samo

Cytat:
Mam pytanie.. chcę wprowadzić żółtko.. jak to zrobić ? Ugotować jajco osobno ? (moge posolić wodę ?) czy rozbić surowe i wrzucić do gotujących warzyw czy tam do podgrzewanej zupki i zagotować ?

ja gotuję osobno jajko i wkładam ile trzeba do zupki, a reszte sama jem, a białko do kosza bo nikt nie lubi
Cytat:

często piszecie, że dzieci się wam w nocy budzą po kilka razy, dzisiaj w nocy postanowiłam policzyć ile razy moje dziecko się budziło, aż 8 razy, masakra, teraz za to sobie odsypia, pewnie niedługo się obudzi.

ja tak się martwiłam jak się młody nie hciał długo przekręcać. Rehabilitanka powiedziałą, że jak skończy 6 miesięcy to powinien już i Antoś równo w 6 miesiącu zaczął się przekręcać we wszystkie strony, ona wszystko na ostatnią chwile robi

Cytat:
A jeszcze miałam pytac

ja tak do -8 pod warunkiem, że jest ładnie

Cytat:
Uważam, że nie da się jednoznacznei tego określić. Mówi się o -5 stopniach, żeby nie rozwalić dziecku dróg oddechowych.
Ale czasami przy wyższej temperaturze odczuwalna jest niższa, bo jest np. wilgotne powietrze. Przy suchym powietrzu jakoś tak chyba lepiej.

Ja z Maćkiem do około -8 stopni, wtedy spacer krótszy. Raz było piękne słońce i -10 stopni i też na spacer wyszliśmy Od razu zasnął opatuliłam go i chodziłam bo szkoda mi było takiego pięknego dnia.
Mogę się pochwalić że do tej pory był tylko jeden dzień kiedy Macio nie był na spacerze U nas nieważne czy deszcz czy wiatr chociaż krótki spacer musi być
zazdroszczę samozaparcia, ja jak widzę, że jest wietrznie, pada, czy po prostu mi się nie chce to nie wychodzimy wcale.
Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Przed chwilą byłam sprawdzać, czy mi dzieciak oddycha... śpi już 3 godziny, a mi się zaczyna nudzić! Dzieciaki "nasze" są fantastyczne, świetnie się ogląda ich postępy w rozwoju. Może ja też się przełamię, żeby pokazać Wam Filipa

oczywiście cytowania nie zaznaczałam, bo podczytywałam z telefonu i pewnie połowy z tego co chciałam odpisać już nie pamiętam z takich ostatnich rzeczy. Nie wyparzam/myję/dezynfekuję zabawek. Ani plastikowych/gumowych/pluszowych. Filip jest wszystkożerny, ma też talent do znajdowania "skarbów" w naszym dywanie (taki włochaty, chyba shaggy się to nazywa), zdarza mu się lizać podłogę, którą myję jak sobie przypomnę i jest okazem zdrowia. A nie przepraszam, raz miał katar :P moim zdaniem wychowywanie dziecka w sterylnych warunkach nie jest dla niego ani dobre, ani zdrowe.

edit. i to by było na tyle bo Filip już się wyspał
ale masz dobrze. Mój śpi z reguły po 20-30 minut chociaż dziś jak wróciliśmy o 15.1o to padł i śpi do tej pory, ale dziadek mówił, że od rana przespał tylko 30 minut, więc ominął dwie drzemki to teraz sobie odsypia
Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
Pewnie już wiecie, ale napiszę. W rossmannie promocja na kaszki mleczno-ryżowe z Bobovity, 3 w cenie 2. Jest też jakaś promocja na słoiczki Gerbera.
ja nie wiedziałam, muszę się udać. Ta promocja to chyba od dziś bo wczoraj byłam po pampersy i nie widziałąm promocji na słoiczkach

A muszę się wam pochwalić, że tak się bałam powrotu do pracy z racji tego, że nowa dyrekcja i sporo nowych pracowników i spotkała mnie miła niespodzianka bo dostałam awans
natusiakac21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 16:55   #3045
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natusiakac21 Pokaż wiadomość
ja nie wiedziałam, muszę się udać. Ta promocja to chyba od dziś bo wczoraj byłam po pampersy i nie widziałąm promocji na słoiczkach

A muszę się wam pochwalić, że tak się bałam powrotu do pracy z racji tego, że nowa dyrekcja i sporo nowych pracowników i spotkała mnie miła niespodzianka bo dostałam awans
Od dzisiaj

Gratuluję!

A Maciek właśnie wciągnął kromkę chleba maczanego w oliwie.

o
Stary 2013-01-18, 17:20   #3046
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
mam to samo

ja gotuję osobno jajko i wkładam ile trzeba do zupki, a reszte sama jem, a białko do kosza bo nikt nie lubi

ja tak się martwiłam jak się młody nie hciał długo przekręcać. Rehabilitanka powiedziałą, że jak skończy 6 miesięcy to powinien już i Antoś równo w 6 miesiącu zaczął się przekręcać we wszystkie strony, ona wszystko na ostatnią chwile robi

ja tak do -8 pod warunkiem, że jest ładnie

zazdroszczę samozaparcia, ja jak widzę, że jest wietrznie, pada, czy po prostu mi się nie chce to nie wychodzimy wcale.

ale masz dobrze. Mój śpi z reguły po 20-30 minut chociaż dziś jak wróciliśmy o 15.1o to padł i śpi do tej pory, ale dziadek mówił, że od rana przespał tylko 30 minut, więc ominął dwie drzemki to teraz sobie odsypia

gratulacje

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
Witajcie,
Borys chory.. grypsko go dopadło...
Jest taki biedniusi, że matce sie serce kraje no ale.. powtarzam mu, że jest mężczyżna i ma te no... jaja i musi być dzielny !!! chyba działa !

dzielny Maciej

apropos rehabilitacji.. my też tak średnio intensywnie ćwiczymy. Odkąd Bo zaczął się ruszać, to mam wrażenie, że "sam siebie leczy"
a tak się właśnie leczy sam :
http://www.youtube.com/watch?v=vvsA7cmqUJ8
http://www.youtube.com/watch?v=2qWTP-YC5gI
http://www.youtube.com/watch?v=B4NVyOwAVp4

no .. to miłego seansu

Pan dr który do nasz przyszedł na wizytę domową jest też alergologiem, więc pokazałam mu wysypkę Borysa. Ma takie czerwone maluteńkie krosteczki na łokciach, troszkę na wewnętrznej stronie kolan, troszkę na brzuszku. Moja lekarka powiedziała, że to może być alergia w sumie na wszystko i teraz ciężko będzie się dowiedzieć na co, a nie wygląda to jakoś mega tragicznie i z tego co ona obserwuje to raczej Borysa nie swędzi, kazała tylko nawilżać. No ale ten pan dr powiedział, że to skazowe jest i co dziwne.. kazał zmienić mleko z Beblon 2 na NAN HA 2 .. nic nie powiedział o mojej diecie, a wiedział, że karmię piersią i że dokarmiamy Borysa Bebilonem. Wszystko odbyło się tak szybko a ja byłam zaaferowana tą całą grypą i temperaturą Borysa i jego pierwszym w życiu kaszlem, że nie dopytałam o co biega z tą alergią. Podeszłam do tego dość ostrożnie, bo wiem, jak szybko lekarze stweirdzają skazę.... ale nie dawało mi to spokoju, więc zabrałam się za czytanie opini w necie o tym panu i ma w zasadzie bardzo dobre! W szczególności odnośnie leczenia alergii! i sama nie wiem.. no nic.. jak nam się skończy Bebilon to kupię NAN HA i zobaczymy. W sumie to po konsultacjach z dziewczynami z FB obstawiłyśmy seler, który dodałam do zupki. Nie podaję mu tego selera już 2 dzień, i tak jakby wysypka jest mniejsza, aczkolwiek nie zniknęła.
Nie pamiętam tylko czy była zanim zaczełam do moich zupek dodawać seler.

kism jaki Kaj jest już męski !!! I jak się przemieszcza super !!! Myk myk myk .. i jest !
nie , no nie mogę się napatrzeć !

ja jeśli robię na kilka dni, to zaraz po zrobieniu dania, dzielę go na ilość porcji i potem zamrażam lub odstawiam do lodówki na dzień następny, a porcję "na dzisiaj" podaję. Chodzi o to, zeby nie odstawiać resztek jedzenia na następny dzień, tylko przed podaniem podzielić na odpowiednią ilość porcji.

makaron podajesz bezjajeczny ? czy jajeczny ?

_agataprzyznam się szczerze, że inspirujesz mi tymi kulinarnymi postami normalnie jak koszałek opałek skrzętnie sobie notuje (kopiuje). Pisz dalej !
Borys jest świetny
Stary 2013-01-18, 17:45   #3047
Timii
Rozeznanie

my też wychodzimy na spacer codziennie min na godzinę. nawet jak mi się nie chce ale od 3 dni jest u nas taka pogoda że psa z budy bym nie wygoniła. ciągle pada - już straszą powodziami i do tego wieje że chce głowę urwać. wszędzie pisze że przy silnym wietrze się nie spaceruje więc siedzimy w domu.

Cytat:
czyli to ciągle trwa?
Kurczę, ciekawe z czego te czerwone poliki... A może od mrozu?jakiś spacer dłuższy?

teściowa i moja babcia Chociaż to tez kwestia wieku i jakoś się tym nie przejmuję...
Bardziej działa mi na nerwy siostra męża (starsza - ode mnie o 9 lat), która bierze Antka jak włąsne dziecko, mówi o nim per "mój Antoś" ("wywozicie mi mojego Antosia" zagłodzicie mi dziecko"-bo je sam itd...) Ona bardzo jest zakochana w Antku i też wiem, że nie ma jakiś złych intencji i to jest na zasadzie takiego niby żartu... W każdym razie ja jestem pierdołą totalną i nie zawsze potrafię zareagować. Chociaż i tak robię postępy, bo zaczęłam w tym samym "żartobliwym" tonie (nie znoszę swoją drogą takich żartów), mówić o jej dzieciach.

ja też przed 23 - z tym że śpię do 8 jeśli mogę, albo do 7.rano Antkiem się zajmuje mąz
Rozwalają mnie te pobudki nocne

oby się unormowało, trzymam kciuki

jeju, jaki spryciarz, ślicznie!!klas ki:

millena, Borys widzę tez fanem kabli jest.Cudny
Rózowa, Twoja niunia też słodziak!!!

kurcze nie sądzę że to od wiatru. ostatnio było nawet znośnie no i zawsze ją smaruję kremem...
zauważyłam że te poliki są bardziej czerwieńsze po drzemce i robią się też ciepłe

głupimi tekstami się nie martw. wiem że łatwo powiedzieć ale prawda jest taka że to TY wiesz najlepiej co dla Antka jest najlepsze.
każda z nas słyszy pewnie częściej bądź rzadziej wkurzające teksty pod adresem naszych dzieci..
ja sama powinnam udać się na kurs asertywności

Cytat:

super, gratulacje
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 19:08   #3048
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Bry

Cytat:

Kulki są fajne, bo dobrze się je chwyta (i zgniata ) Gotuję po prostu na gęsto te płątki ryżowe- one się fajnie kleją. Daktyla zalewam wrzątkiem, zdejmuję skórkę i rozgniatam i on też fajnie skleja. No i lepię kulki palcami (to wieczorem przeważnie przygotowuję i na rano są idealne, nie rozwalają się tak bardzo).
Można też z jaglanej podobno kulki, ale mi się rozsypują coś.Chyba mniej wody powinnam dawać do gotowania...
hmm, brzmi ciekawie

Cytat:
Dzisiaj np. na śniadanie dostał kaszę bananową, a poźniej zje zmiksowane truskawki z jagodami i kleikiem ryżowym
mniam

Cytat:
I widzisz różnicę w jedzeniu tu i tu?
Bo Maciek pierwszy cały posiłek zjadł jak go do krzesłka wsadziłam. I w krzesełku siedzi tylko podczas jedzenia, czyli wie, że jak jest w krzesełku to będzie posiłek. Może tak spróbuj
My karmimy w nosidełku samochodowym, krzesełko przywieziemy w niedzielę, tylko że ono jest całe drewniane, niczym nie obijane, więc chyba wyłożę je kocem.

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
apeluję o wstawienie opisu gotowania _agaty do pierwszego posta
naprawdę WIELKIE dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie - niby wszystko proste jak budowa cepa a jednak zawsze jest jakieś ale

to ja mam teraz pytanie:

Czy Wasze dzieci nadal ulewają?

u nas niby nie było z tym tragedii nigdy, O. nie miała czegoś w stylu chluśnięcia np mlekiem, ale teraz ja nie mam już siły na zapieranie z marchewki wszystkiego - od jej ubrań, po moje ciuchy, po ręczniki, brudną podłogę itp...

Młoda ulewa po każdym! posiłku. od odbicia (pierwsze jest na sucho, drugie już nie ) a potem to już z górki wczoraj np zjadła o 14:30 obiad to po kąpieli o 19:00 tak się zaf***a, że znowu musieliśmy ją myć...

[/COLOR]widziałyście to?
http://allegro.pl/hoppop-oryginalny-...921814245.html
nowoczesny design... normalnie mi się podoba
Popieram, posty Agaty na pierwszą stronę.
Paula też czasem jeszcze uleje, ale mało. W łóżeczku dalej śpi na podniesionym materacu, ale tej skośnej poduszki już nie używamy.
A nocnik...hmm, może i ładny, ale czy taki będzie wygodny dla dziecka? no i ta cena

Cytat:
Napisane przez Maddy84 Pokaż wiadomość
Rzadko się udzielam na forum ale postanowiłam się tu pochwalić bo aż mi się micha sama do siebie śmieje i jak się z kimś tym nie podzielę to chyba eksploduję a mąż jak na złość poza zasięgiem :P

Moja córcia nie dość że sama się pięknie podniosła i ustała chwilę przy narożniku to ku mojemu jeszcze większemu zdziwieniu przesunęła się całe dwa kroki w bok! Zawsze cieszę się bardzo z każdej nowości i każdego jej osiągnięcia ale tym razem moje zdumienie przeszło wszystko Ale fun!

Ufff ulżyło
ile ma córka??

Cytat:

rewelacja, wzroku nie mogłam oderwać.
Fajne panele a ten mebel na nogach z tymi kremowymi okrągłymi ... kołami to co to??

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
to i ja wstawię filmiktylko że króciutki i złej jakości nagranie.http://www.youtube.com/watch?v=01hRk...t=HL1358443937
Fajnie siedzi, jejku Paula dalej w lesie.

Cytat:
A ja właśnie ugotowałam Maćkowi na jutro spaghetti bolognese z cielęciną
Napiszę jak

Ugotowałam 30 g makaronu nitki, odcedziłam, połowę odłożyłam do miseczki na następny obiadek.
Jedną niewielką marchewkę (wielkości parówki) i kawalątek selera obrałam i starłam na grubych oczkach tarki. Cienki plasterek cebuli drobno posiekałam. Wszystko to dusiłam pod przykryciem w rondelku w malutkiej ilości wody (tyle, że nawet nie przykrywała warzyw) z łyżeczką oliwy. Dodałam 25 g cielęciny wcześniej ugotowanej i rozdrobnionej (u mnie z zamrażalnikowych zapasów), 1/5 szklanki przecieru pomidorowego, dużą szczyptę bazylii, pogotowałam 2-3 minuty. Dodałam makaron i zmiksowałam z grubsza
Smacznego!
Matko, nawet ja tak dobrze nie jem uwielbiam Cię, ołtarzyk Ci postawię

Cytat:
Hmmm... to może będę wrzucać do jednego posta i umieszczę link w podpisie?

Powiedzmy, że tutaj będą

Baza na zupkę

Jak przygotowuję warzywa na zapas

Spaghetti bolognese z cielęciną

p=38674305&postcount=2934 "]Danie z burakami i kaszą jęczmienną
[/URL]
p=38659819&postcount=2898 "]Kasza jęczmienna z pomidorami i indykiem[/URL]
Cytat:
rinco, pytałaś o owoce.
Daję Maćkowi razem z kaszami różnego rodzaju.
Czasami jaglanka z jabłkami (czasami dodaję jagody, maliny), do tego rodzynki i cynamon, albo suszone morele. I miksuję. Albo ryż z jabłkami, albo ryż z gruszką, albo owsianka z owocami, kasza orkiszowa Co tam mam w szufladzie (w zasadzie mam kilka rodzajów kasz zawsze i gotuję na zmianę, zawsze na dwa dni).
Np. dzisiaj i jutro ma ryż z jabłkami, rodzinkami i malinami, z odrobiną cynamonu.
Wczoraj miał truskawki z jagodami (to akurat rozmrożone surowe), dziadek lekko podgrzał i dodał troszkę kleiku ryżowego.
Dzisiaj mąż kupił mrożone śliwki. Zrobię mu z cynamonem i dodam kaszkę wielozbożową

Jak widzisz całkowita improwizacja

A jeszcze tylko szybko skrobnę nt tego co gotujesz. Nie żebym chciała krytykować, nie odbieraj tego w ten sposób proszę.
Tylko jak gotujesz warzywa to w malutkiej ilości wody, po co odlewać cenne składniki odżywcze? I dlaczego tak długo jeśli mogę wiedzieć?
A kaszę mannę i żółtko możesz dodawać pod koniec gotowania, kilka minut wystarczy, nie będziesz musiała dodatkowo gotować. Chyba, że lubisz
Super, ale ja sobie zapisałam i wydrukuję, bo po 1 nie znajdę tego posta a po 2 kto wie ile znowu komp pociągnie jego dni są policzone. wczoraj się wyłączył i koniec, potem zrobiliśmy przywracanie systemu, ja już też to umiem i robiło się do 1 w nocy

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 19:55   #3049
_agata
Zakorzenienie

Spoko, link do tych przepisów dałam w podpisie .

o
Stary 2013-01-18, 20:13   #3050
benka99
Rozeznanie

Cytat:

kurcze nie sądzę że to od wiatru. ostatnio było nawet znośnie no i zawsze ją smaruję kremem...
zauważyłam że te poliki są bardziej czerwieńsze po drzemce i robią się też ciepłe

:
Maks też właśnie jak w dzień śpi to potem wstaje z bardziej suchą i czerwoną buzią.

W środę byliśmy na szczepieniu, waga 10,5kg
Pediatra, szkoda słów, dalej kazała natłuszczać, powiedziała żeby kupić mleko HA (powtarzałam, żę już zmieniałam i nie pomogło). Skierowania do alergologa nie dała bo "nie jest jeszcze z nim tak źle". Masakra. Muszę poszukać jakiegoś dobrego alergologa i pójść prywatnie, bo tak to do niczego nie dojdziemy.

Dziś ugotowałam jaglankę z gruszką i malinami. Ale była pyszna
Stary 2013-01-18, 20:16   #3051
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Agata pieczesz Maciejowi chleb czy dajesz sklepowy?
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 20:40   #3052
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:

apropos rehabilitacji.. my też tak średnio intensywnie ćwiczymy. Odkąd Bo zaczął się ruszać, to mam wrażenie, że "sam siebie leczy"
a tak się właśnie leczy sam :
http://www.youtube.com/watch?v=vvsA7cmqUJ8
http://www.youtube.com/watch?v=2qWTP-YC5gI
http://www.youtube.com/watch?v=B4NVyOwAVp4

no .. to miłego seansu
ale wymiata, jak widać ma ochotę na kabel, pilota już wypróbował teraz kolej na odkurzacz
też bym taki chciała

Cytat:
Domu nie mam zdezynfekowane, domowe zarazki niech się przyzwyczaja Za to nowe zabawki wyparzam a jeśli się nie da to na 24h wkładam do zamrażalnika
na to bym nie wpadła
Cytat:
Możesz ugotować jajco w skorupce, oskubać i połowę żółtka dać Bo. Po co solić wodę?
Możesz oddzielić białko od żółtka i wrzucić żółtko na wrzątek i gotować 4-5 minut.
Możesz samo żółtko surowe wrzucić na koniec gotowania obiadu, rozbełtać i zagotować. To IMO najlepszy sposób bo w ten sposób jajco jest lżej strawne niż gotowane hard.
Raczej nie dodawaj do odgrzewanej zupy bo niepotrzebnie ją bedziesz musiała zagotować, przez co się wyjaławia Ew. weź troszkę zupki, troszkę wody dolej, zagotuj i wrzuć pół żółtka surowego, rozbełtaj i zagotuj, i dopiero połącz z resztą zupki

Agata Ty to masz pomysły

A jeśli chodzi o te dania, to pewnie jesteś szefem kuchni znanej restauracji po godzinach

Cytat:
mam to samo

Cytat:

A Maciek właśnie wciągnął kromkę chleba maczanego w oliwie.
wow, chciałabym żeby Paulina zjadała jakieś stałe pokarmy, jak jej dam surowe potarte jabłko to ma odruch wymiotny, dodam marchewki to samo

Cytat:
Spoko, link do tych przepisów dałam w podpisie .
a ja się zasnawiałam co to za "o"

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
Stary 2013-01-18, 21:10   #3053
pola_m
Wtajemniczenie

dziewczyny, stworzyłam taki wierszyk na dzień babci i dziadka, może komuś się przyda, proszę się częstować

Chociaż za oknem zimno i śniegi,
mróz, zawierucha, szarość i plucha,
ja wypełniony jestem po brzegi
dziadków miłością, co jak z pieca bucha
Dziadkowie bowiem -w sekrecie powiem
(albo i nie, ogłoszę wszem)
Najlepsi są - na pewno to wiem!
Babcia cudowna, serce kochane,
dziadzio wspaniały. Wiem, to banały,
ale prawdziwe, nieudawane.
Moja babunia i mój dziadeczek
ze wszystkich wsi, miast i miasteczek
i metropolii - na świecie całym
najukochańsi i najmilejsi
- wiedzą to wszyscy, więksi i mniejsi,
i ja, choć całkiem jestem mały.
Dlatego babciu, oraz dziadeczku
życzę wszystkiego po kawałeczku:
Serca jak dzwon, choroby won,
I pleców mocnych, niby ze stali,
by nosić wnuka - wielka to sztuka,
Pamięci - abyście pamiętali
wierszyki dla wnuka o żabach i żukach.
I szczęśliwości, i mocnych kości,
a przede wszystkim - dużo miłości.

Zrobiliśmy z Antkiem laurkę, młody odbił swoje cenne stopy i dłonie na kolorowo, a w środku wierszyk
Stary 2013-01-18, 21:47   #3054
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
dziewczyny, stworzyłam taki wierszyk na dzień babci i dziadka, może komuś się przyda, proszę się częstować

Zrobiliśmy z Antkiem laurkę, młody odbił swoje cenne stopy i dłonie na kolorowo, a w środku wierszyk
Przepiękny dziadkowie się popłaczą, gwarantuję

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2013-01-18, 22:06   #3055
_agata
Zakorzenienie

agatka, piekę to raczej takie bułki z ciasta chlebowego więc nazywam je chlebem

pola, ozłocę Cię! Jaką farbą robisz odcisk stopy?

stokroteczko, Maciek surowego jabca nie ruszy. Muszę mu uprażyć. To też robię hurtowo. Dużo jabłek prażę na raz, pakujemy w woreczki porcje na raz i do zamrażałnika

o
Stary 2013-01-18, 22:11   #3056
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:

stokroteczko, Maciek surowego jabca nie ruszy. Muszę mu uprażyć. To też robię hurtowo. Dużo jabłek prażę na raz, pakujemy w woreczki porcje na raz i do zamrażałnika
Agata jak wydasz książkę kupię pierwsza ja nie pomyślałam że można zamrozić, paprałam się pasteryzowaniem.

A je coś surowego?

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Edytowane przez stokroteczka777
Czas edycji: 2013-01-18 o 22:13
Stary 2013-01-18, 22:19   #3057
natusiakac21
Raczkowanie

Cytat:

śliczny wierszyk
też muszę coś stworzyć bo mi się pomysł spodobał
Cytat:

o kurczę, a ja zawsze się bawie w pojedyncze porcje nigdy bym nie pomyślała żeby zamrozić.
Koniecznie musisz wydać książkę z przepisami i poradami i będę pierwsza, która kupi
natusiakac21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 22:22   #3058
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
śliczny wierszyk
też muszę coś stworzyć bo mi się pomysł spodobał
o kurczę, a ja zawsze się bawie w pojedyncze porcje nigdy bym nie pomyślała żeby zamrozić.
Koniecznie musisz wydać książkę z przepisami i poradami i będę pierwsza, która kupi
nie nie nie, pierwsza będę ja

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2013-01-18, 22:32   #3059
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:

gratuluję, nie każda firma jest taka

co do wychodzenia na dwór, to wychodzimy w każdą pogodę bo do żłobka musimy się jakoś teleportować rozbroiła mnie raz moherowa babcia w windzie, jak było na plusie na dworze, a ta do karo gdzie ty w ten śnieg się wybierasz

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 22:34   #3060
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Domu nie mam zdezynfekowane, domowe zarazki niech się przyzwyczaja Za to nowe zabawki wyparzam a jeśli się nie da to na 24h wkładam do zamrażalnika
Nie wiedziałam, że tak można, fajny pomysł

Cytat:

Nie przejmuj się, Seba też w ogóle nie bierze się za raczkowanie, nawet nie pełza

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Poka poka

Cytat:

Cudny
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości