Wakacyjne Mamy 2012 (XXI) - część VI - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-12, 22:29   #4471
wvictoria
Wtajemniczenie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXI) - część VI

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
Vicki-jasne, jak rano będziesz u pediatry, to na pewno coś doradzispokojnej nocki

ahaaa zapomniałam się pochwalić, że Córeńce chyba apetyt wrócił
rano zjadła normlanie 170ml mleka, w południe kaszkę mleczną na 100ml wody z owocami, popołudniu 1/2 obiadku (wcześniej jadła cały, ale tyle jej dziś na próbę zagrzałam) i wieczorem z wielkim apetytem znów troszkę kaszkii humor mniej marudny.....może mała przerwa w wyrzynaniu zębolków

za powrót apetytu

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Wvici, mam nadzieję, że w nocy nie będzie tak źle - klin pod główkę, nawilżone powietrze i może pośpi
Właśnie stosuję to wszystko. Niestety katar odciągam co ok. 20 minut. Na szczęście małego odkurzacz budzi ale jak go wyłączę i przytulę do siebie to zasypia natychmiast.
Mój biedny skrzacik

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 22:31   #4472
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość

Właśnie stosuję to wszystko. Niestety katar odciągam co ok. 20 minut. Na szczęście małego odkurzacz budzi ale jak go wyłączę i przytulę do siebie to zasypia natychmiast.
Mój biedny skrzacik
Przerąbane...

Młoda nadal nie śpi Nie wiem, co jej się stało.
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 22:31   #4473
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
hmmm szczerze mowiąc to nie wiem o czym piszesz :/ tzn nie spotkałam się z czymś takim, dopytam się
Istnieje kwota wolna od podatku (wg jednej ze stron www 3091 zł) i w przypadku działalności gospodarczej odprowadza się podatek dopiero po przekroczeniu takiego dochodu (przynajmniej tak było kiedyś), a w przypadku umowy o pracę pracodawca co miesiąc odprowadza podatek należny pomniejszony o 1/12 tej kwoty (pracownik musi zadeklarować, że nie robi tego nikt inny). Osoba pracująca na podstawie umowy o pracę przez część roku wykorzystuje w ten sposób część ulgi, a resztę dostaje po rozliczeniu rocznym.
*
Przy umowie o dzieło faktycznie są duże zwroty, ale to wynika z kosztów uzyskania przychodu.
*
Umowę zlecenie miałam przez dwa miesiące i wtedy za studentów nie odprowadzało się składek ZUS, więc do tej części wypowiedzi Aguni się nie odniosę.
*
Agunia - ja dostaję zwrot odkąd zaczęłam korzystać z ulgi na internet. A wcześniej po roku pracy na podst. umowy u pracę zwrot był minimalny (pewnie wynikający ze zmiany wysokości kwoty od podatku, bo wypłatę dostaję zawsze na początku następnego miesiąca), albo nie było go wcale.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 22:42   #4474
Linka25
Zakorzenienie

Karolka dobrze, ze Lila odzyskała apetyt

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
Linka tak zrobie nie wiem skad ten bunt nigdy nie bylo problemow z jedzeniem wiadomo nie martwie sie pod wzgledem ze nie zjadla tylko laczego ona raczej z tych co apetyt dopisuje non stop. chyba ze yo od zabkow . zpbaczymy jak bedzie jutro. poki co dostala na noc czopeczka

Blue ja tez mam nadzieje ze jednak sytuacja sie jak najszybciej wyklaruje... tak jak mi dala dzis w kosc to jeszcze nigdy.
może i od ząbków.... mam nadzieję, ze po nocy będzie ok

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Dziecię co prawda nie pozwala mi się upewnić, ale chyba przebił się rożek pierwsego ząbka! Czekam na całą krawędź.

Cytat:
Mój biedny skrzacik
biedny Kubuś...

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Przerąbane...

Młoda nadal nie śpi Nie wiem, co jej się stało.
a moja poszła spać o 22.30 i już się 2 razy budziła
o 21 zjadła ze 130 ml kaszki (gęstej) i jeszcze z piersi sporo wiec głodna na bank nie jest...
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 22:50   #4475
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziecię co prawda nie pozwala mi się upewnić, ale chyba przebił się rożek pierwsego ząbka! Czekam na całą krawędź.

Dzięki.
Po tych postach zamiast szukać przepisu, to zadzwoniłam pod nr Krajowej Informacji Podatkowej. Miałam 3 pytania i już wszystko wiem. Teraz trzeba złożyć zeznanie (składam przez internet).

Moje dziecko się męczy strasznie Co chwilę się budzi z pełnym nosem. ja mam dość. Mąż śpi ale ma być zmiana w czuwaniu przy młodym. Moje biedactwo.

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 23:13   #4476
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
a moja poszła spać o 22.30 i już się 2 razy budziła
o 21 zjadła ze 130 ml kaszki (gęstej) i jeszcze z piersi sporo wiec głodna na bank nie jest...
Już śpi, na szczęście. Mogłaby być taka radosna cały dzień, jak od 20 do 23.30!
Stary 2013-02-12, 23:52   #4477
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Moje dziecko się męczy strasznie Co chwilę się budzi z pełnym nosem. ja mam dość. Mąż śpi ale ma być zmiana w czuwaniu przy młodym. Moje biedactwo.
Biedny skrzacik.
My na początku kataru dostałyśmy Fenistil (antyhistaminowy) i Nasivin. Do tego sól morską lub fizjologiczną, po której oczywiście było czyszczenie noska.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 00:07   #4478
blueberry88
Zakorzenienie

Póki nie znam wyniku egzaminu, przeglądam spacerówki Zastanawiam się, czy warto dużo wydać. Podstawą jest zrobić dobry wywiad, bo w sklepie pewnie większość będzie się dobrze prowadziła. A może jest tak, że w nieco trudniejszych warunkach każda lekka spacerówka będzie prowadziła się kiepsko?
Phdwao, możesz coś powiedzieć, jak sprawują się amortyzatory?
Agunia, czy Inglesina trzeszczy? Znalazłam wiele takich opinii.

ZETA VOOM ma niezłe opinie, ale na żywo go pewnie nie mam szansy zobaczyć.
Stary 2013-02-13, 03:56   #4479
nadalka
Zakorzenienie

Tak, znowu pierwsza...
Stary 2013-02-13, 06:55   #4480
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Tak, znowu pierwsza...
już przed piątą???

dzień dobry wszystkim

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 07:14   #4481
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
już przed piątą???

dzień dobry wszystkim
Mała stała o jakiejś 4,10
Stary 2013-02-13, 07:23   #4482
prince_polo
Zakorzenienie

hej mój bąbelek piszczy od 7

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 07:33   #4483
Mandragorrka
Zakorzenienie

Hejo, piję kawę zaś bez ciasteczka i zaraz się zbieramy do mojej mamy

Cytat:
Dziecię co prawda nie pozwala mi się upewnić, ale chyba przebił się rożek pierwszego ząbka! Czekam na całą krawędź.

Dzięki.
Po tych postach zamiast szukać przepisu, to zadzwoniłam pod nr Krajowej Informacji Podatkowej. Miałam 3 pytania i już wszystko wiem. Teraz trzeba złożyć zeznanie (składam przez internet).
Ad 1. Super Jest rożek, za chwilę będzie cały ząbek
Ad 2. Też wczoraj dzwoniłam i byłam w wielkim szoku, że od razu się dodzwoniłam

Cytat:
Istnieje kwota wolna od podatku (wg jednej ze stron www 3091 zł) i w przypadku działalności gospodarczej odprowadza się podatek dopiero po przekroczeniu takiego dochodu (przynajmniej tak było kiedyś), a w przypadku umowy o pracę pracodawca co miesiąc odprowadza podatek należny pomniejszony o 1/12 tej kwoty (pracownik musi zadeklarować, że nie robi tego nikt inny). Osoba pracująca na podstawie umowy o pracę przez część roku wykorzystuje w ten sposób część ulgi, a resztę dostaje po rozliczeniu rocznym.
*
Przy umowie o dzieło faktycznie są duże zwroty, ale to wynika z kosztów uzyskania przychodu.
*
Umowę zlecenie miałam przez dwa miesiące i wtedy za studentów nie odprowadzało się składek ZUS, więc do tej części wypowiedzi Aguni się nie odniosę.
*
Agunia - ja dostaję zwrot odkąd zaczęłam korzystać z ulgi na internet. A wcześniej po roku pracy na podst. umowy u pracę zwrot był minimalny (pewnie wynikający ze zmiany wysokości kwoty od podatku, bo wypłatę dostaję zawsze na początku następnego miesiąca), albo nie było go wcale.
Przy umowie o dzieło bądź umowie zlecenie nie jest pobierana ulga podatkowa wynikająca z kwoty wolnej czyli 556,02. Jeśli ktoś pracował tylko na umowę cywilnoprawną dostanie zwrot wynikający właśnie z tej ulgi. Nie mają tu nic do rzeczy koszty uzyskania przychody (20 % lub 50%) ani pobierane składki. Sposób wyliczania zarówno wynagrodzenia z tytułu umowy o pracę jaki i umów cywilnoprawnych jest taki, że wychodzi się na nich do "zera". Chodzi mi o to, że się nie dopłata w rocznym. Ewentualnie może być właśnie zwrot z umów cywilnoprawnych z tytułu ulgi podatkowej.

Jeśli przy umowie o pracę jest jakiś zwrot to albo ktoś nie pracował całego roku, albo ma odliczenia, albo nie odliczali mu ulgi podatkowej (556,02), albo są kilkuzłotowe zwroty wynikające z zaokrągleń podatku. Czyli to co napisałaś, że zwrot był minimalny albo nie było go wcale.
Czasami mogą z tych zaokrągleń wyniknąć kilkuzłotowe dopłaty. Nie jest to wynik złego naliczania przez pracodawcę, tylko właśnie zaokrągleń.

Maciejka przepraszam, że wszystko pod Twoim postem. Część odnosi się do postu Aguni.

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 08:02   #4484
phdwao
Zakorzenienie

Hej!

Kurde maly budzil sie co 2hz zegarkiem w reku ale nie z glody bankowo inny powod, nie wiem czy nie chodzilo o zwykle przytulenie, bo gdy go wzielam na rece od razu zasypial.

Blue wozek prowadzil sie dobrE ale nie wiem jak smortyzatory bo inaczej z parasolka niz z gondola, nie wiem jak gorsze parasolki sie prowadza
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 08:07   #4485
wanilllka82
Wtajemniczenie

hej hej dzis znowu tylko na chwile bo migreny ciąg dalszy, ja nie wiem co się dzieje ale mam ochotę odciąć sobie głowę :/
jedyna pociecha to Młody troche lepiej śpi, ale musi być u nas w łóżku

Amelka mam nadzieje że dziś już będzie dobrze
Kuba
zdrówka
Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość

Przy umowie o dzieło bądź umowie zlecenie nie jest pobierana ulga podatkowa wynikająca z kwoty wolnej czyli 556,02. Jeśli ktoś pracował tylko na umowę cywilnoprawną dostanie zwrot wynikający właśnie z tej ulgi. Nie mają tu nic do rzeczy koszty uzyskania przychody (20 % lub 50%) ani pobierane składki. Sposób wyliczania zarówno wynagrodzenia z tytułu umowy o pracę jaki i umów cywilnoprawnych jest taki, że wychodzi się na nich do "zera". Chodzi mi o to, że się nie dopłata w rocznym. Ewentualnie może być właśnie zwrot z umów cywilnoprawnych z tytułu ulgi podatkowej.

Jeśli przy umowie o pracę jest jakiś zwrot to albo ktoś nie pracował całego roku, albo ma odliczenia, albo nie odliczali mu ulgi podatkowej (556,02), albo są kilkuzłotowe zwroty wynikające z zaokrągleń podatku. Czyli to co napisałaś, że zwrot był minimalny albo nie było go wcale.
Czasami mogą z tych zaokrągleń wyniknąć kilkuzłotowe dopłaty. Nie jest to wynik złego naliczania przez pracodawcę, tylko właśnie zaokrągleń.

Maciejka przepraszam, że wszystko pod Twoim postem. Część odnosi się do postu Aguni.
1. no dobrze czyli jeśli w zeszłym roku nie pracowałam przez cały rok to należny mi się większy zwrot niż tylko "za dzieci"?
2. umowę o dzieło miałam dwa lata z rzędu przy równoczesnej umowie o prace, nie dostałam żadnego zwrotu z tego tytułu, dlaczego? w 2012 mam podobną sytuacje

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Cytat:
kurde o tym też nie wiedziałam a to ważna informacja dla nas, i tym bardziej się dziwie że księgowa tego nam nie mówiła, może już tak nie jest? u nas trawją dyskusje czy maż bierze ulgę na dzieci (zapłaci mniejszy podatek) czy ja (dostane zwrot) teoretycznie i tak wyjdzie na to samo
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 08:12   #4486
katja_22
Zadomowienie

Hej

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
Vicki-jasne, jak rano będziesz u pediatry, to na pewno coś doradzispokojnej nocki

ahaaa zapomniałam się pochwalić, że Córeńce chyba apetyt wrócił
rano zjadła normlanie 170ml mleka, w południe kaszkę mleczną na 100ml wody z owocami, popołudniu 1/2 obiadku (wcześniej jadła cały, ale tyle jej dziś na próbę zagrzałam) i wieczorem z wielkim apetytem znów troszkę kaszkii humor mniej marudny.....może mała przerwa w wyrzynaniu zębolków
Dobrze, że wszystko wróciło do normy

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
no właśnie, wspominałam, że się powtarzam

te kaszki jaglane Holle nie zawierają cukru
"SKŁAD : 250 gram netto kaszki wyprodukowanej z ekologicznej mąki z pełnego przemiału ziarna prosa, witamina B1."
Koniec składu
O ile wiem, żaden produkt Holle nie jest słodzony

ale z Ciebie szczęściara! Mała śpi nawet do 15 godzin na dobę?! Zazdroszczę - moja w tej chwili 11-12
Mój raczej też nie więcej

Cytat:
Dziecię co prawda nie pozwala mi się upewnić, ale chyba przebił się rożek pierwszego ząbka! Czekam na całą krawędź.

Dzięki.
Super niedługo będzie cały

A u nas podobnie jak wczoraj problemy z zaśnięciem... Noc już ok
Pobudka standardowo o 7, a teraz leży, gada i kopie matkę... Doczekałam się pociechy z syna na stare lata :P

Mam nadzieję, że wszystkie chorusiane maluszki mają się już dzisiaj lepiej?
katja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 08:27   #4487
prince_polo
Zakorzenienie

ehh jutro tz wyjezdza na 2 tyg

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 08:46   #4488
nel_a
Zakorzenienie

Pamiętacie jak pisałam o uspokajaniu przez ciasne owijanie i bujanie?
któraś z Was pytała czy to nie uzależnia. Ciasne owijanie "działało" do połowy grudnia a bujanie do połowy stycznia, teraz syn zasypia mi sam dostaje smoczka, chwilę się wierci, obraca na bok i zasypia.
Mama już w tym temacie nie jest potrzebna

a to ten kocyk nowy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kocyk w czaszki1.jpg (75,7 KB, 33 załadowań)

Stary 2013-02-13, 08:57   #4489
chce_byc_mama
Zakorzenienie

hej nocka w miare ale od rana marudzenie...
nie chce pic mleka...

Blue prawdopodobnie w sobote lub niedziele pojade do mothercare to obadam ten wozek

edit: wlasnie doczytalam ze mothercare nie ma tych wozkow kurde gdzies je widzialam...

Amelcia

Edytowane przez chce_byc_mama
Czas edycji: 2013-02-13 o 09:01
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-13, 08:57   #4490
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
no dobrze by było gdyby Emil też się od smoczka odzwyczaił obawiam się że w późniejszym wieku będzie trudniej.

Stary 2013-02-13, 09:10   #4491
katja_22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
Pamiętacie jak pisałam o uspokajaniu przez ciasne owijanie i bujanie?
któraś z Was pytała czy to nie uzależnia. Ciasne owijanie "działało" do połowy grudnia a bujanie do połowy stycznia, teraz syn zasypia mi sam dostaje smoczka, chwilę się wierci, obraca na bok i zasypia.
Mama już w tym temacie nie jest potrzebna

a to ten kocyk nowy

Nie chcę studzić entuzjazmu, ale mój też tak jakiś czas miał, że siedziałam obok łóżeczka, a on się pokręcił, odwrócił na bok i zasnął, ale potem zaczęły mu się wyrzynać ząbki, miał bardzo ciężkie zasypianie i wróciliśmy do bujania na rączkach niestety... A teraz to w ogóle i mimo bujania wybudza się po chwili i trzeba czynność powtarzać, ale oby u Was było inaczej
katja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 09:16   #4492
nitka_88
Zadomowienie

Hej mamusie
Coś nie mam ostatnio weny na pisanie i tylko podczytuję.
Wszystkim chorym dzieciaczkom życzę szybkiego powrotu do zdrowia oraz gratuluję każdego pierwszego i kolejnych ząbków.
No i oczywiście, jestem pod wrażeniem rozwoju córeczek Aguni i Maciejki!

Miłego dnia

www.NiciutKa.pl

Edytowane przez nitka_88
Czas edycji: 2013-02-13 o 09:18
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 09:28   #4493
Kasik_12
Zadomowienie

cześć

http://www.rossnet.pl/konkursy/konku...contestId=1322
10 % rabatu z kartą rossnet za wypełnienie ankiety
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 09:35   #4494
allebazi
Rozeznanie

hej chciałam wczoraj napisać co u nas ale się nie udało, ale to nic bo Victoria napisała to samo co ja chciałam napisać. U nas nocka zaskakująco dobra, ba powiedziałabym że najlepsza od jakichś 3 miesięcy tylko 2 pobudki o 24 i o 4 odciąganie noska jedzenie i natychmiast zasypiał. Katar troszkę zelżał i widać poprawę (Victoria u was zaczęło się dzień później więc może będzie dziś już lepiej).
My stosujemy do noska Euphorbium bo ma działanie przeciwwirusowe, fenistil i lipomal no i flegamina baby na kaszel. Wczoraj dosyć często i dużo odciągaliśmy może to też pomogło.
Coś choroby opanowały wątek, zdrówka dla Kuby, Fabisia i Amelci i oby już więcej żadne maleństwo nie chorowało.
Dep dzięki za skład faktycznie dobry, chociaż kiedyś w necie wyszperałam inny(ale chyba mlecznej).I tak już kupiłam kaszę jaglaną bo te Holle to musiałabym w necie zamawiać.
Dziewczyny gotujące same nie mam pomysłu na zupkę bezmięsną na razie, podpowiecie coś?
Stary 2013-02-13, 09:43   #4495
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Luśka zaczęła chodzić przy meblach przed chwilą bardzo niezdarnie zrobiła dwa mini kroczki przy komodzie, następnie oparła się o łóżko i zrobiła kolejny krok, żeby się przybliżyć do łóżka
zdolniacha mała

Cytat:
No nie ma...
A przed chwilą też zrobiła numer, mąż poszedł do łazienki szykować jej kąpiel a ja wzięłam ją na przewijak, żeby rozebrać. Rozebrałam do pampka i zaczęła mi szaleć, to ją dałam na podłogę, a ta na czworakach podreptała do łazienki i zaczęła się na wanienkę wspinać
ale ona się szybko rozwija super

Cytat:
Blue obiecałam kiedyś, ze wrzucę foto mojej sukni ślubnej. Niestety nie mam dostępu do zdjęć ze ślubu, wygrzebałam z poczty jakieś jedno...
Sukienka była w stylu empire. Dół, nie widać go, był prosty bez żadnych fiszbin, kół, suknia swobodnie spływała w dół.
W sumie teraz to juz kompletnie wrażenia nie robi, ale jednak 5 lat temu zebrała duzo komplementów. No i sprzedałam ją bez problemu

widać ją? czy tylko miniaturka jest?
szkoda, że takie małe ale wygląda na śliczną suknię

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
hey!
Ja tylko chwilowo bo jestem po pracy, po gotowaniu obiadu i zabawą z małym i jestem wykończona!
A jutro pozbędę się tego zeba! Trzymajcie kciuki!
BEBE będziesz miała z głowy...my pewnie za jkiś rok będziemy się męczyc. Ale jesteś super mama, że już się zdecydowałaś. Ja bym nie dała rady teraz.

A wjakiej fomie to żółtko? Na twardo?

Biedny Fabianek

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

TO mamcie mi przypomniałyście, że to ostatki. Dizisaj czy wczoraj to...miałam nie jesc kolacji ale co tam...ide na tosty z serem i małe piwo
I jak Lilka na ten pochod zaeragowała ?

ja się boję próbowac... i tak mały jak nie ząbkuje to śpi z jedną pobudką tylko więc nie jest źle...a jak ząbkuje t z dwiema ale jakbym mu dała herbatkę zamiast mleka to bym dostała
żółtko na twardo do drugi dzień
dzisiaj dałam jej mleczko w nocy bo mi się tak żal jej zrobiło ona jak dla mnie jest chudzinką tylko pultaski grube

Cytat:
mala mi wymiotuje!
biedna i co z Ami dzisiaj lepiej ?

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Tak, znowu pierwsza...
Igusia zlituj się
Stary 2013-02-13, 09:50   #4496
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
biedna i co z Ami dzisiaj lepiej ?
poki co nie wymiotuje ale marudzi i nie chce jesc....

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 10:00   #4497
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
poki co nie wymiotuje ale marudzi i nie chce jesc....
a może to ząbki ? ma już jakieś ? a zmierz jej temperaturę - pewnie już to robiłaś

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-13, 10:01   #4498
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
Luśka zaczęła chodzić przy meblach przed chwilą bardzo niezdarnie zrobiła dwa mini kroczki przy komodzie, następnie oparła się o łóżko i zrobiła kolejny krok, żeby się przybliżyć do łóżka
Wow, jestem pod wrażeniem
Cytat:
Blue obiecałam kiedyś, ze wrzucę foto mojej sukni ślubnej. Niestety nie mam dostępu do zdjęć ze ślubu, wygrzebałam z poczty jakieś jedno...
Sukienka była w stylu empire. Dół, nie widać go, był prosty bez żadnych fiszbin, kół, suknia swobodnie spływała w dół.
W sumie teraz to juz kompletnie wrażenia nie robi, ale jednak 5 lat temu zebrała duzo komplementów. No i sprzedałam ją bez problemu

widać ją? czy tylko miniaturka jest?
Przepiękna choć tylko kawałeczek widać
Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
hey!
Ja tylko chwilowo bo jestem po pracy, po gotowaniu obiadu i zabawą z małym i jestem wykończona!
A jutro pozbędę się tego zeba! Trzymajcie kciuki!

Cytat:
zwymiotowala mi caly podwieczorek i cale mleko z kolacji... sporo tego bylo.. teraz usnela bo sie biedulka umeczyla.. az jej nosem szlo
Oj biedna mała

Zjadło mi cytaty z wczoraj i nie wiem co miałam napisać
Zdrówka dla chorych maluszków
Kathrina- za wytrwanie w postanowieniu
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 10:01   #4499
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
1. no dobrze czyli jeśli w zeszłym roku nie pracowałam przez cały rok to należny mi się większy zwrot niż tylko "za dzieci"?
2. umowę o dzieło miałam dwa lata z rzędu przy równoczesnej umowie o prace, nie dostałam żadnego zwrotu z tego tytułu, dlaczego? w 2012 mam podobną sytuacje

kurde o tym też nie wiedziałam a to ważna informacja dla nas, i tym bardziej się dziwie że księgowa tego nam nie mówiła, może już tak nie jest? u nas trawją dyskusje czy maż bierze ulgę na dzieci (zapłaci mniejszy podatek) czy ja (dostane zwrot) teoretycznie i tak wyjdzie na to samo
Ad1. Tak. przysługuje Ci niewykorzystana część ulgi podatkowej. Oczywiście jeśli będzie podatek na tyle wysoki aby można było odzyskać ulgę.
Ad 2 . Nie dostałaś żadnego zwrotu ponieważ cały rok pracowałaś na podstawie umowy o pracę i co miesiąc był wykorzystywany kawałek ulgi, czyli w ciągu roku wykorzystałaś całą ulgę (556,02). W takim wypadku umowa o dzieło nie powoduje żadnych dodatkowych korzyści.

Kwota wolna istnieje cały czas - czyli to co pisała Maciejka 3091, a w podatku 556,02. Te 556,02 to tzw. ulga podatkowa. Jeśli ktoś pracuje na umowę o pracę co miesiąc jest potrącane 1/12 tej kwoty. Ale to wszystko pisała Maciejka.

Przepraszam jeśli chaotycznie coś odpisuję.

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 10:04   #4500
depoison
Zadomowienie

Hello.
Dziś spałam na kanapie, więc powinnam być wyspana - niestety nie jestem. Tak się tą samotnością upajałam, że czytałam do 2:30, a o 8 pobudka
Noż qr.wa, posiałam gdzieś puder. Różne rzeczy zdarzyło mi się gubić, ale puder - nigdy

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
Dziewczyny gotujące same nie mam pomysłu na zupkę bezmięsną na razie, podpowiecie coś?
marchew, ziemniak, kawałek selera, świeży koperek, pół żółtka - taką zupkę mała dostała wczoraj i jeszcze zostało na dziś
(bo rozumiem, że pytasz o zupkę dla dzieci, nie dla nas? przyszło mi to do głowy w związku ze Środą Popielcową, że może szukasz bezmięsnych inspiracji )

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości