|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010
Zdrówka dla dzieciaczków
Asia a dlaczego kurator dla Werci skoro ona oboje rodziców ma i pozbawieni praw rodzicielskich nie są i w pełni korzystają z praw publicznych ? O co chodzi ? Zosi też zakręcam grzejnik na noc a i tak jest tak ciepło że jeszcze trzeba albo mikrouchył otworzyć albo lufcik. Zresztą ona zimnolubna istota ![]() Madzia w czasach kryzysu jak rodzice robili łazienkę nie można było w żaden sposób cegieł na obudowanie wanny załatwić (o płytach g-k nikt nie slyszał jeszcze). Ojciec przytargał z rozbiórki cegły szamotowe Woda długo cieplutka w wannie jest ![]() Sara nie wiem musisz spróbować tylko tran sama wiesz to olej więc w soku albo herbacie zrobi się plama
|
#3782 |
|
Zakorzenienie
|
izz- mnie nie pytaj
|
#3783 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a ja mam pytanie, czy któraś ma kogoś wśród rodziny czy znajomych pracujących w Holandii ? Chodzi mi o rozliczenie podatku.
|
#3784 |
|
Zakorzenienie
|
Sara jak moj kiedys mial problem z tranem to mu do zupy dawalam.
Monka nie mam pojecia jakiej grubosci,ja na ksztalt i wymiar patrzalanm a nie na grubosc. Oj coraz blizej do wywiadowki.tablet mlodemu laduje,zabiore ze soba i sluchawki to moze tragedi nie bedzie. Tz w innym miescie na szkoleniu to sama ide. Eryk chory w domu bedzie lezal przy tv.
|
|
#3785 |
|
Zakorzenienie
|
Nataszka powodzenia u dentysty , rwanie czego ósemki ? Jak mały korzeń prosty to raz dwa, zero bólu , ja tak miałam .
Libra wzięłam chudy twarog przez praske do ziemniaków , no glanc sie przeciskalo, kilka razy jak nie z dziesięć przecisnelam . Myślałam ze bedzie cieżko ale lepiej sie przeciska niż zimne ziemniaki . Czekam na slodzik i robię sernik ![]() Moje maja w pokoju 3 ustawione, a ogrzewanie włącza sie automatycznie zeby chalupe ogrzać i potem sie wyłącza. Potem z rana grzeje . Bardzo szybko traci ciepło i szybko zimno sie robi ,taki przeskok w skrajności bo albo gorąco albo zimno , będę gadać z wujkiem o ocieplenie , zobaczymy co doradzi, powie.
|
|
|
|
#3786 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co wyczytałam, ratował by mnie spis inwentarza. Tylko nie wiem jak taki spis się dokonuje skoro w tym mieszkaniu już pewnie nic nie ma. Rozmawialam z kuzynką (jego corką) i mowi, ze jak tam weszła to wyglądało tam jak na melinie, tylko pościel, koce na podłosze, syf, a ż dziw, ze szczury i karaluchy tam nie chodziły. Jedyne co tam było to stary tv i dvd (nie wiem gdzie teraz to jest). Tylko zastanawiam się jak taki spis zrobić z niczego?? Już mogę ponieść te koszty choć małe one nie są
minimum 300 zł ale dla świętego spokoju bym to zrobiła. Tylko czy jest taka możliwość??edzia- ratuj!!
|
#3787 |
|
Zakorzenienie
|
Libra podobno w biedronie przecenili zegarki z tym paskiem z pulsometrem do biegania,sa teraz za 30zl.
Ja ogrzewanie mam wylaczone. W domu 20stopni. Jak zimniej to w goscinnym wlanczam na troche,w innych pokojach cieplo. Moj tata mi zazdrosci bo on grzejac w domu ma chlodno. Pod tym wzgledem super cieple mieszkanie.
|
|
#3788 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak to mi dałaś do oglądania pomoce do pieczenia
![]() Mam plan kupić matę silikonową do pieczenia ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- Asia nie mam pojęcia co i jak zrobić
|
#3789 |
|
Wtajemniczenie
|
Uff… Nadrobiłam (co prawda po łebkach, ale
). Podczytuję Was trochę z telefonu, a z niego nie lubię pisać, więc Bao śliczne dzieciaczki Libra o Diane 35 to ja już słyszałam pół roku temu, ale w niekomercyjnej stacji Megi sprzedajesz ubranka po Igorku? Może byłabym zainteresowana ![]() Asiulek mojej jutro, wczoraj też jeszcze się myli Evitka ja pączków ani faworków w tłusty czwartek też nie kupuję – pączki są kiepskiej jakości tego dnia, bardzo często smażone na bardzo kiepskiej jakości tłuszczu Co do Wit D3 Jula dostaje żelki albo kropelkę Devikap (zależy od dnia). Nie wiem jak jest z wchłanianiem wit. D z żelek, ale na pewno trzeba pamiętać, że żelka z wit. D musi być podana przed lub po posiłku (witamina tłuszczorozpuszczalna), a nie jako słodka przegryzka w ciągu dnia. Połączenie wit. D z posiłkiem mlecznym wpływa również na lepsze wchłanianie wapnia. Monka Libra A próbowałyście ciasto fasolowe? Ja ciasta słodzę stewią U nas puzzle cały czas na topie od Świąt – obecnie 48-60 elementów, a ulubione oczywiście z księżniczkami ![]() Miłośniczki H&M Nie wiem czy już o tym nie było, ale przy zamówieniu newslettera na stronie H&M otrzymuje się kupon rabatowy -25% na jeden wybrany produkt, ważny 3 tygodnie. Z tego co wiem, to w niektórych sklepach można kupić więcej niż jedną rzecz, jeżeli ma się więcej niż jeden kupon. Ewentualnie można skorzystać z dwóch kas w piętrowych H&M’ach lub zabrać tż U nas Księżniczkowo - Roszpunkowe szaleństwo ostatnio. Od dłuższego czasu walczyłam z kilkukrotnym przebieraniem się Juli w ciągu dnia, a teraz od 2 tygodni nie mogę przeforsować innej bluzki niż z Roszpunką (a mamy dwie ).Nataszka wrzuciłabyś linka do lalki roszpunki, którą kupowałaś Amelce?
Edytowane przez gianna Czas edycji: 2013-02-06 o 16:39 |
|
|
|
#3790 |
|
Zakorzenienie
|
Gianna nie próbowałam jeszcze , a ty ? Chyba Libra robiła
albo chciała zrobić , ne pamietam Tak patrzę na ten sernik i dziwnie rólosnie |
|
|
|
#3791 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem ile mogą stać ale kiedyś stały chyba ze 3 tyg i nic im nie było nie zepsuły się ,wiem że można mrozić też ,zresztą nie raz mi jajka przymarzły w lodówce będę robić ten http://www.mojewypieki.com/przepis/t...mi-i-daktylami i chyba ten http://www.mojewypieki.com/przepis/t...mi-i-czekolada no to jak masz wątpliwości co do czystości babci rąk to gotuj ![]() Cytat:
Teraz ma jeden gościu kilkanaście krów ale nie może mleka sprzedać bo ma zakontraktowane ileś tam i jak mu braknie parę litrów to mu coś tam urywają że mniej płacą czy co? bez sensu to wszystko Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
no nie mogłam się powstrzymać a normalnie to czekolada mnie nie rusza ![]() Cytat:
![]() Cytat:
chyba można ale do zimnego |
|||||||
|
|
|
#3792 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
). Ja się czaję na ten sernik: http://www.dietasouthbea.ch/sernik-kakaowo-kawowy, a dziś zrobię chyba to: http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/11/tiramisu.html. Iza mam tą matę do pieczenia z tchibo. B. fajna Gdyby nie ceny to chciałabym więcej rzeczy
|
|
#3793 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
może od środka ocieplić tylko wtedy się metraż trochę zmniejszy Cytat:
![]() ja też sobie kupiła stewię i dajesz jej 1/3 tego co cukru się powinno? bo tam na niej jest napisane że 1 łyżeczka stewi to 3 łyżeczki cukru. ---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
fasolowego nie próbowałam ale może się skuszę ,zaraz sobie zobaczę te przepisy co wkleiłaś dzięki |
||||
|
|
|
#3794 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podobno najlepsza smakowo stewia to ta w płynie, ale jeszcze takiej nie próbowałam.
|
|
#3795 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam w proszku stewię ,miałam kiedyś słodzik w płynie ale jakiś inny nie pamiętam to ciasto zrobiło mi się gorzkie.
|
|
|
|
#3796 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj chciałoby się mięc kilka rzeczy ![]() Cytat:
. Od ludzi już słyszałam różne opinie, jedni mówią że się nie rozliczają w Polsce bo nie trzeba a od miłej pani z okienka wiem że jest obowiązek rozliczenia się w Polsce (w miejscy stałego zameldowania). I bądź tu mądry człowieku
|
|
#3797 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja ostatnio odkryłam - przypomniałam sobie, że mam sklep tortownia.pl za rogiem i... przepadłam
Edytowane przez gianna Czas edycji: 2013-02-06 o 18:54 |
|
|
|
|
#3798 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedne ma 15 elem. reszta 30-50 elem. Na początek polecam bardzo te co nataszka- na tackach 15 elem.-mało miejsca zajmują i na tych tackach są jakby kontury puzzli więc łatwiej utrafić. Teraz osatanio w lidlu były fajne na tackach po 30 szt. w zestawach po 2 tacki Robiłam dziś torcik cappuccino wg librowego przepisu- i powiem tak-miał szansę być pyszny, masa supcio, tylko, cholewcia, za mało naponczowałam blaty i taki za suchy mam ( a wydawało mi się że sążnie daję ). No i, jak już się librze żaliłam, wyszedł mi brzydki jak noc-trzeba jeść z zamkniętymi oczami ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
i jak? dałaś radę? ![]() Cytat:
. w jeden dzień sobie herbaty nie słodzi, bo kalorie, a w drugi wpindala cały słoik Ja ogólne słodkie wpierniczam jak małpa kit. Jak jest inaczej, znaczy żem chora ![]() I ogólnie ciebie nie kumam-zarządzasz sobie dietę a potem wyszukujesz cukiernicze cuda do pieczenia, babrasz się z tym pół dnia, a potem nawet kulturalnie "nie możesz" się tym obeżreć . Masochizm w czystej postaci ![]() monka, w kwestii kaszek, to ja daję cały czas (od 2 lat ponad) takie kaszki instant firmy Nominal: (jeszcze inne warianty: wielozboż, jaglana, gryczana, owsiana...)
|
|
|
#3799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do Libry to nie rozumiem i nie wiem jak się tak katować można ![]() Gdybym była na jakiejś takiej diecie to swoim bym nie pozwoliła wnieść do domu nawet wafla bez czekolady a co dopiero takie pychoty robić...
|
|
#3800 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak czytałam o tej wannie akrylowej, to podobno ważna jest grubość, im grubsze tym wytrzymalsza, nie pęka szybko. Moj tz znalazl jakaś , ale za tania mi sie wydała , a nie mam zamiaru po 3 latach dzwonić po wujka, rozwalac kafle itd zeby wanne wyciągać. Moj tz waży 105 kg więc duzy jest. No no laluchna zaszalalas z tym kremem , fest cie przyslodzilo. Tez tak czasem mam ze mnie nosi ,cos do ryja słodkiego musze wsadzić, zeby tego gloda słodkiego zaspokoić. Dziś sobie zjadlam 1 bułkę , a tak mnie cos na bule wzięło z serkiem i pomidorem Gianna a kozwa , skasowalas mi sie . Dzięki za linki. Standardowo zapinalam . ![]() Cytat:
. Zrobiłam tez 3 bita, jeszcze tylko bita smietane musze ubic z serkiem ale to jutro.Zobaczymy co wujek powie, ale i tak w tym roku juz sie nie wyrobi za mało czasu . |
||
|
|
|
#3801 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
moja mama pączki właśnie smaży, zjadłam już 3 jeszcze ciepłe
Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2013-02-06 o 19:37 |
||
|
|
|
#3802 |
|
Zakorzenienie
|
Evi dzięki, raczej juz zamawiać nie będę bo moje czubki jakieś nie teges są i znając ich nie bedą chcieli jesc. Jak juz to ze sklepu biorę co mi w rękę wpadnie, jak ta co przedwczoraj kupiłam
|
|
|
|
#3803 |
|
Zakorzenienie
|
sara, widzę, że u ciebie już jutrzejsze let's get the
started ![]() a propos słodkiego to ja jeszcze mam teraz faze na trufle tż mi kupił na wagę i wcinam jak głupia ![]() A sobie michałki i tak chodzimy po chacie i szeleścimy ![]() I gdzież te babole nasze: Daria, Madziwnia, gmyrelka, dusiaka, reszta....?
Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2013-02-06 o 19:59 |
|
|
|
#3804 |
|
Wtajemniczenie
|
Mama przyniosła świeżo usmażone pączki. Zjadłam 4
|
#3805 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pani w okienku ma zasrany obowiązek udzielić informacji Cytat:
w tortowni zamawiałam nie raz już cuda tam mają Cytat:
ja jak nasączam ten torcik to tak dosyć mocno że takiego kawałka praktycznie później nie można jeść trzymając sobie w ręce tylko trzeba z talerzyka Herbaty nie słodzę już od wielu lat ani kawy a słodycze to wiecie jak to jest z nałogowcami ![]() Torty piekę bo teraz Mika urodziny są , a ogólnie to piekę bo po prostu lubię piec ,mieszać ,ubijać ciasto lubię patrzeć jak rośnie jeść niekoniecznie muszę chociaż jak zrobię jakieś co nie jadłam to oczywiście się skuszę a tak porozdaję tu zawiozę kawałek ,tam zawiozę teraz powiedziałam już koniec z tym ,upiekę te torty i szlaban do świąt ![]() ewentualnie sernik dukanowy Cytat:
Cytat:
no nie wiem co zrobię z resztą białek albo wyrzucę pewnie albo wykorzystam jak będę im robić naleśniki albo placki ziemniaczane może dlaczego Ci sernik nie smakuje? co jest nie tak? może nie jesteś przyzwyczajona do smaku słodzika ? wiesz co nie patrzeliśmy pod tym kątem na wannę jak na razie korzysta z niej tylko Mikołaj i będzie moja mama Mus dieta dla Twojego teżeta (ale mi się rymło ) ![]() Cytat:
![]() no właśnie gdzie reszta dziewczyn ![]() Ogólnie to coś mam nerwa dzisiaj ,przyjechałam z tego spotkania z wychowawcą już podminowana ,ogólnie z młodym nie jest źle i z tego wynika że na to naganne sobie nazbierał za"nieodpowiednie zachowanie na lekcji" i " nie wykonywanie poleceń nauczyciela" cokolwiek to znaczy ![]() ale zła jestem na niego bo pewnie nie zamknie ryja i dyskutuje a nauczycielom się to nie podoba. Co do ocen na półrocze to mogłoby być lepiej i go na to "stać" i najgorsze w tym wszystkim jest to że jestem świadoma tego że będę musiała dzień w dzień te zasrane lekcje przerabiać ,sprawdzać go ,przepytywać żeby być pewną że się przygotował No i najgorsze jest jeszcze to że on nie ma żadnej motywacji i nei wiem jak go zmotywować zapowiedziałam mu że będę co 2 tyg w szkole może to go zmotywuje żeby się jakoś starał jak go matka będzie kontrolować ![]() A mały wygiął okulary nie wiem czy usiadł na nei czy nadepnął czy co zrobiła rozkraczone są ,tż próbuje je naprostować ale czy sie uda zobaczymy ,jak nie to zaś wydatek
|
||||||
|
|
|
#3806 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego zaraz z zamkniętymi oczami U nas idzie wszystko co słodkie i nieważne jak wygląda ![]() Cytat:
![]() Gdybym zostawiła torcik Tżowi to miałabym dwóch w jednym ciele, w sensie wagi oczywiście ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Cytat:
Jeśli chodzi o szkołę to u nas podobnie choć latorośl młodsza ale pyskata jak nie wiem Motywacji może poszukaj w książce Jak mówić, czy co zrobić żeby dzieci się uczyły... czy jakoś podobnie. Okularów nie zazdroszczę
|
|
#3807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam silną wolę ,ale czasem się złamię niestety ,lubię tą całą ceremonię pieczenia ciasta ![]() właśnie ciężko kogoś znaleźć kto rozlicza podatek z zagranicy ,przynajmniej my mieliśmy problem To widzę że też będziecie mieć przeboje ,a ten trudniejszy wiek jeszcze przed wami to dopiero początek. To chyba inna książka była co nie ? chyba trzeba będzie poszukać ,najgorsze jest to że już jest na tyle duży że widzi jak jest z pracą ,że jej po prostu nie ma ,cała nasza rodzina pracuje za granicą wszystkie szwagry ,kuzyni.Będzie problem z wyborem szkoły zawodu
|
|
|
|
|
#3808 | |
|
Zakorzenienie
|
nosz diablica jedna ![]() Cytat:
, szkoda tyle bialek wyrzucic , moze rob sobie omlety na sniadanie Juz sama nie wiem co mam o tej wannie myslec , nie wiem ile na nia wydac, bo ceny sa naprawde rozne . No i prawie jego imie napisalas , no przydaloby mu sie zrzucic te 10 kg , bo ma otylosc brzucha a to niedobrze Bosz ja mm dosc tej szkoly, dzien w dzien lekcje , cos do zrobienia, a naprawde trudno jest ogarnac 6 latka . Wierci sie kreci, sto innych rzeczy ma do zrobienia ![]() Motywacaj kijowa, serio. Motywacja musi byc cos co go serio zmotywuje , co go nakreci do dzialania, a nie matka co 2 tyg w szkole . Odpada , wymysl cos innego . Gdzies chce pojechac? cos zobaczyc ? cos chce? cos co nie nadszarpie twoja kieszen , ale on musi poczuc ze ta nagroda jest warta . No tak juz jest z dzieciakami, na nich nie dziala , ze musi, ze bezrobocie, to abstrakcja dla nich ( albo dla wiekszosci), a on jest juz nastolatkiem, wiec ma inne potrzeby niz pojscie z mama na lody czy na plac zabaw.Premia jak w robocie za dobrze wykonana prace. Wiem , ze niektorzy nie popieraja takich materialnych pochwal, ale nie oszukujmy sie jestesmy niewolnikami komsumpcji , rzeczy materialnych . Moze potrzenuje czegos , co masz w planach mu kupic ? w ten sposob mozesz upiec 2 pieczenie na 1 ogniu . Kumasz mnie? Moze nagraj mu jakas weekendowa robote o ile sie da, gdzies u znajomego, zacznie swoje pieniadze zarabiac, zobaczy co to jest pieniadz, zobaczy choc troche o co chodzi w pracy, zarobkach, wykonywanej robocie, moze troche wydorosleje . Moze pozwolisz mu cos zrobic na co sie ne zgadzasz, rozwijanie jego hobby czy cos, moze chce rozbudowac ta swoja mrowkarnie a ty furczysz . Moze jakis wypad z kolegami pod namiot w wakacje na pare dni , jako nagroda. Nie pamietam ile on ma lat . GDYBAM SOBIE ![]() Mam ta ksiazke , jak mowic ,z eby dzieci sie uczyly i mam tez jak mowic do nastolatkow, poczekaj zerke do niej moze tam cos jest , to ci przepisze . Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-02-06 o 21:50 |
|
|
|
|
#3809 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i popełniam nieświadomie zbrodnię wygotowując mleko paster.w niskiem temp ![]() Cytat:
![]() Cytat:
do mnie też kwas niby prio idzie, ale wciąż go nie mam-ale mam takiego stresa przed pierwszym użyciem, że dzięki temu mam spokojną głowę, bo użyć nie mogę gdyż nie posiadam jeszcze
|
|
#3810 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
http://www.biale-marzenie.pl/charakter-maltanczykow/ http://www.psy24.pl/2474-MALTANCZYK.html Cytat:
Jak mnie wkurzają Ci ludzie mieszkający w wawie a nie rozliczający się tam . A potem jęczenie że dziecko miejsca w przedszkolu nie ma itp. Cytat:
Idę rachunki płacić .
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:07.

,taki przeskok w skrajności bo albo gorąco albo zimno , będę gadać z wujkiem o ocieplenie , zobaczymy co doradzi, powie.
minimum 300 zł ale dla świętego spokoju bym to zrobiła. Tylko czy jest taka możliwość??

). Podczytuję Was trochę z telefonu, a z niego nie lubię pisać, więc 

no nie mogłam się powstrzymać a normalnie to czekolada mnie nie rusza 

. Od ludzi już słyszałam różne opinie, jedni mówią że się nie rozliczają w Polsce bo nie trzeba a od miłej pani z okienka wiem że jest obowiązek rozliczenia się w Polsce (w miejscy stałego zameldowania). I bądź tu mądry człowieku
started
tż mi kupił na wagę i wcinam jak głupia
nosz diablica jedna