Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010 - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-06, 15:36   #3781
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula
Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010

Zdrówka dla dzieciaczków

Asia a dlaczego kurator dla Werci skoro ona oboje rodziców ma i pozbawieni praw rodzicielskich nie są i w pełni korzystają z praw publicznych ? O co chodzi ?

Zosi też zakręcam grzejnik na noc a i tak jest tak ciepło że jeszcze trzeba albo mikrouchył otworzyć albo lufcik. Zresztą ona zimnolubna istota

Madzia w czasach kryzysu jak rodzice robili łazienkę nie można było w żaden sposób cegieł na obudowanie wanny załatwić (o płytach g-k nikt nie slyszał jeszcze). Ojciec przytargał z rozbiórki cegły szamotowe Woda długo cieplutka w wannie jest

Sara nie wiem musisz spróbować tylko tran sama wiesz to olej więc w soku albo herbacie zrobi się plama
Stary 2013-02-06, 15:51   #3782
ASIULEK_23
Zakorzenienie

izz- mnie nie pytaj

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 15:56   #3783
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Dziewczyny a ja mam pytanie, czy któraś ma kogoś wśród rodziny czy znajomych pracujących w Holandii ? Chodzi mi o rozliczenie podatku.
Stary 2013-02-06, 15:57   #3784
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Sara jak moj kiedys mial problem z tranem to mu do zupy dawalam.

Monka nie mam pojecia jakiej grubosci,ja na ksztalt i wymiar patrzalanm a nie na grubosc.

Oj coraz blizej do wywiadowki.tablet mlodemu laduje,zabiore ze soba i sluchawki to moze tragedi nie bedzie. Tz w innym miescie na szkoleniu to sama ide. Eryk chory w domu bedzie lezal przy tv.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 15:57   #3785
monka23
Zakorzenienie

Nataszka powodzenia u dentysty , rwanie czego ósemki ? Jak mały korzeń prosty to raz dwa, zero bólu , ja tak miałam .

Libra wzięłam chudy twarog przez praske do ziemniaków , no glanc sie przeciskalo, kilka razy jak nie z dziesięć przecisnelam . Myślałam ze bedzie cieżko ale lepiej sie przeciska niż zimne ziemniaki .
Czekam na slodzik i robię sernik

Moje maja w pokoju 3 ustawione, a ogrzewanie włącza sie automatycznie zeby chalupe ogrzać i potem sie wyłącza. Potem z rana grzeje .
Bardzo szybko traci ciepło i szybko zimno sie robi ,taki przeskok w skrajności bo albo gorąco albo zimno , będę gadać z wujkiem o ocieplenie , zobaczymy co doradzi, powie.
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 15:57   #3786
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Z tego co wyczytałam, ratował by mnie spis inwentarza. Tylko nie wiem jak taki spis się dokonuje skoro w tym mieszkaniu już pewnie nic nie ma. Rozmawialam z kuzynką (jego corką) i mowi, ze jak tam weszła to wyglądało tam jak na melinie, tylko pościel, koce na podłosze, syf, a ż dziw, ze szczury i karaluchy tam nie chodziły. Jedyne co tam było to stary tv i dvd (nie wiem gdzie teraz to jest). Tylko zastanawiam się jak taki spis zrobić z niczego?? Już mogę ponieść te koszty choć małe one nie są minimum 300 zł ale dla świętego spokoju bym to zrobiła. Tylko czy jest taka możliwość??

edzia- ratuj!!

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 16:03   #3787
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Libra podobno w biedronie przecenili zegarki z tym paskiem z pulsometrem do biegania,sa teraz za 30zl.

Ja ogrzewanie mam wylaczone. W domu 20stopni. Jak zimniej to w goscinnym wlanczam na troche,w innych pokojach cieplo. Moj tata mi zazdrosci bo on grzejac w domu ma chlodno. Pod tym wzgledem super cieple mieszkanie.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 16:17   #3788
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Mrowak to mi dałaś do oglądania pomoce do pieczenia
Mam plan kupić matę silikonową do pieczenia

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Asia nie mam pojęcia co i jak zrobić
Stary 2013-02-06, 16:26   #3789
gianna
Wtajemniczenie

Uff… Nadrobiłam (co prawda po łebkach, ale ). Podczytuję Was trochę z telefonu, a z niego nie lubię pisać, więc

Bao śliczne dzieciaczki i Iza jaka już duża
Libra o Diane 35 to ja już słyszałam pół roku temu, ale w niekomercyjnej stacji Chyba nawet jakieś odszkodowania były.
Megi sprzedajesz ubranka po Igorku? Może byłabym zainteresowana
Asiulek mojej jutro, wczoraj też jeszcze się myli
Evitka ja pączków ani faworków w tłusty czwartek też nie kupuję – pączki są kiepskiej jakości tego dnia, bardzo często smażone na bardzo kiepskiej jakości tłuszczu Jutro czekam na mamine pączki ziemniaczane - na takiego może się skuszę, mimo diety

Co do Wit D3 Jula dostaje żelki albo kropelkę Devikap (zależy od dnia). Nie wiem jak jest z wchłanianiem wit. D z żelek, ale na pewno trzeba pamiętać, że żelka z wit. D musi być podana przed lub po posiłku (witamina tłuszczorozpuszczalna), a nie jako słodka przegryzka w ciągu dnia. Połączenie wit. D z posiłkiem mlecznym wpływa również na lepsze wchłanianie wapnia.

Monka Libra A próbowałyście ciasto fasolowe? Ja ciasta słodzę stewią

U nas puzzle cały czas na topie od Świąt – obecnie 48-60 elementów, a ulubione oczywiście z księżniczkami

Miłośniczki H&M
Nie wiem czy już o tym nie było, ale przy zamówieniu newslettera na stronie H&M otrzymuje się kupon rabatowy -25% na jeden wybrany produkt, ważny 3 tygodnie.
Z tego co wiem, to w niektórych sklepach można kupić więcej niż jedną rzecz, jeżeli ma się więcej niż jeden kupon. Ewentualnie można skorzystać z dwóch kas w piętrowych H&M’ach lub zabrać tż

U nas Księżniczkowo - Roszpunkowe szaleństwo ostatnio. Od dłuższego czasu walczyłam z kilkukrotnym przebieraniem się Juli w ciągu dnia, a teraz od 2 tygodni nie mogę przeforsować innej bluzki niż z Roszpunką (a mamy dwie ).
Nataszka wrzuciłabyś linka do lalki roszpunki, którą kupowałaś Amelce?

Edytowane przez gianna
Czas edycji: 2013-02-06 o 16:39
gianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 17:04   #3790
monka23
Zakorzenienie

Gianna nie próbowałam jeszcze , a ty ? Chyba Libra robiła albo chciała zrobić , ne pamietam . Moj sernik dukana w piekarniku , zobaczymy co z tego wyjdzie, dodalam troche wiecej slodzika .

Tak patrzę na ten sernik i dziwnie rólosnie
Stary 2013-02-06, 18:15   #3791
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Ile masz tych białek juz ? Ta u dorotus są tez inne bezowe, będziesz któryś robić? Ile białka moga stać w lodówce?
dużo mam 2 słoiki takie półlitrowe stoją już nie wiem ile mogą stać ale kiedyś stały chyba ze 3 tyg i nic im nie było nie zepsuły się ,wiem że można mrozić też ,zresztą nie raz mi jajka przymarzły w lodówce
będę robić ten http://www.mojewypieki.com/przepis/t...mi-i-daktylami
i chyba ten http://www.mojewypieki.com/przepis/t...mi-i-czekolada
Cytat:
Napisane przez nataszka25 Pokaż wiadomość
babcia doi ręcznie Libro kochana....
no to jak masz wątpliwości co do czystości babci rąk to gotuj
Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość

Moja babcia czy mama nie pamiętam żeby mleko gotowały do picia no chyba że trzeba było zagotować do kakao, płatków owsianych itp. Nic nigdy po mleku prosto od krowy (wystudzonym) ni nie było. Takiego ciepłego bezpośrednio z dojenia nie znosiłam.
Teraz jak dostaję mleko od teściowej (ona we wsi kupuje) to gotuję bo nie wiem jak się ludzie w tym mlekiem obchodzą.

Jak ktoś ma jedną albo dwie krowy to zaraz nie kupuje dojarki tylko ręcznie zasuwa
może i tak że jak ktoś ma jedną krowę to doi ręcznie ,u nas na wsi to zawsze jak brałam mleko to wszyscy mieli dojarki a mieli np. jedną krowę ale kiedyś tam wcześniej mieli po 5 czy 8 a dojarka została.
Teraz ma jeden gościu kilkanaście krów ale nie może mleka sprzedać bo ma zakontraktowane ileś tam i jak mu braknie parę litrów to mu coś tam urywają że mniej płacą czy co? bez sensu to wszystko
Cytat:
Libra Madzia jakiej grubosci macie wanny ? Madzia jaka wybralas akrylowa czy stalowa / metalowa ?
wiesz co już teraz zgłupiałam jaką ja mam czy plastikową czy akrylową wiem że od spodu była taka jakby z włókna szklanego a o grubość nie pytaj bo nei mam pojęcia
Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
Libra i inne kucharki, zajrzyjcie na tchibo-mnóstwo akcesorii do ciast (robienia, przechowywania i dekoracji)
nie mogliby też kiełkownicy zapodać
dzięki zaraz sobie zerknę ,ale tam trochę drogo mają
Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
edzia, [/B]no, dobrz libra prawi-coś słodkiego zjedz-ja przed @ to mam codziennie tłusty czwartek
ja to ostatnio przed @ wrąbałam cały słoik kremu czekoladowego tego XXL z Lidla no nie mogłam się powstrzymać a normalnie to czekolada mnie nie rusza
Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Teraz mam metalową, i nigdy więcej choć dupka się ślizga
Będę miała akrylową. W tej metalowej jak wodę wleję to po 15 min jest już chłodna tak ciepło zabiera. Więc jak tak z 3 razy w tygodniu biorę kąpiel po samą brodę, to na jedną idą chyba z trzy wanny bo co chwila gorącej dolewam :/ Więc nie jest eco.
chyba mało za wodę płacicie
Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
- my mamy te w ramkach 15 i 30 elementowe http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1

- takie duże maxi 24 http://allegro.pl/puzzle-maxi-24el-c...984053957.html

- maxi 30 el

- i teraz te z biedronki 50,

dokupiłam jej dzisiaj z minnie i swinką peppą ale schowałam, dam jej za jakiś czas.

na poczatek to chyba najlepsze te ramkowe, ostatnio nawe w lidlu były.

kożuch na mleku blee
dzięki za linko zaraz sobie pooglądam ,wiem że były i w lidlu i w biedrze ale nigdy nie brałam bo go nie interesowały
Cytat:
cini- minis też uwielbiam

powiedzcie mi czy tran moge wlać jej do herbaty albo soku?

małej dałam na łyżeczce do wypicia to pluła dalej niż widziała. W tamtym roku bez problemu go piła;/
chyba można ale do zimnego
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 18:21   #3792
gianna
Wtajemniczenie

Cytat:
Gianna nie próbowałam jeszcze , a ty ? Chyba Libra robiła albo chciała zrobić , ne pamietam . Moj sernik dukana w piekarniku , zobaczymy co z tego wyjdzie, dodalam troche wiecej slodzika .

Tak patrzę na ten sernik i dziwnie rólosnie
Fasolowe robiłam - z kakao a'la murzynek i takie: http://cheesecakesserniki.blogspot.c...-z-makiem.html. To z makiem mi bardzo smakuje - zresztą moim rodzicom również (zostawiłam ostatnio pół keksówki i wszystko zniknęło ). Ja się czaję na ten sernik: http://www.dietasouthbea.ch/sernik-kakaowo-kawowy, a dziś zrobię chyba to: http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/11/tiramisu.html.

Iza mam tą matę do pieczenia z tchibo. B. fajna Ja się czaję na deski do krojenia Gdyby nie ceny to chciałabym więcej rzeczy

Stary 2013-02-06, 18:27   #3793
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny a ja mam pytanie, czy któraś ma kogoś wśród rodziny czy znajomych pracujących w Holandii ? Chodzi mi o rozliczenie podatku.
ciekawe czy to te same przepisy co w niemczech to może bym coś podpowiedziała
Cytat:

Libra wzięłam chudy twarog przez praske do ziemniaków , no glanc sie przeciskalo, kilka razy jak nie z dziesięć przecisnelam . Myślałam ze bedzie cieżko ale lepiej sie przeciska niż zimne ziemniaki .
Czekam na slodzik i robię sernik

Moje maja w pokoju 3 ustawione, a ogrzewanie włącza sie automatycznie zeby chalupe ogrzać i potem sie wyłącza. Potem z rana grzeje .
Bardzo szybko traci ciepło i szybko zimno sie robi ,taki przeskok w skrajności bo albo gorąco albo zimno , będę gadać z wujkiem o ocieplenie , zobaczymy co doradzi, powie.
znalazłam ten mój przepis w zeszycie to było 1kg sera,11jajek i 50 tabletek słodzika i to wszystko
może od środka ocieplić tylko wtedy się metraż trochę zmniejszy
Cytat:
Libra podobno w biedronie przecenili zegarki z tym paskiem z pulsometrem do biegania,sa teraz za 30zl.
u nas pewnie nic nie będzie ,nie mam teraz za bardzo jak jechac bo jutro auto do warsztatu jedzie
Cytat:
Napisane przez gianna Pokaż wiadomość
Monka Libra A próbowałyście ciasto fasolowe? Ja ciasta słodzę stewią
ja też sobie kupiła stewię i dajesz jej 1/3 tego co cukru się powinno?
bo tam na niej jest napisane że 1 łyżeczka stewi to 3 łyżeczki cukru.

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ----------

Cytat:
Fasolowe robiłam - z kakao a'la murzynek i takie: http://cheesecakesserniki.blogspot.c...-z-makiem.html. To z makiem mi bardzo smakuje - zresztą moim rodzicom również (zostawiłam ostatnio pół keksówki i wszystko zniknęło ). Ja się czaję na ten sernik: http://www.dietasouthbea.ch/sernik-kakaowo-kawowy, a dziś zrobię chyba to: http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/11/tiramisu.html.

Iza mam tą matę do pieczenia z tchibo. B. fajna Ja się czaję na deski do krojenia Gdyby nie ceny to chciałabym więcej rzeczy
sernik jak robiłam to wmłócili mi cały
fasolowego nie próbowałam ale może się skuszę ,zaraz sobie zobaczę te przepisy co wkleiłaś dzięki
Stary 2013-02-06, 18:35   #3794
gianna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
ja też sobie kupiła stewię i dajesz jej 1/3 tego co cukru się powinno?
bo tam na niej jest napisane że 1 łyżeczka stewi to 3 łyżeczki cukru.

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ----------

sernik jak robiłam to wmłócili mi cały
fasolowego nie próbowałam ale może się skuszę ,zaraz sobie zobaczę te przepisy co wkleiłaś dzięki
Ja mam stewię w tabletkach i te rozgniatam albo rozpuszczam. 1 tabletka = 1 lyżeczka cukru. Ale ja i tak zawsze próbuje surowe ciasto czy wystarczająco słodkie Podobno najlepsza smakowo stewia to ta w płynie, ale jeszcze takiej nie próbowałam.

Stary 2013-02-06, 18:39   #3795
libra777
Zakorzenienie

a ja mam w proszku stewię ,miałam kiedyś słodzik w płynie ale jakiś inny nie pamiętam to ciasto zrobiło mi się gorzkie.
Stary 2013-02-06, 18:43   #3796
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Dobrze wiedzieć że sprawdzona Oj chciałoby się mięc kilka rzeczy

Cytat:
ciekawe czy to te same przepisy co w niemczech to może bym coś podpowiedziała
Nie wiem czy takie same jak w Niemczech. Pani w US taka uprzejma była że wręczyła mi ulotkę i odesłała do strony internetowej a tam jeden wielki galimatias prawno-podatkowy . Od ludzi już słyszałam różne opinie, jedni mówią że się nie rozliczają w Polsce bo nie trzeba a od miłej pani z okienka wiem że jest obowiązek rozliczenia się w Polsce (w miejscy stałego zameldowania). I bądź tu mądry człowieku
Stary 2013-02-06, 18:51   #3797
gianna
Wtajemniczenie

Cytat:
a ja mam w proszku stewię ,miałam kiedyś słodzik w płynie ale jakiś inny nie pamiętam to ciasto zrobiło mi się gorzkie.
Pewnie z aspartamem, który nie jest stabilny w trakcie pieczenia i daje gorzki smak

Ja ostatnio odkryłam - przypomniałam sobie, że mam sklep tortownia.pl za rogiem i... przepadłam

Edytowane przez gianna
Czas edycji: 2013-02-06 o 18:54
Stary 2013-02-06, 19:13   #3798
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:

Jakie macie puzzle dla dzieci? bo mój dopiero błysnął inteligencją na tyle żeby puzzle układać a mamy tylko piankowe takie duże -obrazek i drugie też piankowe literki i cyferki w kwadracikach ,może bym mu kupiła jakieś jeszcze żeby mu się mózg rozruszał
w skrócie moja ma dużo różnych, bo lubi i dobra w tym jest.
Jedne ma 15 elem. reszta 30-50 elem.
Na początek polecam bardzo te co nataszka- na tackach 15 elem.-mało miejsca zajmują i na tych tackach są jakby kontury puzzli więc łatwiej utrafić.
Teraz osatanio w lidlu były fajne na tackach po 30 szt. w zestawach po 2 tacki

Robiłam dziś torcik cappuccino wg librowego przepisu- i powiem tak-miał szansę być pyszny, masa supcio, tylko, cholewcia, za mało naponczowałam blaty i taki za suchy mam ( a wydawało mi się że sążnie daję ). No i, jak już się librze żaliłam, wyszedł mi brzydki jak noc-trzeba jeść z zamkniętymi oczami
Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
Libra i inne kucharki, zajrzyjcie na tchibo-mnóstwo akcesorii do ciast (robienia, przechowywania i dekoracji)
nie mogliby też kiełkownicy zapodać
mówisz? ide zaglądanąć
Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Może być tak?

Dot. Sygn.akt III ......................... ..

Oświadczamy, iż wskazujemy na kuratora dla mał. Weroniki M............, pana Andrzeja M.............., legitymującego się dowodem osobistym seria i nr…………….

Asiu chciałabym pomóc, ale nie mam pojęcia, niestety. Jak ma być na jutro to bym zrobiła jak piszesz, a najwyżej na miejscu poprawiła pod dyktando pani przyjmującej.
Cytat:
powiedzcie mi czy tran moge wlać jej do herbaty albo soku?

małej dałam na łyżeczce do wypicia to pluła dalej niż widziała. W tamtym roku bez problemu go piła;/
wiesz co, pewnie tak, tylko ja to bym dała do malutkiej ilości żeby się, no wiesz, nie rozproszył po ściankach. U nas się wcześniej sprawdzało dodanie do tranu (podawanego w syropowym kieliszku) odrobiny syropu malinowego (takiego jak do piwa się daje). Samego też nie wypije, choć ten molers to niezły jest pod względem braku smrodu rybiego
Cytat:
Napisane przez nataszka25 Pokaż wiadomość
jadę za godzinę do dentysty, jak będzie rwanie to masakra...
.
i jak? dałaś radę?
Cytat:

ja to ostatnio przed @ wrąbałam cały słoik kremu czekoladowego tego XXL z Lidla no nie mogłam się powstrzymać a normalnie to czekolada mnie nie rusza
ty, to ty jesteś lepsza ode mnie . w jeden dzień sobie herbaty nie słodzi, bo kalorie, a w drugi wpindala cały słoik
Ja ogólne słodkie wpierniczam jak małpa kit. Jak jest inaczej, znaczy żem chora

I ogólnie ciebie nie kumam-zarządzasz sobie dietę a potem wyszukujesz cukiernicze cuda do pieczenia, babrasz się z tym pół dnia, a potem nawet kulturalnie "nie możesz" się tym obeżreć. Masochizm w czystej postaci

monka
, w kwestii kaszek, to ja daję cały czas (od 2 lat ponad) takie kaszki instant firmy Nominal: (jeszcze inne warianty: wielozboż, jaglana, gryczana, owsiana...)

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 19:21   #3799
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:

Robiłam dziś torcik cappuccino wg librowego przepisu- i powiem tak-miał szansę być pyszny, masa supcio, tylko, cholewcia, za mało naponczowałam blaty i taki za suchy mam ( a wydawało mi się że sążnie daję ). No i, jak już się librze żaliłam, wyszedł mi brzydki jak noc-trzeba jeść z zamkniętymi oczami

ty, to ty jesteś lepsza ode mnie . w jeden dzień sobie herbaty nie słodzi, bo kalorie, a w drugi wpindala cały słoik

I ogólnie ciebie nie kumam-zarządzasz sobie dietę a potem wyszukujesz cukiernicze cuda do pieczenia, babrasz się z tym pół dnia, a potem nawet kulturalnie "nie możesz" się tym obeżreć. Masochizm w czystej postaci

ja mam to samo

co do Libry to nie rozumiem i nie wiem jak się tak katować można
Gdybym była na jakiejś takiej diecie to swoim bym nie pozwoliła wnieść do domu nawet wafla bez czekolady a co dopiero takie pychoty robić...

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 19:24   #3800
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
dużo mam 2 słoiki takie półlitrowe stoją już nie wiem ile mogą stać ale kiedyś stały chyba ze 3 tyg i nic im nie było nie zepsuły się ,wiem że można mrozić też ,zresztą nie raz mi jajka przymarzły w lodówce

wiesz co już teraz zgłupiałam jaką ja mam czy plastikową czy akrylową wiem że od spodu była taka jakby z włókna szklanego a o grubość nie pytaj bo nei mam pojęcia

Fajne przepisy Ale tam i tak ci pójdzie na dwa 12 jajek a co z reszta hehe co tydz będziesz robić . No co ty , nie wiedziałam ze białka tyle moga stać.

Jak czytałam o tej wannie akrylowej, to podobno ważna jest grubość, im grubsze tym wytrzymalsza, nie pęka szybko. Moj tz znalazl jakaś , ale za tania mi sie wydała , a nie mam zamiaru po 3 latach dzwonić po wujka, rozwalac kafle itd zeby wanne wyciągać. Moj tz waży 105 kg więc duzy jest.

No no laluchna zaszalalas z tym kremem , fest cie przyslodzilo. Tez tak czasem mam ze mnie nosi ,cos do ryja słodkiego musze wsadzić, zeby tego gloda słodkiego zaspokoić. Dziś sobie zjadlam 1 bułkę , a tak mnie cos na bule wzięło z serkiem i pomidorem

Gianna a kozwa , skasowalas mi sie . Dzięki za linki. Standardowo zapinalam .

Cytat:

znalazłam ten mój przepis w zeszycie to było 1kg sera,11jajek i 50 tabletek słodzika i to wszystko
może od środka ocieplić tylko wtedy się metraż troche zmniejszy
Ejj zrobiłam ten sernik dukana i mi nie smakuje . Zrobiłam tez 3 bita, jeszcze tylko bita smietane musze ubic z serkiem ale to jutro.

Zobaczymy co wujek powie, ale i tak w tym roku juz sie nie wyrobi za mało czasu .
Stary 2013-02-06, 19:30   #3801
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
\
Miłośniczki H&M
Nie wiem czy już o tym nie było, ale przy zamówieniu newslettera na stronie H&M otrzymuje się kupon rabatowy -25% na jeden wybrany produkt, ważny 3 tygodnie.
Z tego co wiem, to w niektórych sklepach można kupić więcej niż jedną rzecz, jeżeli ma się więcej niż jeden kupon. Ewentualnie można skorzystać z dwóch kas w piętrowych H&M’ach lub zabrać tż
już się zapisałam, dzięki

Cytat:
Na początek polecam bardzo te co nataszka- na tackach 15 elem.-mało miejsca zajmują i na tych tackach są jakby kontury puzzli więc łatwiej utrafić.

wiesz co, pewnie tak, tylko ja to bym dała do malutkiej ilości żeby się, no wiesz, nie rozproszył po ściankach. U nas się wcześniej sprawdzało dodanie do tranu (podawanego w syropowym kieliszku) odrobiny syropu malinowego (takiego jak do piwa się daje). Samego też nie wypije, choć ten molers to niezły jest pod względem braku smrodu rybiego
spróbuje jutro z tym syropem

moja mama pączki właśnie smaży, zjadłam już 3 jeszcze ciepłe

Franio 24.07.2014 r.

Edytowane przez sara 85
Czas edycji: 2013-02-06 o 19:37
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 19:42   #3802
monka23
Zakorzenienie

Evi dzięki, raczej juz zamawiać nie będę bo moje czubki jakieś nie teges są i znając ich nie bedą chcieli jesc. Jak juz to ze sklepu biorę co mi w rękę wpadnie, jak ta co przedwczoraj kupiłam
Stary 2013-02-06, 19:58   #3803
evitka21
Zakorzenienie

sara, widzę, że u ciebie już jutrzejsze let's get the started
a propos słodkiego to ja jeszcze mam teraz faze na trufle tż mi kupił na wagę i wcinam jak głupia
A sobie michałki i tak chodzimy po chacie i szeleścimy

I gdzież te babole nasze: Daria, Madziwnia, gmyrelka, dusiaka, reszta....?

Edytowane przez evitka21
Czas edycji: 2013-02-06 o 19:59
evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 20:37   #3804
gianna
Wtajemniczenie

Mama przyniosła świeżo usmażone pączki. Zjadłam 4

Stary 2013-02-06, 20:49   #3805
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy takie same jak w Niemczech. Pani w US taka uprzejma była że wręczyła mi ulotkę i odesłała do strony internetowej a tam jeden wielki galimatias prawno-podatkowy . Od ludzi już słyszałam różne opinie, jedni mówią że się nie rozliczają w Polsce bo nie trzeba a od miłej pani z okienka wiem że jest obowiązek rozliczenia się w Polsce (w miejscy stałego zameldowania). I bądź tu mądry człowieku
wiesz co my się musimy rozliczyć w pl i składamy oboje pit 36 i do tego jest jeszcze jakiś załącznik tam mój tż wpisuje cały roczny dochód uzyskany za granicą ale nie tak dokładnie tylko pi razy drzwi i bierze śirednią euro i to przelicza. Później trzeba złożyć takie podanie o wydanie zaświadczenia o dochodzie uzyskanym w pl czyli w naszym przypadku 0 w celu przedłożenia w niemieckim us za to się płaci chyba 20zł i to wszystko ,to zaświadczenie przysyłają pocztą ,reszte za granicą załatwia ,wiem że bez tego zaświadczenia nie wypłaciliby mu tam zwrotu podatku.
Pani w okienku ma zasrany obowiązek udzielić informacji
Cytat:
Pewnie z aspartamem, który nie jest stabilny w trakcie pieczenia i daje gorzki smak

Ja ostatnio odkryłam - przypomniałam sobie, że mam sklep tortownia.pl za rogiem i... przepadłam
może i z aspartamem nie wiem bo wyrzuciłam go w końcu.
w tortowni zamawiałam nie raz już cuda tam mają
Cytat:

ty, to ty jesteś lepsza ode mniew jeden dzień sobie herbaty nie słodzi, bo kalorie, a w drugi wpindala cały słoik

dzięki za info o puzzlach poszukam mu coś najpierw zobaczę w księgarni bo widziałam tam kiedyś dużo mieli ale nigdy nie oglądałam
ja jak nasączam ten torcik to tak dosyć mocno że takiego kawałka praktycznie później nie można jeść trzymając sobie w ręce tylko trzeba z talerzyka

Herbaty nie słodzę już od wielu lat ani kawy a słodycze to wiecie jak to jest z nałogowcami nie zażarłam go w jeden dzień ,chyba przez 3 dni tak podchodziłam i po łyżeczce wyjadałam

Torty piekę bo teraz Mika urodziny są , a ogólnie to piekę bo po prostu lubię piec ,mieszać ,ubijać ciasto lubię patrzeć jak rośnie jeść niekoniecznie muszę chociaż jak zrobię jakieś co nie jadłam to oczywiście się skuszę a tak porozdaję tu zawiozę kawałek ,tam zawiozę
teraz powiedziałam już koniec z tym ,upiekę te torty i szlaban do świąt
ewentualnie sernik dukanowy
Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość

ja mam to samo

co do Libry to nie rozumiem i nie wiem jak się tak katować można
Gdybym była na jakiejś takiej diecie to swoim bym nie pozwoliła wnieść do domu nawet wafla bez czekolady a co dopiero takie pychoty robić...
próbowałam wprowadzić restrykcje na cały dom ale były ostre protesty i czasem się muszę katować albo robię coś czego ja nie lubię np. murzynek
Cytat:
Fajne przepisy Ale tam i tak ci pójdzie na dwa 12 jajek a co z reszta hehe co tydz będziesz robić . No co ty , nie wiedziałam ze białka tyle moga stać.

Jak czytałam o tej wannie akrylowej, to podobno ważna jest grubość, im grubsze tym wytrzymalsza, nie pęka szybko. Moj tz znalazl jakaś , ale za tania mi sie wydała , a nie mam zamiaru po 3 latach dzwonić po wujka, rozwalac kafle itd zeby wanne wyciągać. Moj tz waży 105 kg więc duzy jest.

No no laluchna zaszalalas z tym kremem , fest cie przyslodzilo. Tez tak czasem mam ze mnie nosi ,cos do ryja słodkiego musze wsadzić, zeby tego gloda słodkiego zaspokoić. Dziś sobie zjadlam 1 bułkę , a tak mnie cos na bule wzięło z serkiem i pomidorem

[

Ejj zrobiłam ten sernik dukana i mi nie smakuje . Zrobiłam tez 3 bita, jeszcze tylko bita smietane musze ubic z serkiem ale to jutro.

Zobaczymy co wujek powie, ale i tak w tym roku juz sie nie wyrobi za mało czasu .
no zaszalałam

no nie wiem co zrobię z resztą białek albo wyrzucę pewnie albo wykorzystam jak będę im robić naleśniki albo placki ziemniaczane może

dlaczego Ci sernik nie smakuje? co jest nie tak? może nie jesteś przyzwyczajona do smaku słodzika ?

wiesz co nie patrzeliśmy pod tym kątem na wannę jak na razie korzysta z niej tylko Mikołaj i będzie moja mama

Mus dieta dla Twojego teżeta (ale mi się rymło )
Cytat:
sara, widzę, że u ciebie już jutrzejsze let's get the started
a propos słodkiego to ja jeszcze mam teraz faze na trufle tż mi kupił na wagę i wcinam jak głupia
A sobie michałki i tak chodzimy po chacie i szeleścimy

trufle uwielbiam i jeszcze czekoladki malaga moja miłość ,teraz ich nei kupuję bo tak to zawsze miałam w torebce ,samochodzie pochowane jak prawdziwy nałogowiec

no właśnie gdzie reszta dziewczyn

Ogólnie to coś mam nerwa dzisiaj ,przyjechałam z tego spotkania z wychowawcą już podminowana ,ogólnie z młodym nie jest źle i z tego wynika że na to naganne sobie nazbierał za"nieodpowiednie zachowanie na lekcji" i " nie wykonywanie poleceń nauczyciela" cokolwiek to znaczy
ale zła jestem na niego bo pewnie nie zamknie ryja i dyskutuje a nauczycielom się to nie podoba.
Co do ocen na półrocze to mogłoby być lepiej i go na to "stać" i najgorsze w tym wszystkim jest to że jestem świadoma tego że będę musiała dzień w dzień te zasrane lekcje przerabiać ,sprawdzać go ,przepytywać żeby być pewną że się przygotował bo chciałabym żeby to drugie półrocze lepiej mu jednak poszło.
No i najgorsze jest jeszcze to że on nie ma żadnej motywacji i nei wiem jak go zmotywować
zapowiedziałam mu że będę co 2 tyg w szkole może to go zmotywuje żeby się jakoś starał jak go matka będzie kontrolować

A mały wygiął okulary nie wiem czy usiadł na nei czy nadepnął czy co zrobiła rozkraczone są ,tż próbuje je naprostować ale czy sie uda zobaczymy ,jak nie to zaś wydatek
Stary 2013-02-06, 21:00   #3806
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
A jaki to torcik ?
Dlaczego zaraz z zamkniętymi oczami U nas idzie wszystko co słodkie i nieważne jak wygląda

Cytat:

Ja ni w ząb nie mogę pojąć jak można takie pyszności przygotowywać i samej nie próbować. O smakowaniu "po drodze" nie wspomnę
Gdybym zostawiła torcik Tżowi to miałabym dwóch w jednym ciele, w sensie wagi oczywiście

Cytat:
Dołączam się do pytania

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ----------

Cytat:
wiesz co my się musimy rozliczyć w pl i składamy oboje pit 36 i do tego jest jeszcze jakiś załącznik tam mój tż wpisuje cały roczny dochód uzyskany za granicą ale nie tak dokładnie tylko pi razy drzwi i bierze śirednią euro i to przelicza. Później trzeba złożyć takie podanie o wydanie zaświadczenia o dochodzie uzyskanym w pl czyli w naszym przypadku 0 w celu przedłożenia w niemieckim us za to się płaci chyba 20zł i to wszystko ,to zaświadczenie przysyłają pocztą ,reszte za granicą załatwia ,wiem że bez tego zaświadczenia nie wypłaciliby mu tam zwrotu podatku.
Pani w okienku ma zasrany obowiązek udzielić informacji

Ogólnie to coś mam nerwa dzisiaj ,przyjechałam z tego spotkania z wychowawcą już podminowana ,ogólnie z młodym nie jest źle i z tego wynika że na to naganne sobie nazbierał za"nieodpowiednie zachowanie na lekcji" i " nie wykonywanie poleceń nauczyciela" cokolwiek to znaczy
ale zła jestem na niego bo pewnie nie zamknie ryja i dyskutuje a nauczycielom się to nie podoba.
Co do ocen na półrocze to mogłoby być lepiej i go na to "stać" i najgorsze w tym wszystkim jest to że jestem świadoma tego że będę musiała dzień w dzień te zasrane lekcje przerabiać ,sprawdzać go ,przepytywać żeby być pewną że się przygotował bo chciałabym żeby to drugie półrocze lepiej mu jednak poszło.
No i najgorsze jest jeszcze to że on nie ma żadnej motywacji i nei wiem jak go zmotywować
zapowiedziałam mu że będę co 2 tyg w szkole może to go zmotywuje żeby się jakoś starał jak go matka będzie kontrolować

A mały wygiął okulary nie wiem czy usiadł na nei czy nadepnął czy co zrobiła rozkraczone są ,tż próbuje je naprostować ale czy sie uda zobaczymy ,jak nie to zaś wydatek
Musze chyba poszukać kogoś, kto rozlicza te cholerne podatki.

Jeśli chodzi o szkołę to u nas podobnie choć latorośl młodsza ale pyskata jak nie wiem
Motywacji może poszukaj w książce Jak mówić, czy co zrobić żeby dzieci się uczyły... czy jakoś podobnie.

Okularów nie zazdroszczę
Stary 2013-02-06, 21:30   #3807
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
A jaki to torcik ?
Dlaczego zaraz z zamkniętymi oczami U nas idzie wszystko co słodkie i nieważne jak wygląda

Ja ni w ząb nie mogę pojąć jak można takie pyszności przygotowywać i samej nie próbować. O smakowaniu "po drodze" nie wspomnę
Gdybym zostawiła torcik Tżowi to miałabym dwóch w jednym ciele, w sensie wagi oczywiście

Dołączam się do pytania

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ----------

Musze chyba poszukać kogoś, kto rozlicza te cholerne podatki.

Jeśli chodzi o szkołę to u nas podobnie choć latorośl młodsza ale pyskata jak nie wiem
Motywacji może poszukaj w książce Jak mówić, czy co zrobić żeby dzieci się uczyły... czy jakoś podobnie.

Okularów nie zazdroszczę
ja też wolę jak smak powala na kolana niż wygląda

Mam silną wolę ,ale czasem się złamię niestety ,lubię tą całą ceremonię pieczenia ciasta

właśnie ciężko kogoś znaleźć kto rozlicza podatek z zagranicy ,przynajmniej my mieliśmy problem

To widzę że też będziecie mieć przeboje ,a ten trudniejszy wiek jeszcze przed wami to dopiero początek.

To chyba inna książka była co nie ? chyba trzeba będzie poszukać ,najgorsze jest to że już jest na tyle duży że widzi jak jest z pracą ,że jej po prostu nie ma ,cała nasza rodzina pracuje za granicą wszystkie szwagry ,kuzyni.Będzie problem z wyborem szkoły zawodu
Stary 2013-02-06, 21:48   #3808
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Mama przyniosła świeżo usmażone pączki. Zjadłam 4
nosz diablica jedna

Cytat:

no nie wiem co zrobię z resztą białek albo wyrzucę pewnie albo wykorzystam jak będę im robić naleśniki albo placki ziemniaczane może

dlaczego Ci sernik nie smakuje? co jest nie tak? może nie jesteś przyzwyczajona do smaku słodzika ?

wiesz co nie patrzeliśmy pod tym kątem na wannę jak na razie korzysta z niej tylko Mikołaj i będzie moja mama

Mus dieta dla Twojego teżeta (ale mi się rymło )

nie wyrzucaj wykorzystaj , szkoda tyle bialek wyrzucic , moze rob sobie omlety na sniadanie

Juz sama nie wiem co mam o tej wannie myslec , nie wiem ile na nia wydac, bo ceny sa naprawde rozne .

No i prawie jego imie napisalas , no przydaloby mu sie zrzucic te 10 kg , bo ma otylosc brzucha a to niedobrze , w budowie git, tylko ten bandzior.

Bosz ja mm dosc tej szkoly, dzien w dzien lekcje , cos do zrobienia, a naprawde trudno jest ogarnac 6 latka . Wierci sie kreci, sto innych rzeczy ma do zrobienia Rzygam juz ta szkola, a tu drugi za poltora roku zaczyna . Ile twoj ma lat, przypomnij mi, bo ja zylam nadzieja , ze po jakims czasie juz nie bede musiala mu pomagac, sprawdzac itd. Na bank wezme ku korki

Motywacaj kijowa, serio. Motywacja musi byc cos co go serio zmotywuje , co go nakreci do dzialania, a nie matka co 2 tyg w szkole . Odpada , wymysl cos innego . Gdzies chce pojechac? cos zobaczyc ? cos chce? cos co nie nadszarpie twoja kieszen , ale on musi poczuc ze ta nagroda jest warta . No tak juz jest z dzieciakami, na nich nie dziala , ze musi, ze bezrobocie, to abstrakcja dla nich ( albo dla wiekszosci), a on jest juz nastolatkiem, wiec ma inne potrzeby niz pojscie z mama na lody czy na plac zabaw.
Premia jak w robocie za dobrze wykonana prace.
Wiem , ze niektorzy nie popieraja takich materialnych pochwal, ale nie oszukujmy sie jestesmy niewolnikami komsumpcji , rzeczy materialnych .
Moze potrzenuje czegos , co masz w planach mu kupic ? w ten sposob mozesz upiec 2 pieczenie na 1 ogniu . Kumasz mnie?
Moze nagraj mu jakas weekendowa robote o ile sie da, gdzies u znajomego, zacznie swoje pieniadze zarabiac, zobaczy co to jest pieniadz, zobaczy choc troche o co chodzi w pracy, zarobkach, wykonywanej robocie, moze troche wydorosleje .
Moze pozwolisz mu cos zrobic na co sie ne zgadzasz, rozwijanie jego hobby czy cos, moze chce rozbudowac ta swoja mrowkarnie a ty furczysz . Moze jakis wypad z kolegami pod namiot w wakacje na pare dni , jako nagroda. Nie pamietam ile on ma lat .
GDYBAM SOBIE

Mam ta ksiazke , jak mowic ,z eby dzieci sie uczyly i mam tez jak mowic do nastolatkow, poczekaj zerke do niej moze tam cos jest , to ci przepisze .

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2013-02-06 o 21:50
Stary 2013-02-06, 21:56   #3809
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
w sklepach zielarskich widziałam i ze zdrową żywnością

A wygotowywać takie mikrofiltrowane (paster.w niskiej temp.) to już zbrodnia, bo się wszystko co dobre traci, (no to za co się zapłaciło)
ze zdrową żywnością to chyba u mnie nie ma, w zielarskim nie byłam, ww ogrodniczym nie mają

i popełniam nieświadomie zbrodnię wygotowując mleko paster.w niskiem temp

Cytat:
A nie możesz z allegro zamówić ?Ja wolę od kiełkownicy słoik, mniej miejsca zabiera i łatwiej wypłukać te kiełki.
toć pisałam przecie, że za przesyłkę wychodzi prawie tyle samo co za towar. A jak hodujesz kiełki w słoiku to zakrywasz go gazą i NA gazę sypiesz kiełki, czy kiełki do środka i zakrywasz gazą tylko po to, żebyłatwiej było przepłukać? Pytam, bo na opakowaniu jednych kiełków piszą, żeby sypać je NA gazę, a na innych tylko żeby zakryć nią słoik.

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Mrówa no co Ty??kożuch przez"rz"

dostałaś kwas?mi priorytetem idzie i byłam pewna,że dzisiaj dojdzie,a tu dupa blada
no oczywiście, że przez ż-kiedyś musiałam się na czymś wyłożyć, nie?

do mnie też kwas niby prio idzie, ale wciąż go nie mam-ale mam takiego stresa przed pierwszym użyciem, że dzięki temu mam spokojną głowę, bo użyć nie mogę gdyż nie posiadam jeszcze
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 21:57   #3810
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
hehe to muzułmanie, prawa ręka dupska nie mogą podcierac , to siedzą na klopie , wodę odkrecaja i czekają az czarny rów zablysnie czystością i cała kaka zniknie .
Moj młody jest zafascynowany tym wynalazkiem, a moj tz tylko chodził i pytał- probowalas juz ? Probowalas juz? Jak było? Fajne nie !

Cytat:
Sprawdzalam co mi tam pisała, ale nie zacytuję, cenzura, ale ze szcza, bzyka wszystko, walniety pies , agresywny i ze podobno jakby one ważyły 25 kg to byłyby zaliczane do agresywnych.

Nie wiem co mam o tym myśleć. Zanim kupię to , ten u Twojej znajomej podrosnie, zobaczymy.
Jej koleżanka kupiła i bardzo żałuje

Ale to tez jazda, zeby byc na zwolnieniu z powodu psa, nigdy sie z takim czymś nie spotkałam. Poza 1 przypadkiem kiedy to pies był potrącony i właściciel siedział z nim bo musiał mieć całodobowe opiekę. Ale to inny przypadek . Pisak był w tragicznym stanie, skory nie miał, połamany, ale wyszedł z tego.

Zasiala mi ziarenko niepewności co do tego psa.
Wiesz co łażę po necie i nigdzie nawet słowem o tym że to agresywna rasa
http://www.biale-marzenie.pl/charakter-maltanczykow/

http://www.psy24.pl/2474-MALTANCZYK.html

Cytat:
Dobrze wiedzieć że sprawdzona Oj chciałoby się mięc kilka rzeczy

Nie trzeba się rozliczać w miejscu zameldowania , TYLo wręcz nalezy tam gdzie się mieszka . Ja się rozliczam tutaj a zameldowana jestem w wawie .
Jak mnie wkurzają Ci ludzie mieszkający w wawie a nie rozliczający się tam . A potem jęczenie że dziecko miejsca w przedszkolu nie ma itp.

Cytat:
Daj do optyka nagrzeje oprawkę i ja wygnie jak trzeba . Sami to możecie tylko połamać

Idę rachunki płacić .

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości