|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7
Cytat:
Mniejsza o to, ale nie lubię czegoś takiego, więc jakoś Twoje wypowiedzi zwróciły moją uwagę. Szczególnie ten z oburzeniem, że jak ona może sądzić inaczej
|
|
#4022 |
|
Konto usunięte
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;39152145]Ostatnio mnie zdziwiło, że niektórzy tak przeżywają , że Justin Bieber przyjedzie do Polski, w sensie negatywnym. Przeżywali to tak jakby ktoś im kazał iść na ten koncert. Ja sama nie lubię tego chłoptasia ale bez przesady, niech te fanki mają trochę radochy.[/QUOTE]
O to też mnie rozwala. Foch jakby ktoś im to na złość robił -.- |
|
|
|
#4023 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#4024 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4025 |
|
Zakorzenienie
|
Mówić książkowo to jedno, a potocznie, to drugie. Fajnie znać zasady etc., mnie w szkole mówili "iś"
. Tylko takie wykłócanie się, jest wg mnie niemądre. Najbardziej dziwią mnie ludzie, którzy się uczą książkowo tego czy owego, a potem zszokowani, że w języku potocznym, czy w życiu w ogóle, jest inaczej . Nie chodzi mi tylko o nauki języka, ale o inne sprawy, jak chociażby wychowywanie dzieci, adopcja psa czy prowadzenie ogródka. Zasada "moja racja jest najmojsza" mnie irytuje i staram się nie nawiązywać dyskusji z takimi ludźmi, bo szkoda moich nerwów i czasu. Tak przy okazji języka, to właśnie z takiego ciśnienia na książkowe mówienie, wiele osób ma blokadę przed mówieniem za granicą. Ludzie się boją ośmieszenia, a tak na prawdę mało kto zwraca uwagę na książkowe mówienie. To tak, jakby każdy w Polsce mówił pięknym, kwiecistym, literackim językiem...acha...często ludzie bez potoczne k***y nie umieją zdania sklecić.
|
|
|
|
#4026 |
|
Konto usunięte
|
wiesz język potoczny.. dzisiaj weszłam w ramach rozrywki na anglojęzyczne forum jak wizaż
i widzę I TRIED BEFORE I BUYED i już w sumie nie wiem czy jestem przystosowana do życia w środowisku nativów, nie wiem czy bym się dogadała
|
|
|
|
#4027 |
|
Konto usunięte
|
Właśnie koleżanka pochwaliła się na gg, że swojemu chłopakowi na walentynki zrobiła koszulkę ze swoim zdjęciem i napisem MOJA KSIĘŻNICZKA... nawet nie skomentuję,co mnie tu dziwi, to się broni samo
![]() W ogóle dziwią ludzie dający swoim lubym koszulki/kubki/poduszki/niewiadomocojeszcze ze swoim/wspólnym zdjęciem - nie potępiam, po prostu mnie to dziwi. |
|
|
|
#4028 |
|
Konto usunięte
|
Dziwi mnie ciągłe zakładanie tego wątku o blogerkach. Czy nie łatwiej założyć sobie własne forum i tam obgadywać Kamilę i inne Szarlizy? Albo chociaż taki głupi zamknięty klub na wizażu.
|
|
|
|
#4029 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje odczucia sa zupelnie inne niz w przypadku osób dla których angielski jest językiem obcym, tu łatwiej jest mi zrozumiec native speakerów niż obcokrajowców. A za granicą ważne jest żeby mówić, próbowac starac się i próbować dalej a czy jest to idealnie to juz nie jest az takie ważne. |
|
|
|
|
#4030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4031 |
|
Konto usunięte
|
MonikaFaustyna w sumieee to nie do końca się z tobą zgadzam
taki np akademicki niemiecki albo angielski - co z tego że lekko oderwany od realiów i osoba nie będzie potrafiła sklecić soczystej k.... wielu profesorów których znam też wysławia się wspaniale właśnie piękną polszczyzną ale w starciu przekleństw z gimnazjalistą by polegli
|
|
|
|
#4032 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4033 |
|
Wtajemniczenie
|
Również mnie to dziwi, cała ta martyrologia i afera z tym wątkiem. Nie rozumiem jego popularności i nakręcania się zamykaniem kolejnych odcinków. Próbowałam się tam udzielać kilkukrotnie i byłam ignorowana, nie należąc do grupy, ale udało mi się zauważyć, że poziom obgadywania już dawno przekroczył pewne normy, więc nie dziwię się wkurzeniu administracji. Chociaż z drugiej strony mało lotne jest zakładanie tego samego pod tą samą nazwą, już dawno można było się wynieść na Społeczności czy gdziekolwiek indziej, zamiast śmiecić na głównym forum.
|
|
|
|
#4034 |
|
Zakorzenienie
|
I pomyśleć, że ja za jakąś jedną głupią akcję i krytykę, dostałam bana stałego, którego wyprosiłam, żeby usunąć
.
|
|
|
|
#4035 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie dziwiło, że siostra koleżanki, gimnazjalistka udostępnia i lajkuje różne rzeczy z pogrubionej strony... Dopóki nie polubiła i nie zaczęła udostępniać zdjęć ze strony "Śliczna jesteś, ale możesz już iść" ![]() drabineczka, też nie jestem pewna czy bym się dogadała ![]() Co do mowy potocznej jeszcze - mnie dziwi to, że wiele osób, które znam, boi się odezwać zagranicą. Bo oni na pewno zrobią błędy gramatyczne i native speakerzy ich wyśmieją! Ile razy tłumaczyłam, że przecież na co dzień niekoniecznie mówią literacką polszczyzną, że tak samo mają ludzie z innych krajów, że to, że nas uczą na angielskim 16 czasów nie znaczy, że obcokrajowiec się oburzy, że nie użyli np. Future Perfect Nie dociera i tyle, nie rozumiem tego
Edytowane przez c81a2b06a90b0b22eaedbaac3ab80ae1b1771235_65838171ebe9a Czas edycji: 2013-02-10 o 20:16 |
|
|
|
|
#4036 |
|
Zakorzenienie
|
[1=c81a2b06a90b0b22eaedbaa c3ab80ae1b1771235_6583817 1ebe9a;39155187]Mnie dziwiło, że siostra koleżanki, gimnazjalistka udostępnia i lajkuje różne rzeczy z pogrubionej strony... Dopóki nie polubiła i nie zaczęła udostępniać zdjęć ze strony "Śliczna jesteś, ale możesz już iść"
![]() drabineczka, też nie jestem pewna czy bym się dogadała ![]() Co do mowy potocznej jeszcze - mnie dziwi to, że wiele osób, które znam, boi się odezwać zagranicą. Bo oni na pewno zrobią błędy gramatyczne i native speakerzy ich wyśmieją! Ile razy tłumaczyłam, że przecież na co dzień niekoniecznie mówią literacką polszczyzną, że tak samo mają ludzie z innych krajów, że to, że nas uczą na angielskim 16 czasów nie znaczy, że obcokrajowiec się oburzy, że nie użyli np. Future Perfect Nie dociera i tyle, nie rozumiem tego [/QUOTE]Wg mnie, to wina systemu kształcenia. Owszem gramatyka jest ważna i fajnie tak dla ciekawostki znać te 35873935 czasów i je rozróżniać... ale....uważam, że powinno się uczyć ludzi ROZMAWIANIA. Powinno się mówić dużo, tak, jak się czuje, potem ewentualnie omawiać, jak można coś powiedzieć w inny sposób, bardziej gramatycznie. Fajnie, jakby to były luźne konwersacje, np. na temat muzyki czy hobby. Osobiście chciałabym być tak uczona każdego języka, bo to pokonuję barierę strachu przed ośmieszeniem. No i ... fajnie też słuchać tego, jak ludzie mówią. Szkoda, że nadal w polskiej tv są preferowane filmy z lektorem, chociaż wiem, że pojawia się opcja wyboru. Wolę oglądać z napisami, bo słucham języka i nie muszę się śmiać z głupiego tłumaczenia typu: fuck - terefere |
|
|
|
#4037 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#4038 |
|
Konto usunięte
|
Strasznie mi w szkole brakowało posługiwania się językiem - zwykłej rozmowy czy odpowiadania na pytania nauczyciela. Zamiast tego zrób milion krzyżowek, dwa tysiące zadań polegających na przepisaniu do ćwiczeń zdań z podręcznika i dopasuj słówka do obrazków -.-
|
|
|
|
#4039 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja nauczycielka z LO wałkowała z nami w kółko czasy i opowiadała o swoim psie, a słówka leżały sobie odłogiem.Co do tłumaczeń: czytałam kiedyś wywiad z którymś z lektorów filmowych. Wypowiadał się na temat tłumaczeń i jak się czuje, czytając niektóre głupoty. Przytoczył przykład jakiegoś filmu (bodajże czeskiego, ale głowy nie dam sobie uciąć), gdzie główny bohater darł się na cały głos "Ona się sku*wiła!", a on, wiedząc że i tak nie da rady tego aktora zagłuszyć, czytał: "Ona nie była mi wierna!"
Edytowane przez c81a2b06a90b0b22eaedbaac3ab80ae1b1771235_65838171ebe9a Czas edycji: 2013-02-10 o 20:26 |
|
|
|
|
#4040 |
|
Zakorzenienie
|
[1=c81a2b06a90b0b22eaedbaa c3ab80ae1b1771235_6583817 1ebe9a;39155725]Zgadzam się, najważniejsze to mówić. Problem polega na tym, że na maturze dochodzą kwestie gramatyki i się robi błędne koło
Moja nauczycielka z LO wałkowała z nami w kółko czasy i opowiadała o swoim psie, a słówka leżały sobie odłogiem.Co do tłumaczeń: czytałam kiedyś wywiad z którymś z lektorów filmowych. Wypowiadał się na temat tłumaczeń i jak się czuje, czytając niektóre głupoty. Przytoczył przykład jakiegoś filmu (bodajże czeskiego, ale głowy nie dam sobie uciąć), gdzie główny bohater darł się na cały głos "Ona się sku*wiła!", a on, wiedząc że i tak nie da rady tego aktora zagłuszyć, czytał: "Ona nie była mi wierna!" [/QUOTE]Taa a potem wychodzi "Wirujący seks" |
|
|
|
#4041 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
ale wciąż mu się zdarza kręcić nosem. A ja bym zwyczajnie chciała gotować dla nas obojga, i żeby próbował czasem nowych potraw, bo może by mu zasmakowały. Dlatego dziwi mnie i wkurza, że nie chce, no. Koniec wątku ![]() A mnie to dziwi, bo jasne - część osób nie chce wynająć osobie z kotem, część osób nie chce z kimś takim mieszkać, no ale...co z tego? Ja mam kota od pierwszego roku studiów, przeprowadzałam się 4 razy, i po prostu szukałam takich mieszkań, gdzie kot nie przeszkadzał nikomu. |
|
|
|
|
#4042 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4043 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4044 |
|
Zakorzenienie
|
Może kogoś to zdziwi, ale widziałam tylko pierwszą część tego filmu i to nie w całości. Nigdy mnie nie interesował. Tak samo nie widziałam serii z Bourne'm
.A co do zwierząt w wynajmowanych mieszkaniach. Mój M. kiedyś mieszkał z kolegami, którzy mieli kotkę. Kotka była porąbana i sikała wszędzie. Zapach moczu powalał . Jakbym miała mieszkanie po remoncie, przeznaczone do wynajęcia, żeby się kredyt spłacał, czy coś, to wolałabym ludzi, którzy mają jakiegoś gryzonia, czy rybki, niż kota, czy psa. Niestety.
|
|
|
|
#4045 |
|
Konto usunięte
|
Porąbana? A może po prostu chora? :|
|
|
|
|
#4046 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
), ale wtedy byliśmy na odległość i ach, tak romantycznie ![]() Pierdółki ze zdjęciem są takie sobie, chyba, że to kubek. Kubek zawsze dobry
|
|
|
#4047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4048 |
|
Szef ds. Wymianek
|
|
|
#4049 |
|
Konto usunięte
|
w sumie nie wiem czy jest się czym chwalić ;p taka prawie dowcipna historia :d
|
|
|
|
#4050 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od zawsze wiedziałam, że na naszej uczelni pracują wybitni doktorzy. Ogólnie pan od soczystej mowy jest w ogóle szalony i na swój sposób przeraża mnie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.

.

.