Z maluszkami wątek trzeci - jak ten czas nam szybko leci! Mamusie IX-X 2012 - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-05, 19:52   #1441
Lewek
Zakorzenienie

Dot.: Z maluszkami wątek trzeci - jak ten czas nam szybko leci! Mamusie IX-X 2012

Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość
Chciałam nadrobić, ale Melka nie daje możliwości.. Więc tylko zdjęcia wstawiam , a później wpadnę na dłużej
Widzę, że Melka wymagająca nie jest w kwestii miejsca do zabawy Jak zwykle cudna

Cytat:
Napisane przez kraven Pokaż wiadomość

I dzisiejszy Jasiu
Przystojny kawaler

Cytat:
Napisane przez angel166 Pokaż wiadomość
Dziekujemy wszystkiwgo naj tez dla Poli i Zosi

A oto Jagodka z dzis takie na spon
I piękna pannica

Cytat:
O, właśnie. Dla mnie małe dziecko -tak do roku, półtora - może krzyczeć, płakać, ogólnie robić hałas. Ale dziecku od 2.r.ż. można pewne sprawy już wytłumaczyć, poprosić, itp. Chociaż wiadomo, różne rzeczy się dzieją, ale na ogół takie dziecko nie musi robić hałasu 24godziny codziennie.
O rany jak ja nie lubię wrzeszczących bachorów, przepraszam, że tak piszę. Zapewne to wina rodziców a nie tych dzieci, bo już miałam okazję zaobserwować i takich rodziców i takie dzieci. Współczuję, mnie by szlag trafił jakby musiała tego słuchać..
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 19:58   #1442
Konczita
Zakorzenienie

Dot.: Z maluszkami wątek trzeci - jak ten czas nam szybko leci! Mamusie IX-X 2012

Cytat:
Napisane przez sobczi Pokaż wiadomość
no jaby\scie tyle nie pisały to by już dawno byłuy a ja od godziny czytam i czytam na zmianę z usypianiem Aluty

BDW ALA dziś kończy 7 miesięcy

ja bym oznajmiła, że konsultowałaś z lekarzem i na razie masz dawać samo mleko. jak przyjdzie czas to dasz kaszkę.

słabe - mój mąż miał takie kary i co ... w ogóle nie skutkowały
jeszcze kieszonkowe to już prędzej , nastolatki zawsze na coś kasę potrzebują

to jest dobry wstęp - rozmowa - w końcu che żeby ją traktować jak dorosłą

to jak najbardziej normalne ... silny chłopak z niego to się odwraca

dołączam się do życzeń

zgadzam się

pierwszego dnia 3 łyżeczki następnego powiedzmy 6
a 3 dnia to ja już dawałam ile dziecko chciało

deserek i obiadek jednego dnia jak już sprawdzisz jak na dany produkt dziecko zareagowało

wydaje mi się że najlepiej w woreczkach do mrożenia , ja miałam tak zamrożone buraczki jak mi się za dużo zrobiło
gdzieś czytałam o foremkach do lodu ale to ile trzeba by mieć tych foremek

cenna informacja

co do GLUTENU:
jeśli w rodzinie były przypadki nietolerancji to lepiej wcześniej wprowadzać
wtedy od razu będzie jasność.
ja bym się kierowała ogólnym schematem żywienia jeśli chodzi o zwykłą mannę to zaczyna się od 1/2 łyżeczki do herbaty , manny z bobovity nie próbowałam robić więc nie wiem.

u mnie też brak @ ostatnia była we wrześniu 2011 =]

dziewczyny z chęcią coś napiszę jak gotuję ale na jeśli chcecie na już to mogę coś na raty podesłać

skorzystam więc, że Aluta jeszcze drzemie
wszystko szczerze robię na oko wychodzi mi na 3 dni
nie dodaję soli i nie słodzę !!! szczypta smaku nie zmieni a sól dziecku nie potrzebna

baza to marchewka w zależności od tego ktory smak chcę żeby dominował to tego warzywa więcej dodaje. i tak ziemniak zawsze jest wyczuwalny , nadaje słodkiego smaku i zagęszcza danie

warzywkowa:
3 - 4 małe marchewki
1 mały ziemniaczek
1 pietruszka (ja mam malutkie więc daje całą)
plasterek selera dla aromatu ( Ali smak selera nie przeszkadza al trzeba z nim ostrożnie bo danie może nim przejść jeśli go zmiksujemy )
dodaję listek pora (nie miksuje bo Ala miała po nim straszne wzdęcia)
łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
zalewam wodą tak, żeby przykryło
gotuję aż warzywka zmiękną
początkowo przecierałam przez sitko i dolewałam wywaru żeby uzyskać pożądaną konsystencję. teraz jak Aliśka je mięsko to miksuje oddzielnie warzywa oddzielnie mięso.

opcjonalnie wymieniam albo dodaje warzywa zamiast 1-2 marchewki dodaje 6 kostek dyni, 1 łyżkę szpinaku, 1 -2 małe buraczki
na koniec dodaje ugotowaną mannę.

co do wekowania to mi się udało zawekować w słoiczkach hippa, gerbery mi "odpaliły" od zakrętki
ale chyba prościej warzywa zamrozić

postaram się w weekend albo przy najbliższym gotowaniu zrobić poglądowe fotki. mam swoje warzywa i one są naprawdę malutkie ;p
jeżeli chodzi o pierwsze podanie to lepiej ugotować odrobinkę żeby dziecko spróbowało połączenia.

za piękne 7 miesięcy
i prosze nam kazano poczekać z selerem .. co najmniej do wprowadzenia porządnie glutenu ... i czytałam że powinno się przyprawiać dzieciaczkom np ziołami próbowałaś??? tego okropnie się boję wrrrryyy strach ma wielkie oczy ?
aaa i pytanko czy buraczka gotujesz osobno ?
13.08.2012 godz 15:01
2532g i 50 cm naszej miłości
[*] .. dzieli nas już tylko czas ...

Edytowane przez Konczita
Czas edycji: 2013-02-05 o 20:00
Konczita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 20:00   #1443
Bika83
Zakorzenienie

GG do Bika83

Dzięki Dziewczyny przekażę Emilce
07.02.2012 II
21.10.2012 Emilka
20.04.2014 II
17.12.2014 Jaś

Emilka
Jaś

Bika83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 20:11   #1444
Konczita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaczuszka69;39058632[COLOR=Silver
]

[/COLOR]i pochwalę się, że babcia kupiła wczoraj wnuczce takie spodnie
http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...-5l2315?c=2790
tylko poczekają jeszcze trochę, bo rozmiar 68

są śliczne !

Cytat:
Napisane przez Sojka1990 Pokaż wiadomość

jest śliczna !!! aaaa dobrze że mam kilka kiecuszek to nie będę chora na tę

Cytat:
Napisane przez Bika83 Pokaż wiadomość
Cześć, wpadłam się tylko pochwalić

Położyłam Emilkę na macie i poszłam do kuchni, tż też zajęty był, no i słyszę że Emilka marudzi, to wołam, że mama już idzie itp..... w końcu przychodzę, patrzę, Emilka leży na brzuchu (czego raczej nie lubi i dlatego marudzi) no i mówię tż - po co ją obracałeś na brzuch..... ten, że przecież to ja ją tak zostawiałam...... mówię, że w życiu bym jej na brzuchu nie zostawiła bez opieki...... jaki wniosek moja 3,5 miesięczna Gwiazda sama się obróciła na brzuszek

brawo !!!! zdolna dziewczynka!

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Rozmawiałam z koleżanką z roku że urodziła pod koniec stycznia córkę miała 59 cm i prawie 5000 g uwaga rodziła 26 godzin .. jakaś tragedia :conf used:
przy mojej maliźnie i 13h od odejścia wód to nic do porównania ...

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Mamuśki jak zablokować sobie FB by obcy nie widzieli fotek i info ?? da się?
13.08.2012 godz 15:01
2532g i 50 cm naszej miłości
[*] .. dzieli nas już tylko czas ...
Konczita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 20:19   #1445
kraven
Zakorzenienie

Iwa to trzymam kciuki,, żeby wszystko było dobrze.

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015
kraven jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 20:37   #1446
lilka00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dearlie Pokaż wiadomość
Kurcze, wydaje mi się czy strasznie podrożało? Ja miałam jeszcze zamkniętą puszkę 800g z listopada i pamiętam, że wtedy kupowaliśmy chyba obie puszki gdzieś za 40-42zł. Właśnie dzisiaj mamę wysłałam do Netto, bo podobno promocja na Bebilon 1200g za 59,99, ale były same 3 i 4.

Dziękuję za uspokojenie mnie, bo już zaczynałam standardowo panikować. My już powoli wyrastamy z 68 i zaczynam kompletować 74 ( choć niektóre body na 74 już nosi, tyle, że są jeszcze dość luźne w kroku, ale wolę w tę stronę, niż mają go cisnąć), a Antek ma dopiero 3 miesiące i 1 tydzień.
Bebilon już wszędzie jest z co najmniej 46 zł, co do wzrostu nie martw się, moja Kinga ma na siatce wzrost i wagę nad 97 centylem i gdzie nie pójdę to przy okazji o to spytam i tym sposobem już 4 lekarki mi powiedziały, że jest ok, problem jest jak dziecko w tym wieku mało przybiera.

Cytat:
Napisane przez Kalpana Pokaż wiadomość
Lilka no i jak testowałaś?

Kurde, ale Wam fajnie, że się możecie spotykać ze sobą
Jest tu któraś mieszkająca między Krakowem a Kielcami? Bo ja też bym się chętnie zintegrowała

Dzisiaj pierwszy raz jedliśmy kaszkę Ale miał minę, jak spróbował, że smakuje całkiem inaczej niż mleczko i herbatka
Kiedy mogę dawać mu całą porcję tej kaszki?
Nieee jutro może kupię lub pojutrze i zrobię, prawdopodobieństwo jest znikome, ale trzymajcie kciuki za 1 kreskę!
Cytat:
Napisane przez Kalpana Pokaż wiadomość
Czy to normalne, że dziecko, które podnosi ładnie główkę nagle nie chce tego robić? To tylko takie jego widzi mi się?
Wydaje mi się, że tak Kinga też czasem nie chce trzymać głowy.

Dałam dzisiaj jabłuszko, nie smakowało, krzywiła się jakby cytrynę jadła. U nas rozszerzanie diety jest w drodze wyjątku, co bardzo wyraźnie nam lekarka powiedziała, poza tym tylko o warzywa i owoce. Kaszki i kleik na razie możemy sobie podarować, bo chodzi o produkty bez mleka.

---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Cytat:

Położyłam Emilkę na macie i poszłam do kuchni, tż też zajęty był, no i słyszę że Emilka marudzi, to wołam, że mama już idzie itp..... w końcu przychodzę, patrzę, Emilka leży na brzuchu (czego raczej nie lubi i dlatego marudzi) no i mówię tż - po co ją obracałeś na brzuch..... ten, że przecież to ja ją tak zostawiałam...... mówię, że w życiu bym jej na brzuchu nie zostawiła bez opieki...... jaki wniosek moja 3,5 miesięczna Gwiazda sama się obróciła na brzuszek
Moja też próbuje, ale szanse marne na razie, bo jest za ciężka, a mięśnie za słabe, umie tylko na bok i krzyczy ze złości, że dalej się nie da. Za to wyrywa się do siadania, ledwo się nauczyła głowę do siadu trzymać i już dzisiaj widzę, że na leżaczku głowę i kawałek plecków oderwała od podłoża
lilka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 20:38   #1447
elena_100
Wtajemniczenie

cześć

melduję, że żyję
Jak na razie radzimy sobie świetnie i oby tak zostało. Odżyłam troszeczkę, Milka jest dzielna tylko nie chce spać. Odsypia przy cycuszku jak mama wróci

Tęsknię za wami bardzo

elena_100 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-05, 20:50   #1448
spioszka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lilka00 Pokaż wiadomość

Nieee jutro może kupię lub pojutrze i zrobię, prawdopodobieństwo jest znikome, ale trzymajcie kciuki za 1 kreskę!
A jeszcze niedawno modliłysmy sie o 2 kreski...

Tarta wyszła super, nie moge oddychac, tak sie obzarłam

5 cykl staran
ostatnia@-29/11/11
http://enpr.pl/1837
spioszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 20:55   #1449
colds
Zakorzenienie

Tak sobie zaznaczę, że do tego momentu nadrobiłam
Stary 2013-02-05, 21:01   #1450
sobczi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość

za piękne 7 miesięcy
i prosze nam kazano poczekać z selerem .. co najmniej do wprowadzenia porządnie glutenu ... i czytałam że powinno się przyprawiać dzieciaczkom np ziołami próbowałaś??? tego okropnie się boję wrrrryyy strach ma wielkie oczy ?
ja się kieruję tym co jest w składzie słoiczków - poglądowo dla stworzenia obiadku
natomiast odnośnie wprowadzania nowych produktów to http://www.osesek.pl/podstawy-zywien...e-dziecka.html
chociaż pediatra kazała próbować dać Alutce buraczki z racji słabej krwi
wszystkie warzywa gotuje razem tylko buraka wkładam wcześniej i potem dorzucam resztę .
Ziemniaka kroję na większe kawałki niż marchew bo się szybciej gotuje

co do ziół to wyczytałam kiedyś , że dopiero w 10 miesiącu
ale na tej stronce piszą, że niektóre już od 8 miesiąca można
w 9 to już cała gama dostępnahttp://www.osesek.pl/podstawy-zywien...iac-zycia.html

Cytat:

są śliczne !

jest śliczna !!! aaaa dobrze że mam kilka kiecuszek to nie będę chora na tę

[/COLOR]Rozmawiałam z koleżanką z roku że urodziła pod koniec stycznia córkę miała 59 cm i prawie 5000 g uwaga rodziła 26 godzin .. jakaś tragedia :conf used:
[COLOR="Silver"]
o bozicku to takie dzieci się rodzi naturalnie
HARDCORE
Cytat:
Bebilon już wszędzie jest z co najmniej 46 zł, co do wzrostu nie martw się, moja Kinga ma na siatce wzrost i wagę nad 97 centylem i gdzie nie pójdę to przy okazji o to spytam i tym sposobem już 4 lekarki mi powiedziały, że jest ok, problem jest jak dziecko w tym wieku mało przybiera.

Wydaje mi się, że tak Kinga też czasem nie chce trzymać głowy.

Dałam dzisiaj jabłuszko, nie smakowało, krzywiła się jakby cytrynę jadła. U nas rozszerzanie diety jest w drodze wyjątku, co bardzo wyraźnie nam lekarka powiedziała, poza tym tylko o warzywa i owoce. Kaszki i kleik na razie możemy sobie podarować, bo chodzi o produkty bez mleka.[COLOR="Silver"]

Moja też próbuje, ale szanse marne na razie, bo jest za ciężka, a mięśnie za słabe, umie tylko na bok i krzyczy ze złości, że dalej się nie da. Za to wyrywa się do siadania, ledwo się nauczyła głowę do siadu trzymać i już dzisiaj widzę, że na leżaczku głowę i kawałek plecków oderwała od podłoża
posmakuje jej tylko nic na siłę
nie wiem jak podajesz ale u mojej Ali sprawdziło się podawanie na sam koniuszek łyżeczki , też się krzywiła ale jak już dobrze zasmakowała to krzyczy o więcej

oo właśnie Ali miała koszmar i usypiamy od nowa ;/

27 czerwiec 2009

sobczi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 21:18   #1451
Kalpana
Zakorzenienie

Konczi Masakra z tym porodem. Ale czy ona nie przesadziła? Bo nie słyszałam, żeby poród trwał więcej niż 20h, bo po iluś tam godzinach robią cesarkę, bo dziecko może się udusić, albo mieć niedotlenienie.....
A co do fb, to da się. przy zdjęciach jest taka opcja, kto może widzieć zdjęcie/album i możesz wybrać, że tylko Ty, Twoi znajomi, znajomi znajomych albo wszyscy. I dane też można ukryć, musisz wejść w ustawienia i tam popatrzeć.

K

Sz
Kalpana jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-05, 21:24   #1452
kraven
Zakorzenienie

Jasiu chce matkę nerwowo wykończyć. Właśnie zjadł 60 ml mleka, odmówił przyjęcia większej porcji i poszedł spać

To i ja zmykam.

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015
kraven jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 21:25   #1453
Lewek
Zakorzenienie

Cytat:

Łał! No to prędka dziewczyna!

Cytat:

[/COLOR][COLOR=DarkSlateGray]Rozmawiałam z koleżanką z roku że urodziła pod koniec stycznia córkę miała 59 cm i prawie 5000 g uwaga rodziła 26 godzin .. jakaś tragedia :conf used:
Matko jedyna, nawet sobie nie wyobrażam co ta dziewczyna musiała przejść i nóż mi się w kieszeni otwiera jak czytam takie rzeczy

Cytat:
Mój też wyrywa się do siadania, tzn głowę podnosi jak go kładę sobie na kolanach i zwija się w pałączek. Ale o obrotach mowy nie ma jak na razie.
Stary 2013-02-05, 21:28   #1454
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Iwa to trzymam kciuki,, żeby wszystko było dobrze.
Dzięki

Oglądałyście film "Nad życie"? Ale się zryczałam
Stary 2013-02-05, 21:38   #1455
Lewek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwa844 Pokaż wiadomość
Dzięki

Nie oglądałam, ale mój limit na dramaty na razie się wyczerpał. Poleć lepiej jakąś dobrą komedię, ja mogę np: "nic do oclenia", dla mnie rewelacja
Stary 2013-02-05, 21:55   #1456
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
Nie oglądałam, ale mój limit na dramaty na razie się wyczerpał. Poleć lepiej jakąś dobrą komedię, ja mogę np: "nic do oclenia", dla mnie rewelacja
Z komedii to ja tylko kreskówki typu Epoka Lodowcowa, Madagaskar czy Sezon na Misia. Oraz stare polskie komedie - Poszukiwany poszukiwana, Komedia małżeńska, Sprawa się rypła, Kogel mogel - obie części (uwielbiam!!!), Kup teraz (ten akurat nowszy) itp
Stary 2013-02-05, 22:04   #1457
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alfabia Pokaż wiadomość
Potrzebuję rady: moja córka zafarbowała włosy bez mojej zgody. Ona ma niespełna 15 lat (dopiero w kwietniu będzie miała).
Szamponetką. Jestem wściekła
jak mam ją ukarać aby sobie zapamiętała?
u nich w szkole strasznie ganiają za takie rzeczy
a przez tydzień to w życiu nie zejdzie
najbardziej mnie wkurza że nie spytała, nie doradziła się
pomogła bym jej dobrać kolor zbliżony do tych co ma aby nie było tak mocno widać.
ja się obawiam że jak to zostawię tak, to niedługo przyjdzie mi z tatuażem na ręku i kolczykiem w nosie
Ja też w wieku nawet 13 lat potraktowałam swoje włosy rudą szamponetką... Mama była wściekła, nie pamiętam czy mnie czymś ukarała, w każdym razie też miała metody zabieranie kabla od internetu itp., powiem jedno - TO NIE DZIAŁA.

Wiesz co ja bym poczekała aż będzie miała z tego powodu jakieś problemy w szkole. To może być jej nauczka - ponoszenie konsekwencji za swoje czyny i samodzielne decyzje. A dziewczynki w tym wieku zaczynają eksperymentować z wyglądem, makijażem i nie zawsze chcą radzić się mam niestety... Twoja córka pewnie już woli sama o sobie stanowić

Cytat:
Napisane przez kaczuszka69 Pokaż wiadomość
ja bym uderzyła tam, gdzie najbardziej boli jeśli przywiązana do telefonu - zabrać, do komputera - zabrać albo ograniczyć. albo obciąć kieszonkowe o 50% do odwołania. moi rodzice stosowali podobne metody, z tym że tata był bardziej radykalny i jak obciął mi neta, to na amen, bo kabel do kompa nożykiem przeciął ale pomagało
STRASZNE i nieskuteczne. Jakby trafiło na mnie, to bym i tak miała w d.upie rodziców i robiła swoje

Cytat:
Napisane przez weronika_91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy Wasze dzieci też się tak wyginają w sensie że głowa do tyłu i ciało tworzy taką literkę C ?? nie wiem o co chodzi ale Jaś robi tak już trzeci dzień :/ chociaż dziś już nie tak często widzę .

Wszystkiego najlepszego dla Jagódki, Zosi i Poli
Mój też tak się wygina i czasem ląduje na brzuchu właśnie

Cytat:
Napisane przez niegrzeczna88 Pokaż wiadomość
do 15 kg
super że u malutkiej poprawa

a Iga właśnie zjadła ziemniaczka z dynia, a na deser dziś śliwki
Dajesz już dwa słoiczki dziennie? Jak to wprowadziłaś?

Cytat:
My zaliczyliśmy spacer z zakupami, a teraz Jasiu padł

A wstawiałyście już przepisy na domowej roboty zupki? Bo jakoś nie zauwazyłam, a też w miarę możłiwośći chcicąłbym robić sama.

Czyli poleciacie blender Boscha?

I dzisiejszy Jasiu
Śliiiicznyyyy!

Cytat:
O, właśnie. Dla mnie małe dziecko -tak do roku, półtora - może krzyczeć, płakać, ogólnie robić hałas. Ale dziecku od 2.r.ż. można pewne sprawy już wytłumaczyć, poprosić, itp. Chociaż wiadomo, różne rzeczy się dzieją, ale na ogół takie dziecko nie musi robić hałasu 24godziny codziennie.
:
Wiesz co... Dzieci ogólnie robią hałas, szczególnie te żywsze i nic nie poradzisz

Cytat:
Napisane przez angel166 Pokaż wiadomość
Kochane poradzcie cos w spr spacerow. Jagoda dokladnie od 4stycznia placze mi na spacerze na poczatku myslalam, ze to przet mroz, als teraz? Nasz spacer wyglada tak, ze zasnie na 10-15min i placz. W wozku Sie Nie uspokoi. Jak ja wyciagne od razu cisza, odloze znow placz macie jakis pomysl?
Bo dosc mam tych zadym na dworze i 5min spacerow:/ boje Sie, ze cala wiosbe i lato w domu z nia bede musiala siedziec:/
Może do spacerówki czas???

Cytat:
Napisane przez lourose Pokaż wiadomość
Hejka
Byliśmy u pediatry. Zosia waży 6115 czyli przez miesiac przybrała 700g nie za bardzo chciała ciągnąć glowke kiedy lekarka ciagnela ja za rączki ale za drugim razem się jej udało. Mamy ćwiczyc przez leżenie na brzuszku.
Pytałam sie o fochy na cycka. Powiedziała ze tak zachowuja sie dzieci ktorym juz nie leci mleko. I ze takie krotkie drzemki moga byc skutkiem glodu. Dlatego raz dziennie mam ja dokarmic mm przez tydzien przed jakas drzemka i sprawdzic czy spi.
Niby ok ale na wadze przybrala bardzo ladnie, a dostaje mm tylko przed snem. A im wiecej mm tym mniej w piersiach... Sprobuje ale mam mieszane uczucia.
I co jeszcze... Zęby się nam przedzieraja. Na razie bezboleśnie chyba bo sama nic nie zauważyłam.
Nic nie wspomniala o rozszerzaniu diety a ja zapomnialam
Bez przesady, dziwna ta pediatra... To już lepiej wcześniej rozszerzyć dietę! Ale trzymać się cyca i nie dokarmiać, jeśli nadal chcesz cycem karmić. Mi teść i pediatra z centrum zdrowia dziecka, mówiła żeby po prostu wcześniej rozszerzyć dietę, jeśli mały słabo będzie przybierał.

Ufff, jestem po Chodakowskiej! Czuję się cudownie
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 22:04   #1458
kasiam187
Wtajemniczenie

GG do kasiam187 Wyślij wiadomość przez MSN do kasiam187 Send a message via Skype™ to kasiam187

Cytat:
Napisane przez Sojka1990 Pokaż wiadomość

aa boska!! czemu zostala tylko 62
Cytat:
Napisane przez kaczuszka69 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

i pochwalę się, że babcia kupiła wczoraj wnuczce takie spodnie
http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...-5l2315?c=2790
tylko poczekają jeszcze trochę, bo rozmiar 68
sliczne!! a to ile Oliwka ma cm?

Cytat:
Napisane przez sobczi Pokaż wiadomość
no jaby\scie tyle nie pisały to by już dawno byłuy a ja od godziny czytam i czytam na zmianę z usypianiem Aluty

BDW ALA dziś kończy 7 miesięcy

ja bym oznajmiła, że konsultowałaś z lekarzem i na razie masz dawać samo mleko. jak przyjdzie czas to dasz kaszkę.

słabe - mój mąż miał takie kary i co ... w ogóle nie skutkowały
jeszcze kieszonkowe to już prędzej , nastolatki zawsze na coś kasę potrzebują

to jest dobry wstęp - rozmowa - w końcu che żeby ją traktować jak dorosłą

to jak najbardziej normalne ... silny chłopak z niego to się odwraca

dołączam się do życzeń

zgadzam się

pierwszego dnia 3 łyżeczki następnego powiedzmy 6
a 3 dnia to ja już dawałam ile dziecko chciało

deserek i obiadek jednego dnia jak już sprawdzisz jak na dany produkt dziecko zareagowało

wydaje mi się że najlepiej w woreczkach do mrożenia , ja miałam tak zamrożone buraczki jak mi się za dużo zrobiło
gdzieś czytałam o foremkach do lodu ale to ile trzeba by mieć tych foremek

cenna informacja

co do GLUTENU:
jeśli w rodzinie były przypadki nietolerancji to lepiej wcześniej wprowadzać
wtedy od razu będzie jasność.
ja bym się kierowała ogólnym schematem żywienia jeśli chodzi o zwykłą mannę to zaczyna się od 1/2 łyżeczki do herbaty , manny z bobovity nie próbowałam robić więc nie wiem.

u mnie też brak @ ostatnia była we wrześniu 2011 =]

dziewczyny z chęcią coś napiszę jak gotuję ale na jeśli chcecie na już to mogę coś na raty podesłać

skorzystam więc, że Aluta jeszcze drzemie
wszystko szczerze robię na oko wychodzi mi na 3 dni
nie dodaję soli i nie słodzę !!! szczypta smaku nie zmieni a sól dziecku nie potrzebna

baza to marchewka w zależności od tego ktory smak chcę żeby dominował to tego warzywa więcej dodaje. i tak ziemniak zawsze jest wyczuwalny , nadaje słodkiego smaku i zagęszcza danie

warzywkowa:
3 - 4 małe marchewki
1 mały ziemniaczek
1 pietruszka (ja mam malutkie więc daje całą)
plasterek selera dla aromatu ( Ali smak selera nie przeszkadza al trzeba z nim ostrożnie bo danie może nim przejść jeśli go zmiksujemy )
dodaję listek pora (nie miksuje bo Ala miała po nim straszne wzdęcia)
łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
zalewam wodą tak, żeby przykryło
gotuję aż warzywka zmiękną
początkowo przecierałam przez sitko i dolewałam wywaru żeby uzyskać pożądaną konsystencję. teraz jak Aliśka je mięsko to miksuje oddzielnie warzywa oddzielnie mięso.

opcjonalnie wymieniam albo dodaje warzywa zamiast 1-2 marchewki dodaje 6 kostek dyni, 1 łyżkę szpinaku, 1 -2 małe buraczki
na koniec dodaje ugotowaną mannę.

co do wekowania to mi się udało zawekować w słoiczkach hippa, gerbery mi "odpaliły" od zakrętki
ale chyba prościej warzywa zamrozić

postaram się w weekend albo przy najbliższym gotowaniu zrobić poglądowe fotki. mam swoje warzywa i one są naprawdę malutkie ;p
jeżeli chodzi o pierwsze podanie to lepiej ugotować odrobinkę żeby dziecko spróbowało połączenia.
no to wszystkiego najlepszego dla Ali

ja tez bym wżyciu nie soli przeciez wszedzie pisza ze nie wolno niemowlakom solić tutaj jest fajnie napisane o tym http://www.osesek.pl/podstawy-zywien...o-dziecka.html

Cytat:

Cytat:
Mąż będzie miał jutro przezprzełykowe badanie serca, bo wyszły mu jakieś lekkie odchyły od normy. Zaczęło się od tego, że ma bardzo niskie tętno (ok 44/min), wyszło też że ma lekko powiększoną jedną komorę. Z kolei badanie metodą Holtera nie wykazało nic szczególnie niepokojącego. Ta powiększona komora to moze być jakaś anomalia ale wcale nie musi. A że trafił na drobiazgową lekarkę, to skierowała go na ponoć najdokładniejsze badanie
dobrze ze trafil na taka lekarke, zbadaja i bedzie dobrze

Cytat:

za piękne 7 miesięcy
ja czytalam w ktorym pisemku, że zioami takimi jak pietruszka, koperek.

edit. wrzucam skan co znalazlam.

Cytat:
Napisane przez elena_100 Pokaż wiadomość
cześć

melduję, że żyję
Jak na razie radzimy sobie świetnie i oby tak zostało. Odżyłam troszeczkę, Milka jest dzielna tylko nie chce spać. Odsypia przy cycuszku jak mama wróci

Tęsknię za wami bardzo
o jestes, dobrze ze sobie radzicie

dziewczynki wrzuce tutaj 2 przepisy na jedzonka po 5 miesiacu co znalazlam w moich wycinkach z gazet nie w klubie bo nie wszystkie mamuski maja mozliwosc, a moze sie przyda.

Po 5 miesiacu Papka z marchewki

-szklanka obranej i pokrojonej marchewki
-łyzka kleiku ryżowego
-łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Marchewke umyj, oskrob, ugotuj na parze i odsącz. Zetrzyj na tarce lub zmiksuj. Dodaj kleik ryżowy i olej. Zagotuj zupkę, stale mieszając.

Po 5 miesiacu przecier z dyni i ziemniaków

-1/2 szklanki pokrojonej w kostke dyni
-ziemniak-2 łyżeczki kleiku ryżowego
-łyżeczka masła

Ziemniaki obierz pokrój w kosteczkę. Warzywa ugotuj(najlepiej na parze) lu w niewielkiej ilości wody. Odsącz, rozgnieć widelcem lub przetrzyj przez sitko. Dodaj kleik ryżowy i masło. Starannie wymieszaj, zagotuj. Przełóż do miseczki. Starszemu dziecku zupkę możesz udekorować zielona pietruszka, papryka, groszkiem.

jeszcze taki jeden z marchewka i tym Sinlac

Puree marchewkowe

-1 średnia(ok 50g) marchewka
-120 ml wody
-1,5 łyżki stołowej SINLAC
- 1 łyżeczka od herbaty oliwy z oliwek
-do smaku koperek
marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tarce(jak najdrobniej) a następnie ugotować( na małym ogniu) w wodzie do konsystencji papki. Dodać SINLAC i zamieszać. Można do smaku dodać oliwę i drobno posiekany koperek. Marchewkę można zastąpić brokułami, a powyżej 6 miesiąca zielonym groszkiem.

dodałam tez ksiazke na maila
Załączone pliki
Rodzaj pliku: pdf 07061101.PDF (268,2 KB, 20 załadowań)

Edytowane przez kasiam187
Czas edycji: 2013-02-05 o 22:09
kasiam187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 22:05   #1459
justyna12345
Raczkowanie

GG do justyna12345

hej dziewczyny,melduje ze jestem i nadrobilam Was..wczoraj i dzis konczylam rok w klubie sportowym gdzie w ramach paroletniej wspólpracy nadal zajmuje sie księgowością tez odzylam trochę ale dobrze ze jest juz wszystko zrobione a nastepne kwartalne rozliczenie w kwietniu

mój TZ pojechal i po powrocie z pracy musialam nadrobić obowiązki domowe i czas z synkiem jeszcze gosci mialam dzis,jutro spokój wiec będę a od czw znowu goscie itd

maly spi to na klubie naskrobie i potem idę spac...dobranoc

ur.16.09. CC
3400g 57cm miłości
justyna12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 22:07   #1460
Katee27
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki

Byliśmy z mężem na tym w kinie,nie mogłam opanować łez...a Żebrowski w tym filmie Byłam pełna podziwu dla jego pracy aktorskiejbo w Leśnej Górze zupełnie inny facet

Nadrobiłam,ale nie dam rady odpisać.Padam na twarz...

Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy...

Edytowane przez Katee27
Czas edycji: 2013-02-05 o 22:12
Katee27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 22:09   #1461
kasiam187
Wtajemniczenie

GG do kasiam187 Wyślij wiadomość przez MSN do kasiam187 Send a message via Skype™ to kasiam187

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość

powiedz mi zaczełas od razu od wszystkich czesci? ile mniej wiecej to zajmuje? musze sobie czas rozplanowac

Stary 2013-02-05, 22:12   #1462
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Endorfiny
Stary 2013-02-05, 22:20   #1463
Kalpana
Zakorzenienie

Ja z komedii mogę polecić Rrrrr, Euro Trip, Zróbmy sobie wnuka, Jestem na tak, But manitu, 50 pierwszych randek. Tyle pamiętam Sama poszukuję fajnych komedii, bo lubimy z TŻtem w niedzielne popołudnie obejrzeć, ale nie mogę już nic fajnego znaleźć. A te komedie-parodie to mnie do szału doprowadzają....

Moje chłopaki już dawno śpią, a ja zdjęcia przeglądam do wywołania Ciekawe jak się rano do małego zwlekę, jak on będzie już wyspany, a ja ledwie żywa....

K

Sz
Kalpana jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-05, 22:26   #1464
aga_ton
Wtajemniczenie

nadrobiłam... ale żeście dziś poleciały z koksem

po południu byłam w lumpku, ale się obłowiłam tzn. Lenę bo sobie nic nie kupiłam

Gda, musisz jak najszybciej zareagować na zachowanie psa. nie zgadzam się z dziewczynami, że suczka przyzwyczai się sama
na Twoim miejscu skorzystałabym z porady behawiorysty zwierzęcego.

zauważyłam, że mój psiak też inaczej zachowuje się odkąd Lena polubiła brzuszek i próbuje się obrócić.
póki co nic niepokojącego się jeszcze nie dzieje ale uważnie go obserwuję i nie zostawiam go z nią sam na sam.

Lidka, odnośnie pampersów to dopiero od Ciebie dowiedziałam się, że pasek zmienia kolor a używam ich od samego początku... ze mnie to dopiero jest bystrzak

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
Ja miałam w grudniu i też nic, test robiłam i wynik negatywny na szczęście Widocznie ta @ taka jakaś nieregularna jeszcze.
pierwsze 3 -4 miesiączki po porodzie mogą takie być

Cytat:
Napisane przez weronika_91 Pokaż wiadomość
hej hej mamuśki wpadłam się przywitać i nadrobić 3 dni mojej nieobecności . Week spędzony na uczelni i mogę się pochwalić że jestem już po sesji V semestr zaliczony
A od wczoraj jestem z Jaśkiem u mamci brat mi dopiero w nocy neta podłączył więc czas nadrabiać
super, że już po

Cytat:
Angel a spróbuj Ją połozyć w wózku w domu i zobacz, czy to może niechęć do wózka. Niektóre dzieci tak mają
Lena tak ma
cały czas mam nadzieję, że gdy zacznie siedzieć to polubi spacerówkę

Cytat:
Napisane przez Agnus21 Pokaż wiadomość
Zdenerwowałam się trochę. Jakiś czas temu rozmawiałam z mężem i mówiłam, że nie chce żeby jego rodzice(zwłaszcza matka) zajmowali się małą. Wyglądało na to, że oboje jesteśmy tego samego zdania. Ten ostatnio, że jego rodzice też mogliby się czasem zająć Aleńką... nosz kurcze. Uwielbiam te jego nagłe zmiany decyzji.
a dlaczego nie chcesz, by teściowie zajmowali się Alą?

Cytat:
Napisane przez Agnus21 Pokaż wiadomość
Aha i jutro szczepienie. Kurcze, a już mi się dziecko zaczęło przyzwyczajać do zasypiania o 22, a nie jak dotychczas o 24. Po takim szczepieniu to zwykle coś się przestawia.
o kurcze, ale późno.
Lena zazwyczaj po 19 już odlatuje.

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość

o właśnie zapomniałam. Zuzance wyrżnęła się druga dolna jedyneczka
super
moja dziecina jeszcze bezzębna, choć dziąsła spuchnięte od dawna
aga_ton jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 22:31   #1465
maggie123
Zakorzenienie

Zuzania po karmieniu znów sie sama usypia buczeniem. Mąż śpi a ja plusksjac sie w pianie jeszcze Was doczytuje.
Nad życie mam w planach kiedyś obejrzeć ale podobnie jsk Lewek na jakiś czas mam dość.
Polskie komedie np. Sexmisja kogel mogel nie lubie poniedziałku sami swoi itd po prostu uwielbiam
A właśnie oglądaliśmy dziś epokę lodowcowa 4 super teksty
Tamlin gdzie Ty dziś zniknęłaś

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 22:37   #1466
Hatti
Rozeznanie

Kurcze,ten kleik dodany do mm ma sie całkiem rozpuscic?bo ja dodalam do dosyc ciepłego mm wymieszalam i Milka wypiła tylko 90ml..Teraz nie wiem czy zjadła tyle bo ją nasycilo czy tez moze smoczek nie dał rady.
Otworzyłam butle i w środku były widoczne te 'kryształki' z kleiku.
I jeszcze jedno-uzylam do tego smoczka 2 z TT.mam do kleiku używać juz następnego rozmiaru?
No ciemna masa ze mnie
Stary 2013-02-05, 22:46   #1467
kasiam187
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hatti Pokaż wiadomość
Kurcze,ten kleik dodany do mm ma sie całkiem rozpuscic?bo ja dodalam do dosyc ciepłego mm wymieszalam i Milka wypiła tylko 90ml..Teraz nie wiem czy zjadła tyle bo ją nasycilo czy tez moze smoczek nie dał rady.
Otworzyłam butle i w środku były widoczne te 'kryształki' z kleiku.
I jeszcze jedno-uzylam do tego smoczka 2 z TT.mam do kleiku używać juz następnego rozmiaru?
No ciemna masa ze mnie
musisz uzyc wiekszy rozmiar. moze zmeczyla sie ciagnieciem i dlatego nie dojadla. ja jak robie taki z 1,5 lyzeczki daje smoczkiem wiekszym 3. mam tez ten Y, ale krztusi sie. i te kawalki tego kleiku zostaja, przynajmniej u mnie tez, nie rozpuszczaja sie

Stary 2013-02-05, 22:55   #1468
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiam187 Pokaż wiadomość
powiedz mi zaczełas od razu od wszystkich czesci? ile mniej wiecej to zajmuje? musze sobie czas rozplanowac
A o którym my mówimy? Bo ja robię ten darmowy z jej strony.

Robiłam dwa dni temu 2 części, a dziś 3 części. Zajęło mi to ponad godzinkę, ale po 1 części, musiałam dać cyca
Stary 2013-02-05, 22:58   #1469
gda
Zakorzenienie

Agaton zgadzam się z Tobą. Nie zostawiam ich sam na sam, absolutnie! Pogadam o tym z mężem co robić dalej, ale najgorsze jest to, że on od razu uderza w ton, że ja nie lubię naszego psa od kiedy mamy dziecko! Ech...

A w ogóle mój mąż zagroził, że założy sobie konto tu na wizażu i wejdzie na nasz wątek i napisze, że mu skarpetek nie piorę i nie ma w czym chodzić Ja się brzydzę skarpet i ich nie dotknę!
Stary 2013-02-05, 23:10   #1470
katiem
Wtajemniczenie

Nadrobilam, ale jakoś nie mam dzisiaj nic ciekawego do powiedzenia

Cytat:
Agaton zgadzam się z Tobą. Nie zostawiam ich sam na sam, absolutnie! Pogadam o tym z mężem co robić dalej, ale najgorsze jest to, że on od razu uderza w ton, że ja nie lubię naszego psa od kiedy mamy dziecko! Ech...

A w ogóle mój mąż zagroził, że założy sobie konto tu na wizażu i wejdzie na nasz wątek i napisze, że mu skarpetek nie piorę i nie ma w czym chodzić Ja się brzydzę skarpet i ich nie dotknę
!

Pawełek

Kubuś
katiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości