Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010 - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-28, 15:29   #3061
monka23
Zakorzenienie

Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010

Gianna dobrze wiedziec w czym sie specjalizujesz .
Probowals krem E45 ? stosujesz regulrne peelingi ? kawa, miod oliwa z oliwek, moze w jakis sposob przyspieszy pozbycie sie tej suchej skory

Libra chodzi o stężenie 1 Methyloglyoxalu w miodzie im wiekszy tym mocniejszy , silniejsze dzialanie bakterjobujcze grzybobojcze . Odznczenia sa 25+, 20 + 24 +, 22 + , 18 + ,15 +, 12+ , 10+ , 6+ , 5+ . Ja bralam ten 5+ zapobiegawczo ,a teraz powinnam kupic silniejszy lecznicy czyli 10+ lub 15+ , ale nie wiem czy dzieciaki moga ten silniejszy .
Kupilas patelnie ?

Kuzwa cos mi wali, ale co chodze i wacham i nie wiem co

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2013-01-28 o 15:32
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-28, 15:38   #3062
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość

Kuzwa cos mi wali, ale co chodze i wacham i nie wiem co
Nie masz kota??

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-28, 15:47   #3063
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Wystarczy te 11h nocne?

Idę kończyć deserek, tylko same galaretki z owocami, tak na szybko, ale ile przyjemności
Mi sie wydaje ze wystarczy, moj spi 12 - 13 , ale czesciej 12 h , bez drzemi w dzien. Nie liczac dzisiaj i wczoraj .

Ja tez jem galaretke , sklepowa.

Libra to malego cos wzielo? czy nie ? a starszy ? jak juz w domu choroba to ciezko sie ustrzec . Moj tz to najgorzej bo antybiotyki ma, mlody mial ta gorczke i teraz pokasluje a z malym jeszcze nie moge sie zdecydowac , ja jeszcze 100% uzyteczna .
Starszy chyba jakies gowne ze szkoly przyniosl , bo od niego sie zaczelo .

Bosz jak mi cos wali w jednym miejscu , ale nie wiem co i nie wiem gdzie .

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Nie masz kota??

Ide poszukac bo zwariuje

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

Dobra chyba mam , w tamtym tyg robilam spaghetti , mlodemu chcialam odgrzac w mikrofali i pewnie odgrzalam, ale juz nie dalam, zapomnialam , zastanawiam sie teraz co on jadl jak nie spaghetti , ale chyba nic nie chcial bo mial wtedy goraczke
Rzadko uzywam mikrofali , patrze teraz a tam spaghetti i plesn
Stary 2013-01-28, 15:53   #3064
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:

Dobra chyba mam , w tamtym tyg robilam spaghetti , mlodemu chcialam odgrzac w mikrofali i pewnie odgrzalam, ale juz nie dalam, zapomnialam , zastanawiam sie teraz co on jadl jak nie spaghetti , ale chyba nic nie chcial bo mial wtedy goraczke

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-28, 15:54   #3065
gianna
Wtajemniczenie

Asiulek zazdroszczę zasypiania Werci. U nas ostatnio jest z tym coraz większy problem - Jula zasypia często ok. 22-23, a to jest zdecydowanie za późno. Chyba nadrabia czas bycia z tatą - ostatnio strasznie tatusiowa się zrobiła
Madzia mi się wydaje, że 11h wystarczy. Gdybym miała Julę specjalnie usypiać na drzemkę, a potem walczyć z zaśnięciem wieczorem to drzemkę bym odpuściła U nas bez drzemki się nie obejdzie, ale często jest to 20-30 minut.
Cytat:
Gianna dobrze wiedziec w czym sie specjalizujesz .
Probowals krem E45 ? stosujesz regulrne peelingi ? kawa, miod oliwa z oliwek, moze w jakis sposob przyspieszy pozbycie sie tej suchej skory
Ja zawodowo nie zajmuję się dietetyką, a bardziej jakością żywności. Ale wykształcenie mam i to zgodne z zainteresowaniami Szkoda, że czasami tak trudno przełożyć teorię na praktykę Co do skóry, to ja mam bardziej przesuszoną, swędzącą - mi pomaga maść ochronna z wit.A, ale w ciąży z wit. A nie chciałam ryzykować i się męczyłam.
A co do spaghetti to dobra jesteś

Edytowane przez gianna
Czas edycji: 2013-01-28 o 15:56
gianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-28, 16:00   #3066
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
My po wizycie lind i Misia. Bez zmian- czyli mała biegała za Michałkiem, obściskiwała go, próbowała na różne sposoby "się zbliżyć" a on niedostępny i tylko mama się liczyła. Ech... biedna ta Wercia, taka mała a już serce jej mężczyzna łamie

jako, że mała zwykle już o 13 a nawet wcześniej śpi to padła od razu. Widziałam przez okno, że lind męczyła się żeby wyjechać z nieodśnieżonego parkingu zanim wyjechała, mała już spała

Oczywiście bez małych sporów się nie obyło ale i tak bardziej ugodowi się zrobili niż byli kiedyś
Mała pochwaliła się trochę swym talentem i pośpiewała trochę do mikrofonu "fasolki". Lind- prawda, że pięknie śpiewa??
Hehe, Michaś kocha skrycie

No pomęczyłam się na tym parkingu ale jak przyjechałam to już wiedziałam że będzie ciężko... ja nie wiem że też nikt tam nie odśnieża? Cud że przejście na chodnik było Cieszę się że nie mieszkam w bloku i nie muszę co dzień tak wjeżdżać i wyjeżdżać.

Michał nie śpi już w dzień ale dziś to mógłby się zdrzemnąć, tak marudny jest że mam go już dość

Spory malutkie. Dzieci bawią się już ładnie i dały nam pogadać trochę... Jednak Michał ma dziś dzień marudy i rozpłakał się jak poszłam do WC

Wercia pięknie śpiewa... Zuzię potrafi całą

P0P brawa dla Nataszki

Evi dobrze że już lepiej

Izazula powodzenia, ja ostatnio też więcej wysyłam cv, chyba więcej ogłoszeń jest... Tz dziś też już sporo wysłał, może w końcu wyjdzie słońce

A ja po powrocie się źle poczułam, spać mi się chce strasznie (mimo 2 kaw od rana a zwykle 1 piję), nie moge się dogrzać (ale zimno mam dziś w domu to się nie dziwię) do tego jęki Michała... najchętniej bym się zawinęła w koc i poszła spać. Mam nadzieję że mnie nie rozłoży bo jutro tz ma wolne i chcieliśmy na basen jechać z rana...

Asiulkowi mówiłam juz... Dziś zanim pojechałam do Asi byłam w PoloMarkecie. Już wsiadaliśmy do auta i obok zaparkowała kobieta z 2 małych dzieci. Jedno z nich, dziewczynka może ok 1roku spała w foteliku, babka wzięła kilkuletniego chłopca i poszła do sklepu a ta mała została... Myślałam że może do apteki wejdzie (dosłownie 3m od auta i cała przeszklona) ale weszła na salę... W szoku byłam. My zdążyliśmy wsiąść, pozapinać pasy, wyjechać a ona nie wróciła... Zrobiłam fotki i się zastanawiałam co zrobić. Co byście zrobiły? Żałuję że olałam sprawę

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-28, 16:22   #3067
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:

Ja muszę powiedzieć, że jestem dumna ze spania (a raczej zasypiania) mojej córki. Otóż tak jest nauczona, ze jak przychodzi pora spania, to nawet jak jest jeszcze pelna werwy to bez gadania idzie, kladzie się i zasypia. nawet jak są goście. Ostatnio w sobotę przyszli do nas znajomi (chrzestna Werki z mężem). Mieli być po 21 wiec pozwoliliśmy jej poczekać (zwykle zasypia do 21). Przyszli, posiedziała z nami 20 minut i na hasło "idziemy spać" posłusznie pomaszerowała do łózka, oczywiście najpierw dała wszystkim buziaki na dobranoc. Zamknęłam jej drzwi, my normalnie funkcjonowaliśmy ,rozmawialiśmy, a ona sobie zasypiała... Nie ma, że jak goście, to można wariować do ktorej sie podoba Strasznie mnie to cieszy

Właśnie poparzyłam sobie policzek od środka gorącą pomidorową. Mam dwa bąble
za szybko jadłaś
fajnie, że wercia tak usypia
moja rozrywkowa dziewczyna, dopóki goście to i ona biega

Cytat:

Bosz jak mi cos wali w jednym miejscu , ale nie wiem co i nie wiem gdzie .

cała Ty

dobrze że zaczęło śmierdzieć bo by zakwitło tam

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość

No pomęczyłam się na tym parkingu ale jak przyjechałam to już
Asiulkowi mówiłam juz... Dziś zanim pojechałam do Asi byłam w PoloMarkecie. Już wsiadaliśmy do auta i obok zaparkowała kobieta z 2 małych dzieci. Jedno z nich, dziewczynka może ok 1roku spała w foteliku, babka wzięła kilkuletniego chłopca i poszła do sklepu a ta mała została... Myślałam że może do apteki wejdzie (dosłownie 3m od auta i cała przeszklona) ale weszła na salę... W szoku byłam. My zdążyliśmy wsiąść, pozapinać pasy, wyjechać a ona nie wróciła... Zrobiłam fotki i się zastanawiałam co zrobić. Co byście zrobiły? Żałuję że olałam sprawę
hmmm ja chyba po powrocie bym już dzwoniła na straż miejską
z pytaniem co zrobić w takiej sytuacji,
nigdy nie zrozumiem jak można dziecko zostawić w aucie niech mała się obudzi, ktoś ją wystraszy, jakieś dziecko trzasnie w szybe.
Albo bym zaczekała, nie wiem.
nataszka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-28, 16:31   #3068
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Dzisiaj mlody bez spania troche bardziej upierdliwy ale ok. Wazne zeby wieczorem miec luz

Libra jak wyszly te ananasy w ciescie? Kupilam dwie puszki ananasow i mam w planie robic na tlusty czwartek

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-28, 17:09   #3069
monka23
Zakorzenienie

Cytat:

A ja po powrocie się źle poczułam, spać mi się chce strasznie (mimo 2 kaw od rana a zwykle 1 piję), nie moge się dogrzać (ale zimno mam dziś w domu to się nie dziwię) do tego jęki Michała... najchętniej bym się zawinęła w koc i poszła spać. Mam nadzieję że mnie nie rozłoży bo jutro tz ma wolne i chcieliśmy na basen jechać z rana...

tfu tfu, na noc zapodaj czosnek na giry jak Libra radzi i moze przejdzie

Wsiasc pozapinac pasy i odjechanie to wg mnie dlugo nie trwa hehe. No nie wiem najlepiej dzialac w takich sytuacjach odrazu , ale wiadomo jak jak to bywa . Nastepnym razem jak bedziesz swiadkiem takiego zdarzenia to odrazu zagadaj do rodzica i postrasz telefonem .

Ostatnio czytalam, ze tatus zapomnial o coreczce i na 8 h zostawil ja w aucie, matka dziecka chyba po pracy dzwonila do niego i w koncu tatus skumal, ze mala w aucie zostawil . Naszczescie nic sie nie stalo.
A chyba rok czy dwa temu tez byla taka sytuacja tylko ze w lecie i dziecko nie przezylo.

Cytat:
Napisane przez nataszka25 Pokaż wiadomość

cała Ty

hmmm ja chyba po powrocie bym już dzwoniła na straż miejską
z pytaniem co zrobić w takiej sytuacji,
nigdy nie zrozumiem jak można dziecko zostawić w aucie niech mała się obudzi, ktoś ją wystraszy, jakieś dziecko trzasnie w szybe.
Albo bym zaczekała, nie wiem.
ty, no zaczelam az siebie wachac, bo myslalam ze to moze ode mnie

Niby jest taka zasada, ze jak zobaczy sie zamknietego psa w aucie to odrazu powinno zawiadomic sie straz , pewnie tak samo postepuje sie w przypadku zamknietego dziecko w aucie .

Libra probowalas to quinoe juz ? ja dzis kupilam czarna , ciekawe jaka w smaku .
Zakupilam tez miod manuka , mieli u nas w sklepie ze zdrowa zywnoscia .
Stary 2013-01-28, 17:58   #3070
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Ile godzin takie dzieci w wieku naszych muszą spać na dobę? Wystarczy te 11h nocne?
wystarczy ,mój też tyle śpi
Cytat:
madzia- wydaje mi się, że te 11 godzin starczy. A może jak definitywnie zaprzestaniesz klaść go na drzemki to sobie sen nocny troszkę wydłuży. Moja śpi przeważnie 12-13 godzin licząc spanie dzienne ale bywało i tak, ze max 11 spała. Będzie spal ile będzie potrzebował... tak myślę. Jesli on juz sam nie potrzebuje tego snu w dzień a i Tobie to będzie na rękę to po co na siłę to robić...

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ----------

Ja muszę powiedzieć, że jestem dumna ze spania (a raczej zasypiania) mojej córki. Otóż tak jest nauczona, ze jak przychodzi pora spania, to nawet jak jest jeszcze pelna werwy to bez gadania idzie, kladzie się i zasypia. nawet jak są goście. Ostatnio w sobotę przyszli do nas znajomi (chrzestna Werki z mężem). Mieli być po 21 wiec pozwoliliśmy jej poczekać (zwykle zasypia do 21). Przyszli, posiedziała z nami 20 minut i na hasło "idziemy spać" posłusznie pomaszerowała do łózka, oczywiście najpierw dała wszystkim buziaki na dobranoc. Zamknęłam jej drzwi, my normalnie funkcjonowaliśmy ,rozmawialiśmy, a ona sobie zasypiała... Nie ma, że jak goście, to można wariować do ktorej sie podoba Strasznie mnie to cieszy

u nas spanie nocne po zaprzestaniu drzemek się wydłużyło o ok. 2 godz.
Wieczorna pora spania u nas to też rzecz święta ,nie ważne czy to sylwester czy inna okazja przychodzi 20 idziemy się kąpać i po kąpaniu od razu do spania i tak samo można telewizor oglądać ,rozmawiać ,chodzić normalnie śpi kamieniem
Cytat:
Napisane przez gianna Pokaż wiadomość
Tylko szkoda, że Tłusty Czwartek po drodze
u mnie tłusty czwartek będzie po staropolsku rzeby tradycji stało się zadość pączki i faworki robię raz w roku i miałabym nie zjeść ? o nie nie przepuszczę takiej okazji nawyżej później parę dni odpokutuję na niższych węglach
Cytat:
Libra chodzi o stężenie 1 Methyloglyoxalu w miodzie im wiekszy tym mocniejszy , silniejsze dzialanie bakterjobujcze grzybobojcze . Odznczenia sa 25+, 20 + 24 +, 22 + , 18 + ,15 +, 12+ , 10+ , 6+ , 5+ . Ja bralam ten 5+ zapobiegawczo ,a teraz powinnam kupic silniejszy lecznicy czyli 10+ lub 15+ , ale nie wiem czy dzieciaki moga ten silniejszy .
Kupilas patelnie ?
Patelnie kupiłam jest za je bi sta wielka ,głęboka z pokrywą będzie jak znalazł do smażenia pączków
jeszcze czekam na grilową z lidla jak ostatnio były to nie kupiłam i później żałowałam
Dobra ale powiedz mi jak to stężenie tego bakteriobójczego sie tam zwiększa albo zmniejsza w tym miodzie bo nasz miód jak jest np. lipowy to nie może być bardziej lipowy albo mniej ,ew. może mieć domieszke innego miodu.
To oni muszą z tym miodem manuka coś robić chyba
Nie wiem jak to jest z dziećmi ,pewnie wszystko zależy czy uczulone czy nie.Niby są tam jakieś normy że dziecko do tylu a tylu lat może jeść dziennie np. łyżeczkę tylko ,ja na to nie patrzę mój dostaje codziennie dużą czubatą (bo to taki gęsty) łychę miodu do picia i tyle dziennie spożywa.
Cytat:

Libra to malego cos wzielo? czy nie ? a starszy ? jak juz w domu choroba to ciezko sie ustrzec . Moj tz to najgorzej bo antybiotyki ma, mlody mial ta gorczke i teraz pokasluje a z malym jeszcze nie moge sie zdecydowac , ja jeszcze 100% uzyteczna .
Starszy chyba jakies gowne ze szkoly przyniosl , bo od niego sie zaczelo .
Wzięło mojego starego ,rano wstał całe gardło zawalone ale nażłopał się tego syropu z czosnku i przeszło mu już.Jeszcze dostanie grzańca na wieczór ,naruszę moje zapasy trójniaczka
mały zdrowy i starszy też zdrowy a mnie to nic nie rusza ,kunicą nie dobije
Cytat:
Napisane przez gianna Pokaż wiadomość
Ja zawodowo nie zajmuję się dietetyką, a bardziej jakością żywności. Ale wykształcenie mam i to zgodne z zainteresowaniami
fajny zawód ,zgodny również z moimi zainteresowaniami
Cytat:
Co byście zrobiły? Żałuję że olałam sprawę
na policję zadzwonić
Cytat:
Libra jak wyszly te ananasy w ciescie? Kupilam dwie puszki ananasow i mam w planie robic na tlusty czwartek
wpałaszowali wszystko to dobre
Cytat:
Libra probowalas to quinoe juz ? ja dzis kupilam czarna , ciekawe jaka w smaku .
Zakupilam tez miod manuka , mieli u nas w sklepie ze zdrowa zywnoscia .
próbowałam ,jak robale wygląda dobra ,robiłam z mieloną wołowiną i fasolą coś ala chili ,mały się dorwał to mi pół porcji wyżarł

Z mikrofalą to pojechałaś po bandzie
chociaz mi też się zdarzy zapomnieć ale do drugiego dnia bo ja często używam

Ja dzisiaj rano zanim wyjechałam z domu to najpierw chyba 10 minut samochód odśnieżałam ,cały zawalony takim mokrym śniegiem
póxniej ja do wyjeżdżania ,no nie wyjade za chiny ludowe ,musiałam leciec po łopatę wjazd odśnieżyć i jeszcze po wiadro z popiołem ,mamy wyjazd lekko pod górkę ,kiedyś było normalnie ale zrobili nam chodnik i nowy asfalt wylali na stary i się wszystko podwyższyło
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-28, 18:14   #3071
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Ja od dzisiaj już definitywnie kończe z młodego spaniem w dzień. Już nie mam na to nerwów. Uspać go idzie łatwo, ale np dzisiaj o 13 muszę po Eryka iść do szkoły, jesteśmy w domu o 14.30, to najwcześniej mogłabym go ululać o 15-15.30 z godzinę musi spać żeby to miało jakiś sens, a później o 21 on lata jak nakręcony do 23.
Ile godzin takie dzieci w wieku naszych muszą spać na dobę? Wystarczy te 11h nocne?

U nas też roztopy, ale co za tym idzie wkońcu można śnieżkę zrobić lub bałwana choć na chwilę.

Idę kończyć deserek, tylko same galaretki z owocami, tak na szybko, ale ile przyjemności
Byłyśmy przed 16-tą zrobić bałwanka i udał się piękny

Myślę, że mu wystarczy zresztą jak tylko przestanie spać w dzień to sam sobie "ustali" ile będzie spał. Na początku może być kiepsko bo będzie tak zmęczony że może być nakręcony, może też wcześniej wstawać. Unormuje się.
Powodzenia.

Cytat:

Nie wiem co bym zrobiła. Jak widzę, że ktoś zostawia dziecko w aucie zadaję pytanie czy się nie boi. W końcu jak starsze to może wpaść na jakiś głupi pomysł. Może się tak zdarzyć, że ktoś nie zdąży zahamować i walnie w auto, ech... . Za dużą wyobraźnię mam
Stary 2013-01-28, 18:24   #3072
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Byłyśmy przed 16-tą zrobić bałwanka i udał się piękny

Myślę, że mu wystarczy zresztą jak tylko przestanie spać w dzień to sam sobie "ustali" ile będzie spał. Na początku może być kiepsko bo będzie tak zmęczony że może być nakręcony, może też wcześniej wstawać. Unormuje się.
Powodzenia.

Nie wiem co bym zrobiła. Jak widzę, że ktoś zostawia dziecko w aucie zadaję pytanie czy się nie boi. W końcu jak starsze to może wpaść na jakiś głupi pomysł. Może się tak zdarzyć, że ktoś nie zdąży zahamować i walnie w auto, ech... . Za dużą wyobraźnię mam
znajomej synek został w aucie i spuścił ręczny, auto pojechało w tył na jedno auto potem na drugie... i rodzice mieli wydatek...
ale na szczęście to tak się skończyło...
Stary 2013-01-28, 18:25   #3073
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
A po co Wam, twardzielom, wiecznie zdrowym??

to się Niny tylko tyczy,my ze starym działamy jak normalni ludzie
fakt,nie chorujemy,ale ostatnio w grudniu po katarze mieliśmy

Mrówka przytargałam dzisiaj do domu 4 kaktusy wpadłam do biedry i padłam,nigdy wcześniej takich dziwnych i pięknych kaktusowatych nie widziałam.One takie farbowane chyba są kupiłam takie różowe i fioletowe cuda plus przypadkiem dorwałam biało różowe/fioletowe 4 mini doniczki do nich.Ślicznie wyglądają razem

Ania dostałam dzisiaj cynk o wycofywaniu niektórych pandorowych korali i w wawie koleżanka mi poleciała kupić 2 złoto-srebne na które chorowałam i kupiła mi je z -50% plus jeszcze mam o tyle samo przecenione sreberko.Jeszcze z takim upustem złotek to ja nigdy nie trafiłam.
Wiesz jak się cieszę? wiesz

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-28, 18:36   #3074
monka23
Zakorzenienie

Libra "Stężenie methylglyoxalu zależy od kilku czynników, z jednym z których jest czas dojrzewania miodu. Najlepsze gatunki miodu Manuka dojrzewają w specjalnych beczkach nawet ponad dwa lata, tyle bowiem czasu potrzeba na to, by stężenie methylglyoxalu osiągnęło poziom powyżej 550 mg/kg, co odpowiada oznaczeniu MGO 550+. " mowisz i masz , ale wiecej nie pytaj, bo badan skladu chemicznego i zachodzacych reakcj nie przeprowadzilam

Tak sie wczytalam i w sumie ta wartosc ktora kupuje UMF 5+ to gdzie niegdzie pisze, ze jedynie co to ma walory smakowe, chyba przejde na 10 +, a raczej napewno , jak skoncze te 500 g . Nie znam sie jeszcze na tych oznaczeniach MGO wiec podaje stareUMF.

Babka mi polecila 5+ dla dzieci i chyba o alergie chodzilo , bo mowiam ze to pierwszy raz i tak do tej pory kupowalam . Ja daje moim rano i wieczorem po malej lyzeczce O ILE NIE ZAPOMNE

Nie robilam tej quinoi z miesem , mowisz, ze ci maly tak wyjadal , a mowilam, ze wygladaja jak robaczki . Ja dzis zrobilam te chilli co ostatno pokazywalam, OKROPNE , chyba przez to mieso z indyka FEEEE .Moglam dac wolowe. chyba wywale.

Moj maly dzisiaj spal yyy 3 h ? zachowuje sie teraz normalnie, ale zobaczymy o ktorej pojdzie spac ok 21 go poloze bo wczesniej mi chyba nie zasnie

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

W zależności od zawartości tego składnika, miody zalecane są na różne problemy zdrowotne, przy czym miód Manuka MGO 30+ jest wyłącznie miodem smakowym ( 5+ ), zaś miody Manuka MGO 400+ i MGO 550+ to miody o bardzo wysokich właściwościach antybakteryjnych i zdrowotnych. Miody o symbolach MGO 100+ i MGO 250+ stosowane są w celu wzmocnienia odporności organizmu oraz polepszenia ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. - czyli teraz ten jednak bede kupowac, wczesniej nie widzialam tego info
MGO 30+ = UMF 5
MGO 100+ = UMF 10+
MGO 250+ = UMF 16+
MGO 400+ = UMF 20+
MGO 550+ = UMF 25+
Stary 2013-01-28, 18:36   #3075
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
to się Niny tylko tyczy,my ze starym działamy jak normalni ludzie
fakt,nie chorujemy,ale ostatnio w grudniu po katarze mieliśmy

Mrówka przytargałam dzisiaj do domu 4 kaktusy wpadłam do biedry i padłam,nigdy wcześniej takich dziwnych i pięknych kaktusowatych nie widziałam.One takie farbowane chyba są kupiłam takie różowe i fioletowe cuda plus przypadkiem dorwałam biało różowe/fioletowe 4 mini doniczki do nich.Ślicznie wyglądają razem

Ania dostałam dzisiaj cynk o wycofywaniu niektórych pandorowych korali i w wawie koleżanka mi poleciała kupić 2 złoto-srebne na które chorowałam i kupiła mi je z -50% plus jeszcze mam o tyle samo przecenione sreberko.Jeszcze z takim upustem złotek to ja nigdy nie trafiłam.
Wiesz jak się cieszę? wiesz
pokaż pokaż, zrób zdjęcie kaktusikom

super że się tak udało z biżuterią, twoja miłość do tych koralików to "bije po oczach"
Stary 2013-01-28, 18:40   #3076
libra777
Zakorzenienie

Monka dojrzewa pierwsze słyszę , muszę trochę poczytać o tym bo nie za bardzo kapuję jak ten cały proces wygląda
jakies bardzo to skomplikowane mi się wydaje
Stary 2013-01-28, 19:53   #3077
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:

brawo! dla mnie to co prawda science-fiction, ale gratuluję
Cytat:
.
fuj
Cytat:
oby cię nic nie wzięło

Najczęściej ciężko jest od razu zareagować, potem dopiero się przemyśli...(ja tak mam)
Chyba na zaś najlepiej jak izz radzi- najpierw od razu rodziców postraszyć, a jak nie podziała to na straż miejską chyba...

Ana, jakkolwiek stosunek do tych korali mam jak mrówcia, to cieszę się razem z tobą

Ja dziś wdepłam do sklepu gdzie 2 miesiące temu kupiłam kurtkę i była przeceniona o 100zł, ale jakoś mnie to nie ucieszyło
Niemniej mocno przecenione były też różne swetry i jutro chyba tam zajdę w celu zakupowym

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-28, 20:08   #3078
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
pokaż pokaż, zrób zdjęcie kaktusikom

super że się tak udało z biżuterią, twoja miłość do tych koralików to "bije po oczach"
eee ja nie wrzucam zdjęć do sieci
Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
Ana, jakkolwiek stosunek do tych korali mam jak mrówcia, to cieszę się razem z tobą

Ja dziś wdepłam do sklepu gdzie 2 miesiące temu kupiłam kurtkę i była przeceniona o 100zł, ale jakoś mnie to nie ucieszyło ;)
Niemniej mocno przecenione były też różne swetry i jutro chyba tam zajdę w celu zakupowym
wiesz swój swego tylko zrozumie,a tutaj tylko Ania jedzie razem ze mną w tym szaleństwie
Niemniej dziękuję

z Ciebie taki sam chytrus jaki i ze mnie,więc rozumiem ból

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2013-01-28, 20:11   #3079
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
e
z Ciebie taki sam chytrus jaki i ze mnie,więc rozumiem ból
prawda?

Stary 2013-01-28, 20:13   #3080
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
prawda?
no przeca,że tak

Stary 2013-01-28, 20:42   #3081
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Monka dojrzewa pierwsze słyszę , muszę trochę poczytać o tym bo nie za bardzo kapuję jak ten cały proces wygląda
jakies bardzo to skomplikowane mi się wydaje
„Kolejnym dowodem potwierdzającym zdrowotne działanie miodów Manuka są badania prowadzone na Uniwersytecie Waikato. Dr Manley-Harris wraz z zespołem odkrył źródło antybakteryjnych właściwości miodu. Okazało się, że związek chemiczny – dihydroksyaceton (DHA), obecny w miodzie Manuka, wraz z dojrzewaniem miodu zmienia się w methylglyoxal” – dodaje Kerry Paul, Dyrektor Generalny Manuka Health New Zealand Ltd.
"

Moj mlody tanczy gangnam style padlam jak tym rekami wywija

O kawusie dodali
Stary 2013-01-28, 20:45   #3082
evitka21
Zakorzenienie

ło matko, dihydroxyaceton to substancja z samoopalaczy powodująca właśnie to zabarwienie skóra ( i to ona daje ten samoopalaczowy smrodek ).
I to sie je, i jeszcze zdrowe jest

Stary 2013-01-28, 20:59   #3083
libra777
Zakorzenienie

MOnka ja nie mówię że to niemożliwe ,tylko zdziwiłam sie że miód może dojrzewać ,bo taki nasz pszczeli jeśli nie jest sfermentowany to on poza zcukrzeniem się nie zmieni nawet miody wyciągnięte z grobowców faraonów zachowały swoje właściwości ,być może to zasługa osobliwego mikroklimatu panującego w piramidzie
Miód który zawiera za dużo wody czyli taki który jeszcze nie dojrzał
yyyyy co ja pisałam że nie dojrzewa no dojrzewa co za kretyn ze mnie ,ale w ramkach jeszcze w ulach musi odparować odpowiednio bo jak się za szybko odwiruje to bimberek się zrobi

Fajna ta kawusia chociaż ja akurat teraz degustuję ostatnie
dzisiaj zlałam jagodowo-porzeczkowo-borówkowe ,fajnie grzeje

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ----------

Cytat:
ło matko, dihydroxyaceton to substancja z samoopalaczy powodująca właśnie to zabarwienie skóra ( i to ona daje ten samoopalaczowy smrodek ).
Evi ? zaraz zaraz Ty chemii uczysz

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Ale cena miodu manuka zaporowa niech ich szlag jasny trafi taniej byłoby się bujnąć do nowej zelandii i tam od pszczelarzy kupić
Tak samo jak z czarnuszką ,ceny kosmiczne jak na nasze polskie warunki oczywiście
Stary 2013-01-28, 21:07   #3084
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Juz chyba nie ma tego związku chemicznego , bo zachodzi reakcja biochemiczna i zmienia sie on na ten methylglyoxalum, któremu przypisuje sie właściwości lecznicze . Ja tylko wklejam co wyszukam

"Za właściwości zdrowotne miodów Manuka odpowiedzialny jest zidentyfikowany przez niemieckiego prof. Thomas’a Henle’a z Politechniki Drezdeńskiej, antybakteryjny składnik występujący m.in. w miodach z Manuka – methylglyoxal, oznaczony symbolem MGO. Methylglyoxal pojawia się na ogół we wszystkich miodach, jednak jego stężenie waha się między 0 a 10 mg/kg. Poziomy zawartości methylglyoxalu w miodach z Manuka, w tym również w produktach Manuka Health New Zealand Ltd., są nawet tysiąckrotnie wyższe. „Podczas badań przeprowadzonych na Politechnice Drezdeńskiej, analizie poddano 40 próbek miodów z całego świata, w tym sześć rodzajów miodu z Manuka z Nowej Zelandii. Średni poziom methylglyoxalu w miodach innych niż z Manuka osiągał wartość 3,1 mg/kg, podczas gdy zagęszczenie tego składnika w sześciu miodach z Manuka wahało się pomiędzy 100 a 1000 mg/kg. Na tej podstawie badacze doszli do wniosku, że aktywność przeciwbakteryjna miodów z Manuka była bezpośrednio związana z poziomem methylglyoxalu”

Cytat:
MOnka ja nie mówię że to niemożliwe ,tylko zdziwiłam sie że miód może dojrzewać ,bo taki nasz pszczeli jeśli nie jest sfermentowany to on poza zcukrzeniem się nie zmieni nawet miody wyciągnięte z grobowców faraonów zachowały swoje właściwości ,być może to zasługa osobliwego mikroklimatu panującego w piramidzie
Miód który zawiera za dużo wody czyli taki który jeszcze nie dojrzał
yyyyy co ja pisałam że nie dojrzewa no dojrzewa co za kretyn ze mnie ,ale w ramkach jeszcze w ulach musi odparować odpowiednio bo jak się za szybko odwiruje to bimberek się zrobi

Fajna ta kawusia chociaż ja akurat teraz degustuję ostatnie
dzisiaj zlałam jagodowo-porzeczkowo-borówkowe ,fajnie grzeje

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ----------

Evi ? zaraz zaraz Ty chemii uczysz

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Ale cena miodu manuka zaporowa niech ich szlag jasny trafi taniej byłoby się bujnąć do nowej zelandii i tam od pszczelarzy kupić
Tak samo jak z czarnuszką ,ceny kosmiczne jak na nasze polskie warunki oczywiście

dawaj tu nalewke

Taaa odrazu z korzonkami tego drzewa musisz targac bo to chodzi o te drzewo a nie pszczoły

Taa , bardzo drogi jest . Im wiecej tego stężenia tym droższy. Ja nasiona z czarnuszki będę mieć w środę , z Turcji jedzie . Także mam za friko , ale olej kupuje tutaj i cena zabójcza.

A jak juz jesteśmy przy dojrzewania , to dziś z koleżanka gadalysmy ze my juz 30 na karku mamy i nas chcica wzięła , jej chłop juz sie burzy i mówi ze nie jest maszyna do sexu , te przed 30 i po , zauwazylyscie zwiększenie zapotrzebowania na jazdę konna? .

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2013-01-28 o 21:09
Stary 2013-01-28, 21:17   #3085
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
dawaj tu nalewke

Taaa odrazu z korzonkami tego drzewa musisz targac bo to chodzi o te drzewo a nie pszczoły

Taa , bardzo drogi jest . Im wiecej tego stężenia tym droższy. Ja nasiona z czarnuszki będę mieć w środę , z Turcji jedzie . Także mam za friko , ale olej kupuje tutaj i cena zabójcza.

A jak juz jesteśmy przy dojrzewania , to dziś z koleżanka gadalysmy ze my juz 30 na karku mamy i nas chcica wzięła , jej chłop juz sie burzy i mówi ze nie jest maszyna do sexu , te przed 30 i po , zauwazylyscie zwiększenie zapotrzebowania na jazdę konna? .
nalewke to będę jeszcze z propolisu robić leczniczo oczywiście
Mi chodziło żeby tam miód od pszczelarzy kupić na miejscu ,tylko pewnie nie można przewieźć

Ja kupiłam nasiona czarnuchy cały kilogram to mi na trochę styknie ,do chleba sypię a oleju tez starczy na długo na szczęście

Czy ja wiem czy mi się zapotrzebowanie zwiększyło , jakieś 6 lat temu to może tak ok. 30 a teraz już jakoś mniej ,mój stary się nie burzy wręcz przeciwnie ,niedługo pojedzie to będzie spokój
Stary 2013-01-28, 21:29   #3086
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
nalewke to będę jeszcze z propolisu robić leczniczo oczywiście
Mi chodziło żeby tam miód od pszczelarzy kupić na miejscu ,tylko pewnie nie można przewieźć

Ja kupiłam nasiona czarnuchy cały kilogram to mi na trochę styknie ,do chleba sypię a oleju tez starczy na długo na szczęście

Czy ja wiem czy mi się zapotrzebowanie zwiększyło , jakieś 6 lat temu to może tak ok. 30 a teraz już jakoś mniej ,mój stary się nie burzy wręcz przeciwnie ,niedługo pojedzie to będzie spokój
No właśnie czyli ta 30 jest taka horny .

Ile dalas za kg? Olej ci na długo starczy? Ja kupiłam w butelce 200 ml to malutko , no chyba ze go nikt nie pije . Muszę kupić nowa butelkę .
A o miód myslam ze pszczoły chciałas jumac .

Idę czuby położyć, poczytać bajkę. Moja mama kupiła taka głupia książkę ze przy większości płacze jak czytam
Stary 2013-01-28, 21:36   #3087
libra777
Zakorzenienie

MOnka za czarnuszkę dałam 22zł za ziarna to jeszcze cena znośna a olej mam 250ml no teraz jak mały załapał to będę mu dawać to szybciej pójdzie bo tak to tylko ja brałam
posieję sobie czarnuszki w ogrodzie na lato będę miałam swoje nasiona ,pamiętam u mojej babci to rosło w ogrodzie
Stary 2013-01-28, 21:47   #3088
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Juz chyba nie ma tego związku chemicznego , bo zachodzi reakcja biochemiczna i zmienia sie on na ten methylglyoxalum, któremu przypisuje sie właściwości lecznicze . Ja tylko wklejam co wyszukam

"Za właściwości zdrowotne miodów Manuka odpowiedzialny jest zidentyfikowany przez niemieckiego prof. Thomas’a Henle’a z Politechniki Drezdeńskiej, antybakteryjny składnik występujący m.in. w miodach z Manuka – methylglyoxal, oznaczony symbolem MGO. Methylglyoxal pojawia się na ogół we wszystkich miodach, jednak jego stężenie waha się między 0 a 10 mg/kg. Poziomy zawartości methylglyoxalu w miodach z Manuka, w tym również w produktach Manuka Health New Zealand Ltd., są nawet tysiąckrotnie wyższe. „Podczas badań przeprowadzonych na Politechnice Drezdeńskiej, analizie poddano 40 próbek miodów z całego świata, w tym sześć rodzajów miodu z Manuka z Nowej Zelandii. Średni poziom methylglyoxalu w miodach innych niż z Manuka osiągał wartość 3,1 mg/kg, podczas gdy zagęszczenie tego składnika w sześciu miodach z Manuka wahało się pomiędzy 100 a 1000 mg/kg. Na tej podstawie badacze doszli do wniosku, że aktywność przeciwbakteryjna miodów z Manuka była bezpośrednio związana z poziomem methylglyoxalu”

dawaj tu nalewke

Monka jestes udana

ja tam jak zawsze zapotrzebowanie mam duze
Stary 2013-01-28, 21:58   #3089
monka23
Zakorzenienie

Libra w związku z twoim zamiłowaniem do ziół ," dziś "sądzisz czarnuszke a na starość

Eee to taniocha , a robilas z tych ziarenek jakiś napad czy cus ? A może nalewke , czarnuszkowa naleweczka najlepsza z raneczka .
Ja tylko z miodem jem, chyba ten miód który teraz kupiłam wymieszam z czarnuszka i odrazu kupię mocniejszy , będę czubkom dawać .

Nie czytam im bajki, holota niewychowana , nabijaja sie ze mnie, wariata strugaja i wyszłam.

Moj młody dziś jakiś mega złośliwy , ja mu gadam a on do mnie " bla bla bal " , nie słuchał sie dziś wogole , strasznie wredny , dokuczliwy , jakby to nie było moje dziecko to bym mu z miła chęcią " w dupsko dała" . Czytam o rozwoju szescio i siedmiolatka zeby sie wyloozowac z jego zachowaniem bo to niby taki wiek BUNT 6 -LATKA .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image.jpg (125,2 KB, 13 załadowań)
Stary 2013-01-28, 22:00   #3090
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Monka jestes udana

ja tam jak zawsze zapotrzebowanie mam duze
Poczekaj jak ci 30 styknie , będziesz lecieć po kulki gejszy i rosół gotować
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości