|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 10 części naszego wątku ??
|
|||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.10 |
|
9 | 22,50% |
| Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
1 | 2,50% |
| Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 c.X |
|
1 | 2,50% |
| Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.10 |
|
1 | 2,50% |
| Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.10 |
|
1 | 2,50% |
| Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Coraz większe brzuchy mamy, ale jeszcze nie pękamy. Mamy V-VI 2013, cz.10 |
|
5 | 12,50% |
| Śnieg pada, wiosna nie przychodzi; kiedy to dziecko się urodzi? Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Za oknem śnieżna zawierucha, a ja chcę już tulić mego malucha. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
3 | 7,50% |
| Powoli bać się zaczynamy, bo plan porodu już napisany. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Maj-Czerwiec 2013 c.X |
|
7 | 17,50% |
| Wyprawki już kompletujemy i gadaniem się zajmujemy. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
1 | 2,50% |
| Jeszcze nie chcemy rodzić, choć taczkami można nas już wozić. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
11 | 27,50% |
| Głosujący: 40. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2761 | |
|
siedzę i myślę
|
Dot.: Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieci urodzą się wiosną! Mamy V-VI 201
Cytat:
![]() Ja dzisiaj nie robię obiadu, pojedziemy na pizzę
|
|
#2762 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieci urodzą się wiosną! Mamy V-VI 201
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja też czasami dostaje po brzucho od Leosia, jakoś nie ma obsesji na punkcie brzucha, ale jak się układa do snu to czasami się strasznie wierci i wtedy mówię mu dobranoc i odwracam się plecami do niego A on się przytula z tyłu i zasypia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#2763 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#2764 | |
|
siedzę i myślę
|
Cytat:
To będzie takie słodkie z bobaskiem w wózeczku na spacerek w takie piękne słoneczne dni
|
|
#2765 | |
|
Wtajemniczenie
|
dziękuję za pocieszenie
Cytat:
![]() qrcze, z jednej strony żałuje, że to się wcześniej nie zrobiło ... założyliby mi pessar i po problemie ... a teraz to już tak bez sensu na 4-5 tygodni (w praktyce na 2-3, bo założyliby mi najwcześniej za 1,5 tyg). Meli, jak tam?
|
|
|
|
|
#2766 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
My już po wizycie Mieliśmy po 12, ale dopiero mam chwilę, żeby się odezwać i chwilę z Wami posiedzieć. Zaraz napiszę co i jak
|
|
|
|
#2767 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a pomaga Ci kroplówka? Mi bardzo pomogła aż zapytam lekarki czy bym sobie nie mogła przychodzić do szpitala na domagnezowanie No i mam nadzieję, że się bardzo nie martwisz, ja byłam bardzo wyluzowana podczas pobytu w szpitalu A w którym jesteś?Cytat:
dokładnie za 2-3 tygodnie maluszek już będzie bezpieczny obyś wytrzymała kochana jeszcze co najmniej miesiąc do 17 marca![]() Jak przyjedziesz z przedwczesnym porodem to choćby nie mieli miejsc to je spod ziemi wyciągną, z resztą pewnie będą starali się zatrzymać akcję i najpierw na patologię skierują, ale miejmy nadzieję, że urodzisz ładnie po świętach w szpitalu, który wybrałaś ![]() Po tych wieściach to aż się boję mojej przyszłotygodniowej wizyty
|
||
|
|
|
#2768 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tak juz jest prawie ok, wrocilam do normalnego funkcjonowania itd. wiadomo sa slabe momenty gdzie sie wszystko przypomina i staje przed oczami ale jakos sobie tlumacze i probuje zajac sie czyms innym zeby za duzo nie myslec. Tygodnie nadal odliczam , podpatruje szczegolnie relacje z wizyt Vil i sobie wyobrazam jaaaaaaki juz duzy moj Ksawciu bylby... Wczoraj bylam na kontroli u gin, mialam usg w srodku wszystko ok, na okres mam czekac cierpliwie. Dzis 31 dc i narazie nic sie nie rusza. Dzis jade na weekend do Inowroclawia, spotkam sie ze znajomymi. Ciesze sie, ze ich zobacze. Mojej przyjaciolki coreczka zaraz bedzie miala 2 miesiace. Jest cudowna.. taka mala kluseczka do zjedzenia No i jakos sie tak kreci
|
|
|
#2769 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale teraz wstaje tylko do łazienki), żeby grawitacja nie działała ... no ale widać nie pomogło ... może jeszcze ma to związek ze skurczami, bo wprawdzie po fenoterolu mam ich o wiele mniej, to nadal się zdarzają. ehhh .. byleby tylko nie przyspieszyło, na razie nie ma tragedii ale boję się tego że w tym tempie nie wytrzymamy długo. ale zrobiłam dziś rzecz "zakazaną" - zamiast wrócić od razu do domu poszłam do fryzjera koło domu, bo stwierdziłam że potem już się nie odważę ... no i mam trochę mniej włosów, trochę ładniejszą grzywkę, przy okazji mi hennę na brwi machnęli szybko, więc przynajmniej jakoś wyglądam ![]() nie martw się wizytą, u Ciebie będzie wszystko ok
|
|
|
|
|
#2770 |
|
Zakorzenienie
|
melduje, ze jestem
na glukoze nie poszlam, bo dopiero gdy zadzwonil budzik zaczelo mi sie dobrze spac nadrabiam Was plotkary, zjadlam kluchy na parzez jogurtem i bananem, a teraz troche sprzatam, bo kolo 18 maja wpasc znajome na ploteczki. i naprawdopodobniej wpadnie tez 8miesieczna lalunia wiec szykuje sie udany wieczor (najmlodsza panienka cieszy mnie najbardziej ). musze jeszcze szybko sok zrobic, bo mam sporo marchewki i ten durny burak tez czeka w kolejce... |
|
|
|
#2771 |
|
Zakorzenienie
|
Relacja z wizyty:
Tym razem w poczekalni nie było nikogo i weszliśmy na czas Po wejściu najpierw chwila rozmowy, gin sprawdził wyniki: wyniki z morfo mam super, za to w moczu mam jakieś bakterie i mam brać żuravit + dostałam jakieś globulki. Za 2 tyg mam zrobić ponownie mocz i wtedy też (o ile nie będzie za późno) pójdę na glukozę (więc w sumie dobrze, że nie byłam wczoraj , bo mógłby się doczepić że dopiero 1 dzień po skończonym 24 tc ). Następnie wskok na wagę - pokazała +1kg (ale to pewnie przez obiad , na którym byliśmy przed wizytą); a po 24 tygodniach ciąży mam dalej wagę w normie czyli minus 1-2kg od wagi wyjściowej. Potem badanie na fotelu - macica jest jakieś 4 cm nad pępkiem, szyjka dalej długa i zamknięta, a Ptyś ułożony wysoko. Ubrałam się, zmierzył mi ciśnienie (ale już nie pamiętam ile miałam ) i poszłam po męża. Usg przez brzuch, Ptyś pięknie zaprezentował nam się z profilu. Waży już 764g - wagowo wychodzi na 24t6d (a dzisiaj mamy 24t2d), orientacyjna waga w dniu porodu to 3-3,5 kg; a tp z usg tym razem na 03.06.2013, więc różnica z om 2 dni. Posłuchaliśmy serduszka No i z tego wszystkiego zapomniałam zapytać czy wizyty cały czas co 4 tyg, czy po którymś tam tygodniu przechodzimy na tryb 3 tygodniowy... Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2013-02-15 o 16:19 |
|
|
|
#2772 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() po tym co napisałaś bardziej się martwię no i teraz mimo fenoterolu miewam napinanie, ale są dni kiedy jest super a są takie kiedy bardziej ten brzuch robi swoje a właśnie szyjka od tego napinania się skraca, fuck![]() W zasadzie różnica między nami taka, że mi się tak szyjka szybko nie skracała, bo miałam wyjściową długość inną, ale kij wie co pokaże pomiar teraz eh
Edytowane przez Lublana Czas edycji: 2013-02-15 o 16:08 |
|
|
|
|
#2773 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi jeszcze nikt w ciąży nie zaproponował alkoholu.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Juuuuuuuuuuż???? ![]() Cytat:
![]() Ja chyba kupię Vizir sensitive, albo Persil i płyn do płukania jakiś delikatny. Mam nadzieję, że nie będę się musiała bawić w Lovelę. Heloł. Siedzę znowu u mamy, a na weekend mamy z tż-em zaplanowane sprzątanie szaf. Jak wrócę, to nadrobię resztę.
|
||||
|
|
|
#2774 |
|
Raczkowanie
|
Kobietki, poratujcie
![]() Jakis czas temu odczuwałam swąd "tam", myślałąm "o nieee, nzowu to samo" (często miewalam jakies infekcje jeszcze przed ciążą) ale na szczescie mineło po kilku dniach. Teraz znowu coś się dzieje. Martwie się nie tylko ze względu na siebie i dziecko ale także o męża, z którym żyjemy blisko przeciez Mam coś użyć?Nie jest jeszcze strasznie... Czy czekac do wtorku (wizyta)? A męzowi? Dać zapobiegawczo clotrimazolu? Ponoć mężczyźni mogą tego typu infekcje przechodzić bezobjawowo, a nie chcialabym zeby jemu się coś działo albo żeby potem mnie zarażał... Nie wiem jakie leki mogę brać. Tantum rosa? |
|
|
|
#2775 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
mój mały w poniedziałek (24 tc 3 dzień) ważył 695 gr - to tak dla porównania. vil kciuki, żeby szyjka wytrzymała do bezpiecznego okresu. happy pozdrawiam i oby wszystko skończyło się pomyślnie. Ja się dzisiaj zdrzemnęłam po wczesnej pobudce o 6 rano, a spałam 2h. Stwierdzam, że w moim bloku ogólnie jest głośno, bo nawet przez sen słyszałam różne odgłosy z korytarza i podwórza. A najbardziej mnie wkurzają sprzątaczki, które sprzątają 3 razy w tygodniu i non stop walą po tych żeberkach od poręczy. Nie wiem, nie da się uważać? poza tym na obiad robię kluchy szare z twarogiem, cebulką i kiełbaską - ulubione danie męża, ja też lubię.a, czy Wy też może macie tak, że boicie się porodu? Z podziwem przeczytałam wypowiedź nuny że poradzi sobie sn bez znieczulenia. Ja się boję, a jak w nocy nie mogę spać, to się stresuję albo porodem (boję się, że będzie bardzo bolało i nie dadzą mi zzo - tak jak pisałam w najlepszym szpitalu nie dają na życzenie) albo tym, że nie dam rady z noworodkiem i nie będę wiedziała, co robić, a on będzie np. płakał i płakał - albo że zrobię mu krzywdę... jednak się nakręcam, ale to w nocy mam takie schizy.
Człowiek zawsze dla siebie stanowi 100%, choćby dla innych był kimś zupełnie obojętnym. 06.06.2013 r. - Piotruś Edytowane przez whatIthink Czas edycji: 2013-02-15 o 16:21 |
||
|
|
|
#2776 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Hej hej!
Ja już po wizycie, wszystko w porządku No i mam iść na USG, więc się zarejestruję niedługo. W nocy mnie mega mocno bolało gardło, lekarz badał, mówił, że mam brać Tamtum Verde. ---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- A Jurek się tak śmiesznie układa, że tak pół brzucha mam miękkie i wklęsłe, a po prawej stornie się coś odbija..hm może główka, no nie wiem ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- Cytat:
Jeeea! 22 tydzień! Super! Ale ten czas leci. ![]() ---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Cytat:
U mnie też mało kogo ze znajomych interesuje dziecko, raczej zachowują się tak, jakby udawali, że go nie ma....
|
|
#2777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poczytaj sobie o oddzialach neonatologii w okolicy. wez pod uwage zeby byl tez blisko domu, bo ja w inkubatorze lezalam 2 miesiace, (do wagi 2kg) wiec zebys do malego nie musiala daleko dojezdzac. a moze ta szyjka juz taka zostanie? dacie rade, leż, leż, leż.
|
|
|
|
|
#2778 |
|
Raczkowanie
|
Haloooo, poradzcie póki apteka otwarta. Tantum rosa? wyżej (2 posty wyzej) opisalam co mi jest.
![]() ![]()
|
|
|
|
#2779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A nie możesz zadzwonić do gina i zapytać ?? |
|
|
|
|
#2780 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2781 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i oby Przemuś jak najdłużej siedział w brzuszku |
|
|
|
|
#2782 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ojjj...nie wiem.
|
|
#2783 |
|
Raczkowanie
|
hej ja tez dziś miałam wizytę i mocz ok wzięła mi krew żeby sprawdzić czy nie ma anemii potem zmierzyła wagę i od początku ciąży przybyło dopiero 5kg następnie mierzenie brzuszka ma 30cm a powinien mieć 29cm najlepsze ze według skali w książce Emilek waży już 1800gram a to dopiero 29tydzień. Następna wizyta 18marzec ciekawe jak będzie tu liczą tak 25tydzien brzuch 25cm zobaczymy czy 32 tygodniu brzuszek będzie 32cm czy więcej jak zacznie szybko rosnąc to mogę albo urodzić dorodnego syna albo urodzić przed czasem ehh.
|
|
|
|
#2784 |
|
Raczkowanie
|
Moj lekarz się neicierpliwi jak się do niego dzwoni. mogę tylko pisać sms-y. no coż, taki typ :/
|
|
|
|
#2785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi też trudno doradzic bo nie miałam infekcji, tfu tfu tfu.. |
|
|
|
|
#2786 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Bardziej się faktycznie boję po- czy na pewno będę dobrą mamą i sobie ze wszystkim poradzę Cytat:
za wizytę i
|
|
#2787 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie, nie. Ja mam 28 tydzień
O tym 22tc pisałam do Nuny
|
#2788 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a powiedz jak zmierzyli te 30 cm? Odkąd dokąd?
|
|
|
|
|
#2789 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a mąż na pewno jest już bezobjawowym nosicielem (tak jak i mój), mi gin mówił, że dopiero przeleczenie tabletkami pgrzybiczymi dla jednej i drugiej strony da jakiś efekt (ale takich tabsów nie można brać w ciąży) , więc teraz tylko leczenie objawowe plus ew. jakieś globulki Ci gin przepisze ja bym czekała do wizyty (no chyba , że już nie będziesz mogła wytrzymać)
Edytowane przez Veronic Czas edycji: 2013-02-15 o 17:02 |
|
|
|
|
#2790 |
|
Zakorzenienie
|
Po obiedzie was nadrobię. Byłam oglądać wózek i cenowo trochę za wysoko ta Pani postawiła poprzeczkę, ale jeszcze go używa i jej się nie spieszy sprzedać, więc chyba będziemy kupować jednak nówkę.
Jak ja dawno nie jadłam chrupek kukurydzianych, tak mnie naszło w sklepie jak zobaczyłam zielona cebulka. Chemia na chemii, ale jakie smaczne
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:34.

(już 4 za nami ), tak wyglądałyśmy na moim:

A on się przytula z tyłu i zasypia
a pomaga Ci kroplówka? Mi bardzo pomogła aż zapytam lekarki czy bym sobie nie mogła przychodzić do szpitala na domagnezowanie

, na którym byliśmy przed wizytą); a po 24 tygodniach ciąży mam dalej wagę w normie czyli minus 1-2kg od wagi wyjściowej. Potem badanie na fotelu - macica jest jakieś 4 cm nad pępkiem, szyjka dalej długa i zamknięta, a Ptyś ułożony wysoko. Ubrałam się, zmierzył mi ciśnienie (ale już nie pamiętam ile miałam
- wagowo wychodzi na 24t6d (a dzisiaj mamy 24t2d), orientacyjna waga w dniu porodu to 3-3,5 kg; a tp z usg tym razem na 03.06.2013, więc różnica z om 2 dni. Posłuchaliśmy serduszka 

, ale siedział ze mną i rozmawiał długo...

poza tym na obiad robię kluchy szare z twarogiem, cebulką i kiełbaską - ulubione danie męża, ja też lubię.
07.07.2012