|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4441 | |||||
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
mam koleżanki które siedzą kilka lat w domu z dziećmi ale nie wiem czy robiąc tak samo czułabym się tak do końca szczęśliwa. (nawiasem mówiąc to jest okropne że na pewnym etapie człowiek woli oddać na te kilka godzin swoje dziecko komuś innemu a sam iść do pracy. myślę teraz np. o 3latku który jest już znudzony siedzeniem w domu i lepiej mu pewnie byłoby w przedszkolu gdzie ma konkretne zajęcia. każda mama na tym etapie też już może mieć dość siedzenia w domu. no ale tak można w nieskończoność bo np. taki trzylatek to też jest ciągle maluch i czasem wcale nie chce iść do tego przedszkola... trzeba zacisnąć zęby i po prostu zostawić go tam jeśli się chce przez to przejść. trochę zjechałam z tematu... ![]() obecnie, tzn dla 10miesięcznego brzdąca 5 dni w tygodniu po 8 godzin to jednak duża rozłąka. ![]() jeśli chodzi o pracę to też mam pewne obawy - zmienił się szef, będę też pracować z nową dziewczyną (wolałabym tą poprzednią ale ona też była w ciąży i odeszła), języka w gębie zapomniałam bo nie było mnie tam 10 mcy... ehhh, staram się o tym wszystkim narazie nie myśleć ![]() narazie przyjeżdża mama, nie wiem jak będzie zajmować się małą... no ale może to tylko na mc. potem mąż mam nadzieje pójdzie na nocki i sami spróbujemy przez kolejne 3 mce sobie poradzić. Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4442 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() My też ubieramy kurteczkę na bodziaki i leciutki sweterek, na nóżkach rajstopki i spodnie. Na stópkach buciki (sztywne, ale Dawid nie chodzi jeszcze). Buciki są ocieplane w środku, więc stópki nie marzną. No i można go w nich postawić na śniegu. Dziś po raz pierwszy byliśmy z nim na placu zabaw - świetnie się bawił na huśtawce. Słodką minkę miał i tak cudownie się śmiał ![]() Byliśmy z nim u lekarza. Waży 8,2 kg. Ma 82 cm ![]() ![]() A we wtorek kończy 9 miesięcy ![]() Czy też tak macie, że dzieciaczki nie chcą pić mleka od jakiejś osoby? U mojej mamy i siostry pije mleko bez problemu, a u teściowej czy tż (chociaż u niego to rzadziej) to często jakieś cyrki są i się okazuje, że nie jadł od 4-5 godzin. Jak wracam to się wyrywa i wsuwa wszystko, co mu podsunę. Ale mimo, że teściowa co kilkanaście minut próbuje mu dawać, to i tak nie wypije no chyba, że przed drzemką. No i ząbki idą. Niestety marudzi. Czekam z utęsknieniem na przespane noce... Timmi - powodzenia w pracy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4443 |
Zadomowienie
|
anulka bardzo nas to cieszy i oby tak dalej
![]() My zdecydowaliśmy się na fotelik Chicco XPace z iso fix. |
![]() ![]() |
![]() |
#4444 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4445 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4446 | |||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do butow, moja kolezanka pracuje w smyku i mowila, ze te najmniejsze buciki, dla dzieci, ktore zaczynaja chodzic, sa naprawde dobrej jakosci i duza wage przywiazuja do jakosci i sposobu wykonania tych butow. Powiedziala mi, ze jakosciowo dobijaja do jakosci butom z Bartka, a sa troche tansze ![]() ![]() Cytat:
Jak to jest u Ciebie? I czy dziecko widzi ladnie przez szybe? Bo zarowno BeSafe jak i Maxi Cosi sa wyzsze i to moim zdaniem jest na plus ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() To widze, ze nie jestem sama z nocnymi przygodami :P Cytat:
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4447 |
Rozeznanie
|
Kurcze ostatnio nie mogę nic zacytować
![]() SUKCES!! Wieczorem Maks zasnął w łóżeczku i zajęło nam to chyba nawet mniej czasu niż usypianie na tękach. Gorzej było popołudniu, bo dość długo marudził i popłakiwał ale się nie złamałam. Teraz powinno być coraz lepiej ![]() Macie jakiś pomysł jak przestawić dziecko z 3 na 2 drzemki? Maks śpi 3 razy po 20-30min. Rano zasypia już koło 9, nie da rady go przeciągnąć. Wolałabym, żeby spał dwa razy a dłużej. Popołudniu robiłam dla nas makaron ze szpinakiem, przed przyprawieniem odłożyłam dla małego. Zjadł i było mu mało, to dałam mu samego makaronu kokardek do miseczki. Patrze a on zamiast ugryźć kawałek wpakował całą kokardkę do paszczy ![]() ![]() Dobrze, że juz w środę mamy tego alergologa bo z jego skórą jest coraz gorzej ![]()
#4448 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 2. Klub zakłada się na wizażu, u góry obok zakładki "forum" masz zakładkę "klub".
![]() |
#4449 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Nie chcę martwić, ale niejednokrotnie zęby to nie jedyna przyczyna braku snu ![]() anulka - wspaniała wiadomość. Oby tak zostało! nacia - mieszkamy w tym samym mieście, ale ja nie słyszałam o tym zwyczaju kupowania sukienki dla pierwszego znalazcy zęba ![]() Ależ fajne te Wasze dzieciaczki. A Leoś już stoi, fiu fiu ![]() U nas niestety drugi raz w tym miesiącu katar. Mieliśmy tydzień spokoju. Co prawda teraz jest lepiej niż ostatnio, ale sam fakt ![]() ![]() Dzwoniłam znowu do poradni rehabilitacyjnej czy coś się zwolniło, to bez żadnej dyskusji było "NIE, dzwonić za 2 tygodnie". Wiecie co, cieszę się, że temu mojemu dziecku nic poważnego nie jest, bo jakby było, to naprawdę tragedia się leczyć w jakikolwiek sposób... No ale przy okazji tego - czy jest jeszcze jakieś maleństwo, które się nie turla? Bo odnoszę wrażenie, że tylko moja Celinka została, która nota bene wczoraj skończyła 8 m-cy. W tą stronę się nie pcha, ale stać to by chciała ![]() A i dobra nowina - moje dziecię nareszcie zaczęło jeść obiadki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4450 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Oliwa tez caly czas skore ma zmieniona i nic nie pomaga.. chyba trzeba przeczekac, ale co moge polecic i naprawde jestem zadowolona to: Kapiemy ja w ziajce http://www.ziaja.com/offer/kosmetyki...szczajacy.html A cale cialko i twarz smaruje tym ( naprawde mocno natluszcza, jej skora jest po tym duzo lepsza, a przede wszystkim sie nie drapie!) http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Lipobase Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4451 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4452 |
Zakorzenienie
|
Takie rzeczy gotujecie, ze az mi slinka leci.
Niby proste, ale ja mam codziennie problem co ugotowac, nigdy nie mam polyslu. Chyba musze spisywac Wasze pomysly i urozmaicic moja kuchnie ![]() Ja mojemu tez daje juz nasze jedzenie, mniej przyprawione. Zawsze uzywalam magi, kostek, veget, odrzucilam jak sie urodzil maly, nakupowalam zdrowych przypraw i jedzonko teraz zdrowsze ![]() Moje dziecie bardzoooo lubi jesc takze moge szalec w kuchni, musze sie chyba postarac bardziej ![]() ![]() KociARY mozecie polecic jakies sprawdzone spreye odstraszajace kota od mebli? Kupilam siedzisko z eko skory i ma przyjsc na dniach, nie da sie zamknac tego pomieszczenia co bedzie stalo... no i sie boje ;/ Leon pare dni stal bez trzymanki, teraz 3 nast dni mija i ani razu nie stanal :P
#4453 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A płyn do kąpieli super, z PL sobie specjalnie przywożę ![]() Max ma katar ![]()
![]() |
#4454 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4455 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do wiosennych kurteczek, ma ze trrzy chyba ![]() Dostał po kuzynie ![]() Cytat:
To tez bardzo ważne, żeby dzieci jadły razem z nami, wtedy naśladują to co robią rodzice, chętniej próbują nowych smaków. Przypuszczam że zupełnie inaczej się czuje maluch, który je to co dorośli, razem z nimi niż taki, który oddzielnie od rodziny karmiony jest nieciekawą papką... Antek np ostatnio próbował krewetkę ![]() Zajada się naszymi zupami, chętnie próbuje róznych makaronów... Cytat:
![]() Oby już teraz wszystko się układało ![]() Cytat:
![]() A tu Antek z krewetką ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4456 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Szymon także ![]() Dziękuje Wam dziewczynki ![]() Z migdalkami mnie delikatnie ujmując zdenerwowali bo miał byc gdzieś wciśnięty skoro juz czekał na termin a wczoraj dzwoniłam i kazali zapisać sobie termin na 6 sierpień!!!!!!!!!!! Ale lekarz mówł ze jak sie coś zwolni do będziemy musieli szybko przyjechać na oddział,ale śmiem spróbować jeszcze u innego laryngologa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4457 |
Wtajemniczenie
|
Benka odnośnie przestawiania z 3 na 2 drzemki to u nas jakoś samo poszło, po prostu trochę Sebę przetrzymywałam, zabawiałam, żeby wytrzymał dłużej i teraz śpi 2 razy po ok. 1,5 godz
![]() ![]() Cate ja jestem przeciwna klubowi. Już raz tu był klub i zrobiło się niefajnie. Plusem otwartego wątku jest to, że nowe osoby mogą dołączyć (powiew świeżości ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- A u nas tak: ja jestem chora od początku tygodnia, jakaś grypa czy coś ![]() ![]() ![]() Seba nie umie jeść jedzenia w kawałkach ![]() ![]() A co do podawania dorosłego jedzenia to ja czasem daję, ale nie wszystko i nie dużo, tylko tyle, żeby spróbował smak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4458 |
Zakorzenienie
|
rinco, dokładnie tak
![]()
![]() |
#4459 |
Zakorzenienie
|
Rinco mnie sie wydaje, ze stopniowo lepiej bo jak raz dziecko sie zakrztusi pozniej moze sie bac brac wiekszych kawalkow. U nas pomoglo na poczatku memlanie banana bo miekki a pozniej juz chleb, jablko w kawalku.
Teraz juz je kluchy cale<dzis swiderki>, ziemniaki , zupy. Cierpliwosci ![]() Moj sie ostatnio zakrztusil tektura, lezala na dywanie, polknal, zsinial. Nigdy sie chyba tak nie przestraszylam, plakalam i walilam go po plecach az wylecialo. Pozniej tak strasznie plakal, ze az zasnal ![]() Pola, Antos cudenko:P)!
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2013-03-01 o 12:46 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4460 |
Rozeznanie
|
pola ale Antek super wygląda
![]() rinco próbowałam go przetrzymywać, ale on jest wtedy taki marudny i niedobry, że nie mogę sobie z nim poradzić ![]() ![]() Co do kawałków, to chyba na początek najlepiej właśnie chrupek albo banan, bo to się zaraz rozpuści w buzi. Daj mu samemu do łapki. Jak zaczęłam zostawiać w zupce większe kawałki to mały nie wiedział co z nimi zrobić i albo się dławił albo wypluwał. Dopiero po kilku razach załapał, żę trzeba ten kawałek rozdrobnić zębami ![]() Czy tylko ja mam problem z cytowaniem na Wizazu?? ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Co macie dobrego na obiad ?? ![]()
#4461 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj tortellini z grzybami duszone w śmietance z boczkiem.
![]()
![]() |
#4462 |
Rozeznanie
|
Cześć wam
dawno mnie tu nie było tak czytam, że dajecie dzieciom kawałki większe lub mniejsze mój syn odmawia jedzenia innej postacji niż mus, ostatnio je chrupki jakoś mu to idzie, mam nadzieję, że to mu pomoże :/ a tak z nowości, to wczoraj zaczął raczkować, jestem w szoku bo myślałam, że ten etap zostanie pominęty noce nadal mamy tragiczne, budzi się co godzinę, dwie, nie wiem jak ja to wytrzymuje, chyba już się przyzwyczaiłam polam świętna fotka, widać zasmakowały owoce morza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4463 |
Rozeznanie
|
agatka ale przeżycia - współczuje!
pola - Antek świetny! u nas na obiad dziś to: http://www.kwestiasmaku.com/pasta/ma...k/przepis.html |
![]() ![]() |
![]() |
#4464 |
Rozeznanie
|
ja tylko na chwilkę
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a w ogóle Lovi 360 mogę sobie wsadzić, nie powiem gdzie ![]() za to Agata dorwała mój kubek , piła dotąd z kubka -zwykły plastikowy- ale zawsze to ja jej trzymałam , a tu wczoraj stękała przy zupie żeby jej go dać... no i od wczoraj sama podnosi kubek do picia , oczywiście co się umoczy to się umoczy ale ma radochę jak nie wiem ![]() ii my wczoraj zaliczyłyśmy pierwszy raz huśtawkę, podobało się ![]() Antek super! ![]() Agata cieszę się że tak dobrze wszystko się układa! teraz będzie tylko lepiej! ![]() Rinco ja dawałam marchewkę rozdrobnioną widelcem, chleb, bułkę (nawet nie wiem czy można), ryż, chrupki- najpierw na sucho - nie w zupie, a potem coraz częściej zostawiałam w zupie większe kawałki. Kładłam jej kawłaki przed nią i ona sama próbowała brać do buzi, czasem jej pomagałam- jak już miała w łapce to wsadzałam jej łapkę do buzi . Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2013-03-01 o 15:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#4465 | |||
Zadomowienie
|
Chciałam wam podać przepis na fajny deser / podwieczorek, który Bo zajada tak, że aż mu się uszy trzęsą :
1 gruszka Williamsa 1 avocado dojrzałe i miękkie 4 łyzki jogurtu naturalnego 1 łyzeczka mielonego lnu Gruszkę przekrojoną na pół w skórce i bez nasion i gniazd ugotowałam na parze, avocado obrałam, wypestkowałam, wszystko pokroiłam, zblendowałam i dodałam mleka mm zamiast jogurtu naturalnego, bo my jesteśmy nietolerujący ![]() ![]() Potem dodałam trochę cynamonu i było też smaczne. Kiedyś robiłam podobny deser ale z jabłkiem i bez jogurtu czy mleka, jednak gruszki Borysowi bardziej podchodzą. Cytat:
![]() Ale jak nakarmimy Borysa pierwszego, to pozwala nam zjeść . Cytat:
![]() Cytat:
![]() na samym początku, o ile mnie pamięć nie myli, andzya pytała otwarcie kto by chciał należeć do grupy na fb. Tyle ile osób sie wtedy zgłosiło, tyle przyjeła jako administratorka grupy. Nie wszystkie dziewczyny chciały ! te, które chciały - zostały przyjęte. Problem z nowymi członkiniami pojawił się po tym jak nasz ukochany troll zaczął psocić ![]() A z tego co wiem, to już jakiś klub chyba jest ?! sailor się nie udzielała i w obliczu tego co się w tamtym czasie stało, gdzie jedna z dziewczyn upubliczniła screeny z tamtejszych postów, stwierdziłysmy wszystkie, że usuwamy dziewczyny, które się nie udzielają. to samo robi administrator wątku na wizażu, jeśli ktoś się nie udziela. nie widzę w tym nic złego. cichym podglądaczom mówimy - nie ! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4466 |
Zakorzenienie
|
Ja jak swojego nakarmie pierwszego i zaczynam jesc minute pozniej to on tez chce ;/ Musze mu dac kawalek chleba, posadzic i bardzo szybko jesc swoje jedzonko
![]() u nas dzis sos brokulowo-czosnkowy z kluskami.
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2013-03-01 o 16:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#4467 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() najgorzej jak jemy coś nieodpowiedniego dla niej, albo jesteśmy u kogoś ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4468 |
Zadomowienie
|
a jak dajecie coś dozwolonego w tym samym czasie, to też się awanturują , że chcą jeść to co wy ? takie dzieci chyba nie rozróżniają jeszcze tego, kto co je
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4469 | ||||
Raczkowanie
|
Hej
trzeci raz zaczynam odpisywać ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4470 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ja Antosia nie uczyłąm jakoś specjanie jedzenia kawałków, one jest takim łakomczuszkiem że ze wszystkim ładnie sobie radzi. Duże czy małe, nie ważne byle by dało się zjeść ![]() brzmi bardzo smacznie czy sama robisz tortelinie, czy kupujesz? Cytat:
![]() rewelacyjnie wygląda z tym kubkiem, w szoku jestem. że tak sobie radzi Cytat:
Cytat:
Benka ja też mam coś nie tak z cytowanie bo po 1. piszę to po raz trzeci ![]() 2. zacytowałam wiele więcej postów i ich tu nie widać Agatka, Leon jest śliczniutki ![]() Różowa, Liwi to normalnie jak modelka mała ![]() Mamy które mają dzieci skazowe jak myślicie, czy jeśli mój Antoś od urodzenia był dokarmiany Bebiko i teraz jest tylko na tym mleku to mógł po prawie 9 miesiącach dostać skazy? nie wprowadzałam mu nic nowego z pokarmów, a już drugi dzień ma policzki tak czerwone jak malowane. Nie ma suchych łokci, skóa ogólnie bardzo ładna poza buźką. skoro kończy się ta część wątku to wymyśliłam Mija zima, idzie wiosna każda mama jest radosna. Mamy maj -czerwiec |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:17.