|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4951 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7
Cytat:
Ja miałam właśnie pierwszy wykład z pedagogiki 2 stopnia edukacji (podstawówka) i babka opowiadała o przypadkach, z jakimi się spotkała. I np. że jakiś chłopiec miał problemy z j.polskim i w ogóle nie chciał nic się uczyć, i że się okazało, że to dlatego, że w domu nie miał w ogóle styczności z książkami, bo jego rodzice uważali, że to niepotrzebne. Nigdy nic nie przeczytał, bo w domu książek nie miał. No i że to wina rodziców.A mnie to dziwi, bo ja nie uważam, żeby dziecko nie miało swojego rozumu. Jej, dzieciak nie miał książek i bawił sie tylko samochodzikami, poszedł do podstawówki, zaczęli jakieś tam czytanki ala ma kota itd., no i mogło mu się to spodobać lub nie, mógł chcieć sam więcej czytać lub nie, co tu niby mają rodzice do rzeczy ![]() Moi rodzice nie czytają zupełnie (no tyle co prasę), po pracy wracają zmęczeni i im się już zwyczajnie nie chce. Nigdy też mnie nie zachęcali do czytania, nie miałam też tych różnych kolorowych bajek dla dzieci itd. Tylko klocki, lalki, miśki, gry planszowe, gry telewizyjne no a w 2 klasie podstawówki to już gry komputerowe. I co? Nauczyłam się czytać chyba z szyldów sklepów jakie widziałam, gdy jechałam z mamą autobusem Mając 6 lat, poszłam do zerówki, i tak mi się spodobały te czytanki, że jeszcze z jedną koleżanką poleciałyśmy do biblioteki wyrobić sobie karty biblioteczne (które były od 1 kl. podst ))... Bibliotekarka wybierała nam książki dostosowane do naszego wieku ) Z kolei mój brat nie czytał nawet lektur, tylko streszczenia. Idąc tokiem "wszystkiemu winni rodzice", to ja powinnam teraz uciekać na widok książek, a stała się rzecz zupełnie przeciwna )Dlatego ja uważam, że dziecko ma swój rozum, że rodzic tak naprawdę tylko nakierowuje je, a to i tak nie znaczy, że dziecko samo nie może nic wybrać, co lubi, co chce robić, co go interesuje. ---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
edit: i o ile jeszcze wiadomo że w podstawówce dzieci mogą nie mieć tej wrażliwości i nie zdawać sobie sprawy, jaką przykrość mogą wyrządzić drugiej osobie, o ile w gimnazjum podczas jakichś kłótni też mogą używać argumentów dot. wyglądu (jak już zabraknie innych argumentów)... o tyle już nie wiem jak starszym osobom może przyjść w ogóle na myśl obrażanie innych poprzez komentowanie ich wyglądu Edytowane przez bowszystkotoiluzjajest Czas edycji: 2013-02-23 o 16:02 |
||
|
|
|
#4952 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4953 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widocznie mamy różne podejście, bo ja widziałam w gimnazjum, jak moja znajoma była kozłem ofiarnym, gnębiona przez chłopaków z klasy z powodu wyglądu. I wybacz, ale nie zawsze życie jest tak kolorowe i nie zawsze będziesz przebywać tylko wśród ludzi, których sama sobie skrupulatnie wybierzesz.
|
|
#4954 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziecko automatycznie naśladuje zachowanie rodziców przyjmując takie właśnie zachowanie za wzorzec, niezależnie od tego czy ów wzorzec zapewnia dziecku pozytywne czy też negatywne zasady postępowania. W zyciu jednak poznaje się wiele innych ludzi, które też mają na nas wpływ. |
|
|
|
|
#4955 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem ludzi, którzy komentują wygląd innych, przez co tamci nabawiają się kompleksów. Nie rozumiem, co kieruje takimi ludźmi, którzy "tyrają" swoich znajomych. Bo to, że można nabawić się kompleksów przez takie komentarze, to doskonale rozumiem.Cytat:
czy że zrobił coś głupiego czy coś tam, to wiesz. Ale wygląd, na który nie mamy wpływu? Cytat:
Bo to już byłoby..hmm. nieuczciwe. Bo to rusza bardziej niż "suko", "debilko" itd Także ja dalej obstaję przy moim, że nie rozumiem ludzi, którzy dla zabawy śmieją się z wyglądu innych albo takich, którzy nie mając żadnych argumentów - wykorzystują gorszy wygląd tej drugiej osoby. Edytowane przez bowszystkotoiluzjajest Czas edycji: 2013-02-23 o 16:26 |
|||
|
|
|
#4957 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4958 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do "nie rozumiem ludzi którzy dla zabawy śmieją się z wyglądu innych albo takich, którzy nie mając żadnych argumentów - wykorzystują gorszy wygląd tej drugiej osoby." co tu jest do rozumienia? Po prostu debile/niewychowani/zakompleksieni. Tu nie ma nic do rozumienia, to jest życie. |
|
|
|
|
#4959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2013-02-23 o 17:30 |
|
|
|
|
#4960 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym była dumna, masz na uczelni Mistrzów Subtelnej Aluzji
Trochę mi się skojarzył z " Napisz kto jest Twoim idolem, i uzasadnij dlaczego Stalin." (chociaż w polskiej szkole to raczej "... i uzasadnij dlaczego Jan Paweł II)
|
|
|
|
#4961 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O! A co do wszechobecnego Jana Pawła II. U mnie w mieścinie został on patronem jednej ze szkół podstawowych. Z racji naszych terenów różne są wyznania. Hitem są wyjścia na wszelkie uwielbiające spotkania na miejsce jego pielgrzymki sto lat temu, koło pomnika. Śpiewają, modlą się i w ogóle. Nie przeszkadza mi to, niech robią co chcą. Nie rozumiem tylko dlaczego są zmuszane do tego dzieci innych wyznań. Zwolnienia nie są akceptowane, dziecko takie musi iść i śpiewać koło pomnika, bo inaczej jakaś uwaga czy coś takiego. Oczywiście dni wyjścia to wszystkie ważne daty powiązane: dzień papieski, dzień urodzin, dnia śmierci chyba akurat nie obchodzą tak hucznie
|
|
|
|
|
#4962 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() kibicuję pomysłowi ze skrzypcami. Ja sobie na trzydziestkę kupiłam gitare basową i coś tam na niej próbuję
|
|
|
|
|
#4963 | |||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A toi-toje to osobna historia, jak nie muszę, to nie skorzystam, bo tam po prostu będzie źle, nawet, jeśli wszyscy poprzednicy załatwili swoje sprawy jak należy. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4964 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#4966 | ||
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
||
|
|
|
#4967 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dokładnie, takie głupie gadanie potrafi zapaść w pamięć i nawet po latach tkwić w glowie i uwierać. Wiadomo, że nie powinno się zwracac uwagi na opinie ludzi na temat rzeczy takich jak nasz wygląd, ale to po prostu trudne. Ja pamietam wiele takich glupot wygłaszanych na temat mnie czy mojej rodziny i niektóre wciąż bolą, a inne nawet po np. 5 latach wzbudzają gniew. |
|
|
|
|
#4968 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#4969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#4970 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja wiem, że obiektywnie patrząc nie jestem ladna - powiedziałabym raczej, że moja uroda jest ciekawa, ale niekoniecznie ładna czy śliczna, jestem okrutnie nieproporcjonalna (dojrzewanie to zło, ale idzie to teraz w dobra stronę) i moja psyche jest zawichrowana, a rodzina niekonwencjonalna, ale złośliwe gadki i tak bolą i denerwują. |
|
|
|
|
#4971 |
|
Zakorzenienie
|
ja pamiętam co przeżyłam w gimnazjum i dziwię się, że nie targnęłam się na swoje życie
|
|
|
|
#4972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
#4973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4974 |
|
Konto usunięte
|
Mnie przezywali w podstawówce Kostucha, bom chuda i blada -.-
|
|
|
|
#4975 |
|
Zakorzenienie
|
i pomyśleć, że istnieją ludzie, którzy się nigdy nie spotkali ze zjawiskiem wyśmiewania czyjegoś wyglądu
dla mnie to nieprawdopodobne
|
#4976 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie to też lekki kosmos. Owszem, moi znajomi tak nie robili i nie robią, ale osób ze szkoły, pracy czy na ulicy sobie nie wybieram, a niekażdy zna pojęcie kultury.
|
|
|
|
#4977 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
|
|
|
#4978 |
|
Zadomowienie
|
W gimbazie pewna lalunia mawiała mi, że jestem brzydka i nigdy nie znajdę sobie faceta (nie wiem, na jakiej podstawie to stwierdziła
). Kiedyś widziałam ją na przystanku, czekała na autobus, a ja i mój ówczesny (no nie wiem, jakim cudem go zdobyłam, "brzydka" ja
|
#4979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4980 |
|
Konto usunięte
|
Ej, ja mam wadę wzroku
Niezbyt dużą, ale jest.Nobody's perfect Jedni są grubi, inni mają wade wzroku, są brzydcy albo czarują rekinim uśmiechem
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:19.

)
Ja miałam właśnie pierwszy wykład z pedagogiki 2 stopnia edukacji (podstawówka) i babka opowiadała o przypadkach, z jakimi się spotkała. I np. że jakiś chłopiec miał problemy z j.polskim i w ogóle nie chciał nic się uczyć, i że się okazało, że to dlatego, że w domu nie miał w ogóle styczności z książkami, bo jego rodzice uważali, że to niepotrzebne. Nigdy nic nie przeczytał, bo w domu książek nie miał. No i że to wina rodziców.
Mając 6 lat, poszłam do zerówki, i tak mi się spodobały te czytanki, że jeszcze z jedną koleżanką poleciałyśmy do biblioteki wyrobić sobie karty biblioteczne (które były od 1 kl. podst
))... Bibliotekarka wybierała nam książki dostosowane do naszego wieku 
Nie rozumiem ludzi, którzy komentują wygląd innych, przez co tamci nabawiają się kompleksów. Nie rozumiem, co kieruje takimi ludźmi, którzy "tyrają" swoich znajomych. Bo to, że można nabawić się kompleksów przez takie komentarze, to doskonale rozumiem.
Jest i nasze uczelniane ciacho 

Niezbyt dużą, ale jest.