Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieci urodzą się wiosną! Mamy V-VI 2013, c.9 - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 10 części naszego wątku ??
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.10 9 22,50%
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.10 1 2,50%
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 c.X 1 2,50%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.10 1 2,50%
Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.10 1 2,50%
Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Coraz większe brzuchy mamy, ale jeszcze nie pękamy. Mamy V-VI 2013, cz.10 5 12,50%
Śnieg pada, wiosna nie przychodzi; kiedy to dziecko się urodzi? Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Za oknem śnieżna zawierucha, a ja chcę już tulić mego malucha. Mamy V-VI 2013 cz.10 3 7,50%
Powoli bać się zaczynamy, bo plan porodu już napisany. Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Maj-Czerwiec 2013 c.X 7 17,50%
Wyprawki już kompletujemy i gadaniem się zajmujemy. Mamy V-VI 2013 cz.10 1 2,50%
Jeszcze nie chcemy rodzić, choć taczkami można nas już wozić. Mamy V-VI 2013 cz.10 11 27,50%
Głosujący: 40. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-18, 21:26   #3691
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieci urodzą się wiosną! Mamy V-VI 201

Cytat:
Napisane przez Lublana Pokaż wiadomość
zupełnie jakby przynosił prezent, co nie?uwielbiaaaam toooo
znajoma zamawia dzieciom ciuchy, zabawki, ksiazki itd. na allegro. i jej dzieci chyba wola listonosza od mikolaja...jak mlodsza zapyta sie "kto ci kupil taka ladna lalke" to mowi "pan list przyniosl prezent dla mai"
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 21:27   #3692
Lublana
Zadomowienie

Dot.: Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieci urodzą się wiosną! Mamy V-VI 201

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
kiedys w szpitalach wozono dzieci na takich wozkach dwupoziomowych mama opowiadala mi, ze polozna jechala z maluchami i rodzice czekali "na wydanie dziecka do domu". i podjechala z takim wozkiem pelnym dzieci, a moje rodzenstwo zrozpaczone pytalo dlaczego musi brac domu takie brzydkie dziecko (wczesniak bez brwi, rzes, z zapuchnietymi jednak powiekami), skoro tam leza inne ladniejsze pulchniutkie s iostra juz prawie brala innego "z dolnej polki"
jak wydawanie obiadów
ale Ty za to byłaś w górnej półki
Lublana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 21:29   #3693
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
mam ciasto - sernik nowojorski z duuużą ilością malin zalanych galaretką
Mnie wczoraj naszła chęć na słodkie i poszliśmy z mężem na spacerek do cukierni i kupiłam sobie sernik krakowski

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
też nie chcę urodzić 5.05!!!
bo ja jestem 11.11
moja sis 10.10
to niech małą będzie 5.05
łatwo się zapamiętuje
Może się uda

Cytat:
aaa! to Ty sie wyprowadzaj do Dubaju! i zapraszaj nas wszystkie na wakacje
Dobry pomysł

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
Ja też podczytuję od regularnie tylko nie mam nastroju na pisanie
dzisiaj spędziłam pół dnia na policji... tylko po to żeby kolejny raz dowiedzieć się jakie nasze polskie prawo jest nieudolne
ajjj.. szkoda gadać...
i juz nawet powtarzanie co chwilę w myślach "co nas nie zabije to nas wzmocni" - przestaje pomagać
Oj Wy to macie przeżycia

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
A my dostaliśmy dziś niespodziankę Siostra TŻa (ta z Dubaju ) przysłała nam prezencik dla Sofci: organizer na pieluchy(nie myśleliśmy o takim ale jest słodki) i komplecik tunika+legginsy
Do tego przyszła sukieneczka Safari I chcę tę drugą też, więc zaraz zamówię. Jedna jest na 62, druga na 68 więc mała jak z jednej wyrośnie to będzie miała drugą
Śliczna niespodzianka!

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 21:32   #3694
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szczesliwa25 Pokaż wiadomość
dzisiaj siostra męża przyniosła nam w prezencie piękny kocyk i ręczniczek z myjkami - cudo! to w sumie pierwszy prezent dla naszego Stasia i tak miło..

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Heh, ja właśnie wczoraj mówiłam TŻ, że proszę go o to by do nikogo nie dzwonił ani nie pisał jak zacznę rodzić. Ma poczekać aż będzie po, a nie w trakcie już wszystkich postawi na nogi i będą czekali na dalsze wieści, a mi się cholera poród rozwlecze akurat ( odpukać) na 20h
U mnie wszystko będzie zależało od tego kto pojedzie ze mną do szpitala Jak mąż, bo nie będzie w pracy/na zleceniu to tak mu powiem, żeby poinformował jak już będzie po...

Cytat:
Napisane przez niunka045 Pokaż wiadomość
Dziewczyny trzymajcie mnie bo wyjdę z siebie i stane obok mój ukochany TŻ kupił psa. Normalnie szlag mnie trafi. Kawalerka 33m2 sznaucer miniaturowy i kolejny pies. Do tego nie zapominajmy, że w maju rodzi nam się dziecko. I wszystko ładnie pięknie tyle że to w cholere golden retriver Przecież jak on urośnie będzie ważył z 40 kilo mam ochotę go zabić Przecież on dla Jasia taki ładny no zobacz jaki słodki, odpowiedzialność facetów
Ale Ci zrobił niespodziankę

Cytat:
Napisane przez niunka045 Pokaż wiadomość
Tak wogóle to witamy się w 27tc

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
Witam.... jestem zdegustowana dziisjsza wizyta , nie bylo mojego doktora i byla jakas lekarz na zastepstwo wrrr
wiec... nie widzialam Michasia bo tylko posluchala serduszka - kurde czlowiek sie przyzwyczaja do wszystkiego i do usg co wizyte tez .... a i ph w pochwie tez nie zbadala , no ale szyjka zamknieta wszystko ok.
dala mi na dodatkowe badania- mo\cznik, kreatynia i cos tam jeszcze , morfologie, mocz i usg III trymestru mam 6 marca a 11 mam wizyte....
a herbate moge z pokrzywy pic ale jak to powiedziala jak mi smakuje to moge pic, a ja sie pytam czy pomaga na obrzeki? a ona ze na głowe bardziej wrrrr
i jestem zla i zjadlam bulke i knopersa i jescze mam ochote cos zjesc ze zlosci hehehe
, najważniejsze że serduszko bije i z szyjką ok!

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2013-02-18, 21:33   #3695
Lublana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Ja chcę sesję w studio - może za jakiś miesiąc (okolice 31 tc), a potem marzy mi się jeszcze sesja w naturze np. w jakimś kwitnącym sadzie (tylko ciekawe gdzie go znajdę ) pod koniec kwietnia/początkiem maja.
my teraz też w studioa jak dotrwam do jakiś zakwitających drzew i kwiatów to poproszę męża, żeby się przyłożył i mi zrobił jakieś fajne focie w plenerzechociaż zapewne jak zakwitną kwiaty będę pełzać na plecach pod ciężarem brzucha, więc średnio estetyczne to będzieale wiesz co byłoby piękne - i Ty będziesz mogła to zrobić, bo ja to już rodzić będę - krokusy w dolinie chochołowskiejnie trzeba iść do samej polany, za punktem gdzie oddaje się wypożyczane rowery i jest kibelek odbijasz w lewo i tam jest polana z krokusami
Lublana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 21:33   #3696
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
spisalam sobie cennik wyprawki do dokupienia i wyszlo mi 700zl, a wydawaloby sie, ze mamy juz naprawde wiekszosc aaa i jeszcze wozek w tym tyg. kupie rzeczy szpitalowe...bo to najwazniejsze. tylko za kazdym razem jak wchodze na te liste to cos dodaje, kolejne odejmuje...
ja zrobiłam listę wyprawkową.. spakowałam GIGANTYCZNA torbę samych rzeczy dla Zu i jestem załamana..
przed nami jeszce z 300 zł minimum na pierdoły i wózek..
ale będzie z głowy.. chcę do końca marca mieć z głowy.

i będę miała.
za miesiac i trochę święta..
narobić pisaneczek na 6osób,będzie wyzwanie

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 21:34   #3697
diabli
Zakorzenienie

jeszcze sie pochwale, ze dzisiaj pierwszy raz slyszalam nasza mala nowa sasiadeczke lezalam w lozku i bylo slychac ciuchutkie kwilenie mala skonczyla dzisiaj 2 tyg.
a kilka dni temu nie moglam przestac sie smiac: leze sobie rano w lozku i nagle sluchac, ze cos spadlo, cos plastikowego (smoczek, grzechotka?) na to do pokoju wchodzi tata i pyta starszego brata (3latek) "co ty tu robisz?" "yyy to nie jaaaa. to ooooonaaaaa" n a co tatus chyba tez rozbawiony jak ja "jaka ona?! jaka ona?" buehehehe, siostra ma ledwo 2 tyg, a brat juz na nia zwala...pewnie ogladal jakas jej zabawke, hehe. ale smialam sie chyba z pol godziny biedny pewnie nawet nie zdazyl zapamietac jak ta jego siostra ma na imie
Stary 2013-02-18, 21:35   #3698
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Cloche- mi dentysta to samo powiedział jak w kwietniu byłam. O ile nalot mi się nie robi na zębach i mogę baaaaardzo rzadko usuwać.. o tyle ząbki mam słabe i powinnam często chodzić na przegląd. Tylko mi się psują od środka, także musiałabym najpierw zrobić zdjęcie wszystkich ząbków
i to jest kolejny powód przez który ciągle to odkładam...
niby zasłaniają tym fartuchem ołowiowym.. niby dawka promieniowania tylko w okolicach twarzy i mała..
ale mam obawy
słyszałam że to zależy od pH śliny - jedni mają problem z próchnicą, a inni z kamieniem.

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
unieszczęśliwiłam dziś mojego męża zrobiłam na kolację sałatkę - mix sałat z roszponką, pomidorki cherry i feta no i do tego ani kiełbasek, ani fryteczek przeżuwa, przeżuwa, minę ma jakby go ząbki bolały
trochę zostawił bo stwierdził, że słone, spoko, pytam czy wolałby z mozarellą może? "Niieee... z majonezem... i gyrosem"

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
Przeczytałam, że Twoim laktatorom kończy się umowa i się zostanawiałam chwilę o co chodzi...
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 21:36   #3699
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
my teraz też w studioa jak dotrwam do jakiś zakwitających drzew i kwiatów to poproszę męża, żeby się przyłożył i mi zrobił jakieś fajne focie w plenerzechociaż zapewne jak zakwitną kwiaty będę pełzać na plecach pod ciężarem brzucha, więc średnio estetyczne to będzieale wiesz co byłoby piękne - i Ty będziesz mogła to zrobić, bo ja to już rodzić będę - krokusy w dolinie chochołowskiejnie trzeba iść do samej polany, za punktem gdzie oddaje się wypożyczane rowery i jest kibelek odbijasz w lewo i tam jest polana z krokusami
Dzięki za pomysł!

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2013-02-18, 21:37   #3700
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Co do butelek to ja kupiłam te antykolkowe chyba 200ml, czy jakoś tak. Będą na dłużej, a te malutkie to za małe za chwilę będą.
Z laktatorem to powiem ci, że dużo osób się wstrzymuje ze względu na cenę, żeby zobaczyć czy będzie potrzebny czy nie.
no właśnie, ceny tych elektrycznych są powalające.. więc może też się wstrzymam... jak już wydam tę kasę to chcę mieć pewność, że było warto

Cytat:
kurde tylko czuję się strasznie tłusto i nie bardzo mi w głowie rozbieranie ale spróbuje pare fotek w większym negliżu i zobaczę jak będa wychodziły, bo jak spoko to pójdę tą drogąmateriałem okryć się zamierzam
No duża już jest nasza maleńkafajnie tak wiedzieć ile waży ten ludzik z brzucha
Właśnie dlatego ja zaczęłam kupowac wcześniej, bo tak na teraz jakbym miała wydać tą całą kasiore, która już wydana została to sobie tego nie wyobrażam, chyba, że bym co miesiąc odkładała sumiennie kasę na wyprawkę, ale ja tak nie umiem, więc pewnie by była padaka i rozrywanie lokata tak elegancko co miesiąc z bieżacej kasy wszystko kupiłam i nawet nie odczuliśmy odpływu gotówki
rozumiem Cię doskonale... ja też się czuję jak jakiś morświn..
no ale to ma być pamiątka z tego magicznego okresu olać figurę <--teraz tak mówię, a pewnie jak zobaczę swoje fotki z sesji brzuszkowej w bieliźnie to schowam je na dno szuflady i nikomu nie pokażę
my ostatnio mamy bardzo dużo nieprzewidzianych wydatków, ciągle idzie kasa na mecenasów.. i inne "niespodzianki" dlatego tak zwlekam z wyprawką..
ale wiem, że muszę się za to wziąć

Cytat:
my na szczescie lozeczko z materacykiem juz mamy, wozek obiecali dziadkowie
wanienke chyba kupimy bez stelaza, ostatnio ogladalismy je w hurtowni i te stelaze wydaja sie takie jakies niestabilne
kosmetyki tez zostawie na pozniej, bez sensu zeby lezaly. kupie sobie juz po przeprowadzce z dluzsza data przydatnosci. pampersow mamy jedna paczke, wiec jeszcze przy okazji jakis zakupow dokupimy, chociaz znajomi z norwegii obiecali dostawe na wielkanoc (placa za paczke malutkich 2zl - taki socjal!) karuzelka bujaczek mata wszystko czeka...to mam na szczescie po chrzesniaku.

zszokowalam sie kwota 700zl, bo z najdrozszych rzeczy nie mamy poscieli, a to ok 150zl? reszta to kosmetyki, podklady i inne glupoty - a sumka uzbierala sie jednak dosc konkretna
no tak.. kwota spora.. ale jak się podliczy wszystkie pierdołki to troszkę się tego zbierze..

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
ja kupiłam taki zestaw:
http://allegro.pl/avent-laktator-rec...016562428.html

koleżanka mi polecała z philipsa właśnie tylko że ja chciałam ręczny, najpierw chcę wypróbować czy się sprawdzi, może potem elektryczny kupimy.

2.heheh mąż się oburzył lekko ... poskładał szafkę, zaczął układać ciuszki dziecięce (tak ładnie, rozmiarami ) ... i zdziwiony że całą szafa zapełniona ... i stwierdził że "ten bajtel się jeszcze nie urodził a już ma więcej ciuchów niż on"
wygląda całkiem fajnie, no i cena nie powala tak jak niektórych..
2. nasz ma na razie jeszcze mało ciuszków (wiem, że sporo muszę dokupić) a już zajmuje pół komody
uwielbiam patrzeć na te rzeczy

Cytat:
butelki mam dwie tt. siostra tez dala mi sporo roznych po mlodym, ale to beda na pozniej. niektore nieuzywane - musze sobie smoczki tylko dokupic
laktator ma tt reczny, planuje kupic elektryczny, ale chyba skusze sie na uzywany butelki mam, wiec beda pasowaly, silikonowa koncowke sobie wyparze i juz. widzialam kilka aukcji konczacych sie nawet za 100-150zl, a nowy to koszt ok. 300zl
ja się jeszcze wstrzymam z tym laktatorem... za dużo tego, nie będę kupowała w ciemno

Cytat:
My już (wizyty, badania, ubranka i inne du.perele) wydaliśmy ok 3000-3500 zł Nawet nie chcę myśleć ile jeszcze tego wyjdzie... Ale tak jak piszesz przy drugim dziecku będzie taniej
masakra
a jaki wózek chcecie? ustaliliście już coś?

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 21:38   #3701
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
kiedys w szpitalach wozono dzieci na takich wozkach dwupoziomowych mama opowiadala mi, ze polozna jechala z maluchami i rodzice czekali "na wydanie dziecka do domu". i podjechala z takim wozkiem pelnym dzieci, a moje rodzenstwo zrozpaczone pytalo dlaczego musi brac domu takie brzydkie dziecko (wczesniak bez brwi, rzes, z zapuchnietymi jednak powiekami), skoro tam leza inne ladniejsze pulchniutkie s iostra juz prawie brala innego "z dolnej polki"

Cytat:
znajoma zamawia dzieciom ciuchy, zabawki, ksiazki itd. na allegro. i jej dzieci chyba wola listonosza od mikolaja...jak mlodsza zapyta sie "kto ci kupil taka ladna lalke" to mowi "pan list przyniosl prezent dla mai"

Cytat:
jeszcze sie pochwale, ze dzisiaj pierwszy raz slyszalam nasza mala nowa sasiadeczke lezalam w lozku i bylo slychac ciuchutkie kwilenie mala skonczyla dzisiaj 2 tyg.
a kilka dni temu nie moglam przestac sie smiac: leze sobie rano w lozku i nagle sluchac, ze cos spadlo, cos plastikowego (smoczek, grzechotka?) na to do pokoju wchodzi tata i pyta starszego brata (3latek) "co ty tu robisz?" "yyy to nie jaaaa. to ooooonaaaaa" n a co tatus chyba tez rozbawiony jak ja "jaka ona?! jaka ona?" buehehehe, siostra ma ledwo 2 tyg, a brat juz na nia zwala...pewnie ogladal jakas jej zabawke, hehe. ale smialam sie chyba z pol godziny biedny pewnie nawet nie zdazyl zapamietac jak ta jego siostra ma na imie
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 21:49   #3702
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Nic, ja idę się położyć do wyrka z herbatką i książką, jakoś ostatnio się z nią opierdzielam

Jutro czekam na kuriera, ma nam przywieźć xboxa z naprawy

Ja jutro czekam na kuriera z moim prezentem urodzinowym
Tż pewnie będzie sie złościł, że otworzyłam bo on ma nocki i nie może odebrać ale przecież nie wytrzymam.

Cytat:
a ja sie zastanawiam jak to jest, rzad daje 1000zl becikowego i wszyscy mysla, ze to takie super i kupa kasy. za co np. biedna samotna ciezarna kupuje wyprawke do szpitala? jedzie bez niczego? becikowe dostanie dopiero po porodzie...i tak liczac ile to wszystko kosztuje, to ten tysiac to naprawde niewiele
I to jeszcze powiem Ci, że trzeba się za tym nie zle nachodzić. Tak mówił mi znajomy, że ten czas co mu opieka przysługiwała nad żoną po porodzie to przestał w urzędach...
A mój Tż nie może wziąć opieki bo wtedy zabiorą mu premię za niechorowanie, a to jakby nie patrzeć w styczniu dodatkowe 500zł. Taka praca u prywaciarza. Ale ważne, że jest.

Cytat:
ja zrobiłam listę wyprawkową.. spakowałam GIGANTYCZNA torbę samych rzeczy dla Zu i jestem załamana..
przed nami jeszce z 300 zł minimum na pierdoły i wózek..
ale będzie z głowy.. chcę do końca marca mieć z głowy.

i będę miała.
za miesiac i trochę święta..
narobić pisaneczek na 6osób,będzie wyzwanie
Ja szczerze mówiąc nie podliczałam tego. Ale miałam nadzieję, że obejdzie się bez ruszania oszczęności ale chyba się nie uda zwłaszcza, że w maju mamy 3 kominie ( moja chrześnica, Tż chrześnica i siostrzenica ) nie wiem skąd nabrać na te komunie. A do kupienia mamy łóżeczko z materacem i pościelami, butelki, rożek, przewijak...no i oczywiście wózek. Ale dziś nam kuzynka Tż mówiła, że jakbyśmy chceli to może nam pożyczyć, ale kurcze nie chcemy nadużywać jej. Na prawdę dzisiaj dostaliśmy tyle ciuchów, że na 3 miesiace mam i nic nie musze kupowac oprócz pieluch i pewnie 2 dzieci bym ubrała. I powiedziała, że bedzie dawać nam na bierząco bo ona mam dziecko 4 miesięczne. Na prawdę chyba tam jest z 60 par bodzianków.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 21:49   #3703
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
a jeszcze chcialam Wam cos pokazac: (info ze str mojego szpitala)

ZALECANE RZECZY DLA DZIECKA
Podczas pobytu w szpitalu dziecko otrzyma bieliznę: kaftaniki, śpioszki, pieluszki, zawijaczek i niezbędne kosmetyki. Warto jednak już zaraz po urodzeniu założyć dziecku ubranka domowe, które mają korzystną dla skóry florę bakteryjną, „przyjazną” dla malucha. Ubranka i pieluszki należy wyprać, wyprasować i pozostawić na 1-2 tygodnie przed porodem przykryte (ale nie w folii), aby skolonizowały się bakteriami domowymi.
oo, dobrze wiedzieć

Cytat:
My już po wizycie, wszystko w porządeczku, szyjka nic się nie skróciładzidzia waży ok. 1200g
Jaka duża już Ninka To Sofcia pewnie podobne... już się nie mogę doczekąc kolejnego USG.

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Idę oglądać ciuszki od kuzynki Tż.
Dostaliśmy 4 pudła ciuszków w rozmiarze 50-68. Nie ma szans, żeby mała wszytstko ubrała.
Pochwal się nam

Cytat:
do mnie też dzwonili, że mam d-dimery za wysokie a mam w normie dla ciężarnychale byłam zaskoczona, że ktoś się tym w ogóle interesuje
Może powtórz to badanie? Zobaczysz czy się poprawiły wyniki czy jest gorzej
Jutro pójdę do internisty, chyba, że ginka oddzwoni i każe przyjechać... Pewnie będę musiała powtórzyć, choć dobrze pobrałam próbkę

Cytat:
Aaś upycha lozeczka
luxmed jest niezly, dzwonia o 20, ze jest infekcja? lekarka pewnie mniej sie przejmie hehe. przeciez zapelenia w ciazy to prawie norma...
Ale jednak trochę martwi

Cytat:

Cytat:
Aż tak u Was słychać?? Ale młody niezły

Edytowane przez Ashyshqa
Czas edycji: 2013-02-18 o 21:52
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 21:51   #3704
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
zawsze możesz zrobić sesję w bieliźnie
lub okrywając się tylko materiałem
czy rekwizytami
Dobry pomysł

Cytat:
kurde nie wiem jeszcze jaki laktator kupić.. i nie wiem jakie butelki
myślałam żeby na początek kupić dwie małe (125-150ml) z TT i Avent
Butelki kupuję z TT, a nad laktatorem się jeszcze zastanawiam

Cytat:
eh ja tez potrzebuję, normalnie o tej porze już bym sie pakowała, bo zawsze w okolicach marca gdzieś latamy a teraz to ja sobie mogę palcem po mapiemy i nad polskie morze i nad obce pojedziemy
Też bym chętnie poleciała gdzieś nawet teraz, ale nie ma czasu i $$$, bo są inne wydatki więc póki co palcem po mapie planuję na wrzesień/październik

Cytat:
też sobie tak tłumaczęjakby była inna płeć to najwyżej tylko nową garderobę skompletuję, póki co na ciuszki wydałam 1500 zł, więc co to jest w obliczu całej reszty, której nie będę musiała już kupować
My też coś koło 1500-1600 zł , ale po połowie z moimi rodzicami (czyt. mamą )

Cytat:

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2013-02-18, 21:53   #3705
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Pochwal się nam
Obejrzałam dziś. Jutro naładuje baterie do aparatu i będę porządkować rozmiarami. Tż poskłada szafę małej bo dzisiaj przywieźli wiec będę miała gdzie poukładać. To będę wam wrzucać partiami.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 21:55   #3706
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

hej

piszecie o kosztach wyprawek sporo kasy się z tego uzbierało, ja przestałam spisywać po tym jak walnęłam gafę u lekarki.
Miałam dwa takie same notesiki, w jednym zapisywałam koszty (głównie badań i wizyt lekarskich u prywatnego gina) w drugiej wszystkie terminy, dolegliwości, zapiski wyników badań, przyjmowane leki i takie tam medyczne. I chciałam te zapiski pokazać mojej lekarce i oczywiście pomyliłam notesy i pokazałam jej jak liczę m.in to jak ona mnie kasuje..

spadam powalczyć ze zgagą
Stary 2013-02-18, 21:56   #3707
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie, ceny tych elektrycznych są powalające.. więc może też się wstrzymam... jak już wydam tę kasę to chcę mieć pewność, że było warto
ja o recznym najpierw:
http://allegro.pl/laktator-tommee-ti...003798280.html nowy

ale jesli nie masz problemu z uzywanym to zobacz, sa nawet za 10zl

http://allegro.pl/tommee-tippee-lakt...034439254.html
http://allegro.pl/laktator-reczny-z-...023378612.html duzo jest takich.

elektryczne jak juz pisalam wczesniej, uzywane za 100-200zl z cena kup teraz rowniez mozna kupic tansze innych firm. ja nastawilam sie na tommee, bo mam ich butelki.
Stary 2013-02-18, 21:59   #3708
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
ja piję wodę lekko gazowaną... część się odgazuje w szklance, część wydudlam szybko z bąbelkami. ale tylko taka woda mi pasuje. i cieszę się, że w ogóle cokolwiek jestem w stanie teraz wypić

ooo, to masz tak jak ja ale mi dentysta powiedział, że skoro robiłam zęby w sierpniu, to źle nie będzie. i mam przyjść jak już maluszek spokojnie wytrzyma beze mnie jakieś 2 godzinki

no proszę - takie same zęby, również brak skłonności do osadów... a teraz jeszcze fakt, że pijemy wodę wyłącznie gazowaną mnie tylko taka daje uczucie, że się napoiłam. i właśnie podczas sportu najbardziej to odczuwam.

widzisz ile mamy wspólnego
tą wodą to się nie przejmuję, widocznie taka mi służy i już
ale na zęby to jestem zła... przesiedziałam na fotelu u dentysty "pół życia"

Cytat:
to wy tak dokładnie wszystko słyszycie co się dzieje u sąsiadów? masakra... ja bym pewnie świra dostała
my czasem tylko słyszymy jak w łazience się ktoś drze

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
słyszałam że to zależy od pH śliny - jedni mają problem z próchnicą, a inni z kamieniem.
hmmm.. a to dziwna teoria, pierwsze słyszę..
to wolałabym mieć już kamień

u mnie jest taki problem, że mam bardzo jasną kość (rzadko spotykaną) i ona jest strasznie słaba, krucha, podatna na próchnicę
mam ząbki jak perełki- bardzo bialutkie, ale w każdym dziurka
jak kupuję pasty do zębów to wystrzegam się tych wybielających

Stary 2013-02-18, 22:04   #3709
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Aż tak u Was słychać?? Ale młody niezły
my teraz mamy swira i nasluchujemy najpierw podsluchiwalismy czy sasiadka juz wrocila do domu. w blokach jednak slychac glosniejsze rozmowy, szczegolnie te w lazience :P teraz chcialam mala podsluchac...myslalam, ze bedzie glosniej plakala
rano w bloku jest cichutko, wszystkie babcie glosno sluchaja tv albo radia, wiec idac korytarzem slyszysz jaki serial leci od wrzesnia siedze w domu, lubie cisze, wiec slychac co maly robi pietro wyzej - spiewa, skacze przed jakas gra tv, tanczy, wieczorem jak sie kapie to opowiada fajne historie. troche slychac
Stary 2013-02-18, 22:07   #3710
axella
Zakorzenienie

GG do axella

tyyle mam rzeczy a jak spisuję czego brak to ciągle jest tego dużo
a ja naprawdę nie wpisuję tam nic ponad to co niezbędne..
niech to się skończy.. to przestaje być fajne

pora zjeść kolację na pocieszenie

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Cytat:

widzisz ile mamy wspólnego
tą wodą to się nie przejmuję, widocznie taka mi służy i już
ale na zęby to jestem zła... przesiedziałam na fotelu u dentysty "pół życia"

to wy tak dokładnie wszystko słyszycie co się dzieje u sąsiadów? masakra... ja bym pewnie świra dostała

hmmm.. a to dziwna teoria, pierwsze słyszę..
to wolałabym mieć już kamień

u mnie jest taki problem, że mam bardzo jasną kość (rzadko spotykaną) i ona jest strasznie słaba, krucha, podatna na próchnicę
mam ząbki jak perełki- bardzo bialutkie, ale w każdym dziurka
jak kupuję pasty do zębów to wystrzegam się tych wybielających
wyobraź sobie,a propos zębów, że mam kumpla który ma totalnie żółto-pomarańczowe zębiszcza.. niezniszczalne,przezdrowe i właśnie dlatego w takim kolorze.
zakompleksiony biedny jak 150
eh.. tak źle,tak jeszcze gorzej..

ZUZIAK 7.05.2013
Stary 2013-02-18, 22:07   #3711
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
rano slychac i wieczorem w lazience. ale zupelnie mi to nie przeszkadza, bo maly jest uroczy
Stary 2013-02-18, 22:11   #3712
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:

UWAGA! byłam dwa bloki obok u babki która na tablicy wystawaiała ciuszki..
przyniosłąm naście sztuk, za 23zł
ślicznosci! jak nowe!

sorry za jakość,nie wiem czemu tak
zwróccie uwage na to COŚ calkiem po prawej nie miałam pojecia o czymś,co nie ma nogawek a dziurę na koońcu-podobno dobre jak sie czesto przewija.. zakasa się do góry i już jest dostęp do zafajdanej pieluchy
Suuuper!

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
Dziewczyny, moim lokatorom skończyła się właśnie umowa, i zastanawiam się jaki termin wpisać w następnej.. trochę to skomplikowane bo podział majątku u mnie w rodzinie będzie robiony w kwietniu/maju i nie wiem co z tym mieszkaniem będzie ( na 99 % ma być dalej wynajmowane ) . Czy będzie ok jak wpisze w terminie na czas nieokreślony z miesięcznym wypowiedzeniem?
Myślę, że taki zapis będzie ok. A żeby do końca być z nimi ok, to bym powiedziała jak się sprawy mają.

Cytat:

My już po wizycie, wszystko w porządeczku, szyjka nic się nie skróciładzidzia waży ok. 1200g

Cytat:
a ja sie zastanawiam jak to jest, rzad daje 1000zl becikowego i wszyscy mysla, ze to takie super i kupa kasy. za co np. biedna samotna ciezarna kupuje wyprawke do szpitala? jedzie bez niczego? becikowe dostanie dopiero po porodzie...i tak liczac ile to wszystko kosztuje, to ten tysiac to naprawde niewiele
Rząd już teraz nie wszystkim daje. My najprawdopodobniej nie dostaniemy (wg tych darmozjadów jesteśmy zbyt bogaci).
I w sumie kij im w oko, obejdzie się bez ich pierdzielonej pomocy, ale jest to cholernie nie fer. Jak już nie chcą dawać kasy "bogatym" rodzinom, to niech chociaż na równi traktują wszystkie nowonarodzone maluchy i fundują np jakiś zapas pampersów, albo komplet ciuszków, albo cokolwiek!

Cytat:

Cytat:

----

Mąż ululany, to mam chwilę dla siebie W sumie mogłabym zmyć naczynia, ale co ja biedna poradzę, że mi się nie chce
Podgapię jak tam moje aukcje na allegro i też zacznę się szykować do spania. Muszę jutro pójść odebrać swój PIT z pracy, bo ze szkoły już mam. Oby był jakiś większy zwrot, to akurat będzie na wyprawkę

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

Edytowane przez szprotka_mada
Czas edycji: 2013-02-18 o 22:13
szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 22:14   #3713
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
tyyle mam rzeczy a jak spisuję czego brak to ciągle jest tego dużo
a ja naprawdę nie wpisuję tam nic ponad to co niezbędne..
niech to się skończy.. to przestaje być fajne
daj komus "obiektywnemu" liste. tz dzisiaj przejrzal moja i z 850zl zrobilo sie niecale 700 podzielil tez zakupy na te pilne (szpital), srednie (apteka i kosmetyki dla malej do domu), mniej wazne (przescieradlo nr 2, okrycie kapielowe nr 2, posciel nr 2 itd.) te rzeczy mozemy kupic juz na spokojnie po powrocie do domu. zawsze to mniejsze cisnienie, ze tyyyyle kasy trzeba na juz
ogolnie podoba mi sie jego podejscie, czasem mnie bawi tekstami "eee przewijak tez nie jest potrzebny juz teraz, jak ja przebierzemy kilka razy na pralce albo lozku to nic sie nie stanie" albo o wanience "a w umywalce na poczatku nie zmiesci sie?"
Stary 2013-02-18, 22:14   #3714
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
ja liczyłam dokładnie co do złotówki. Nam wyjdzie jakoś 8,5-9k a nie musimy wózka kupować ani fotelika... z tym, że lekarz nas kosztuje, bo mimo, ze mam luxmed to chodze prywatnie a w luxmedzie tylko badania robię i do tej pory na same wizyty i usg poszło 2k, ale nie żałuję, bo jeszcze bym mogła dopłacać za tą lekarkę
Też liczę co do złotówki, głównie z ciekawości - mam spis w excelu

Cytat:
my 7000 zł a jeszcze 1500 zł do wydania
Ja nawet nie wiem ile my dokładnie wydamy

Już jest 3500 zł (1000 zł - wizyty + badania, 1500-1600 zł ubranka, 1000 zł du.perele).

Dojdą jeszcze takie koszty:
* wózek (ok 1500-2500 zł)
* łóżeczko + materac (300-400 zł )
* mata (100-150 zł)
* pewnie ok 1000 zł (jak nie lepiej ) pójdzie na zakupy na allegro (szpitalne sprawy + butelki, smoczki, nożyczki itd)
* SR 400 zł
* może Cud narodzin - ok 1000 zł (ale to na razie wielka niewiadoma)
* sesja ciążowa 400 zł (musimy wypożyczyć studio albo kupić z 2 tła i jakieś jeszcze gadżety)
* wizyty, które zostały do porodu ok 500 zł
* badania, które jeszcze będą do czasu porodu, ale to nie wiem ile

Czyli jeszcze jakieś ok 5200-6400 zł (z czego mogłabym zrezygnować z SR, Cudu i sesji czyli ok 1800 zł ale to już bardziej zachcianki, które chciałabym spełnić ).

A łącznie wyjdzie ok 8700 - 9900 zł a i tak nie wiem czy to wszystko...

Cytat:
Nie mam pojęcia ...

Cytat:

Cytat:
Oj niedobry braciszek

Cytat:
masakra
a jaki wózek chcecie? ustaliliście już coś?
Nie wiem jeszcze jaki Chciałabym x-landera, ale musimy pooglądać na żywo, a jak nie to może tako ? bebetto ? jedo ? Mieliśmy dziś jechać pooglądać, ale hurtownia była zamknięta

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017

Edytowane przez JennyAniolek
Czas edycji: 2013-02-19 o 00:12
Stary 2013-02-18, 22:19   #3715
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
daj komus "obiektywnemu" liste. tz dzisiaj przejrzal moja i z 850zl zrobilo sie niecale 700 podzielil tez zakupy na te pilne (szpital), srednie (apteka i kosmetyki dla malej do domu), mniej wazne (przescieradlo nr 2, okrycie kapielowe nr 2, posciel nr 2 itd.) te rzeczy mozemy kupic juz na spokojnie po powrocie do domu. zawsze to mniejsze cisnienie, ze tyyyyle kasy trzeba na juz
ogolnie podoba mi sie jego podejscie, czasem mnie bawi tekstami "eee przewijak tez nie jest potrzebny juz teraz, jak ja przebierzemy kilka razy na pralce albo lozku to nic sie nie stanie" albo o wanience "a w umywalce na poczatku nie zmiesci sie?"
kto by nie oblookał listy,mówi,że jest ok
tylko ciągle coś dochodzi,coś mi się przypomina (zapomniałam np o podpaskach do szpitala)

i też mnie zastanawia,jak babka zaczyna rodzić wcześniej i nie ma torby do szpitala,to skad ma wszystkie jednorazowe gatki/podklady/koszule itd?
albo jak biedna i dla dziecka nie ma .. przeciez nie puszcza jej z golym dzieckiem co wtedy

ZUZIAK 7.05.2013
Stary 2013-02-18, 22:32   #3716
vil84
Wtajemniczenie

post chwalący się:

nowe mebelki do pokoju: (poza tym nadal graciarnia, sprzątać będziemy po malowaniu i układać rzeczy i meble w innym ułożeniu)
https://picasaweb.google.com/1025024...90821641999602

i zamówiliśmy zestaw wózka z fotelikiem:
http://allegro.pl/jedo-fyn-4ds-2013-...016230278.html kolor 249

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 22:34   #3717
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość
hej

piszecie o kosztach wyprawek sporo kasy się z tego uzbierało, ja przestałam spisywać po tym jak walnęłam gafę u lekarki.
Miałam dwa takie same notesiki, w jednym zapisywałam koszty (głównie badań i wizyt lekarskich u prywatnego gina) w drugiej wszystkie terminy, dolegliwości, zapiski wyników badań, przyjmowane leki i takie tam medyczne. I chciałam te zapiski pokazać mojej lekarce i oczywiście pomyliłam notesy i pokazałam jej jak liczę m.in to jak ona mnie kasuje..

spadam powalczyć ze zgagą
to się nazywa roztrzepanie
powodzenia ze zgagą

Cytat:
ja o recznym najpierw:
http://allegro.pl/laktator-tommee-ti...003798280.html nowy

ale jesli nie masz problemu z uzywanym to zobacz, sa nawet za 10zl

http://allegro.pl/tommee-tippee-lakt...034439254.html
http://allegro.pl/laktator-reczny-z-...023378612.html duzo jest takich.

elektryczne jak juz pisalam wczesniej, uzywane za 100-200zl z cena kup teraz rowniez mozna kupic tansze innych firm. ja nastawilam sie na tommee, bo mam ich butelki.
podobają mi się butelki tt i pewnie od nich zacznę.. więc możliwe, że i laktator taki wybiorę
najchętniej jednak laktator kupiłabym już po porodzie.. jak będę wiedziała jaka jest u mnie sytuacja z mlekiem. ale pewnie kupię wcześniej, żeby mieć już na wszelki wypadek do szpitala

Cytat:
wyobraź sobie,a propos zębów, że mam kumpla który ma totalnie żółto-pomarańczowe zębiszcza.. niezniszczalne,przezdrowe i właśnie dlatego w takim kolorze.
zakompleksiony biedny jak 150
eh.. tak źle,tak jeszcze gorzej..
wiem, wiem.. też miałam takiego znajomego..
i nie wiem co gorsze:
brzydkie, żółte ale zdrowiutkie ząbki
czy śliczne, bialutkie zęby ale strasznie psujące się

Cytat:
rano slychac i wieczorem w lazience. ale zupelnie mi to nie przeszkadza, bo maly jest uroczy
czasem na pewno jest wesoło i fajnie posłuchać różnych sytuacji- zwłaszcza tekstów rezolutnego malca
ale na dłuższą metę pewnie by mnie to drażniło, bo lubię mieć ciszę.. zwłaszcza jak śpię/zasypiam.. muszę mieć totalną ciszę

Cytat:
Nie wiem jeszcze jaki Chciałabym x-landera, ale musimy pooglądać na żywo, a jak nie to może tako ? bebetto ? jedo ? Mieliśmy dziś jechać pooglądać, ale hurtownia była zamknięta
a no właśnie widziałam, pecha mieliście że akurat dzisiaj zamknięte było
my też myśleliśmy o x-landerze..
myślimy jeszcze o maxi cosi mura, ostatnio quinny mi się spodobały, ale muszę je jeszcze przestudiować..
a z tańszych i fajnych wózeczków to może ten baby active elipso

Stary 2013-02-18, 22:35   #3718
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
my teraz mamy swira i nasluchujemy najpierw podsluchiwalismy czy sasiadka juz wrocila do domu. w blokach jednak slychac glosniejsze rozmowy, szczegolnie te w lazience :P teraz chcialam mala podsluchac...myslalam, ze bedzie glosniej plakala
rano w bloku jest cichutko, wszystkie babcie glosno sluchaja tv albo radia, wiec idac korytarzem slyszysz jaki serial leci od wrzesnia siedze w domu, lubie cisze, wiec slychac co maly robi pietro wyzej - spiewa, skacze przed jakas gra tv, tanczy, wieczorem jak sie kapie to opowiada fajne historie. troche slychac
To my chyba mamy mega cichych sąsiadów, bo mieszkając w bloku z wielkiej płyty nic nie słyszymy ale nie narzekam

Cytat:
Skojarzyło mi się z umywalką:
http://pujbaby.com/products-page/bath/puj-flyte/

------
Ginka odpisała, że mi jutro w systemie zostawi skierowanie na posiew moczu i sobie w środę zrobię. Trochę mnie uspokoiła
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 22:35   #3719
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
post chwalący się:

nowe mebelki do pokoju: (poza tym nadal graciarnia, sprzątać będziemy po malowaniu i układać rzeczy i meble w innym ułożeniu)
https://picasaweb.google.com/1025024...90821641999602

i zamówiliśmy zestaw wózka z fotelikiem:
http://allegro.pl/jedo-fyn-4ds-2013-...016230278.html kolor 249
za wózek (ja właśnie licytuję Jedo ) i za pokoik też (taką samą szafę planujemy kupić na ciuszki Małego)

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 22:37   #3720
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Zamówiłam to:
∙ TOMMEE TIPPEE BEZPIECZNE NOŻYCZKI DLA NIEMOWLAKA
∙ PŁATKI KOSMETYCZNE DZIDZIUŚ CLEANIC 60 szt COTTON
∙ PIELUCHY PIELUSZKI TETROWE 70X80 MAXI GRUBE BIAŁE
∙ TOMMEE TIPPEE SZCZOTKA + GRZEBIEŃ DLA NIEMOWLAKA
∙ TOMMEE TIPPEE BEZPIECZNE CĄŻKI DLA NIEMOWLAKA
∙ CLEANIC PATYCZKI DLA DZIECI 60 PROFILOWANE KINDII
∙ JEDNORAZOWE NAKŁADKI SEDESOWE 12 SZTUK W ETUI
∙ WKŁADKI LAKTACYJNE JOHNSON'S BABY 50 SZT.
∙ FILTRY WYMIENNE DO ASPIRATORA NOSEFRIDA 10 SZTUK
∙ SENI PODKŁADY PODKŁAD DO SZPITALA 90X60
∙ PŁATKI MYDLANE DO BIELIZNY NIEMOWLĘCEJ DZIDZIUŚ
∙ TERMOMETR KĄPIELOWY ŻÓŁTA ŻYRAFKA BABYONO
∙ PROMOCJA ASPIRATOR DO NOSA NOSEFRIDA DLA NIEMOWLĄT
∙ PODKŁADY HIGIENICZNE POPORODOWE10 SZT BELLA MAMMA
∙ BABYONO PIERWSZA SZCZOTECZKA DO ZĘBÓW MASAŻU ETUI
∙ CHUSTECZKI PAMPERS SENSITIVE 56 SZT.
∙ PIELUCHY PIELUSZKI FLANELOWE FLANELA JEŻYKI MISIE
∙ KOMPRESY GAZIKI NIEJAŁOWE 5 X 5 cm 100 SZTUK
∙ MAJTKI SENI L / XL WIELORAZOWE PO PORODZIE SUPER
∙ KOMPRESY GAZIKI JAŁOWE DO UCZU I PĘPKA 5 SZTUK

zostały mi kosmetyki i pampersy ale to już stacjonarnie
o super, dzięki to już chyba większość rzeczy będziesz mieć

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości