|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3542 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Z drugiej strony za to kocham moje zycie takie jakie jest. Mam wiecej problemow ale tez wiecej milosci dookola. A zadna gra czy ksiazka czytana w nocy mi tego nie zastapi. A za pare lat znowu bede mogla zarwac nocke i poczytac albo zrobic sobie maraton filmowy dla odstresowania jesli bede chciala. Byle tylko dzieci na czas odwiezc do przedszkola ![]() Ciezko bylo zmienic styl zycia z nocnego marka na mame ale nie zaluje ![]() Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3543 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXI) - część VI
Hej!
Cytat:
![]() ![]() Hanjah ostatnio miałam podobną sytuację z moją mamą ![]() ![]() U nas w miejscowości w 2012 był urodzaj na chłopców, nie było ani jednej dziewczynki. W rodzinie mamy towarzystwo mieszane... Od strony męża dwóch chłopaków, dwie dziewczynki, z mojej strony przeważają chłopcy ![]() ![]() Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2013-02-04 o 10:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3544 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() No nic ważne, że Adaś zdrowy i szczęśliwy-no i że Ty już w pełni cieszysz się macierzyństwem ![]() ![]()
![]() |
#3545 | |
Zakorzenienie
|
hej
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3546 | |||||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Bardzo współczuję ![]() A myśli o "nienadawaniu się" to ma chyba każda z nas ![]() Cytat:
Jak na początku mu ją dawałam jadł ładnie, bo jest słodka właśnie ![]() Cytat:
![]() Super, że taki udany wyjazd zakupowy ![]() Ale małż się spisał ![]() Szkoda, że mój uważa prezenty dla mnie za zbędny wydatek ![]() ![]() Na walentynki sama sobie kupiłam prezent, już przestałam na cokolwiek czekać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wiem, że zmuszać nie powinnam, ale jak się poddaję za szybko mam poczucie porażki, nie chciałabym żeby wymuszał na mnie co chce jeść ![]() Cytat:
![]() Brawa za "mama" dla M. W wieku 8 mcy? to rzeczywiście późno, więc może i u nas tak to będzie wyglądać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
![]() Dep- współczuję i dalszej siły życzę ![]() |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3547 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest jakiś obłęd z tym przekonaniem, że w takim a takim wieku dziecko MUSI jeść to i to. A g... prawda, nic nie musi. Do roku podstawą jest mleko. Przecież jakby w Ciebie ktoś wmuszał, że masz zjeść coś, co Ci ewidentnie nie smakuje to też byś się zbuntowała, a karmienie na siłę uznałabyś za torturę. Dlaczego dzieci mamy traktować inaczej? Dlaczego im nie pozwolić na wybór? (oczywiście w pewnym zakresie, nie mówimy tutaj o karmieniu dziecka czekoladą, bo dziecko tak chce). Zluzuj póki co, wróć do tematu za jakiś czas, M. pewnie po prostu nie jest jeszcze gotowy. My rozszerzać dietę zaczęliśmy jak Lu skończyła 7 miesięcy, i teraz je jedzonko w kawałkach, w mini ilościach póki co i nic jej nie jest. I tak ma prawo być do 9 miesiąca życia, dopiero w tym okresie tak naprawdę dziecko zaczyna być gotowe na zastąpienie posiłków mlecznych innym jedzeniem. Wcześniej to tylko eksperymenty i oswajanie się, przygotowywanie powoli układu pokarmowego. Jeśli teraz zrazisz M. do jedzenia, później może być tylko trudniej
![]() |
#3548 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Wpadłem sie tylko 'pochwalic', ze mój synek ma już pól roczku ![]() ![]() ![]()
#3549 |
Zakorzenienie
|
Hej.
Ja padam z nóg, ledwo widzę na oczy - durne choróbsko! A w piątek egzamin. Oby Tynia się nie zaraziła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3550 |
Wtajemniczenie
|
KarolinaPW kochana głowa do góry
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pojawiła się u Nas w De, nie wiem czy w Polsce też pasta Elmex Proffesional Sensitive, która w składzie ma głownie Argininę(chyba dobrze piszę) co myślisz o tym składniku??słyszałaś o tej paście....??jest normalna oraz delikatnie wybielająca....cena ok.20zł na polskie zł
#3551 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A skoro ładnie je owoce myślisz, że mogę na razie przy nich pozostać? czy nic nie dawać? Pediatrę mamy dopiero 15go. Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3552 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
My dopiero zaczynaliśmy mniej więcej w tym czasie (tzn. chwilę przed ukończeniem pół roczku), więc chyba nie powinnaś czuć takiej presji... Ja bym odczekała jeszcze choćby tydzień i spróbowała od nowa. A może zaproponuj coś innego? I dziecko w tym wieku (o ile można tak powiedzieć ![]() ![]() Cytat:
![]() Wczorajszym świętującym również wszystkiego najlepszego! ![]() Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2013-02-04 o 11:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3553 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3554 | ||||
Wtajemniczenie
|
Wróciłam ze spaceru. Od ciągłego mruczenia młodego łeb mnie boli
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3555 |
Wtajemniczenie
|
phdwao-dzięki
![]() ![]()
#3556 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3557 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3558 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3559 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3560 |
Wtajemniczenie
|
czy zawsze na spacer wychodzicie po jedzeniu???Lilka jadła o 12.30, ale potem padało, miała drzemkę, a tera nie pada i bym wyszła....następny posiłek pewnie koło 17....ale nigdy tak nie robiłam
![]()
#3561 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() BLW mówi, żeby w kwestii jedzenia dać dziecku wolną rękę (do pewnego stopnia), nie ingerować w to co i ile zje z tego co mu zaproponujemy. Z obserwacji wynika, że jeśli dziecko do niczego się nie zmusza to prędzej czy później zacznie jeść niemal wszystko, będzie wybierało zdrowe produkty, i będzie zjadało dokładnie tyle ile potrzebuje, żeby zaspokoić głód. A na początku rozszerzania diety naszym celem nie jest zaspokojenie głodu dziecka, ale zapoznanie go z nowym jedzeniem, w dowolnej formie. Może to być tylko zabawa jedzeniem i dziecko może nie zjeść nic z tego, co mu się dało, i nie należy się tym przejmować. Dzieci prawie wszystko robią instynktownie, i ten instynkt u nich świetnie działa. Tak uczą się siadać, raczkować, stawać, chodzić. I mówi się, żeby dziecku w tym zbytnio nie pomagać, nie przyspieszać, bo to tylko szkodzi. To dlaczego z jedzeniem robimy dokładnie na odwrót? Dlaczego nie czekamy aż dziecko będzie gotowe tylko wtłaczamy je w te tabelki co i kiedy ma jeść. Przecież to nielogiczne. Jak M. będzie gotowy to pewnie sam Ci to pokaże i przyjdzie czas, że zacznie jeść i warzywka. Nie wiem czy pamiętasz jak pisałam, że Lu za pierwszym razem pluła brokułem i rzucała nim gdzie popadnie. Teraz brokuła łapie w pierwszej kolejności. Ale ja jej po prostu daje kilka warzywek/owoców na tackę i zostawiam ją w spokoju, ona robi z tym jedzeniem co chce. I coraz więcej zjada ja bym radziła łapać do pojemniczka a nie używać woreczków. One potrafią zafałszować wyniki ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3562 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3563 |
Zakorzenienie
|
w zasadzie to obojętne, chociaż my w przychodni dostawaliśmy takie troszkę mniejsze
#3564 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Witaj w sekcie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() M nie siedzi jeszcze, nawet z podparciem się przewraca, więc do łapki nic mu do jedzenia nie daję, zwłaszcza że nie utrzymuje w niej nic dłużej, może za jakiś czas spróbuję jak będzie siedział pewniej. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3565 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Za M ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3566 |
Zakorzenienie
|
jest sukces
![]() od piątku przerzucamy się na nutramigen i dziś zjadł swoją porcję tylko z tym mlekiem ![]()
#3567 |
Zakorzenienie
|
Rany mojemu dziecku przestało wystarczać opieranie się o mebel, ona by chciała już wspiąć się wyżej
![]()
![]() |
#3568 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3569 |
Zakorzenienie
|
ja karmiłam Luśkę, rozbierałam ją do rosołu, siadałam na krześle, ją na kolanach tak, żeby jej dupka zwisała między moimi udami, pod spodem miska i małż czatował z pojemnikiem aż siurnie. Komedia
![]() A do woreczków też próbowałam, ale coś mi nie wychodziło ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- no to chyba po dziadziusiu, który jeszcze nie umiał chodzić a już wspinał się na meble. Tylko wspiąć się umiał, ale zejść już nie, więc trzymał się ich kurczowo wołając mamę ![]() jak mi to babcia opowiadała to miałam wrażenie, że trochę sobie zmyśla. No cóż, wygląda na to, że jednak chyba nie ![]()
#3570 | ||||
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() To chociaż pochwal się, co sobie kupiłaś? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Hej ![]() ![]() A dziś idziemy poznać kuzynowego synka, który ma niecałe 2 tygodnie ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:14.