|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
Ależ ja zażeram wszystko jak leci od około pół roku, a Kajowi żadnego nowego mleka nie dawałam ![]() U nas to są krostki na twarzy, dokładniej pod oczami i wokół ust, czasem suche placki na nogach, a po żółtku czerwone i suche policzki. Dzięki! Po selerze i owsie ma takie drobne wysypki raczej, a po żółtku ewidentnie czerwone policzki, a największe krosty pod oczami miał po tym słoiczku - http://www.gerber.pl/produkty/obiadk...344/age/9.aspx. Nie chciało mi się wierzyć w pierwszej chwili, że to od pieprzu (pozostałe składniki jada często), ale google bez wątpliwości wypluwa, że uczulenia na przyprawy również istnieją... ![]() Cytat:
Masz nasze rozgrzeszenie na porzucenie laktatora ![]() Cytat:
![]() Miłego dzionka dziś Ci życzę! Ładnie nam ostatnio przodujesz i podtrzymujesz życie na wątku choć teraz pewnie trochę zwolnisz...To mój dwutysięczny post Osiągnęłam wizażowe wtajemniczenie
Edytowane przez kism Czas edycji: 2013-03-05 o 09:07 |
|||
|
|
|
#4532 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
rinco Maks też niebardzo mobilny. Chociaż od kilku dni ma nowy sposób poruszania, czołga się jak żołnierz
fajnie to wygląda.Ale też nie raczkuje, nie wstaje i sam nie siada. Posadzony łądnie siedzi. Samemu udało mu się usiąść tylko ze 3 razy w nocy i spał wtedy na siedząco
|
#4533 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem czy się nie powielę ale ten filmik dedykuję wszystkim mamom, które mają ciężkie noce
http://www.youtube.com/watch?v=yUJ-63axUdY Prawie usmarkałam się ze śmiechu :P
|
#4534 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kism, a próbowałaś dawać Kajowi jajeczka przepiórcze. Warto spróbować. Nie uczulają i są bardziej wartościowe niż kurze ![]() Jak patrze na skład tych słoiczków to to prawie sama marchew... ![]() Kurczę, teraz tak myślę, Maciowi też czasami wyskakuje jakaś drobna wysypka czy zaczerwienienie, ale jakoś nie odstawiam niczego. ![]() Cytat:
Spróbuj mu pomóc w raczkowaniu. Podnieś jedną ręką pod brzuszek i klatkę piersiową, a drugą ruszaj jego nóżkami tak jak przy raczkowaniu. Zobaczysz jak szybko załapie i będzie zasuwał. I nie sadzaj. Sadzanie opóźnia samodzielne siadanie.
|
|
|
#4535 |
|
Wtajemniczenie
|
agata, dopóki Kajowi wychodziły drobne wysypki, to też jakoś niczego nie odstawiałam
![]() Ale jak to są suche placki, czerwone policzki i duże brzydkie krosty to nie zamierzam wymądrzać się bardziej od lekarza i upierać się, że ja właśnie i tak będę dawać dziecku wszystko... Edytowane przez kism Czas edycji: 2013-03-05 o 09:30 |
|
|
|
#4536 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Silikonowa szczoteczka jest ok ale My dajemy zwykłą pomarańczową, Mały uwielbia ją gryźć ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- Millena widzisz jakąś różnicę w spaniu po tych kroplach??
|
|
#4537 | |
|
Wtajemniczenie
|
W związku z tym, że wiosna zbliża się wielkimi krokami, a razem z nią moja alergia
intensywnie myślę, o odstawieniu Hani od piersi Tylko nie wiem, jak to zrobić.Hania jest bezsmoczkowa, bezbutelkowa. O ile w dzień mogę Jej podawać mleko łyżeczką np. z kaszką, o tyle nie wiem, jak poradzić sobie z karmieniem nocnym. Hania budzi się na cycusia i doi go na wpół przebudzona. Butelki mi nie zassie. Nie chciałabym teraz uczyć Hani picia z butelki, bo za niedługo znowu będę musiała ją oduczać Bez sensu. Co robić? Jak Wy to widzicie?Gratuluję! Cytat:
![]() Znalazłam fajną stronę z analizą kosmetyków dla dzieci. Może kogoś zainteresuje http://podwojona-sroka.blogspot.com/...la-dzieci.htmlTimii, trzymaj się dzielnie!!!!! |
|
|
|
|
#4538 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() jestem znowu u mamy, dzis do nas dojedzie TZ i zostaniemy do jutra - cel wizyty: mama zabawi sie po raz kolejny w moja fryzjerke hehe ![]() kism- współczuje uczulenia. o alergiach wiem tyle,ze moze przyjsc w kazdym wieku, nawet na cos, co wczesniej nas nie uczulało. (tak mi tłumaczono przy moich alergiach). gaabi- a moze ciaza Cie uleczyla z alergii? (bo domyslam sie,ze chodzi o alergie na pyłki itp). U mnie tak było. Od dzieciaka wiosna wygladalam jak opuchniety, czerwony, zasmarkany potwór. (jak kazdy w mojej rodzinie). W zeszłym roku w ciazy jeszcze troche pokichalam, ale takie troche to ja moge.. a wakacje mineły mi bezobjawowo praktycznie. no tzn mówie, kichnelam troche, czasem jakis katarek, ale luuuz, dla mnie to jak gdyby nigdy nic mojej siostrze po ciąży tez znacznie osłabła alergia, a miała jeszcze gorzej niz ja. chciałam jeszcze zapytac- jezeli dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego, czy bez obaw o alergie moge podac jaja kurze? (do tej pory były przepiórcze)
Edytowane przez Renatka89 Czas edycji: 2013-03-05 o 10:57 |
|
|
|
#4539 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny.
U nas bez zmian szczególnych, noc bez szału, ale znośna (w końcu Młodzian spał z nami) i teraz śpi, a Mamusia strzela kawkę... I za cv się wzięłam. Ech. Trzeba się zacząć rozglądać za pracą... Aha, i co do krostek, Antkowi się ostatnio robią takie malutkie czerwone na brodzie głównie, ale obstawiam toksyczną ślinę zębową (wychodzi drugi). Gabi, dzięki za linka do tych past, właśnie się przymierzałam do zakupu i chyba będzie weleda... Kurczę z tą alergią chodzi o to, że leki będziesz brać? I nie można karmić przy nich, czy jak? A często karmisz w nocy? A może spróbujesz z bidonem do picia? Antek wodę pije z takiego bidona z rurką (chociaż w nocy jak mu chciałam dac wodę właśnie, to tylko zaczął płakać bardziej) I szykujemy się do zakupu fotelika. Chyba kupimy używanego romera. |
|
|
|
#4540 |
|
Wtajemniczenie
|
i jeszcze Wam pokaże jak moje gumowe dziecię siada
|
|
|
|
#4541 |
|
Wtajemniczenie
|
A właśnie, odnośnie alergii - Sebie czasem wyskakuje na prawym policzku (w górnej części) takie zaczerwienienie, jakby rumieniec. Nie wiem co to jest, czy możliwe, że to alergia na coś? To zaczerwienienie jest zawsze w tym samym miejscu i zawsze tylko na tym policzku. Poza tym nie ma żadnych krostek ani plamek, skórę ma śliczną. Schodzi mu tu po jakichś 3 godzinach.
![]() pola człowiek guma
|
|
|
|
#4542 |
|
Wtajemniczenie
|
Rewelka! Po prostu ma to we krwi po mamusi
|
|
|
|
#4543 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zdecydowałam, że pojadę (może jutro) zrobić sobie testy alergiczne z krwi i podejmę się odczulania na biorezonansie. Ale to potrwa, a przez ten czas się chyba wykończę. Niby lekarze (alergolog, pediatra) mówili mi, że jak mnie będzie bardzo męczyła alergia, to mogę wziąć tabletkę i nic dziecku karmionemu piersią nie będzie, ale ja się obawiam, że jedna tabletka na jakiś czas nie wystarczy ![]() Ciąża wyleczyła mi guzy endometrialne, ale z alergią chyba nie dała sobie rady Aha, no i niestety, ale nie wyregulowała mi hormonów i mam znowu wysyp na plecach i dekolcie ![]() Cytat:
![]() Hania budzi się w nocy na dwa karmienia. Niekapek/bidon Jej kupiłam, ale jeszcze nie potrafi z niego pić. Traktuje go raczej jak zabawkę. Podejrzewam, że jak podałabym Jej bidon w nocy, to by się rozbudziła na dobre ![]() to Cudak Super!
|
||
|
|
|
#4544 |
|
Zakorzenienie
|
Myślałam, że tylko Macio robi szpagat
|
|
#4545 |
|
Zakorzenienie
|
Gaabi- no to szkoda
u mnie zapowiada sie poprawa w kwestii alergii, ale rozumiem .. to strasznie ucciazliwe, gdyby mi nie minelo tez bym chyba odstawiala od piersi.. ja kiedys zylam na lekarz cala wiosne i lato, co rok, tylko dzieki tabletom jakos funkcjonowalam. A jedna raz na jakis czas.. hmm, kiedys by to mi nic nie dalo.A co do picia to tez nie mam pojecia.. moje dziecko ani z butli, ani z niekapka, ani ze zwyklego kubka nie umie ;/ czasem uda mi sie jej wisnac na lyzeczce troche wody.. maks kilka razy i tyle.. :/
|
#4546 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
w ogóle u nas ze spaniem to jednak masakra jest... dobrze, że się szybko przyzwyczaiłam to jakoś funkcjonuję. Do północy boli gościa brzuch , jak się odgazuje albo zrobi kupę to do drugiej jest spokój. Potem znów się zaczyna, ale jeszcze nie wiem z jakiego powodu.... wymiękam.... zastanawiam sie, czy nie ograniczyć mu spania w dzień, bo dzieci moich znajomych jeśli przesypiają noc to tylko dlatego, że śpią 2x15 minut w ciągu dnia....( tzn dwóch koleżanek), boję się, że jeśli mu zrobię rozpierduchę znowu z planem dnia to będzie jeszcze gorzej, a ja jednak wykorzystuje ten czas, w którym on śpi, nie leżę do góry brzuchem, a swoją drogą nawet jeśli bym leżała to co zawsze to 2,5-3 godzinny oddechu od dziecia.
|
||
|
|
|
#4547 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wow, ale sie wygina. Wasze dzieci w wózkach spacerowych jeżdżą przodem czy tyłem do Was? Majka cały czas przodem do mnie, ale chce jej zmienic by jednak widziała swiat a nie mnie. Ale u nas piękna pogoda jest, Maja spi juz 2 godz. usneła na spacerku, przyszyłysmy do domu, obiad ugotwałam, posprzatałam i czasu troche mam dla siebie
|
|
|
|
|
#4549 | |
|
Wtajemniczenie
|
hehe
no nie wiem. Ja jestem raczej człowiek-drewniak, szpagaty zawsze mnie kosztowały duuużo pracy, a i tak nigdy nie osiągnęłam poziomu Antka ![]() Cytat:
No i łączę się w bólu z kiepskimi nocami... Swoją drogą, czy jakieś dzieci (oprócz agatowego Maćka ) przesypiają całą noc, bez pobudek w ogóle? Ewentualnie z jakąś pojedynczą, bezproblemową?
|
|
|
|
|
#4550 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Muszę się zastanowić, co z tym karmieniem. Chyba ostro się wezmę za uczenie Hani przesypiania całych nocy. Będzie to trudna praca, ale co zrobić :/ No chyba, że nauczę Hanię pić z butelki... Cytat:
Wejdź w link i przeczytaj.Cytat:
![]() Moja Hania wstaje bezproblemowo dwa razy w nocy Trzy minutki podoi cycusia i sama zasypia z powrotem. Czyli śpi od 19 do 6:30 z dwoma pobudkami. Czasami idzie spać później, czasami wstaje też później, ale najczęściej są to właśnie te godziny snu, które napisałam. No i w ciągu dnia Hania ma dwie drzemki od 1,5- 2h.
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2013-03-05 o 16:12 |
|||
|
|
|
#4551 |
|
Zadomowienie
|
Link otworzylam ale czeka do wieczora na przeczytanie jak będę miała więcej czasu ale teraz już wiem co w nim znajdę. dzięki
|
#4552 | |||
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
Cytat:
Myślałam, że już skończyłaś z laktatorem, a tu proszę. Jednym słowem wow Ja swój już jakiś czas temu schowałam z myślą "skończy się pokarm, to się skończy, trudno". Teraz jak mi już nie zależy na nim [pokarmie] i chcę powoli odstawiać, to oczywiście jest. Zawsze na odwrót ![]() Jaaaaki szpagat Zdolniacha ![]() Cytat:
Moje dziecię właśnie zasnęło w łóżeczku Jest to o tyle dobra sytuacja, że od listopada była zawsze usypiana w gondoli, ale jednak już wkrótce będziemy zmieniać gondolę na spacerówkę, więc trzeba dziecko powoli odzwyczajać od takiego sposobu zasypiania. Co prawda jak budzi się w nocy, to nie ma raczej problemu z zaśnięciem w łóżeczku, ale wieczorem już od dłuższego czasu tego nie praktykowaliśmy. W dzień pewnie będzie gorzej, ale mam nadzieję, że szybko się uda bez płaczu ![]() Zęby już są przewidywane po raz enty, a nadal ich nie ma ![]() Dzisiaj zjadła znowu cały słoiczek obiadku |
|||
|
|
|
#4553 | ||
|
Raczkowanie
|
Hej!
Byłam dziś na kontroli u rehabilitanki i logopedy i wszystko ok Cytat:
![]() Mój dzieć śpi całą noc bez pobudki, kładę go najdalej o 18.30 i śpi do 5 czasem 6 dostaje mleko i jak mam weekend to idziemy jeszcze spać czasem nawet do 10, a w tygodniu już go nie kłądę bo musim wychodzić. Cytat:
za obiadkija gotuję sama, ale zawsze mam awaryjnie jakiś słoik na wypadek lenistwa albo innej sytuacji i mój bąbel zjada wszystko bez względu na firmę, ale ja mam łakomczucha. Podejrzewam, że jakbym zostawiła go samego z obiadem to i miskę by zjadł![]() co do spania w gondoli to ja właśnie oduczam, bo o tyle o ile go położe wieczorem i uśnie to w dzień spał w gondoli i już drugi tdzień się uczymy bez i kiepsko mi to idzie
|
||
|
|
|
#4554 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- wow jaki szpagat zdolniacha.
|
|
#4555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a pasty używamy ziajki od pierwszego ząbka ![]() Moja córa zaczęła raczkować
|
|
|
|
|
#4556 | |
|
Wtajemniczenie
|
Mój Gumiak dziękuje za komplementy
![]() Czyli widzę, że trochę dzieci jednak w miarę nocki przesypia... Oby i Antek szybko dołączył do tego cudownego grona... Cytat:
|
|
|
|
|
#4557 |
|
Konto usunięte
|
Cześć Dziewczyny,
Obiecałam, że się odezwę ![]() Dzisiaj mieliśmy badanie połówkowe, wszystko jest dobrze, wszystkie wymiary się zgadzają, wszystkie narządy na miejscu i funkcjonują sprawnie Na 100% chłopiec Dziękuję Wam za odpowiedzi odnośnie wózków, ja wiem, że równe koła mają swoich zwolenników i przeciwników, ja jestem w gronie tych pierwszych, tylko właśnie myślałam, że ta spacerówka w Tako jest kubełkowa. Ale jak rozkłada się na płasko (rozumiem, że to ważne?), to bardzo bardzo będę brała pod uwagę ten wózek, bo strasznie mi się podoba Ale to póki co w sferze marzeń, czekamy na lipiec. Pozdrawiam
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4558 |
|
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39605386]Cześć Dziewczyny,
Obiecałam, że się odezwę ![]() Dzisiaj mieliśmy badanie połówkowe, wszystko jest dobrze, wszystkie wymiary się zgadzają, wszystkie narządy na miejscu i funkcjonują sprawnie Na 100% chłopiec Dziękuję Wam za odpowiedzi odnośnie wózków, ja wiem, że równe koła mają swoich zwolenników i przeciwników, ja jestem w gronie tych pierwszych, tylko właśnie myślałam, że ta spacerówka w Tako jest kubełkowa. Ale jak rozkłada się na płasko (rozumiem, że to ważne?), to bardzo bardzo będę brała pod uwagę ten wózek, bo strasznie mi się podoba Ale to póki co w sferze marzeń, czekamy na lipiec. Pozdrawiam [/QUOTE]super czekamy na zdrowego silnego chłopca. Powiem Ci, że trochę zazdroszczę tej ciąży. Kocham ciężarne |
|
|
|
#4559 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39605386]Cześć Dziewczyny,
Obiecałam, że się odezwę ![]() Dzisiaj mieliśmy badanie połówkowe, wszystko jest dobrze, wszystkie wymiary się zgadzają, wszystkie narządy na miejscu i funkcjonują sprawnie Na 100% chłopiec Dziękuję Wam za odpowiedzi odnośnie wózków, ja wiem, że równe koła mają swoich zwolenników i przeciwników, ja jestem w gronie tych pierwszych, tylko właśnie myślałam, że ta spacerówka w Tako jest kubełkowa. Ale jak rozkłada się na płasko (rozumiem, że to ważne?), to bardzo bardzo będę brała pod uwagę ten wózek, bo strasznie mi się podoba Ale to póki co w sferze marzeń, czekamy na lipiec. Pozdrawiam [/QUOTE]Perse, super wieści. Cieszę się, że jest dobrze. A jak Ty się czujesz? Trzymam kciuki za Was mocno |
|
|
|
#4560 |
|
Zadomowienie
|
Bry
czytam Was codziennie wieczorami, ale brakuje mi sił żeby coś odpisać. U mnie też tragicznie z nockami, moje dziecko do grudnia spało idealnie, wstawałam 2 razy, była nawet noc kiedy wstałam raz, a od stycznia budzę się non stop, nie ma godziny w której bym nie wstała 2-3 razy. Jednej nocy nawet liczyłam to było 18 pobudek. Teraz już nawet szkoda mi czasu na liczenie. Adaś nie je raczej w nocy, ale z 3 razy ssie żeby zasnąć, pozostałe razy muszę go jakoś położyć, bo zaczyna płakać chodząc po łóżku (oczywiscie śpi z nami, bo nie widzę siebie jeszcze chodzącej po niego do łóżeczka), siada, pokłada się na mnie, przeskakuje przeze mnie a to sobie przywali głową w ścianę i jest płacz a to w łokcia mojego lub M, smoczka wypluwa a jak mu próbuję wcisnąć to zaczyna się drzeć. Nie wspomnę już o tym, że najlepiej mu się śpi tak koło 6ej jak ja muszę wstawać do pracy :/ Strasznie mnie to wykańcza, bo wcześniej byłam przyzwyczajona, że chodzę wyspana, chrapaliśmy nawet do 10ej nieraz. M wczoraj przyniósł od siostry Camilię, bo oni już nie używają, dałam mu na noc i nocka była chyba nawet gorsza niż poprzednie. Wcześniej używaliśmy tej maści na "D",. wyleciała mi nazwa, ale też raczej bez efektów. Ma już jedynki na dole, dwójki na górze i jedną jedynkę na górze. Druga jest już na wyjściu... Zazdroszcze tym, którym dane jest się wyspać. Ja zmykam już, korzystam z tego, że już mały śpi
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:24.

Ależ ja zażeram wszystko jak leci od około pół roku, a Kajowi żadnego nowego mleka nie dawałam 
Na razie zostawię jeszcze ranne odciągania, a potem już całkiem zrezygnuję. I tak długo karmiłam, nie wiedziałam, że aż tyle wytrzymam
Masz nasze rozgrzeszenie na porzucenie laktatora
od środy do pracy. koniec sielanki i spania do 8 

a my razem z nim. Na szczęście nie wstaje z łóżeczka tylko leży, rzuca miśkami, które ma pod ręką i gada. Potrafi tak godzinę leżeć i nawijać, spać się nie da 
Zdolniacha