|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Styczniowo-lutowe Mamusie cz.X Kolejna część rozpakowywania :)
Kochana, deprecha Ci przejdzie bo to baby blues. Jesteś wspaniałą mamą i pamiętaj o tym. MM to nie kara i wyrośnie na zdrową dziewczynkę. Ja Karinkę karmiłam tylko tydzień, a ma 2,5 roku i narazie to ją tylko katarek łapał.
Apropo kąpania to jak ją wkładasz do wody to przy przenoszeniu przytul ją do siebie, policzek do policzka, a jak ją wsadzisz do wody to jej brzuszek delikatnie polewaj wodą, ewentualnie też ją co chwilkę przytul policzkiem. Co do kupek to dzieciaczki tak robią czasem często. Radzę stosować sudocrem lub puder po każdej kupce, tylko najpierw dobrze osusz pupcię. Jakby się zrobiły rany to możesz spróbować mąkę ziemniaczaną (naprawdę pomaga). ---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- ciekawe co u dziewczyn? a wiecie co u Djerby? wieki się nie oddzywała... |
|
|
|
#782 |
|
Zakorzenienie
|
Szaja :a jak długo karmiłaś piersią Agatkę?
Biedna maleństwo Suzi... W ogóle ile z nas tutaj karmi wyłącznie piersią? Chyba większość z nas pzynamniej raz podała MM, trudny temat to całe karmienie... Załatwiałam formalności do becikowego, masakra jakaś. |
|
|
|
#783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pisałam ostatnio o tym, ze byc moze konczy sie moje karmienie, na szczesce wszystko wróciło do normy i mały znowu najada sie jak bąk. czasami wystarczy mu jedna, czasami ciumka tez z drugiej, ale najwazniejsze- mleko jest i jak pociągnie a pusci to ciurkiem leci |
|
|
|
|
#784 |
|
Rozeznanie
|
Debrah, ja mm podałam tylko w poniedziałek 2 razy i Młoda je też, kiedy mnie nie ma w domu. A tak to kp. Aha, i w szpitalu też musiałam dawać mm, bo pokarmu nie miałam w ogóle, ale w domu już luzik.
Sylwietta, dokładnie tak mogło być, stres potrafi nieźle laktację przyhamować. ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Kurde, dzisiaj pierwszy raz od dwóch miesięcy zmyłam podłogi w całym domu. I powiem Wam - nigdy 169m kw. nie wydawało mi się pustynią nie do przebycia tak, jak dzisiaj.:O Lało się ze mnie, jak po biegu maratońskim, pół butelki wody poszło w minutę i aż się musiałam po tym przespać 30 minut.
Edytowane przez Wisienka_0809 Czas edycji: 2013-02-06 o 19:57 |
|
|
|
#785 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
za Wercię, żeby szybko wyzdrowiała i wróciła do domu. też za Black i Ewę.Czy Wasze dzieciaczki chętnie się ubierają przed spacerem? Ja Dominisię muszę ubierać na śpiocha, bo inaczej strasznie płacze i nie da rady wyjść na spacer. Dziś byliśmy drugi raz, obudziła się w trakcie spaceru i oczywiście w ryk - musieliśmy szybko do domu wracać. Ja teraz karmię tylko piersią, ale na początku po powrocie do domu przez parę dni dokarmiałam w nocy mm. Dostaliśmy ze szpitala mleko Hippa, a że mała płakała to korzystałam. Teraz już nie ma takiej potrzeby. Wczoraj teściowa kupiła Espumisan - mam nadzieję, że pomoże i że mała przestanie płakać przy jedzeniu ![]() Nawijko jak Kubuś? Rusza się częściej? ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#786 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja cały czas na cycu w szpitalu tylko w 2 dobie dostał mm 40 ml
|
|
#787 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz zjada 4 x 130 ml i jeden posiłek n noc 160 ml i wstaje o 6. Je troszki więcej niż powinna na raz, ale zjada jeden posiłek mniej.
|
|
|
|
#788 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Krótko, 5 tygodni, bo dostała masakrycznej skazy białkowej, z wysiękami ropnymi. Info od EwyDylewskiej! Urodziła sn, Julcię, ała 53cm i 3250, piękności ![]() Gratulacje gorące! |
|
|
|
|
#789 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39083556]Krótko, 5 tygodni, bo dostała masakrycznej skazy białkowej, z wysiękami ropnymi.
Info od EwyDylewskiej! Urodziła sn, Julcię, ała 53cm i 3250, piękności ![]() Gratulacje gorące![/QUOTE] Gratulacje!
|
|
|
|
#790 |
|
Rozeznanie
|
Jej, Lady, teraz już mogę chyba przybić sobie z Tobą piątkę.
Jak mała zaczyna ssać, to taaaaak cyce oba napierniczają, jakby coś miało z nich wyjść, ze wszystkich stron.--------- Ewa, gratki!! ![]()
Edytowane przez Wisienka_0809 Czas edycji: 2013-02-06 o 20:49 |
|
|
|
#791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Moja też zasypia czasem w tej pozycji, zwłaszcza jak zje i troszki nie śpi i jest zmęczona. Spróbuj go kłaść przed jedzeniem. |
|
|
|
|
#792 |
|
Konto usunięte
|
Ewik, Dorka ogólnie ok daje się przebierać, ubierać, nie ma wyjścia skoro tak ulewa
no i ja mam zasadę, że od początku przyzwyczajam małą do ubierania ubrać prze głowę też. Ew. miauknie przy zakładaniu czapki ![]() Debrah, ja tylko piersią. Nie liczę 2krotnego podania mm w szpitalu w 1 i 2 dobie, w sumie może 100ml zjadła butelki. |
|
|
|
#793 | |||||
|
Zakorzenienie
|
hej
uroczyście oświadczam, że jutro ostatni dzień rozpusty i nie jem słodyczy muszę się za siebie wziąć, bo bez karmienia piersią ten brzuch mi raczej w cudowny sposób nie zniknie![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() a co do kąpieli, to Fifi początkowo histeryzował w wanience, ale odkąd nalewamy więcej wody i trzymamy go prawie całego zanurzonego, to jest lepiej, uspokoił się i czasem tylko pomarudzi, zazwyczaj jak go wyciągam albo główkę myję Cytat:
Cytat:
będzie dobrze[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39080043] Dziewczyny, no nie jest to miły widok ale najbezpieczniejsze miejsce do wkłucia dla malucha, moja córa w 7mcu życia (Agatka) przy rotawirusie tak miała, nie było wyjścia.[/QUOTE] jak ja zobaczyłam Fifka z tym w główce, to beczałam jak głupia
|
|
#794 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() piekna laleczka Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kochana nie smutaj sie! Jestes wspaniala mama, to jest sam poczatek a jak wiadomo poczatki bywaja trudne. nauczycie sie z dzidzią siebie i bedzie dobrze to tylko kwestia czasu Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() no masakra z tym becikowym - ulatwiaja zycie [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39083556] Info od EwyDylewskiej! Urodziła sn, Julcię, ała 53cm i 3250, piękności ![]() Gratulacje gorące![/QUOTE] Gratulacje
|
|
#795 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39083556]Krótko, 5 tygodni, bo dostała masakrycznej skazy białkowej, z wysiękami ropnymi.
Info od EwyDylewskiej! Urodziła sn, Julcię, ała 53cm i 3250, piękności ![]() Gratulacje gorące![/QUOTE] gratulacje ![]()
|
#796 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39083556]
Info od EwyDylewskiej! Urodziła sn, Julcię, ała 53cm i 3250, piękności [/QUOTE]GRATULACJE ![]() Ciekawe co tam u Black
|
#797 |
|
Zakorzenienie
|
Kochana jestes, ze pytasz
![]() Jakis czas temu uaktywnilam go nieco 2 batonikami (mialam pretekst, zeby zjesc ), a teraz znow sie leni chlopak.Za to znow sie poprztykalam z TZ o to, ze nie chce sie bzykac Glupek mi tlumaczy, ze powinnam sie CIESZYC, ze on taki odpowiedzialny i krzywdy nie chce dziecku zrobic. Przeciez ja sie zasusze Teraz sie łasi i chce sie przytulac. Co mi z jego przytulanek jak z tego sie dzieci nie biora ---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Oczywiscie gratulacje dla Ewy!! Sam babiniec mamy ostatnio
Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2013-02-06 o 21:48 |
|
|
|
#798 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po kąpieli w 5 minut "zdjemie"- tak główką kręci,az spadnie co do meża- można powiedziec, ze zawieszenie broni na razie, ale pokoju brak. Z tym, ze ja głownie dla dziecka to zrobiłam, bo jak ja byłam nerwowa to i Bartek był niespokojny, jesc nie chciał, spac nie mógł, pokarmu tez było mniej.... a teraz spi jak anioł i sie najada. A z mężem musi bardzo duzo czasu minąc, zeby sie jakos znormalizowało, ale wybaczyc i zapomniec to nie wiem czy sie da.... [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39083556]Krótko, 5 tygodni, bo dostała masakrycznej skazy białkowej, z wysiękami ropnymi. Info od EwyDylewskiej! Urodziła sn, Julcię, ała 53cm i 3250, piękności ![]() Gratulacje gorące![/QUOTE] tylko ała???? znaczy sie, chyba nie było najgorzej? GRATULACJE Cytat:
|
||
|
|
|
#799 |
|
Zakorzenienie
|
Ewa gratulacje!!!
Suzi, kciuki dla was mocniutkie ![]() My zalegamy na naszym boskim fotelu, Maly sie najadl jak baczek i teraz lezy mi na klacie, a to jest tak cudne, ze nie chce mi sie go odkladac
|
#800 |
|
Zakorzenienie
|
Gratulacje dla EWY
![]() Ciekawe co u Black? Uciekam spać póki mały drzemie. Pewnie lada moment obudzi sie na flache i to bedzie ten moment w którym na dobre poleci mi oko
|
#801 |
|
Zakorzenienie
|
Debrah, ja tez z tych 'szczesciar', ktore bez mm daja rade
Maly chyba tylko w szpitalu dostal po porodzie jak go docieplali i nie moglam go do siebie wziac.... Potem juz tylko i wylacznie na cycu, chociaz przed porodem sie zarzekalam, ze karmic piersia nie bede
|
#802 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39083556] Urodziła sn, Julcię, ała 53cm i 3250, piękności ![]() [/QUOTE] GRATULACJE ![]() Cytat:
Mój Tż na szczęscie nie ma takich oporów tylko że jeśli chodzi o mnie to mało przyjemnośći bo mało wygodnie, cały czas ie stresuję i brzucha pilnuję chociaz Tż akurat na brzuch bardzo uważa ... ehhh Ja dzisiaj ostatnie badania robiłam: mocz, morfologię i coś tam z wątrobą. Dobrze że ostatnie bo ta babka co teraz chodze to się grzebie nie miłosiernie, i tak że zgodziła się zeby Tż odebrał wyniki i to po za wyznaczonymi godzinami. Dziewczyny kopnijcie mnie w tyłek; torba dalej nie spakowana, łóżeczko nie rozłożone, jak zacznę rodzić to będzie masakra. Dzisiaj daliśmy radę tylko nowy karnisz zawiesić i wyprac firanki, no i ponad 20 pieluch wyprasowałam aż mnie pod łopatką z wysiłku zaczęło boleć i teraz ledwo moge pisać. Mam nadzieję że jutro wreszcie się uda z torbą i łóżeczkiem bo zaczyna mnei stres ogarniać. Dzięki za odpowiedzi odnośnie aspiratora, ja sie chyba na taki zdecyduję: http://allegro.pl/apteka-marimer-asp...973215427.html Trzymam kciuki za Black żeby wreszcie się u niej na dobre ruszyło
|
|
#803 | |
|
Zakorzenienie
|
hej laski, widzę, że jeszcze śpicie
![]() ja codziennie pobudka o 6 także już jestem w miarę ogarnięta i najedzona ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39079390] A na późny obiad zrobiłam amerykańskie pancakes'y. tam się masło dodaje i smaży na samym teflonie bez tłuszczu, to sobie 3 bez dodatków zjadłam. Najlepsze są z syropem klonowym...[/QUOTE] a jak je robisz? ![]() Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39083556] Info od EwyDylewskiej! Urodziła sn, Julcię, ała 53cm i 3250, piękności ![]() Gratulacje gorące![/QUOTE] gratulacje ogromne ciekawe jak tam Black i coś Kija się ostatnio nie odzywała... |
|
|
|
|
#804 |
|
Rozeznanie
|
Eff8 ja przemywałam rumiankiem bo właśnie sól fizjologiczna nie pomogła
|
#805 |
|
Wtajemniczenie
|
Ewa gratulacje
ciekawe jak Black? |
|
|
|
#806 |
|
Zadomowienie
|
Melduję się, nie rodzę
Tzn. rodzę ale dopiero w poniedziałek, do tej pory zaciskam nóżki. O 7:30 mam się zgłosić i będzie cc...Czy was też tak zasypało?? No masakra jakaś, stwierdziłam że mam w d... i nie odwożę młodego do przedszkola, przy takiej pogodzie i 4 dni przed porodem to za duży hardcore nawet jak na mnie ![]() Widziałyście? http://wiadomosci.onet.pl/wideo/oto-...,112845,w.html No zabiłabym babę na miejscu tych rodziców, normalnie udusiłabym gołymi rękami... Edytowane przez Kija80 Czas edycji: 2013-02-07 o 08:50 |
|
|
|
#807 |
|
Konto usunięte
|
Nie, u nas sucho.
Napisałam do Black, żesię martwimy i by dała znać że żyje. Dorotka wczoraj wieczorem koncertowała raczej nie kolka, chyba odbić nie mogła. I to dziwnie tak, zjadła o 19:30 i usnęła do 23, a potem płacz... zjadła, ale jadła nerwowo i chyba się nałykała powietrza, potem to odbijanie, potem już chyba się ogólnie zdenerwowała, zmęczyła... W efekcie usypiałyśmy na moim łóżku ja leżałam i ją mocno tuliłam obok i szuszałam
|
|
|
|
#808 |
|
Zadomowienie
|
Hej laseczki
Gratulacje dla Ewulki oraz jej córuni dużo zdróweczka dla maleństwa Suzi oby twoja córeczka szybko wyzdrowiała ![]() Wczoraj wieczorem byłam u gienia na wizycie wszystko jest ok lekarz stwierdził że do poniedziałku powinnam urodzić dodał że mam w brzuchu małego olbrzyma który waży 4200
|
#809 |
|
Zadomowienie
|
Tak w ogóle to składam gratulacje hurtem najnowszym mamuśkom bo nie pamiętam na którym etapie się zatrzymałam, no i kciuki za Black (chociaż pewnie już urodziła i zamiast kciuków potrzebne będą gratulacje...)
Ja w tamtym tygodniu poleżałam sobie na patologii bo mi w czwartek wyszło nieładne ktg, było podejrzenie tachykardii bo serducho małej trochę za szybko biło, ale po dwóch godzinach na następnym ktg wyszło już ok i w piątek też więc mnie wypuścili. Wczoraj kolejne ktg i też książkowe, nie wiadomo czemu wtedy było coś nie tak. A w ogóle to mnie wczoraj poważyli na wizycie i się okazało że przez tydzień straciłam kg na wadze (skoro na jednodniowej diecie szpitalnej tyle straciłam to nie wiem co będzie po wyjściu ze szpitala po porodzie - jest dalej zakaz odwiedzin więc raczej nie będę dożywiana przez rodzinkę ). Już pewnie nie odrobię, no może z pół kg się uda. A to oznacza że od początku przytyłam 3 kg (od najniższej zarejestrowanej w ciąży wagi 3,5)!!!! Słyszałyście kiedyś o czymś podobnym???? Lekarz już nawet przestał na to zwracać uwagę, stwierdził że nie wie czemu się tak dzieje ale widocznie taka moja uroda w tej ciąży
|
|
|
|
#810 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
hłe hłe hłe ![]() Fajny wątek jest - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=420526&page=5 wyobrażenia przed porodem a rzeczywistość po polecam200ml mleka szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cukru pudru (w sumie można ciut więcej, praktycznie nie słodkie wyszły) 40g masła roztopionego, lekko ostudzonego 1 jajo szczypta soli Mąkę, proszek, cukier i sół do miski, jajo rozbełtac i też dodać, masło i mleko i dokładnie mieszać, gęste dośc będzie, na pewno gęstsze niż naleśnikowe. Dobrze rozgrzać patelnię teflonową, NIE SMAROWAĆ tłuszczem, kłaść nieduże placki - ja kładłam po 4 łyżki na jeden, wychodzą ciut większe od dłoni. Smażyć z dwóch stron, powinny takie "dziurki" się porobić, wówczas na drugą stronę przewracasz. Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.

Mala ma zoltaczke (z krwi wychodzi ponad 15), nie przybiera na wadze i szybko sie wychladza
za Wercię, żeby szybko wyzdrowiała i wróciła do domu.

Jak mała zaczyna ssać, to taaaaak cyce oba napierniczają, jakby coś miało z nich wyjść, ze wszystkich stron.

muszę się za siebie wziąć, bo bez karmienia piersią ten brzuch mi raczej w cudowny sposób nie zniknie

no i nie wiem czy nam kanapa wejdzie, bo mamy WIELGAŚNĄ a tam duży pokój jest hm...dużo mniejszy
22.05.2008