Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XII 2012 - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-17, 20:51   #3301
villemi
Zadomowienie

Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
Gratki z karmieniami. A u nas na odwrót - moje dziecko robi się coraz bardziej żerte i nie nadążam z cyckami więc mm coraz częściej. Wczoraj np. była akcja cycek nr 1, cycek nr 2, 90ml i cycek nr 1
to moj taki sam byl, ale jakos sie troche unormowalo, troche dzieki temu, ze nie je juz w nocy co godzine i rano mam cycki pelne mleka
bo jak jadl tak czesto to w dzien juz nie wyrabialy i musialam dawac wiecej mm

oo, wlasnie moj glodomor wola matkę na jedzenie

Edytowane przez villemi
Czas edycji: 2013-02-17 o 20:59
villemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-17, 21:08   #3302
mmm12345
Rozeznanie

Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI

Cytat:
Napisane przez villemi Pokaż wiadomość

jak bylam w ciazy, to myslalam, ze jak sie synus urodzi, to bede miala wiecej wolnego czasu na nauke i pisanie pracy lic niz jakbym miala pracowac, no i troche nie wyszlo
uf uf ufff dobrze że nie jestem sama z podobnym problemem. z tym, że jak się nie wyrobie do czerwca to już sobie daruję, bo już nadrabiałam różnice programowe po 2 latach na pisanie także jak przez 4 lata nie wyszło to już chyba nie wyjdzie chociaż a nóż widelec

---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Cytat:
Pfff... nie pękaj - dawaj nad morze

To jest bardzo zdrowe podejście do tematu... szkoda tylko, że mnie nikt w gości nie zaprasza poza własną osobistą mamusią

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

.
Wproś się
No moja mama jest akurat najbardziej wytrwałą i niezawodną niańką. chociaż tata też już się odważył i z chęcią się zajmuje młodym
mmm12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-17, 21:16   #3303
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
to moj taki sam byl, ale jakos sie troche unormowalo, troche dzieki temu, ze nie je juz w nocy co godzine i rano mam cycki pelne mleka
bo jak jadl tak czesto to w dzien juz nie wyrabialy i musialam dawac wiecej mm

oo, wlasnie moj glodomor wola matkę na jedzenie
Moja też niestety właśnie zapodała przebudzenie po butli. A nigdy jej się to nie zdarza... chyba teściowa jej zaszkodziła
A moja właśnie zaczęła jeść częściej niż do tej pory i dlatego cycki nie wyrabiają bo były przyzwyczajone do mniejszego przerobu. Nie wiem sama jak to ogarnąć żeby jak najmniej mm było. Bawić się w rozkręcanie laktacji laktatorem jakoś mi się już nie chce...

Cytat:
Napisane przez mmm12345 Pokaż wiadomość
uf uf ufff dobrze że nie jestem sama z podobnym problemem. z tym, że jak się nie wyrobie do czerwca to już sobie daruję, bo już nadrabiałam różnice programowe po 2 latach na pisanie także jak przez 4 lata nie wyszło to już chyba nie wyjdzie chociaż a nóż widelec
To ja jestem w podobnie dupnej sytuacji... Muszę teraz zabulić jakieś 5 tysi za różnicę programową. Jest tyle ważniejszych wydatków, że chyba mi ten magister nie po drodze... Wiedziałam, że to moje lenistwo kiedyś się negatywnie na mnie odbije

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-17, 21:21   #3304
Dorisp
Rozeznanie

GG do Dorisp

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Jakbym miała do wyboru to wybrałabym samolot. Te foteliki samochodowe- już pomijając wpływ na kręgosłup, nie są dla dziecka wygodne przy dłuższej jeździe ( wydaje mi się, że dla tych starszych dzieci są wygodniejsze). Być może jak już dziecko siedzi to jest inaczej. Generalnie trzeba podróż rozplanować tak, żeby były postoje. Ja prawdopodobnie pojadę nad morze samochodem i właśnie tak będziemy musieli robić - często się zatrzymywać.

A gdzie jedziecie?
Marzy nam się jakiś wyjazd. Przed ciążą dużo podróżowaliśmy. Praktycznie każdy weekend gdzieś jeździliśmy. Myśleliśmy coś o Włoszech, może Toskania. No właśnie martwi mnie tyle godzin w foteliku, ale z drugiej strony wsiąść w samolot a później co? Wypożyczać samochód? No bo bez samochodu z dzieckiem na miejscu nie ma mowy.No ale to są ogromne koszty. Nie wiem jak to rozwiążemy...

Cytat:

Ja żem wybyła i spała
Aczkolwiek nie wyspałam się tak jak zakładałam. Jednak w nie swoim łóżku to nie to samo a tż jakoś sobie z dzieckiem poradził o dziwo. Twierdzi, że miał ochotę smoczek jej na gumkę przyczepić do buzi jak się darła ale wytrzymał mało tego - z teściową zrobili ruskie! Stwierdzam zatem, że spokojnie mogę sobie robić wagary raz na jakiś czas

Ooo! Zróbmy nadmorski zlot! Bo my też nad morze
To super że troszkę odpoczęłaś. A powiedz jak wasza mała chętnie jadła z butelki? Bo karmisz cyckiem, prawda? Mój na widok TŻ i butelki (mimo że z moim mlekiem) drze się okropnie. Musi być cycek. Od jutra postanowiliśmy że raz dziennie TŻ będzie karmił bo inaczej nie wyrwę się z domu na dłużej...Ech zobaczymy co z tego wyjdzie

Nad morze to i ja jadę w lipcu na ślub kuzynki, do szczecina i kołobrzegu.
Stary 2013-02-17, 21:48   #3305
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dorisp Pokaż wiadomość
To super że troszkę odpoczęłaś. A powiedz jak wasza mała chętnie jadła z butelki? Bo karmisz cyckiem, prawda? Mój na widok TŻ i butelki (mimo że z moim mlekiem) drze się okropnie. Musi być cycek. Od jutra postanowiliśmy że raz dziennie TŻ będzie karmił bo inaczej nie wyrwę się z domu na dłużej...Ech zobaczymy co z tego wyjdzie
Dzięki Bogu z tym nie ma problemu, odpukać
Od samego początku młoda ssie cycka a jak się okazało, że nie dojada to zaczęliśmy dokarmiać mm i nie było większego problemu z butelką. Ale może to kwestia też i tego, że ssie smoczka zwykłego

Sąsiadka o 22:30 zaczęła grać na pianinie

Stary 2013-02-17, 22:03   #3306
Sola1
Zakorzenienie

Moja chyba ma skok rozwojowy. Całe popołudnie była mega pobudzona. Nie wiedziałam o co jej chodzi i myslałam ze to moze jakas kolka,ale uspokajała się jak była przytulona do mnie do serca. Biedna - widac ze cos jej nie pozwalało usnąć ale w końcu usnęła wtulona we mnie i udało mi się ją włożyć do łóżeczka. Mało też jadła, także spodziewam się dzisiaj nieprzespanej lub niedospanej nocy

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
Mala byla w czwartek na szczepieniu DTP darla sie niemilosiernie jeszcze przed cala akcja, madrala obczaila sytuacje i wiedziala ze tam przyjemnie nie bedzie, ale na drugi dzien juz ja przestalo to wkucie bolec. Altacet do smarowania

No i walczymy z zaparciami, ale na razie bezskutecznie.

Sola info z sanepidu
Szczepionka:
DTP 3 w1 jest stosowana od ponad 40 lat produkowana przez polska firme Biomed Krakow, ( co spelnia moje kryteria wiec zaszczepilam mala)
HIB jest stosowana od 2004 w duzych skupiskach dzieci , tj domy dziecka etc, w calej popoulacji stosowana od 2007r wczesniej jej nie bylo ( tego nie mam zamiaru szczepic jak na razie)
IPV Polio wczesniej byla tylko szczepiona doustna , od 2003 r w iniekcji ( zastanawiam sie czy poczekac az mala podrosnie i doustnie czy wedlug zalecen)
Dziękuję za informacje Zapisałam w końcu moją na szczepienie. Najblizszy termin za miesiąc , ale już będzie mieć skończone te 3 miesiące.

Cytat:
A co do wychodzenia z dzieckiem jestem jak najbardziej za , tylko zeby jeszcze mala zechciala wspolpracowac
bylysmy 3 tygodnie temu w centrum handlowym, mama sie postanowiala obkupic bo nie ma co na tylek po porodzie zalozyc,
2 h wycia uspokajala sie tylko na chwile na rekach i od nowa marudzenia( za duzo ludzi musi przywyknac), wyszlam na dwor -dziecka nie ma spi , wiec przcwaniakowalam i zawracam tylko minelam drzwi , dziecko nie spi.
Musze ja zabierac na takie krotkie przebiezki po centrach to sie przyzwyczai, bo widzialam nie jedna mame pomykajaca i dzieci albo spiace albo spokojne
W takich centrach warto zwrócic uwage czy dziecku nie jest za gorąco i czy nie chce sie pic - moja kwękała i nie wiedziałam o co chodzi. Ja byłam w rozpiętej kurtce i nie czułam zeby było mi jakoś goraco a ona w rozpiętym kombinezonie. W któryms momenie dotykam jej karku a ona normalnie zgrzana. Teraz już zdejmuję jej kombinezon. Ostatnio jeździła w krótkim rękawku i spodenkach i kark był ciepły ( a nawet ręce), a ona spokojna. Może u Ciebie było tak samo jak się uspokajała przy wyjściu na zewnątrz?

Cytat:

Super Jagnna zmieniaj kierunek

Cytat:
To jest bardzo zdrowe podejście do tematu... szkoda tylko, że mnie nikt w gości nie zaprasza poza własną osobistą mamusią
Przyjedź do mnie. Ja się zajmę Twoją, a Ty moją. Odpoczniemy tak że hej od codziennej rutyny

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

Cytat:
Jak będzie problem to może spróbuj może pokombinować z butelkami - z tych co ja mam: lovi, avent, tommy tippie to ta ostatnia najbardziej przypomina cyca. Może nakładki na piersi pomogą - bo są z podobnego materiału jak smoki. A jak nie pomoże to może jakieś karmienie łyżeczką na czas Twojego wyjścia. Są dzieci które akceptują i smoka i cyca, ale są też takie które albo jedno albo drugie - niestety
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-17, 22:32   #3307
mmm12345
Rozeznanie

Cytat:
Moja też niestety właśnie zapodała przebudzenie po butli. A nigdy jej się to nie zdarza... chyba teściowa jej zaszkodziła
A moja właśnie zaczęła jeść częściej niż do tej pory i dlatego cycki nie wyrabiają bo były przyzwyczajone do mniejszego przerobu. Nie wiem sama jak to ogarnąć żeby jak najmniej mm było. Bawić się w rozkręcanie laktacji laktatorem jakoś mi się już nie chce...

To ja jestem w podobnie dupnej sytuacji... Muszę teraz zabulić jakieś 5 tysi za różnicę programową. Jest tyle ważniejszych wydatków, że chyba mi ten magister nie po drodze... Wiedziałam, że to moje lenistwo kiedyś się negatywnie na mnie odbije
Wow, fantastyczna wiadomosc. Jakos tak od razu lzej mi sie zrobilo

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ----------

Cytat:

Dziękuję za informacje Zapisałam w końcu moją na szczepienie. Najblizszy termin za miesiąc , ale już będzie mieć skończone te 3 miesiące
Czym i na co ostatecznie bedziesz szczepila? Chyba z nas wszystkich zrobilas najpowazniejsze studia w tym temacie wiec ciekawa jestem decyzji
mmm12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-17, 23:15   #3308
dzinek
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuję za informacje Zapisałam w końcu moją na szczepienie. Najblizszy termin za miesiąc , ale już będzie mieć skończone te 3 miesiące.
zapisy? u mnie jest dzien szczepien i dwie h przyjmuje doktorowa dzieci zdrowe, kto przyjdzie jest szczepiony, a jak sie uchyla to dzwonia i zapraszaja

Cytat:

W takich centrach warto zwrócic uwage czy dziecku nie jest za gorąco i czy nie chce sie pic - moja kwękała i nie wiedziałam o co chodzi. Ja byłam w rozpiętej kurtce i nie czułam zeby było mi jakoś goraco a ona w rozpiętym kombinezonie. W któryms momenie dotykam jej karku a ona normalnie zgrzana. Teraz już zdejmuję jej kombinezon. Ostatnio jeździła w krótkim rękawku i spodenkach i kark był ciepły ( a nawet ręce), a ona spokojna. Może u Ciebie było tak samo jak się uspokajała przy wyjściu na zewnątrz?
pierwsze co to wypakowuje mala
---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

Cytat:

Jak będzie problem to może spróbuj może pokombinować z butelkami - z tych co ja mam: lovi, avent, tommy tippie to ta ostatnia najbardziej przypomina cyca. Może nakładki na piersi pomogą - bo są z podobnego materiału jak smoki. A jak nie pomoże to może jakieś karmienie łyżeczką na czas Twojego wyjścia. Są dzieci które akceptują i smoka i cyca, ale są też takie które albo jedno albo drugie - niestety
U nas jest problem, tommy jakos malej nie podszedl , nie umie z nich pic, smoki ortodontyczne tez nie podeszly, natomiast najtansze z rossa juz tak , wiec sie chyba skusze na jakas standardowa butle ze smokiem.
Moja pije z lyzki, ale niestety duzo powietrza przy tym lyka.

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 06:37   #3309
judkama
Zakorzenienie

Hejo poweekendowo
sobota bylismu u znajomych, wczoraj byla tesciowa
takze wybaczcie moj brak czasu dla Was

ozniej nadrobie co i jak bo teraz musze sie ubierac i do lidla po ksiazeczke, puzzle, bluzeczki, podklady, rajstopki
takze bede walczyc z tlumem moherowych łowczyń przy koszach sklepowych

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 07:07   #3310
hania207
Zakorzenienie

ile ml i jak często zjadaja wasze dzieciaczki?

mój zaczął już żądać co 2h wypija 90-120 ml
chciałam mu dawac wiecej, zeby przerwy miał dłuższe, ale nie daje rady wypić na raz 150 ml, a jak wypije to co zostało w butelce za jakiś czas to i tak woła jesc za 2h

w dodatku jak nie dostanie jeść natychmiast to jest taki dziki ryk jakbym tydzień głodziła

zastanawiam sie czy nie zmienic smoczka na taki z szybszym przepływem, żeby maly sie tak nie męczyl, może to pomoże

hania207 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 07:34   #3311
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania207 Pokaż wiadomość

chciałam mu dawac wiecej, zeby przerwy miał dłuższe, ale nie daje rady wypić na raz 150 ml, a jak wypije to co zostało w butelce za jakiś czas to i tak woła jesc za 2h

w dodatku jak nie dostanie jeść natychmiast to jest taki dziki ryk jakbym tydzień głodziła

zastanawiam sie czy nie zmienic smoczka na taki z szybszym przepływem, żeby maly sie tak nie męczyl, może to pomoże
minimum co 3h , raz na kiedyś sobie przeciągnie do 3.5-4 ale to rzadko i wypija między 100 a 120ml teraz
smoczek nadal mamy 1
na noc butla jest o 19/20 - potem karmienie o 2 i o 5
tyle że na noc potrafi czasem zjeść 130-140

ty też dajesz bebiko?
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-18, 07:53   #3312
hania207
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
minimum co 3h , raz na kiedyś sobie przeciągnie do 3.5-4 ale to rzadko i wypija między 100 a 120ml teraz
smoczek nadal mamy 1
na noc butla jest o 19/20 - potem karmienie o 2 i o 5
tyle że na noc potrafi czasem zjeść 130-140

ty też dajesz bebiko?
tak bebiko

jemy ok 21 i robi sobie na ogół dłuższa przerwe, potem ok 2 i już co 2 -3 h wstajemy
w ciagu dnia chce jeść co 2h, no chyba że zaśnie to dłużej wytrzymuje, a czasem przebudza sie , woła jeśc i znowu idzie spać, a raczej usypia pod koniec butli

my mamy butelki tt i smoczek 0+

Stary 2013-02-18, 08:13   #3313
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
tak bebiko

jemy ok 21 i robi sobie na ogół dłuższa przerwe, potem ok 2 i już co 2 -3 h wstajemy
w ciagu dnia chce jeść co 2h, no chyba że zaśnie to dłużej wytrzymuje, a czasem przebudza sie , woła jeśc i znowu idzie spać, a raczej usypia pod koniec butli

my mamy butelki tt i smoczek 0+
a jak u ciebie z kupką? bo u nas 2 dni nic i potem dopiero na 3 jest
zastanawiałam się czy to nie problem ale w sumie są dość rzadkie więc chyba takiego problemu z nimi nie ma

to nasz jadł tak na początku - mniej i co 2h ale potem mu się unormowało w miarę że wychodziło tak 7 posiłków na dobę (chyba jak miesiąc skończył)
teraz czasami bywa 6, czasem nadal 7

my też jak nakarmimy o 2 to potem już co 3h

a może by tak go przetrzymać troszkę? kilka minut a potem wydłużyć? albo trochę wody dać? może niech bardziej doświadczone dziewczyny się wypowiedzą
Stary 2013-02-18, 08:42   #3314
musso4
Zakorzenienie

dzisiaj kończymy 3 miesiące i chyba mamy zęby piszę chyba, bo wydaje mi się, że widziałam 2 białe kreseczki w miejscu dolnych jedynek tylko skubaniec nie da sobie zajrzeć do japki, zauważyłam wczoraj jak sie darł mogłabym zajrzeć jak śpi, ale boję się, że to go obudzi ale będę kombinować

jutro szczepienie znowu będzie ryk

co do karmienia to mój jadł po 90ml i też zaczął mi wołać co 2,5h, a jak zrobiłam 120 to zjadł i wyżygał, więc mu dawałam przez jakiś tydzień co 2,5h w dzień, w nocy 3 wytrzymał i zaczęłam jeden posiłek w ciągu dnia robić 120, później 2 i przeszliśmy na 120ml, od tego momentu je w dzień co 3h, a w nocy 2 długie przerwy ma około 5h, to różnie bo te przerwy tak się wahają 4-7h, albo 2 jednakowe po 5 h, albo jedna 7 druga 4, różnie

dobry poniedziałkowo
Stary 2013-02-18, 09:16   #3315
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
A masaż u jakiegoś pana rehabilitanta. Moja mama do niego chodzi regularnie i się strasznie podnieca więc skoro namawia i mnie to co ja się będę opierać
może to jakis młodociany muskularny latynos?

Cytat:
Twierdzi, że miał ochotę smoczek jej na gumkę przyczepić do buzi jak się darła ale wytrzymał
te chłopy to jednak bystrzaki

Cytat:
zobaczymy co da sie zrobic

Cytat:
Nabyłam dziś te słynne biedronkowe naklejki. I od razu powyklejałam okolice przewijaka - nie wiem jak można mieć naklejki w domu i od razu ich nie wykorzystać jeden minus tylko, że moja biedra biedna i w zakresie wypukłych bida z nędzą była i musiałam wziąć płaskie. Ale za to wypaśne - luziowe lobacki i motylki
tez to mamy i zwierzatka w kwadracikach różnorakie

Cytat:
Wreszcie mam czas poczytać książkę!
co czytasz?
poszukuje nowych tytułów

Cytat:
hej! korzystam z tego, ze Czarus spi i pisze w dzien mam tylko czas na podczytywanie w czasie karm
brawa za oczko i cycka

Cytat:
Pfff... nie pękaj - dawaj nad morze

najwyzej zrobimy se postój w stolycy

Cytat:
Nie wiem sama jak to ogarnąć żeby jak najmniej mm było. Bawić się w rozkręcanie laktacji laktatorem jakoś mi się już nie chce...
a jakbys zorganizowała sesję wiszenia przy cycu?

Cytat:
Sąsiadka o 22:30 zaczęła grać na pianinie
kaz jej szopena grac, niech sie Ewci przysłuży przy okazji

Cytat:
Super Jagnna zmieniaj kierunek
rozwaze to

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
Hejo poweekendowo
sobota bylismu u znajomych, wczoraj byla tesciowa
takze wybaczcie moj brak czasu dla Was

ozniej nadrobie co i jak bo teraz musze sie ubierac i do lidla po ksiazeczke, puzzle, bluzeczki, podklady, rajstopki
takze bede walczyc z tlumem moherowych łowczyń przy koszach sklepowych
podobno lidlowskie chusteczki są wypaśne

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
dobry poniedziałkowo
dobry!!
brawa za zęby
kciuki za szczepienie

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 09:54   #3316
villemi
Zadomowienie

no i wczoraj pochwalilam pampersy sleep&play,a dzis nad ranem moj synus caly zasikany

Cytat:
mi sie przesuwa obrona na nastepny rok, bo nieststy nie dalam rady z Czarusiem ogarnac tej sesji i mam jeden przedmiot do powtorki

Cytat:
ja polecam butelki tomee, bo przypominja ksztaltem cycka i moj maluch ciagnie z nich az milo, ale uzywalam tez wczesniej nakladek silikonowych i moze dlatego nie mial problemow z butla

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
a jakbys zorganizowała sesję wiszenia przy cycu?
to jest podobno dobry sposob
Stary 2013-02-18, 10:18   #3317
T'ai
Zakorzenienie

a my zakupiliśmy dada 3 i wam powiem że ten zapach nas drażni
taki chemiczny
oboje z mężem stwierdziliśmy że śmierdzą straszliwie
wzięłam wczoraj na próbę 2 szt rossmannowskie i nie wiem czy się nie przerzucę na nie przynajmniej na dzień
po teście - wytrzymują tyle co dada, znaczy po 6h w nocy są bardzo mokre
chyba musimy na noc spróbować jakieś pampersa kupić
Stary 2013-02-18, 10:19   #3318
Sola1
Zakorzenienie

Spodziewałam się dramatu nocnego, a Iza spała mi do 6-ej i obudziła się pewnie dlatego, że tz wstawał do pracy. Już nic z tego nie rozumiem, ale cieszę się bo pospałam trochę.

----

Dzinek - coś mi chodzi po głowie, że ta szczepionka przeciw krztuścowi i MMR mają najwięcej skutków ubocznych. Tylko w kontekście krztuścia nie wiem jak to się ma do DTP, bo to są szczepienia 3 choroby: błonica, tężec, krztusiec. Na karcie szczepień mam rodzaj szczepionki do wyboru: DTP, DTaP, DT, Td, D,d, T, inne. Wiesz coś może na ten temat?
Stary 2013-02-18, 10:24   #3319
Ma_majka
Zakorzenienie

ja też używałam nakładek ale mój mały nie chce pić z butli, tez mam TT, ale my nie używamy właściwie wogóle, tyle co w szpitalu, w domu wypił raz mm jak miał 2 tygodnie i było ok, ale ostatnio (jakiś tydzień temu) miałam dość 2-godzinnej sesji przy cycu i dałam butlę to nie wiedział co z tym robić, mamlał, przygryzał dziąsłami ale zassać nie chciał. Może głodny po prostu nie był

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

Cytat:
taki chemiczny
wzięłam wczoraj na próbę 2 szt rossmannowskie i nie wiem czy się nie przerzucę na nie przynajmniej na dzień
masz rację, bardzo dziwny zapach mają te 3 nie wiem czy to ten aloes ale chłoną dobrze, nie odparzają więc na razie używamy
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-18, 10:26   #3320
villemi
Zadomowienie

Cytat:
dzisiaj kończymy 3 miesiące i chyba mamy zęby piszę chyba, bo wydaje mi się, że widziałam 2 białe kreseczki w miejscu dolnych jedynek tylko skubaniec nie da sobie zajrzeć do japki, zauważyłam wczoraj jak sie darł mogłabym zajrzeć jak śpi, ale boję się, że to go obudzi ale będę kombinować
przeraza mnie wizja karmienia piersia dziecka z zebami
Stary 2013-02-18, 10:26   #3321
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
no i wczoraj pochwalilam pampersy sleep&play,a dzis nad ranem moj synus caly zasikany

przyjęłam zaproszenie

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 10:32   #3322
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość

masz rację, bardzo dziwny zapach mają te 3 nie wiem czy to ten aloes ale chłoną dobrze, nie odparzają więc na razie używamy
ja bym powiedziała że wręcz cuchną
i chyba to niekoniecznie aloes bo te rossmannowskie też go mają a tak nie śmierdzą i są bardziej miękkie nawet w dotyku
tak na 3-4h to są oki te 3 ale po 6h już nie
tyle że ja nie miałam dzieci i się nie znam - może wszystkie pieluchy po tylu godzinach już się po prostu do niczego nie nadają?
Stary 2013-02-18, 10:35   #3323
villemi
Zadomowienie

Cytat:
taki chemiczny
mi dady też tak smierdzialy
Stary 2013-02-18, 10:44   #3324
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

Moja jest w sumie nieprzewidywalna. Przeciętnie je gdzieś 120 ml co 3 godziny, ale nieraz ma ochotę zjeść 60 ml i za półtorej godziny kolejne 60 ml. Ale generalnie jak zmieniłam smoczek to je więcej.
Może być też tak że dziecku chce się pić, chociaż jak piszesz że za 2 godziny woła to chyba raczej nie o to chodzi, ale spróbować można.

Cytat:
zastanawiałam się czy to nie problem ale w sumie są dość rzadkie więc chyba takiego problemu z nimi nie ma
Moja niby nie ma kolek i nie wiem czy to przypadek, ale jak miałam to mleko Hippa to robiła kupki nawet 2 razy dziennie. Tak to przeciętnie 1 na dobę.

Cytat:
Pamiętam ten Twój poród i smsy z porodówki

Cytat:
Czym i na co ostatecznie bedziesz szczepila? Chyba z nas wszystkich zrobilas najpowazniejsze studia w tym temacie wiec ciekawa jestem decyzji
Chyba dzinek jest bardziej zorientowany, ale miło mi
Ja chyba będę szczepić tak jak Gabi - pojedyncze szczepionki, ale nie na nfz.

Cytat:
zapisy? u mnie jest dzien szczepien i dwie h przyjmuje doktorowa dzieci zdrowe, kto przyjdzie jest szczepiony, a jak sie uchyla to dzwonia i zapraszaja
U mnie są zapisy. Dzwonię i mówię babce, żeby zapisała mnie po południu, a ona do mnie czy może być 11:30 Na to ja, że raczej nie bardzo W końcu znalazła mi późniejszą godzinę.

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ----------

Odnośnie tych Dad - to może macie jakąś felerną partię. Zostało mi kilka i są bezzapachowe. Nawet przed chwilą je obwąchałam

---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Cytat:
Bo mogłyby być bardziej chłonne. Ale przynajmniej póki co nie miałam sytuacji, ze siuśki lecą bokiem, a pampers praktycznie suchy.
Stary 2013-02-18, 10:51   #3325
judkama
Zakorzenienie

Cytat:

jutro szczepienie znowu będzie ryk
za zabki klaski:

Cytat:
nawet chyba nie probowalam

Cytat:
Spodziewałam się dramatu nocnego, a Iza spała mi do 6-ej i obudziła się pewnie dlatego, że tz wstawał do pracy. Już nic z tego nie rozumiem, ale cieszę się bo pospałam trochę.

----

Dzinek - coś mi chodzi po głowie, że ta szczepionka przeciw krztuścowi i MMR mają najwięcej skutków ubocznych. Tylko w kontekście krztuścia nie wiem jak to się ma do DTP, bo to są szczepienia 3 choroby: błonica, tężec, krztusiec. Na karcie szczepień mam rodzaj szczepionki do wyboru: DTP, DTaP, DT, Td, D,d, T, inne. Wiesz coś może na ten temat?
wlasnie MMR budzi najwieksze kontrowersje
ale podobno mozna kupic/sprowadzic pojedyncze szczepionki zamiast tej jednej
o czym nie wiedzialam jak szczepilismy Tomka
na szczesciu nie zauwazylam zeby cos z nim sie dzialo po jej podaniu

no i wykupili mi bluzeczki:pal a: albo tak dostawa mala byla, skocze po poludniu jeszcze
w ogole dopchac sie bylo ciezko, w jednym reku wozek w drugim Tomus

mamy jeansy,jedna paczke bluzek, rajstopki dla malej, puzzle, pizamke dla Tomka, ksiazeczke, podklady do przewijania

ale tłum szalał przy koszach

mi dady nie smierdza ale mamy czworki w domu

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 11:01   #3326
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:

Moja niby nie ma kolek i nie wiem czy to przypadek, ale jak miałam to mleko Hippa to robiła kupki nawet 2 razy dziennie. Tak to przeciętnie 1 na dobę.

Odnośnie tych Dad - to może macie jakąś felerną partię. Zostało mi kilka i są bezzapachowe. Nawet przed chwilą je obwąchałam
nasz też nie ma kolek
to chyba zapytam przy okazji szczepienia jak będziemy u pediatry

kurcze, może moje przez śpiochy walą
a jak młody trzaśnie na to bąka to tylko uciekać
Stary 2013-02-18, 11:19   #3327
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
z

wlasnie MMR budzi najwieksze kontrowersje
ale podobno mozna kupic/sprowadzic pojedyncze szczepionki zamiast tej jednej
o czym nie wiedzialam jak szczepilismy Tomka
na szczesciu nie zauwazylam zeby cos z nim sie dzialo po jej podaniu
O to dobrze wiedzieć Generalnie pewnie te skutki są w jakimś procencie, ale lepiej dmuchać na zimne

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-18, 11:20   #3328
hania207
Zakorzenienie

Cytat:

to nasz jadł tak na początku - mniej i co 2h ale potem mu się unormowało w miarę że wychodziło tak 7 posiłków na dobę (chyba jak miesiąc skończył)
teraz czasami bywa 6, czasem nadal 7

my też jak nakarmimy o 2 to potem już co 3h

a może by tak go przetrzymać troszkę? kilka minut a potem wydłużyć? albo trochę wody dać? może niech bardziej doświadczone dziewczyny się wypowiedzą
u nas kupka jest raz dziennie, ale porządna

to może mojemu też sie unormuje bo on przecież młodszy

próbuje go czasem przetrzymac, ale nie zawsze sie da
no i dawałam też herbatke, żeby dużej wytrzymał, ale to nic nie dawało

jutro jade do sklepu, wiec sprobujemy z innym smoczkiem

Cytat:
taki chemiczny
my używamy 3 od jakiegos tygodnia i według mnie też śmierdzą okropnie

Cytat:
ja bym powiedziała że wręcz cuchną
i chyba to niekoniecznie aloes bo te rossmannowskie też go mają a tak nie śmierdzą i są bardziej miękkie nawet w dotyku
tak na 3-4h to są oki te 3 ale po 6h już nie
tyle że ja nie miałam dzieci i się nie znam - może wszystkie pieluchy po tylu godzinach już się po prostu do niczego nie nadają?
ja oprocz dady mam jeszcze pampersy sleep&play i one mi fajnie wytrzymują te 6h w nocy
a dady młody przesikuje

Stary 2013-02-18, 11:20   #3329
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Przyjedź do mnie. Ja się zajmę Twoją, a Ty moją. Odpoczniemy tak że hej od codziennej rutyny
To byś se odpoczęła

Cytat:

Ja zwykle robię butlę 90ml i nie wcina wszystkiego ale zaznaczam, że u nas to na dokarmienie po cycku, przy co którymś karmieniu, jak widzę, że jeszcze ciumka a z cycków nic nie leci. Na wieczór bez cycka (cycek przed kąpielą a butla po) robię 120ml i też nie zawsze wcina.

Kiedy powinno się zwiększyć przepływ smoczka?

Cytat:
Matko córko zęby już?!

Cytat:
może to jakis młodociany muskularny latynos?
Latynos to raczej nie ale podobno przystojny. Mama kazała mi założyć "kulturalny" stanik

Cytat:
tez to mamy i zwierzatka w kwadracikach różnorakie
Nasze naklejki póki co wzbudziły umiarkowane zainteresowanie...

Cytat:
co czytasz?
poszukuje nowych tytułów
Czytam literaturę niższych lotów, nie będę polecać. Chyba, że lubisz intrygi szpiegowskie albo mordobicia

Cytat:
najwyzej zrobimy se postój w stolycy

Cytat:
kaz jej szopena grac, niech sie Ewci przysłuży przy okazji
Kijem w sufit jej a nie szopena

Cytat:
Miałam lidlowe chusteczki - całkiem spoko ale jak już wspomniałam ja jestem jakościowym ignorantem i dla mnie wszystkie podobne

Cytat:
Kurcze każda narzeka na smrodek tych trójek... a miałam spróbować no. Póki co lecimy na dwójkach pampersa i mam jeszcze pełną pakę rossmanowych. Jak je wykończę to przerzucę się już chyba na trójeczki bo udka nam rosną No i właśnie chciałam dadę ale nie zachęcacie...

Cytat:
mamy jeansy,jedna paczke bluzek, rajstopki dla malej, puzzle, pizamke dla Tomka, ksiazeczke, podklady do przewijania
Ej jakie tam mają podkłady?

W ogóle mam pytanie jak organizujecie sobie przewijanie? Bo ja chyba bez sensu... Mam przewijak ten normalny ale z racji, że jest śliski i zimny to mam na nim pokrowiec frotte. A ponieważ taki pokrowiec łatwo obsiusiać/obkupkać to na to jeszcze kładę podkład. A te podkłady idą jak woda i średnio to opłacalne rozwiązanie... Jak to u Was wygląda?

Stary 2013-02-18, 11:22   #3330
hania207
Zakorzenienie

dzika ja daje podkład , dziecko kłade na foliową strone, wtedy nie idą jak woda

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości