Wakacyjne Mamy 2012 (XXI) - część VI - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-12, 12:18   #4381
blueberry88
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXI) - część VI

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Mój egzemplarz też jest wiecznie bezsenny Czasem wydaje mi się, że ja potrzebuję więcej snu niż ona Chociaż z drugiej strony, mała nieustannie marudzi, wiec chyba jednak jest niewyspana. Tylko nie wiedzieć czemu, spać nie potrafi.

Dep, Zosieńka pełza? Przemieszcza się? Bo M. nie i chyba nie zamierza ruszyc pupska w najbliższym czasie.
W ogóle to muszę zapytać pediatrę co o tym sądzi przy najbliższym szczepieniu. Bo zaczynam się trochę zastanawiać. Mała lubi leżeć na brzuchu, przewraca sie w obie strony ale tak po kilka razy dziennie raptem... Podciaga sie do siadania. Nie pełza. Najwyżej okrężnie. A za chwilę 7 miesięcy
Podobno spanie, zasypianie, to umiejętność, jak każda inna, której dziecko musi się nauczyć.
Ja nie Dep, ale u mnie to samo

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
a ja nie wiem co komu i kiedy mówiłam i powtarzam to samo
ale jak mąż po raz kolejny o coś pyta to mnie wkurza
...bo to jest zupełnie inna sprawa!
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 12:21   #4382
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Mi się wydaje, że oni nie przekroczą progu minimalnego dochodu do zwolnienia z podatku więc dostaną pełny zwrot (w wysokości określanej odgórnie na dany rok) i nie muszą szukać dodatkowych odliczeń. Ale lepiej sprawdzić jaki jest próg i ile TŻ zarobił
Odliczenie na dziecko chyba i tak będzie mogła wykorzystać Soleilka, a nie jej tż.

Sol - dowiedz się w skarbówce, czy masz do tego prawo.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 12:24   #4383
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Podobno spanie, zasypianie, to umiejętność, jak każda inna, której dziecko musi się nauczyć.

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Blue tylko dziwne jest ze w 4 i 5 miesiącu życia umiała zasypiać. Wtedy zasypiała w sekundę, potarła oczy raz i drugi, pociągnęła się za ucho, brałam ją do spania, dziecko w ciągu 2 minut zasypiało. Wtedy bardzo dobrze funkcjonowała, prawie nie marudziła.
Blue u Ciebie to samo ze spaniem czy rozwojem ruchowym (tj. u małej )?

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2013-02-12 o 12:25
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 12:29   #4384
depoison
Zadomowienie

Cytat:
Mam to samo... Co więcej zdarza mi się mówić coś już po raz kolejny i myśleć, że powiedziałam coś, czego nie mówiłam - dotyczy to opowiadania o czymś.
uhm, też to znam

Cytat:
Mój egzemplarz też jest wiecznie bezsenny Czasem wydaje mi się, że ja potrzebuję więcej snu niż ona Chociaż z drugiej strony, mała nieustannie marudzi, wiec chyba jednak jest niewyspana. Tylko nie wiedzieć czemu, spać nie potrafi.

Dep, Zosieńka pełza? Przemieszcza się? Bo M. nie i chyba nie zamierza ruszyc pupska w najbliższym czasie.
W ogóle to muszę zapytać pediatrę co o tym sądzi przy najbliższym szczepieniu. Bo zaczynam się trochę zastanawiać. Mała lubi leżeć na brzuchu, przewraca sie w obie strony ale tak po kilka razy dziennie raptem... Podciaga sie do siadania. Nie pełza. Najwyżej okrężnie. A za chwilę 7 miesięcy
Ad 1 - mam dokładnie takie samo wrażenie

Ad 2 - a gdzie tam, nie pełza . Ogólnie robi to samo, co M.
Jak jest na brzuchu - podnosi dupinkę, ale nie rusza z miejsca.
Moja pediatra twierdzi, że wszystko jest ok, urodziła się maleńka i słabsza, ma prawo robić to czy owo nieco później. W dodatku skoro ja nie raczkowałam w ogóle (tylko właśnie w tej kolejności - leżałam, siadałam, wstawałam), to możliwe, że i ona powtórzy taki schemat.

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 12:31   #4385
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Odliczenie na dziecko chyba i tak będzie mogła wykorzystać Soleilka, a nie jej tż.

ale dlaczego nie? Odliczenie przysługuje i ojcu i matce po spełnieniu określonych warunków. Nie można skorzystać z ulgi jeśli:

Cytat:
z ulgi na dziecko nie mogą korzystać rodzice lub prawni opiekunowie, którzy nie mieszkają razem z dzieckiem lub tez zostali pozbawieni praw rodzicielskich
jeśli dziecko mieszka raz u jednego raz u drugiego rodzica ulga przysługuje proporcjonalnie za czas zamieszkiwania u danego rodzica.

Pytanie tylko, gdzie F. jest zameldowany i jak skarbówka traktuje miejsce zamieszkania, czy to musi być miejsce zameldowania czy nie (chociaż nie powinno być)

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 12:35   #4386
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
uhm, też to znam

Ad 1 - mam dokładnie takie samo wrażenie

Ad 2 - a gdzie tam, nie pełza . Ogólnie robi to samo, co M.
Jak jest na brzuchu - podnosi dupinkę, ale nie rusza z miejsca.
Moja pediatra twierdzi, że wszystko jest ok, urodziła się maleńka i słabsza, ma prawo robić to czy owo nieco później. W dodatku skoro ja nie raczkowałam w ogóle (tylko właśnie w tej kolejności - leżałam, siadałam, wstawałam), to możliwe, że i ona powtórzy taki schemat.
Moja urodziła się co prawda takim średniaaczkiem (3020 g i 52 cm) ale też nie była jakimś kolosem. Tym bardziej, ze nie ma dużych przyrostów (nigdy nie miała) i jest drobną dziewczynką. Dość długą (50 centyl) i szczupłą (15 centyl) więc to też może mieć wpływ.
To co wyróznia ja na plus, to od 3 miesiąca życia bardzo sprawnie operuje rączkami, paluszkami itp.

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2013-02-12 o 12:37
Stary 2013-02-12, 12:36   #4387
katja_22
Zadomowienie

Cytat:

Trudno się nie zgodzić

To prawda, że takie maleńkie dziecko nie potrafi się samo wyciszyć i zasnąć... No chociaż są takie co potrafią np. bratanica męża, ale ona od początku taka spokojna, właściwie tylko by jadła i spała. Nasz w każdym bądź razie nie potrafi, a przynajmniej bardzo rzadko zasypia sam, a mój mąż uważa, że mały robi to złośliwie... No ja wiem, że dużo ma po nim, ale bez przesady

Linka u nas też już było lepiej z tym spaniem, ale się pogorszyło - ja upatruję przyczyny w ząbkowaniu...

Mój maluch też mnie zaskakuje, nie wiem skąd w nim tyle energii, ja dawno bym padła a on nie

Depoison ja też podobno nie raczkowałam, ani żadne z mojego rodzeństwa, od razu na nogi... Ciekawe czy mały się nauczy, czy pójdzie w ślady mamy

Aa i z centylami mamy podobnie jak Linka

Edytowane przez katja_22
Czas edycji: 2013-02-12 o 12:44
katja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 12:42   #4388
phdwao
Zakorzenienie

Heh ciastek szalona kobieto! mnie sie snilo ze ksadz mi na spowiedzi powiedzial ze jestem stara i nie przystoi mi juz makijaz

Mamka ladnie Ami koksuje! Wazylas ja na fomowej wadze dzis?
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 12:43   #4389
depoison
Zadomowienie

Cytat:
Moja urodziła się co prawda takim średniaaczkiem (3020 g i 52 cm) ale też nie była jakimś kolosem. Tym bardziej, ze nie ma dużych przyrostów (nigdy nie miała) i jest drobną dziewczynką. Dość długą (50 centyl) i szczupłą (15 centyl) więc to też może mieć wpływ.
To co wyróznia ja na plus, to od 3 miesiąca życia bardzo sprawnie operuje rączkami, paluszkami itp.
no u nas z dłońmi też od początku było bardzo do przodu (patrząc na te wszystkie "co dziecko w danym okresie powinno robić" - często dobre 2 miesiące do przodu), intelektualnie też chyba nie mam co się czepiać, ale z wf-u pała.

Cytat:
Napisane przez katja_22 Pokaż wiadomość
a mój mąż uważa, że mały robi to złośliwie... No ja wiem, że dużo ma po nim, ale bez przesady

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 12:53   #4390
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Blue tylko dziwne jest ze w 4 i 5 miesiącu życia umiała zasypiać. Wtedy zasypiała w sekundę, potarła oczy raz i drugi, pociągnęła się za ucho, brałam ją do spania, dziecko w ciągu 2 minut zasypiało. Wtedy bardzo dobrze funkcjonowała, prawie nie marudziła.
Blue u Ciebie to samo ze spaniem czy rozwojem ruchowym (tj. u małej )?
To samo z rozwojem ruchowym.
No wiesz, spanie jest dla cieniasów, świat jest taki ciekawy, a spanie - nuda

Cytat:
uhm, też to znam
Pocieszające, że nie jestem sama

Cytat:
Napisane przez katja_22 Pokaż wiadomość
Trudno się nie zgodzić

To prawda, że takie maleńkie dziecko nie potrafi się samo wyciszyć i zasnąć... No chociaż są takie co potrafią np. bratanica męża, ale ona od początku taka spokojna, właściwie tylko by jadła i spała. Nasz w każdym bądź razie nie potrafi, a przynajmniej bardzo rzadko zasypia sam, a mój mąż uważa, że mały robi to złośliwie... No ja wiem, że dużo ma po nim, ale bez przesady

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Heh ciastek szalona kobieto! mnie sie snilo ze ksadz mi na spowiedzi powiedzial ze jestem stara i nie przystoi mi juz makijaz

...ale luksus! Młoda śpi (pewnie już niedługo), ja jem bułeczki, popijam herbatkę, tv włączony, ach...
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 12:59   #4391
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
ale dlaczego nie? Odliczenie przysługuje i ojcu i matce po spełnieniu określonych warunków. Nie można skorzystać z ulgi jeśli:

jeśli dziecko mieszka raz u jednego raz u drugiego rodzica ulga przysługuje proporcjonalnie za czas zamieszkiwania u danego rodzica.

Pytanie tylko, gdzie F. jest zameldowany i jak skarbówka traktuje miejsce zamieszkania, czy to musi być miejsce zameldowania czy nie (chociaż nie powinno być)
Właśnie tego nie wiem, ale raczej liczy się adres zameldowania i dlatego polecam kontakt ze skarbówką. W przypadku małżeństwa to nie powinno mieć znaczenia, ale jeśli para nie ma ślubu i ma inne adresy zameldowania, a jeszcze w dodatku Sol ma dochód inny, niż wynikający z pracy, to lepiej się dowiedzieć, jak to powinno wyglądać.
Stary 2013-02-12, 13:01   #4392
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość

Mamka ladnie Ami koksuje! Wazylas ja na fomowej wadze dzis?
nie bylam w przychodni ja zwazyc

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 13:11   #4393
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie tego nie wiem, ale raczej liczy się adres zameldowania i dlatego polecam kontakt ze skarbówką. W przypadku małżeństwa to nie powinno mieć znaczenia, ale jeśli para nie ma ślubu i ma inne adresy zameldowania, a jeszcze w dodatku Sol ma dochód inny, niż wynikający z pracy, to lepiej się dowiedzieć, jak to powinno wyglądać.
ale z tego co Sol pisała jej nie bierzemy w ogóle pod uwagę. W grę wchodzi rozliczenie PIT-u jej TŻ-ta i jeśli F. jest zameldowany tam, gdzie TŻ, to mogą spokojnie tę ulgę uwzględniać. Chociaż moim zdaniem nawet nie będzie takiej potrzeby, bo z uwagi na to, że jej TŻ w tamtym roku długo nie pracował i zarabia mało, to i tak będzie mu się należał pełen zwrot podatku

A poza tym co w takim razie w przypadku opieki dzielonej? Dziecko by musiało mieć zameldowanie tymczasowe u drugiego rodzica?

I swoją drogą, miasta robią teraz akcje, żeby rozliczać się z podatku nie w mieście właściwym dla miejsca zameldowania, ale zamieszkania. Dla skarbówki, dla ZUS-u właściwie też, adres zameldowania ostatnio nie ma właściwie żadnego znaczenia. A teoretycznie PIT-y powinniśmy rozliczać w skarbówce w miejscu zamieszkania, i nie ma żadnej potrzeby udowodnienia, że się mieszka faktycznie tu i tu

Stary 2013-02-12, 13:36   #4394
Opalia
Raczkowanie

GG do Opalia

Cytat:

Ja nie Dep ale u Nas jest to samo. Śpi bardzo mało - w ciagu dnia najdłuższa drzemki to 40 minut ale czasem i 15 wystarczy, a spać chodzi nie wcześniej niż o 22 a czasem nawet po 23!
Do tego ruchowo tez powoli sie rozwija. Podnosi sie do siadania, z oparciem siedzi stabilnie, ale nie pelza- przekreca sie z brzucha na plecy i odwrotnie i wokół własnej osi, dupke podnosi do góry leżąc na brzuchu, ale nic poza tym.
Tez jest drobniutka - waga na 10 centylu, wzrost na 75
Dodam jeszcze, ze 09.02 skończyła 7 miesięcy

Edytowane przez Opalia
Czas edycji: 2013-02-12 o 13:38
Opalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 13:40   #4395
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
ale z tego co Sol pisała jej nie bierzemy w ogóle pod uwagę. W grę wchodzi rozliczenie PIT-u jej TŻ-ta i jeśli F. jest zameldowany tam, gdzie TŻ, to mogą spokojnie tę ulgę uwzględniać. Chociaż moim zdaniem nawet nie będzie takiej potrzeby, bo z uwagi na to, że jej TŻ w tamtym roku długo nie pracował i zarabia mało, to i tak będzie mu się należał pełen zwrot podatku

A poza tym co w takim razie w przypadku opieki dzielonej? Dziecko by musiało mieć zameldowanie tymczasowe u drugiego rodzica?
Już kiedyś pisała, że jest zameldowany tam, gdzie ona. Dlatego prawdopodobnie bardziej korzystne będzie rozliczenie się również przez nią (a nie przez jej mamę) i wykorzystanie ulgi na dziecko... o ile jej przysługuje i o ile nie spowoduje to utraty dochodów. Ja tego nie wiem.
*
U mnie ulgę wykorzystam ja, ale moje dochody wynikają z umowy o pracę, a dokładniej zwolnienia lekarskiego, urlopu macierzyńskiego i urlopu wypoczynkowego, więc zaliczka na podatek dochodowy została odprowadzona.

Nie wiem tylko, czy przysługuje mi ulga za lipiec, czy dopiero sierpień-grudzień, ale to na pewno znajdę bez problemu.
Stary 2013-02-12, 13:58   #4396
agunia82
Zakorzenienie

Luśka też śpi (dzisiaj swoją zwyczajową jedną długą drzemkę rozbiła sobie na dwie) a ja się najpierw chwilkę zdrzemnęłam a teraz piję kawę, od wczoraj nadrabiam swoje braki we śnie

Stary 2013-02-12, 14:21   #4397
Malwina_a
Rozeznanie

hej
Moja dzidzia skończyła wczoraj 6 miesięcy

Skubana od wczoraj to nawet na przewijaku nie potrafi leżeć spokojnie, tylko myk i już jest na brzuszku, a ja nie umiem jej przebrać, zajmuje mi to średnio teraz 10 min bo ciągle ją przekręcam na plecy a ona spowrotem. Zaczeła pełzać, narazie do tyłu ale zawsze to coś

Z okazji 6 miesiąca zjadła wczoraj pierwszy raz indyka z dynią i ziemniakiem, dokładałam jej 3 razy i wiecznie jej mało było.

Mam pytanie, któraś oglądała albo ma fotelik maxi cosi mobi?lub recaro polaric?są to foteliki montowane tyłem.
Nasz fotelik jest do 10 kg więc muszę szukać i wiem napewno że musi być tyłem montowany, najlepiej do 18kg bo do 13 to trochę mało przy moim klocku.
Malwina_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 14:25   #4398
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malwina_a Pokaż wiadomość
hej
Moja dzidzia skończyła wczoraj 6 miesięcy

Skubana od wczoraj to nawet na przewijaku nie potrafi leżeć spokojnie, tylko myk i już jest na brzuszku, a ja nie umiem jej przebrać, zajmuje mi to średnio teraz 10 min bo ciągle ją przekręcam na plecy a ona spowrotem. Zaczeła pełzać, narazie do tyłu ale zawsze to coś

Z okazji 6 miesiąca zjadła wczoraj pierwszy raz indyka z dynią i ziemniakiem, dokładałam jej 3 razy i wiecznie jej mało było.

Mam pytanie, któraś oglądała albo ma fotelik maxi cosi mobi?lub recaro polaric?są to foteliki montowane tyłem.
Nasz fotelik jest do 10 kg więc muszę szukać i wiem napewno że musi być tyłem montowany, najlepiej do 18kg bo do 13 to trochę mało przy moim klocku.

i gratuluję nowych umiejętności
co do fotelików nie pomogę, my tych w ogóle nie oglądaliśmy

Stary 2013-02-12, 14:25   #4399
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
no u nas z dłońmi też od początku było bardzo do przodu (patrząc na te wszystkie "co dziecko w danym okresie powinno robić" - często dobre 2 miesiące do przodu), intelektualnie też chyba nie mam co się czepiać, ale z wf-u pała.
pamiętam jak o tym pisałaś
M. od tak dawna (od paru miesięcy) chwyta palcem wskazującym i kciukiem, że nigdy bym nie pomyślała, że to jakaś umiejętność przewidziana na troszkę później

Cytat:
...ale luksus! Młoda śpi (pewnie już niedługo), ja jem bułeczki, popijam herbatkę, tv włączony, ach...
chwilo trwaj!

Cytat:
Napisane przez Opalia Pokaż wiadomość
Ja nie Dep ale u Nas jest to samo. Śpi bardzo mało - w ciagu dnia najdłuższa drzemki to 40 minut ale czasem i 15 wystarczy, a spać chodzi nie wcześniej niż o 22 a czasem nawet po 23!
Do tego ruchowo tez powoli sie rozwija. Podnosi sie do siadania, z oparciem siedzi stabilnie, ale nie pelza- przekreca sie z brzucha na plecy i odwrotnie i wokół własnej osi, dupke podnosi do góry leżąc na brzuchu, ale nic poza tym.
czyli widać że całkiem sporo dzieciaczków w tym wieku jest na takim etapie
czyli to musi norma

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2013-02-12 o 14:27
Stary 2013-02-12, 14:27   #4400
prince_polo
Zakorzenienie

jestesmy po 2 godzinnm spacerku cale 2 godz spala!
a teraz robie zupe i makaron ze szpinakiem w sosie kremowym

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 14:37   #4401
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
ach, rzeczywiście, teraz sobie przypominam!
U mnie to nie jest kwestia braku uwagi przy czytaniu - ja po prostu momentalnie zapominam każdą informację, trzeba mi niestety (w realnym życiu też ) wszystko powtarzać po 10 razy, żeby dotarło...
mam dokładnie tak samo i widze że nie tylko my dwie
Cytat:

Cytat:
1. przede wszystkim żeby dostać zwrot podatku trzeba go najpierw odprowadzić a skoro się nie pracowało to nie ma żadnego zwrotu, alimenty nie liczą się w tym przypadku jako dochód
2. o jakim pełnym zwrocie wy tu rozmawiacie? żeby uzyskać pełen zwrotu czy te 92 zl miesięcznie trzeba najpierw mieć tyle podatku do zwrotu a pracując miesiąc czy dwa na pewno aż tyle tego nie ma

---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

to ile mamy nadpłaconego podatku jest w rubryce 39 (kolumna zaliczka pobrana przez płatnika) w pit 11, jeśli tam jest np 40 zł to tylko 40 zł dostaniemy mimo że na dziecko przysługuje te 92,67 zł miesięcznie (maksymalnie 1112,04 zł) jeśli w rubryce 39 mamy np 3000 zł to i tak dostaniemy maxymalnie 1112 zł (o ile dziecko mamy cały rok)

Edytowane przez wanilllka82
Czas edycji: 2013-02-12 o 14:40
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 14:37   #4402
wvictoria
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny
Padam Mały ma taki katar, że nie nadążam z odciąganiem - ledwo odciągnę to już nos pełny. Od rana śpi dziś już 5 raz bo śpi po 30 minut i budzi się z rykiem z powodu pełnego nosa. Jest taki marudny, że szkoda gadać. Najbardziej mu pasują rączki - wtedy jest zadowolony.

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
Powiedziałam teściowi, że jak jeszcze raz da coś małej bez mojej wiedzy, to więcej ich nie odwiedzę i koniec kropka.

A prognoza super .
No i dobrze

No, ja jestem ciekawa czy mi się sprawdzi

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
hej
noc dzis lepsza.Mała mniej sie rzucała i spała w nocy wtulona we mniei jeszcze mnie rączką tą swoja malutką obejmowała

za to cos jej sie poprzestawialo i 0 22 byl jeszcze jeden wielki pisk i smiechy. A chodzila spac 19.30-30 a od 2 dni o 22 nie mzoe zasnac no i od 7 juz nie spi
woła daj daj daj bo pije kawe

Cóż, może nie miała ochoty spać

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Teraz liczę, że córcia jakimś cudem będzie przez dłuższą chwilę spokojna a ja sobie powizażuję i jeszcze zdążę posprzątać mieszkanie
Taaa, też tak chcę

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Hej. Fabian jest chory Na 11.50 mamy do lekarza
W nocy miał gorączkę w okolicach 40 stopni, myślałam, że wylądujemy na pogotowiu... Rano obudził się znowu rozpalony ma 38,2... Do tego bardzo marudzi, kicha i ma mokry kaszel.
Rewelacyjnie
biedne maleństwo oby bylo dobrze

Cytat:
Hej!
Mnie od rana wkur... kurier DPD. Przed chwilą odebrałam przesyłkę od kuriera, który oznajmił mi, że następnym razem nie dostarczy mi przesyłki, ponieważ mam wyłączony domofon. Gdy zaproponowałam, żeby pan do mnie zadzwonił, powiedział, że za to mu nie płacą i doręczać przesyłek mi nie będzie.
debil z tego kuriera

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
Witajcie mam tyle stron nadrabiania że nie wiem czy dam rade:/ od 3 dni mam taka migrenę że ciężko było patrzeć na monitor, nie przeszkodziło mi to jednak zaliczyć dwie imprezy obie z dziećmi oczywiście
Sol za ząbka
Maciejka za postępy R.

no nie czytasz mnie zbyt uważnie :P juz się chwaliłam ale pochwalę się jeszcze raz wybieramy się do Toskanii w maju i zaczynam się martwić jak Mały zniesie taka daleka podróż a to dlatego że ostatnio rozpłakał nam się na autostradzie (Viktoria machałam do Ciebie widziałaś?) musiałam się odpiąć i przytuliłam sie twarzą do jego policzka, zasną w 10 sek ale gdyby nie dało się go uspokoić byłby duży problem
oczywiscie,ze widzialam. tez Ci machalam

Cytat:
tak, wiem, to nie jest wada, ale piszę o jakichś innych, ewentualnych (gdybyś odkryła)

oj, biduś Dużo zdrówka dla niego!

zazdroszczę Ja jak zwykle mam takiego "powera", że najchętniej pieprznęłabym się z książką na kanapę

kathrinaaaaa - super zakupki
W ogóle pisałam wam, że zazdroszczę tym, które mają dostęp do Tesco i ciuszków F&F? tu nie ma, a szkoda. Wiem od matki, że jak coś jest przecenione, to potężnie. Na szczęście czasem kupi coś małej, ale wolałabym sama pogrzebać

A propos zakupów - kupiłam małej kolejny wiosenny płaszczyk. Trzeci
Ponoć jest brązowy (choć na zdjęciu wygląda na szary).
I bluzeczkę w kolorze błota
Obie rzeczy oczywiście na ebayu
ladne zakupy

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
chcialam Wam powiedziec ze dziewcze wazy 9.100 :P przystopowala z przybieraniem choc powiem szczerze ze myslalam zejuz bedzie dwucyfrowa :P
sluszna waga

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 14:37   #4403
Soleilka
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi ws. tego pita przejdziemy się na dniach po druczek i wypełnimy

Ja nie wiem jak to jest z tym zwrotem, bo ja nie mam dochodów opodatkowanych i się nie rozliczam... Mam tylko alimenty, a to się nie liczy.
Fabi jest zameldowany u mnie, a nie u TŻ.

Byliśmy u lekarza. 30min przed wizytą biegłam do apteki. Gorączka skoczyła do 39,1 na wizycie okazało się, że gardełko jest lekko czerwone, ale osłuchowo ok, czyli wszystko jest winą zębów. Lekarka mówiła, że dziąsła są baaaardzo rozwalone i ze 2-3 dni jeszcze będzie marudny. Jeśli do jutra gorączka nie wróci, to tylko smarować DentiBaby (mówiła, że składowo fajniejszy od Dentinoxu). Jakby gorączka wróciła to mam podać na zmianę co 6 godzin Paracetamol i Nurofen w czopkach. Jeśli rano będzie gorączka, to mam skierowanie na badanie moczu...
Fabiś wymęczony śpi od 13 w kombinezonie...

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 14:49   #4404
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi ws. tego pita przejdziemy się na dniach po druczek i wypełnimy
oprócz pit 37 bedziecie jeszcze potrzebować pit 0

zdrówka dla Fabisia
Stary 2013-02-12, 14:49   #4405
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:

Ja nie wiem jak to jest z tym zwrotem, bo ja nie mam dochodów opodatkowanych i się nie rozliczam... Mam tylko alimenty, a to się nie liczy.
Fabi jest zameldowany u mnie, a nie u TŻ.

Byliśmy u lekarza. 30min przed wizytą biegłam do apteki. Gorączka skoczyła do 39,1 na wizycie okazało się, że gardełko jest lekko czerwone, ale osłuchowo ok, czyli wszystko jest winą zębów. Lekarka mówiła, że dziąsła są baaaardzo rozwalone i ze 2-3 dni jeszcze będzie marudny. Jeśli do jutra gorączka nie wróci, to tylko smarować DentiBaby (mówiła, że składowo fajniejszy od Dentinoxu). Jakby gorączka wróciła to mam podać na zmianę co 6 godzin Paracetamol i Nurofen w czopkach. Jeśli rano będzie gorączka, to mam skierowanie na badanie moczu...
o jej biedniutki
dobrze ze to nic powazniejszego

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 14:51   #4406
Linka25
Zakorzenienie

Sol czyli to nie choroba tylko zęby? Całe szczęście. Albo inaczej: choroba ale od zębow...
Wvictoria współczuję tego kataru. A mały je normalnie? Czy apetyt jest słabszy przez katar? Czym odciągasz? Katarkiem?

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2013-02-12 o 16:46
Stary 2013-02-12, 14:58   #4407
Malwina_a
Rozeznanie

Cytat:

Biedaczek oby to było od ząbków.
Dużo zdrówka
Malwina_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 14:58   #4408
Linka25
Zakorzenienie

My byłyśmy na spacerze w nosidle, godzinę. I tak ledwo wytrzymałam, tak zimno mi było.
Stary 2013-02-12, 14:59   #4409
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Padam Mały ma taki katar, że nie nadążam z odciąganiem - ledwo odciągnę to już nos pełny. Od rana śpi dziś już 5 raz bo śpi po 30 minut i budzi się z rykiem z powodu pełnego nosa. Jest taki marudny, że szkoda gadać. Najbardziej mu pasują rączki - wtedy jest zadowolo

oczywiscie,ze widzialam. tez Ci machalam
Biedny K. mam nadzieje ze szybko mu przejdzie, buziak dla niego

no widziałam właśnie tylko nie byłam pewna czy to do mnie
Stary 2013-02-12, 15:03   #4410
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Sol czyli to nie choroba tylko zęby? Całe szczęście.
Wvictoria współczuję tego kataru. A mały je normalnie? Czy apetyt jest słabszy przez katar? Czym odciągasz? Katarkiem?

je stosunkowo normalnie. to znaczy do teraz. ale obiadku zjadl tyle o zawsze tylko ze zamiast w 10 minut to zajelo mu to 40 minut.
jest caly czas spiacy. goraczki nie ma.
odciagam katarkiem

---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
Biedny K. mam nadzieje ze szybko mu przejdzie, buziak dla niego

no widziałam właśnie tylko nie byłam pewna czy to do mnie

no do Ciebie

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości