|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2461 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 :)
Cytat:
Wychodzę z siebie normalnie, ale może Twoja córcia lżej przejdzie.
|
|
|
#2462 |
|
BAN stały
|
No sama, nie stać mnie na nianię.I tak mam dobrze, że mogę sobie pozwolić, żeby rodzina mogła żyć z jednej pensji bez klepania biedy.Moja niunia chyba będzie za mała by być jakoś bardzo zazdrosna.Z początku będzie ciężko, ale takie rodzeństwa z małą różnicą wieku przez całe życie sie dobrze dogadują, mają fajny kontakt ze sobą.Dla nich to dobrze.
|
|
|
|
#2463 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
Moja ma prawie 15 miesięcy a nazywamy ją mały bin laden ... taki słodki terrorysta
|
|
#2464 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2465 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2466 |
|
Zakorzenienie
|
mnie od wczoraj mdli i nie mam ochoty totalnie nic jeść... w brzuchu mi burczy a i tak nie sięgam po jedzenie bo nie mam ochoty... ale muszę się wziąć za siebie żeby ta moja biedna spłaszczona fasolka spęczniała do następnego usg
staram się wyluzować... spłaszczony pęcherzyk nie oznacza najgorszego... ważne że serduszko bije prawidłowo jeszcze przez ten spłaszczony pęcherzyk gin mówił że ciężko mu zmierzyć zarodek bo nie wie czy mierzy go wzdłuż czy wszerz
|
#2467 |
|
BAN stały
|
Moja mała to w sumie jest dość grzecznym i spokojnym dzieckiem, przynajmniej na razie.Czasami jak czytam, że te matki nie mają czasu iść do WC to myślę, że mam dużo szczęścia bo ja mam nawet czas na obijanie się.Jak cos robie to wystarczy jej, że mnie widzi, słyszy i jest ok.Właściwie mam wrażenie, że ona jakiegoś długotrwałego noszenia na rękach nie lubi, woli buraczek.
|
|
|
|
#2468 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#2469 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Biore 2x1.Nudnosci nie mam zadnych.Miałam na poczatku ciazy ale wtedy nie bralam tego leku. |
|
|
|
|
#2470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rzeczywiście mega szybko Ale wydaje mi się, że z młodym było łatwiej jak miał 10 m-cy niż teraz Boszz, to Ty masz takie słodkie 3-miesięczne maleństwo w domu
|
|
|
#2471 | ||
|
Zadomowienie
|
kurczę zawsze myślalam o pierwszej dziewczynie, a napaliłam sie na chłopca i już głupieję, chciałabym już wiedzieć, z testu wynika, że na 60% dziewczynka, no ale to zabobony, jak po zimnych stopach można sugerować płeć, a tycie to chyba zależy od metabolizmu, przed ciążą jak tyłam to w brzuszku, teraz te 2,5 kilo co mi przybyło też poszło w brzuszek, że wyglądam na 4 nie 3 miesiąc
A wogóle to jestem szczęśliwa, bo dziś Maleństwo zaczęło 11 tydzień ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- Cytat:
. Na tym etapie ciąży to masz małą kijankę, a kijaneczka to jaki ma kształt? nie podłużny przypadkiem?
|
||
|
|
|
#2472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do mdłości to mogę w zasadzie je mdłościami nazywać dopiero od wczoraj bo wcześniej był luzik a teraz jestem taki flak jakiś, jedno jabłko wpychałam w siebie w pracy pół godziny i dobrze że siedzę sama w pokoju bo jakby ktoś w boku zobaczył moje zmagania z jabłkiem to by i jego mdłości dopadły najgorzej jest rano jak wstaję do pracy- aby otworzę oczy i na samą myśl o umyciu zębów czy zjedzeniu śniadania mnie szarpie
|
|
#2473 |
|
BAN stały
|
Współczuję tym co chodzą do pracy, ja sobie nie wyobrażam, żebym miała rano wstawać.Kręci mi sie wtedy w głowie i jest mi słabo, niedobrze.
|
|
|
|
#2474 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Brałam od początku, nawet jak nie wiedziałam ze jestem w ciąży, bo miałam sztucznie wywoływaną owulacje (jajeczka mi wogóle nie rosły). Mój organizm nie był przygotowany na ciąże i by jej nie utrzymał, bo nie wytwarzał hormonów, ale po 20 tygodnia już było ok. ,wiec powoli odstawialiśmy. Na pewno co się sprawdza, to termin porodu i pierwsze kopniaki. Ja poczułam w 17 tygodniu i trzeba było dodać 20 tygodni i powinien być porod. A tak urodziłam w 39 tc, odeszły mi zielone wody płodowe, nerwy, podejrzenie zamartwicy płodu itd. Teraz to będę pilnować kopniaków i wręcz każe sobie wywoływać poród jak minie określony czas. ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
W drugiej ciąży człowiek jakoś ma wiecej sił. Mimo mdłości i zmęczenie wstaję do małej w nocy, budzi się zawsze koło 4 ... albo instynkt macierzyński zwycieża i nie pozwoli mojemu aniołkowi płakać.W pierwszej ciąży też pracowałam do prawie 7 miesiąca, mimo problemów z utrzymaniem itd. Ja to w domu i tak bym sobie znalazła coś do roboty. Pamietam, ze dzień przed porodem jak wyszłam z domu o 10 to wróciłam o 21, bo o 22 miałam jeszcze gości. Dlatego potem nie ma co sie dziwić, ze moje dziecko takie żywiołowe i nie chce prawie wogole spać. W dzień już od 5 miesięcy śpi góra godzinę TAKZE MAMUSIE ŚPIJCIE DUUUUŻO ABY POTEM DZIECI TAKIE BYŁY I DUUUUŻO SPAŁY
Edytowane przez kkkasikkk Czas edycji: 2013-02-08 o 13:51 |
||
|
|
|
#2475 |
|
BAN stały
|
W poprzedniej ciąży czułam sie tak dobrze,że mogłam pracować,nawet do końca.Ale jak się dowiedzieli (w 15 tygodniu) to mnie od razu na drugi dzień zwolnili, a miałam śmieciówkę, więc ochrona ciężarnych mnie nie dotyczyła.
A teraz to 6-7 tydzień miałam taki, że dobrze, że maż miał urlop bo nawet dziecka(3 miesiące) w nocy mogłabym nie być w stanie na karmić.Raz prawie zesłabłam idąc do toalety i nie mogłam wstac z podłogi.Teraz już lepiej, a mała od kilku dni noce przesypia. |
|
|
|
#2476 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja po 10 m-cach z młodym po ścianach chodziłam i już MUSIAŁAM do pracy iść ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
Przespałam pół poprzedniej ciąży, miałam zajęcia 1 raz w tygodniu, pracowałam z domu po 4 h dziennie. A moje dziecko co? Zaczęło "przesypiać" noce jakoś po 14 m-cach. Przesypiać znaczy, że nie budzi się na jedzenie, bo tak żebym ani razu nie musiała wstać do niego, to nie było ani jednej nocy... no, może 1 Do tego tragicznie zasypia, męczymy się do 23 i zawsze walka jest z tym.
|
|
|
#2477 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2478 |
|
Zakorzenienie
|
no w końcu ktoś z moich okolic
a nie wszystkie tutaj z lublina i okolic
|
#2479 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Jakbym miała iść na drugą zmianę to by było ok, ale ranne wstawanie to dla mnie koszmar nad koszmary. Zresztą by niania i tak wzięła więcej niż moja wypłata więc siedzenie w domu mi nie przeszkadza. |
|
|
|
|
#2480 |
|
Zakorzenienie
|
tancerka czytalas mojego posta? Bo ja tez mialam nieregularny pecherzyk i lekarz mnie straszyl, a tydzien pozniej juz byl piekny okraglutki. Wiec nie martw sie na zapas
|
|
|
|
#2481 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a no właśnie... w pracy to pół biedy.. gorzej się do tej pracy wybrać no ale narazie muszę pracować
|
|
#2482 |
|
Zakorzenienie
|
ja Wam powiem, że w domu jakoś lepiej się czuję bo w pracy wiadomo praca siedząca przy kompie gniotę brzuch i częściej chce mi się
i też bardziej senna jestem, w domu jest lepiej, ale jeszcze na zwolnienie nie idę
|
#2483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz pytanie- jak wytrzymać 2 tygodnie do kolejnego usg i nie zwariować
|
|
#2484 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oj, nie lubi on spać ![]() W przeciwieństswie do mnie. No ja zarabiam 3 razy tyle, co płacę mu za opiekę, więc się bardzo opłaca, a i ja odżyłam, jak wyszłam z domu, bardziej doceniam czas z nim Poza tym mój tż obecnie nie zarabia, jakieś pojedyncze zlecenia na firmę łapie, więc nie ma szans, że będę w domu siedzieć.Zresztą zaczęłam dopiero nową pracę i zamierzam pokazać im, że to mnie chcieli i wrócić do macierzyńskim. Dziewczyny, a planujecie 6 czy 12 m-cy macierzyńskiego? Ja bym w sumie chciała 12, bo 10 ostatnio siedziałam i to tak akurat, tylko jednak 80% z podstawy będę mieć i to malutko kasy, a nie chcę, żeby Edi nie mógł chodzić do dzieci, bo on to UWIELBIA.
|
|
|
#2485 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale na pewno dasz rade! wkoncu to prawie jak bliźniaki![]() Dziewczyny cieszcie się, że możecie zobaczyć swojego Maluszka na USG.. macie przynajmniej swiadomość co się z nim dzieje, czy wszystko w porządku, a ja jak czubek musze tutaj czekać do 12 tc a i tak mi nie zrobia USG, tylko podtsawowe badania.. jedno szczescie pod koniec marca jestem w PL i zrobie tam wszystkie badania prywatnie.. |
||
|
|
|
#2486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2487 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja zarabiam prawie tyle wydaję na nianię, zostaje mi 500 zł, ale jeszcze dojazdy, więc nie zostaje dużo. TŻ za to zarabia duuuużo więcej więc i on też upiera się przy niani. Boi się, ze moje zmęczenie będzie odbijało się na naszym związku. Bedziemy na siebie warczeć, bo ja będę wiecznie zmeczona i bede miec pretensje do niego o niepomaganie. Tż sporo zarabia, ale w domu jest koło 19-20, wiec cały dzień sama będę z dziećmi. W weekend zaczał jeszcze studia, więc co 2 tygodnie go nie będzie. Biję się z myślami, zeby zrezygnować z niani, z drugiej strony trafiliśmy na tak niesamowicie dobrą i kochaną kobietę. Młoda (38 lat) z wielkimi pokładami miłości (ma jedno dziecko, o które się starali az 9 lat) i boję się, ze do drugiego bobasa w zyciu takiej nie znajdę
|
|
#2488 |
|
Zakorzenienie
|
Matall a na ile masz umowę? już na stałe? czy na czas określony? bo jak na czas nieokreślony to luzik ale na okreslony to chyba nie w każdym przypadku da się wziąć 12 m-cy... bo jak umowa się kończy wcześniej to chyba zus tylko 6 miechów płaci? czy sie mylę?
|
#2489 |
|
Konto usunięte
|
tak - Zus tylko 6 m-cy płaci
|
|
|
|
#2490 |
|
Zakorzenienie
|
a no właśnie, tak myślałam, że nie wszyscy mają wybór pół roku czy rok.
ja mam nadzieję że w przyszłym tygodniu podpiszę wreszcie umowę na stałe i będę mogła skorzystać z tego rocznego macierzyńskiego. A potem to i moja mama idzie już na emeryturę i teściową mam pod ręką, która nie pracuje więc o nianię się nie martwię ![]() ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Mlebidakin jeśli można zapytać to kim jesteś z zawodu? pracujesz w jakiś kadrowo/płacowo/zusowych sprawach? bo widzę że wiedzę masz bardzo dużą i bardzo przydatną
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:30.

Moja ma prawie 15 miesięcy a nazywamy ją mały bin laden ... taki słodki terrorysta

staram się wyluzować... spłaszczony pęcherzyk nie oznacza najgorszego... ważne że serduszko bije prawidłowo
jeszcze przez ten spłaszczony pęcherzyk gin mówił że ciężko mu zmierzyć zarodek bo nie wie czy mierzy go wzdłuż czy wszerz

i też bardziej senna jestem, w domu jest lepiej, ale jeszcze na zwolnienie nie idę

wkoncu to prawie jak bliźniaki