Styczniowo-lutowe Mamusie cz.X Kolejna część rozpakowywania :) - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-23, 13:31   #3391
Ewik86
Zakorzenienie

Dot.: Styczniowo-lutowe Mamusie cz.X Kolejna część rozpakowywania :)

Jeju co za noc. Kolejna zresztą. Dominika zasnęła o 1, obudziła się o 2, zjadła i od tej pory budziła się, więc brałam na ręce, zasypiała, odkładałam do łóżeczka, kładłam się, 10 min i znowu to samo. I tak do 5. Zasnęła i spała do 6:30 i od nowa to samo. Wykończę się, słowo daję.

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
silver, jaki slodziaczek maly

To co robicie jak maluchy najedzone, ale spac nie chca?
Moja przeważnie jest na rękach, niestety

Silver śliczne fotki, a w szczególności modelka

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 13:37   #3392
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ewik, a co cię powstrzymuje przed wspólnym spaniem? Autentycznie nie chciałoby mi się tak wstawać
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 13:38   #3393
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:

To co robicie jak maluchy najedzone, ale spac nie chca?
Biorę ją na ręce,wsadzam do wózka i jeżdzę po mieszkaniu albo kładę do bujaczka i mówię do niej...
Stary 2013-02-23, 13:42   #3394
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Silver jaki piękny uśmiech u Darii

Delicjanka dziękuję

Niesforne te dzieciaczki, spać nie chcą tylko by świat zwiedzały

Nancy milczy dzisiaj, może rodzi?
fewcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 13:53   #3395
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość
Jeju co za noc. Kolejna zresztą. Dominika zasnęła o 1, obudziła się o 2, zjadła i od tej pory budziła się, więc brałam na ręce, zasypiała, odkładałam do łóżeczka, kładłam się, 10 min i znowu to samo. I tak do 5. Zasnęła i spała do 6:30 i od nowa to samo. Wykończę się, słowo daję.
Ojj, nie dziwie Ci sie, musisz byc potwornie umeczona
Mala czesto ma takie noce?

Ja caly czas boje sie spac z dzieciaczkiem. Boje sie, ze go uderze, przygniote, itp. Na szczescie Kubelek lubi swoje lozeczko

Edytowane przez nafiyqa
Czas edycji: 2013-02-23 o 13:54
nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 13:59   #3396
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja caly czas boje sie spac z dzieciaczkiem. Boje sie, ze go uderze, przygniote, itp. Na szczescie Kubelek lubi swoje lozeczko
Iguś też na początku lubił
Stary 2013-02-23, 14:03   #3397
laurka23
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39411610]Ewik, a co cię powstrzymuje przed wspólnym spaniem? Autentycznie nie chciałoby mi się tak wstawać [/QUOTE]

Mi też, więc młody śpi ze mną od 4 tygodni jak nie dłużej Co za wygoda.

Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość
Hihi Michał także
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 14:51   #3398
szklanka19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość
To mamy podobne egzemplarze Ewcia nie spała od 23, usnęła o 1:30 i pospała bagatela do 2:30 potem o 5:30 (chyba, że usnęłam pierwsza i nie pamiętam co było dalej ) i wstała o 7:40. Ja się pytam gdzie te noworodki co przesypiają 18-20h na dobę I oczywiście śpimy w jednym łóżku, moje dziecię musi spać tam gdzie usnęło

Silver Daria prześliczna

Ewulka mocno trzymam kciuki, żeby nie poszło na płucka!
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 15:20   #3399
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Najlepiej jak by to był spontan co nie? siup wody odchodza, na porodówke itd. Co prawda, ja nie mialam ustalonego terminiu, ale bylam po terminie i juz mnie to mega wkurzalo. Wolałabym juz zeby mi wody odeszly w supermarkecie niz tak czekac i czekac

co do Twoich obaw, nooo zycie sie zmieni nie powiem, ale na lepsze, przynajmniej tak jest u mnie, nie wiem jak ja wczesniej zylam, jakas pustka byla w moim zyciu teraz jak patrze na mojego skarba to az brak mi słów ..Pojawienie sie Amelki w moim zyciu jest najlepsze co mnie spotkalo
dasz rade kochana, nie martw się. Wszystko przyjdzie samo, a jak czegos nie bedziesz wiedziala to wiadomo że jest foruuuuum itd )))

moja niunia przespala od 23 do 6.40 a ustawilam budzik na 5.30 zeby ja obudzic jak cos, ale drzemke wlaczylam i poleglam
tylko kurcze, mala miala suchego pampka, polozna mowila ze to sie juz normuje wszystko, ale nei wiem jakos sie martwie, jak ja przewijalam to zrobila siusiu mi na podklad, normalny kolor itd. Ja juz oczywiscie troche sfiruje z tego powodu.

ja chce juz suche chodniki i slonce, nie chce snieguuuuuuuuuuuuuuuuu

Ewulcia, trzymam kciuki ;* cmok cmok
Deli moja też tak ma, że jak długo śpi to pampek suchy rano. Nie wiem o co chodzi, ale jak twoja tez tak ma to chyba normalne

Cytat:
Napisane przez szklanka19 Pokaż wiadomość
To mamy podobne egzemplarze Ewcia nie spała od 23, usnęła o 1:30 i pospała bagatela do 2:30 potem o 5:30 (chyba, że usnęłam pierwsza i nie pamiętam co było dalej ) i wstała o 7:40. Ja się pytam gdzie te noworodki co przesypiają 18-20h na dobę I oczywiście śpimy w jednym łóżku, moje dziecię musi spać tam gdzie usnęło

Silver Daria prześliczna

Twoja to już niemowlak chyba a one już mniej śpią. Moja 2 miesięczna pyza jak 21-22 to budzi się 7. I potem przez cały dzień do 20 prawie nie śpi z wyjątkiem 3-4 20 minutowych dzemek.
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015

Edytowane przez ninagg
Czas edycji: 2013-02-23 o 15:23
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 15:48   #3400
hope01
Zakorzenienie

Ale mamy słodką gromadkę dzieciaczków piękne zdjęcia To i mój Dudek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20130219_202352.jpg (84,3 KB, 63 załadowań)

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 15:59   #3401
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Ewulka trzymam kciuki by było dobrze

Ja mam jakiegoś doła. Nie chodzi o córę, tylko o męża .... ehhhh

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość

Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 16:17   #3402
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość
Wesolo sie zapowiada

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 16:20   #3403
BlackSanctum
Zakorzenienie

Moja niunia dzisiaj spała od 00:30 do 6:30... A potem, po karmieniu i przebieraniu, jeszcze do 11:00. Ale w ciągu dnia niezbyt chce spać, tzn niby śpi, ale raczej nazwałabym to drzemką, bo jak już zaśnie, to się budzi co 10-15 minut, i mamusia/tatuś muszą podejść, pogłaskać, podać smoczka, pogadać, albo pobujać kołyskę i wtedy znów zasypia, heh. Ale w nocy - aniołek.

Co do spania, to nasza różnie - raz w łóżeczku, raz w kołysce, a raz z nami w łóżku, tylko wtedy zawijam ją w rożek, nie śpi "luzem".

Dziewczyny, dzieciątka są przeboskie.
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 16:51   #3404
mala_19kw
Zakorzenienie

Mój synek kończy dziś miesiąc. Z tej okazji zdj w klubie. Pozdrawiamy ciotki
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 17:07   #3405
Ewik86
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39411610]Ewik, a co cię powstrzymuje przed wspólnym spaniem? Autentycznie nie chciałoby mi się tak wstawać [/QUOTE]

Po pierwsze mąż absolutnie nie chce się zgodzić, po drugie bałabym się strasznie czy jej krzywdy nie zrobię - łóżko mamy 140, więc trochę ciasno jak na trzy osoby

Cytat:
Ojj, nie dziwie Ci sie, musisz byc potwornie umeczona
Mala czesto ma takie noce?

Trwa to z tydzień. Wcześniej spała ok 2 godzin to nie potrafiłam docenić

Cytat:
Napisane przez szklanka19 Pokaż wiadomość

Silver Daria prześliczna

Łączę się z Tobą w bólu

Dzieciaczki słodkie

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-23, 17:20   #3406
suzi31
Raczkowanie

Hej
Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
co do pomocy przy dzidziolkach- ja nie wymagam od męża nocnego wstawania bo to i tak byłoby bezcelowe- przy moim tylko i wyłącznym karmieniu piersią. Jak nakarmię to przewinę a Bartuś potem zaraz zasypia, czasami nawet podczas karmienia mu sie zdarzy. Nocki przesypia pięknie (odpukac w niemalowane), wiec sie wysypiam. W ciągu dnia bywa róznie, raz wymaga wiecej uwagi, raz sam zajmie sie sobą posiedzi w lezaczku, albo polezy i gada do siebie. Mąż pracuje według grafiku, na 8 godz, czasami przyjedzie przed 5 rano, przespi sie, zje i na 14 znowu do pracy to tyle co małego wycałuje i jedzie. Jak jest w domu to go wykorzytsuje, zeby ugotowac czy posprzątac, jak go nie ma to sobie jakos radzimy sami- wiele czynnosci da sie jedną ręką wykonac
jak mąz w pracy a ja musze sie wykąpac to małego do bujaka i do łazienki nawet jak spi to nie zostawiam go samego w pokoju, jak gotuje to bujak do kuchni- radzimy sobie
Mam takie samo zdanie jak Ty. Na razie ja tylko wstaje do małej, karmię piersią i ją przewijam. Zresztą moja śpi w nocy jak aniołeczek, więc nie jest to męczące.

Sarah - dzięki za rady dot. furaginu i posiewu

Lubcia gratulacje Witaj Wojtusiu

Dzieciaczki prześliczne
suzi31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 17:32   #3407
scotasia
Wtajemniczenie

Hejo
Bardzo dziękuje za gratulacje, nie odzywałam się smsem w dniu porodu bo niestety jakos nie zdążyłam dołączyć do klubu.
Ciągle brakuje mi czasu, zeby sobie z Wami popisać mam jakąs manię wicia gniazda, nie zdążyła mnie dopasc przed porodem nie moge usiedziec spokojnie jak wiem ze mam cos do prasowania, zmywania, sprzątania itp...
A tak wogole to moje biedne Malenstwo ma nasiloną zołtaczkę był naswietlany w szpitalu, a mimo to bilirubina znów wysoka. Dostalismy czopki, mam nadzieje, ze wystarczą.
Z takich ciekawostek porodowych, to moge powiedziec, ze zel porodowy Natalis chyba się u mnie spisał. Położna odbierająca porod mowila, ze super, ze go mam i skonczyło się tylko na niewielkim pęknieciu.
Sprobuje zaraz wstawic zdjątko mojego Dominika. Wszystkie Wasze dzieciaczki są przesłodkie, juz sie nie moge doczekac az moj tez bedzie mial te kilka tyg, to juz takie słodkie bobasy
I gratuluje kolejnym mamusiom. Duze te nasze lutowe bobasy, tylko moje takie chucherko..ale juz wazymy 2900g
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_9024.jpg (86,8 KB, 52 załadowań)
scotasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 17:35   #3408
maluchna30
Zadomowienie

Ktoras pytala jak maluszka do snu przygotowujemy,chyba DEBRAH?Otoz my kapiemy lub obmywamy Ole codziennie o 19,potem zabieram ja i karmie w kompletnej ciszy przy lampce w dobrze przewietrzonej sypialni.
Stary 2013-02-23, 17:48   #3409
BlackSanctum
Zakorzenienie

Scotasia, gratuluję!

U nas rutyna wieczorowa wygląda tak: najpierw kąpiel lub przemywanie pupki i ciałka ciepłą wodą, potem ubieramy w czyste, wygrzane ubranka (np na kaloryferze), a potem karmienie w cichym pokoju przy przygaszonym świetle.
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 17:54   #3410
insolito
Zadomowienie

Cytat:
Śliczny Dudek

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
klask i: Dla synka. Zleciało, co?
Zdjęcie mojego Szczęścia, z tej samej okazji, również w klubie

Cytat:
Napisane przez scotasia Pokaż wiadomość
Hejo
Bardzo dziękuje za gratulacje, nie odzywałam się smsem w dniu porodu bo niestety jakos nie zdążyłam dołączyć do klubu.
Ciągle brakuje mi czasu, zeby sobie z Wami popisać mam jakąs manię wicia gniazda, nie zdążyła mnie dopasc przed porodem nie moge usiedziec spokojnie jak wiem ze mam cos do prasowania, zmywania, sprzątania itp...
A tak wogole to moje biedne Malenstwo ma nasiloną zołtaczkę był naswietlany w szpitalu, a mimo to bilirubina znów wysoka. Dostalismy czopki, mam nadzieje, ze wystarczą.
Z takich ciekawostek porodowych, to moge powiedziec, ze zel porodowy Natalis chyba się u mnie spisał. Położna odbierająca porod mowila, ze super, ze go mam i skonczyło się tylko na niewielkim pęknieciu.
Sprobuje zaraz wstawic zdjątko mojego Dominika. Wszystkie Wasze dzieciaczki są przesłodkie, juz sie nie moge doczekac az moj tez bedzie mial te kilka tyg, to juz takie słodkie bobasy
I gratuluje kolejnym mamusiom. Duze te nasze lutowe bobasy, tylko moje takie chucherko..ale juz wazymy 2900g
Trzymam kciuki, żeby czopki szybko zadziałały
Słodki Dominik

Tylko Wy wieci, jak bije moje serce od środka .
insolito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 18:13   #3411
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Napisane przez maluchna30 Pokaż wiadomość
Ktoras pytala jak maluszka do snu przygotowujemy,chyba DEBRAH?Otoz my kapiemy lub obmywamy Ole codziennie o 19,potem zabieram ja i karmie w kompletnej ciszy przy lampce w dobrze przewietrzonej sypialni.
U nas wygląda to tak o 20 kapanie, potem ją ubieram, karmię normalnie w salonie po jedzeniu noszę ją do odbicia a potem zanoszę do sypialni do łóżeczka włączam kołysanki, karuzelę bez głosu, włączam lampkę i mała po ok 30-60 minutach usypia. W tym czasie z 2-3 razy woła mnie płaczem jak smoczek wypadnie czy karuzela przestanie się kręcić albo zwyczajnie mnie potrzebuje. Jak mnie potrzebuje to pogłaskam po główce zaśpiewam kołysankę dam buziaka i wracam do zajęć.

---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

Cytat:
Hejo
Gratulacje !!!

W klubiku kilka zdjęć mojej małej szkrabusi !!!
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015

Edytowane przez ninagg
Czas edycji: 2013-02-23 o 18:15
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 18:14   #3412
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość

Cytat:
Hejo
DZIEWCZYNY śliczne macie dzieciaczki

scotasia - moja Daria też po porodzie była naświetlana bo żółtaczke miała (bilirubina 14), po wyjściu ze szpitala miała 11, a po paru dniach musiała wrocic do szpitala i okazało się że podskoczyło do 19 i była naświetlana przez 4 dni (sama musiala byc w szpitalu). Teraz już jej chyba minęła całkiem ta zółtaczka bo nie jest już żółta wtedy nawet oczka takie żółte miała (białka).
Trzymajcie sie, bedzie dobrze

Dodałam zdj do klubu ze spacerku
Stary 2013-02-23, 18:29   #3413
scotasia
Wtajemniczenie

Silver własnie tak pamietałam, ze Twoja malutka tez miala zoltaczke. A powiedz, działo się cos, ze musieliscie wrocic do szpitala? Skad wiadomo, ze bilirubina wzrasta? U nas w 4 dobie było 15, potem po naswietlaniu spadło. I w piątek na kontroli w przychodni znow 15 i dostalismy te czopki. A teraz cały czas schizuje, ze Malutki jest coraz bardziej zolty, mąż mnie uspokaja ze sobie wmawiam. Czy poza zażółceniem Twoja córcia miała jakies inne objawy, gdy bilirubina była 19?

Ja spędziłam jedną noc oddzielona z Synkiem i to było okropne. Tak strasznie płakał rano jak do niego mogłam wejść, a przy cycu wisiał prawie 1,5 h jak zawsze wystarczało mu kilkanascie minut. Chyba też się stesknił za mama. Nie chce tego znow przezywac..

Edytowane przez scotasia
Czas edycji: 2013-02-23 o 18:33

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-23, 18:39   #3414
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Silver własnie tak pamietałam, ze Twoja malutka tez miala zoltaczke. A powiedz, działo się cos, ze musieliscie wrocic do szpitala? Skad wiadomo, ze bilirubina wzrasta? U nas w 4 dobie było 15, potem po naswietlaniu spadło. I w piątek na kontroli w przychodni znow 15 i dostalismy te czopki. A teraz cały czas schizuje, ze Malutki jest coraz bardziej zolty, mąż mnie uspokaja ze sobie wmawiam. Czy poza zażółceniem Twoja córcia miała jakies inne objawy, gdy bilirubina była 19?

Ja spędziłam jedną noc oddzielona z Synkiem i to było okropne. Tak strasznie płakał rano jak do niego mogłam wejść, a przy cycu wisiał prawie 1,5 h jak zawsze wystarczało mu kilkanascie minut. Chyba też się stesknił za mama. Nie chce tego znow przezywac..
Wierze Ci że noc bez niego była okropna...jak ja sobie przypomnę jak ona sama przez 4 dni była w szpitalu...co ja przeżywałam, masakra.

Wiesz,poza tym że była żółta to nie miała zadnych objawów żółtaczki. Ja sama bym nie wiedziała że wzrosło jej to. Była u mnie położna i to ona mi powiedziała żebym szła do pediatry bo coś jej ta żółtaczka nie przechodzi bo dalej bardzo żółta jest. Na następny dzień poszłam do pediarty no i ona to potwierdziła i dała mi skierowanie do szpitala na badania. I tam wyszło że bilirubina podskoczyła aż do 19-tu
A te czopki co Ci przepisali to ma pomóc na żółtaczke? Mi o zadnych czopkach nic nie powiedzieli tylko od razu że będzie naświetlana...
Stary 2013-02-23, 18:39   #3415
ewulkaaa
Wtajemniczenie

hej

moja Ania w szpitalu a mi nie pozwolili z nią zostać

tak strasznie za nią tęsknię, a nie widziałam jej od godziny! to nie wiem, co ona musi przeżywać, przecież jest taka malutka, ona mnie potrzebuje!

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013
ewulkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 18:42   #3416
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewulkaaa Pokaż wiadomość
hej

tak strasznie za nią tęsknię, a nie widziałam jej od godziny! to nie wiem, co ona musi przeżywać, przecież jest taka malutka, ona mnie potrzebuje!
Wiem co przeżywasz bo tak samo miałam w moją Darią,też nie pozwolili mi z nią być bo nie było miejsc w szpitalu I była 4 dni sama A ja ryczałam jak głupia To OKROPNE ze nie pozwalają matkom być ze swoimi maluszkami w szpitalu
Stary 2013-02-23, 19:03   #3417
suzi31
Raczkowanie

Cytat:

Moja mała też miała żółtaczkę ponad 15, byłam z nią 10 dni w szpitalu, 2 dni była naświetlana i miała wenflon w główce, przez który dostawała glukozę. Objawy na które trzeba zwrócić uwagę to APATYCZNOŚĆ, zrobiła się b.ospała i nie chciała przez to jeść - tak było od 23 do południa następnego dnia, wtedy szybko pojechaliśmy do szpitala. Poza tym było widać, że robi się bardziej żółta, na początku nie miała nóżek żółtych, a później przeszło jej na uda i łydki, więc nie dało się tego nie zauważyć. Trzymam kciuki za Wasze maleństwo żeby żółtaczka spadła

Cytat:
hej

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
Wiem co przeżywasz bo tak samo miałam w moją Darią,też nie pozwolili mi z nią być bo nie było miejsc w szpitalu I była 4 dni sama A ja ryczałam jak głupia To OKROPNE ze nie pozwalają matkom być ze swoimi maluszkami w szpitalu
Współczuję, że musiałyście / musicie być rozdzielone z dzieckiem. Ja co prawda naoglądałam się jak malutka była kłuta i płakała, spędziłyśmy długich 10 dni w szpitalu, ale razem - więc jakoś to przeleciało, pokój 1 os. gdzie miałyśmy wszystko co potrzebne i obsługa personelu super. Nie wyobrażam sobie być rozdzielona z tak małym dzieckiem
suzi31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 19:16   #3418
paulina_cz
Raczkowanie

EUROPEJSKA KARTA
PRAW DZIECKA
W SZPITALU

1. Dzieci powinny być przyjmowane do szpitala tylko wtedy, kiedy leczenie nie może być prowadzone w domu, pod opieką poradni lub na oddziale dziennym.
2. Powinny mieć prawo do tego, aby cały czas przebywali razem z nimi w szpitalu rodzice lub opiekunowie. Nie powinno być żadnych ograniczeń dla osób odwiedzających - bez względu na wiek dziecka.
3. Rodzicom należy stwarzać warunki pobytu w szpitalu razem z dzieckiem, należy ich zachęcać i pomagać im w pozostawaniu przy dziecku. Pobyt rodziców nie powinien narażać ich na dodatkowe koszty lub utratę zarobków. Aby mogli oni uczestniczyć w opiece nad dzieckiem, powinni być na bieżąco informowani o sposobie postępowania i zachęcani do aktywnej współpracy.
4. Dzieci i rodzice powinni mieć prawo do uzyskiwania informacji, a w przypadku dzieci, w sposób odpowiedni do ich wieku i możliwości pojmowania. Należy starać się o łagodzenie i unikanie zbędnych stresów fizycznych i emocjonalnych u dziecka w związku z jego pobytem w szpitalu.
5. Dzieci i ich rodzice mają prawo współuczestniczyć we wszystkich decyzjach dotyczących leczenia. Każde dziecko powinno być chronione przed zbędnymi zabiegami diagnostycznymi i leczniczymi.
6. Dzieci powinny przebywać razem z innymi dziećmi w podobnym wieku. Nie należy umieszczać dzieci razem z dorosłymi.
7. Dzieci powinny mieć możliwość zabawy, odpoczynku i nauki odpowiedniej do ich wieku i samopoczucia. Ich otoczenie powinno być tak zaprojektowane, urządzone i wyposażone, aby zaspokajało dziecięce potrzeby.
8. Przygotowanie i umiejętności personelu muszą zapewniać zaspokajanie potrzeb fizycznych i psychicznych dzieci.
9. Zespół opiekujący się dzieckiem w szpitalu powinien zapewnić mu ciągłość leczenia.
10. Dzieci powinny być traktowane z taktem i wyrozumiałością. Ich prawo do intymności powinno być zawsze szanowane.

Trochę zagłębiłam się w temat i znalazłam to co wyżej. Fakt, że istnieją jeszcze wewnętrzne regulaminy szpitala, ale ja bym nie darowała jakby mi kazali dziecko zostawić samo w szpitalu
paulina_cz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 19:16   #3419
scotasia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
Wierze Ci że noc bez niego była okropna...jak ja sobie przypomnę jak ona sama przez 4 dni była w szpitalu...co ja przeżywałam, masakra.

Wiesz,poza tym że była żółta to nie miała zadnych objawów żółtaczki. Ja sama bym nie wiedziała że wzrosło jej to. Była u mnie położna i to ona mi powiedziała żebym szła do pediatry bo coś jej ta żółtaczka nie przechodzi bo dalej bardzo żółta jest. Na następny dzień poszłam do pediarty no i ona to potwierdziła i dała mi skierowanie do szpitala na badania. I tam wyszło że bilirubina podskoczyła aż do 19-tu
A te czopki co Ci przepisali to ma pomóc na żółtaczke? Mi o zadnych czopkach nic nie powiedzieli tylko od razu że będzie naświetlana...
Te czopki to luminalum. Mam nadzieje, ze kolejne naswietlania nas ominą, bo niezle sie stresowałam, jak Dominik był naswietlany po urodzeniu, bałam się, ze mu te okularki spadną z oczu.

Cytat:
hej

straszne... trzymam kciuki zeby szybko wyzdrowiała

Cytat:
Napisane przez suzi31 Pokaż wiadomość
Moja mała też miała żółtaczkę ponad 15, byłam z nią 10 dni w szpitalu, 2 dni była naświetlana i miała wenflon w główce, przez który dostawała glukozę. Objawy na które trzeba zwrócić uwagę to APATYCZNOŚĆ, zrobiła się b.ospała i nie chciała przez to jeść - tak było od 23 do południa następnego dnia, wtedy szybko pojechaliśmy do szpitala. Poza tym było widać, że robi się bardziej żółta, na początku nie miała nóżek żółtych, a później przeszło jej na uda i łydki, więc nie dało się tego nie zauważyć. Trzymam kciuki za Wasze maleństwo żeby żółtaczka spadła
Wlasnie boje sie, ze przegapie te objawy bo dajemy Małemu ten luminalum a to podobno działa uspokajajaco i dzieci po tym duzo spią. Ale na szczescie apetyt mu dopisuje. Buzie ma żółtą, na ciałku nie zauważyłam zmian. W srode mamy kontrole, oby było juz dobrze
Dzieki dziewczyny za odzew
Stary 2013-02-23, 19:22   #3420
szklanka19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
Twoja to już niemowlak chyba a one już mniej śpią. Moja 2 miesięczna pyza jak 21-22 to budzi się 7. I potem przez cały dzień do 20 prawie nie śpi z wyjątkiem 3-4 20 minutowych dzemek.
Jeszcze tydzień nam został i awansujemy na niemowlaka I już się boję ile będzie potem spać

Hope jaka cudna czuprynka u Dawidka!

Mała, Insolito i brawo za pierwszy miesiąc no i wszystkiego dobrego

Scotasia Dominik śliczny trzymam kciuki, żeby żółtaczka minęła! Moja Mała też miała żółtaczkę, lekarka mnie w szpitalu tak nastraszyła, że płakałam jak wariatka. Potem wzięli mi Ewcię na naświetlania na całą noc i myślałam, że oszaleję jak słyszałam jak płacze. I jeszcze poszłam do Niej i akurat płakała i nic nie mogłam zrobić masakra to jest, a trwało tylko jedną noc

Ewulka przykro mi strasznie miałam nadzieję, że ominie Was to zapalenie płuc
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości