|
|
#4381 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXI) - część VI
Cytat:
Ja nie Dep, ale u mnie to samo ![]() ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sol - dowiedz się w skarbówce, czy masz do tego prawo. |
|
|
|
|
#4383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Blue u Ciebie to samo ze spaniem czy rozwojem ruchowym (tj. u małej )?
Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2013-02-12 o 12:25 |
|
|
|
|
#4384 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ad 2 - a gdzie tam, nie pełza . Ogólnie robi to samo, co M.Jak jest na brzuchu - podnosi dupinkę, ale nie rusza z miejsca. Moja pediatra twierdzi, że wszystko jest ok, urodziła się maleńka i słabsza, ma prawo robić to czy owo nieco później. W dodatku skoro ja nie raczkowałam w ogóle (tylko właśnie w tej kolejności - leżałam, siadałam, wstawałam), to możliwe, że i ona powtórzy taki schemat. |
||
|
|
|
#4385 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pytanie tylko, gdzie F. jest zameldowany i jak skarbówka traktuje miejsce zamieszkania, czy to musi być miejsce zameldowania czy nie (chociaż nie powinno być)
|
|
#4386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To co wyróznia ja na plus, to od 3 miesiąca życia bardzo sprawnie operuje rączkami, paluszkami itp. Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2013-02-12 o 12:37 |
|
|
|
|
#4387 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To prawda, że takie maleńkie dziecko nie potrafi się samo wyciszyć i zasnąć... No chociaż są takie co potrafią np. bratanica męża, ale ona od początku taka spokojna, właściwie tylko by jadła i spała. Nasz w każdym bądź razie nie potrafi, a przynajmniej bardzo rzadko zasypia sam, a mój mąż uważa, że mały robi to złośliwie... No ja wiem, że dużo ma po nim, ale bez przesady ![]() Linka u nas też już było lepiej z tym spaniem, ale się pogorszyło - ja upatruję przyczyny w ząbkowaniu... Mój maluch też mnie zaskakuje, nie wiem skąd w nim tyle energii, ja dawno bym padła a on nie ![]() Depoison ja też podobno nie raczkowałam, ani żadne z mojego rodzeństwa, od razu na nogi... Ciekawe czy mały się nauczy, czy pójdzie w ślady mamy ![]() Aa i z centylami mamy podobnie jak Linka
Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2013-02-12 o 12:44 |
|
|
|
|
#4388 |
|
Zakorzenienie
|
Heh ciastek szalona kobieto!
mnie sie snilo ze ksadz mi na spowiedzi powiedzial ze jestem stara i nie przystoi mi juz makijaz![]() Mamka ladnie Ami koksuje! Wazylas ja na fomowej wadze dzis? |
|
|
|
#4389 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4390 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wiesz, spanie jest dla cieniasów, świat jest taki ciekawy, a spanie - nuda ![]() Pocieszające, że nie jestem sama ![]() Cytat:
Cytat:
...ale luksus! Młoda śpi (pewnie już niedługo), ja jem bułeczki, popijam herbatkę, tv włączony, ach...
|
|||
|
|
|
#4391 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A poza tym co w takim razie w przypadku opieki dzielonej? Dziecko by musiało mieć zameldowanie tymczasowe u drugiego rodzica? I swoją drogą, miasta robią teraz akcje, żeby rozliczać się z podatku nie w mieście właściwym dla miejsca zameldowania, ale zamieszkania. Dla skarbówki, dla ZUS-u właściwie też, adres zameldowania ostatnio nie ma właściwie żadnego znaczenia. A teoretycznie PIT-y powinniśmy rozliczać w skarbówce w miejscu zamieszkania, i nie ma żadnej potrzeby udowodnienia, że się mieszka faktycznie tu i tu
|
|
#4394 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Do tego ruchowo tez powoli sie rozwija. Podnosi sie do siadania, z oparciem siedzi stabilnie, ale nie pelza- przekreca sie z brzucha na plecy i odwrotnie i wokół własnej osi, dupke podnosi do góry leżąc na brzuchu, ale nic poza tym. Tez jest drobniutka - waga na 10 centylu, wzrost na 75 Dodam jeszcze, ze 09.02 skończyła 7 miesięcy Edytowane przez Opalia Czas edycji: 2013-02-12 o 13:38 |
|
|
|
|
#4395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
* U mnie ulgę wykorzystam ja, ale moje dochody wynikają z umowy o pracę, a dokładniej zwolnienia lekarskiego, urlopu macierzyńskiego i urlopu wypoczynkowego, więc zaliczka na podatek dochodowy została odprowadzona. Nie wiem tylko, czy przysługuje mi ulga za lipiec, czy dopiero sierpień-grudzień, ale to na pewno znajdę bez problemu. |
|
|
|
|
#4396 |
|
Zakorzenienie
|
Luśka też śpi (dzisiaj swoją zwyczajową jedną długą drzemkę rozbiła sobie na dwie) a ja się najpierw chwilkę zdrzemnęłam a teraz piję kawę, od wczoraj nadrabiam swoje braki we śnie
|
#4397 |
|
Rozeznanie
|
hej
Moja dzidzia skończyła wczoraj 6 miesięcy ![]() Skubana od wczoraj to nawet na przewijaku nie potrafi leżeć spokojnie, tylko myk i już jest na brzuszku, a ja nie umiem jej przebrać, zajmuje mi to średnio teraz 10 min bo ciągle ją przekręcam na plecy a ona spowrotem. Zaczeła pełzać, narazie do tyłu ale zawsze to coś ![]() Z okazji 6 miesiąca zjadła wczoraj pierwszy raz indyka z dynią i ziemniakiem, dokładałam jej 3 razy i wiecznie jej mało było. Mam pytanie, któraś oglądała albo ma fotelik maxi cosi mobi?lub recaro polaric?są to foteliki montowane tyłem. Nasz fotelik jest do 10 kg więc muszę szukać i wiem napewno że musi być tyłem montowany, najlepiej do 18kg bo do 13 to trochę mało przy moim klocku. |
|
|
|
#4398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i gratuluję nowych umiejętności ![]() co do fotelików nie pomogę, my tych w ogóle nie oglądaliśmy
|
|
#4399 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
M. od tak dawna (od paru miesięcy) chwyta palcem wskazującym i kciukiem, że nigdy bym nie pomyślała, że to jakaś umiejętność przewidziana na troszkę później Cytat:
Cytat:
czyli to musi norma
Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2013-02-12 o 14:27 |
|||
|
|
|
#4400 |
|
Zakorzenienie
|
jestesmy po 2 godzinnm spacerku
cale 2 godz spala!![]() a teraz robie zupe i makaron ze szpinakiem w sosie kremowym
|
#4401 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
2. o jakim pełnym zwrocie wy tu rozmawiacie? żeby uzyskać pełen zwrotu czy te 92 zl miesięcznie trzeba najpierw mieć tyle podatku do zwrotu a pracując miesiąc czy dwa na pewno aż tyle tego nie ma ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- to ile mamy nadpłaconego podatku jest w rubryce 39 (kolumna zaliczka pobrana przez płatnika) w pit 11, jeśli tam jest np 40 zł to tylko 40 zł dostaniemy mimo że na dziecko przysługuje te 92,67 zł miesięcznie (maksymalnie 1112,04 zł) jeśli w rubryce 39 mamy np 3000 zł to i tak dostaniemy maxymalnie 1112 zł (o ile dziecko mamy cały rok) Edytowane przez wanilllka82 Czas edycji: 2013-02-12 o 14:40 |
|||
|
|
|
#4402 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Padam Mały ma taki katar, że nie nadążam z odciąganiem - ledwo odciągnę to już nos pełny. Od rana śpi dziś już 5 raz bo śpi po 30 minut i budzi się z rykiem z powodu pełnego nosa. Jest taki marudny, że szkoda gadać. Najbardziej mu pasują rączki - wtedy jest zadowolony.Cytat:
![]() No, ja jestem ciekawa czy mi się sprawdzi ![]() Cytat:
Cóż, może nie miała ochoty spać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
oby bylo dobrzeCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
sluszna waga
|
||||||||
|
|
|
#4403 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi ws. tego pita
Ja nie wiem jak to jest z tym zwrotem, bo ja nie mam dochodów opodatkowanych i się nie rozliczam... Mam tylko alimenty, a to się nie liczy. Fabi jest zameldowany u mnie, a nie u TŻ. Byliśmy u lekarza. 30min przed wizytą biegłam do apteki. Gorączka skoczyła do 39,1 Fabiś wymęczony śpi od 13 w kombinezonie... |
|
|
|
#4404 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dobrze ze to nic powazniejszego
|
|
#4406 |
|
Zakorzenienie
|
Sol czyli to nie choroba tylko zęby? Całe szczęście. Albo inaczej: choroba ale od zębow...
Wvictoria współczuję tego kataru. A mały je normalnie? Czy apetyt jest słabszy przez katar? Czym odciągasz? Katarkiem? Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2013-02-12 o 16:46 |
|
|
|
#4407 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dużo zdrówka
|
|
|
|
|
#4408 |
|
Zakorzenienie
|
My byłyśmy na spacerze w nosidle, godzinę. I tak ledwo wytrzymałam, tak zimno mi było.
|
|
|
|
#4409 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mam nadzieje ze szybko mu przejdzie, buziak dla niego![]() no widziałam właśnie tylko nie byłam pewna czy to do mnie
|
|
|
|
|
#4410 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
je stosunkowo normalnie. to znaczy do teraz. ale obiadku zjadl tyle o zawsze tylko ze zamiast w 10 minut to zajelo mu to 40 minut. jest caly czas spiacy. goraczki nie ma. odciagam katarkiem ---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Cytat:
no do Ciebie
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.

Czasem wydaje mi się, że ja potrzebuję więcej snu niż ona 

)?
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

No ja wiem, że dużo ma po nim, ale bez przesady 

) wszystko powtarzać po 10 razy, żeby dotarło...
Mały ma taki katar, że nie nadążam z odciąganiem - ledwo odciągnę to już nos pełny. Od rana śpi dziś już 5 raz bo śpi po 30 minut i budzi się z rykiem z powodu pełnego nosa. Jest taki marudny, że szkoda gadać. Najbardziej mu pasują rączki - wtedy jest zadowolony.
Na 11.50 mamy do lekarza
oby bylo dobrze
mam tyle stron nadrabiania że nie wiem czy dam rade:/ od 3 dni mam taka migrenę że ciężko było patrzeć na monitor, nie przeszkodziło mi to jednak zaliczyć dwie imprezy
) musiałam się odpiąć i przytuliłam sie twarzą do jego policzka, zasną w 10 sek ale gdyby nie dało się go uspokoić byłby duży problem