|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
To ja dodam swoje trzy grosze w sprawie karmienia...
![]() Dla mnie karmienie od pewnego czasu stało się przyjemnością, na początku było tylko obowiązkiem. Jest jedną z rzeczy, co do których nie podjęłam jeszcze decyzji ile będzie trwać. Tak samo jak nie zakładam jak długo moje dziecię będzie pieluchowane. Jako karmiąca w miejscach publicznych pozwolę sobie zabrać głos. Maciek jako maleńtas był z gatunku tych, dla których jedzenie musi być tu i teraz, kiedy jest głodny. Nie poczeka, nie rozumie, że na spacerze nie może dostać jeść. Zawsze wolałam dziecko nakarmić przez kilka minut niż próbować uspokoić głodnego, wrzeszczącego wniebogłosy niemowlaka. Karmiłam już w wielu miejscach. Na krakowskim rynku, na głównym deptaku Kielc, wielokrotnie w kawiarni, w restauracji, w parku. Karmiłam w Ikei na sofie bo pokój matki z dzieckiem był zajęty, a moje dziecko nie rozumie, że musi poczekać na swoją kolej 10 minut bo inne dziecko je akurat teraz w miejscu do tego przeznaczonym. Regularnie na ławce na spacerze. Przy znajomych karmię, ale nie przy stole, odchodzę na bok na sofę czy fotel, osłaniam się. Nikomu nie wkładam cycka do kawy czy talerza. Nie karmię przy teściach, wychodzę do drugiego pokoju. Nie karmiłam dziecka u koleżanki kiedy w pokoju zgromadzonych było kilka osób przed chrzcinami. Ona wyjęła cyca i dała synkowi. Ot tak, bez osłaniania się. Dla mnie trochę nie teges... Zawsze podczas karmienia w miejscu publicznym i kiedy jestem w towarzystwie kogoś poza mężem czy dobrą koleżanką, staram się osłonić, chociaż moje dziecię czasami usilnie próbuje to okrycie ze mnie zedrzeć. Nic na to nie poradzę, że cyc karmiący wygląda jak wygląda, tak mnie natura stworzyła. Rzadko spotykam kobiety karmiące piersią, a już nigdy nie widziałam w publicznym miejscu wywalonego, nieosłoniętego cyca, który wzbudzałby obrzydzenie. ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- A ze spraw zaległych... kism, szkoda, że się nie udało z tą pracą, ale widocznie tak miało być. Może jesteś za dobra, może im dziecko przeszkadza. Lepiej tak niż miałabyś później rzucane kłody pod nogi. Na pewno w końcu się uda. Wierzę w ciebie. ![]() Co do warzyw i owoców... teraz właściwie tylko ziemniaki mam ze wsi, ale też pryskane. Nie ma cudów, kartofel nie uchowa się bez oprysków. Pod tym względem ziemniaki królują na liście :brudasów" czyli nawozów i oprysków. Ale... coś trzeba jeść ![]() Marchew, seler, pora, pietruszkę, buraki kupuję w sklepie ekologicznym. Kupowałam również brokuły i kalafior, ale odkąd cena to 18 zło za główkę to przerzuciłam się na mrożone. Zebrane w sezonie są na pewno zdrowsze niż świeże eko, które jakoś trzeba teraz pędzić. ![]() Mrożone kupuję też fasolki szparagowe żółtą i zieloną, groszek zielony, kukurydzę, śliwki, maliny, truskawki. Coś tam jeszcze na pewno, ale musiałabym do zamrażalnika sięgnąć, a nie chce mi się podnieść z kanapy ![]() Mięso ze wsi niestety mi się skończyło, więc zmuszona jestem kupować w sklepie. Daję teraz Maciowi cielęcinę, wołowinę i jagnięcinę.
![]() |
#3902 |
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
kism ja też szukam...chociaż prawdę powiedziawszy, moje szukanie ogranicza się tylko do przęglądania ofert w uP
![]() Nie wiem też z kim mogłabym Maksia zostawić, moja mama chętnie się nim zajmie, tylko że jak miałabym go do niej zawozić i potem jechać do miasta do pracy to wszystko co zarobiłabym poszłoby pewnie na dojazdy ![]() ![]() No i doświadczenia nie mam zbyt dużego... I tak to właśnie jest u mnie. Muszę się chyba w końcu porządnie zabrać za to szukanie.
#3903 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3904 |
Wtajemniczenie
|
Ech, skleroza nie boli
![]() Ktoś wczoraj pytał o szczepienie po chorobie. Kaj ma takie leciutkie przeziębienie, kilka dni temu miał 37,5, ma śladowy katar. Daję mu wit. C, wapno i disnemar. Możemy wychodzić na spacery, więc mam nadzieję, że za kilka dni będzie całkiem zdrowy. Byliśmy umówieni na szczepienie na najbliższy czwartek, ale powiedziała lekarka, żeby przesunąć o tydzień, że nie ma po co się spieszyć... Nawiasem mówiąc to nie była nasza zaufana pediatra, bo nie było już dziś do niej miejsc ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kism Czas edycji: 2013-02-08 o 23:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#3905 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#3906 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3907 |
Zadomowienie
|
A nie jest przypadkiem tak, że takie pytania zadają młode bezdzietne siksy na stanowiskach albo mężczyźni ?
Gdy byłam w 6 miesiącu ciąży dostałam propozycję pracy jako asystent pani profesor na uczelni. Pojawiłam się na rozmowie z brzuchem haha , to był marzec, a zajęcia mialy być od października, czyli wtedy gdy Borys miał mieć skończone 4 miesiące. Pani profesor nie widziała żadnych przeciwskazań, co prawda praca była tylko przez dwa dni w tygodniu. Zadała mi pytanie, czy to nie będzie problem dla mnie i czy będę miała z kim zostawić dziecko, ale chyba bardziej z troski o mnie i o dziecko niż z troski o siebie. Powiedziała mi wtedy, żebym sie nie martwiła, bo zawsze w razie co możemy się jakoś dogadać i zamienić jeśli np mały zachoruje. Że ona mi pomoże w tej kwesti, że nie będzie przeszkadzać itd. No ale w koncu w sierpniu ja sama zrezygnowałam. Borys miał problemy z układem moczowym wtedy, nie wiedziałam jak sie sytuacja rozwinie, poza tym miałam lekką deprechę i nie wiedziałam jak ja to wszystko ogarnę. Teraz może trochę żałuję, bo akurat od października tż przestał pracować na etacie tylko zajął się prywatną działalnością, i miałabym z kim zostawić młodego ( bo niańki jako takiej nie chciałam, wydawał mi się za malutki na pozostawienie go opiekunce i musiałabym się troche nakombinować, zeby zorganizować do Borysa opiekę, gdybym wiedziała, że tż będzie bardziej dyspozycyjny chyba bym zdecydowała się na tą pracę). Pani profesor powiedziała mi wtedy, że jej córka też zaczęła pracę na uczelni gdy jej dziecko miało 6 miesięcy, i że to wszystko można pogodzić. Opowiadala o swoich doświadczeniach z macierzyństem i pracą. Generalnie pamiętam, że dziecko nie było absolutnie żadnym problemem. |
![]() ![]() |
![]() |
#3908 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3909 | ||
Zadomowienie
|
Czy ktoś się orientuje czy oprócz Sinlaca i Minimy jest jakaś kaszka, którą się przygotowuje na wodzie a nie na mm?
Cytat:
Cytat:
Dokładnie.
Всеки вижда как изглеждаш, но малко чувстват какъв си. Edytowane przez Maddy84 Czas edycji: 2013-02-09 o 09:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3910 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Powiem tak - byłam w życiu na wieeelu rozmowach o pracę, pracowałam w 6 różnych miejscach, nawiasem mówiąc tylko w 2 miałam umowę o pracę, przy czym w jednym z nich to i tak było to tylko na papierze, bo płacone i tak miałam tylko za przepracowane godz., czyli jak byłam chora albo miałam "urlop", to nie zarabiałam nic... Druga umowa i w miarę ludzka praca pod względem przestrzegania prawa pracy to było w banku. Rozmowa do banku (a w zasadzie trzy etapy) była jedyną moją rozmową, gdzie nie padło słowo dzieci... Poza tym na każdej jednej mojej rozmowie było prosto z mostu, czy mam dzieci, kto się nimi zajmuje, co jak chorują... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3911 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a jedzenie masz zamiar zabrać w bagażu podręcznym czy głównym? Cytat:
kism - przykro mi! trzymam kciuki za powodzenie w przyszłości ![]() tak sobie wczoraj pomyślałam po waszych postach że nie powinnam biadolić że wracam do pracy. mi jest po prostu fajnie w domu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() no ale widzę że przede wszystkim powinnam się cieszyć że mam gdzie wrócić. ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3912 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Ja też szukam pracy, ale narazie bez skutku. Ale ja chcę zmienić barnżę więc jest jeszcze gorzej, bo w innej dziedzinie nie ma doświadczenia niż w tej co do tej pory pracowałam.... My jutro wybieramy się na chrzciny Tż jest chrzestnym, więc zaś na szarpnie. Mała śpi ja poprasowałam rzeczy na jutro. Obiadek się gotuję więc ma chwilkę wolnego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3913 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() u nas też takie epizody co kilka dni że rozbudzi się całkowicie i gada i z godzinę mu schodzi... my udajemy że śpimy chociaż oczywiście mowy o tym nie ma. Cytat:
Na katar też kiedyś dostaliśmy fenistil (okazało się że katar był moim urojeniem ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3914 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() mamy 5 ząbka ![]() ![]() jestem na weekend u rodziców.. już mnie denerwuje moja mama ![]() ![]() a poza tym.. rece mi juz opadaja w kwestii jej jedzenia. tylko cyc cyc i cyc.. nie chce jesc NIC innego, nic ![]()
#3915 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() kurcze szkoda z tym jedzeniem... a to tak od zawsze było? czyteraz się coś pozmieniało? my jak byliśmy w grudniu w Pl to Martusia żadnej zupki nie chciała jeść. próbowałam wszystkiego- ani gotowanych, ani ze słoiczka... później to już w ogóle się tak porobiło że nawet kaszki nie chciała. musieliśmy robić salto w przód i w tył żeby cokolwiek zjadła. ale teraz jest o niebo lepiej. może po prostu trzeba przeczekać? (ja w między czasie próbowałam jednak dawać obiadki, nie odpuszczałam całkowicie) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3916 |
Zakorzenienie
|
Kism Ja od wrzesnia bede musiała szukać pracy, gdybym nie poszła na wychowawczy to bym teraz musiała jej szukać...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3917 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- Cytat:
powodzenia u neurologa, oby powiedział Wam coś mądrego! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3918 |
Zakorzenienie
|
Ja tez z tych szukajacych pracy ;] ogolnie kiepsko jest z robota, nawet jak znajde do w tym roku tz na 3 mce wyjezdza na kurs i pewnie bym musiala umowe zerwac ;/
#3919 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie do dziewczyn, ktore podrozowaly juz samolotami z dziecmi (Timii i kapukat chyba
![]() ![]() 1. Jak to jest z przewozem? Cala podroz dziecko jest na kolanach? Nie ma mozliwosci do jakiegos fotelika wsadzic dziecka? Bo na swieta wielkanocne chyba bedziemy leciec do tescia i az sie boje na mysl o takiej podrozy.. Oliwka chyba rozniesie samolot:P 2. Wozek. Przewozenie wozka jest za darmo czy za dodatkowa oplata. Musi spelniac jakies wymogi gabarytowe/wagowe? 3. Jedzenie. Jak wiadomo do samolotu nie mozna za bardzo wnosic jedzenia. A jak licze.. podroz ok. 2h, najpierw odprawa pozniej po wyjsciu z samolotu zanim dostaniemy sie na miejsce to Oliwka bedzie glodna. Czy w przypadku podrozy z malymi dzecmi jest mozliwosc wniesienia np. mleka. ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- I tak w ogole to bylismy dzies z mezem w hurtowni zorientowac sie co do fotelikow i wozka. Jesli chodzi o wozek to zdecydujemy sie chyba na britax b agile4. Ladny, dosc lekki i sklada sie razem z siedziskiem do bardzo malych rozmiarow. Tylko moim zdaniem ma jedna wade, siedzisko jest tylko w strone swiata i dlatego musze jeszcze pomyslec. Co do fotelikow... Po rozmowie z naprawde kompetentnym panem zdecydowalismy, ze teraz kupimy fotelik do 18kg, a pozniej 15-36kg. Pokazywal nam rozne foteliki, wszystko pokazywal i tlumaczyl... opowiadal bardzo dokladnie o zachowaniu ciala w czasie zderzenia w foteliku przodem i tylem do kierunku jazdy, w roznych kategoriach wagowych( o dziwo foteliki 9-36kg, ktore maja nawet 4 gwiazdki ADAC testowane sa na manekinach o wymiarach 3-letniego dziecka, dlatego sie ich nie poleca dla takich maluchow jak nasze, bo maja one za duzo luzu), o zaleznosci miedzy katem nachylenia fotelika, a zachowaniem ciala dziecko podczas zderzenia. Zawrocil nam w glowie jednym fotelikiem, ktory moze byc ustawiony zarowno tylem jak i przodem do kierunku jazdy. Jest dosc wysoki, wiec dziecko ladnie przez szybe widzi i sporo rozklada sie do pozycji pollezacej.. tylko cena powalajaca.. i sie zastanawiamy. Jakby ktoras byla zainteresowana to jest to chyba Besafe izi combi x3 isofix, juz sama nie wiem bo tyle nam pokazywal.. ale to chyba ten. Z tego co zrozumialam z isofixem jest montowany tylem do kierunku jazdy, a bez przodem ![]() ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-02-09 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#3920 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() 2. ja leciałam aer lingusem i za wózek nie płaciliśmy. z tego co wiem to za wózek nie powinno się płacić ale za dzieciaka takiego małego jest opłata (w moim przypadku 20eur) no i biletu już nie kupujesz. rozmiar wózka nie miał znaczenia, tyle tylko że wózek może się max składać z 2 części. za 3 trzeba już płacić. 3. jedzenie można mieć ze sobą - ja czasem mam jakąś kanapkę dla siebie ![]() ![]() ![]() ![]() mam nadzieję że pomogłam ![]() ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3921 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3922 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a co do fotelika to my mamy Besafe izi comfort x3- to jest to samo siedzisko , też wysoki tylko montowany wyłącznie przodem i bez isofix, ale kilka dni już go użytkujemy i mogę Ci powiedzieć że nasza Agata zadowolona ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Cytat:
Montowany jest tyłem do kierunku jazdy w całym przedziale wagowym za pomocą stabilnych łączy systemu Isofix i zintegrowanej tylnej podpory lub przodem do kierunku jazdy dla dzieci z przedziału 9-18 kg za pomocą 3-punktowego pasa samochodowego. także jak ktoś ma zamiar przewozić dziecko przodem do kierunku jazdy to szkoda kasy na isofix, bo to samo będzie miał o połowę taniej kupując Besafe izi comfort x3 i też 4* ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3923 |
Zadomowienie
|
Timii-bagaże podręczne będziemy raczej mieć.
#3924 | |
Rozeznanie
|
no to tak jak napisałam wyżej do martuli.
w głównych bagażach to można mieć wszystko więc nie ma problemu. co do podręcznych to są pewne restrykcje. Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3925 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale Anotś będzie miał wyżerkę. Ugotowałąm mu trzy garnki obiadków. CZerwony barszczyk z indykiem, krem z dyni z łososiem i ogórkową ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3926 | |||
Raczkowanie
|
I ja gratuluje wszystkim dzieciom zabkow
![]() Cytat:
![]() ![]() Dzieki za odpowiedzi odnosnie pytan ws. podrozy ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
![]() Ja sie przyznaje bez bicia.. ze ostatnio troszke sie rozleniwilam i zamiast gotowac to czasami daje sloiczek. Nic do sloiczkow nie mam, ale zalozenie mialam takie, ze bedac w domu bede jej gotowac, a sloiczki bedzie dostawac na wyjazdach, ewentualnie w weekendy (bo zazwyczaj cale dnie jestesmy poza domem i to najszybszy sposob). Takze za lenistwo naleza mi sie baty ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-02-09 o 20:41 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3927 |
Rozeznanie
|
Hej!
Czytam na bieżąco ale nie zawsze mam wenę napisać. Muszę wejść na nowe tory. Troszkę ciężko mi się oswoić z nową sytuacją i nowymi obowiązkami. Troszkę tego przybyło i część pracy muszę zabierać do domu. ![]() ![]() Ten filmik o opiekunce po prostu mnie zmroził. Ukatrupiłabym! Niby się słyszy że niektórzy biją dzieci ale zobaczyć coś takiego to koszmar. Nie mogę wymazać tego obrazu z pamięci. ![]() Czy ja dobrze zrozumiałam: mrozicie domowe obiadki w szklanych słoiczkach? Zakręcacie je? Nigdy nie mroziłam niczego w szkle bo bałam się że popęka. ![]() Widziałyście nową emotikonkę: ![]() ![]()
![]() |
#3928 |
Wtajemniczenie
|
KISM napisalas "co pani robila od maja 2012" przeciez w cv piszesz ze bylas zatrudniona tam a tam...no chyba ze nie pracowalas prZed ciaza, bo tego nie wiem.
Ja tez szukam pracy,ale ja,to tak jak tu juz ktoras napisala przegladam oferty ... ale ja jakos nie bardzo chce te prace znalesc :-D poszlabym tak na 2-3 dni w tyg ![]() ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- W urzedzie pracy mieli az dwie oferty pracy dla sprzedawcy ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#3929 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak, byłam zatrudniona do dnia porodu, czyli DO maja 2012, a potem był już macierzyński, czyli w zasadzie u mnie zasiłek macierzyński z zusu, więc nie mam co wpisać OD maja... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3930 |
Wtajemniczenie
|
W Bodziu w mojej miejscowosci to ja raz bylam, pustki jak nie wiem, dwie babeczki siedza , stoja, patrza...no jak bum cyk bym oglupiala. Praca jest w miejscowosci obok i jedna zmiana wiec prawdopodobne godz 10-18, ja tak pracowac nie chce. czekam az Czerwona Torebke otworza, moze sie zalapie :- a mam blisko
![]() ---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ---------- No tak, ja to potrafie namieszac. no wlasnie o to mi chodzilo, czy po ciazy nadal bylas zatrudniona. No to fakt, od maja pustki w cv. Ja bylam zatrudniona do 31.01.2013 ---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- No tak, ja to potrafie namieszac. no wlasnie o to mi chodzilo, czy po ciazy nadal bylas zatrudniona. No to fakt, od maja pustki w cv. Ja bylam zatrudniona do 31.01.2013 ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- Wczoraj pisalam jak to rzadko moj maz wychodzi...a dzis wyjsc nie musial, zeby sie niezle zalatwic. Przyszli koledzy...jeden mial przyjsc z zona ale sie rozchorowala, posiedzieli sobie, popili sobie, a ze dawno nie pili...no moj bardzo dawno nie pil, to duzo nie trzeba bylo. A my jutro na 10.30 jedziemy na msze za dziadka do rodzicow i na obiad, a ja mam denata w lozku :-( ---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- Kolezanki pieknie przywitaja swoich mezow jak dotra do domow :-D Dobranoc ![]() ---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ---------- Kolezanki pieknie przywitaja swoich mezow jak dotra do domow :-D Dobranoc ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.