Z maluszkami wątek trzeci - jak ten czas nam szybko leci! Mamusie IX-X 2012 - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-05, 23:14   #1471
marzenka1984
Rozeznanie

Dot.: Z maluszkami wątek trzeci - jak ten czas nam szybko leci! Mamusie IX-X 2012

Cytat:
Napisane przez Katiaskaa Pokaż wiadomość
Właśnie wylicytowałam krzesełko zdecydowałam się na używane - Rainforest, jakoś mam słabość do tej serii
Kasiam chicco polly 3w1 strasznie mi się podobają, ale niestety trochę drogie są.
W ogóle skusiłam się na zachwalaną przez wasz szczotkę, a raczej naciągnełam Tż i Tangle Teezer jest naprawdę cudowna potraficie doradzić
Tangle teezer kupiłaś wersję torebkową czy tą zwykłą większą, chce sobie kupić i siostrze ale nie wiem która lepsza, troszkę na allegro ich jest.
Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość

marta - Ja dawałam Melci tak jak jest w poradniku Bobovity.
A tak ogólnie co do wprowadzania glutenu to.. U sierpniówek jednej dziewczynie pediatra kazała dać normalnie chrupki, itp. Bez żadnego takiego wprowadzania jak u nas
Moja siostra jak jej zaczęłam tłumaczyć, że na początku tyle i tyle glutenu, później zwiększać itd to się zdziwiła bo 10 lat temu za radą pediatry dawała mojemu siostrzeńcowi chrupkę w łapkę i to było tyle w temacie glutenu a nie my przeliczamy, rozlewamy hihihi. Ja już sama nie wiem co i jak z tym

Cytat:
Napisane przez Katiaskaa Pokaż wiadomość

i miałam jeszcze gratulować wyniku dla lourose
o i widzę, że u meggie też negatyw
Dla Jagódki wszystkiego najlepszego duża pannica z niej już
Wasze dzieci też tak często wystawiają języczek??
Mój wszystko bierze do buźki i jak tylko coś jest z zasięgu ozora to musi być polizane i wyciąga ten jęzor i przez to nie mogę zobaczyć czy może zęby idą czy nie

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
A, jeszcze miałam napisać, że po tej Chodakowskiej sobotniej mam takie zakwasy, że wczoraj nie mogłam jej zrobić już. Tak mnie bolą okolice rany po cc! Myślicie, że katować się, czy jak bardzo boli odpuścić?
Odpuść.

Mój Maks chyba nie toleruje banana, dostawał 3 dni. Kupa była zielona, spał w nocy niespokojnie,stękał, jęczał. Wczoraj nie dałam mu słoiczka i przespał całą noc, jest zadowolony ale kupy jeszcze nie było tak więc nie wiem czy w tej kwestii się coś poprawiło ale już nie dostanie, chyba że za miesiąc spróbujemy jeszcze raz z bananem.
Dam sobie spokój ze słoiczkami do piątku, a w piątek dostanie jabłko-brzoskwinia. Zobaczymy.
Stary 2013-02-06, 00:22   #1472
alfabia
Raczkowanie

Dot.: Z maluszkami wątek trzeci - jak ten czas nam szybko leci! Mamusie IX-X 2012

Dziewczyny, przede wszystkim chce podziękować za wszystkie rady. Porozmawialam, ona popłakała i ja też. Powiedzialam, że nie moge tego bez kary zostawic bo jak pisalam (udalo sie to moze kolczyk w nosie), ale niech sama powie jaka kara bedzie stosowna a ja ją rozważę. Stanelo na tym, ze oddala swoj aparat telefoniczny i dostala na zamiane inny LG (ktory tylko do dzwonienia moze sluzyc, nie ma aparatu, odtwarzacza, netu, nic). Chciała na 2 tyg, ja powiedzialam że poki kolor nie zejdzie, bedzie miec powera aby myc codziennie albo i czesciej. One mocno nie zafarbowaly, bo krotko trzymala, ale w sloncu zwlaszcza widac.
Jeszcze raz dziekuje za wszystkie wasze rady. Bardzo mi pomoglyscie podejsc do tego bez nerw i emocji.

Słoiczki najlepiej te od koncentratu pomidorowego, musztardy, chrzanu.
Ktoś pytał kto sam gotuje. Obiadki od początku sama. Gotuję większą porxję i mrożę w słoiczkach. Zauważyłam w tym podanym przepisie jeden ważny brak, nie dodano tłuszczu, najlepiej olej. Na jednorazową porcję kilka kropel, to ważne bo witaminy niektóre rozpuszczają się w tłuszczach. Dlatego on musi byc aby jedzonko było wartosciowe.

Ostatnio gotowalam tak:
6 dużych marchewek oskrobane ale w calosci bez krojenia, dwa ziemniaczki, dynię pokrojoną w kostkę (specjalnie zachowaliśmy ostatnią małą pietruszkę, 3/4 pojedynczej piersi z kurczaka. Wszystko to do garnka razem, zalalam woda aby przykryla calosc. Wyjmowalam po kolei do miseczki az wszystko mieklo. Najpierw dynie bo najkrocej sie gotuje, potem ziemniaki, piers i na koncu marchewke i pietruszke. Dodalam wywaru polowe i polowe wody. Zmiksowałam. A propo blendera, moj sie grzeje szybko, musze kilka razy blenderowac.
I wazne u nas. Od ziemniaka chyba zupka w smaku miala taka cierpkosc. Po dodaniu oleju (u nas rzepakowy) na tą porcje dalam ok 30 ml, stala się pyszna i zero cierpkosci! Tak wiec ten olej to i dobre bo witaminki i smaczne. Wyszło mi 12 słoiczków po 120 ml. Czasami po podrzaniu jak wydaje mi sie za rzadkie dodaje kaszke kukurydzianą do zagęszczenia.
Zosi ta zupka bardzo smakuje a na fotce dowod Corka ja karmila, przy mnie się tak nie ufefluni

Robie jej tez jabluszka duszone (te zamykam w tych sloiczkach od przecieru pomidorowego) a w sloiczkach kupuje banany z gerbera i robie pół na pół. Czasem dodam też zmiksowaną ugotowaną dynię do tego.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 67052_408709435877228_1771542687_n.jpg (86,3 KB, 53 załadowań)

Edytowane przez alfabia
Czas edycji: 2013-02-06 o 00:24
alfabia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 06:20   #1473
lourose
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bika83 Pokaż wiadomość
Cześć, wpadłam się tylko pochwalić

Położyłam Emilkę na macie i poszłam do kuchni, tż też zajęty był, no i słyszę że Emilka marudzi, to wołam, że mama już idzie itp..... w końcu przychodzę, patrzę, Emilka leży na brzuchu (czego raczej nie lubi i dlatego marudzi) no i mówię tż - po co ją obracałeś na brzuch..... ten, że przecież to ja ją tak zostawiałam...... mówię, że w życiu bym jej na brzuchu nie zostawiła bez opieki...... jaki wniosek moja 3,5 miesięczna Gwiazda sama się obróciła na brzuszek
Brawa dla Emilki takie niespodzianki są najfajniejsze!

Cytat:
Napisane przez Iwa844 Pokaż wiadomość
Mąż będzie miał jutro przezprzełykowe badanie serca, bo wyszły mu jakieś lekkie odchyły od normy. Zaczęło się od tego, że ma bardzo niskie tętno (ok 44/min), wyszło też że ma lekko powiększoną jedną komorę. Z kolei badanie metodą Holtera nie wykazało nic szczególnie niepokojącego. Ta powiększona komora to moze być jakaś anomalia ale wcale nie musi. A że trafił na drobiazgową lekarkę, to skierowała go na ponoć najdokładniejsze badanie
Oj bidek. Dobrze że lekarka jest w porządku i zleca badania... trzymam kciuki!

Cytat:
Napisane przez elena_100 Pokaż wiadomość
cześć

melduję, że żyję
Jak na razie radzimy sobie świetnie i oby tak zostało. Odżyłam troszeczkę, Milka jest dzielna tylko nie chce spać. Odsypia przy cycuszku jak mama wróci
Tęsknię za wami bardzo
Dzielne jesteście! Mam nadzieję że u nas pójdzie tak samo dobrze

Cytat:
Napisane przez lilka00 Pokaż wiadomość
Nieee jutro może kupię lub pojutrze i zrobię, prawdopodobieństwo jest znikome, ale trzymajcie kciuki za 1 kreskę!
No to trzymamy

Cytat:
Bez przesady, dziwna ta pediatra... To już lepiej wcześniej rozszerzyć dietę! Ale trzymać się cyca i nie dokarmiać, jeśli nadal chcesz cycem karmić. Mi teść i pediatra z centrum zdrowia dziecka, mówiła żeby po prostu wcześniej rozszerzyć dietę, jeśli mały słabo będzie przybierał.
Generalnie jestem z niej zadowolona, tylko ona jest z tych, które uważają że lepiej dokarmić niż np. przeczekać kryzys laktacyjny. I nie szukała innego powodu takich krótkich drzemek w ciągu dnia (to jest max 30 min i pobudka z krzykiem, widać że jest dalej zmęczona ale nie można jej już ululać). A ja chcę karmić piersią do końca, tzn. aż nie wrócę do pracy Strasznie się uparłam przy tym i traktuję jako punkt honoru, czasem mam wątpliwości czy dobrze robię... i męczę Zośkę. Chociaż z wagą problemu nie ma.

Cytat:
Napisane przez justyna12345 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny,melduje ze jestem i nadrobilam Was..wczoraj i dzis konczylam rok w klubie sportowym gdzie w ramach paroletniej wspólpracy nadal zajmuje sie księgowością tez odzylam trochę ale dobrze ze jest juz wszystko zrobione a nastepne kwartalne rozliczenie w kwietniu
mój TZ pojechal i po powrocie z pracy musialam nadrobić obowiązki domowe i czas z synkiem jeszcze gosci mialam dzis,jutro spokój wiec będę a od czw znowu goscie itd
maly spi to na klubie naskrobie i potem idę spac...dobranoc
To masz 2 m-ce spokoju jeszcze moja koleżanka jest księgową i na koniec kwartałów po prostu wsiąka....

Cytat:
A w ogóle mój mąż zagroził, że założy sobie konto tu na wizażu i wejdzie na nasz wątek i napisze, że mu skarpetek nie piorę i nie ma w czym chodzić Ja się brzydzę skarpet i ich nie dotknę!
Są takie szczypce jak do grilla, chwytasz skarpetę i chyc do pralki!
PS. Takiego zapasu nowych skarpetek jak mój tżt to nie ma nikt. Jest ich ze 100 par w 2 szufladach. A chodzi w kółko w tych samych, tzn. jest pierze non stop i wyrzuca kiedy są przetarte. Ja po cichu wyrzucam te najgorsze bo czasem nie może się z nimi rozstać I kupuje cały czas nowe

---------- Dopisano o 07:20 ---------- Poprzedni post napisano o 07:15 ----------

Cytat:
Napisane przez alfabia Pokaż wiadomość
Dziewczyny, przede wszystkim chce podziękować za wszystkie rady. Porozmawialam, ona popłakała i ja też. Powiedzialam, że nie moge tego bez kary zostawic bo jak pisalam (udalo sie to moze kolczyk w nosie), ale niech sama powie jaka kara bedzie stosowna a ja ją rozważę. Stanelo na tym, ze oddala swoj aparat telefoniczny i dostala na zamiane inny LG (ktory tylko do dzwonienia moze sluzyc, nie ma aparatu, odtwarzacza, netu, nic). Chciała na 2 tyg, ja powiedzialam że poki kolor nie zejdzie, bedzie miec powera aby myc codziennie albo i czesciej. One mocno nie zafarbowaly, bo krotko trzymala, ale w sloncu zwlaszcza widac.
Jeszcze raz dziekuje za wszystkie wasze rady. Bardzo mi pomoglyscie podejsc do tego bez nerw i emocji.
Dobrze że porozmawiałyście w spokoju. I czas kary też mi się wydaje odpowiedni
BTW jestem przeciwna takim karom jak wyrzucanie śmieci czy sprzątanie. To są codzienne obowiązki, które nie powinny być karą i udręką, i wykonywane tylko jak coś się przeskrobało. Jak mówiła moja drużynowa, służba to nie kara
W domu mieliśmy z bratem swoje rejony do sprzątania, którymi co tydzień się wymienialiśmy, np. ja kuchnia, on łazienka. I tak były awantury, np. że wjechał mopem na mój rejon i zostawił kałużę albo wymiana odkurzania na spacer z psem ale mama i tak miała z nas pomoc
PS. Zosia słodziak!

Edytowane przez lourose
Czas edycji: 2013-02-06 o 06:22
lourose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 06:23   #1474
Asiuulka89
Zakorzenienie

Witam się rannie

czekam na opiekunkę i wybywam w interesach kawiarnianych i swoich do Poznania

Gda jesteś niemożliwa a swoich też sie brzydzisz ?? ja Cie muszę poznać ze szwagierka normalnie

Elena fajnie że wszystko dobrze. Wiadomo pójście do ludzi do pracy swoją drogą fajna rzecz odpoczniesz sobie psychicznie

Mój mąż dzisiaj świruje bo jak dzieci tyle same z opiekunką? No jak normalnie tym bardziej ze mam tą starą jeszcze co wszystko juz zna. a co będzie potem jak będę codziennie pracować koło 6 godzin? ehh od rana mnie denerwje.
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 06:47   #1475
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Napisane przez kasiam187 Pokaż wiadomość
aa boska!! czemu zostala tylko 62

mam te sukienke, ale na małą za mała jest, miała tylko raz na wigilię założoną. Mam rozmiar 68 Jakby któraś chciała to mogę sprzedać

U nas nic nowego poza tym, że tż ma katar a ja sieboję o małą, bo w piatek szczepienie, zeby tylko nie złapała
Nie mam czasu na neta, ostatnio wzięłam sie za wystawianie ciuchó po dzieciach na all, ale mi to tak powolnie idzie...wiecznie jak nie małą sie drze to starszy coś chce i stoję w miejscu...w chacie syf, bo nie mam czasu sprzatnąć, jak już mam chwilę to na necie siedzę

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 06:56   #1476
ula2689
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
A ja mam wesele w październiku, brata. Ale coś mi się zdaje, że jeszcze schudnę do tego czasu, więc co będę teraz sukienki szukać

No to gratuluję skoro się cieszysz.
Maggie a Ty to chyba byś się cieszyła z pozytywnego wyniku, nie?

Powiem Wam, że ja choć od początku mówiłam, że nie chcę więcej dzieci i to jedno mi w zupełności wystarczy, i że ja się do większej ilości nie nadaję to zaczynam dopuszczać do siebie myśl o drugim... I nawet z TŻtem rozmawialiśmy, że można by się postarać latem coby urodzić na wiosnę. Ale nie jestem pewna czy on poważnie ze mną rozmawiał, a i nie jestem pewna czy ja z nim na poważnie rozmawiałam

Sto lat dla Jagódki!
Ta jasne ja też się zarzekałam że dość już a teraz se myslę że tak za 10 lat na starosc jeszcze jedno mozna machnąć
ula2689 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 07:00   #1477
Baobabek
Zakorzenienie

Dziewczyny gotujące zupki, skąd bierzecie warzywa?? ja sie boję kupić w markecie czy na targowiu o tej porze roku nie mam dostępu do eko zimą, zapasy co miałąm to wyjadł synek Małą lada dzień skończy 5 mcy, jedyne co będę mieć to domowe gołąbki i króliki na zupki, więc chciałabym jej gotować, ale nie mam warzyw takich, których byłabym pewna

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-06, 07:07   #1478
ula2689
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Rozmawiałam z koleżanką z roku że urodziła pod koniec stycznia córkę miała 59 cm i prawie 5000 g uwaga rodziła 26 godzin .. jakaś tragedia :conf used:
przy mojej maliźnie i 13h od odejścia wód to nic do porównania ...

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Mamuśki jak zablokować sobie FB by obcy nie widzieli fotek i info ?? da się?
Moja psiapsiółka rodziła 2 dni

---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:01 ----------

Cytat:
Agaton zgadzam się z Tobą. Nie zostawiam ich sam na sam, absolutnie! Pogadam o tym z mężem co robić dalej, ale najgorsze jest to, że on od razu uderza w ton, że ja nie lubię naszego psa od kiedy mamy dziecko! Ech...

A w ogóle mój mąż zagroził, że założy sobie konto tu na wizażu i wejdzie na nasz wątek i napisze, że mu skarpetek nie piorę i nie ma w czym chodzić Ja się brzydzę skarpet i ich nie dotknę!
Ha ha ha ha ha:hahaha : Zapraszamy!
Stary 2013-02-06, 08:00   #1479
kasiam187
Wtajemniczenie

GG do kasiam187 Wyślij wiadomość przez MSN do kasiam187 Send a message via Skype™ to kasiam187

Cytat:
A o którym my mówimy? Bo ja robię ten darmowy z jej strony.

Robiłam dwa dni temu 2 części, a dziś 3 części. Zajęło mi to ponad godzinkę, ale po 1 części, musiałam dać cyca
wlasnie o ta darmowa mi chodzilo

Cytat:
Agaton zgadzam się z Tobą. Nie zostawiam ich sam na sam, absolutnie! Pogadam o tym z mężem co robić dalej, ale najgorsze jest to, że on od razu uderza w ton, że ja nie lubię naszego psa od kiedy mamy dziecko! Ech...

Cytat:
Napisane przez marzenka1984 Pokaż wiadomość
Tangle teezer kupiłaś wersję torebkową czy tą zwykłą większą, chce sobie kupić i siostrze ale nie wiem która lepsza, troszkę na allegro ich jest.
kup ta zwykla, o tej do torebki słyszałam gorsze opinie.

Cytat:
Napisane przez alfabia Pokaż wiadomość

Słoiczki najlepiej te od koncentratu pomidorowego, musztardy, chrzanu.
Ktoś pytał kto sam gotuje. Obiadki od początku sama. Gotuję większą porxję i mrożę w słoiczkach. Zauważyłam w tym podanym przepisie jeden ważny brak, nie dodano tłuszczu, najlepiej olej. Na jednorazową porcję kilka kropel, to ważne bo witaminy niektóre rozpuszczają się w tłuszczach. Dlatego on musi byc aby jedzonko było wartosciowe.

Ostatnio gotowalam tak:
6 dużych marchewek oskrobane ale w calosci bez krojenia, dwa ziemniaczki, dynię pokrojoną w kostkę (specjalnie zachowaliśmy ostatnią małą pietruszkę, 3/4 pojedynczej piersi z kurczaka. Wszystko to do garnka razem, zalalam woda aby przykryla calosc. Wyjmowalam po kolei do miseczki az wszystko mieklo. Najpierw dynie bo najkrocej sie gotuje, potem ziemniaki, piers i na koncu marchewke i pietruszke. Dodalam wywaru polowe i polowe wody. Zmiksowałam. A propo blendera, moj sie grzeje szybko, musze kilka razy blenderowac.
I wazne u nas. Od ziemniaka chyba zupka w smaku miala taka cierpkosc. Po dodaniu oleju (u nas rzepakowy) na tą porcje dalam ok 30 ml, stala się pyszna i zero cierpkosci! Tak wiec ten olej to i dobre bo witaminki i smaczne. Wyszło mi 12 słoiczków po 120 ml. Czasami po podrzaniu jak wydaje mi sie za rzadkie dodaje kaszke kukurydzianą do zagęszczenia.
Zosi ta zupka bardzo smakuje a na fotce dowod Corka ja karmila, przy mnie się tak nie ufefluni

Robie jej tez jabluszka duszone (te zamykam w tych sloiczkach od przecieru pomidorowego) a w sloiczkach kupuje banany z gerbera i robie pół na pół. Czasem dodam też zmiksowaną ugotowaną dynię do tego.
ale sliczna!!

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
Dziewczyny gotujące zupki, skąd bierzecie warzywa?? ja sie boję kupić w markecie czy na targowiu o tej porze roku nie mam dostępu do eko zimą, zapasy co miałąm to wyjadł synek Małą lada dzień skończy 5 mcy, jedyne co będę mieć to domowe gołąbki i króliki na zupki, więc chciałabym jej gotować, ale nie mam warzyw takich, których byłabym pewna
ja tez nie gotuje bo nie mam eko warzyw. jest wprawdzie sklep eko w krakowie,ale jakos nam nie po drodze dopiero latem jak rodzice beda miec wlasne mozee cos ugotuje. takich z marketu czy targowiska bym nie kupila, zreszta nawet alergolog mi zabronił.

kasiam187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 08:02   #1480
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:

Gda niech sobie mąż zaklada konto i nam sie skarży to szybciutko ustawimy go do pionu że sam teZ może uprać

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 08:11   #1481
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez nie gotuje bo nie mam eko warzyw. jest wprawdzie sklep eko w krakowie,ale jakos nam nie po drodze dopiero latem jak rodzice beda miec wlasne mozee cos ugotuje. takich z marketu czy targowiska bym nie kupila, zreszta nawet alergolog mi zabronił.
ja mam działkę, ale nic na niej nie sadziłam, w tym roku chyba posadzę ze względu na małąchociaż badego pojęcia po hodowaniu warzyw nie mam teściowa mi zawsze od znajomej brała warzywa eko w sezonie, a teraz to lipa nie wiem co lepsze: słoiczki czy warzywa z marketu/targu

Edytowane przez Baobabek
Czas edycji: 2013-02-06 o 08:19

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-06, 08:21   #1482
kasiam187
Wtajemniczenie

GG do kasiam187 Wyślij wiadomość przez MSN do kasiam187 Send a message via Skype™ to kasiam187

Cytat:
ja mam działkę, ale nic na niej nie sadziłam, w tym roku chyba posadzę ze względu na małąchociaż badego pojęcia po hodowaniu warzyw nie mam teściowa mi zawsze od znajomej brała warzywa eko w sezonie, a teraz to lipa nie wiem co lepsze: słoiczki czy warzywa z marketu/targu
ja ufam słoiczkom. kupilam wiekszosci z hippa. jak widze w sklepie te marchewki równiutki, wielkie to wiadomo ze naturalnie to one tak nie urosły. albo jablka to samo.

Stary 2013-02-06, 08:24   #1483
Bika83
Zakorzenienie

GG do Bika83

Cytat:
Napisane przez lourose Pokaż wiadomość
Brawa dla Emilki takie niespodzianki są najfajniejsze!
Dokładnie szkoda tylko, że samego obrotu nie widziałam
07.02.2012 II
21.10.2012 Emilka
20.04.2014 II
17.12.2014 Jaś

Emilka
Jaś

Bika83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 08:27   #1484
marta1986222
Zakorzenienie

Dzień Dobry

Zuzia
04.09.2012
g.3.20
3020g,52cm

Hania
09.03.2016
g.20.45
3000g 53 cm

marta1986222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 08:29   #1485
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
ja ufam słoiczkom. kupilam wiekszosci z hippa. jak widze w sklepie te marchewki równiutki, wielkie to wiadomo ze naturalnie to one tak nie urosły. albo jablka to samo.
ja właśnie nie do końca najczęściej też hippa właśnie kupuję, on najbardziej godny zaufania mi sie wydaje, najmniej to gerberowi - za dużo afer już mieli

Ja sie martwię Izą, ona mi sie za cicha wydaje, od początku nie piszczy z radości, żadko się śmieje w głos - trzeba ją dobrze rozśmieszyć, taka sama z siebie to tylko się pouśmiecha bezdźwięcznie...no i nie guga tych różnych dźwięków, tylko jakieś eeeeee a i to żadko obracać sie jeszcze nie obraca, wczoraj jej pomogłam to się rozpłakała bo nie wiedziałą jak rączkę wyjąć... synek w jej wieku był znacznie bardziej "kumaty", wiem, ze nie powinnam porównywać, ale jakoś ciężko mi to idzie

Stary 2013-02-06, 08:35   #1486
marta1986222
Zakorzenienie

Cytat:
ja właśnie nie do końca najczęściej też hippa właśnie kupuję, on najbardziej godny zaufania mi sie wydaje, najmniej to gerberowi - za dużo afer już mieli

Ja sie martwię Izą, ona mi sie za cicha wydaje, od początku nie piszczy z radości, żadko się śmieje w głos - trzeba ją dobrze rozśmieszyć, taka sama z siebie to tylko się pouśmiecha bezdźwięcznie...no i nie guga tych różnych dźwięków, tylko jakieś eeeeee a i to żadko obracać sie jeszcze nie obraca, wczoraj jej pomogłam to się rozpłakała bo nie wiedziałą jak rączkę wyjąć... synek w jej wieku był znacznie bardziej "kumaty", wiem, ze nie powinnam porównywać, ale jakoś ciężko mi to idzie
Nie porównuj

Kazde dziecko rozwija się w swoim tempie,zobaczysz jak zacznie piszczeć,krzyczeć to jeszcze bedziesz miała dość

Moja Zuzia 2 dni temu skończyła 5 miesięcy a dopiero od tygodnia się obraca,przekręca.

Zuzia
04.09.2012
g.3.20
3020g,52cm

Hania
09.03.2016
g.20.45
3000g 53 cm

Stary 2013-02-06, 08:37   #1487
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez lourose Pokaż wiadomość

Są takie szczypce jak do grilla, chwytasz skarpetę i chyc do pralki!
PS. Takiego zapasu nowych skarpetek jak mój tżt to nie ma nikt. Jest ich ze 100 par w 2 szufladach. A chodzi w kółko w tych samych, tzn. jest pierze non stop i wyrzuca kiedy są przetarte. Ja po cichu wyrzucam te najgorsze bo czasem nie może się z nimi rozstać I kupuje cały czas nowe
Hehe, a ja to mam takie małe zboczenie że uwielbiam zakładać nowe skarpetki. Nie czyste, ale właśnie NOWE. No czysta rozkosz Chciałabym być bogata żeby nie prać skarpetek tylko zawsze kupować nowe
Stary 2013-02-06, 08:40   #1488
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marta1986222 Pokaż wiadomość
Nie porównuj

Kazde dziecko rozwija się w swoim tempie,zobaczysz jak zacznie piszczeć,krzyczeć to jeszcze bedziesz miała dość

Moja Zuzia 2 dni temu skończyła 5 miesięcy a dopiero od tygodnia się obraca,przekręca.
tylko kiedy to nastąpi...
z przekręcaniem pewnie problem będzie bo ona nienawidzi na brzuchu leżeć...poleży pół minuty i płacze rzewnie żeby ją przekręcić....
Wasze jakieś te dzieci takie wesołe, pogodne, radosne, z tego co piszecie, a moja to taki mruk...sama sobą sie zajmie to tez dźwięków nie wydaje, brat ją zabawia, to się tylko uśmiecha pod nosem naprawdę mnie to martwi

Stary 2013-02-06, 08:44   #1489
marta1986222
Zakorzenienie

Cytat:

Hehe, a ja to mam takie małe zboczenie że uwielbiam zakładać nowe skarpetki. Nie czyste, ale właśnie NOWE. No czysta rozkosz Chciałabym być bogata żeby nie prać skarpetek tylko zawsze kupować nowe

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

Cytat:
tylko kiedy to nastąpi...
z przekręcaniem pewnie problem będzie bo ona nienawidzi na brzuchu leżeć...poleży pół minuty i płacze rzewnie żeby ją przekręcić....
Wasze jakieś te dzieci takie wesołe, pogodne, radosne, z tego co piszecie, a moja to taki mruk...sama sobą sie zajmie to tez dźwięków nie wydaje, brat ją zabawia, to się tylko uśmiecha pod nosem naprawdę mnie to martwi
Zuzia się przekręca ale na brzuchu też nie lubi leżeć tylko od razu krzyczy

Skoro się tak martwisz to może przejdz sie do pediatry,powiedz o swoich wątpliwosciach,moze Ci coś doradzi.

Głowa do góry

Zuzia
04.09.2012
g.3.20
3020g,52cm

Hania
09.03.2016
g.20.45
3000g 53 cm

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-06, 08:45   #1490
ula2689
Wtajemniczenie

Cytat:

A reaguje na dźwięki?Odwraca się w Twoją stronę jak do niej mówisz?
Obrotami bym się nie martwiła.Hubert obraca się tylko z pleców na obrzuch,Oliwia wcale.
Stary 2013-02-06, 08:47   #1491
Iwoncia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hatti Pokaż wiadomość
Kurcze,ten kleik dodany do mm ma sie całkiem rozpuscic?bo ja dodalam do dosyc ciepłego mm wymieszalam i Milka wypiła tylko 90ml..Teraz nie wiem czy zjadła tyle bo ją nasycilo czy tez moze smoczek nie dał rady.
Otworzyłam butle i w środku były widoczne te 'kryształki' z kleiku.
I jeszcze jedno-uzylam do tego smoczka 2 z TT.mam do kleiku używać juz następnego rozmiaru?
No ciemna masa ze mnie
Ja zawsze najpierw go w wodzie zagotuje żeby sie rozpuścił porządnie, ostudzam, dodaje mleko i potem pięknie leci.
Ja mam kleiki i nestle, nie pisze żeby nie przegotowywać więc to robie i wygląda potem na taką ładną mase

A my dziś skończyliśmy 5 m-cy
Iwoncia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 08:51   #1492
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marta1986222 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

Zuzia się przekręca ale na brzuchu też nie lubi leżeć tylko od razu krzyczy

Skoro się tak martwisz to może przejdz sie do pediatry,powiedz o swoich wątpliwosciach,moze Ci coś doradzi.

Głowa do góry
mamy szczepienie w piatek, więc powiem lekarce, z tym, ze nie liczę na jakieś porady bo u nas lekarze w przychodni to chyba przez pomyłkę pracują moze prywatnie ją do kogoś umówię, tylko do kogo?? zwykły pediatra czy jakiś neurolog

Cytat:
Napisane przez ula2689 Pokaż wiadomość
A reaguje na dźwięki?Odwraca się w Twoją stronę jak do niej mówisz?
Obrotami bym się nie martwiła.Hubert obraca się tylko z pleców na obrzuch,Oliwia wcale.
tak, z słuchem ma wszystko dobrze ( o to też już sie bałam, ale reaguje od razu, nawet na ciche dźwięki, szepty)

Cytat:
Napisane przez Iwoncia81 Pokaż wiadomość
Ja zawsze najpierw go w wodzie zagotuje żeby sie rozpuścił porządnie, ostudzam, dodaje mleko i potem pięknie leci.
Ja mam kleiki i nestle, nie pisze żeby nie przegotowywać więc to robie i wygląda potem na taką ładną mase

Stary 2013-02-06, 08:55   #1493
marta1986222
Zakorzenienie

Cytat:

wszystkiego naj

Zuzia
04.09.2012
g.3.20
3020g,52cm

Hania
09.03.2016
g.20.45
3000g 53 cm

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-06, 08:58   #1494
Nisia4
Zadomowienie

Cytat:

Cześć Dziewczyny!
Przeczytałam wszystko, ale nie mam czasu odpisać tak jak bym chciała bo zaraz zbieram się na tzw. chałpy :P

Iwoncia gratulacje z okazji 5 miesięcy Jupi!

Maja wczoraj i przedwczoraj bardzo płakała po kąpieli, tzn. po kąpaniu daję jej tę porcję glutenu w postaci kaszki i zaraz po tym daję pierś, ale za cholerę nie chciała przez te dwa dni piersi tylko płakała strasznie. Wczoraj to chyba z godzinę i nic nie pomagało Może to ta gruszka jej zaszkodziła? Wszyscy mi mówią, że jest ciężkostrawna.
Stary 2013-02-06, 09:00   #1495
Sojka1990
Zadomowienie

Iwa ja kupuje warzywa w normalnym warzywniaku. Ostatnio na innym forum gazeta.pl dziewczyny załozyły wątek odnośnie warzyw eko i tych zwykłych dostępnych w sklepach, podrzuciły jakieś badania naukowe które wykazały że warzywa eko wcale nie są eko i nie są lepsze od tych warzywniakowych z sąsiedniej ulicy.

Spróbuje znaleźć i wam skopiować.
Stary 2013-02-06, 09:02   #1496
Lewek
Zakorzenienie

Dzień dobry

Dziś dostałam @

Cytat:
Z komedii to ja tylko kreskówki typu Epoka Lodowcowa, Madagaskar czy Sezon na Misia. Oraz stare polskie komedie - Poszukiwany poszukiwana, Komedia małżeńska, Sprawa się rypła, Kogel mogel - obie części (uwielbiam!!!), Kup teraz (ten akurat nowszy) itp
Ja też uwielbiam kreskówki. Zatem polecam np "Zaplątani" prześmieszna

Cytat:

Sto lat dla Alanka!
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 09:06   #1497
Sojka1990
Zadomowienie

Fragemnty z dyskusji na innym forum:

W piątkowej GW jest artykuł dot. badań naukowych porównujących warzywa, owoce i mleko ekologiczne kontra "masówka", ich wpływu na zdrowie ludzi itp.
Z badań wynika jasno, że produkty ekologicznie NIE są lepsze/ zdrowsze/ bardziej wartościowe/ bogatsze w witaminy od tych uprawianych na masową skalę przy użyciu chemicznych pestycydów

hehe ja to juz od dawna podejrzewalam
chemia nie chemia, ale gleba i powietrze i woda taka sama .

Że nie są bardziej wartościowe i bogatsze w witaminy to w sumie mnie nie dziwi, bo sumie z jakiego powodu uprawa eko mialyby wplywać na wartości odżywcze?

byl w TVN UWAGA program o tym, jak to EKO rolnicy uzywali EKO srodka, ktory wcale nie byl EKO.
Musialabys faktycznie sprawdzac kazda uprawe, i to nie pod katem uzywania srodkow chemicznych, ale miejsca, w ktorym to rosnie.
Bo moze sobie rosnac i na Mazurach, tylko co z tego, jak np. pod liniami energetycznymi, w sasiedztwie zanieczyszonej rzeki, zakladu produkcyjnego, czy np. kurzej fermy klatkowej, albo hodowli swin czy krow (masowej).

Sądziłam, że z racji dobrych warunków naturalnych MUSZĄ być zdrowsze i bardziej wartościowe.
A tu doopa. Wg autorów ekolodzy straszą ludzi środkami chemicznymi (pestycydami), "zapominając", że wiele tych środków to produkty będące odzwierciedleniem naturalnych pestycydów występujących w naturze, nie szkodzących roślinom.

Sam artykuł nie był podlinkowany przez autorkę wątku a i trudno będzie go wygrzebać bo to sprzed 2 tygodni ale spróbuje.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-06, 09:12   #1498
sandra23s
Zadomowienie

Cytat:

ja też zawsze porównuje Polę do Wiktora.pewnie dlatego tez ,ze urodzili sie w tym samym miesiącuzawsze jak oglądam zdjecia i widze,ze np.Wiktor w marcu stał sam w łóżeczku to oczekuje,ze Pola też bedzie stałataka głupota moja.z tym,ze On wszystko szybko robiłchodził juz jak miał 9 mies.

Cytat:

O matko! mam to samo

iwoncia100 latek dla Alanka
nie wiem dlaczego ale zawsze mi sie wydaje,ze On dużo młodszy od Poli

haj
sniegu u nas napadało po kostki
Bunia wlasnie wstała po drzemce

Wiktor 1.09.2007,g.9:10,3600g 54cm

Pola 5.09.2012, g.0:03,4090g 53cm
sandra23s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 09:15   #1499
Sojka1990
Zadomowienie

znalazłąm

Bardziej odżywcze niż zwykłe?

I tu cios w samo serce. We wrześniu naukowcy z prestiżowego Uniwersytetu Stanforda zadeklarowali, że produkty otrzymywane z upraw ekologicznych nie mają ani trochę lepszych wartości odżywczych od tych, które rosną na polach uprawianych konwencjonalnymi metodami. Oraz że ze zdrowotnego punktu widzenia to nie ma znaczenia, czy opieramy jadłospis na ekologicznym mięsie, warzywach i owocach, czy na "zwykłych" produktach. Zanim na łamach "Annals of Internal Medicine" ogłosili tę rewelację, przygotowali się bardzo solidnie. Przeanalizowali blisko 240 różnych badań i obserwacji. 223 z nich poświęcone były sprawdzeniu zawartości składników odżywczych, witamin, a także grzybów, bakterii i pestycydów w żywności z różnych źródeł. Pozostałe 17 stawiało sobie na cel wyjaśnienie, czy ludzie, którzy starają się jeść żywność ekologiczną, są zdrowsi od tych, którzy nie zważają, czy jabłka były pryskane.

Doniesienie wywołało masę kontrowersji, tym bardziej że niektóre wcześniejsze badania dawały nadzieję na zdrowotną przewagę ekojedzenia. Autorzy badań tłumaczą te rozbi eżności tym, że zawartość witamin czy przeciwutleniaczy w warzywach i owocach faktycznie bywa zmienna. Jednak bardziej zależy to od momentu zbioru, gatunku rośliny oraz rodzaju gleby niż samego sposobu uprawy. Do podobnych wniosków doszli też po12-letnich obserwacjach uczeni ze szwajcarskiego Instytutu Rolnictwa Ekologicznego.

Owoce i warzywa, czy z wielkich upraw półprzemysłowych, czy z wiejskiego ogródka, otoczone zamiast pestycydami wyłącznie miłością i troską, - miały tyle samo witamin. Mleko - niezależnie od historii życiowej krowy - tyle samo białka i tłuszczu, choć, uwaga - kilka badań wskazywało, że mleko szczęśliwych krów z wolnego wybiegu zawiera nieco więcej kwasów omega-3 (czyli tych najcenniejszych dla serca).

Żywność ekologiczna zawiera nieco więcej fosforu prawdopodobnie z uwagi na inny sposób nawożenia. Czy to daje jakieś korzyści zdrowotne? Raczej marne, zważywszy, że niedobory fosforu właściwie u ludzi nie występują.

Można zjeść michę szpinaku z konwencjonalnej uprawy chronionej herbicydami i nawożonej solami mineralnymi z fabryki nawozów azotowych. A mimo to micha szpinaku będzie daniem niskokalorycznym, bogatym w antyoksydanty, pełnym sodu, potasu, magnezu, wapnia, manganu, kobaltu, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, oraz wielu witamin z grupy B, witamin E i K, a także witaminy C. Niemal w trakcie jedzenia da się odczuć, jak dobroczynnie posiłek ten wpływa na układ krwiotwórczy - witamina B12 sprawia, że czerwone krwinki odradzają się jak szalone.

Z drugiej strony można się opychać całkowicie ekologicznymi landrynkami, uzyskanymi z całkowicie ekologicznych buraków cukrowych. Landrynki nie dadzą nic poza pustymi kaloriami i koniecznością odwiedzenia dentysty.

Chociaż mniej bakterii?

Co z bakteriami? W wieprzowinie i drobiu z "przemysłowych" hodowli częściej trafiały się okazy bakterii opornych na antybiotyki (na szczęście nie na wszystkie, ale na wiele z najpowszechniejszych). Z kolei produkty ekologiczne częściej skażone bywały bakterią E.coli - być może dlatego, że nawożono je kompostownikiem.

Zaskoczeniem upraw ekologicznych okazała się obecność miedzi. Ten pierwiastek jest nam potrzebny w niewielkich ilościach, ale w większych stężeniach potrafi uszkodzić wątrobę, zwłaszcza u małych dzieci. W ekologicznych ziemniakach stwierdzono pięć do dziesięciu razy wyższe stężenie miedzi niż w zwykłych.

A może lepiej smakuje?

Jeśli żywność ekologiczna nie jest zdrowsza, to może przynajmniej lepiej smakuje? Badani przez Lisbeth Johansson z uniwersytetu w Uppsali w Szwecji zgodnie wskazywali, że znacznie bardziej smakują im pomidory z upraw naturalnych. Problem w tym, że naklejki "eko" przylepiono przed badaniem na warzywa z upraw "chemicznych".

W żadnym badaniu nie udało się stwierdzić, by ktokolwiek odróżniał po smaku ekologicznie uprawiane warzywa od pędzonych metodą tradycyjną.

Tak więc ja nie mam wyrzutów sumienia że moje dzieci jedzą warzywa i owoce z tesco czy podrzędnego warzywniaka

Edytowane przez Sojka1990
Czas edycji: 2013-02-06 o 09:21
Sojka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 09:16   #1500
kasiam187
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nisia4 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny!
Przeczytałam wszystko, ale nie mam czasu odpisać tak jak bym chciała bo zaraz zbieram się na tzw. chałpy :P

Iwoncia gratulacje z okazji 5 miesięcy Jupi!

Maja wczoraj i przedwczoraj bardzo płakała po kąpieli, tzn. po kąpaniu daję jej tę porcję glutenu w postaci kaszki i zaraz po tym daję pierś, ale za cholerę nie chciała przez te dwa dni piersi tylko płakała strasznie. Wczoraj to chyba z godzinę i nic nie pomagało Może to ta gruszka jej zaszkodziła? Wszyscy mi mówią, że jest ciężkostrawna.
mozliwe ze gluten, mi pediatra powiedziala, zeby glutenu dziecku na noc nie podawac,tylko w ciagu dnia lub z rana.

Cytat:
Napisane przez Sojka1990 Pokaż wiadomość
Iwa ja kupuje warzywa w normalnym warzywniaku. Ostatnio na innym forum gazeta.pl dziewczyny załozyły wątek odnośnie warzyw eko i tych zwykłych dostępnych w sklepach, podrzuciły jakieś badania naukowe które wykazały że warzywa eko wcale nie są eko i nie są lepsze od tych warzywniakowych z sąsiedniej ulicy.

Spróbuje znaleźć i wam skopiować.

dlatego ja bede gotowac tylko jak dostane warzywa od rodziny.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości