|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Kurczę, ciekawe z czego te czerwone poliki... A może od mrozu?jakiś spacer dłuższy? Cytat:
Chociaż to tez kwestia wieku i jakoś się tym nie przejmuję...Bardziej działa mi na nerwy siostra męża (starsza - ode mnie o 9 lat), która bierze Antka jak włąsne dziecko, mówi o nim per "mój Antoś" ("wywozicie mi mojego Antosia" zagłodzicie mi dziecko"-bo je sam itd...) Ona bardzo jest zakochana w Antku i też wiem, że nie ma jakiś złych intencji i to jest na zasadzie takiego niby żartu... W każdym razie ja jestem pierdołą totalną i nie zawsze potrafię zareagować. Chociaż i tak robię postępy, bo zaczęłam w tym samym "żartobliwym" tonie (nie znoszę swoją drogą takich żartów), mówić o jej dzieciach. Cytat:
![]() Rozwalają mnie te pobudki nocne Cytat:
![]() Cytat:
![]() klas ki:![]() millena, Borys widzę tez fanem kabli jest.Cudny ![]() Rózowa, Twoja niunia też słodziak!!! Cytat:
![]() NAjchętniej by szamał kable. I podłoga też jest super do lizania... Domu nie mam zdezynfekowanego No trudno.A ja mam pytanie, do tych, których dzieci próbują nocnika używać.Jak czyścicie nocniki? Zwłaszcza po kupie? Z jednej strony przydało by się jakoś zdezynfekować, ale niczym żrącym bo przecież pupa dziecka... Ja mam takie delikatne mydło antybakteryjne, ale jakoś tak średnio... |
||||||
|
|
|
#3032 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
kism, Millena , chłopacy są rewelacyjni,
Borys lubi kabelki to tak jak mój synek ![]() ![]() często piszecie, że dzieci się wam w nocy budzą po kilka razy, dzisiaj w nocy postanowiłam policzyć ile razy moje dziecko się budziło, aż 8 razy, masakra, teraz za to sobie odsypia, pewnie niedługo się obudzi. Za niecały tydzień mały skończy 8 miesięcy, nie raczkuje i wątpie, żeby zaczął, a to takie ważne, dzieci się szybciej dzięki temu rozwijają nie wiem czy mam się martwić czy nie, oglądam te wasze filmiki i tak mnie to zastanawia trochę. Na różnych stronach czytam o rozwoju dziecka, wszędzie piszą, że powinno już samo siadać, raczkować a ten mój leniuszek nic z tych rzeczy |
|
|
|
#3033 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz oddzielić białko od żółtka i wrzucić żółtko na wrzątek i gotować 4-5 minut. Możesz samo żółtko surowe wrzucić na koniec gotowania obiadu, rozbełtać i zagotować. To IMO najlepszy sposób bo w ten sposób jajco jest lżej strawne niż gotowane hard. ![]() Raczej nie dodawaj do odgrzewanej zupy bo niepotrzebnie ją bedziesz musiała zagotować, przez co się wyjaławia Ew. weź troszkę zupki, troszkę wody dolej, zagotuj i wrzuć pół żółtka surowego, rozbełtaj i zagotuj, i dopiero połącz z resztą zupki ![]() Ja trochę wyżarłam. Na szczęśćie za dużo mi się ugotowało ![]() Cytat:
Później wyrzucasz i gotowe ![]() Myślę, że śmiało możesz środek raz na jakiś czas zwykłym płynem do kibla umyć, a brzegi przetrzeć chusteczką do dupy
|
|
|
#3034 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
U Antka nieregularnie, co drugi, trzeci dzień. Jak widzę taki podstępny uśmiech i słyszę sapanie, to lecimy na nocnik (przeważnie już połowę mamy w pieluszce ). No ale może jakoś wcześniej uda się przygotować
|
||
|
|
|
#3035 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() Spaghetti agaty jak zwykle boskie pola_m jakie pobudki Cie rozwalaja? nocne? moja mała to ma mooocno zaburzony sen od samiuskiego urodzenia ale ja jakos duzo snu nigdy nie potrzebowalam, i chwała za to Bogu, bo pewnie juz bym dzis padała ![]() Moja mała tez nie raczkuje, nawet nie zamierza sa jakies sposoby ogolnie na nauke raczkowania?Siedzi za to pięknie i mowi tata- tzn. łaczy to z osobą taty, wiec tymbardziej fajnie
|
|
|
|
#3036 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja zabawki myję w wodzie z mydłem a potem płukam pod bieżącą wodą. niektóre - np gryzaki wyparzam. można też dać do zamrażalki na 24h. pluszaki piorę a z niektórymi nie robię nic najgorsza ta podłoga.. jeździmy po niej wózkiem a potem Martusia łapkami tam spaceruje ![]() Cytat:
Cytat:
![]() pola - u nas już o niebo lepiej w nocy odkąd się "wzięliśmy w garść" odpukać puk puk! jeny co wczoraj był za dzień... Martusia nadal ma to uczulenie, mąż chory, ogrzewanie w domu się popsuło, na spacerze nie byłyśmy 3 dni bo pogoda tragiczna i jeszcze do pracy nie mogę się dodzwonić od 2 tyg w sprawie powrotu! |
||||
|
|
|
#3037 |
|
Zakorzenienie
|
A jeszcze miałam pytac
![]() Do jakich minusowych temperatur wychodzicie na spacery? |
|
|
|
#3038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale czasami przy wyższej temperaturze odczuwalna jest niższa, bo jest np. wilgotne powietrze. Przy suchym powietrzu jakoś tak chyba lepiej. Ja z Maćkiem do około -8 stopni, wtedy spacer krótszy. Raz było piękne słońce i -10 stopni i też na spacer wyszliśmy Od razu zasnął opatuliłam go i chodziłam bo szkoda mi było takiego pięknego dnia.Mogę się pochwalić że do tej pory był tylko jeden dzień kiedy Macio nie był na spacerze U nas nieważne czy deszcz czy wiatr chociaż krótki spacer musi być
|
|
|
#3039 |
|
Rozeznanie
|
Przed chwilą byłam sprawdzać, czy mi dzieciak oddycha... śpi już 3 godziny, a mi się zaczyna nudzić!
Dzieciaki "nasze" są fantastyczne, świetnie się ogląda ich postępy w rozwoju. Może ja też się przełamię, żeby pokazać Wam Filipa oczywiście cytowania nie zaznaczałam, bo podczytywałam z telefonu i pewnie połowy z tego co chciałam odpisać już nie pamiętam z takich ostatnich rzeczy. Nie wyparzam/myję/dezynfekuję zabawek. Ani plastikowych/gumowych/pluszowych. Filip jest wszystkożerny, ma też talent do znajdowania "skarbów" w naszym dywanie (taki włochaty, chyba shaggy się to nazywa), zdarza mu się lizać podłogę, którą myję jak sobie przypomnę i jest okazem zdrowia. A nie przepraszam, raz miał katar :P moim zdaniem wychowywanie dziecka w sterylnych warunkach nie jest dla niego ani dobre, ani zdrowe. edit. i to by było na tyle bo Filip już się wyspał
|
#3040 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
my też staramy się codziennie wychodzić(chociaż nie chce mi się czasami) - jakiś trzaskających mrozów typu -15 nie było dotychczas u nas. Odpuszczam tylko, gdy bardzo wieje i pada paskudny deszcz ze śniegiem - ze względu na siebie nie potrafię się przemóc w taką obleśną pogodę.
|
||
|
|
|
#3041 |
|
Zakorzenienie
|
My tez wychodzimy niemal codziennie
do tej pory najzimniej u mnie było w dzien -5, takze ok, pytałam na przyszłosc Odpuszczam gdy jestem chora- jak np. ostatnio, bo to by wiecej szkody niz pozytku przynioslo, gdyby "wzieło" mnie bardziej, no i gdy naprawde leje niemiłosiernie.. tez bym chciała jakos nauczyc moją małą lepiej spac po nocach. a gdyby spała w swoim łózeczku to byłby w ogole miód..
|
#3042 |
|
Zadomowienie
|
My też staramy się codziennie, chociaż było kilka dni kiedy nie byliśmy, ostatnio wychodzimy na sanki, na krótko, wczoraj chyba z 20 min tylko, bo było strasznie zimno.
Dzisiaj u nas też -7 cały dzień na termometrze, więc było krótko. Kiedyś czytałam jakiś artykuł, że niemowlak nie powinien spać na mrozie, gdyż podniebienie w czasie snu staje się wiotkie i zimne powietrze łatwiej dociera do płuc, przez co o wiele szybciej moze zachorować. Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2013-01-18 o 14:53 |
|
|
|
#3043 |
|
Rozeznanie
|
Pewnie już wiecie, ale napiszę. W rossmannie promocja na kaszki mleczno-ryżowe z Bobovity, 3 w cenie 2. Jest też jakaś promocja na słoiczki Gerbera.
|
#3044 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
, a białko do kosza bo nikt nie lubiCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A muszę się wam pochwalić, że tak się bałam powrotu do pracy z racji tego, że nowa dyrekcja i sporo nowych pracowników i spotkała mnie miła niespodzianka bo dostałam awans |
|||||||
|
|
|
#3045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratuluję! ![]() A Maciek właśnie wciągnął kromkę chleba maczanego w oliwie. ![]()
|
|
|
#3046 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Cytat:
![]()
|
|
#3047 | ||
|
Rozeznanie
|
my też wychodzimy na spacer codziennie min na godzinę. nawet jak mi się nie chce ale od 3 dni jest u nas taka pogoda że psa z budy bym nie wygoniła. ciągle pada - już straszą powodziami i do tego wieje że chce głowę urwać. wszędzie pisze że przy silnym wietrze się nie spaceruje więc siedzimy w domu.
Cytat:
zauważyłam że te poliki są bardziej czerwieńsze po drzemce i robią się też ciepłe ![]() głupimi tekstami się nie martw. wiem że łatwo powiedzieć ale prawda jest taka że to TY wiesz najlepiej co dla Antka jest najlepsze. każda z nas słyszy pewnie częściej bądź rzadziej wkurzające teksty pod adresem naszych dzieci.. ja sama powinnam udać się na kurs asertywności ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3048 | ||||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Bry
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Paula też czasem jeszcze uleje, ale mało. W łóżeczku dalej śpi na podniesionym materacu, ale tej skośnej poduszki już nie używamy. A nocnik...hmm, może i ładny, ale czy taki będzie wygodny dla dziecka? no i ta cena Cytat:
ile ma córka?? Cytat:
rewelacja, wzroku nie mogłam oderwać.Fajne panele to co to?? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
i robiło się do 1 w nocy
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||||||||||
|
|
|
#3049 |
|
Zakorzenienie
|
Spoko, link do tych przepisów dałam w podpisie .
|
|
#3050 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W środę byliśmy na szczepieniu, waga 10,5kg ![]() Pediatra, szkoda słów, dalej kazała natłuszczać, powiedziała żeby kupić mleko HA (powtarzałam, żę już zmieniałam i nie pomogło). Skierowania do alergologa nie dała bo "nie jest jeszcze z nim tak źle". Masakra. Muszę poszukać jakiegoś dobrego alergologa i pójść prywatnie, bo tak to do niczego nie dojdziemy. Dziś ugotowałam jaglankę z gruszką i malinami. Ale była pyszna
|
|
#3051 |
|
Zakorzenienie
|
Agata pieczesz Maciejowi chleb czy dajesz sklepowy?
|
#3052 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
też bym taki chciała Cytat:
Cytat:
A jeśli chodzi o te dania, to pewnie jesteś szefem kuchni znanej restauracji po godzinach Cytat:
![]() wow, chciałabym żeby Paulina zjadała jakieś stałe pokarmy, jak jej dam surowe potarte jabłko to ma odruch wymiotny, dodam marchewki to samo a ja się zasnawiałam co to za "o"
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||||
|
|
|
#3053 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, stworzyłam taki wierszyk na dzień babci i dziadka, może komuś się przyda, proszę się częstować
![]() Chociaż za oknem zimno i śniegi, mróz, zawierucha, szarość i plucha, ja wypełniony jestem po brzegi dziadków miłością, co jak z pieca bucha Dziadkowie bowiem -w sekrecie powiem (albo i nie, ogłoszę wszem) Najlepsi są - na pewno to wiem! Babcia cudowna, serce kochane, dziadzio wspaniały. Wiem, to banały, ale prawdziwe, nieudawane. Moja babunia i mój dziadeczek ze wszystkich wsi, miast i miasteczek i metropolii - na świecie całym najukochańsi i najmilejsi - wiedzą to wszyscy, więksi i mniejsi, i ja, choć całkiem jestem mały. Dlatego babciu, oraz dziadeczku życzę wszystkiego po kawałeczku: Serca jak dzwon, choroby won, I pleców mocnych, niby ze stali, by nosić wnuka - wielka to sztuka, Pamięci - abyście pamiętali wierszyki dla wnuka o żabach i żukach. I szczęśliwości, i mocnych kości, a przede wszystkim - dużo miłości. Zrobiliśmy z Antkiem laurkę, młody odbił swoje cenne stopy i dłonie na kolorowo, a w środku wierszyk
|
|
|
|
#3054 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dziadkowie się popłaczą, gwarantuję
|
|
|
|
#3055 |
|
Zakorzenienie
|
agatka, piekę
to raczej takie bułki z ciasta chlebowego więc nazywam je chlebem pola, ozłocę Cię! Jaką farbą robisz odcisk stopy? stokroteczko, Maciek surowego jabca nie ruszy. Muszę mu uprażyć. To też robię hurtowo. Dużo jabłek prażę na raz, pakujemy w woreczki porcje na raz i do zamrażałnika
|
|
#3056 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja nie pomyślałam że można zamrozić, paprałam się pasteryzowaniem.A je coś surowego?
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2013-01-18 o 22:13 |
|
|
|
|
#3057 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
też muszę coś stworzyć bo mi się pomysł spodobał ![]() Cytat:
Koniecznie musisz wydać książkę z przepisami i poradami i będę pierwsza, która kupi
|
||
|
|
|
#3058 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3059 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do wychodzenia na dwór, to wychodzimy w każdą pogodę bo do żłobka musimy się jakoś teleportować rozbroiła mnie raz moherowa babcia w windzie, jak było na plusie na dworze, a ta do karo gdzie ty w ten śnieg się wybierasz
|
|
#3060 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.

wczoraj nie wyglądało to aż tak źle...
no i noc też pewnie szykuje się świetna...
Czyżby teściowa? 

Chociaż to tez kwestia wieku i jakoś się tym nie przejmuję...

klas ki:

ale ja jakos duzo snu nigdy nie potrzebowalam, i chwała za to Bogu, bo pewnie juz bym dzis padała 

no ale.. powtarzam mu, że jest mężczyżna i ma te no... jaja