|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010
Gianna dobrze wiedziec w czym sie specjalizujesz
Probowals krem E45 ? stosujesz regulrne peelingi ? kawa, miod oliwa z oliwek, moze w jakis sposob przyspieszy pozbycie sie tej suchej skory ![]() Libra chodzi o stężenie 1 Methyloglyoxalu w miodzie im wiekszy tym mocniejszy , silniejsze dzialanie bakterjobujcze grzybobojcze . Odznczenia sa 25+, 20 + 24 +, 22 + , 18 + ,15 +, 12+ , 10+ , 6+ , 5+ . Ja bralam ten 5+ zapobiegawczo ,a teraz powinnam kupic silniejszy lecznicy czyli 10+ lub 15+ , ale nie wiem czy dzieciaki moga ten silniejszy .Kupilas patelnie ? Kuzwa cos mi wali, ale co chodze i wacham i nie wiem co Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-01-28 o 15:32 |
|
|
|
#3062 |
|
Zakorzenienie
|
Nie masz kota??
|
#3063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Ja tez jem galaretke , sklepowa. Libra to malego cos wzielo? czy nie ? a starszy ? jak juz w domu choroba to ciezko sie ustrzec . Moj tz to najgorzej bo antybiotyki ma, mlody mial ta gorczke i teraz pokasluje a z malym jeszcze nie moge sie zdecydowac , ja jeszcze 100% uzyteczna . Starszy chyba jakies gowne ze szkoly przyniosl , bo od niego sie zaczelo . Bosz jak mi cos wali w jednym miejscu , ale nie wiem co ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Ide poszukac bo zwariuje ![]() ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Dobra chyba mam , ale chyba nic nie chcial bo mial wtedy goraczke ![]() Rzadko uzywam mikrofali , patrze teraz a tam spaghetti i plesn
|
|
|
|
|
#3064 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3065 | |
|
Wtajemniczenie
|
Asiulek zazdroszczę zasypiania Werci. U nas ostatnio jest z tym coraz większy problem - Jula zasypia często ok. 22-23, a to jest zdecydowanie za późno. Chyba nadrabia czas bycia z tatą - ostatnio strasznie tatusiowa się zrobiła
![]() Madzia mi się wydaje, że 11h wystarczy. Gdybym miała Julę specjalnie usypiać na drzemkę, a potem walczyć z zaśnięciem wieczorem to drzemkę bym odpuściła Cytat:
Co do skóry, to ja mam bardziej przesuszoną, swędzącą - mi pomaga maść ochronna z wit.A, ale w ciąży z wit. A nie chciałam ryzykować i się męczyłam.A co do spaghetti to
Edytowane przez gianna Czas edycji: 2013-01-28 o 15:56 |
|
|
|
|
#3066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No pomęczyłam się na tym parkingu ale jak przyjechałam to już wiedziałam że będzie ciężko... ja nie wiem że też nikt tam nie odśnieża? Cud że przejście na chodnik było Michał nie śpi już w dzień ale dziś to mógłby się zdrzemnąć, tak marudny jest że mam go już dość Spory malutkie. Dzieci bawią się już ładnie i dały nam pogadać trochę... Jednak Michał ma dziś dzień marudy i rozpłakał się jak poszłam do WC Wercia pięknie śpiewa... Zuzię potrafi całą P0P brawa dla Nataszki ![]() Evi dobrze że już lepiej Izazula powodzenia, ja ostatnio też więcej wysyłam cv, chyba więcej ogłoszeń jest... Tz dziś też już sporo wysłał, może w końcu wyjdzie słońce ![]() A ja po powrocie się źle poczułam, spać mi się chce strasznie (mimo 2 kaw od rana a zwykle 1 piję), nie moge się dogrzać (ale zimno mam dziś w domu to się nie dziwię) do tego jęki Michała... najchętniej bym się zawinęła w koc i poszła spać. Mam nadzieję że mnie nie rozłoży bo jutro tz ma wolne i chcieliśmy na basen jechać z rana... Asiulkowi mówiłam juz... Dziś zanim pojechałam do Asi byłam w PoloMarkecie. Już wsiadaliśmy do auta i obok zaparkowała kobieta z 2 małych dzieci. Jedno z nich, dziewczynka może ok 1roku spała w foteliku, babka wzięła kilkuletniego chłopca i poszła do sklepu a ta mała została... Myślałam że może do apteki wejdzie (dosłownie 3m od auta i cała przeszklona) ale weszła na salę... W szoku byłam. My zdążyliśmy wsiąść, pozapinać pasy, wyjechać a ona nie wróciła... Zrobiłam fotki i się zastanawiałam co zrobić. Co byście zrobiły? Żałuję że olałam sprawę
|
|
#3067 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() fajnie, że wercia tak usypia moja rozrywkowa dziewczyna, dopóki goście to i ona biega ![]() Cytat:
cała Ty ![]() dobrze że zaczęło śmierdzieć bo by zakwitło tam ![]() Cytat:
![]() z pytaniem co zrobić w takiej sytuacji, nigdy nie zrozumiem jak można dziecko zostawić w aucie Albo bym zaczekała, nie wiem. |
|||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3068 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj mlody bez spania troche bardziej upierdliwy ale ok. Wazne zeby wieczorem miec luz
![]() Libra jak wyszly te ananasy w ciescie? Kupilam dwie puszki ananasow i mam w planie robic na tlusty czwartek
|
|
#3069 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tfu tfu, na noc zapodaj czosnek na giry jak Libra radzi i moze przejdzie ![]() Wsiasc pozapinac pasy i odjechanie to wg mnie dlugo nie trwa hehe. No nie wiem najlepiej dzialac w takich sytuacjach odrazu , ale wiadomo jak jak to bywa . Nastepnym razem jak bedziesz swiadkiem takiego zdarzenia to odrazu zagadaj do rodzica i postrasz telefonem .Ostatnio czytalam, ze tatus zapomnial o coreczce i na 8 h zostawil ja w aucie, matka dziecka chyba po pracy dzwonila do niego i w koncu tatus skumal, ze mala w aucie zostawil A chyba rok czy dwa temu tez byla taka sytuacja tylko ze w lecie i dziecko nie przezylo. Cytat:
Niby jest taka zasada, ze jak zobaczy sie zamknietego psa w aucie to odrazu powinno zawiadomic sie straz , pewnie tak samo postepuje sie w przypadku zamknietego dziecko w aucie . Libra probowalas to quinoe juz ? ja dzis kupilam czarna , ciekawe jaka w smaku . Zakupilam tez miod manuka , mieli u nas w sklepie ze zdrowa zywnoscia .
|
||
|
|
|
#3070 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wieczorna pora spania u nas to też rzecz święta ,nie ważne czy to sylwester czy inna okazja przychodzi 20 idziemy się kąpać i po kąpaniu od razu do spania i tak samo można telewizor oglądać ,rozmawiać ,chodzić normalnie śpi kamieniem u mnie tłusty czwartek będzie po staropolsku rzeby tradycji stało się zadość pączki i faworki robię raz w roku i miałabym nie zjeść ? o nie nie przepuszczę takiej okazji nawyżej później parę dni odpokutuję na niższych węglach ![]() Cytat:
wielka ,głęboka z pokrywą będzie jak znalazł do smażenia pączków ![]() jeszcze czekam na grilową z lidla jak ostatnio były to nie kupiłam i później żałowałam Dobra ale powiedz mi jak to stężenie tego bakteriobójczego sie tam zwiększa albo zmniejsza w tym miodzie bo nasz miód jak jest np. lipowy to nie może być bardziej lipowy albo mniej ,ew. może mieć domieszke innego miodu. To oni muszą z tym miodem manuka coś robić chyba ![]() Nie wiem jak to jest z dziećmi ,pewnie wszystko zależy czy uczulone czy nie.Niby są tam jakieś normy że dziecko do tylu a tylu lat może jeść dziennie np. łyżeczkę tylko ,ja na to nie patrzę mój dostaje codziennie dużą czubatą (bo to taki gęsty) łychę miodu do picia i tyle dziennie spożywa. Cytat:
![]() mały zdrowy i starszy też zdrowy a mnie to nic nie rusza ,kunicą nie dobije ![]() Cytat:
na policję zadzwonić ![]() Cytat:
Cytat:
dobra ,robiłam z mieloną wołowiną i fasolą coś ala chili ,mały się dorwał to mi pół porcji wyżarł ![]() Z mikrofalą to pojechałaś po bandzie chociaz mi też się zdarzy zapomnieć ale do drugiego dnia bo ja często używam ![]() Ja dzisiaj rano zanim wyjechałam z domu to najpierw chyba 10 minut samochód odśnieżałam ,cały zawalony takim mokrym śniegiem póxniej ja do wyjeżdżania ,no nie wyjade za chiny ludowe ,musiałam leciec po łopatę wjazd odśnieżyć i jeszcze po wiadro z popiołem ,mamy wyjazd lekko pod górkę ,kiedyś było normalnie ale zrobili nam chodnik i nowy asfalt wylali na stary i się wszystko podwyższyło
|
|||||||
|
|
|
#3071 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że mu wystarczy zresztą jak tylko przestanie spać w dzień to sam sobie "ustali" ile będzie spał. Na początku może być kiepsko bo będzie tak zmęczony że może być nakręcony, może też wcześniej wstawać. Unormuje się. Powodzenia. Cytat:
|
|
#3072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale na szczęście to tak się skończyło... |
|
|
|
|
#3073 |
|
Zakorzenienie
|
to się Niny tylko tyczy,my ze starym działamy jak normalni ludzie
fakt,nie chorujemy,ale ostatnio w grudniu po katarze mieliśmy ![]() Mrówka przytargałam dzisiaj do domu 4 kaktusy wpadłam do biedry i padłam,nigdy wcześniej takich dziwnych i pięknych kaktusowatych nie widziałam.One takie farbowane chyba są kupiłam takie różowe i fioletowe cudaAnia dostałam dzisiaj cynk o wycofywaniu niektórych pandorowych korali i w wawie koleżanka mi poleciała kupić 2 złoto-srebne na które chorowałam i kupiła mi je z -50% plus jeszcze mam o tyle samo przecenione sreberko.Jeszcze z takim upustem złotek to ja nigdy nie trafiłam. Wiesz jak się cieszę? ![]()
|
#3074 |
|
Zakorzenienie
|
Libra "Stężenie methylglyoxalu zależy od kilku czynników, z jednym z których jest czas dojrzewania miodu. Najlepsze gatunki miodu Manuka dojrzewają w specjalnych beczkach nawet ponad dwa lata, tyle bowiem czasu potrzeba na to, by stężenie methylglyoxalu osiągnęło poziom powyżej 550 mg/kg, co odpowiada oznaczeniu MGO 550+. "
mowisz i masz Tak sie wczytalam i w sumie ta wartosc ktora kupuje UMF 5+ to gdzie niegdzie pisze, ze jedynie co to ma walory smakowe, chyba przejde na 10 +, a raczej napewno , jak skoncze te 500 g . Nie znam sie jeszcze na tych oznaczeniach MGO wiec podaje stareUMF. Babka mi polecila 5+ dla dzieci i chyba o alergie chodzilo , bo mowiam ze to pierwszy raz i tak do tej pory kupowalam . Ja daje moim rano i wieczorem po malej lyzeczce O ILE NIE ZAPOMNE Nie robilam tej quinoi z miesem , mowisz, ze ci maly tak wyjadal , a mowilam, ze wygladaja jak robaczki . Ja dzis zrobilam te chilli co ostatno pokazywalam, OKROPNE , chyba przez to mieso z indyka FEEEE .Moglam dac wolowe. Moj maly dzisiaj spal yyy 3 h ? zachowuje sie teraz normalnie, ale zobaczymy o ktorej pojdzie spac ok 21 go poloze bo wczesniej mi chyba nie zasnie ---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- W zależności od zawartości tego składnika, miody zalecane są na różne problemy zdrowotne, przy czym miód Manuka MGO 30+ jest wyłącznie miodem smakowym ( 5+ MGO 30+ = UMF 5 MGO 100+ = UMF 10+ MGO 250+ = UMF 16+ MGO 400+ = UMF 20+ MGO 550+ = UMF 25+ |
|
|
|
#3075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() super że się tak udało z biżuterią, twoja miłość do tych koralików to "bije po oczach"
|
|
|
|
|
#3076 |
|
Zakorzenienie
|
Monka dojrzewa
pierwsze słyszę , muszę trochę poczytać o tym bo nie za bardzo kapuję jak ten cały proces wygląda jakies bardzo to skomplikowane mi się wydaje
|
|
|
|
#3077 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie to co prawda science-fiction , ale gratuluję ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Najczęściej ciężko jest od razu zareagować, potem dopiero się przemyśli...(ja tak mam) Chyba na zaś najlepiej jak izz radzi- najpierw od razu rodziców postraszyć, a jak nie podziała to na straż miejską chyba... Ana, jakkolwiek stosunek do tych korali mam jak mrówcia, to cieszę się razem z tobą ![]() Ja dziś wdepłam do sklepu gdzie 2 miesiące temu kupiłam kurtkę i była przeceniona o 100zł, ale jakoś mnie to nie ucieszyło ![]() Niemniej mocno przecenione były też różne swetry i jutro chyba tam zajdę w celu zakupowym
|
|
|
#3078 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Niemniej dziękuję z Ciebie taki sam chytrus jaki i ze mnie,więc rozumiem ból
|
|
#3079 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3080 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3081 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
" ![]() Moj mlody tanczy gangnam style O kawusie dodali
|
|
|
|
|
#3082 |
|
Zakorzenienie
|
ło matko, dihydroxyaceton to substancja z samoopalaczy powodująca właśnie to zabarwienie skóra ( i to ona daje ten samoopalaczowy smrodek
).I to sie je, i jeszcze zdrowe jest
|
|
#3083 | |
|
Zakorzenienie
|
MOnka ja nie mówię że to niemożliwe ,tylko zdziwiłam sie że miód może dojrzewać ,bo taki nasz pszczeli jeśli nie jest sfermentowany to on poza zcukrzeniem się nie zmieni nawet miody wyciągnięte z grobowców faraonów zachowały swoje właściwości ,być może to zasługa osobliwego mikroklimatu panującego w piramidzie
![]() Miód który zawiera za dużo wody czyli taki który jeszcze nie dojrzał yyyyy co ja pisałam że nie dojrzewa ![]() Fajna ta kawusia chociaż ja akurat teraz degustuję ostatnie dzisiaj zlałam jagodowo-porzeczkowo-borówkowe ,fajnie grzeje ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Ale cena miodu manuka zaporowa niech ich szlag jasny trafi taniej byłoby się bujnąć do nowej zelandii i tam od pszczelarzy kupić ![]() Tak samo jak z czarnuszką ,ceny kosmiczne
|
|
|
|
|
#3084 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ja tylko wklejam co wyszukam "Za właściwości zdrowotne miodów Manuka odpowiedzialny jest zidentyfikowany przez niemieckiego prof. Thomas’a Henle’a z Politechniki Drezdeńskiej, antybakteryjny składnik występujący m.in. w miodach z Manuka – methylglyoxal, oznaczony symbolem MGO. Methylglyoxal pojawia się na ogół we wszystkich miodach, jednak jego stężenie waha się między 0 a 10 mg/kg. Poziomy zawartości methylglyoxalu w miodach z Manuka, w tym również w produktach Manuka Health New Zealand Ltd., są nawet tysiąckrotnie wyższe. „Podczas badań przeprowadzonych na Politechnice Drezdeńskiej, analizie poddano 40 próbek miodów z całego świata, w tym sześć rodzajów miodu z Manuka z Nowej Zelandii. Średni poziom methylglyoxalu w miodach innych niż z Manuka osiągał wartość 3,1 mg/kg, podczas gdy zagęszczenie tego składnika w sześciu miodach z Manuka wahało się pomiędzy 100 a 1000 mg/kg. Na tej podstawie badacze doszli do wniosku, że aktywność przeciwbakteryjna miodów z Manuka była bezpośrednio związana z poziomem methylglyoxalu” Cytat:
dawaj tu nalewke Taaa odrazu z korzonkami tego drzewa musisz targac bo to chodzi o te drzewo a nie pszczoły Taa , bardzo drogi jest . Im wiecej tego stężenia tym droższy. Ja nasiona z czarnuszki będę mieć w środę , z Turcji jedzie . Także mam za friko , ale olej kupuje tutaj i cena zabójcza.A jak juz jesteśmy przy dojrzewania , to dziś z koleżanka gadalysmy ze my juz 30 na karku mamy i nas chcica wzięła , jej chłop juz sie burzy i mówi ze nie jest maszyna do sexu .
Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-01-28 o 21:09 |
||
|
|
|
#3085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
leczniczo oczywiście Mi chodziło żeby tam miód od pszczelarzy kupić na miejscu ,tylko pewnie nie można przewieźć ![]() Ja kupiłam nasiona czarnuchy cały kilogram to mi na trochę styknie ,do chleba sypię a oleju tez starczy na długo na szczęście ![]() Czy ja wiem czy mi się zapotrzebowanie zwiększyło , jakieś 6 lat temu to może tak ok. 30 a teraz już jakoś mniej ,mój stary się nie burzy wręcz przeciwnie ,niedługo pojedzie to będzie spokój
|
|
|
|
|
#3086 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ile dalas za kg? Olej ci na długo starczy? Ja kupiłam w butelce 200 ml to malutko , no chyba ze go nikt nie pije A o miód Idę czuby położyć, poczytać bajkę. Moja mama kupiła taka głupia książkę ze przy większości płacze jak czytam |
|
|
|
|
#3087 |
|
Zakorzenienie
|
MOnka za czarnuszkę dałam 22zł za ziarna to jeszcze cena znośna a olej mam 250ml no teraz jak mały załapał to będę mu dawać to szybciej pójdzie bo tak to tylko ja brałam
posieję sobie czarnuszki w ogrodzie na lato będę miałam swoje nasiona ,pamiętam u mojej babci to rosło w ogrodzie |
|
|
|
#3088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja tam jak zawsze zapotrzebowanie mam duze
|
|
|
|
|
#3089 |
|
Zakorzenienie
|
Libra w związku z twoim zamiłowaniem do ziół ," dziś "sądzisz czarnuszke a na starość
Eee to taniocha , a robilas z tych ziarenek jakiś napad czy cus ? A może nalewke .Ja tylko z miodem jem, chyba ten miód który teraz kupiłam wymieszam z czarnuszka i odrazu kupię mocniejszy , będę czubkom dawać . Nie czytam im bajki, holota niewychowana , nabijaja sie ze mnie, wariata strugaja i wyszłam.Moj młody dziś jakiś mega złośliwy , ja mu gadam a on do mnie " bla bla bal " , nie słuchał sie dziś wogole , strasznie wredny , dokuczliwy , jakby to nie było moje dziecko to bym mu z miła chęcią " w dupsko dała" . Czytam o rozwoju szescio i siedmiolatka zeby sie wyloozowac z jego zachowaniem bo to niby taki wiek |
|
|
|
#3090 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:19.

chodze i wacham i nie wiem co 

, ja jeszcze 100% uzyteczna
Co do skóry, to ja mam bardziej przesuszoną, swędzącą - mi pomaga maść ochronna z wit.A, ale w ciąży z wit. A nie chciałam ryzykować i się męczyłam.

taniej byłoby się bujnąć do nowej zelandii i tam od pszczelarzy kupić
, będziesz lecieć po kulki gejszy i rosół gotować