Łognisty jeździec,kinder bueno szklanka,chodź mężu miły,jam Twoja wybranka!PM2014cz7 - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-25, 09:50   #2401
lupinka
Zadomowienie

Dot.: Łognisty jeździec,kinder bueno szklanka,chodź mężu miły,jam Twoja wybranka!PM20

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
właśnie dzwoniłam do kancelarii w mojej parafii i Pani mi powiedziała, że dopiero we wrześniu tego roku mogę sie zapisać na termin w 2014, bo oni tak szybko nie robią zapisów... dziwnie.
nie to nie jest dziwne, w wielu parafiach tak jest, oni dopiero co zaczęli się zajmować ślubami 2013 więc ja się w sumie nie dziwię, że nie chce im się tak w przód wybiegać
Cytat:
Napisane przez Nati_kk Pokaż wiadomość
TŻ musi cofnąć górną szczękę dość mocno do tyłu, więc to dość poważna wada. Ma wyrwaną 5 z jednej strony i mleczną 3 (ostała mu się mimo, że normalna wyrosła obok) z drugiej i orto twierdzi, że wszystko powinno się zmieścić Dół też może sobie walnie, bo ma trochę ciasno i przez to mu się kamień osadza, ale to za jakieś pół roku myślę.
hmmm.... ja też miałam mocny tyłozgryz, ale u mnie albo proponowali usuwanie np. obu górnych piątek (zdrowych!!! na co się oczywiście nie zgodziłam) albo moja ortodontka zaproponowała wyciągnięcie żuchwy do przodu i się udało po tych dwóch latach prawie
Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
Nie wiem... hmm.. mi się białe buty źle kojarzą, z takimi fruziami ... białe powinny być tylko sportowe moim zdaniem
poza tym masa PM jako argument podaje, że białych to już za bardzo nie wykorzystają na inne okazje, więc sprawa rozwiązuje się sama i wybierają inne kolory ja najbardziej bym chciała pudrowy róż/nude ale może zaszaleję z jakimś kolorem, ale to jak już wybiorę bukiet, ale jeszcze wcześniej suknię ach ile to jeszcze trzeba czekać
lupinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 09:51   #2402
misiadelko
BAN stały

Dot.: Łognisty jeździec,kinder bueno szklanka,chodź mężu miły,jam Twoja wybranka!PM20

Cytat:
A ja nie wiem co w mojej można zrobić:P Nie chcę przesadzać z dekoracjami, bo sala sama w sobie bardzo mi się podoba. Na stołach będą delikatne kompozycje kwiatowe (w cenie sali) w wybranym przeze mnie kolorze (fiolet) i na naszym stole też. Na pewno chcę zakryć obraz za naszym stołem, bo nie bardzo mi się podoba, a tak to nie mam pomysłu. Może coś podpowiecie? Pokrowców raczej nie chcemy, więc też kokardy na krzesła raczej odpadają
Jak dla mnie kwiaty i winietki wystarczają, ja nawet fioletowych kwiatow nie będę miała
Menu jeszcze możesz dać z fioletem (jeśli oczywiście chcesz menu) kilka na stół.
Ja mam w cenie fioletowe kokardy, ale chcę zmienić na białe, nie chcę przesadzać...
Pod świecami chcę lustra, więc i tu bez fioletu

lupinka moje mogą być jednorazowe, satynowych i tak już więcej nie założę, nawet fioletowych. ale białe buty...

Edytowane przez misiadelko
Czas edycji: 2013-01-25 o 09:53
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 09:53   #2403
Piankka
Zadomowienie

Cytat:
to dobrze, bo ciemna czerwień to śliczny kolor
no własnie a jak z butami.. bo ja nawet nie pomyślałam o tym żeby były inne niż białe. nie pasują ;p ?
Białe to dla mnie jakbym na komunię szła po raz drugi ja będę mieć kolor Nude

Misiadelko wstaw mi tu ino roz link do tych drzewek co chciałaś na stoły
Piankka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 09:57   #2404
misiadelko
BAN stały

Nie mam na tym kompie

http://www.google.pl/search?q=weddin...w=1228&bih=518

Ja cały czas myślę czy na pewno je chcę... Tzn. czy chcę na każdy stół (bo będą zasłaniać gości...) czy tylko jako ozdoba sali w innych miejscach.
Stary 2013-01-25, 09:58   #2405
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
TŻ musi cofnąć górną szczękę dość mocno do tyłu, więc to dość poważna wada. Ma wyrwaną 5 z jednej strony i mleczną 3 (ostała mu się mimo, że normalna wyrosła obok) z drugiej i orto twierdzi, że wszystko powinno się zmieścić Dół też może sobie walnie, bo ma trochę ciasno i przez to mu się kamień osadza, ale to za jakieś pół roku myślę.
Orto powiedziała, że +/- 2 lata, bo nie chce mówić, że krócej bo może mu szczęka wolno reagować, ale sądząc po tym jak wygląda po miesiącu od założenia pójdzie mu to szybciej. Mi też mówiła 2 lata, a miałam w sumie rok i 3 miesiące.
Z tym, że my się nie przejmujemy - nie zdąży do wesela to trudno, ważne że TŻ dojrzał do decyzji, że chce się swoimi zębami zająć
Dzięki, pocieszyłaś mnie trochę Ja zdecydowanie nie chciałabym mieć aparatu na ślubie... ale zobaczę.

Cytat:
Napisane przez lupinka Pokaż wiadomość
nawet jak się popłaczesz to i tak bądź dzielna, wszystko się ułoży

na ślub, na którym byliśmy z TŻem kilka m-cy temu też dostaliśmy zaproszenie od jego kuzynki, gdzie byłam wpisana jako os. tow. zastanawiałam się, że to może nawet nie o mnie chodzi bo z TŻem jesteśmy stażem tak jak przyszłe małżeństwo, które nas zapraszało, znaliśmy się dobrze, więc... wiem, trochę czepianie się, ale to co zobaczyłam później na weselu, utwierdziło mnie, że para i tak miała bardzo olewacki stosunek do gości... mówcie co chcecie, to ich dzień, ale wesele w dużym stopniu robi się do rodziny/gości... trzeba im też okazać szacunek
Miałam taką samą sytuację. Kuzynka wpisała tż jako os. tow. nie czepiałam się - bo od niej nie można zbyt wiele wymagać. Jednak na weselu totalnie olała swoich gości i dlatego jej nie zapraszam. Z tż nie zamieniła ani słowa To kolega mojego tż, którego widziałam raz w życiu - a tż spotyka się z nim raz do roku, wypisał mnie z nazwiska.

Cytat:
też dzisiajn idę do mojej orto ale mam nadzieję, że już na jedną z ostatnich, bo 15.02 miną mi już dwa lata z aparatem! jeśli nie masz dużej wady to szybciutko się wyprostują (6-8 m-cy), a potem to tylko utrwalanie i kosmetyka, znowu dużo zależy od przypadku i metod lekarza a idziesz dzisiaj zakładać już?
O a ja na pierwszą - by dowiedzieć się co i jak Dopiero dostanę skierowanie na zdj. Jak oni ciągną kase Mam nadzieję, że ta moja wada, co sobie ją wymyśliłam jest kolejnym przejawem mojej hipochondrii i że wystarczy rok
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 10:01   #2406
lupinka
Zadomowienie

Cytat:

lupinka moje mogą być jednorazowe, satynowych i tak już więcej nie założę, nawet fioletowych. ale białe buty...
nie muszą być satynowe a ja biorąc pod uwagę jednorazowość sukienki chcę buty chociaż mieć na dłużej
Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
O a ja na pierwszą - by dowiedzieć się co i jak Dopiero dostanę skierowanie na zdj. Jak oni ciągną kase Mam nadzieję, że ta moja wada, co sobie ją wymyśliłam jest kolejnym przejawem mojej hipochondrii i że wystarczy rok
no to zapytaj ile będzie trwało leczenie i koniecznie daj później znać jak było

Edytowane przez lupinka
Czas edycji: 2013-01-25 o 10:04
lupinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 10:03   #2407
adziia13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez little_zosh Pokaż wiadomość
Co do ślubu katolickiego, o oprócz dodania "tak mi dopomóż..." młodzi obiecują katolickie wychowanie dzieci. A jeśli nie wierzysz i do kościoła nie chodzisz, to głupio tak obiecywać coś, czego z założenia dotrzymać nie zamierzasz... Chociaż nie wiem, jak jest u Ciebie, może zamierzasz, ale moja kuzynka wzięła ślub kościelny, ma już trójkę dzieci, a żadne w życiu w kościele nie było...
Ja nie wierzę, ale chcę, żeby moje dziecko zostało wychowane w wierze (tak jak ja), będzie mogło chodzić z tatą do kościoła, jeśli ja nie będę dziecka uczyć modlitw (a pewnie nie będę), to może to zrobić babcia, tata, chrzestna lub chrzestny, ktokolwiek. Moim zdaniem, żeby być zdeklarowaną osobą niewierzącą, trzeba poznać wiarę i dam tą szansę mojemu dziecku. Pozna wiarę i samo zdecyduje (jak dorośnie), co z tym zrobić.

Cytat:
Orto powiedziała, że +/- 2 lata, bo nie chce mówić, że krócej bo może mu szczęka wolno reagować, ale sądząc po tym jak wygląda po miesiącu od założenia pójdzie mu to szybciej. Mi też mówiła 2 lata, a miałam w sumie rok i 3 miesiące.
Z tym, że my się nie przejmujemy - nie zdąży do wesela to trudno, ważne że TŻ dojrzał do decyzji, że chce się swoimi zębami zająć
Ja chcę założyć aparat po ślubie, ale zobaczymy, bo może mi ortodonta powiedzieć, że inaczej niż operacyjnie się nie da, wtedy sobie odpuszczę i będę się męczyć dalej (mam cofniętą dolną szczękę - dość mocno)
adziia13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 10:19   #2408
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
no to zapytaj ile będzie trwało leczenie i koniecznie daj później znać jak było
na pewno napisze
Cytat:
Napisane przez adziia13 Pokaż wiadomość

Ja chcę założyć aparat po ślubie, ale zobaczymy, bo może mi ortodonta powiedzieć, że inaczej niż operacyjnie się nie da, wtedy sobie odpuszczę i będę się męczyć dalej (mam cofniętą dolną szczękę - dość mocno)
Ja chyba też mam cofnięty dół... ale sobie gdybam Pójdę za parę godzin to się okaże... mam nadzieję, że diagnoza nie będzie gorsza od mojej

Robię ankietę. Którą salę z tych dwóch lepiej wybrać na wesele. Chodzi mi tylko o efekt wizualny, a inne czynniki nie są brane pod uwagę. Dekoracje będą inne.
http://s3.flog.pl/media/foto/3360112...ostroniu_1.jpg
http://www.camea.rzeszow.pl/images/sa12.jpg
Stary 2013-01-25, 10:23   #2409
adziia13
Rozeznanie

Cytat:
na pewno napisze

Ja chyba też mam cofnięty dół... ale sobie gdybam Pójdę za parę godzin to się okaże... mam nadzieję, że diagnoza nie będzie gorsza od mojej

Robię ankietę. Którą salę z tych dwóch lepiej wybrać na wesele. Chodzi mi tylko o efekt wizualny, a inne czynniki nie są brane pod uwagę. Dekoracje będą inne.
Ja mam na pewno cofnięty - jak mam zamknięta buzię, to między górną, a dolną szczęką mieści mi się kciuk, a jak śpię to w dolną wargę wbijają mi się górne zęby, czasem tak, że aż mi się robią rany.

Mi się bardziej podoba ta 2 sala, tylko wolałabym inny sufit, ale skoro mówisz, że inne dekoracje to wszystko do obgadania.
Stary 2013-01-25, 10:23   #2410
Piankka
Zadomowienie

Doradźcie mi jaki kolor byście widziały na mojej sali

Kremowy będzie na pewno... ale chciałabym jeszcze jakiś stonowany kolor baby pink? brudny róż? szary? co innego
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg palac-tlokinia-tlokinia-koscielna-284331.jpg (64,9 KB, 25 załadowań)
Stary 2013-01-25, 10:28   #2411
adziia13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Piankka Pokaż wiadomość

Kremowy będzie na pewno... ale chciałabym jeszcze jakiś stonowany kolor baby pink? brudny róż? szary? co innego
a co myślisz o złotym albo srebrnym? bardzo elegancko wyglądałyby na takiej sali

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-25, 10:31   #2412
misiadelko
BAN stały

lupinka wiem, ale chcę fioletowe i nie zamszowe otwarte z przodu i zamknięte z tyłu, więc jestem na tą satynę skazana

Jakbym miała kolor przewodni np. czerwień to na białych butach robią buty z czerwonej skórki...

A jeśli juz nic nie dostanę to będą nude. Ale chciałabym jednak ten fiolet

Piankka brudny róż !

Kate, zdecydowanie ta: http://s3.flog.pl/media/foto/3360112...ostroniu_1.jpg
Stary 2013-01-25, 10:34   #2413
Piankka
Zadomowienie

Cytat:
na pewno napisze

Raczej druga, bo pierwsza to tak troche z konferencyjną mi się kojarzy
Stary 2013-01-25, 10:35   #2414
misia880
Zakorzenienie

http://www.camea.rzeszow.pl/images/sa12.jpg jak dla mnie zdecydowanie ta !
misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 10:35   #2415
Piankka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez adziia13 Pokaż wiadomość
a co myślisz o złotym albo srebrnym? bardzo elegancko wyglądałyby na takiej sali
Raczej złotych czy srebrnych kwiatów nie dobiorę
Stary 2013-01-25, 10:42   #2416
adziia13
Rozeznanie

Cytat:
Raczej złotych czy srebrnych kwiatów nie dobiorę
Bukiet wtedy może być neutralny i mieć tylko złoty/srebrny akcent, złoto/srebro ładnie można przemycić na zaproszeniach, winietkach, menu i innych dekoracjach sali. A z innych kolorów to tak jak pisała misiadelko ładnie będzie wyglądał brudny róż.
Stary 2013-01-25, 11:12   #2417
ane3kaa
Zakorzenienie

misia88o dodane

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

Cytat:
jak już to stworzysz to daj znać czy działa

Musiałam sprawdzić co to jest mi się widzi coś w ten deseń jak w załączniku. Wiadomo, w innej kolorystyce.

Musisz uzbroić się w cierpliwość. Do kalendarza mogą być wpisane osoby, które spędzą z nami chwilkę

pysia pokaż, że twarde babsko z ciebie

Dzisiaj po południu idę na pierwszą wizytę u ortodonty Boję się Chyba jestem naiwna, że w 1,5 roku wyprostuje mi przednie zęby. trzymajcie kciuki.

a ja juz dodałam ;ppp
wiec jak coś Misia88o to udzielaj sie tutaj na wątku bo jak coś to skreślam ;pp

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Cytat:
na pewno napisze

Druga
ane3kaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 11:15   #2418
misia880
Zakorzenienie

dziękuje, dziękuje Będe napewno !
Stary 2013-01-25, 11:23   #2419
little_zosh
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli chodzi tylko o efekt wizualny, to jak dla mnie ta pierwsza

Cytat:

Brudny róż

Razem od 05.03.2010
Narzeczeni od 02.05.2012
Ślub 24.05.2014
little_zosh jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-25, 11:24   #2420
Kishlaczkowa
Zadomowienie

Cytat:
Ale po co im zgoda, skoro z mojej parafii nie biorę żadnych papierów? Muszę tylko jeszcze z innej parafii (bo moja jeszcze nie istniała jak mnie chrzcili) dostarczyć akt chrztu chyba tylko? Czy jednak do mojego proboszcza po zgodę też muszę iść?
Jeśli masz inne sakramenty, może być to nie potrzebne, ale pewna nie jestem. A zgoda musi być od proboszcza parafii do jakiej należysz.

Cytat:
Napisane przez mala_czarna_21 Pokaż wiadomość
Kishlaczkowa tylko osoba która założyła wątek może zarządzać pierwszym postem

jak ane3kaa się pojawi to jej wspomnij
Super, będę prosić ane3kaa

Cytat:
Napisane przez pysia1987 Pokaż wiadomość
może czerwone?

nie, chyba jednak ecru, http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz...ego_Ciala.html
Tak, ecru/białe

Cytat:
właśnie dzwoniłam do kancelarii w mojej parafii i Pani mi powiedziała, że dopiero we wrześniu tego roku mogę sie zapisać na termin w 2014, bo oni tak szybko nie robią zapisów... dziwnie.
U mnie np. zapisy zaczną się dopiero od czerwca, ale ja zapisałam się po znajomości
Kishlaczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 11:33   #2421
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ane3kaa Pokaż wiadomość
misia88o dodane

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

a ja juz dodałam ;ppp
wiec jak coś Misia88o to udzielaj sie tutaj na wątku bo jak coś to skreślam ;pp

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Druga
widać, że misia ma zapał

Jak do tej pory w rankingu prowadzi remiza
Powiem wam o co chodzi. Otóż mój tata nie chce zrobić wesela w remizie bo dla niego to jest wstyd. Kojarzą mu się pewnie z takimi salami http://www.weselezklasa.pl/images/gallery/3/4410_1.jpg Problem jest w tym, że my już zapłaciliśmy zaliczkę w remizie (tej z pomarańczowymi dekoracjami), my, rodzice tż'a i moja mama zgadzamy się co do tej remizy. I teraz będzie przypał jak przy rodzicach tż'a wyskoczy z pretensjami. On nie ma pojęcia ile kosztuje wesele (kasy też nie ma) i chciałby mi je zrobić w pałacu albo w czymś takim eleganckim (najlepiej by całe wesele przygrywał kwartet smyczkowy). A wtedy koszt wesela wzrasta z 40 do co najmniej 60tys Boję się, że to może skończyć się mega fochem, a chciałabym tego uniknąć bo widzę, że mu na prawdę zależy.
I tak zaczęłam się zastanawiać czy rzeczywiście ja mam spaczony gust i z tą remizą jest coś nie tak pod względem wyglądu. Może nie jest rewelacyjna ale chyba przypału nie robi Jak robi to mi napiszcie i jeszcze raz się zastanowię (tż będzie wściekły)

Edytowane przez Kate Noir
Czas edycji: 2013-01-25 o 11:37
Stary 2013-01-25, 11:37   #2422
ane3kaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kishlaczkowa Pokaż wiadomość
Jeśli masz inne sakramenty, może być to nie potrzebne, ale pewna nie jestem. A zgoda musi być od proboszcza parafii do jakiej należysz.

Super, będę prosić ane3kaa

Tak, ecru/białe

U mnie np. zapisy zaczną się dopiero od czerwca, ale ja zapisałam się po znajomości

Ja już to dodałam wczoraj
Stary 2013-01-25, 11:38   #2423
misia880
Zakorzenienie

Cytat:
widać, że misia ma zapał

Powiem wam o co chodzi. Otóż mój tata nie chce zrobić wesela w remizie bo dla niego to jest wstyd. Kojarzą mu się pewnie z takimi salami http://www.weselezklasa.pl/images/gallery/3/4410_1.jpg Problem jest w tym, że my już zapłaciliśmy zaliczkę w remizie (tej z pomarańczowymi dekoracjami), my, rodzice tż'a i moja mama zgadzamy się co do tej remizy. I teraz będzie przypał jak przy rodzicach tż'a wyskoczy z pretensjami. On nie ma pojęcia ile kosztuje wesele (kasy też nie ma) i chciałby mi je zrobić w pałacu albo w czymś takim eleganckim (najlepiej by całe wesele przygrywał kwartet smyczkowy). A wtedy koszt wesela wzrasta z 40 do co najmniej 60tys Boję się, że to może skończyć się mega fochem, a chciałabym tego uniknąć bo widzę, że mu na prawdę zależy.
I tak zaczęłam się zastanawiać czy rzeczywiście ja mam spaczony gust i z tą remizą jest coś nie tak pod względem wyglądu. Może nie jest rewelacyjna ale chyba przypału nie robi Jak robi to mi napiszcie i jeszcze raz się zastanowię (tż będzie wściekły)

jak dla mnie przypału nie robi. mnie sie podoba, pozatym to wasze wesele a nie Taty... wiec jesli Wam sie podoba to najważniejsze.
a sala jest super , nie rozumiem czemu sie jej tak czepia
Stary 2013-01-25, 11:42   #2424
ane3kaa
Zakorzenienie

a moja suknia chce żeby wygladała jak któras z tych
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg suknia.jpg (68,7 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg suknia1.jpg (20,4 KB, 68 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg suknia2.jpg (19,6 KB, 74 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg suknia3.jpg (20,2 KB, 56 załadowań)
Stary 2013-01-25, 11:43   #2425
misia880
Zakorzenienie

a to moja sala, jak Wam się podoba ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg img_5945[1].jpg (41,1 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg img_5967[1].jpg (42,4 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg img_6016[2].jpg (48,3 KB, 21 załadowań)
Stary 2013-01-25, 11:45   #2426
kulbensikowa
Wtajemniczenie

Cytat:

cudna ta sala...oddawaj mi ją i to raz... szkoda , że u mnie takiej nie ma..
brudny róż no i taką "ciepłą" szarość bym walneła

POBIERAMY SIĘ !! 08.08.2015

Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją.
kulbensikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 11:50   #2427
Kishlaczkowa
Zadomowienie

ŚLUB KOŚCIELNY

Ślub kościelny nie niesie ze sobą skutków cywilno-prawnych. Jedynie ślub konkordatowy daje możliwość zawarcia małżeństwa w kościele ze skutkiem cywilno-prawnymi takimi, jak w przypadku ślubu cywilnego. Wyboru parafii należy dokonać wcześnie (od 6 do 12 miesięcy przed ślubem, w zależności od wielkości miejscowości). Rezerwuje się wtedy datę i godzinę zawarcia małżeństwa. Na mniej niż 3 miesiące przed planowaną ceremonią należy do kancelarii parafialnej dostarczyć poniższe dokumenty, w celu spisania protokołu przedślubnego:

o metryki chrztu i zaświadczenia o przyjętym sakramencie bierzmowania (ważne 6 miesięcy!),
o dowody osobiste,
o „licencje” – zgody proboszczów z parafii pani i pana młodego na ślub w innej parafii,
o ostatnie świadectwa szkolne z ocenami z religii,
o świadectwa ukończenia kursu przedmałżeńskiego lub zaświadczenia o aktualnym uczestnictwie,
o zaświadczenia o odbyciu spotkań w poradni życia rodzinnego.

Po spisaniu protokołu przedślubnego w wybranej parafii przez dwie kolejne niedziele ogłaszane są zapowiedzi. W przypadku wyboru innej parafii, zapowiedzi powinno być również odczytane w parafiach, z których pochodzą narzeczeni. Po ich wygłoszeniu, narzeczeni otrzymują zaświadczenia, które przedkłada się w wybranej parafii. W tym czasie powinno się odbyć pierwszą (z dwóch obowiązkowych) spowiedź przedślubną. Do drugiej należy przystąpić na dzień przed ślubem. W każdym przypadku po spowiedzi otrzymuje się zaświadczenie o jej odbyciu od księdza spowiednika. W dzień ślubu odpowiednio wcześnie przybyć do kościoła wraz ze świadkami, by w zakrystii dopełnić ostatnich formalności: złożyć obrączki, akt zawartego wcześniej ślubu cywilnego i zaświadczenia o przystąpieniu do spowiedzi.

Inne formalności:

o omówić z księdzem możliwość filmowania i robienia zdjęć podczas ceremonii,
o ustalić z organistą oprawę muzyczną,
o omówić z kościelnym dekorację kościoła,
o przygotować się na poniesienie kosztów, w postaci dobrowolnych datków lub opłatę ustaloną przez kościół. Ofiara „co łaska” niestety powoli przestaje obowiązywać i niekiedy trzeba się liczyć ze spotkaniem cennika.

* Powyższy opis dotyczy obrzędów rzymskokatolickich.
Kishlaczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-25, 11:51   #2428
Nati_kk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kishlaczkowa Pokaż wiadomość
Kurcze, ale po co im ta zgoda? Na stronie TŻta parafii ani słowa o tym, więc będę musiała się przejść i zapytać. Mam nadzieję, że jednak nie będzie konieczna, bo mój proboszcz jest łasy na kasę i pewnie będzie odwalał jakieś problemy, albo kazał sobie słono płacić!

Cytat:

Brudny róż

Cytat:
lupinka wiem, ale chcę fioletowe i nie zamszowe otwarte z przodu i zamknięte z tyłu, więc jestem na tą satynę skazana
Ale przecież możesz wziąć skórzane - ja się chyba na skórkę zdecyduję, bo satynę to jednak rzadko będę nosić...

Cytat:
Dzięki, pocieszyłaś mnie trochę Ja zdecydowanie nie chciałabym mieć aparatu na ślubie... ale zobaczę.
Będzie dobrze

A sala - wizualnie pierwsza, taka elegancka

Cytat:
hmmm.... ja też miałam mocny tyłozgryz, ale u mnie albo proponowali usuwanie np. obu górnych piątek (zdrowych!!! na co się oczywiście nie zgodziłam) albo moja ortodontka zaproponowała wyciągnięcie żuchwy do przodu i się udało po tych dwóch latach prawie
No mój TŻ ma taki, że ciężko mu usta zamknąć, a jak zagryzie, to spokojnie kciuk mu wejdzie między górną a dolną. Ale póki co ładnie w tył idą Rwaną miał mieć 4, ale 5 była z plombą, więc lepiej było 5 wyrwać

Cytat:
Jak dla mnie kwiaty i winietki wystarczają, ja nawet fioletowych kwiatow nie będę miała
Menu jeszcze możesz dać z fioletem (jeśli oczywiście chcesz menu) kilka na stół.
Ja mam w cenie fioletowe kokardy, ale chcę zmienić na białe, nie chcę przesadzać...
Pod świecami chcę lustra, więc i tu bez fioletu

Menu nie chcę - wydaje mi się to zbędne trochę...Po co w ogóle takie menu się daje?

Ja myślę, żeby ten obraz jeszcze jakimś fioletowym akcentem zakryć (foto 29 w galerii http://dworekkomorno.eu/2,56,dworek....otografii.html )

np. tu już wygląda dużo lepiej moim zdaniem

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.n...94146920_n.jpg

Albo tu:

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.n...96068429_n.jpg

I powiedzcie mi teraz jak lepiej, z pokrowcami czy bez? Bo TŻ mówi, że woli z, a ja sama nie wiem....

Wymienię

Razem od 08.07.2009
Zaręczeni 17.09.2011
Ślubujemy 06.09.2014

Nati_kk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 11:57   #2429
ane3kaa
Zakorzenienie

Cytat:
a to moja sala, jak Wam się podoba ?
Podoba mi się
Stary 2013-01-25, 12:03   #2430
Piankka
Zadomowienie

Cytat:
widać, że misia ma zapał

Dla mnie wygląda ok (ale nie z tym pomarańczowym ) nie wygląda jak typowa remiza... teraz remizy wyglądają całkiem nowocześnie

A co do Twojego taty... jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:
Napisane przez kulbensikowa Pokaż wiadomość
cudna ta sala...oddawaj mi ją i to raz... szkoda , że u mnie takiej nie ma..
brudny róż no i taką "ciepłą" szarość bym walneła
Bierz podzielimy się
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości