Styczniowo-lutowe Mamusie cz.X Kolejna część rozpakowywania :) - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-01, 07:24   #4201
ewadylewska
Zadomowienie

Dot.: Styczniowo-lutowe Mamusie cz.X Kolejna część rozpakowywania :)

AGA moj zrobil ostatnio identycznie!!!

Dziewczyny, moja Mala ma katar, troche jej odciagnelismy, przezroczystych glutow, ale co robic, isc do lekarza??czekac??
Stary 2013-03-01, 08:00   #4202
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
dziewczny, bierzeccie jakies witaminy teraz?????????
Falvit mama

---------- Dopisano o 07:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:52 ----------

Cytat:
\
ja tez musze juz anty, ale spiralke to chyba dopiero po 3 miesiacach mozna od porodu hmm

wlaśnie jaką metody anty wybieracie po porodzie, pyt głównie do mam KP

---------- Dopisano o 08:00 ---------- Poprzedni post napisano o 07:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
I garść ważnych dla mnie pytań:

Pytanie 1 : czy któraś z Was też karmi metodą "jedno karmienie - jedna pierś"? Ciekawa jestem czy Wam się to sprawdza, zastanawiam się czy tak jest dobrze??

Pytanie nr 2 - ważne. Wstyd, ale nie mamy jeszcze fotelika (na wyjście pożyczony miałam, wózek mam od znajomych właśnie bez fotelika, bo nie mieli już) - do mam które mają MAXI COSI - jaki macie model i czemu ten? jest chyba tego trochę..

Czy któraś kupiła używkę czy boicie się raczej?

Pytanie 3:
Odnośnie SH - używane ciuszki, wiem, że większość z Was jest na "tak" A....co z zabawkami??
Odpadają? Żadna różnica? i dlaczego??
1. TAk, jedno karmienie - jedna piers. u nas jest ok
2. nie pomoge
3. ja jestem na tak, mam sporo zabawek po kimś. te plastikowe myję, pluszane piorę i jest ok
gochaa_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 08:07   #4203
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość

U nas nienajlepiej, niestety synek ma katar. Zaraził się chyba ode mnie bo ja smarkam od 3 dni Temperature ma też trochę podwyższoną - 37,2. Całą noc nie spał biedny bo męczył się tym zapchanym noskiem. Na początku nic nie dałam rady fridą odciągnąć i myślałam że może znowu mu mleko poszło nosem ale nad ranem już fluczki odciągnęłam. I od tamtej pory już z 4 razy, ale tylko z jednej dziurki leci, z drugiej nic. No i już w nocy podejrzewałam że to katar jednak mimo że nie leciało bo jak mleko w przewodach nosowych to trochę pocharczy i zasypia a on biedny furczał tym nosem calutką noc i praktycznie nie spaliśmy wcale. Teraz śpi biedaczek ale tak niespokojnie,wierci się mruczy a ja wyglądam jak zoombie. Nie da się do łóżeczka odłożyć tylko u mnie na rękach śpi Kurde czemu ja maseczki nie kupiłam tylko tak chodziłam z tym katarem i całowałam go na dodatek Mam nadzieję, że w nic poważniejszego ten katar się nie przerodzi...
Oby szybko katar minął! Temperatura taka może być nawet po karmieniu, to nawet jeszcze nie stan podgorączkowy.

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
UWAGA, UWAGA - cos na poprawe humoru
ogladalam wczoraj 1 z 10
z braku czasu rzadko mi sie zdarza ale jak juz sie zdarzy to trafiam na prawdziwe perełki
pyt: Batman to bohater znanych filmow. nazwa batman sklada sie z dwoch angielksich słow: jedno oznacza człowieka,mezczyzne a drugie to nazwa zwierzęcia. jakie to zwierze?
odp: SZCZUR!

Cytat:
Napisane przez meduzza Pokaż wiadomość
O kurde, trzeba napisać o porodzie zanim wątek się zamknie!

5.02 około 2 w nocy obudził mnie silny ból okresowy, mocniejszy niż wcześniej-już nie zasnęłam. Ból stopniowo zamienił się w coraz wyraźniejsze skurcze więc rano powiedziałam TŻtowi, że: to będzie jakoś już, dzisiaj Ale mimo tego zrobiłam mu kanapeczki i wysłałam do pracy (co będzie siedział jak to mogło potrwać kilkanaście godzin).
Cały dzień minął mi na kąpieli, liczeniu skurczów (nieregularne ale coraz mocniejsze). Oczywiście telefony od TŻta bez przerwy Wrócił z pracy, ściągneliśmy aplikacje stopera na telefon i czekaliśmy...
Ja dostałam strasznej głupawki bo nie chciałam jeszcze jechać do szpitala ale TŻ jak zobaczył skurcze co 2, 3 minuty zestresowany zarządził, że jedziemy
Na miejscu ktg, badanie rozwarcia (3cm-jaka byłam dumna, że przyjechałam już w 1/3 gotowa). Na szczęście wzieli nas od razu na porodową. Położne i lekarki-anioły (nie umiałam niestety docenić tego w czasie skurczów) Przyniosły nam radio, zgasiły światło no i gdyby nie te skurcze po podłączeniu oxy to byłoby bardzo zabawnie, mieliśmy wieeelką głupawkę, ja płakałam, darłam się i śmiałam na przemian TŻ postanowił porobić fotki-myślałam, że go wtedy uduszę, ja umieram a ten nam z ręki foty robi...
W międzyczasie oczywiście lewatywa, pęknięcie pęcherza (sam poszedł) raz środek znieczulający (odleciałam ale krótko działał) i po 4h skurczów zarządzenie-rodzimy Rodziliśmy chwilę na stojąco (pomysł fajniej położnej) a później końcówkę na łóżku. Nie muszę mówić, że TŻ prawie zszedł mi tam, w życiu go takiego nie widziałam biedak, będzie miał traume do końca życia No ale gdyby nie on... Nie wiem jak babki rodzą same. Ja nic bym nie wiedziała, on mi wszystko mówił, rozśmieszał mnie, pocieszał, obiecał, że już niedługo, rodził ze mną na stojąco, pilnował kroplówki, ktg, pomagał położnym....
I tak o 2.15 po błyskawicznym dla mnie parciu "rzucili" mi moją małą Żabkę na klatę a ja nie mogłam się uspokoić ani uwierzyć, że Maleństwo rzucające nogami i rączkami jest nasze. Zerknęłam na TŻta-płakał, drugi raz w życiu, przeżycie niesamowite
Bólu po zobaczeniu dziecka-zero, magia jakaś,czary chyba
Jeszcze dodam, że TŻ był nieżywy następnego dnia. Miał taką migrenę, że padło mu na oczy, zasnął tak, że nie mogłam go dobudzić przez telefon, trząsł się i wyglądał jakby z wojny wrócił

A Julianka to nasz skarb, nie cofnęłabym czasu gdybym mogła zadecydować o tej ciąży. Teraz dopiero czuję się kompletna
Cudny opis

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość

taka piękna pogoda, ze aż zal było mi z mlodym do domu wracac wstawiam fotkę spacerową
no, zbieram sie do gienia
Śliczna mama i dzidziuś

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39511839]A ja zarezerwowałam wakacje

http://www.izerskipotok.pl/index.html[/QUOTE]

Ale tam fajnie

Cytat:
Napisane przez Basia_Bogusia Pokaż wiadomość
W końcu olałam tą wizytę domową, się prosić i się nie doprosić, niech się cmokną w dupe. Pojechaliśmy o 14, teściu nas zawiózł, mąż się też zwolnił z pracy, ale byłby trochę później, a chciałam to już załatwić.
Tak więc zapakowałam Krzysia i zajechaliśmy do przychodni. Na szczęscie nie było aż tak dużo ludzi, aczkolwiek zawsze to jakieś ryzyko. Po południu była już inna Pani doktor niż ta pipa z rana.
Weszliśmy bez kolejki, nawet nie zamierzałam się pytać czy mogę, po prostu przyszłam i od razu weszłam, wali mnie co inni na to.
Niech by spróbował coś powiedzieć. Pani doktor zbadała Krzysiulka, na szczęście i z przodu i z tyłu nic mu nie świszczy, tak więc katar i oby nic więcej się nie rozwinęło. Nadal mamy stosować maść majerankową pod nosek, witaminkę C i dodatkowo dziś zapisała mu Calcium w syropku i jeszcze kropelki do noska Euphorbium. Kupiliśmy też inhalator, mamy robić inhalacje z soli fizjologicznej. Noi koniecznie być cierpliwym, bo katarek może się dłużej utrzymywać i konicznie obserwować czy się nie pojawia temperatura, ale mam nadzieje, że się nie pojawi, Krzysiulek się wykuruje i będzie zdrowiutki. Przy okazji jeszcze się zważyliśmy. Krzyś ma 4700, czyli w 20 dni przytył 400g.

Acha i mam takie pytanko, widziałam, że macie bujaczki dla dzieciaczków. Może mi coś polecicie, co kto kupował??? bo zastanawiam się nad kupnem.
Basiu napiszesz jaki wapń wam przepisał lekarz? Chciała bym wiedzieć co można na wszelki wypadek. Trzymam kciuki za szybkie przegonienie kataru!

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39513209][/QUOTE]

Ale ładne

Cytat:
Szaja: egzamin ze statystyki był.

Dzięki z podpowiedź z pozycją do karmienia - to może zadziałać! Będę siedzieć bardziej odgięta do tyłu - a małą sobie położę bardziej pionowo, jakby na brzuszku. Myślę, że są szanse, że się to sprawdzi..nie powinno tak tryskać.

Jutro mam jeden egzamin jeszcze, zbieram pokarm, odciągnęłam z "nieużywanej" piersi 100ml, zaraz będę kończyć. Nie mam już w domu MM, nie będzie mnie w domu maksymalnie 4h - więc dobrze by było mieć uzbierane z 250ml.. na ten czas. Zobaczymy czy to możliwe.

Pytanie 1 : czy któraś z Was też karmi metodą "jedno karmienie - jedna pierś"? Ciekawa jestem czy Wam się to sprawdza, zastanawiam się czy tak jest dobrze??

Pytanie nr 2 - ważne. Wstyd, ale nie mamy jeszcze fotelika (na wyjście pożyczony miałam, wózek mam od znajomych właśnie bez fotelika, bo nie mieli już) - do mam które mają MAXI COSI - jaki macie model i czemu ten? jest chyba tego trochę..

Pytanie 3:
Odnośnie SH - używane ciuszki, wiem, że większość z Was jest na "tak" A....co z zabawkami??
1 ja tak karmię, jak nie poje daję drugą.
2 Maxi Cosi Cabriofix, dlatego że do stelaża wózka pasuje

Cytat:
Napisane przez ewadylewska Pokaż wiadomość
AGA moj zrobil ostatnio identycznie!!!

Dziewczyny, moja Mala ma katar, troche jej odciagnelismy, przezroczystych glutow, ale co robic, isc do lekarza??czekac??
Ja bym poszła, niech osłucha. Najlepiej jakby przyszedł, żeby w przychodni nie stać wśród chorych.

Dziewczyny gardło mnie boli! Jestem przerażona, mam już wizję że wracamy do szpitala znów z zapaleniem płuc Nie zniosę tego drugi raz. Piję wapń, łykam rutinoscorbin, syrop stodal, psikam hascoseptem, mam homeogene 9 na ból gardła i noszę maseczkę przy młodym.
Chyba się załamię tak się boję że Misia zarażę
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 08:38   #4204
misia1505
Rozeznanie

Cytat:
Któraś tu pisała (chyba Szaja i Pstryczek?) o espumisanie. Wiecie, że ja też już nie podaję? (tylko biogaię)
Bo jak sobie przypomniałam dzień, w którym było najgorzej z brzuszkiem, płacz, wicie itp - to sobie przypomniałam że to był dzień kiedy zwiększyłam dawkę espimisanu i zaczęłam dużo systematyczniej podawać.

I było więcej prężenia, płaczków, bączków.
Dziwnie.
Ja tez odstawiłam bo zaczęła mi krzyczeć przy puszczaniu bąków i jest spokój, bączki ulatują cichutko

Moja mała ma pleśniawki na szczęście to dopiero początek i tylko języczek

---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ----------

Cytat:
Napisane przez ewadylewska Pokaż wiadomość
no spałyśmy razem dziś chyba ze 4 godziny, oczywiście z przerwami na cyca taka cieplutka była rano

no położyłam ją teraz na brzuszku i śpi, dostała smoka, pocokała i zasnęła i śpi na brzuszku z otwartą buzią
moja mama kupiła w aptece kropelki Delicol, dałam rano pierwsza dawkę, ktoś stosował?
Ja jak karmiłam piersią to stosowałam, nie pomagał, mała strasznie się męczyła, po każdym karmieniu od razu się prężyła i strasznie stękała, w ogóle ciągłe problemy z brzuszkiem pomimo tego że prawie nic nie jadłam.
Stary 2013-03-01, 08:39   #4205
hope01
Zakorzenienie

propo mężów w nocy Mały zaczął płakać w łóżeczku, a ten mnie na ręce i "ciiiiiiii"
hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 08:42   #4206
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Szaja: egzamin ze statystyki był.

Dzięki z podpowiedź z pozycją do karmienia - to może zadziałać! Będę siedzieć bardziej odgięta do tyłu - a małą sobie położę bardziej pionowo, jakby na brzuszku. Myślę, że są szanse, że się to sprawdzi..nie powinno tak tryskać.

Jutro mam jeden egzamin jeszcze, zbieram pokarm, odciągnęłam z "nieużywanej" piersi 100ml, zaraz będę kończyć. Nie mam już w domu MM, nie będzie mnie w domu maksymalnie 4h - więc dobrze by było mieć uzbierane z 250ml.. na ten czas. Zobaczymy czy to możliwe.

Pytanie 3:
1. Nie karmię więc nie odpowiadam

2. My mamy maxi cosi City, ten bo ma 4.0 w testach, wagę do 13 kg i co za tym idzie duży do roku wystarczy. I jest w miarę tani ok 350 zł. Bardziej będę się przykładać do tego drugiego ww którym Ola będzie jeździła bardzo długo.

3. Ja kupuję używane ubranka i zabawki też kupiłam jej na all używane. Ma 2 lamaze one są strasznie drogie, a ja zapłaciłam za dwie jak za jedną. Dzieci bardzo lubią te zabawki. Jedynie to karuzelę ma nową, bo dostała na to pieniądze od prababci.
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 08:44   #4207
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość

Hahah, mam juz schizy. ObudzIlam saie w nocy, zaczelam glaskac TZ po glowie i robic "csssssss". Dopiero do mnie dotarlo, ze cos jest nie tak jak poczulam zarost
Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość

To mój mąż był lepszy. Raz w nocy przez sen mnie po tyłku głaszcze , przebudził się i mówi, że sprawdzał czy pielucha bardzo mokra
poprawiłyście mi humor z rana, dzięki

Kolejna ciężka noc za nami. Małą męczą gazy w nocy- teraz już wiem i dlatego ciągle się budzi. Dziś wzięłam ją do naszego łóżka, bo już nie mam siły wstawać co chwilę. Nad ranem położyłam ją na brzuszku i tak pospała dwie godziny. Bidulka moja.

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 08:50   #4208
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg
Dot.: ot.: Styczniowo-lutowe Mamusie cz.X Kolejna część rozpakowywania :)

Cytat:
Debrah, ja wlasnie karmie metoda jeden cyc=jedno karmienie. Nie wiem czyto jest prawidlowew, ale u nas sprawdza sie.

Lenova, ja tez jak naciskam cyca to wlasciwiew nic nie leci, ani strumien, ani nawet kropelka. A jednak laktatorewm potrafie odciagnac po ok 80ml z kazdej. Nie wiem od czego to zalezy...

Hahah, mam juz schizy. ObudzIlam saie w nocy, zaczelam glaskac TZ po glowie i robic "csssssss". Dopiero do mnie dotarlo, ze cos jest nie tak jak poczulam zarost
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 09:21   #4209
pstryczek84
Zakorzenienie

hej! hej!
dzisiejszy dzien zaczal sie cudownie
moj synus postanowil zrobic mamuni prezent z okazji rozpoczetego 10tz i zrobil piekna qpencje

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
propo mężów w nocy Mały zaczął płakać w łóżeczku, a ten mnie na ręce i "ciiiiiiii"
niezle macie przygody

Cytat:

Pytanie 3:

1- ja tak karmie od samego poczatku i jest ok. tylko jak maly chce sie napic to wtedy podaje mu pozniej jeszcze raz ta sama piers...
2- my mamy maxicosi. chcielismy fotelik ten firmy i nzadnej innej. nam zalezalo zeby nie bawic sie w zakladanie pasow i kupilismy fotelik pebble z baza isofix. rewelacyjna sprawa, polecam!!! zapiecie i odpiecie fotelika trwa 3 sekundy i jest dziecinnie proste. jedyna "wada" to cena to ustrojstwo jest cholernie drogie. ale ja kupilam wlasnie uzywke za 50% nowego i nie zaluje. zarowno baza jak i fotelik sa w super stanie, bezwypadkowe. jesli bedziesz kupowac uzywke to zazycz sobie zdjecie fotelika bez pokrowaca. wtedy widac ten styropian czy jest caly czy nie....
3-
ja zracji tego ze do miasta i co za tym idzie do SH mam ponad 20kilosow wiec u mnie odpada takie kupowanie... no chyba ze allegro ciuszki mam uzywki wlasnie z all, jakies 95% i nie zaluje bo wygladaja jak nowki lub prwie nowki a cena .... bez komentarza nad zabawkami jeszcze sie nie zasrtanawialam, ale gdybym miala mozliwosc to bym brala. zabawki sa drogie a dzieciaczki wiadomo jak sie nimi bawia - 5 minut i dziekuje

sorki za pogrubienie, cos mi sie popitolilo

Edytowane przez pstryczek84
Czas edycji: 2013-03-01 o 09:23
pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 09:45   #4210
iffonka7
Zadomowienie

hej dziewczyny my od wczoraj w domu. Mamy wielkie problemy z kp od wczoraj musieliśmy podać mm. Powiedzie mi czy jest coś na brzuszek co mogę podać od 3 doby życia? BioGaia czy coś? Proszę o szybko pomoc.

I jak jest z tymi witaminami jak kp to D i K, a jak mm to samo D?

Edytowane przez iffonka7
Czas edycji: 2013-03-01 o 09:47
iffonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 09:50   #4211
sylwietta1988
Zakorzenienie

wlasnie włączyłam tv a tu o bólu porodowym

ale noc za nami, młody wyspał sie w dzien to od pónocy do 4 nad ranem buszował, nie pomogło nawet wziecie go do łóżka
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 09:52   #4212
maluchna30
Zadomowienie

Dot.: ot.: Styczniowo-lutowe Mamusie cz.X Kolejna część rozpakowywania :)

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
To mój mądry, bo zaczął rozmowę od antykoncepcji. Ja po CC, więc musi być co najmniej rok między porodem a kolejną ciążą ,nie to żebym się śpieszyła.
A mnie mówili, że najlepiej po cc to 24 miesiące odczekać. W ogóle to słyszałam o jakiś wkładkach antykoncepcyjnych rozpuszczalnych, umieszczanych w pochwie raz na tydzień. Ponoć jakaś rewelka, ale u gina nie byłam jeszcze, więc nic więcej nie wiem. Chciałabym uniknąć brania tabletek,ale się okaże co i jak po wizycie.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39512427]NFZ

Żartujesz? jako dziecko byłam u rodziny na cudownych wakacjach w Gryfowie, a teraz mnie tam ciągnie znów. Mało tego, okazało się, że znam z innego forum dziewczynę mieszkającą naprzeciwko tej agroturystyki! a przyuważyłam, bo na stronie mają jej bloga podlinkowanego [/QUOTE]

Cytat:
Hehe, ja az tak blisko nie mieszkam, ale Jelenia Gora lezy calkiem niedaleko Gryfowa

Fajnie, ze wybierasz takie miejsca, a nie jakies Kanary czy Tunezja

O, Ty, masz kogos jeszcze poza Nami?
No, to jakieś 40-50km od Gryfowa i jesteście u mnie. To kiedy mam się z kawą i ciachem szykować?

Cytat:
Nie, a powinnyśmy???
Cytat:

To mój mąż był lepszy. Raz w nocy przez sen mnie po tyłku głaszcze , przebudził się i mówi, że sprawdzał czy pielucha bardzo mokra
A ja ostatnio przez sen jak Ola zaczęła kwękać to ją tak po głowie tarmosiłam jak mojego Bastera (psa) i dopiero za chwilę zajarzyłam, że coś mi ten łebek za mały i nieowłosiony jak u psa.A mój mąż którejś nocy jak go płacz Oli obudził wyciągnął ręce tak jakby chciał Oleńkę utulić i mówi do mnie "po pięćdziesiat", ale o co kaman to nikt nie wiem. Oczywiście Oli nie oddałam, bo jeszcze by ją komu sprzedał "po pięćdziesiąt".

Dziewczyny, zasugerowana Waszymi opiniami o BioGai, postanowiłam ją zakupić i powiem Wam, że to drugi dzień, kiedy moja córcia strasznie płacze z powodu brzuszka i macha nóżkami, a po kropelkach się uspokaja. Właśnie sobie po nich smacznie śpi, a ja oczywiście zamiast chałupę ogarniać, prasować, szykować obiad to co robię? Wizażuję.
Stary 2013-03-01, 09:56   #4213
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iffonka7 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny my od wczoraj w domu. Mamy wielkie problemy z kp od wczoraj musieliśmy podać mm. Powiedzie mi czy jest coś na brzuszek co mogę podać od 3 doby życia? BioGaia czy coś? Proszę o szybko pomoc.

I jak jest z tymi witaminami jak kp to D i K, a jak mm to samo D?
ooo, a co sie dzieje?

hmm, tak wczesnie to nie wiem czy cos mozna...
a z wiataminkami jest tak jak piszesz

Stary 2013-03-01, 09:59   #4214
iffonka7
Zadomowienie

Cytat:
ooo, a co sie dzieje?

hmm, tak wczesnie to nie wiem czy cos mozna...
a z wiataminkami jest tak jak piszesz
Moja laktacja się jeszcze nie rozwineła i mały się nie najada, w szpitalu też musiał być dokarmiany. Mam problemy z dostawianiem, mały nie chce łapać piersi.
Stary 2013-03-01, 10:06   #4215
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bijkora Pokaż wiadomość
Tak jak mówiłam lekarz przepisał mi DAYLETTE. Powiedział że mam zaczać brac je od razu, tj od dzisiaj. Ale w ulotce i w internecie wyczytałam, że trzeba zaczynać branie tych tabletek pierwszego dnia miesiączki. Ja miesiaczki po porodzie jeszcze nie miałam, a tabletkę już wzięłam,tak jak kazał. Właśnie tak się zastanawiam, czy jestem juz od dzisiaj,od pierwszej tabletki chroniona przed kolejną ciążą, tak jak to zwykle bywa? Jak to jest ? Proszę się nie podśmiewać nigdy tabletek jeszcze nie brałam
Poczytaj może na ginekologii?

Cytat:

ja tez musze juz anty, ale spiralke to chyba dopiero po 3 miesiacach mozna od porodu hmm
Po cc spirala nie jest zalecana.

Cytat:

Pytanie 3:
Ja różnie, podążam za dzieckiem czasem z jednej zjada, to następne karmienie jest z drugiej.

Używki nie chciałam, bałabym się, wyjątkiem jest odkupienie od kogoś znajomego dobrze.

Zabawki - mam i nowe, i używane. Ale kupuję tylko takie, które można dobrze wyczyścić.

stąd brałam kilka: http://allegro.pl/show_user.php?uid=17168864 teraz nie mają nic, ale to jest user który z anglii sprowadza używki, fajne ma warto zaglądać

Cytat:
Napisane przez Lenova Pokaż wiadomość

Szaja dzięki za odpowiedź ,tylko kurde sama teraz nie wiem co czynić. Nie odprawiać nabiału,obserwować? Kupy ciągle rzadkie ale bez piany i odparzenie masakra.
Na odpoarzenie to niech ci pediatra przepisze maść robioną jakąś

Cytat:

Cytat:

równie genialne

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość

Basiu napiszesz jaki wapń wam przepisał lekarz? Chciała bym wiedzieć co można na wszelki wypadek. Trzymam kciuki za szybkie przegonienie kataru!
Agatka dostawała mając jakieś 3mce o smaku jeżynowym syrop taki, spytaj w aptece

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
1. Nie karmię więc nie odpowiadam

2. My mamy maxi cosi City, ten bo ma 4.0 w testach, wagę do 13 kg i co za tym idzie duży do roku wystarczy. I jest w miarę tani ok 350 zł. Bardziej będę się przykładać do tego drugiego ww którym Ola będzie jeździła bardzo długo.

3. Ja kupuję używane ubranka i zabawki też kupiłam jej na all używane. Ma 2 lamaze one są strasznie drogie, a ja zapłaciłam za dwie jak za jedną. Dzieci bardzo lubią te zabawki. Jedynie to karuzelę ma nową, bo dostała na to pieniądze od prababci.
Wiesz co, niekoniecznie doroku. Agatka mając jakieś 9mcy jeździła w większym już, chociaż ważyła 8kg, ale długa była, a nogi nie powinny wystawać. No i przed rokiem dziecko też może osiągnąć wagę 13kg.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 10:07   #4216
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iffonka7 Pokaż wiadomość
Moja laktacja się jeszcze nie rozwineła i mały się nie najada, w szpitalu też musiał być dokarmiany. Mam problemy z dostawianiem, mały nie chce łapać piersi.

a nawal juz mialas?
glowa do gory, z dnia na dzien bedzie coraz lepiej. przystawiaj malego jak najczesciej bo wtedy dajesz znak piersiom zeby produkowaly mleczko.
i od samego poczatku ucz malenstwo prawidlowego lapania piersi bo inaczej porani ci sutki. musi obejmowac buzka cala otoczke. jak zle zalapie to jeszcze raz. i przystawiaj malego jak ma szeroko otwarta buzke wtedy jest sansa ze wlasnie ladnie obejmie otoczke. mozesz go np polaskotac w brudke wtedy powinien otworzyc buzke

-------------------
napisalam esa do wisienki bo sie martwie co z malutka i to biegunka

Stary 2013-03-01, 10:11   #4217
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
lekarz pediatra na dzień dobry zapytał czy przy karmieniu piersią biorę witaminę D
troszkę mnie zdzwiło to pytanie bo oczywiście tylko dziecku podaje a on powiedział,że jak chce mieć zdrowe zęby,włosy i kości to koniecznie muszę brać

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Bo nic nie pomaga. Nic.

Chciałabym bezproblemowo karmić, jak niektóre z Was, ale najpierw był kosmiczny ból sutków - aż płakałam, jak mała zaczynała jeść, krwawiłam i w ogóle masakra... Potem mała miała problem z łapaniem moich sutków, potem ten pieprzony zator, a teraz ten kryzys, który mnie przerasta. W dupę jeża.
Próbowałam już wszystkiego - piję hektolitry wody, często coś podjadam, podstawiam małą do obu piersi podczas jednego karmienia, czasem zmieniam stronę kilka razy, często ją karmię, czasem pół dnia z nią siedzę, co chwilę ją podstawiając... A mleka coraz mniej. Nie najada się i przybrała na wadze tylko 260g przez 3 tygodnie... To malutko. Muszę ją dokarmiać po niektórych karmieniach, bo wyssie mi wszystko z cyców i potem jest ryk nie z tej ziemi, nic jej nie uspokaja, dopiero butla daje ukojenie i wtedy niuniek idzie spać - dodam tylko, że kolek ani wzdęć nie ma, żeby nie było, płacze po prostu z głodu. Najpierw była jedna butla, teraz są już 3 w ciągu dnia. Dokarmiam ją po karmieniach, a nie zamiast nich.

Dzwoniłam już do poradni laktacyjnej, dostałam też od sąsiadów materiały od jakiejś tam super laktatorki, stosuję się do wszystkich porad, ale nic nie pomaga. Nic.
Cytat:
Pisałam już wcześniej, że przez moje wąskie kanaliki laktatory nie chcą ze mną współpracować - ale staram się ściągać cokolwiek między karmieniami, zazwyczaj jest to około 20 ml... Próbowałam zwykłym, próbowałam elektrycznym, i dupa.
biedna Black, ale powalcz jeszcze, to co wysłała Ci szaja linka to 100% racji
a podanie mleka mm będzie jeszcze bardziej obniżać laktacje.
20 ml ściągniętego mleka to wcale nie jest mało
dowiedz się gdzie możesz zbadać swoje mleko pod kątem właściwości odżywczych- w szpitalach powinnaś załatwić to bez problemu wtedy będziesz wiedzieć czy wina jest w Twoim mleku
jeśli chodzi o problem z brodawkami to karm z pod pachy-taka pozycja pozwala dobrze oprożnić kanaliki, jest zbawienna przy zastojach itp
a jak mała nie może chwycić piersi to chwyć cycka z pod spodu całą dłonią,tak aby kciuk był przy mostku a pozostałe palce poziomo pod piersią

Cytat:

ja tak karmie
a co do fotelika to mamy maxi cosi city bo pasuje do wózka
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 10:20   #4218
BlackSanctum
Zakorzenienie

Ezzo, tak, na pewno poprawnie łapie, w tej kwestii nie mam wątpliwości, łapie moją całą brodawkę z otoczką i odpowiednio układa na niej buzię, więc problem nie leży w przystawianiu.

Marsi, niestety nie mogę spod pachy - moja niunia jest tak ruchliwa, że strasznie się wierci, jak ją karmię spod pachy i się ciągle odkleja wtedy... Próbowałam kilka razy i za każdym razem jest to samo. Najlepiej nam idzie karmienie na leżąco, wtedy jest spokojna i skupiona na jedzeniu. A dokarmiam ją tylko wtedy, kiedy naprawdę muszę - tzn w piersiach pustki, a mała dalej chce jeść... Wtedy jej daję butelkę, nigdy zamiast mojego mleka - tylko ewentualnie po nim, jeśli jest go za mało.

Ale walczę, dziewczyny, walczę i się nie poddaję. Dopóki jest mleko, chociażby kropelka, dopóty będę małą przystawiać. A po dzisiejszej nocy mam trochę lepszy humor, bo moje piersi wyprodukowały bardzo dużo mleka, mała jadła co 3h i piersi przed każdym karmieniem były kamienne, nie musiałam jej podstawiać do dwóch, bo się najadała z jednej... Może to jakaś poprawa, po tej herbatce? Zobaczymy, będę obserwować w ciągu dnia. Oby, bo mi zależy na kp. Nie chcę karmić mm, jeszcze nie teraz, planowałam odstawić po 6. miesiącu...

Edytowane przez BlackSanctum
Czas edycji: 2013-03-01 o 10:22
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 10:29   #4219
pstryczek84
Zakorzenienie

wisienka odpisala ze nie bylo az tak bardzo żle i wlasnie wracaja do domu napisze wiecej na forum

Stary 2013-03-01, 10:30   #4220
maluchna30
Zadomowienie

Black 3mam kciuki za Twoją laktację, oby się udało, a jak nie wyjdzie to pamiętaj, że to żadna tragedia. Na butelce też zdrowiuśkie dzieciaczki rosną!

Meduzza brawo za opis, superancki

Przedstawiam Wam zdjęcie z serii "Jak foch to foch" albo "Jak mnie jeszcze raz obudzisz to ci PIF PAF zrobię!"
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dzień przed porodem + Calineczka 034.jpg (112,7 KB, 70 załadowań)
Stary 2013-03-01, 10:35   #4221
BlackSanctum
Zakorzenienie

Maluchna, dziękuję i oczywiście, masz rację - ja nie mówię, że mm to tragedia, nie nie.
Tylko chciałabym karmić piersią po prostu.
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 10:35   #4222
e_vel
Wtajemniczenie

Hej ale u nas dziś paskudnie... A wczoraj tak pięknie i słonecznie było...
Dalej nie dostałam @ chociaż brzuch mnie pobolewa. Wkurza mnie już to. Apropo anty to cały czas się zastanawiamy. Zastanawiam się nad mireną...
e_vel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 10:36   #4223
Delicjanka
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39522117]Poczytaj może na ginekologii?

Po cc spirala nie jest zalecana.

[/QUOTE]

to mnie pocieszylaś ;] jednak zapytam co sadzi moja gin ;p

Wróciłam ze szczepienia mojej kruszynki, MASAKRA!!!!! Ide tulic

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 10:44   #4224
e_vel
Wtajemniczenie

Nazeczona GRATULUJĘ
e_vel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 10:47   #4225
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
wisienka odpisala ze nie bylo az tak bardzo żle i wlasnie wracaja do domu napisze wiecej na forum
Czekamy w takim razie na informacje co i jak.

Cytat:
Napisane przez maluchna30 Pokaż wiadomość
Black 3mam kciuki za Twoją laktację, oby się udało, a jak nie wyjdzie to pamiętaj, że to żadna tragedia. Na butelce też zdrowiuśkie dzieciaczki rosną!

Przedstawiam Wam zdjęcie z serii "Jak foch to foch" albo "Jak mnie jeszcze raz obudzisz to ci PIF PAF zrobię!"
Jaka minka

Cytat:
to mnie pocieszylaś ;] jednak zapytam co sadzi moja gin ;p

Ucałuj i utul malutką też ode mnie

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 10:48   #4226
Konto usunięte

Cytat:
To dobrze

Cytat:

No faktycznie fochmanka

Marsi, pediatra poleciła mi na ulewanie syrop gastrotuss baby - ale niestety nie dla nas, tak samo jak nutriton - po obu rzeczach mega rzadka kupa :/
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 10:51   #4227
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:

aaaaa ale cudna kruszynka

Cytat:

Marsi, niestety nie mogę spod pachy - moja niunia jest tak ruchliwa, że strasznie się wierci, jak ją karmię spod pachy i się ciągle odkleja wtedy... Próbowałam kilka razy i za każdym razem jest to samo. Najlepiej nam idzie karmienie na leżąco, wtedy jest spokojna i skupiona na jedzeniu. A dokarmiam ją tylko wtedy, kiedy naprawdę muszę - tzn w piersiach pustki, a mała dalej chce jeść... Wtedy jej daję butelkę, nigdy zamiast mojego mleka - tylko ewentualnie po nim, jeśli jest go za mało.

Ale walczę, dziewczyny, walczę i się nie poddaję. Dopóki jest mleko, chociażby kropelka, dopóty będę małą przystawiać. A po dzisiejszej nocy mam trochę lepszy humor, bo moje piersi wyprodukowały bardzo dużo mleka, mała jadła co 3h i piersi przed każdym karmieniem były kamienne, nie musiałam jej podstawiać do dwóch, bo się najadała z jednej... Może to jakaś poprawa, po tej herbatce? Zobaczymy, będę obserwować w ciągu dnia. Oby, bo mi zależy na kp. Nie chcę karmić mm, jeszcze nie teraz, planowałam odstawić po 6. miesiącu...
a karmisz na poduszce rogalu abo ciążowej? mój też się na początku bardzo wkurzał ale ta pozycja jest też bardzo wygodna bo masz obie ręce wolne, ja wtedy chwytam główkę malutkiego, głaszczę, przytulam i się uspokaja

a tak wogóle to piersi właśnie nie powinny być kamienne, to raczej przy nawale się zdarza albo jak długo są nieopróznione

zobacz jeszcze tutaj
http://baby-under-construction.blogs...mowle-mao.html

acha Black- masz możlwość pożyczenia wagi z ośrodka zdrowia/ położnej/ szpitala?????
pytam, ponieważ wiem,że jeśli dziecko mało przybiera to połóżna powinna częściej kontrolować wagę
mój mały podczas zóltaczki nie przybierał i dostaliśmy na kilka tyg wagę
i pewnie Ty być była spokojniesza
Stary 2013-03-01, 10:51   #4228
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:

swietne ujecie
jejciu, jaka kruszynka...

Cytat:

bardzo plakalo dzieciatko?

Stary 2013-03-01, 10:54   #4229
marsi11
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39522916]

Marsi, pediatra poleciła mi na ulewanie syrop gastrotuss baby - ale niestety nie dla nas, tak samo jak nutriton - po obu rzeczach mega rzadka kupa :/[/QUOTE]

ojej, to niedobrze
a jest jeszcze jeden specyfik, zapomniałam nazwy- ninnag podowała swojej kruszynce

u nas dobrze toleruje nie ma problemu i faktycznie nie ulewa ale jak tylko nie podam to masakra się dzieje

ile kosztuje ten syrop???? i jakie ma działanie skoro jest syropem a nie zagęstnikiem?

Edytowane przez marsi11
Czas edycji: 2013-03-01 o 10:55
Stary 2013-03-01, 11:00   #4230
Konto usunięte

Marsi, 30zł za 200ml, podajesz 5ml po każdym jedzeniu 10-15 minut po, on jest oglnie gęsty bardzo i działa na zasadzie ścinania w galaretkę kwaśnej treści żołądka

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Dziewczyny piersiowe - tu macie siatki centylowe wyłącznie dla dzieci kp! a lekarze w pl niestety biorą pod uwagę tylko siatki dla mm:

dziewczynki: http://www.who.int/childgrowth/stand...irls_p_0_6.pdf
chłopcy: http://www.who.int/childgrowth/stand...boys_p_0_6.pdf
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości