MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. V - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-01, 11:24   #4741
Moderna
Zakorzenienie

Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. V

Widze, ze poruszylyscie temat odwiedzin

No ja przede wszystkim w szpitalu nie mam ochoty na odwiedziny, zycze sobie tylko meza
a w domu juz chyba inaczej.. moj maz mnie rozumie i wie, ze jezeli bede sie zle czula to rodzina na odwiedziny musi poczekac (ale wlasnie wsparcie meza jest najwazniejsze ).. na razie tylko tak sobie gdybalismy i doszlismy do wniosku, ze to zalezy od porodu, czy bedzie lżejszy, ciezki, komplikacje, samopoczucie po itd., wtedy zadecydujemy kiedy zaprosic gosci .. i kazdy rozsadny czlowiek powinien to zaakceptowac.. a gosci bez zapowiedzi to sobie nie wyobrazam, mam nadzieje, ze nam sie to nie przytrafi (choc na pewno nikogo za drzwi nie wyrzuce )
Stary 2013-02-01, 11:24   #4742
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
no to Laseczki Nadstawiać Pysiorki LEJE COLI

Cytat:
Napisane przez Chanel_Coco Pokaż wiadomość
Dziś skończone 36 tc, czyli rozpoczynam 37 tc ale ten czas pędzi..

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
, chociaż bardzo wiele zależy od pogody bo może byc np i +10 i -10 ale to jeste właśnie tylko droga do i z samochodu
No właśnie ciężko gdybać 2 miesiące wcześniej, uzależnię to od pogody danego dnia...

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Zbieram moje 4 litery + 4 litery synalinki i idziemy na wizytę Ciekawe co tam u mojego łobuza słychać...no i oczywiście jak tam jego kilogramy bo obstawiam, że 2 już są

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
dzwonilam wlasnie do przychodni w sprawie wynikow obciazenia glukoza, no i mowi mi ze, wszystko w porzadku - wyniki na czczo 60, glukoza 75g po godzinie 153 ..
ale nie mialam mierzonego poziomu cukru po 2 godzinach.. hmm..

a z tego co pamietam do 140 jeszcze miesci sie w normie..
pewnie mimo wszystko ogranicze produkty z wysokim indeksem..

doczytalam, ze po godzinie wynik jest wyzszy, po kolejnej godzinie spada.. wiec pewnie do tych ponizej 140 by doszedl..

No ale ewidntnie jakiś problem z nietolerancją glukozy jest, choć pewnie nie uznają tego za cukrzycę ciążową, zdrowi ludzie nie mają takich poziomów ile by słodkiego nie zjedli / robiłam testy na Mężu więc wiem ) więc myślę że rozsądnie byłoby przyglądać się jednak temu co się je
Stary 2013-02-01, 11:25   #4743
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Chocoblue Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedzi, czasem (szczególnie jeśli to pierwsze dziecko) potrzebuje się potwierdzenia, że się dobrze myśli Jeśli macie ochotę rozwiać jeszcze moje kolejne wątpliwości to zapraszam
1. Po urodzeniu dziecku podobno się podaje witaminę D i K. Czy obie są na receptę i kto i kiedy mi tę receptę wypisze ?
2. Wizyta patronażowa lekarza - kiedy zgłosić dziecko do przychodni, no i w ogóle lekarz rodzinny czy lepiej pediatra, gdzie się zapisać.
Cały ten system zdrowotny jest dla mnie czarną magią i trudno się połapać co i jak
1 - nie mam pojęcia
2 - dziecko zgłasza ojciec zaraz po narodzinach do przychodni do której jesteście zapisani, chyba idzie z jakimś dokumentem ze szpitala (tu pewna nie jestem), w każdym razie dopiero po narodzinach, ale jak najszybciej, bo jak wrócicie do domu ma obowiązek odwiedzić was położna środowiskowa kilka razy (w praktyce różnie bywa).
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 11:26   #4744
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
po godzinie wynik ma prawo być sporo wyższy niż po 2, nie pamiętam bo gin mi na szybko mówił, ale wydaje mi się, że po godzinie norma jest do 160-180 nawet.
aaaa dzieki

czyli jak pielegniarka mi mowi, ze ok.. to chiba ok
Stary 2013-02-01, 11:28   #4745
Chocoblue
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
2 - dziecko zgłasza ojciec zaraz po narodzinach do przychodni do której jesteście zapisani, chyba idzie z jakimś dokumentem ze szpitala (tu pewna nie jestem), w każdym razie dopiero po narodzinach, ale jak najszybciej, bo jak wrócicie do domu ma obowiązek odwiedzić was położna środowiskowa kilka razy (w praktyce różnie bywa).
Właśnie mam wrażenie, że położna i lekarz to dwie różne sprawy. Do położnej już jestem zapisana - ona nie jest związana z żadną przychodnią tylko rejonem miasta i lekarza chyba osobno muszę wybrać.

Chocoblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 11:30   #4746
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Wrzucę za to zdjęcia z 32 tc, będąc dumnie na końcówce 33. I pokażę jeszcze mojego synka

Cytat:
Luty, luty - najpierw Tłusty Czwartek, później Walentynki a później witamy na świecie Dragusiowego malucha Haha...

Cytat:
A tej Katarzynie W. lepiej już nic nie mówić - ja tam nawet tortury bym przywróciła...
eh tez wczoraj chwile ogladalam jak ta wariatka gadala oboje jak pajace z cyrku wygladali odrazy wylaczylam bo sie nie dalo patrzec i sluchac

Cytat:
choć wiem, że dla wielu z nas już LUTY brzmi... skurczowo

Cytat:
Ja już po wizycie Wszystko w porządku mały ma się dobrze. Wyważony na 2800, ale coś z tą wagą nie tak bo ostatnio miał równe 2kg, więc sama ginka stwierdziła że albo 3 tyg temu był niedoważony, albo teraz jest przeważony, bo nie możliwe żeby tyle przytył w przeciągu trzech tyg.
Natomiast ja przytyłam od ostatniej wizyty 300g, także aż dziwnie malutko, ale cieszę się, bo od początku ciąży mam 8kg na plusie, więc ze zrzuceniem raczej nie będzie problemu
Poza tym ginka po usg stwierdziła że narazie rodzić nie powinnam, bo łożysko jeszcze nie jest dojrzałe. Także następną wizytę mam 14.02 i do wtedy mogę raczej siedzieć spokojnie

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
A my dziś (a własciwie wczoraj bo już nowy dzień się zaczął) byliśmy na tej kontroli. Przepływy z macicy nadal nie takie jak być powinny... ale Mały jakoś przybiera... W ciągu 10 dni około 200g... Może bez rewelacji ale chyba tez nie tak źle? W każdym razie ginka coś mówiła, że nadal obserwacja - wizyta za tydzień no i wspominała o heparynie ale poki co jeszcze ten tydzień czekamy i zobaczymy jak mały przybrał 8 lutego. Teraz waży 1763g (w skonczonym 33 tyg)... Tak jak sie bałam jeszcze niedawno żeby nie był za duży, tak teraz strasznie bym chciała żeby magiczne 2kg w końcu przekroczył

A tak w ogóle to rozpoczynamy dziś 34 tydzień Pierwsza myśl, to zawsze radośc z nowego tygodnia... a po chwili taaaki strach

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
32 tydzien .... … zostalo tylko 8

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Dzieńdobry
32t

Cytat:

Taaa... tradycyjnie dołączam do dzisiaj skończony 32

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Witam się i jak w 32 tygodniu....aaaa... 8 ...dziewuszki i bieg n a porodówkę czas zacząć, dziś luty więc zgodnie z umową możemy już mówić słowo, poród, porodówka, porodzik, rodzenie i inne

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 11:34   #4747
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Hej!

Kolejna ciężka noc za mną.... Dobija mnie to coraz bardziej, ale co poradzimy.
Wczoraj rozmawiałam z mężem tak ogólnie o dziecku- co jeszcze trzeba kupić, jak sie nim zajmować itd.
No myślałam przez moment, że go rozszarpię, albo się popłaczę. Powiedziałam mu, że nie chcę by ktos przychodził zaraz po porodzie. Będę obolała, mały też musi odpocząć, musimy nauczyć się bycia z nim i opieki, i nie potrzebuję w tym czasie babci czy teściowej w dużym pokoju na herbatce. Na co on "No, ale co myślisz? Przecież wszyscy będą chcieli go zobaczyć!". odpowiedziałam więc, że nie życzę sobie wizyt tak szybko. Że Sławek będzie za mały, ja będę obolała i nawet moją mamę uprzedziłam, że może przyjść do szpitala, ale w domu zjawi się dopiero po czasie. No i, że oczekuję, że mąż stanie po mojej stronie. Bo ja nie mam zamiaru z hemoroidami, pozszywanym kroczem i obolałym biustem siedzieć przy stole i słuchać teściów czy dziadków.
Jakoś to przełknął.
No to ciąg dalszy- zwracam mu uwagę, że nie mamy butelki, a myślę by kupić aby małemu podawać ewentualnie herbatkę z kopru gdyby miał kolki. Wyobraźcie sobie, że mąż stwierdził- Ty się przecież musisz wyspać! Będziesz odciągać pokarm i ja go w nocy będę karmił!
Super. No to tak dba bym się wyspała, ale w ciągu dnia to ja mam gościom usługiwać.

Już mu powiedziałam, że ja nie boję się porodu czy opieki nad maluszkiem. Ja się boję, że wrócimy ze szpitala, a do opieki dojdzie mi jeszcze- sprzątanie, pranie, goście i licho wie co jeszcze, a nie zapominajmy, że powinnam jeszcze w tym czasie ślicznie wyglądać i ładnie się uśmiechać. Wiem, że mąż będzie mi się starał pomóc, ale są też sprawy, w których ma stanąć po mojej stronie. I jeśli mówię: Nie chcę gości teraz, niech przyjdą za tydzień. To on powinien stanąć po mojej stronie.

Ech,......no to pomarudziłam z rana. Nie ma co.
ja mam podobne podejście do Ciebie - na szczęście Tż podziela moje zdanie, więc wiem że jak będzie trzeba to będzie bronił wejścia do naszego mieszkania jak lew
Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość

będzie dobrze
a na co ta heparyna?
nie pytałam, skoro jeszcze mi jej nie przypisała. Ale w domu z ciekawości w google wrzuciłam i to niby działa na rozrzedzenie krwi i przeciwzakrzepowo. Więc domyślam się, że jeśli będzie kazała mi to brać, to pewnie będzie to miało zmniejszyć te opory w przepływach z macicy
Cytat:

chyba mi Mokkinie zacytowało, - mam nadzieję że niedługo maluszek ruszy z kopyta, mówiły dziewczyny że się robią takie przestoje nie raz.. może to to ?
myślę, że gdyby bez powodu przybierał w takim tempie, to ginka nic by nie mówiła tylko stwierdziłaby,że taki jego urok/geny Ale że niby są te słabe przepływy z macicy to już wolniejsze przybieranie na wadze jest zastanawiające
Cytat:
Wczoraj też stwierdziłam, że.....chcę by mnie trzepał jak dywan na wiosnę. Na ciąża naprawdę pasożytuje na moim mózgu. Sławek będzie miał głupią matkę, no cóż, każdego szkoda.

Cytat:
Zrobiłam swoim stópkom małe SPA, pomalowałam pazurki i...padam. Myślałam, że już nie dam rady, ale nie no, trza dobrze w szpitalu wyglądac jakby co

Dziewczyny, a kolejna część wątku nie powinna być już z wierszykiem czy coś?
jak dla mnie to niekoniecznie z wierszykiem ale faktycznie trochę bym ten tytuł rozwinęła, np. po myślniku bym dodala, że czekamy już na pierwsze maluszki, czy cos takiego
Cytat:

Cytat:
a z tego co pamietam do 140 jeszcze miesci sie w normie..
pewnie mimo wszystko ogranicze produkty z wysokim indeksem..

doczytalam, ze po godzinie wynik jest wyzszy, po kolejnej godzinie spada.. wiec pewnie do tych ponizej 140 by doszedl..
tak, do 140 po 2h jest ok
Stary 2013-02-01, 11:36   #4748
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:

mam nadzieje ze nikogo nie pominełam

a ja mam dola i ide zaraz do sklepu po 2 l koli! a co! i mam wszystko w :dupa:

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 11:36   #4749
misiulka06
Rozeznanie

mam jeszcze jeden dylemat, zastanawiam się nad trzema karuzelami do łóżeczka...
1. h t t p : / / w w w . 3 k r o p k i .p l /p/8/8/0/fisher_price_karuzela_osm iorniczka_t4265.php
2. h t t p : / / a l e j k a . p l / fisher-price-karuzela-rainforest-z-listkami-od-0-m-ca.html
3. h t t p : / / b o b a s . b i z . p l /fisher-price-karuzela-plywajace-rybki.html
misiulka06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 11:37   #4750
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Właśnie mam wrażenie, że położna i lekarz to dwie różne sprawy. Do położnej już jestem zapisana - ona nie jest związana z żadną przychodnią tylko rejonem miasta i lekarza chyba osobno muszę wybrać.
lekarza wybierasz zapisując/zgłaszając dziecko do przychodni po urodzeniu, ale on nie przychodzi do domu. tylko położna środowiskowa (z danej przychodni albo nie).
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 11:39   #4751
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:

Kochana, ale do szpitala to pazurki muszą być niepomalowane (chyba że bezbarwną odżywką)
Ale to w rękach mi się wydaje, nie stopach. No bo to raczej do rąk się podłącza aparaturę i tam obserwuje się czy paznokcie nie sinieją, nie w stopach.
No chyba, że teraz i na stopach coś sie montuje.... nie wiem

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 11:41   #4752
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
No ale ewidntnie jakiś problem z nietolerancją glukozy jest, choć pewnie nie uznają tego za cukrzycę ciążową, zdrowi ludzie nie mają takich poziomów ile by słodkiego nie zjedli / robiłam testy na Mężu więc wiem ) więc myślę że rozsądnie byłoby przyglądać się jednak temu co się je
i tak zrobie, zapisalam sobie ta strone od Ciebie z indeksami

poszukalam troche tych norm i u mnie wychodzi, ze jest faktycznie ok..
tylko na czczo chyba troche niskie..

podobno zdrowy czlowiek (poza ciaza) po godzinie ma wyniki 70-160 (dla ciezarnej wyniki sa zwiekszone do 180).. hmm...
Czyli chodzi o to, ze po godzinie powinny byc troche nizsze? a na czczo 60 to malo?
Stary 2013-02-01, 11:42   #4753
mariolci
Rozeznanie

u mnie z odwiedzinami to sięokaze, ale raczej nie chce zeby tłumy od razu przychodizły a już na pewno nie do szpitala, a w domu to ewentualnie mama , siora, któremogą cośpomóc na początku,a gości na posiedzenia to o nieee dziekuje. I tak najwiecej tu zalezy od tego jak sie bede czuła , jaki bedzie poród i jak sobie bedziemy radzic ze wszystkim.

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/10289
mariolci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 11:43   #4754
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Hej qrde mialam nic koe kupowac juz ale jak to zobaczylam takiego slodkiego misia ze nie umilam sie powstrzymac

Ale foto dam wieczorem jak wroce tej bieganiny

Buziaki i milego dalszego dnia

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 11:44   #4755
mariolci
Rozeznanie

Cytat:
Ale to w rękach mi się wydaje, nie stopach. No bo to raczej do rąk się podłącza aparaturę i tam obserwuje się czy paznokcie nie sinieją, nie w stopach.
a w skarpetkach można rodzić??? , własnie nad tym sie zastanawiałam bo ja skarpetki zawsze ubieram, nawet do spania lubie hii

Stary 2013-02-01, 11:44   #4756
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki za odpowiedzi, czasem (szczególnie jeśli to pierwsze dziecko) potrzebuje się potwierdzenia, że się dobrze myśli Jeśli macie ochotę rozwiać jeszcze moje kolejne wątpliwości to zapraszam
1. Po urodzeniu dziecku podobno się podaje witaminę D i K. Czy obie są na receptę i kto i kiedy mi tę receptę wypisze ?
2. Wizyta patronażowa lekarza - kiedy zgłosić dziecko do przychodni, no i w ogóle lekarz rodzinny czy lepiej pediatra, gdzie się zapisać.
Cały ten system zdrowotny jest dla mnie czarną magią i trudno się połapać co i jak

A pytanie misiulki o podkłady też mi spada jak z nieba, bo jestem na etapie szukania Może się u Was zadomowię? Będę miała syna (prawdopodobnie Piotruś) i jestem w trakcie 35 tygodnia.
Witaminę K podaje się 8 doby życia dziecka, gdy karmisz piersią. Nie jest na receptę. Witaminę D podaje się chyba od początku, i to jest chyba na receptę, ale tu pewności nie mam.
Co do przychodni, to podajesz adres tej do której będzie należeć dziecko jeszcze w szpitalu. No i raczej zapisujesz do pediatry.

Gratuluję synka

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
O kurczę, u stóp też??
tak słyszałam
Stary 2013-02-01, 11:44   #4757
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Za mna kolejna okropna noc ....
ide czytać.
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 11:46   #4758
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mariolci Pokaż wiadomość
a w skarpetkach można rodzić??? , własnie nad tym sie zastanawiałam bo ja skarpetki zawsze ubieram, nawet do spania lubie hii
Hehe, wydaje mi się, ze można Ja też bym się bardziej komfortowo w skarpetkach czuła, ale nie wiem czy np. nie będę korzystać z prysznica więc będę musiała je zdjąć. Skoro możesz mieć swoją koszulkę, to myślę, że nic nie mają do skarpet. No chyba, że masz problem z potliwością, a położna będzie blisko stóp

Zresztą, dziś zapytam w SR
Wydaje mi się, że u stóp można mieć pomalowane. Do niczego nie są nam one potrzebne. Na rękach zawsze sprawdzają czy sinieją lub podłączają sprzęt do pomiaru ciśnienia. Nie przesadzajmy. Bo zaraz wyjdzie, że trzeba mieć kucyk, a nie rozpuszczone włosy

02.08.2012 - nasz ślub

Edytowane przez czarny flamaster
Czas edycji: 2013-02-01 o 11:50
Stary 2013-02-01, 11:50   #4759
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:

Kochana, ale do szpitala to pazurki muszą być niepomalowane (chyba że bezbarwną odżywką)

A takie SPA na stopy, dłonie i twarz też mi się marzy, ech...jeszcze troszkę
Podbno zalezy od szpitala, kolezanka rodziła w Lbn na Staszica i kazali zmywactakże z nóg...
Wstyd sie rpzyznac, ale ja mam takie stopy zaniedbane....zima i brzuch mi przeszkadzają;p Alewiecie co? Doczytałam gdzies, ze na zrogowaciały naskórek dobre sa kremy do pupy na odparzenia i serio posmarowałam bepanthem i zrobiły się gładziutkieJeszcze porzadny pediciure mnie czeka, spotkanie z pumeksem i ewentualnie naturalny lakier Może dziś pozwole sobie na taki luksus...
Pzrejrzalam watek mam I-II i tam sporo przed terminem urodziło, nawet miesiąc, nie wiecie czy z dziemi wszystko ok? Niby 36tydziem to już bezpieczny, ale z ciekawości pytam.
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 11:51   #4760
Chocoblue
Raczkowanie

alliw thx

nie wyobrażam sobie rodzić bez skarpetek.

Odnośnie odwiedzin to ja takiego wielkiego problemu nie mam, bo rodzice i jedni i drudzy daleko, wiec jak już to raz na jakiś czas wpadną i to jest zaleta. Gorzej, jak będę potrzebować pomocy w domu lub żeby zostawić z kimś małego, to już nie takie proste. Jak zapatrujecie się na taką pomoc mamy czy teściowej? Nie bardzo chcę, ale nie wiem czy nie będę potrzebować.

Chocoblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 11:52   #4761
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
i tak zrobie, zapisalam sobie ta strone od Ciebie z indeksami

poszukalam troche tych norm i u mnie wychodzi, ze jest faktycznie ok..
tylko na czczo chyba troche niskie..

podobno zdrowy czlowiek (poza ciaza) po godzinie ma wyniki 70-160 (dla ciezarnej wyniki sa zwiekszone do 180).. hmm...
Czyli chodzi o to, ze po godzinie powinny byc troche nizsze? a na czczo 60 to malo?
No mi diabetolog mówił, że w Pl normy są ostrzejsze dla ciężarnych, bo z moimi wynikami np bez ciąży nie miałabym żadnych problemów, a tak to niby mam cukrzycę. Nie wiem jak u Ciebie w Niemczech, myślę, że tak jak w tekście poniżej raczej stan przedcukrzycowy, niż tzw cukrzyca ciążowa. Ale jak pielęgniarka CI mówi, że ok to ona wie, jak to wygląda w DE i jej trzeba słuchać.

60 na czczo niskie, bo od 55 grozi hipoglikemia, która ogólnie za dobra nie jest, zagrożenie zapaściami etc. A ogólnie to naprawdę spory rozrzut tych cukrów masz
Stary 2013-02-01, 11:53   #4762
mariolci
Rozeznanie

Cytat:
Hehe, wydaje mi się, ze można Ja też bym się bardziej komfortowo w skarpetkach czuła, ale nie wiem czy np. nie będę korzystać z prysznica więc będę musiała je zdjąć. Skoro możesz mieć swoją koszulkę, to myślę, że nic nie mają do skarpet. No chyba, że masz problem z potliwością, a położna będzie blisko stóp

Zresztą, dziś zapytam w SR
Wydaje mi się, że u stóp można mieć pomalowane. Do niczego nie są nam one potrzebne. Na rękach zawsze sprawdzają czy sinieją lub podłączają sprzęt do pomiaru ciśnienia. Nie przesadzajmy. Bo zaraz wyjdzie, że trzeba mieć kucyk, a nie rozpuszczone włosy
no mozna tez tż wkorzystywac jak bedzie przy porodzie, zeby sciagał skarpety gdy wchodzic bedziemy pod prysznic a potem ubierał je nam spowrotem hahha

Stary 2013-02-01, 11:55   #4763
alliw
Zadomowienie

Cytat:
mi kosmetyczka powiedziała, że na pewno nie mogą być na żaden ciemny (chciałam czerwony) kolor pomalowane. może na SR podpytaj, bo ja mam dopiero za tydzień

Cytat:
nawet mamy które rodziły zalecają skarpety, bo podobno bardzo marzną stopy. ja na pewno wezmę
z bloga styczniówki: http://www.dzieciologia.blogspot.com...lna-torba.html
Stary 2013-02-01, 11:59   #4764
czarny flamaster
Zadomowienie

Paznokcie paznokciami.... Ja nie noszę kapci, a do szpitala chcą bym wzięła Nie lubię kapci, nie nosze w domu ani u nikogo. Nienawidzę zwyczaju wciskania ludziom kapci na siłę gdy tylko przekraczają próg domu. Nie wiem jak zniosę je w szpitalu....

Przerażający widok- szafa pełna kapci (oczywiście rozmiary za małe, bo ja noszę 41-42), nie wiadomo kto je nosił, a wpychają na siłę.... Brrrrr.....

02.08.2012 - nasz ślub
Stary 2013-02-01, 12:02   #4765
klementyna1
Zakorzenienie

Nam połóżna tez kazała do porodu skarpety wziac, bo podobno nogi marzną;p Że z czoła pot spływa, człowiekowi goraco a w stopy zimno jest. Więc chyba można
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 12:03   #4766
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Nam połóżna tez kazała do porodu skarpety wziac, bo podobno nogi marzną;p Że z czoła pot spływa, człowiekowi goraco a w stopy zimno jest. Więc chyba można
No to skoro można skarpety, to czemu nie można mieć pomalowanych tam paznokci

02.08.2012 - nasz ślub
Stary 2013-02-01, 12:03   #4767
trolla2405
Rozeznanie

nadrobiłam od wczorajszego południa
Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
Ja jak widzę beż albo cafe latte to źle się czuje w takich kolorach bez charakteru i spotykanych wszędzie wkoło.
Lubie takie, jak OC turkus, fuksja, fiolet, grafit, mam też w przedpokoju piękną ciemną zieleń, uwielbiam ją. Nie mam pomalowanych całych pomieszczeń, ale np jedna ścianę kontrastową, a resztę pokoju inną. Podobają mi się łączenia kolorów, np szary z innym kontrastowym.
Generalnie u nas w domku jest kolorowo i wesoło, każde pomieszczenie ma inne kolory, ale trzyma się to kupy jak najbardziej.

Za Duluxa 2,5 l na jedną ścianę 10m2 zapłaciliśmy jakoś 110zł niecałe, ściana pomalowana 2 razy i jeszcze zostało farby.
jak się tak przyjrzałam u siebie to chyba tylko kuchnie mam jednolitego koloru (tam tylko zrobiłam tynk strukturalny), najweselszy jest przedpokój taki żółto- zielony, z zielonymi drzwiami(pomalowalismy stare, ktore sa starsze ode mnie) wszyscy jak wchodzili to mówili " ooo jak tu ... kolorowo)
Cytat:
U mnie by nie przeszło, w sensie, i tak bym pewnie pracowała jak na cały, a jedynie by się nazywało że na pół i zus by połowę płacił zamiast pracodawcy, więc dla mnie żadna korzyść, ale sam pomysł fajny, jak u kogoś się da podzielić faktycznie tak obowiązki.
pewno bez wykorzystywania pracowników tak jak piszesz to tylko budżetówka będzie funkcjonować
Cytat:
ale mnie sen zmorzyl .. wlasnie wrocilam ze spaceru, wietrzysko okropne.. pewnie zaraz sie wezme za ogarnianie mieszkania

mamusie, czy ktoras z Was planuje używać chusty/nosidełek na spacery?

strippi jakie sliczne czapeczki
ja planuje zakup chusty ale raczej w celach ułatwienia sobie życia, np zakupów, bo wózkiem cięzko lub wrecz sie nie da wjechac do moich okolicznych sklepów, a z maluchem na rękach i 3latka zgarniajacą czekoladki to nie pokupuje za bardzo
narazie jestem zielona w temacie, jedni znajomi chcieli ale ich przerosło ale mam jeszcze 2 pary co uzywały - wiec musze ich przesłuchac w tej kwestii. Albo kupię nosidełko - sama nie wiem.
Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
to też dobra metoda, tylko na koniec oczywiście dla takich zwyrodnialców krzesło, bo po co mają żyć z naszych podatków
ooo dokładnie, bo jak sobie taki s... siedzi w wiezieniu to ma szybszy dostęp do dentysty niż ja, za moje pieniędzy
Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość

U mnie to samo...
A najbardziej mi sadzi kopy w niedziele w kościele, chłop się ze mnie smieje że wygladam jakbym atak przeżywała, tak mna rzuca
bo jeszcze nie ochrzczony i chce uciekać
może głupio porównywać do kota ale mój sierściuch rzygał cały dzień jak miał ksiądz przyjść po kolędzie
Cytat:
Boziu weszłam na styczniówki i zaczęłam czytac opisy porodów i az łzy mi w oczy sie cisłyyy noooo a nieługo nas to czeka, a jeszcze jedno co zauwazyłam, że strasznie dużo cesarek , 19 cesarek a siłami natury 20 pare porodów, prawie pół na pół
też zauaważyłam że strasznie dużo cesarek, i się zaczynam bać bo ja nie chce, absolutnie
Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość

Też to zaczęłam wczoraj i widzę, że dobrze się będzie czytać. Jeśli któraś chce pdf, chętnie prześlę.
poprosiłabym

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
ja niechęci nie mam i absolutnie na karmienie się nastawiam ale tez póki co wydaje to mi się krępujące Nawet się nieraz zastanawiam jak to będzie pierwszy raz zacząc karmić przy Tżcie Jakos tak nieswojo mi się o tym myśli Ale wiem na pewno, że mamusie, które wywalają biust gdzie popadnie zawsze mnie drażniły i jak tak nigdy robic nie będę. nie mówię oczywiście o sytuacjach gdzie wyboru nie ma ale nigdy nie zapomnę jak pojechaliśmy do mojej siostry i jej dwutygodniowego synka. Siedzimy na kanapie - ja, Tż, szwagier, mama, tata i patrzymy w telewizor. Obok telewizora stał fotel - siostra się na niego przesiadła, wywaliła cyc i karmienie... Kino jak sie patrzy... Strasznie mnie to zniesmaczyło... tym bardziej, że za ścianą miała wolna sypialnię, gdzie nikogo nie było mnie - kobietę to krepowalo... Tż też za bardzo nie wiedział jak się zachowac... patrzec czy odwracać wzrok
z młodą wychodziłam, jakoś nie mam ochoty wywalać cyca przy swoim ojcu czy kolegach chociaż to tylko karmienie dziecka. na spacerach to przykrywałam sie często pieluszką ze nie było nic widać, śmiać mi się chciało tylko bo czasem siadałam przy ścieżce rowerowej i biedni panowie czasem mieli niezłe miny próbując coś dojrzeć zamiast patrzeć przed siebie, na szczęście nikt się nie zderzył
Cytat:
Hej!

Kolejna ciężka noc za mną.... Dobija mnie to coraz bardziej, ale co poradzimy.
Wczoraj rozmawiałam z mężem tak ogólnie o dziecku- co jeszcze trzeba kupić, jak sie nim zajmować itd.
No myślałam przez moment, że go rozszarpię, albo się popłaczę. Powiedziałam mu, że nie chcę by ktos przychodził zaraz po porodzie. Będę obolała, mały też musi odpocząć, musimy nauczyć się bycia z nim i opieki, i nie potrzebuję w tym czasie babci czy teściowej w dużym pokoju na herbatce. Na co on "No, ale co myślisz? Przecież wszyscy będą chcieli go zobaczyć!". odpowiedziałam więc, że nie życzę sobie wizyt tak szybko. Że Sławek będzie za mały, ja będę obolała i nawet moją mamę uprzedziłam, że może przyjść do szpitala, ale w domu zjawi się dopiero po czasie. No i, że oczekuję, że mąż stanie po mojej stronie. Bo ja nie mam zamiaru z hemoroidami, pozszywanym kroczem i obolałym biustem siedzieć przy stole i słuchać teściów czy dziadków.
Jakoś to przełknął.
No to ciąg dalszy- zwracam mu uwagę, że nie mamy butelki, a myślę by kupić aby małemu podawać ewentualnie herbatkę z kopru gdyby miał kolki. Wyobraźcie sobie, że mąż stwierdził- Ty się przecież musisz wyspać! Będziesz odciągać pokarm i ja go w nocy będę karmił!
Super. No to tak dba bym się wyspała, ale w ciągu dnia to ja mam gościom usługiwać.

Już mu powiedziałam, że ja nie boję się porodu czy opieki nad maluszkiem. Ja się boję, że wrócimy ze szpitala, a do opieki dojdzie mi jeszcze- sprzątanie, pranie, goście i licho wie co jeszcze, a nie zapominajmy, że powinnam jeszcze w tym czasie ślicznie wyglądać i ładnie się uśmiechać. Wiem, że mąż będzie mi się starał pomóc, ale są też sprawy, w których ma stanąć po mojej stronie. I jeśli mówię: Nie chcę gości teraz, niech przyjdą za tydzień. To on powinien stanąć po mojej stronie.

Ech,......no to pomarudziłam z rana. Nie ma co.
mnie najbardziej wk... tacy co do szpitala pierwsi albo zaraz po urodzeniu chcą zobaczyć ale jak już sobie pooglądają to z 3 miesięcznym dzieckiem już nie ma chętnych żeby zostać bo ty musisz coś załatwić
Stary 2013-02-01, 12:12   #4768
alliw
Zadomowienie

Cytat:
No to skoro można skarpety, to czemu nie można mieć pomalowanych tam paznokci
nie mam pojęcia
ja w każdym razie będę miała niepomalowane, bo i tak nie mogę się do nich dostać

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość
może głupio porównywać do kota ale mój sierściuch rzygał cały dzień jak miał ksiądz przyjść po kolędzie
Stary 2013-02-01, 12:15   #4769
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
pewno bez wykorzystywania pracowników tak jak piszesz to tylko budżetówka będzie funkcjonować
Wiesz, nie odbieram tego jako wykorzystywania, są po prostu zawody i stanowiska w których się nie da podzielić roboty na pół etatu - samodzielne, kierownicze et. Moje dwie przyjaciółki pracują w administracji w Wwa, jedna w ministerstwie, druga w innym urzędzie centralnym, są szefowymi departamentów czy czymś w tym stylu, jednak właśnie wróciła po macierzyńskim, druga rodzi w czerwcu i żadna i druga nie da rady wrócić na etat cząstkowy , bo jak się (chyba wd starych zasad można na 3/4 )ma takie stanowisko, to nie da się tego tak zorganizować i tyle. Ciężko np w trakcie zebrania które się prowadzi, nagle powiedzieć, ok to sorry - idę do domu bo mi właśnie minęło pół etatu - chociaż mina współpracowników, byłaby bezcenna zapewne )

Cytat:
ja planuje zakup chusty ale raczej w celach ułatwienia sobie życia, np zakupów, bo wózkiem cięzko lub wrecz sie nie da wjechac do moich okolicznych sklepów, a z maluchem na rękach i 3latka zgarniajacą czekoladki to nie pokupuje za bardz
narazie jestem zielona w temacie, jedni znajomi chcieli ale ich przerosło ale mam jeszcze 2 pary co uzywały - wiec musze ich przesłuchac w tej kwestii. Albo kupię nosidełko - sama nie wiem.
:
No właśnie ja dostałam chustę od przyjaciółki i lekko mnie to przeraża - strasznie to cholerstwo długie, ma kilka m, nie wiem jak miałabym to związać żeby się nie bać o dziecko, jakoś nie ufam swoim umiejętnością żeglarskim- no ale pożyjemy, zobaczymy

Edytowane przez ObserwujeCie
Czas edycji: 2013-02-01 o 12:17 Powód: literówka
ObserwujeCie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 12:17   #4770
mariolci
Rozeznanie

no właśnie skoro można miec skarpety to pzreciez nikt nie bedzie ich nam zdzierał zeby zobaczyc czy mamy pomalowane paznokcie hhaahaa chyba ze sie myle

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości