|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013 cz.VI - czekamy na pierwsze maluszki!!
Kurczę, wkurza mnie od jakiegoś czasu ludzka mentalność, a w szczególności nastawienie niektórych kobiet, które już mają dzieci. Nie chodzi mi bynajmniej o forum!
![]() Na samym początku ciąży jedna znajoma odzywała się do mnie tylko po to by zapytać czy mam mdłości i widać zawiodłam ją, bo nie miałam. Za cel obrała więc sobie mój przyrost wagi (Będziesz mieć problemy w czasie porodu! Lekarz się zwyzywa! itd) nie biorąc pod uwagi faktu, że jesteśmy kompletnie różnej budowy i ja mogłam sobie trochę pofolgować jeśli chodzi o masę Jeśli powiem, że jem dużo owoców- źle, bo to sam cukier przecież! Czuję się dobrze- zobaczysz, że potem będzie gorzej. Chodzę do szkoły rodzenia- nic Ci to nie da! Życie zweryfikuje i będziesz panikować! Jak wspomnę o aktywnym porodzie- nie miałam siły na coś takiego, Ty też nie będziesz mieć. Podczas porodu chcę być aktywna, jak najdłużej być w domu itd.- Rodziłam 22 godziny! Też tak będziesz mieć! Chcę chodzić z małym na basen, chcę ćwiczyć, dbać o siebie- Po co?! Wystarczą spacery! Robię zupę ogórkową- Jedz póki możesz, bo w czasie karmienia piersią nie będziesz mogła jeść wszystkiego! Lekarz mówi, że nie powinnam urodzić w terminie- Na pewno wkrótce urodzisz! Mylisz się! Dziś pozmywałam, zrobiłam pranie, pofarbowałam włosy itd.- Ojjj, z dzieckiem nie będzie Ci się chciało/nie będziesz mieć siły/ nie będziesz mieć czasu. ![]() Politykę prorodzinną powinno rozpocząć się o zakazania kontaktu z osobami naładowanymi negatywną energią. Zamiast motywować inne mamy do działania tylko dołują i rozpaczają jak to jest źle. Tylko najlepsze jest to, że wiem, że życie z maluchem nie jest usłane różami, ale wierzę, że dam sobie radę. Dobre nastawienie i optymizm dodaje energii do działania. Nie widzę sensu w siedzeniu i użalaniu się nad sobą, a najlepiej to jeszcze zdołować osoby, które wydają się być w ciut lepszej sytuacji. W SR dowiedziałam się, że poród owszem, bywa bolesny strasznie, ale nikt tego za mnie nie zrobi i muszę mieć w sobie siłę. Tak więc położna pokazuje co mamy robić by sobie sprawę ułatwić. Zapewnia, że nie trzeba żyć o chlebie i wodzie podczas karmienia piersią, zachęca do zdrowej i zróżnicowanej diety by dogodzić dziecku i sobie. Namawiają do aktywności. Co do organizacji: pracowałam po 12-13 godzin dziennie, dojeżdżałam do pracy spory kawałek, nocowałam kątem u narzeczonego, a jakoś potrafiłam zadbać o siebie, pomóc w domu, a po ślubie wszystko robiłam tak samo więc nie rozumiem czy to ja jestem zorganizowana w jakiś niezwykły sposób czy co... Okey, musiałam wylać swoją złość. Mam smutne wrażenie, że jeśli ktoś widzi, że ktoś inny ma dobrze, to trzeba go zdołować...
|
|
|
#4082 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a tak z ciekawości, kto następny wątek założy? bo chyba Strippi nie będziemy już angażować... |
|
|
|
|
|
#4083 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4084 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W zasadzie to wcale nie jest taki prosty ten przepis, wielką komplikacją może tu być wstanie z łóżka... Cytat:
![]() ![]() Nie dziwię Ci się. Pewnie tak sobie powiedział o tym lutym, a przecież to w zasadzie jak wróżenie z fusów, nie przewidzisz. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() OC - masz jakieś preferowane te czopki? Bo zachęciłaś mnie tym opisem Na codzień nie mam problemów, ale przed porodem dobrze mieć taki wspomagacz. Chociaż przewiduję, że i tak mnie przeczyści ze stresu.Liwka dobrze, że jesteście razem.
|
|
|
#4085 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tak tak, ja też się z tym spotkałam i to nie tylko w temacie macierzyństwa. Taka domena naszego społeczeństwa - nieszczera troska i szczera zawiść. Bo ktoś nie może mieć lepiej
|
|
|
|
|
|
#4086 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Też mi się wydaje, że na razie nie ma co się nakręcać i prędko nic nowego się nie wydarzy ![]() Cytat:
Wszystkie mają taki sam skład, z tego co badałam temat, więc bez znaczenia jakie
|
|
|
#4087 |
|
Zakorzenienie
|
Laseczki to teraz ja zaczynam z prośbą o 3 razy klikanie codziennie
https://www.bebiklub.pl/home/konkurs...?filter=Malpka
|
|
#4089 |
|
Rozeznanie
|
Witam!
A ja dziś trochę na wariata ale udało mi się załatwić 2 laboratoria: krew, mocz i paciora, ale tylko dzięki pomocy tż. Oczywiscie nie obyło się bez nerwów bo jak zawsze wstaję o około 3 na nocne siku to dzis obudziłam sie dopiero o 6, a ze miałam isc na badania koło 9 to stwierdziłam ze za długo to siku będzie stać więc sie załatwiłam, nie łapałam i chciałam isc spać ale z tych nerwów nie zasnęłam Tak na przyszłość ile taki mocz może stać? klementyna1 fiu fiu będziesz kolejną która trzyma wątek w napięciu ![]() przyznam się że zawsze patrzę na początek czy nie doszła nam nowa mama spać znowu mi się chce, wczoraj 5h, dzis 6h snu w nocy ja tak długo nie pociągnę
|
|
#4090 | ||
|
Rozeznanie
|
oj tam oj tam..
Cytat:
![]() Cytat:
![]() chyba do 2 godzin trzeba dostarczyć do lab, ale nie jestem pewna..
|
|
|
#4091 |
|
Zadomowienie
|
Skoro do terminu 28 dni, to pora na fotkę mieszkania Lokatora vel brzuszka
Rozstępy jak widać poszły już po całej linii, hehe, ale mam taką z nich radochę, że brak mi słów.No i załapał się fragment pokoju dla małego i miejsce na łóżeczko
|
|
|
#4092 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
KLIKNIĘTE x 3 ![]() ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Cytat:
bardzo ładnie ulubiony motyw na ścianie - Kubuś i banda
|
||
|
|
|
|
#4093 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() hehe ja też miałam ochraniacze nówka-nie śmigane i dołożyłam. a chłop mi pokazuje swój laptowowo-pracowy plecak z pełnym zapasem ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
chce miec prawo do blednych decyzji. za rok, mam nadzieje, tez byc sZpecjalstką dzieciową ale na razie chce sprobowac. zdecydowac.w ciagu 2 godzin niby ma byc dostarczony do lab
|
|
|
|
#4094 | ||
|
Zadomowienie
|
o ile się zgodzi
chyba że któraś z późniejszym terminemCytat:
chyba 2 h może stać, ale ja ostatnio jak wiozłam to jeszcze z godzinę musiałam czekać w laboratorium w kolejce i wyszło na pewno więcej niż 2 h, ale babka powiedziała ze ok. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4095 |
|
Zakorzenienie
|
foto z podwójnym mieszkaniem - mamcinym i przyszłym
![]() oba piękności ![]() Małpka, przypominaj później. ja na bank zapomnę (na 100% mam zamiast mózgu kalafiora...)
|
|
|
#4096 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wokół mnie o dziwo jakoś mało takich osób, jest jedna, ale ona to w ogóle osobliwy przypadek i biorę na nią poprawkę, a tak to reszta raczej życzliwa
|
|
|
|
|
|
#4097 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4098 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4099 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
|
#4100 |
|
Wtajemniczenie
|
Po 2 godz. zaczynają się namnażać bakterie i wynik przestaje być wiarygodny. Ale możesz próbkę przechowywać jakiś czas w lodówce.
Też ostatnio miałam problem z sikaniem, wstałam na siku koło 4, a koło 8 chciałam jechać do laboratorium - bałam się, że na rano już mi siku nie wystarczy, więc po sikaniu od razu wypiłam wodę Ale myślę, że i bez niej spokojnie by wystarczyło ![]() OC - dzięki za odp. Małpka - poszło!
|
|
#4101 |
|
Raczkowanie
|
ja kupowałam na allegro ale nie polecam, bez rewelacji. Znajoma kupowała w Makro. Jakiś czas temu mieli promocję. Te były o niebo lepsze. Jak moja Julka się urodziła (14 lat ) to pieluszka tetrowa była niezastąpiona. Pampersy - rarytas więc na początku przy częstym "kupkowaniu" odpadały. Sieprało i prasowało każdego dnia
Teraz tetra to raczej dodatek do wyprawki, co oczywiście nie oznacza że ma być złej jakości
|
|
|
|
|
#4102 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
Puchatek górą )))))))) brzuszek ach ten brzuszek a wnim okruszek Kochane brzuszki
|
||
|
|
|
|
#4103 |
|
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny
My juz z malym po fitnesie i zakupkach promocyjnych w rossmanie Haha, 3 torby przyciagnelam do domu, bo przy okzaji sproo rzeczy do domu kupilam, akurat sie pokonczyly :/Stalam jak glupia i ogladalam kosmetyki dla dzieci - chcialam kupic wszystkoz jednej serii, jak sugerowali na SR, zeby jakby co, nie bylo mieszanych skladnikow tych kosmetykow, ale jak chcialam Hippa, to oczywiscie nie bylo kremu przeciw odparzeniom - wzielam z babydreama w koncu ... I jakas mama podeszla do mnie, jak stalam zrozpaczona przed tymi polkami i odradzila mi pieluchy pampers premium newborn, mowila, ze przyklejaja sie do pupci, bo maja ten plaster miodu. Przynajmniej te mniejsze. Wiec mimo, ze tyle sie naczytalam i nasprawdzalam i tak zglupialam przed tymi polkami ![]() No i bylam w pepco - tez kupilam sobie ten bezszwowy stanik, mysle, ze teraz tez bede go nosic, jesli cos trzyma Ahh no i dla mam z Poznania - 9 marca w szkole rodzenia Alma Mattter jest kurs pierwszej pomocy dla maluszkow (tzn dla mam i ojcow ). Koszt to chyba ok 50 zl na pare. Jakby ktos byl zainteresowany - zazwyczaj raz w miesiacu to organizuja. Dzis sie zapisalam, mam nadzieje, ze dotrwamy ![]() A tak ogolnie to widze, ze dalej zadna nie urodzila Sprobuje troche podczytac, ale dzis jeszcze zalegle zajecia SR i wizyta u gina (zobaczymy mlodego znowu ), a jeszcze trzeba sie przygotowac ![]() ![]() Wiec mega aktywnie dzis ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- A teraz weszlam na strone Hippa i widze, ze oni jednak maja krem przeciw odparzeniom i mozna kupic go jak i chusteczki, ktorych w rossmanie tez nie bylo w sklepie internetowym... Choc wolalabym kupic go stacjonarnie... Wiecie gdzie zazwyczaj jeszcze mozna Hippa kupic? W jakichs sieciowkach oprocz rossmana? |
|
|
|
|
#4104 |
|
Zadomowienie
|
|
|
#4105 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No i oczywiścei jak zwykle mi przypomniałaś, że dzis kończymy 36tygodni ![]() ![]() ![]() Cytat:
Mi też się marzec kojarzy fajniej niż luty![]() Cytat:
Baalm się co będzie potem Ale okazalo się, że jak brzusio opadł to jest znowu lepiej i wygodniejCytat:
W końcu jakieś zdecydowane ruchy No to może do końca lutego strippi i klementyna się rozdwoją... To która jeszcze? Bo miały być minimum trzy sztuki Póki co mamy manko![]() Cytat:
Cytat:
![]() A co do rozstępów... to powiedz mi jak to się zaczęło? Bo ja od tygodnia mam takie dziwne uczucie jak wykonam jakiś gwałtowny ruch - nagle się schylę albo zegnę w jedną stronę... I to w sumie zawsze wychodząc spod prysznica czuję... Mam wrażenie, że mi po bokach brzucha skóra pęka... Ale to jest takie dziwne uczucie, bo nic nie boli - tak jakby to jakaś obca skóra była. Nie wiem jak to wytłumaczyć... To takie uczucie jak sobie nieraz palce zakleiłam super glue i on potem zaczynał pękać i odchodzić No i to trwa już z tydzien czasu... Zaraz po takim uczuciu ogladam to miejsce dokładnie w lustrze, nawet skórę ściskam (bo myślałam, że sa ale ich nie widac bo są rozciągnięte), no ale kurcze nic tam nie ma Oczywiście bardzo sie cieszę z tego powodu... Ale z drugiej strony obawiam się czy nie zacznie się nagle i ze zdwojoną siłą
|
|
|
#4106 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4107 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4108 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4109 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- No to juz lepiej, thx
|
|
|
|
|
|
#4110 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiecie może, czy za poród rodzinny płaci się?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.

05.07.2008 
i właśnie....ODSZEDŁ MI CZOP ŚLUZOWY
, A przynajmniej jego częś.... RObi sie gorąco.

mi pasuje następny tydzień
Mi też się marzec kojarzy fajniej niż luty
Ale okazalo się, że jak brzusio opadł to jest znowu lepiej i wygodniej
W końcu jakieś zdecydowane ruchy
Oczywiście bardzo sie cieszę z tego powodu... Ale z drugiej strony obawiam się czy nie zacznie się nagle i ze zdwojoną siłą