My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8 - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 9 części naszego wątku ??
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.9 8 16,00%
Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieciaki urodzą się wiosną! V-VI 2013, cz.9 28 56,00%
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 cz.9 1 2,00%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.9 3 6,00%
Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.9 0 0%
Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.9 1 2,00%
Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Rozstępują się nam brzuszki, jednak rosną też cycuszki. Mamy V-VI 2013 cz.9 3 6,00%
Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-06, 13:13   #4171
ankaaa206
Wtajemniczenie

Dot.: My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8

[QUOTE=nuna2;39072507]Wyprawka dla dzidzi

gąbka nie potrzebna, bo to siedlisko bakterii, dodałabym jałowe gaziki do pępuszka, wodę morską, oczywiście jakiś żel do kąpilei 2 w 1, po co odrazu emolienty stosować, wkładki laktacyjne, śliniaki dużo.

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:14   #4172
Paulina 87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość

Szczerze mówiąc to ja też miałam parcie na SR w I ciąży ale szpital był dość daleko i nie chciało mi się tam jeździć.
Ale tak na serio to uważam, ze nie bardzo jest za co płacić to 3 stówki Takie coś to powinno być za free - bo naprawdę nic tam nowego się nie dowiesz.
Bez SR też urodzisz

Chyba, że kieruje Tobą coś innego niż po prostu trend, wtedy ok.
to samo uważa mój tż właśnie- że ja chce iść "bo wszyscy chodzą" i muszę te 3 stówy wydać od tak.. martwi sie czy dostanie od września umowę i żeby nie szastać kasą itd...(tylko szkoda, że na swoje duperelki to ma..)
i też uważa że będą do nas mówić jak krowie na granicy rzeczy oczywiste które można poszukać na necie, tż uważa że tyle zagwostek wyszukałam w sprawie starań to teraz też sobie poradzę..yh mam mętlik już
chcialam żeby chociaż te 4h w tygodniu poswiecił nam, mnie i dziecku, moze zmienił by nastawienie do ciąży, bardziej sie zaangażował..a nie tylko komputer
Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
JA też chciałam iść do szkoły rodzenia, ale nic z tego. Moj Tż pracuje na 3 zmiany i jeszcze do tego idzie na rękę koledze i zmienia sie z nim ( bo jego żona pracuje na 2 zmiany i zmieniają się przy odbieraniu dziecka ) wiec chodzi 33212133... a zajęcia są zawsze w czwartek o 16. Mówiłam mu, żeby powiedział koledze, żeby sie z nim tylko na te czwartki co wypadną, że nie bedzie mógł iść zamienił to stwierdził, ze on na pewno się nie zamieni. No kurde jak on mu idzie na rękę już prawie 2 lata to ten 2 czwartki by mógł też no ale cóz. Skończyło się na tym, że obejrzymy razem tą niby internetową i tyle.
no widzisz wy macie chociaż usprawiedliwienie,a mnie właśnie chodziło o chęci tzta do czegokolwiek.. musze go w coś zaangażować..za niedługo remont robimy itd zobaczymy jak to sie potoczy
a mogłabyś mi podać tą internetową SR?
Stary 2013-02-06, 13:15   #4173
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulina 87 Pokaż wiadomość
apropo SR
wczoraj mieliśmy mieć 1 zajęcia a mój tż stwierdził, że nie będzie ze mną chodził i koniec!
jestem załamana
powiedział, że SR to jest strata kasy, i że jest dla rozkapryszonych panienek i że chyba mam za dużo wolnego czasu
nie no poryczałam sie i mi sie odechciało samej jechać.. mam jeszcze szanse w marcu ale tak mi tz obrzydził ta SR ze sama juz nie wiem.. zaczął mi jakies filmiki puszczać na necie nt łagodzenia bólu porodowego, potem kąpiel dziecka i mówi że na necie wszystko jest, że szkoda kasy że za to 300zł bedzie na jedzenie dla dziecka na cały miesiąc..niby tak ale jak on wydaje na sprzęty elektroniczne różne o wiele więcej (np głupiego pendriva za 100zł) to niech nie mówi o tym ile zaoszczędzimy, bo zarobiłam 4 stówy ostatnio w 2 dni i chciałam przeznaczyć na SR..no to nie..trudno mnie nie jest przykro że dużo strace z tej szkoły tylko ze nie mam wsparcia w tżcie.. nie sądziłam, że sie będzie tak zachowywał
Wczoraj jeszcze mi tż "posłodził": " Jesteś inteligentną i wykształconą kobieta, tyle różnych rzeczy potrafiłaś z neta wygrzebać nt hormonów itp a teraz potrzebna ci jest jakaś baba z wykształceniem zawodowym żeby Ci pokazała jak sie kąpie dziecko i sie rodzi?"
heh... sama nie wiem
bez sensu że tak w ostatniej chwili się wykręcił, mógł wcześniej powiedzieć co myśli o sr
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:18   #4174
candace1
Zakorzenienie

Jenny bardzo Cię proszę dopisz mi wizytę na 5.03.
Dziękuję:roza :

Dostałam skierowanie na "magiczną" glukozę

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------

Cytat:
to samo uważa mój tż właśnie- że ja chce iść "bo wszyscy chodzą" i muszę te 3 stówy wydać od tak.. martwi sie czy dostanie od września umowę i żeby nie szastać kasą itd...(tylko szkoda, że na swoje duperelki to ma..)
i też uważa że będą do nas mówić jak krowie na granicy rzeczy oczywiste które można poszukać na necie, tż uważa że tyle zagwostek wyszukałam w sprawie starań to teraz też sobie poradzę..yh mam mętlik już
chcialam żeby chociaż te 4h w tygodniu poswiecił nam, mnie i dziecku, moze zmienił by nastawienie do ciąży, bardziej sie zaangażował..a nie tylko komputer
To mu to powiedz
Ale jeśli nie będzie chciał chodzić na SR to znajdzcie inny sposób na spędzenie czasu razem.
To w końcu nie musi być SR
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:21   #4175
Paulina 87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość

Ja bym się z Twoim TŻtem nie zgodziła, nie wszystko jest w internecie to po 1, po 2 czasami są sprzeczne informacje, po 3 czasami potrzebuje się doświadczonej osoby, przez którą przewinęło się setki ciężarnych z różnymi dziwnymi problemami - zawsze możesz zapytać, coś Ci poradzi. Ja bym się zapisała sama na Twoim miejscu skoro TŻ nie chce.....
mam jeszcze 2 szanse w marcu, przemyślę temat i najwyżej sama będę jeździć..

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
bez sensu że tak w ostatniej chwili się wykręcił, mógł wcześniej powiedzieć co myśli o sr
mówił że nie chce..ale łudziłam sie że pojedzie

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

Cytat:

To mu to powiedz
Ale jeśli nie będzie chciał chodzić na SR to znajdzcie inny sposób na spędzenie czasu razem.
To w końcu nie musi być SR
powiedziałam! i nic..
no właśnie..ale trzeba mieć motywację hehe a on uważa że jestem leń i muszę zapłacić żeby chodzić a w domu sama nie będę ćwiczyć.. inna rzecz że nie wiem jak heh
mam wrażenie że on sie boi mnie dotykać teraz.. głównie chodzi o brzuch, zero przytulania od 2 miesięcy.. sama nie wiem
Stary 2013-02-06, 13:23   #4176
lonely_lady
Zakorzenienie

dziękuję za wszystkie kciuki
choć wizytę mam dopiero na 17

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
Lonely, wiem, ze ten bodziak kratkowy juz jest Twoj. wrzucilam jakby ktoras tez na niego chorowala bo do spodenek na szelkach idealny. maluszek to bedzie taki maly "antos zboj" ogolnie baaardzo podobaja mi sie stroje dzieciakow z okresu wojennego...kaszkiety, krotkie spodnie na szelkach czesto ogladam czas honoru i kwicze jak widze jakis malych chlopcow hehe.
też uwielbiam taki styl i małych elegancików
ogólnie wszystkie dziecięce ciuszki są przesłodkie

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
aaaa, wrzucam coś, byście się nie niepokoiły
objawy,które sa "normą"

Objawy fizyczne w siódmym miesiącu ciąży: [LIST][*]nasilającą się biaława wydzielina,[*]zaparcia,[*]zgaga i niestrawność,[*]bóle głowy,[*]ból podbrzusza i boku oraz pleców,[*]świąd brzucha,[*]sporadyczne skurcze Braxtona-Hicksa (są to skurcze macicy, zazwyczaj bezbolesne),[*]powiększenie piersi,[*]wyciekające mleko z piersi - siara (może pojawić w piersiach przed porodem i nie wyciekać lub pojawić się dopiero po urodzeniu dziecka),[*]żylaki na nogach i hemoroidy (żylaki odbytu),[*]wystający pępek,[*]spłycenie oddechu,[*]krwawienia dziąseł,[*]uczucie zatkania nosa.
eeejjjj.. czemu większość już mam a to dopiero początek 6miesiąca

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
Wyprawka dla dzidzi
Spanie:
łóżeczko+materac-ok 250zł
ceratka na materac 2x-10 zł
prześcieradło na gumce-2x-ok 40 zł
podusia+kołderka -40 zł
poszewka na pod i koł-2x-80 zł
2x kocyk-ok 80 zł
rożek-ok 50 zł

razem:550zł

Kąpiel:
wanienka-30zł
ręcznik kąpielowy 2 x-50zł
termometr do wanienki-8 zł
mata do wanienki-10zł
gąbka-ok 5 zł

razem: ok 103 zł(zaokrągliłam)

Artykuły pielęgnacyjne:
emolium do kąpieli-30 zł
termometr-ok 100 zł
waciki do uszu--5 zł
nożyczki do paznokci-6 zł
aspirator do nosa-25 zł
chusteczki nawilżane np. bambino-10 zł
ocentisept-20 zł
bepanthen-20 zł
sudocrem-15 zł
pampersy-50 zł
proszek lovela-25 zł
sól fizjologiczna-20 zł
szczoteczka do włosów-5 zł
puder- 6 zł
krem z filtrem UV-ok 10 zł

Razem:347 zł

Pieluszki
pieluszki tetrowe 30 szt-70 zł
pieluszki flanelowe 5 szt-20 zł
otulacz-5x=100 zł
majteczki ceratkowe-10 zł

razem:200zł

karmienie:
buteleczki lovi 2 x atykolkowe-ok 50 zł(jedna na mleko, druga na wode/herbatka)
smoczek lovi-0-3 msc-10 zł
laktator lovi-ok 100 zł
mleko początkowe bebilon 1-30 zł

razem 190 zł

wózek +fotelik-około 1300 zł

Podsumowanie kosztów:
2690
niezła robota

Cytat:
Witam się Musiałam odespać wczorajszą wczesną pobudkę i pospałam do 9.30

Byliśmy w SR wczoraj - bardzo pozytywne wrażenie na nas wywarły te kobitki, ogromna wiedza, świetne podejście do ciężarówek i tatusiów. W ramach SR będę miała poradnię laktacyjną, poradnię antykolkową, kurs wiązania chust, ćwiczenia dla kobiet w ciąży, w każdym momencie można do nich dzwonić ze wszelkimi pytaniami czy problemami - SUPER po prostu. Dostaliśmy też gadżety typu: butelka Avent 125ml ze smokiem, Sudocrem, opakowanie Espumisanu, żel Oilatum, Płyn do prania Lovella, podpaski Seni, płyn Emolium

lonely dowiedziałam się jak to jest z tym wyborem położnej.... Żeby SR była za darmo musiałam po prostu wypełnić druk do NFZ z wyborem tylko i wyłącznie położnej, więc to co zrobili mojej koleżance, że ją wypisali całkiem z przychodni było zrobione bezprawnie, bo lekarza rodzinnego i pielęgniarki nie wybierała. Tak na prawdę lekarza rodzinnego, pielęgniarkę i położną można mieć w 3 różnych przychodniach
ale fajnie, też muszę się zorientować i spróbować zapisać do SR
a o tym druczku który wczoraj wypełniałaś to wiem. Też taki właśnie wypełniałam. Wiem też, że lekarza rodzinnego możesz mieć w punkcie X a położną w punkcie Y. Tylko nie wiem czym się różni położna od pielęgniarki, myślałam że to jedno i to samo.
i właśnie ten druczek który wypełniałaś możesz zmienić i wypełnić u innej położnej/pielęgniarki jeszcze raz. A za kolejny 3-ci raz musisz zapłacić 80zł. Tak mi tłumaczyła moja położna...

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:25   #4177
Paulina 87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Wczoraj miałam nawet jak sie z jednego boku na drugi przekręcałam. Po południu miałam trochę spooju i zachciało mi się piec więc zrobiłam to ciasto, ale to była taka aktywność: 10 min, poł h leżenia, potem znów 10 min, 2 h lezenia, i znów 10 min przy cieście, więc nie napracowałam się, a skurcze wieczorem powróciły.... No nie wiem, nie jestem w stanie w ogóle się nie ruszać no ale zobaczymy, może teraz z tą dawką będzie lepiej
hmm też mam skurcze
zauważyłam, że jak sie kłade spać to najwięcej, jak zmieniam pozycje z boku na bok od razu twardnieje, wczoraj w wannie też.. czasami w ciągu dnia.. bierzesz nospe? ja na noc poowke forte sobie biore, wczoraj wzięłam za późno bo jak zwykle sie łudziłam że może nie bedzie skurczy i że to normalne.. jestem w 24tc to chyba do 10razy dziennie jest ok?mnie one nie bolą a ciebie?? gin powiedzial tylko że od 23tc tak może sie dziać i tyle..
Stary 2013-02-06, 13:26   #4178
lonely_lady
Zakorzenienie

Mieszkanko się błyszczy, wszystko poodkurzane i wysprzątane. Ja wykąpana i doprowadzona do porządku
wypluskałam się w wannie, ogoliłam się ładnie (zrobiłam fryzurkę ) ale przy pomocy lusterka, było mi tak ciężko że już chciałąm wszystko golić na łyso
zrobiłam sobie make up i pomalowałam paznokcie
Co prawda nadal jestem wielorybkiem, ale pięknym

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:27   #4179
Magiusa
Zakorzenienie

lonely_lady
katherine271

Veronic

Kinga_20

Ag_nes

za wizyty

Wiecie co dziewczyny ja chyba zacznę sobie lictytować te mega paki na allegro. Generalnie faktycznie nie podobają mi się wszystkie ciuchy, ale jak są takie paki gdzie np. za 30 - 40 pln można wilicytować 30-60 ciuszków to dla mnie nawet jak połowa będzie taka super to będę szczęśliwa. Bo póki co nie trafiłam do takich fajnych lumpków jak Wy gdzie kupujecie 10 ciuszków za 20 pln

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:29   #4180
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
mam jeszcze 2 szanse w marcu, przemyślę temat i najwyżej sama będę jeździć..

mówił że nie chce..ale łudziłam sie że pojedzie

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

powiedziałam! i nic..
no właśnie..ale trzeba mieć motywację hehe a on uważa że jestem leń i muszę zapłacić żeby chodzić a w domu sama nie będę ćwiczyć.. inna rzecz że nie wiem jak heh
mam wrażenie że on sie boi mnie dotykać teraz.. głównie chodzi o brzuch, zero przytulania od 2 miesięcy.. sama nie wiem
Kochana, jeżeli Ty masz ochotę jeździć to po prostu tak zrób, dodatkowo masz kasę, bo już odłożyłaś, nie nadszarpnie to Waszego budżetu, a i uwierz mi, że 300 zł to wcale nie tak dużo znowu - często można to na raty rozłożyć, u mnie w mieście SR ponad 400 zł kosztuje, może się namyśli jak zobaczy, że Ty jesteś zdeterminowana i po prostu chcesz

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:32   #4181
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
mokre chusteczki.dużo mokrych chusteczek.
ponoć ratują tyłek.. dosłownie
Warto najpierw sprawdzić jakie dziecko uczulają, żeby się nie wkopać w za dużo jednej firmy. Z reszta na początek 2 opakowania wystarczą, to taka rzecz po którą chętnie do sklepu wyskoczysz

Cytat:
Witam się Musiałam odespać wczorajszą wczesną pobudkę i pospałam do 9.30

Byliśmy w SR wczoraj - bardzo pozytywne wrażenie na nas wywarły te kobitki, ogromna wiedza, świetne podejście do ciężarówek i tatusiów. W ramach SR będę miała poradnię laktacyjną, poradnię antykolkową, kurs wiązania chust, ćwiczenia dla kobiet w ciąży, w każdym momencie można do nich dzwonić ze wszelkimi pytaniami czy problemami - SUPER po prostu. Dostaliśmy też gadżety typu: butelka Avent 125ml ze smokiem, Sudocrem, opakowanie Espumisanu, żel Oilatum, Płyn do prania Lovella, podpaski Seni, płyn Emolium
Ale fajnie! Zwłaszcza te poradnie laktacyjna, kolkowa,no i nauka wiązania chust! Super. Ja chyba aż takich bajerów mieć nie będę, z resztą dowiem się już niedługo, nasza zaczyna się w 2. połowie lutego, czekam na tel z dokładnym terminem rozpoczęcia. A te gadżety to próbki czy pełonowymiarowe opakowania?

Cytat:
Dziewczyny zrobiłam pi razy drzwi wyprawkę... prosze jak zauwazycie coś piszcie czego brakuje
O, widzę, że masz zamiar też trochę pieluchować wielorazowo. Jesli tak, to zaopatrz się w szczelnie zamykane wiaderko na pieluszki i środek odkażający do prania.

Cytat:
najbardziej boli mnie właśnie zbyt małe zaangażowanie..inni tżci to całują brzuszki, martwią sie, z chęcia na wizyty jeżdżą a mój co? ze wszystkim łaska, to nie tego nie, temat wyprawki w ogóle go nie rusza, jak kupowałam ostatnio w promocji body to mnie tylko popędzał nawet torby nie chciał mi potrzymać wszystko na mojej głowie;/

teoretycznie mam 2 szanse jeszcze w marcu ze SR, czyli od 29-33 tc...
Rozumiem doskonale Twoje rozgoryczenie. Ja mam szczęście z TZ, on ma inny charakter, z natury otwarty i ciepły, ma łatwość w dostosowywaniu się do nowych sytuacji. Ale jakbym była na Twoim miejscu, to byłoby mi bardzo przykro. A może mogłabyś z nim pogadać o Twoich obawach, że też nie zawsze czujesz się pewnie w tym temacie i potrzebujesz jego wsparcia? Mam nadzieję, że da się przekonać
A, jeszcze jedno, z tego co piszesz on od pocątku kręcił nosem, a Ty liczyłaś, że jak przyjdzie co do czego to się zgodzi. Może w tym problem, on poczuł, że jego zdanie tez nie ma dla Ciebie znaczenia i się zbuntował? Warto to przegadać i decyzję podjąć razem.
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:34   #4182
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
nieee ogólnie ważność konta.
no to dziwne :/

Cytat:
J
to piękny staż macie (dwa razy dłuższy niż nasz )
jak to zleciało
Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
Cieszę się, że się podoba Zwłaszcza, że już różne reakcje ludzi widziałam na to imię ale co tam, to ma się nam podobać a nie innym. Teściowa zaskoczona bo chciała mieć jakieś "święte" imię i zaproponowała nam Amelkę Imię co prawda ładne, ale jak dla mnie zbyt popularne obecnie.
Aaś - Maja i Ala też brałam pod uwagę, ładne
Moja babcia ostatnio mnie pyta jak damy na drugie imię. Ja o tym nie myślałam w ogóle a dla niej to po prostu priorytet!! I wymyśliła... Karol albo... Benedykt!! o ile Karola mogłabym przemyśleć tak Benedykt odpada całkowicie

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
Kurcze, szkoda, że ja mam tak daleko do Ikei
Cytat:
Justi - za 8 lat! ladna rocznica my juz razem prawie 9, wiec gdybysmy sie zdecydowani na slub to byloby podobnie :P stare dobre malzenstwo hehe.
No też już kawał czasu

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
dlatego nasze beda tańczyły single ladies
http://www.youtube.com/watch?v=B1WLExgxWmU
Bartoszek też!!
Cytat:

lonely dowiedziałam się jak to jest z tym wyborem położnej.... Żeby SR była za darmo musiałam po prostu wypełnić druk do NFZ z wyborem tylko i wyłącznie położnej, więc to co zrobili mojej koleżance, że ją wypisali całkiem z przychodni było zrobione bezprawnie, bo lekarza rodzinnego i pielęgniarki nie wybierała. Tak na prawdę lekarza rodzinnego, pielęgniarkę i położną można mieć w 3 różnych przychodniach
Super zazdroszczę chodzisz na darmową czy płatną?

Cytat:
Może stopa? No i gratulacje za staż!!! Ja się pochwalę, że nasze szczęście przyjdzie na świat w naszą 9 rocznicę
Stopa chyba nie bo to było większe
Super byście mieli niespodziankę Ciekawe czy będzie chciała zrobić Wam prezent

Dziękuję dziewczyny za oklaski

Byłam w Realu i kupiłam sokowirówkę później skoczę po jakieś buraczki na sok

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:38   #4183
diabli
Zakorzenienie

Pawie - palmers jest na allegro dopytaj jaka cena w aptece

http://allegro.pl/palmers-nowe-opako...996166293.html
http://allegro.pl/palmers-balsam-na-...944687952.html

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
dzieki, ogladalam takie
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20203539/
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60194849/
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:40   #4184
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
no widzisz wy macie chociaż usprawiedliwienie,a mnie właśnie chodziło o chęci tzta do czegokolwiek.. musze go w coś zaangażować..za niedługo remont robimy itd zobaczymy jak to sie potoczy
a mogłabyś mi podać tą internetową SR?
Nie do końca przemawia do mnie to jego wytłumaczenie bo jakby miał chęci to pewnie by się dało to załatwić. A poza tym skoro on tak idzie koledze na rękę to czemu on 2 razy by nie mógł poprosic teściów żeby mu córkę ze szkoły odebrali. Ale nie bo wszyscy są ważniejsi.

A co do linku to ten z pierwszej strony
http://szkola-rodzenia.pieluszki.pl/

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
lonely_lady
katherine271

Veronic

Kinga_20

Ag_nes

za wizyty

Wiecie co dziewczyny ja chyba zacznę sobie lictytować te mega paki na allegro. Generalnie faktycznie nie podobają mi się wszystkie ciuchy, ale jak są takie paki gdzie np. za 30 - 40 pln można wilicytować 30-60 ciuszków to dla mnie nawet jak połowa będzie taka super to będę szczęśliwa. Bo póki co nie trafiłam do takich fajnych lumpków jak Wy gdzie kupujecie 10 ciuszków za 20 pln
Ja licytowałam paczkę 15 bodów 62-68 i w sumie z wszytskich chyba 2 mi się nie podobają. Ale cena wyszła taka, że trochę ponad 2zł za sztukę wiec nie żałuję. A co do lumpków to też nie mam jakichś fajnych.

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
no to dziwne :/
Mają jakieś chore zasady, że jak sobie wykupie pakiet 1000smsów do wszytskich to cofają mi ważność konta na 35 dni

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:40   #4185
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
świeże są podobno czerwone ... a potem się robią białe. ale ja też nie pamiętam czerwonych, mam na biodrach i mam wrażenie że od razu białe były
mnie w liceum zrobily sie takie okropne pod kolanami z tylu na nogach, w tych zgieciach. wygladalam jakby mnie ktos zlal jakas witka brzozowa albo sznurem hehe. byly czerwone i okropne, nie moglam zalozyc spodnicy. teraz co dziwne jest tak tylko kilka malenkich bialych kreseczek, zupelnie niewidocznych, ale wtedy to wygladalo jak jakies swieze rany
Stary 2013-02-06, 13:41   #4186
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:

Ale fajnie! Zwłaszcza te poradnie laktacyjna, kolkowa,no i nauka wiązania chust! Super. Ja chyba aż takich bajerów mieć nie będę, z resztą dowiem się już niedługo, nasza zaczyna się w 2. połowie lutego, czekam na tel z dokładnym terminem rozpoczęcia. A te gadżety to próbki czy pełonowymiarowe opakowania?
Próbeczki, ale Espumisan np. to całe opakowanie. A Sudocrem to taki mały słoiczek Ja jestem bardzo pozytywnie nastawiona do tej SR i cieszę się, że się zdecydowaliśmy. Widzę, że i TŻ jest zmotywowany i chce jeździć, bo widzi, że babki są konkretne i uważa, że dużo się nauczymy od nich A wydaje mi się, że próbki na wstępie też otrzymacie

Cytat:
Stopa chyba nie bo to było większe
Super byście mieli niespodziankę Ciekawe czy będzie chciała zrobić Wam prezent

SR mamy darmową Wiesz co u mnie też tak czasem wybula na wysokości pępka albo trochę wyżej i mi się wydaje, że to albo tyłeczek albo może właśnie piętka - czasami to aż boli jak tak mocno się wypnie Oj sokowirówka to i mi się marzy, pewnie też zainwestujemy.

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Stary 2013-02-06, 13:42   #4187
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
przyszła mi sukienusia co ją wylicytowałam piękna, słodka, niesamowita... taka maleńka
u mnie tez byl listonosz bieak znow zastal mnie w pizamie i szlafroku fotka ciuszkow niebawem. dostalam sporo gratisow
Stary 2013-02-06, 13:44   #4188
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
SR mamy darmową Wiesz co u mnie też tak czasem wybula na wysokości pępka albo trochę wyżej i mi się wydaje, że to albo tyłeczek albo może właśnie piętka - czasami to aż boli jak tak mocno się wypnie Oj sokowirówka to i mi się marzy, pewnie też zainwestujemy.
No to super, że za darmo
Mnie jeszcze nie bolało jak się wypiął, wszystko przede mną
A sokowirówkę to ja kupowałam od września aż w końcu się zebrałam miałam kiedyś ale się spaliła

Stary 2013-02-06, 13:45   #4189
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
hmm też mam skurcze
zauważyłam, że jak sie kłade spać to najwięcej, jak zmieniam pozycje z boku na bok od razu twardnieje, wczoraj w wannie też.. czasami w ciągu dnia.. bierzesz nospe? ja na noc poowke forte sobie biore, wczoraj wzięłam za późno bo jak zwykle sie łudziłam że może nie bedzie skurczy i że to normalne.. jestem w 24tc to chyba do 10razy dziennie jest ok?mnie one nie bolą a ciebie?? gin powiedzial tylko że od 23tc tak może sie dziać i tyle..
wiesz co, u mnie to dłuższa historia. W 21tc wylądowałam w szpitalu właśnie przez te skurcze. Były bezbolesne, ale pojawiały się bardzo często, przynajmniej raz na godzinę i trwały do 10min... Leżałam 6 dni, dostawałam magnez dożylnie i nospę 3x2, ale szczerze mówiąc mało ta nospa na mnie działała. Jak wyszłam to skurcze się troszkę wyciszyły, zaczęłam brać nospę tylko doraźnie, i regularnie magnez. Teraz niestety wróciły ze zdwojoną siłą i zamiast nospy (która zupełnie nie działała) biorę fenoterol w dość dużej dawce, i będę go brać aż do czasu, kiedy maleństwo będzie mogło się bezpiecznie urodzić czyli przynajmniej do 37tc...
Stary 2013-02-06, 13:46   #4190
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
a jak ktoś będzie miał taki genialny pomysł tak jak my iść na "Poradnik pozytywnego myślenia" toniech sie 2 razy zastanowi. bo ja to nie wiem skąd te nominacje do oscara
na nedznikow tez nie polecam wybierac sie do kina...my obejrzelismy w domu w 3 czesciach, bo nawet wylezec ciezko film fajny, ale jednak musicalowy i meczacy na dluzsza mete. a troche trwa. tz po pewnym czasie sie rozkojarza i zaczyna przeszkadzac, wiec wylaczamy

z filmow po raz kolejny polece ten http://www.filmweb.pl/film/Nietykalni-2011-583390 wspanialy. i jeszcze http://www.filmweb.pl/Motyl.I.Skafander
Stary 2013-02-06, 13:53   #4191
pearl87
Raczkowanie

Cytat:
dlatego nasze beda tańczyły single ladies
http://www.youtube.com/watch?v=B1WLExgxWmU

a propos. któraś się wybiera na beyonce na narodowy? ashyshqa na pewno nas przenocuje bo ma blisko do stadionu
padłam jeszcze jak sobie wyobraziłam Twoje dwie w akcji

UOTE=vil84;39071473]
ja się właśnie troszkę tego boję, jesteśmy tu sami, rodzina 30 km stąd ... normalnie to wiem, że damy radę, ale ostatnio chodzi mi ciągle po głowie że co będzie jakby tfu tfu coś się stało, miałabym wypadek, złamałabym nogę ... kto się wtedy maleństwem zajmie ... tzn tu już nawet nie o odległość chodzi, ale o sam fakt, że nie mamy nikogo do pomocy, nasi rodzice wszyscy pracują jeszcze co najmniej 10 lat, a mamy to też w weekendy pracują. mąż z pracy nie może brać dłuższego urlopu bo nie możemy ryzykować zwolnienia, ja niedługo będę bezrobotna .. głupie myśli, wiem że będzie ok ale gdzieś tam jednak tkwią w podświadomości.

świeże są podobno czerwone ... a potem się robią białe. ale ja też nie pamiętam czerwonych, mam na biodrach i mam wrażenie że od razu białe były

[/QUOTE]

czyli mamy tylko opcję braku problemów większych u nas podobnie - jeszcze lata miną, zanim się dziadkowie "unieczynnią"
zawodowo. Co do rozstępów, to ja mam stare na dupce i też nie pamiętam czerwonego etapu, ale to byłam nastolatką, więc mogę nie pamiętać

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
Nie za dobrze Ci?!?
nie
ale mniejsze porcje zaczęłam robić i próbuję potem równoważyć czymś z półki "baardzo zdrowe" żeby potem nie było, że marudzę na szybkie tycie - leżę - i wpierdzielam

Cytat:

Wiesz co, jak byłam na tym wykładzie "intymna mama" to lekarka jak najbardziej polecała te kulki do ćwiczenia mięśni kegla, ale nie w ciąży. Chyba przez dodatkowe ryzyko infekcji - jakby nie było to jednak ciało obce a teraz tym bardziej jesteśmy na infekcje podatne (ja się właśnie z kolejną męczę, mimo stosowanych probiotyków itd )
bardzo Ci dziękuję za przydatne info
współczuję ogromnie - mnie zwykle dopadały infekcje dość często, ale - odpukać - w ciąży się to uspokoiło

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
Mieszkanko się błyszczy, wszystko poodkurzane i wysprzątane. Ja wykąpana i doprowadzona do porządku
wypluskałam się w wannie, ogoliłam się ładnie (zrobiłam fryzurkę ) ale przy pomocy lusterka, było mi tak ciężko że już chciałąm wszystko golić na łyso
zrobiłam sobie make up i pomalowałam paznokcie
Co prawda nadal jestem wielorybkiem, ale pięknym

z tym goleniem to już jest rzeczywiście powoli akrobatyka
pearl87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:53   #4192
diabli
Zakorzenienie

Axella - ja sie dzisiaj nawet nie uczesalam. 14:00 i nadal w pizamie. oddaj troche energii! jak sie urodzi Nelka to da mi takiego kopa w dupe, ze sie nie pozbieram

Nuna za wyprawke, kupujesz Bebilon z mysla, ze nie bedziesz karmila piersia, czy "na zapas"?
Stary 2013-02-06, 13:56   #4193
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Próbeczki, ale Espumisan np. to całe opakowanie. A Sudocrem to taki mały słoiczek Ja jestem bardzo pozytywnie nastawiona do tej SR i cieszę się, że się zdecydowaliśmy. Widzę, że i TŻ jest zmotywowany i chce jeździć, bo widzi, że babki są konkretne i uważa, że dużo się nauczymy od nich A wydaje mi się, że próbki na wstępie też otrzymacie
Tak z ciekawości zapytałam. Próbki zawsze fajnie dostać, no i taki espumisan np. planuję zakupić, więc jak się coś takiego trafi to tylko plus.

My sokowirówkę mamy i .... rzadko używamy. Chyba zacznę robić tak, że będę obierać ładnie wszystkie owoce i warzywa i potem mieszać sok z resztami, bo mi najzwyczajniej w świecie szkoda tego co zostaje... Nie mamy dostępu do darmowych owoców i warzyw, więc jak już kopuję to wole zjeść w całości niż tylko soczek z tego mieć. Niestety nie wpadłam na to przed zakupem (tzn nie spodziewałam się, że tak dużo się marnuje...)
Stary 2013-02-06, 14:03   #4194
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Naprawdę?? To w takim razie mam już naprawdę sporego chłopa w brzuszku Dziękuję
tak, tak. dlatego po cichu troszke Ci zazdroszcze, ze wagowo juz jestes "do przodu". mnie sie ciagle wydaje, ze ta moja Nelka to jeszcze takie malenstwo. na polowkowym 422g, zobaczymy ile bedzie podczas wizyty w walentynki, ale kilograma jeszcze na pewno nie...chcialabym miec juz choc troche pewnosci, ze jest na tyle duza, ze sobie poradzi w razie czego moja mama byla przerazona moimi rozmiarami (jak to mowi kilo z koscia ), bylam 3 dzieckiem, a nawet kapac na poczatku nie miala odwagi...2 miesiace w inkubatorze. ale zawsze mi sie wydaje, ze taka waga 1500 to juz "z gorki". niepokoj jest caly czas, ale tak jak piszecie, byle do 30 tygodnia a to juz coraz blizej. niech dzieciaki rosna i bedzie super.

Cytat:
Możesz wymiotować po witaminach - jak najbardziej.
Żelazo i witaminy mogą być powodem dodatkowych mdłości i wymiotów. Niestety
ja po zelazie mam zielone i czarne kupki, rzadkie - jak po szpinaku wybaczcie szczerosc, ale musialam to napisac. zapytam gina czy tak moze byc i czy bede lykac nadal, czy to jedno opakowanie wystarczy. dziwie sie, bo Banka pisala, ze ma po nim zatwardzenia...
Stary 2013-02-06, 14:05   #4195
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
My sokowirówkę mamy i .... rzadko używamy. Chyba zacznę robić tak, że będę obierać ładnie wszystkie owoce i warzywa i potem mieszać sok z resztami, bo mi najzwyczajniej w świecie szkoda tego co zostaje... Nie mamy dostępu do darmowych owoców i warzyw, więc jak już kopuję to wole zjeść w całości niż tylko soczek z tego mieć. Niestety nie wpadłam na to przed zakupem (tzn nie spodziewałam się, że tak dużo się marnuje...)
Ja używałam dość często a resztki to wyjadałam tylko marchwi
Mi zależy na tym aby coś dobrego z buraka mieć, selera - nie lubię ich jeść a jak zrobię sok, wymieszam z jabłkiem czy marchwią to myślę, że mi zasmakuje a mały dostanie witaminek więcej

Stary 2013-02-06, 14:08   #4196
maarchewka
Zakorzenienie

Wróciłam z gimnastyki, załatwiłam sprawę w banku, zrobiłam zakupy..
Teraz piekę ciacho na jutro do pracy i pączki angielskie.. Spróbuje ja nadziać czymś w środku.. Może mi się uda. Napiszę czy warto było

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 14:09   #4197
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
Oj tam, nie narzekaj takie załatwianie faktycznie nie należy do niczego przyjemnego, jeszcze z brzuchem... no ale jak dostaniesz pierwszą kasę to Ci minie złość wiele dziewczyn chciałoby móc pobawić się w takie załatwianie a nie każdy może, więc trzeba się cieszyć z możliwości, będzie dobrze
Z możliwości chodzenia po urzędach? Nie wiem czy ktokolwiek to lubi
Ale udało się. Dziś 3 wizyty w ZUS 100 km przejechanych i udało się! Złożyłam wsio ....

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
Poniedziałkowo-wtorkowe zakupy Małego

1. bluza a'la jeansowa katana
2. koszula na krótki rękaw i sweterek
3. spodenki do spania w traktory, kubusiowy bodziak i rampersik (trochę większy)
4. kubusiowy bodziak, dwie bluzeczki i rozpinana bluza z sową

(mam jeszcze nieobfocone sobotnie łowy, ale są już spakowane w karton i stoją na szafie, więc póki co nie pokażę Wam ich)

Cytat:
No to ciekawe wiem, że u nas na śląsku starają się robić wszędzie teraz centralne ogrzewanie (bo wiele bloków jeszcze piece kaflowe ma), żeb

No, to tyle
Gratuluję

Cytat:
Dzien dobry za oknem znow zima. kiedy to sie skonczy?

Motylku - dzieki za priv

ciekawe stroj ma jednak spory wplyw na to "co widzimy".

jeszcze troche i zus bedziesz miala z glowy...dasz rade

ja czesto kupuje ksiazki na allegro wlasnie. ludzie kupuja nowe, czytaja i wystawiaja taniej...mozna trafic na fajne oferty. co do kwiatow - masz racje, kazda kolejna byla juz bardziej zakrecona i jak dla mnie mniej wiarygodna :P
Nie ma za co
a no to na pewno, że na all można kupić taniej ale opcja z kupieniem i oddaniem też jest niezła

Cytat:
a oglądałaś Służące? wczoraj chyba 5 raz oglądałam i znowu się poryczałam i tak sobie o tobie pomyślałam że to film w sam raz na leżenie bo w sumie bardzo pozytywny

aaaa
a jak ktoś będzie miał taki genialny pomysł tak jak my iść na "Poradnik pozytywnego myślenia" toniech sie 2 razy zastanowi. bo ja to nie wiem skąd te nominacje do oscara
A chciałam TŻ na to wyciągnąć bo patrze patrze i 8 oscarów, myślę no woow, ale jak średni to szkoda czasu...
Cytat:
Dziękuję Wam wszystkim W takim razie trzymajcie ze mną kciuki, żeby było na koniec maxc. 4kg dzieciaczka...

:

Będziesz naszą rekordzistką najwyżej

Sprawę ZUSu póki co uznaję za temat zamknięty.
Stawiam soczki

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 14:09   #4198
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
Tak z ciekawości zapytałam. Próbki zawsze fajnie dostać, no i taki espumisan np. planuję zakupić, więc jak się coś takiego trafi to tylko plus.

Kochamy gratisy, a co Mój mąż uwielbia sok marchwiowy i zawsze taki świeży jest lepszy niż z kartonu, a ja to bym sobie właśnie sok z buraków popijała, bo lubię bardzo. Co do marnowania jedzenie, to ostatnio był jakiś program w tv, że tyle jedzenia wywalamy, że można by było tym nakarmić te głodujące dzieci i problem głodu na świecie byłby rozwiązany. Najwięcej oczywiście marnują sklepy i gastronomia.....

Stary 2013-02-06, 14:19   #4199
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
moj mi ju kiedys mowil, ze przeraza go odglos z ktg i ze jak mi beda monitorowac tetno plodu podczas porodu to zejdzie na zawal
z brzuchem, widzialam ze na poczatku tez mial jakies opory zeby mnie tam dotknac. glaskal, a za chwile jakby sie mu przypomnialo i zabieral reke kilka razy mowilam mu, ze brzuch nie gryzie, ze nie musi go unikac. jak mala kopie biore czasem jego reke i daje poczuc. ale jak juz go skopie to zabiera i mowi, ze to dziwne :P
kilka dni temu lezalam w wannie, troche sie martwilam bo caly dzien nie czulam kopniakow. przyszedl zaczal polewac brzuch woda, troche po nim pukal i kopniaki sie pojawily powoli sie oswaja...dla nich to tez nowa sytuacja. nie kazdy facet jest taki, ze od razu placze czujac kopniaka moj tz kiedys pytal mnie czy nie mam problemu z przebraniem obcego dziecka - bylam niania (kupa :P). on niepewnie czuje sie biorac czyjes dziecko na rece...chociaz jak z takim wiekszym to niezle szaleje.
mam znajoma, ktorej maz do teraz nie przebral pieluchy (maja 3 dzieci). "nie bo nie, bo jemu smierdzi, bo zwymiotuje"...
daj mu czas rozmawiajcie!

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Cytat:
jak to zleciało
Moja babcia ostatnio mnie pyta jak damy na drugie imię. Ja o tym nie myślałam w ogóle a dla niej to po prostu priorytet!! I wymyśliła... Karol albo... Benedykt!! o ile Karola mogłabym przemyśleć tak Benedykt odpada całkowicie
u nas raczej bedzie jedno imie ja tez mam jedno.

Cytat:
Kurcze, szkoda, że ja mam tak daleko do Ikei
wiesz co Ci doradze? www.all...pl hehehe niektore towary z przesylka wychodza tak jak w sklepie albo dogadaj sie z ktoras z dziewczyn to Ci kupi i wysle.

Cytat:
z 3-4 burakow (srednich) wychodzi szklanka. wypijam ja i wiecej nie przelknelabym. dzisiaj wymyslilam, ze buraka wrzuce pomiedzy marchewki i smak bedzie lepszy, bo juz mi bokiem wychodzi. selera jeszcze nie probowalam...jakos nie mam odwagi ale salatke selerowa wcinam.
Stary 2013-02-06, 14:19   #4200
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
Wróciłam z gimnastyki, załatwiłam sprawę w banku, zrobiłam zakupy..
Teraz piekę ciacho na jutro do pracy i pączki angielskie.. Spróbuje ja nadziać czymś w środku.. Może mi się uda. Napiszę czy warto było
za wykonane zadania i czekam na relację pączkową

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Ale udało się. Dziś 3 wizyty w ZUS 100 km przejechanych i udało się! Złożyłam wsio ....

Sprawę ZUSu póki co uznaję za temat zamknięty.
Stawiam soczki
gratuluję, ale nieźle się najeździłaś. Teraz korzystaj!

Cytat:
Kochamy gratisy, a co Mój mąż uwielbia sok marchwiowy i zawsze taki świeży jest lepszy niż z kartonu, a ja to bym sobie właśnie sok z buraków popijała, bo lubię bardzo. Co do marnowania jedzenie, to ostatnio był jakiś program w tv, że tyle jedzenia wywalamy, że można by było tym nakarmić te głodujące dzieci i problem głodu na świecie byłby rozwiązany. Najwięcej oczywiście marnują sklepy i gastronomia.....

Oj ja nienawidze jak się coś marnuje. Zawsze planuje zakupy tak by nie wyrzucać, staram się przechowywać dobrze żywność.
Jak pracowałam w restauracji w Szkocji to nie mogłam przeboleć wyrzucania nietkniętych bułeczek. Ludzie zawsze je dostawali do zup i przekąsek i często wracały nietknięte. Ja wiem, że niehigieniczne jest jeść z talerza obcych ludzi, ale wyrzucania chleba, kórego nikt nie ruszył nie mogłam zdzierżyć, więc ostentacyjnie wrzucałam te bułki z powrotem do koszyczka ze świeżymi... Linczujcie jeśli chcecie, ale myślę, że nikogo nie zabiły

Edytowane przez Ashyshqa
Czas edycji: 2013-02-06 o 14:22
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości