O maleństwa się staramy i na dwie kreseczki czekamy :) Staraczki 2013r. - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-12, 21:44   #3151
Fikusek82
Wtajemniczenie

Dot.: O maleństwa się staramy i na dwie kreseczki czekamy :) Staraczki 2013r.

Cytat:
Napisane przez BabySmile87 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny, czytam ten wątek już od ponad tygodnia, więc czas na to żeby do Was dołączyć
Mam na imię Monika, 25 l. Tą decyzję podjęliśmy całkiem niedawno, wczoraj dostałam @, więc będzie to mój pierwszy cykl. Mam nadzieję że przyjmiecie mnie do swojego grona
Witamy

20.10.2013 - Daria

2014 - 55
2015 - 48
Fikusek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 21:45   #3152
Izetka_
Zadomowienie

Cytat:
Hej Dziewczyny, czytam ten wątek już od ponad tygodnia, więc czas na to żeby do Was dołączyć
Mam na imię Monika, 25 l. Tą decyzję podjęliśmy całkiem niedawno, wczoraj dostałam @, więc będzie to mój pierwszy cykl. Mam nadzieję że przyjmiecie mnie do swojego grona
Hej Monia

Michaś
02.07.2014r.
Izetka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 21:48   #3153
Rokitka1985
Raczkowanie

Ewelika uszy do góry Skoro lekarz farmakologicznie chce leczyć nadżerkę a nie wypalać czy wymrażać to nie jest tak źle Raz dwa się z nią uporasz. Wyobraź sobie, że moja siostra poszła do ginekologa z podejrzeniem ciąży i lekarz stwierdził u niej nadżerkę i ciązę. Przy czym nadżerka była dużo większa od tej kropki jaką był wtedy Mikołaj i naturalnie bardzo blisko. Z czasem nadżerka znikła, a Mikokoko tępi potfoly i baldzo kofa swoją ciocie Aję
A'propos siostry- reakcja szwagra na wieść, że zostanie ojcem- Kur.... Prawie rok zalewania formy i wreszcie jest!
Co jak co, ale szwagrzasty romantykiem nie jest. :P:

Dzisiejszego pechowego dnia ciąg dalszy- właśnie moja połowica spokojnym głosem poinformowała mnie, że spadłaby na budowie z około 15 metrów. Szczęściem upadł na brzuch na jakąś belkę... włosy mi się zjeżyły a ręce do tej pory mi się trzęsą....

Zaręczyny 04.06.2011 r

NASZ ŚLUB 14.04.2012 r
Rokitka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 21:57   #3154
justiii87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Izetka_ Pokaż wiadomość
ojjj trafiłas w mój gust...pierwsze zdjęcie to mój typ do małego pokoju u mnie a na trzecim zdjęciu są zasłony w te pasy poziome na które poluję od jakiegoś czasu tylko w fioletach a taki pomysł jak na drugim zdjęciu idealny do mojej kuchni no pięknie by to u mnie wyglądało wszystko
Ja te "ala" rolety z pierwszego zdjęcia chcę do sypialni , a z trzeciego zdjęcia chcę też tylko te rolety, ale w innych kolorach i dlatego zapisałam te zdjęcie, a te z kokardami chcę na zmianę do sypialni, ale w kolorach siwo, albo czarno - białe bo w takiej kolorystyce mamy sypialnię.
W kuchni mam białą roletę w okno i nic po za tym tam nie będzie :, a w salonie jak na razie tylko zasłony
muszę zakupić czerwone i do tego teściowa musi uszyć mi czerwone poszewki na łóżko
następnie chcę zielono, żółto brązowe i do tego też poszewki w tym kolorze , więc znów muszę wybrać się na zakupy

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Cytat:
Napisane przez madziusia222 Pokaż wiadomość
oj ewelika przykro mi że masz złe wyniki , ale zobaczysz będzie dobrze, 2 miesiące szybko miną .

co do zrzucenia brzucha mam coś sprawdzonego, hula hoop!
kupiłam sobie na wiosnę takie z masażerem na allegro, powiem tak działa ale na początku straszne bóle i siniaki, jak wiczyłam codziennie po jakieś 15 minut na jedną stronę i na druga też 15 min to po jakichś 2 tygidniach widziałam dużą różnicę. A przy tym to jest straszna frajda, słuchasz sobie muzyczki i kręcisz a brzuch spada.
Ja też zakupiłam sobie hula hop i stoi w pokoju, ale chyba czas się wziąć za siebie bo wiosna idzie , a pół godziny to nie tak dużo, mam nadzieje, że szybciej nie stracę zapału

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
Napisane przez kasiunka8998 Pokaż wiadomość
ja tez jakieś 5 kg jak "rozstałam" się z Dukanem i chciałam utrzymać wagę to jakiś czas kombinowałam z South beach i bardzo mi ta dieta podpasowała więc jak coś to będę się na tym opierać jest i chude mięsko i dużo warzyw, odrobina węgli więc taka można powiedzieć - zbilansowana dieta gdyby nie starania to wskoczyłabym na jakiś czas na Dukana ale teraz wole nie. Bo jednak bardziej restrykcyjna jest.

też mam takie zasłonki w pasy jak na 3 fotce tylko że ja mam limonkę, brąz i beż bo mam brązowo-beżowy salon z limonkowymi akcentami. Ale turkusy we wnętrzach też mi się bardzo podobają
Ja też bym chciała pozbyć się 5-6 kg, ale jakoś ciężko mi to idzie, po pierwsze nie jestem konsekwentna, a po drugie trochę leniwa i to dlatego

Diet nie chcę stosować bo wiem, że to nie dla mnie i wolę nie zaczynać bo wyrządzę sobie więcej szkód niż pożytku

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Rokitka1985 Pokaż wiadomość
Ewelika uszy do góry Skoro lekarz farmakologicznie chce leczyć nadżerkę a nie wypalać czy wymrażać to nie jest tak źle Raz dwa się z nią uporasz. Wyobraź sobie, że moja siostra poszła do ginekologa z podejrzeniem ciąży i lekarz stwierdził u niej nadżerkę i ciązę. Przy czym nadżerka była dużo większa od tej kropki jaką był wtedy Mikołaj i naturalnie bardzo blisko. Z czasem nadżerka znikła, a Mikokoko tępi potfoly i baldzo kofa swoją ciocie Aję
A'propos siostry- reakcja szwagra na wieść, że zostanie ojcem- Kur.... Prawie rok zalewania formy i wreszcie jest!

Dzisiejszego pechowego dnia ciąg dalszy- właśnie moja połowica spokojnym głosem poinformowała mnie, że spadłaby na budowie z około 15 metrów. Szczęściem upadł na brzuch na jakąś belkę... włosy mi się zjeżyły a ręce do tej pory mi się trzęsą....
Ale nic TŻ się nie stało?

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
Witam i powodzenia życzę
justiii87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 22:01   #3155
201606201204
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość

Piękna suknia Skoro wymyśliłam to i ja wklejam fotki mojej sukienki

Piszecie o samochodach, my mamy Golfa IV i jesteśmy zadowoleni, auto nie do zajechania, a ma swoje na liczniku oj ma.
Wcześniej mieliśmy Punto, ale nie polecam co chwilę coś w nim się psuło, niby drobne rzeczy, ale wkurzające to było. Choć mieliśmy do niego sentyment bo to pierwsze kawalerskie auto TŻ.
Bardzo ładna, taka delikatna. Gdzie kupowałaś welon?? Jest super! Takiego bym szukała może.

Mój miał Punto, ale wtedy jeszcze się nie znaliśmy. Teraz na jesień sprzedał Mercedesa W124, którego miał kilka ładnych lat. Teraz jeździmy smartem, który ma być mój prawdopodobnie, a Tż szuka auta.

Resztę nadrobię jutro oczywiście. DObranoc
201606201204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 22:05   #3156
BabySmile87
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez justiii87 Pokaż wiadomość
Ja też zakupiłam sobie hula hop i stoi w pokoju, ale chyba czas się wziąć za siebie bo wiosna idzie , a pół godziny to nie tak dużo, mam nadzieje, że szybciej nie stracę zapału

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Jeżeli o mnie chodzi to planowałam zacząć intensywnie ćwiczyć z Ewą Chodakowską, do tego około miesiąc temu zmieniłam dietę na wegetariańską. Ale odkąd zaczęliśmy myśleć o dziecku, to wszystko się zmieniło, stwierdziłam, że w diecie bezmięsnej jednak zawsze może mi czegoś brakować, a zamiast ćwiczyć, to czytam wizaż i tematy związane z ciążą...
BabySmile87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 22:10   #3157
justiii87
Zakorzenienie

Ja spadam spać bo coś śpiąca jestem, a dziwne bo 3 godzinki spałam po południu.
Dobranoc STOSUNKOWO udanej nocki Wam życzę
justiii87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 22:19   #3158
meduzka88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
Tak to moja pierwsza wizyta ( przełożyłam z soboty )
troszkę się martwię i juz nie mogę się doczekać

Na pewno zrobię sobie to USG i 3D i 4D ( a swoją drogą to czym to się różni ?)
Po usg 3D dostajesz zdjęcia maluszka
A po usg 4D filmik z maluszkiem jak rusza się w środku

http://www.suwaczki.com/tickers/860i2n0a6g42567u.png
meduzka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 22:35   #3159
Rokitka1985
Raczkowanie

TŻ cały... Jedynie troche wystraszony...

Zaręczyny 04.06.2011 r

NASZ ŚLUB 14.04.2012 r
Stary 2013-02-12, 22:36   #3160
BabySmile87
Przyczajenie

Dziewczyny teraz tak zerknęłam na pierwszą stronę i widzę że można dużo badań zrobić przed planowaną ciążą. Naprawdę robiłyście je wszystkie? bo mój gin twierdzi, że skoro jestem zdrowa tzn. mam regularny okres i wszystko jest ok to nie powinnam się niczym przejmować i żadne badania nie są mi potrzebne...
BabySmile87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 22:45   #3161
Malgos_12
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez didi610 Pokaż wiadomość
Małgoś mamy Audi A6 2,5TDI
tak jak podejrzewałam, więc to dlatego mało pali bo to diesel - czyli inna bajka

Cytat:
Napisane przez arenika Pokaż wiadomość
Też mieliśmy taką audicę, ale zmieniliśmy ją bo miała automatyczną skrzynię biegów na passata b6 1,9tdi

A sobie chyba wezmę fiata palio - mąż mi każe wybierać coś prostej konstrukcji na początek jazdy
ja wam powiem, że zawsze się śmieję, że lubię czuć drążek pod ręką hahha jakoś lubię manualne skrzynie biegów

Cytat:
Napisane przez Isabelle_ Pokaż wiadomość
Ja mam problemy już od roku, wzdęcia, zaparcia itd. :/
Wczoraj miałam kupić herbatę, ale w rossmanie na tej ich żywności patrzę len. Takie pudełeczko nieduże za 5 coś, jest wisniowe i pomarańczowe. Sama siemie nie jest najgorsze, ale to jest smaczniejsze.

2 łyżeczki lnu zalewamy 3/4 goracej wody. Piję jak przestygnie. Powinno być 8 łyżeczek na dzień.
a próbowałaś zblendować siemie i np wymieszać z kisielem? albo dorzucić babana... ja akurat i samo siemię mogę jeść, ale zawsze je rozdrabniam

Cytat:
Mój TŻ też chce nowy samochód, ale nie nowy z salonu bo uważa, że za dużo traci się na takim samochodzie, poszukuje 2-3 latka.
Mi się bardzo podoba Honda Accord w kombi http://otomoto.pl/honda-accord-gwara...C27757463.html, a mojemu TŻ Citroen C5 http://otomoto.pl/citroen-c5-2-0hdi-...C27690407.html , albo Peugeot 407 http://otomoto.pl/peugeot-407-1-8-12...C27914748.html
ja też tak uważam że warto kupić kilkulatka, bo nowym wyjeżdżając z salonu tracisz pewnie z 20% ceny... ja bym chciała auto w hatchbacku, no i przede wszystkim muszę pomyśleć o mniejszym silniku bo tutaj podatek jest od tego uzależniony (niestety)...

Cytat:

Masz rację TŻ nie kontroluję wydatków bo możemy sobie to pozwolić, ale chyba nie o to chodzi

Mój TŻ pracuje w branży samochodowej i to jest jego pasja. Do Fiatów są bardzo tanie części, Skody wcale się nie psują, do Nissanów tylko oryginalne części i ceny kosmiczne, do Peugotów i Citroenów dużo tanich części i zamienników. Audi drogie części, w Passatach psuje się koło dwu masowe które kosztuje ok 3 tyś, więc Ja w branży samochodowej jestem obcykana .
a pewnie, ale dobrze, że trzymasz rękę na pulsie
co do napraw i aut - tutaj jest troszkę inaczej, bo co z tego, że czasem części nie są najdroższe, ale same naprawy są bardzo drogie, że czasem opłaca się po prostu zmienić auto.
Ja wiem, że jeśli zmienimy auto to na kolejnego Japońca, bo jednak potrafią wiele wytrzymać - pewnie będzie Mazda 3. Z pewnością nie kupimy fiata (za często nawet małe naprawy, na które nas by nie było stać i szkoda nerwów); citroen też absolutnie odpada - mieliśmy jeden - komfort jazdy żaden; mam za to sentyment do alfy romeo - bo fajnie się trzymała drogi i miała dobre przyśpieszenie i kosztowała 600 euro

Cytat:
Napisane przez Fikusek82 Pokaż wiadomość
Wizyta u dentysty udana, 400 funtów poszło
troszkę cie to kosztowało, a nie myślałaś tam o ubezpieczeniu? tym bardziej że macie malucha... czy opieka lekarska jest darmowa?
ja nigdy nie przeliczam tego na złotówki bo to nie jest zupełnie adekwatne do zarobków

Cytat:
ja tez jakieś 5 kg jak "rozstałam" się z Dukanem i chciałam utrzymać wagę to jakiś czas kombinowałam z South beach i bardzo mi ta dieta podpasowała więc jak coś to będę się na tym opierać jest i chude mięsko i dużo warzyw, odrobina węgli więc taka można powiedzieć - zbilansowana dieta gdyby nie starania to wskoczyłabym na jakiś czas na Dukana ale teraz wole nie. Bo jednak bardziej restrykcyjna jest.
a ja tej diety niestety nikomu bym nie polecała, fakt niektórzy nie mają uszczerbków na zdrowiu, ale znam parę osób które mocno sobie nią zaszkodziły, zresztą nie polecają jej nawet na forach kulturystycznych, gdzie jednak ludzie siedzą kupę lat w zdrowym żywieniu - jak dla mnie przede wszystkim ograniczyć jedzenie; ustalić sobie zdrową dawkę kalorii dziennie, zwiększyć porcja warzyw i owoców; zwiększyć ale nie jeść jedynie białek; więcej posiłków a mniejszych, efekty powoli ale z pewnością będą

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

Cytat:
Dziewczyny teraz tak zerknęłam na pierwszą stronę i widzę że można dużo badań zrobić przed planowaną ciążą. Naprawdę robiłyście je wszystkie? bo mój gin twierdzi, że skoro jestem zdrowa tzn. mam regularny okres i wszystko jest ok to nie powinnam się niczym przejmować i żadne badania nie są mi potrzebne...
hej
mi moja gin zaleciła jedynie badanie na toxo

Rokitka - szkoda, że @ cię nawiedziła... a miałam cichą nadzieję, że napiszesz nam dobre wieści
a co do męża to nawet mi nie mów, bo mój stojąc na wysokiej drabinie i mając wiertarkę w rękach, wkręcał jakieś drewno i ono się obróciło i dostał w szczękę... prawie zleciał z tym wszystkim, raz spadł z kilku metrów - szczęśliwie na pudło z misiami a mogłabym tak wymieniać i wymieniać... jednak on musi uważać podwójnie bo ma osteoporozę i obojczyk już złamany 3 razy... w sumie to i tak niewiele na te wszystkie jego "wypadki"
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 22:51   #3162
arenika
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Witam Szybkiego zafasolkowania
Ja z badań zrobiłam tylko toxo i cytomegalie, reszty lekarz powiedział że nie ma sensu robić zawczasu skoro jest wszystko ok, dużo z tych badań zaleca się i tak na początku ciąży więc nie ma sensu płacić zawczasu.
Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość

ja wam powiem, że zawsze się śmieję, że lubię czuć drążek pod ręką hahha jakoś lubię manualne skrzynie biegów

Hehe ja jakoś tez wolę właśnie manualne bo czuję że ja mam władzę mąż tak samo więc tu się zgadzamy
Stary 2013-02-12, 22:59   #3163
Fikusek82
Wtajemniczenie

Cytat:
troszkę cie to kosztowało, a nie myślałaś tam o ubezpieczeniu? tym bardziej że macie malucha... czy opieka lekarska jest darmowa?
ja nigdy nie przeliczam tego na złotówki bo to nie jest zupełnie adekwatne do zarobków
Na NHS wszyscy troje jesteśmy zarejestrowani, więc opieka medyczna za darmo, ząb tyle kosztował bo koronkę musiałam wstawić a fundusz zdrowia daje tylko metalową, której ja nie chciałam więc musiałam zapłacić.

20.10.2013 - Daria

2014 - 55
2015 - 48
Stary 2013-02-12, 23:03   #3164
Malgos_12
Zakorzenienie

Fikusek - tak mi się właśnie wydawało, że w UK są większe podatki, ale opieka jest darmowa, tutaj niestety właściwie za wszystko się płaci, chyba że ktoś ma ubezpieczenie prywatne
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 23:17   #3165
Fikusek82
Wtajemniczenie

Cytat:
Fikusek - tak mi się właśnie wydawało, że w UK są większe podatki, ale opieka jest darmowa, tutaj niestety właściwie za wszystko się płaci, chyba że ktoś ma ubezpieczenie prywatne
Właśnie z tej darmowej opieki się cieszę, bo nie wyobrażam sobie przez całe życie chodzić po lekarzach prywatnie, bo bym chyba szybciej zbankrutowała.

20.10.2013 - Daria

2014 - 55
2015 - 48
Stary 2013-02-13, 00:11   #3166
madziusia222
Zadomowienie

GG do madziusia222

Cytat:
ja też

---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ----------

Cytat:
Fikusek, ja całe życie życie żyłam z nadwagą, stosowałam rózne diety i też w nie nie wierzyłam bo nie było efektów. A efektów nie było bo nie byłam wytrwała. Przerywałam po tygodniu/dwóch ... więc czego tu się spodziewać.
Dopiero po ślubie zmobilizowałam się i tylko dzięki wytrwałości i diecie udało mi się zrzucic prawie 1/3 swojej masy ciała. Gdybym teraz, po 2 latach wróciła do mojej dawnej wagi, to możecie śmiać się - ale załamałabym się. Bo komfort mojego życia zmienił się o 180st i co najciekawsze zmieniło się podejście niektórych ludzi do mnie
Także ja całe życie skazana jestem na rózne diety.

Didi kolorowych snów

Ewelika, dużo zdrówka Ci życzę i obyś jak najszybciej mogła wrócić do starań
kasiu podziwiam Cię za ego Dukana, ja jestem niekonsekwentna niestety i diety tak jak mowisz tydzień dla i po zawodach

---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:49 ----------

[1=e49b640a255e4f36f4ca038 9c216c83b5b764891_6122d6f 2c8cf5;39196923]Ja mam takie jak w załączniku i tez kupowałam na allegro Kiedyś kręciłam bardzo często ale jakoś później przestałam, może znów zacznę

U mnie zgadza się w 100%

Dziewczyn dziękuję, że mnie wspieracie. Mocno wierzę, że wszystko wróci do normy, bo gdybym nie wierzyła to chyba bym się załamała [/QUOTE]

ewelika ja mam podobne tylko te wypustki sąwiększe a pojedyńczo ułożone. u mnie zadziałało ale póxniej już mi sie nie chciało, brak czasu itp. chyba sie zmobilizuję

---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:51 ----------

Cytat:

witaj

---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:55 ----------

Cytat:
niektóre badania lepiej wykonac , np na przeciwciała różnych chorób które moga grozic dziecku, zresztą morfologia i takie podstawowe badania jak zajdziesz w ciążę i tak zrobisz

ja robię hormony wlaśnie ale to już z innej przyczyny, ale skutkiem może byc właśnie to że nie mogę zajśc w ciążę

---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ----------

Do jutra dziewczyny uciekam spac jakas dzis jestem nie do życia. Mężuś już tak chrapie w sypialni że ąz mnie tu zagłusza

"Wiara to przekonanie o czymś, czego się jeszcze nie widziało. Nagrodą za tę wiarę jest zobaczyć to, w co się uwierzyło."

1.09.2012 Nasz dzień
madziusia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 06:37   #3167
didi610
Raczkowanie

Hej dziewczyny, witam Was z samego rana

Babysmile witaj

Kasia to co, te 5 kg do kiedy? do końca kwietnia? tak na spokojnie....ja też całe życie na dietach, jeden jedyny raz poszłam do dietetyczki i ona nauczyła mnie jak powinnam się odżywiać, w trakcie 4 miesięcznej kuracji schudłam 12kg ale potem zapomniałam o jej złotych radach i przytyłam 8 potem znowu się zmobilizowałam i spadłam 7kg a teraz tak +- 1,5kg......najlepsza dieta to MŻ

Isabelle kupiłam ten len mielony, jest super smaczny mogę go pić nawet jako przekąskę

25.08.2012r.

"Najlepiej nie planuj nic. Nie przewiduj tysiąca możliwych opcji. Daruj sobie myślenie o tym co będzie. Bo wiesz co?? Od życia dostaniesz i tak to, czego kompletnie się nie spodziewasz."
didi610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 07:43   #3168
Aldrin
Zakorzenienie

Cześć
Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość

Piękna suknia Skoro wymyśliłam to i ja wklejam fotki mojej sukienki

Piszecie o samochodach, my mamy Golfa IV i jesteśmy zadowoleni, auto nie do zajechania, a ma swoje na liczniku oj ma.
Wcześniej mieliśmy Punto, ale nie polecam co chwilę coś w nim się psuło, niby drobne rzeczy, ale wkurzające to było. Choć mieliśmy do niego sentyment bo to pierwsze kawalerskie auto TŻ.
Miałaś baaardzo podobną sukienkę do mojej

Cytat:
Tak przyszły piękne kryształy , a ja jak sroka wszystko co się świeci uwielbiam
Ja będę miała same zasłony w salonie, a w sypialni chcę rolety, ale muszę najpierw zobaczyć czy karnisz nie będzie za daleko wisiał od okna bo mamy nad oknem wysuniętą poprzeczkę i musimy sprawdzić. Co do firan i zasłon to nie mam z tym problemu bo teściowa potrafi z małej szmatki uszyć cuda. Teraz szyjne mi ozdobne poszewki do sypialni Ja kupuję tylko materiał pokazuję co chcę i za tydzień to już mam
Zazdroszczę takiej teściowej mi niestety nie ma kto szyć a za jedną firanę w salonie płacę ok 700 zł więc jak dla mnie to sporo i od razu odechciewa mi się nowych firanek

[1=e49b640a255e4f36f4ca038 9c216c83b5b764891_6122d6f 2c8cf5;39195439]Ja na mój brzuch też patrzeć nie mogę i mam w planach przez post ćwiczyć, ciekawe czy coś wyjdzie z tych moich planów

My mamy volvo 80, ale chcielibyśmy volvo xc90, na pewno to będzie nasze kolejne auto

Jak znajdę pracę lub urodzę dziecko mam obiecanego od męża nowego garbusa. W garbusach jest zakochana już od niepamiętnych czasów

Bardzo ładna suknia

Ja mam to szczęście, że moja mama potrafi szyć takie rzeczy, tylko w jej przypadku to musi dopaść ją natchnienie, żeby coś uszyła

Godzinę temu dopiero wróciłam od lekarzy. No i muszę wam powiedzieć, że podłamałam się trochę. Ginekolog znalazł u mnie nadżerkę i mam przepisane globulki na 6 dni i za miesiąc mam się stawić na odbiór cytologii. Ale muszę wam powiedzieć, że doktorek przesympatyczny, chyba z powodzeniem mogłabym do niego chodzić w ciąży. I powiedział mi tak fajnie jak oznajmiłam, że myślimy o dziecku tylko chciałabym najpierw zrobić sobie wszystkie badania, że ,,żeby zajść w ciążę nie trzeba nad tym myśleć, tylko się kochać''

U reumatologa było jeszcze gorzej. Okazało się, że jednak mam początki reumatyzmu, przepisał mi leki które mam codziennie brać przez 2 miesiące. Powiedział, że jeżeli po tych dwóch miesiącach nic mi nie przejdzie to będę je już brała przewlekle. W ogóle wyniki badań mam bardzo złe. Stwierdził, że moja choroba jest w takim stadium, że nie ma pojęcia czy ,,wyrosnę z tego'' czy mi się pogorszy Tak więc starania już teraz jestem pewna, że nie zaczniemy wcześniej niż za dwa miesiące.
Tak więc meduzką, jeżeli byś mogła to zmień na pierwszej stronie u mnie początek starań na znak ,,?''[/QUOTE]

zdrówka życzę....

Cytat:
bardzo dobre podejście!!!! będzie dobrze:gl asiu:

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

http://www.facebook.com/photo.php?fb...&type=1&ref=nf

widziałyście coś takiego
cudne są

Cytat:
Witaj

Cytat:

Dobrze, że mężowi nic się nie stało

Cytat:
Mi lekarz powiedział podobnie jak tobie, że jestem zdrowa i mamy nie myśleć o dzieciach tylko robić dzieci i odczuwać z tego przyjemność
Stary 2013-02-13, 08:08   #3169
kasiunka8998
Raczkowanie

Cytat:
Hej dziewczyny, witam Was z samego rana

Babysmile witaj

Kasia to co, te 5 kg do kiedy? do końca kwietnia? tak na spokojnie....ja też całe życie na dietach, jeden jedyny raz poszłam do dietetyczki i ona nauczyła mnie jak powinnam się odżywiać, w trakcie 4 miesięcznej kuracji schudłam 12kg ale potem zapomniałam o jej złotych radach i przytyłam 8 potem znowu się zmobilizowałam i spadłam 7kg a teraz tak +- 1,5kg......najlepsza dieta to MŻ
hmm... 1,5 miesiąca i -5 kg to spokojnie da się wykonać I akurat na majóweczkę ciało bardziej ujędrnione No to powodzenia ! ja też spróbuje

Malgos, mówisz o dukanie czy south beach że nie polecałabys? Przecież napisałam, że SB jest zdrowsza i teraz w jej kierunku patrzę.
South jest bardzo zbliżona do zbilansowanej zdrowej diety, tyle że z mniejszą ilości węgi. Mi akurat ograniczenie spozycia węgli bardzo służy w chudnięciu, zresztą pewnie większości.
A co do tego, że wystarczy więcej ruchu, ograniczenie jedzenia itp to owszem, ale nie każdy da radę podjąc walkę samemu. Nie zrozumie tego ktoś kto chce ot tak zrzucic kilka kg i nie zmagał się całego życia z dużą nadwagą. No ale już nie chcę rozpisywać się bo dla mnie temat diet to temat rzeka. Niektórzy potrzebują ściśle określonych zasad, listy produktów co mogą czego nie i kropka. Dużo pomagają takze fora o tematyce danej diety i blogi z przepisami. Co oczywiście nie oznacza, że zachęcam do Dukana bo jest wiele różnych skutecznych i bardziej zbilansowanych diet Każdy może znaleść coś dla siebie albo po prostu przejść na MŻ jak to wystarczy

Didi a Ty chyba nie pisałaś, jak u Ciebie z testami ? Robisz jeszcze ?
czy po wizycie u gina zaprzestałas ?
Naczytałam się wczoraj sporo o tych testach (nie z allegro tylko ogólnie o testach) i tak patrzę, że sporo ginekologów zachęca do ich stosowania Wszędzie powtarza się informacja, że zdrowa para ma w każdym cyklu (tylko) 25 % szans na ciąze. Jeeeeejku jakie to wszystko inne (trudniejsze) , niż wydawało się przed staraniami. Człowiek myślał, że hop siup, miesiąc dwa i jej bobo

Wiele dziewczyn pisze także, że najlepiej test robić wieczorem i przed zrobieniem testu nie pić nic przez 3 godz

Edytowane przez kasiunka8998
Czas edycji: 2013-02-13 o 08:12
kasiunka8998 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 08:18   #3170
e49b640a255e4f36f4ca0389c216c83b5b764891_6122d6f2c8cf5
Konto usunięte

Cześć

Cytat:

Rokitka, twoja wiadomość bardzo podniosła mnie na duchu, bo tak strasznie się bałam właśnie tego wypalania lub wymrażania, dziękuję Wczoraj wzięłam pierwszą tabletkę jeszcze 5 dni i będę zdrowa nie biorę innej opcji pod uwagę

Cytat:
Napisane przez meduzka88 Pokaż wiadomość
Po usg 3D dostajesz zdjęcia maluszka
A po usg 4D filmik z maluszkiem jak rusza się w środku
Taki film musi być cudowny Swoją drogą to zobaczcie jak ta technologia przez 25 lat poszła do przodu. Mama mi opowiadałam, że jak była ze mną w ciąży to mało która kobieta dowiadywała się o płeć, a teraz dziecko można podejrzeć z każdej strony

Mężuś pojechał do pracy, a ja z powrotem w łóżku
e49b640a255e4f36f4ca0389c216c83b5b764891_6122d6f2c8cf5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 08:20   #3171
didi610
Raczkowanie

Kasia ja już nie robię testów, robiłam od 4 lutego do 7 lutego, wtedy też byłam u ginekologa i mi pokazał na usg, że jest po owu bo pęcherzyki na jajnikach były puste, więc owu musiała być dzień wcześniej lub po prostu w nocy (na wieczór z 6 na 7 zaczął mnie boleć prawy jajnik i się utrzymywało to do godzin porannych)...także następne będę robić znowu od 4 marca
z tymi testami to jest bardzo różnie, ja jak robiłam w styczniu (miałam parę sztuk od koleżanki) to mi nie pokazało nic (mógł być cykl bezowulacyjny to fakt), ale ja się jakoś wkurzyłam, że nic nie widać i zaczęłam czytać....mnóstwo dziewczyn pisało, że im nigdy nic nie pokazały testy a mimo to zachodziły w ciąże, tak jak piszesz ginekolodzy też polecają robienie testów bo można się zorientować kiedy masz tą owu
i kolejny fakt, w moim przypadku lepiej jest robić wieczorem np. koło 20-21....poprzednim razem robiłam o 16 i przegapiłam moment najwyższego stężenia LH....

p.s. co do nadprogramowych kg rozumiem Cię z stu procentach, też całe życie muszę sobie wiele odmawiać, bo chwila nieuwagi i jest po mnie....nie wspomnę o dzieciństwie i czasach "nastoletnich" bo to był koszmar dla mnie

25.08.2012r.

"Najlepiej nie planuj nic. Nie przewiduj tysiąca możliwych opcji. Daruj sobie myślenie o tym co będzie. Bo wiesz co?? Od życia dostaniesz i tak to, czego kompletnie się nie spodziewasz."
Stary 2013-02-13, 08:34   #3172
201606201204
Konto usunięte

[1=e49b640a255e4f36f4ca038 9c216c83b5b764891_6122d6f 2c8cf5;39195439]Ja na mój brzuch też patrzeć nie mogę i mam w planach przez post ćwiczyć, ciekawe czy coś wyjdzie z tych moich planów

Godzinę temu dopiero wróciłam od lekarzy. No i muszę wam powiedzieć, że podłamałam się trochę. Ginekolog znalazł u mnie nadżerkę i mam przepisane globulki na 6 dni i za miesiąc mam się stawić na odbiór cytologii. Ale muszę wam powiedzieć, że doktorek przesympatyczny, chyba z powodzeniem mogłabym do niego chodzić w ciąży. I powiedział mi tak fajnie jak oznajmiłam, że myślimy o dziecku tylko chciałabym najpierw zrobić sobie wszystkie badania, że ,,żeby zajść w ciążę nie trzeba nad tym myśleć, tylko się kochać''

U reumatologa było jeszcze gorzej. Okazało się, że jednak mam początki reumatyzmu, przepisał mi leki które mam codziennie brać przez 2 miesiące. Powiedział, że jeżeli po tych dwóch miesiącach nic mi nie przejdzie to będę je już brała przewlekle. W ogóle wyniki badań mam bardzo złe. Stwierdził, że moja choroba jest w takim stadium, że nie ma pojęcia czy ,,wyrosnę z tego'' czy mi się pogorszy Tak więc starania już teraz jestem pewna, że nie zaczniemy wcześniej niż za dwa miesiące.
Tak więc meduzką, jeżeli byś mogła to zmień na pierwszej stronie u mnie początek starań na znak ,,?''[/QUOTE]
Mój Tż powiedział, że on zaczyna 6W z okazji postu, także nie będę ćwiczyła sama.
Muszę tylko się zawziąć, bo ostatnio jak przyszła @ to przestałam. Dziś ćwiczyła nie będę, ale jak trochę @ ustąpi, to wracam.

Nadżerką się nie przejmuj. Ja miałam wymrażaną i jest okej. Skoro lekarz chce leczyć farmakologicznie ,to nie jest źle.
Co Cie skłoniło do wizyty u reumatologa? Ja muszę iść do rodzinnego, żeby mi dał skierowanie do specjalisty, bo kolano mi strzela przy każdym wchodzeniu po schodach. Poza tym mam problemy już.
Cytat:
Napisane przez denikaa Pokaż wiadomość
Wyszukałam ten wątek przez google, bo sama szukam samochodu. Mam paraliż decyzyjny, bo boję się trochę kupować od ludzi używany samochód, tyle się słyszy o przekręcanych licznikach i bitych samochodach Ostatnio w necie znalazłam ranking niezawodnych silników i wyszło, że Hondy są najlepsze.... ale te ceny, ja szukam czegoś tańszego i starszego, ale piękną Hondę Accord Tourer widziałam, jeśli szukasz to może Ci się spodoba http://www.hondaplaza.pl/pl/samochod...diesel-22.html
Fajny serwis, bo dają 6 miesięcy gwarancji na kupowany samochód i jakoś od dilera to mniej strach
Szkoda, że nie mają nic dla mnie i są aż z Wawy.

Ten Peugeot też piękny, ale ma bardzo mały bagażnik - wózek i pies się nie zmieści, a do tego potrzebuję kombi.

Sorry, za offtop
Najlepiej do oglądania zabrać kogoś, kto się zna.
Cytat:
Jeżeli o mnie chodzi to planowałam zacząć intensywnie ćwiczyć z Ewą Chodakowską, do tego około miesiąc temu zmieniłam dietę na wegetariańską. Ale odkąd zaczęliśmy myśleć o dziecku, to wszystko się zmieniło, stwierdziłam, że w diecie bezmięsnej jednak zawsze może mi czegoś brakować, a zamiast ćwiczyć, to czytam wizaż i tematy związane z ciążą...
Ja też ćwiczę z Chodakowską. Skalpel. Trochę to nudne, ale jak się dobrze wykonuje ćw. to daje w kość. Tylko trzeba uważać, bo niektóre ćw. mogą źle wpływać na niektóre części ciała, szczególnie jak się źle robi.
Cytat:
a próbowałaś zblendować siemie i np wymieszać z kisielem? albo dorzucić babana... ja akurat i samo siemię mogę jeść, ale zawsze je rozdrabniam
Dobry pomysł, ale jak znalazłam ten len smakowy, to mam problem z głowy.
Cytat:
Isabelle kupiłam ten len mielony, jest super smaczny mogę go pić nawet jako przekąskę
Cieszę się, że przypadł do gustu.
Stary 2013-02-13, 08:38   #3173
didi610
Raczkowanie

Isabelle ja się zastanawiam nad kupnem dzisiaj płyty Chodakowskiej, bo jest promocja w esotiqu (płyta 25zł a dostajesz bon na bieliznę), ale miałam już jedną płytkę i ona mnie wkurza trochę tym swoim monotonnym głosem.....mam trenera na siłowni i prowadzi sto razy razy lepiej niż ona :/

25.08.2012r.

Stary 2013-02-13, 08:40   #3174
201606201204
Konto usunięte

Cytat:
Isabelle ja się zastanawiam nad kupnem dzisiaj płyty Chodakowskiej, bo jest promocja w esotiqu (płyta 25zł a dostajesz bon na bieliznę), ale miałam już jedną płytkę i ona mnie wkurza trochę tym swoim monotonnym głosem.....mam trenera na siłowni i prowadzi sto razy razy lepiej niż ona :/
No jest straszna pod tym względem. Ostatnio wzięłam puściłam w jednym odtwarzaczu ją, a w drugim muzykę. Jest super.
Stary 2013-02-13, 09:04   #3175
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Isabelle_ Pokaż wiadomość
Mój Tż powiedział, że on zaczyna 6W z okazji postu, także nie będę ćwiczyła sama.
Muszę tylko się zawziąć, bo ostatnio jak przyszła @ to przestałam. Dziś ćwiczyła nie będę, ale jak trochę @ ustąpi, to wracam.

Nadżerką się nie przejmuj. Ja miałam wymrażaną i jest okej. Skoro lekarz chce leczyć farmakologicznie ,to nie jest źle.
Co Cie skłoniło do wizyty u reumatologa? Ja muszę iść do rodzinnego, żeby mi dał skierowanie do specjalisty, bo kolano mi strzela przy każdym wchodzeniu po schodach. Poza tym mam problemy już.
Poszłam do lekarza rodzinnego z bólem stawów w nadgarstkach i ona wysłała mnie od razu do reumatologa. Dostałam od niego mnóstwo skierowań na badania i dopiero po około pół roku postawił diagnozę co mi jest.
Koniecznie nie zwlekaj tylko idź z tym do lekarza, moje bóle ciągną się już od jakiś 2 lat ale ciągle tak odkładałam i odkładałam wizytę. A może jakbym wcześniej poszła to do tej pory byłabym zdrowa.
e49b640a255e4f36f4ca0389c216c83b5b764891_6122d6f2c8cf5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 09:11   #3176
Izetka_
Zadomowienie

Dzieńdoberek
Powiem Wam szczerze, że ja np. nie byłam nigdy na diecie w liceum ważyłam ok. 80kg, więc wyglądałam jak pączuś ale później im byłam starasza tym waga troche spadała. Najmniej ważyłam 67 kg i wyglądałam okropnie, od pasa w górę wyglądałam jak kościotrup, same kości i skóra, a biodra i pupa zostały takie jak były, więc stwierdziłam, ze to bez sensu, że to już mój taki urok te biodrzyska. waże teraz ok 72 kg przy wzroście 182 kg i wszyscy mówią, czemu ja taka zasuszona. Górę nosze rozmiar M a dół L albo Xl. i juz sie przyzwyczailam i jest mi dobrze jak jest
Ale bardzo podziwiam Was dziewczyny ,że macie siły na te diety i cwiczenia, ja jest leń , ale zcasem sobie myślę, ze moja stojąca praca przez 8h to moja siłownia

Rokitka-dobrze, że tz cały i zdrowy

Michaś
02.07.2014r.
Izetka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 09:45   #3177
fiona27
Zakorzenienie

Hej

Cytat:
Witaj w gronie
[1=e49b640a255e4f36f4ca038 9c216c83b5b764891_6122d6f 2c8cf5;39201947]

Taki film musi być cudowny Swoją drogą to zobaczcie jak ta technologia przez 25 lat poszła do przodu. Mama mi opowiadałam, że jak była ze mną w ciąży to mało która kobieta dowiadywała się o płeć, a teraz dziecko można podejrzeć z każdej strony

[/QUOTE]
Muszę się pochwalić, że ja mam taki filmik coś wspaniałego

Cytat:
to tylko ja mam przerąbane z wystojami i szyciem....aleeee Wam fajnie, ze macie takie talenty na swój użytek
Też bym chciała mieć kogos tak uzdolnionego

[1=e49b640a255e4f36f4ca038 9c216c83b5b764891_6122d6f 2c8cf5;39195439]

Sama widzisz, że trzeba częściej odwiedzać lekarzy bo póżniej są problemy

Co do ćwiczeń, diet to jestem szczęściarą bo nigdy nie musiałam walczyć z nadwagą. Nie wiem czy dałabym rade trzymać sie jakiejś diety bo mam słabą wolę i pewnie jak mdziusia po tyg dałabym sobie spokój. Ja mam takie dni, a czasem tygodnie, że mogłabym nic nie jeść więc dieta nie jest mi jak na razie potrzebna

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

Firany i zasłony szyłam sobie około 2 lata temu, zle mam dwa duże okna w salonie zapłaciłam kupeeee kasy, a nie jestem zadowolona z efektu
Teraz zbieram sie na kupno nowych, ale jak mam znowu zapłacic ładnie ponad tysiąc zeta to jakos mi sie odechciewa zwłaszcza, że chce zrobić pokój synkowi więc tez trzeba sporo kasy

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Rokitka szczęście w nieszczęsciu, że nic poważnego się nie stało

---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość

Mi lekarz powiedział podobnie jak tobie, że jestem zdrowa i mamy nie myśleć o dzieciach tylko robić dzieci i odczuwać z tego przyjemność
Co do badań tez mam takie podejście, ale jak ktos dla własnego spokoju chce je zrobic to czemu nie
fiona27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 09:47   #3178
arenika
Zadomowienie

Witam Trochę się zdrzemnęłam w domku i pora na kawkę to do was zaglądam
Cytat:
Dzieńdoberek
Powiem Wam szczerze, że ja np. nie byłam nigdy na diecie w liceum ważyłam ok. 80kg, więc wyglądałam jak pączuś ale później im byłam starasza tym waga troche spadała. Najmniej ważyłam 67 kg i wyglądałam okropnie, od pasa w górę wyglądałam jak kościotrup, same kości i skóra, a biodra i pupa zostały takie jak były, więc stwierdziłam, ze to bez sensu, że to już mój taki urok te biodrzyska. waże teraz ok 72 kg przy wzroście 182 kg i wszyscy mówią, czemu ja taka zasuszona. Górę nosze rozmiar M a dół L albo Xl. i juz sie przyzwyczailam i jest mi dobrze jak jest
Ale bardzo podziwiam Was dziewczyny ,że macie siły na te diety i cwiczenia, ja jest leń , ale zcasem sobie myślę, ze moja stojąca praca przez 8h to moja siłownia

Grunt to zaakceptować samą siebie
Też bym się nie pogniewała jakby mi parę cm. z bioder poszło w cholerę ale trudno taka już uroda moja
Stary 2013-02-13, 09:54   #3179
Rokitka1985
Raczkowanie

Hej dziewczyny.
Ja dzisiaj taka niewyspana, że szok. Nie mogłam w nocy zasnąć i przewracałam się z boku na bok, a teraz chodzę jak zombie. To chyba z powodu tego wczorajszego zdenerwowania.
Co do diet to hmmm.... jak dla mnie nie ma skutecznej. Mogłabym wcinać same trociny a i tak waga nie spadnie poniżej pewnej granicy. Moje diety doprowadziły mnie nawet do tego, że przez ponad rok byłam pod opieką Kliniki Chorób Metabolicznych. Miałam świetnego lekarza, z którym próbowaliśmy wszystkiego. Byłam dla niego wyzwaniem bo jeszcze z tak opornym organizmem się nie spotkał
W końcu oboje się poddaliśmy. Ja utrzymuję wagę na jednym poziomie i jak coś tam przybędzie to od razu stosuję metodę MŻ WS
A i jeśli macie w czasie swojej dietki nagłe napady głodu i chęci na słodkości to łykajcie chrom Ureguluje Wam poziom cukru we krwi i łatwiej będzie trzymać się zaleceń diety
Dobra, idę zrobić sobie kawę

Zaręczyny 04.06.2011 r

NASZ ŚLUB 14.04.2012 r
Stary 2013-02-13, 10:24   #3180
Konto usunięte

Cytat:
Dzieńdoberek

Przy twoim wzroście to taka waga jest ok, z reszto na zdjęciach widać, że szczupła jesteś

U mnie przy moich 160 w kapeluszu z taką wagą to chyba by mnie było łatwiej przeskoczyć niż obejść

Ja w szkole średniej ważyłam 45kg ale ucząc się do matury przytyłam 7kg, bo zjadałam bardzo dużo czekolady, czasami nawet 2 tabliczki na dzień Od tamtej pory cały czas ciągnę 52, też nigdy nie byłam na diecie, bo każda kończyła się po jednym dniu
Ale nie powiem chciałabym schudnąć 2 kg, chociaż w moim przypadku to bardziej przydały by mi się ćwiczenia niż odchudzanie

Cytat:
Hej dziewczyny.
Ja dzisiaj taka niewyspana, że szok. Nie mogłam w nocy zasnąć i przewracałam się z boku na bok, a teraz chodzę jak zombie. To chyba z powodu tego wczorajszego zdenerwowania.
Co do diet to hmmm.... jak dla mnie nie ma skutecznej. Mogłabym wcinać same trociny a i tak waga nie spadnie poniżej pewnej granicy. Moje diety doprowadziły mnie nawet do tego, że przez ponad rok byłam pod opieką Kliniki Chorób Metabolicznych. Miałam świetnego lekarza, z którym próbowaliśmy wszystkiego. Byłam dla niego wyzwaniem bo jeszcze z tak opornym organizmem się nie spotkał
W końcu oboje się poddaliśmy. Ja utrzymuję wagę na jednym poziomie i jak coś tam przybędzie to od razu stosuję metodę MŻ WS
A i jeśli macie w czasie swojej dietki nagłe napady głodu i chęci na słodkości to łykajcie chrom Ureguluje Wam poziom cukru we krwi i łatwiej będzie trzymać się zaleceń diety
Dobra, idę zrobić sobie kawę
Chyba muszę kupić sobie ten chrom, bo bez słodyczy ciężko jest mi wytrzymać Ale zawsze na adwent i post robię sobie przerwę, nie powiem jest to dla mnie duże wyrzeczenie

Ja też lecę na kawę do bratowej, bo od rana do mnie wydzwania, żeby przyjść.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości