Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. II - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć III część naszego wątku?
Trzeci wątek nam już leci, coraz większe nasze dzieci 7 11,86%
Czy to chłopiec, czy dziewczynka, każda z nas chce córcię, synka 0 0%
Trymestr pierwszy, drugi, trzeci, już za chwilę będą dzieci 0 0%
Już nam pięknie rosną brzusie, to wrześniowo-październikowe są mamusie 8 13,56%
Były kropki, są dzidziusie, a mamusiom rosną brzusie 13 22,03%
Idzie wiosna, rosną brzusie, a w nich piękne są dzidziusie 4 6,78%
Idzie wiosna, rosną brzusie, a w nich ukochane dzidziusie 0 0%
Choć dzieciaczki takie małe, serca mają nasze całe 3 5,08%
Rosną, rosną dumne mamy, na dzieciaczki już czekamy 0 0%
Już nie fasolki, a dzieciaki, są dziewczynki i chłopaki 0 0%
Każda mama wiedzieć chce, co tam w brzuchu chowa się 5 8,47%
W brzuchu dziecię sobie fika, u mamy z września lub października 1 1,69%
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III 18 30,51%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-05, 11:48   #3031
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. II

O jedzeniu w ciąży

Uwagi: Poniższe opracowanie jest mojego autorstwa. Jest to wiedza gromadzona od dłuższego czasu z artykułów, programu „Wiem co jem” oraz porad lekarzy (moich lub znajomych lub Was, tu na forum ). Postaram się też odszukać kilka źródeł potwierdzających te informacje.

Jeśli masz wątpliwości co do prawidłowości tych informacji – napisz PW. Jeśli masz źródło potwierdzające/zaprzeczające – napisz PW. Post będzie odpowiednio modyfikowany.

surowe mięso i ryby (oraz wędzone na zimno lub marynowane) – nie powinno się go spożywać, ze względu na ryzyko zachorowania na listeriozę (choroba groźna w ciąży), np. tatar, metka, sushi z surową rybą, mielone przed pieczeniem (warto usmażyć odrobinę i wtedy dopiero spróbować mięso i doprawić), łosoś solony lub wędzony na zimno, śledzie marynowane (w oleju, śmietanie, a la matijas), salami, kurczak wędzony na zimno itd.

sushi – możesz zrobić w domu z dodatkiem pieczonego łososia (algi są podobno bardzo zdrowe), np. z tego przepisu – klik

wędzone mięso i ryby – należy czytać opakowania; niektóre produkty sprzedawane są po obróbce termicznej, która zabija bakterie listerii; szukaj produktów z opisem „wędzone na gorąco”

ryby – lepsze morskie niż rzeczne; cytuję „Obecnie do rzek trafiają różne ścieki przemysłowe i odpady. Powszechnie wiadomo, że niektóre ryby zawierają znaczne ilości rtęci, dioksyn i innych trujących związków. Ilość szkodliwych substancji jest ściśle związana z wiekiem i wymiarami ryby. Im ryba jest starsza i większa, tym ryzyko zawartość szkodliwych substancji w mięsie jest większe. Gatunkami, które kumulują znaczne ilości rtęci i dioksyn są panga i tuńczyk.”, źródło -> KLIK ; panga i tilapia to w ogóle najgorszy rodzaj ryby, są karmione hormonami/sterydami w celu przyspieszenia wzrostu.

kurczak – od jakiegoś czasu pojawiają się głosy, że producenci kurczaków w celu przyspieszenia ich wzrostu i szybkiej sprzedaży karmią kurczaki hormonami/sterydami; rzadko mamy informację na temat sposobu hodowli mięsa; ostatnio na rynku pojawiają się kurczaki z certyfikatem mówiącym o tym, że były „normalnie” karmione; istnieje opinia, że bezpieczniejsze w dzisiejszych czasach jest mięso indycze, ponieważ indyk jest wybredny i nie zje byle czego. O certyfikatach należy doczytać.

surowe jajka – niewskazane ze względu na ryzyko zarażenia salmonellą; niektórzy zalecają spożywanie jajek wyłącznie mocno ściętych.

produkty mleczne niepasteryzowane – pasteryzacja zabija bakterie, a o to nam chodzi! Kupuj mleko z napisem „pasteryzowane”, mleko od krowy gotuj;

sery pleśniowe (brie, camembert, gorgonzola), sery typu feta, oscypki itp. – w zapowiedziach programu TVN „O Matko” pokazano wypowiedź, że można spożywać sery tego typu, pod warunkiem, że zostały wyprodukowane z mleka pasteryzowanego. Niestety na mojej ulubionej gorgonzoli nie ma takiej informacji, więc uznaję, że się nie nadaje;
Generalnie pleśń na serach, które są w sprzedaży powinna być bezpieczna, ponieważ jest to jakaś specjalna odmiana (był o tym odcinek Galileo). Z drugiej strony, nadmiar pleśni w ciąży możne nam nie służyć, bo organizm jest bardziej narażony na infekcje grzybiczne, źródło -> KLIK

owoce i warzywa – trzeba dokładnie myć, aby zmyć bakterie i pestycydy

kawa i herbata – zawierają kofeinę i teinę; spożywane w dużych ilościach i mocne zmniejszają wchłanianie kwasu foliowego; pamiętaj - lepiej wypić kawę niż zemdleć!

cola – zawiera kofeinę, czyli jak wyżej; do tego duże ilości cukru, konserwanty, barwniki. Od czasu do czasu pewnie nie zaszkodzi, ale nie powinien to być nasz główny napój.

Czytałam też ostatnio coś na temat wpływu kofeiny i teiny w ciąży - podobno zbyt duża ilość zbytnio pobudza w jakiś sposób płód - może ktoś ma na ten temat jakieś informacje?

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
W książce Kaz Cook o ciąży było hasło max. 2 filiżanki kawy lub 4 herbaty dziennie (też w zależności od mocy i wielkości filiżanki).
Kofeina i teina działają silnie pobudzająco - podnoszą ciśnienie, przyspieszają puls - z tego względu przyjmowane w dużych ilościach nie jest najlepsze dla matki i dziecka. Dodatkowo duża ilość pitej kawy lub herbaty wypłukuje wapno oraz inne mikroelementy z organizmu - kawa jest silnie moczopędna.

napoje gazowane oraz niegazowane (np. napój pomarańczowy) – zawierają duże ilości cukru, konserwanty, barwniki. Rozróżniaj napój owocowy od soku 100%!

pasztet (jeśli tradycyjnie robiony głównie z wątróbki) – cytuję „wątroby zwierzęce zawierają duże ilości witaminy A (100g wątroby wieprzowej zawiera 13000mikrogramów witaminy A). Za dawkę toksyczną dla ciężarnej kobiety przyjmuje się wartość > 3300mikrogramów. Dlatego spożywając nawet niewielkie ilości wątróbki łatwo przekroczyć bezpieczny próg. Duże dawki witaminy A przyczyniają się do występowania wad wrodzonych u dziecka. Najczęściej występującymi wadami rozwojowymi płodu wywołanymi nadmiernym spożyciem witaminy A są: wodogłowie, małogłowie oraz wady układu krążenia.” – źródło -> KLIK ; moja propozycja to domowy pasztet bez wątróbki, w internecie można znaleźć przepisy na pasztety z dużą ilością warzyw, nasion strączkowych itp.

cytuję:
zioła – niektóre mogą działać poronnie, inne wywołują biegunkę, wymioty, kołatanie serca. Nie należy ich używać bez konsultacji z lekarzem” źródło -> KLIK

Ciąg dalszy nastąpi, zachęcam do tworzenia tego zbioru ze mną

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot

Edytowane przez ewuszkaaa
Czas edycji: 2013-03-05 o 17:41
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 11:49   #3032
__Paulinka__
Zakorzenienie

Hejka

Ale mam sobie dobrze wooolne dalej siedze w szlafroku:P
Zaraz zrobię sobue domowe spa a co!

Narobilyscie mi ochoty na kapusniaka to moja ulubiona zupa

Cytat:
Napisane przez Izunia86 Pokaż wiadomość
Witam Dziewczynki
Ja wczoraj czulam sie tragicznie, mielam wielki katar ale to takie ogromny, ze myslalam,ze umre, z chusteczkami siedzialam caly czas przy nosie bo cieklo mi jak z kranu. W nocy obudzilam sie zlana potem jakbym miala goraczke Dzis juz sie czuje troche lepiej ale taka zamulona, czuje chorobe w sobie niestety :/ Mam nadzieje, ze to dzidziusiowi nie zagraza, takie przeziebienie w pierwszym trymestrze ?
Nawet nie mam apetytu wogole, co zawsze o tej porze moglabym zjesc konia z kopytami, teraz pije herbatke ;(

No slyszalam wlasnie,ze na Kijowskiej jest dobrze, ale chyba trzebaby bylo czekac na wizyte, bo nie jestem zapisana. Na jutro jestem zapisana na Jagiellonska do Folwarskiej, podobno nie jest zla. Taka stara szkola ... Sama nie wiem?
kuruj się
Cytat:
Wiesz co... w sumie też wole truskawki Najlepiej zmiksowane z kefirem
mmm pychotka!
Cytat:
Napisane przez Diorisha Pokaż wiadomość

Opowiem Wam historyjkę która dziś mnie rozśmieszyła do łez .Moja siostra poszła ze swoim synkiem do sklepu mięsnego.Ten rozgląda się po surowiźnie która leżała za szybą typu.nóżki świńskie,serca jakaś szynka itp.Oluś przejęty i zaaferowany patrzy to na moją siostrę to na ekspedientkę i w pewnym momencie krzyczy na cały sklep "Ratunku Policja ktoś zabił świnię"
hahaha
__Paulinka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 11:50   #3033
martaK
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Asika21 Pokaż wiadomość
MartaK nie przejmuj się. Niestety czasem trzeba poszukać, żeby w końcu trafić do odpowiedniego specjalisty. Co do leków, ja również mam spore obawy, bo od niecałego miesiąca przyjmuję leki sterydowe, podejrzewają u mnie astmę i muszę je brać, żeby kaszel nie wywołał skurczy i poronienia. Strasznie się boję, choć lekarz pulmonolog zapewnia że są bezpieczne w ciąży... Pierwsza ciąża w porównaniu z tym co teraz przechodzę to było nic, teraz ciągły strach czy aby nic się nie stanie, czy dziecko jest zdrowe, itp. Dziś idę na wizytę, to już 12 tydzień bez jednego dnia. Co mnie tam czeka - nie wiem... Chodzę do tego samego ginekologa co z pierwszą ciążą, ogólnie jest ok, czasem ma dosyć dziwne podejście, ale zleca mi odpowiednie badania, czasem może nad wyraz, ale lepsze to niż potem mógłby coś przegapić. Nie wierzyłam, że utrzymam tą ciąże tak długo, zaszłam w ciąże w trakcie choroby - zapalenie oskrzeli i angina, przyjmowałam kupę leków, nie wiedząc że jestem w ciąży. Potem 2 miesiące utrzymywał się kaszel, gdy dowiedziałam się że jestem w ciąży, 2 razy w tyg jeździłam na osłuch płuc. Potem odwiedzałam specjalistów-alergologów i pulmonologów, po tych lekach, które przyjmuję jest znacznie lepiej, bo przynajmniej mogę jakoś funkcjonować, ale nie jest normalnie... Kaszel mam nadal ale znacznie mniejszy... Jak widać nie zawsze jest tak jakbyśmy chciały... Ale najważniejsze to mieć odpowiedniego lekarza...Mam nadzieję, że trafisz na dobrego specjalistę.
A propo usg, ja miałam usg robione w 5 tyg ciąży w obu ciążach i wiem, że napewno nie szkodzi ono dziecku. Teraz będę już 3 raz u lekarza i po raz 3 będę mieć robione usg.

No to i ja się wyżaliłam... Mam dziś ogólnie jakiegoś doła...
Dziękuję za wsparcie . Ja też jeszcze się doleczam, tyle że lekami naturalnymi z ziół czy homeopatycznymi + domowe sposoby jak inhalacje itp. Kaszel też mnie męczył nawet pytałam lekarza czy to nie szkodzi dziecku. Czuje się już lepiej ale zdecydowanie powinnam odstawić internet bo jak mnie lekarz tym wirusem nastraszył o zdecydowanie za dużo głupot czytam w internecie o powikłaniach (a z drugiej strony co tu robić samej w domu na l4 całe dnie). Nie dołuj się będzie dobrze, trzymam kciuki za Twoje zdrówko i za zdrową fasolkę
martaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 11:51   #3034
87czarna
Zakorzenienie

Zjadłam wiosenne kanapki z jajkiem
Ostatnio mam fazę na jajca :P

No i chciałam się też pochwalić,że w UK zawitała wiosna Słońce jest regenerujące! Chyba przejdę się później z Mają na plac zabaw

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 11:56   #3035
bojatoja
Zakorzenienie

ewuszkaaa
Super robota
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 12:02   #3036
Asika21
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martaK Pokaż wiadomość
Dziękuję za wsparcie . Ja też jeszcze się doleczam, tyle że lekami naturalnymi z ziół czy homeopatycznymi + domowe sposoby jak inhalacje itp. Kaszel też mnie męczył nawet pytałam lekarza czy to nie szkodzi dziecku. Czuje się już lepiej ale zdecydowanie powinnam odstawić internet bo jak mnie lekarz tym wirusem nastraszył o zdecydowanie za dużo głupot czytam w internecie o powikłaniach (a z drugiej strony co tu robić samej w domu na l4 całe dnie). Nie dołuj się będzie dobrze, trzymam kciuki za Twoje zdrówko i za zdrową fasolkę
Oj ja też jak za dużo się naczytałam w internecie głupot to potem pół dnia przepłakałam... Tez jestem od poczatku ciąży na zwolnieniu i raczej nie wrócę do pracy... W domu zajęć nie brakuje, bo mam roczną córeczkę, ale jak jest chwila to zawsze zaglądam do netu W tv leci ciągle to samo, a tu chociaż można z kimś wymienić poglądy czy pożalić się trochę Teraz córa zasnęła więc mam czas na wypicie kawki oczywiście zbożowej - żeby nie było Może potem wyjdziemy na spacer, choć na chwilkę się przewietrzyć...

http://zuziulek.blogspot.com/
Asika21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 12:03   #3037
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość

A ja właśnie obejrzałam z mężem film Bez mojej zgody. Strasznie wzruszający i smutny film.
przez ksiazke, na ktorej zrobiono ten film, pierwszy raz przeszlo mi przez mysl ze moj brat jest chory na bialaczke... na filmie praktycznie caly czas ryczalam, bo bylo to juz po jego smierci.

Cytat:
Napisane przez rubinka25 Pokaż wiadomość
Kochane mamuśki!!!
Są nowe lokalizacje na warsztaty Bezpieczny Maluch.
Już się zapisałam. 13.04.2013r. w sobotę
Rzućcie okiem. Może w Waszych miastach teraz też będą.
zapisalam sie

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Ty wiesz,że moja Majka też panicznie się bała fridy- tylko gruchą daje sobie odciągnąć
moj tez miala awersje do fridy i gruszek. teraz kupilam katarek podlaczany pod odkurzacz bo czasami ma takie smarki, ze sama nie da rady wydmuchac. powiem wam ze myslalam ze odciaganie skonczy sie rykiem, ale o dziwo daje sobie oczyscic nos bez problemu.

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które są już mamusiami i karmiły piersią, czy laktator był często przez Was uzywany ? Jeśli tak to ręczny czy elektryczny. Ja nie ukrywam, że chcę swoje maleństwo długo karmić, jeśli tylko będę mogła.
dla mnie niezastapiona byla medela mini electric. ale ja cyckiem mloda karmilam tylko tydzien, pozniej z dwa miesiace sciagalam mleko i mloda z butli ciagnela wiec nie wyobrazam sobie by mleko recznym sciagac, zajechalabym sie.

laski, dwa dni przed kompem nie siedzialam, nie ma szans zebym was nadrobila, wiec nawet nie czytam tych ponad 10 stron.
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 12:17   #3038
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
heh, tez liste mialam i wszystko z niej zrobilam az dom lsnił!!!
Ja tam miałam też punkty takie jak pomalować w końcu paznokcie u nóg ( pamiętam jaki to był wyczyn pod koniec), wyprostować włosy, zjeść wielkie lody i takie tam. Za to o 7 rano jak jechałam na porodówkę jakoś wygladałam

Co do fridy - mój Filip kiedyś się darł i krzyczał na mnie., Teraz się z tego chichra

Wymianka.

Edytowane przez cotynato
Czas edycji: 2013-03-05 o 12:19
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 12:49   #3039
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
Ale bym zjadła
A właśnie, ten szpinak do naleśników tak samo robi się jak do pierogów? Pierogi robie często ale naleśników nigdy nie robiłam ze szpinakiem.
Jeśli mi powiesz, jak robisz do pierogów, to Ci powiem czy taki sam dodaję do naleśników
A jak teściowa zrobi, powiem jutro

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
no te plamienia mnie niepokoj ale mam nadzieje ze przeszlo
Może Cię to uspokoi, ale znajoma gin powiedziała, że czasami plamienia nie są złe - macica rośnie, przygotowuje wyściółkę i jest bardzo silnie ukrwiona - czasami lekki plamienie może po prostu oznaczać, ze "mieszkanie" dla dziecia mebluje się szybko.

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość
kawa i herbata – zawierają kofeinę i teinę; spożywane w dużych ilościach i mocne zmniejszają wchłanianie kwasu foliowego; pamiętaj - lepiej wypić kawę niż zemdleć!

cola – zawiera kofeinę, czyli jak wyżej; do tego duże ilości cukru, konserwanty, barwniki. Od czasu do czasu pewnie nie zaszkodzi, ale nie powinien to być nasz główny napój.

Czytałam też ostatnio coś na temat wpływu kofeiny i teiny w ciąży - podobno zbyt duża ilość zbytnio pobudza w jakiś sposób płód - może ktoś ma na ten temat jakieś informacje?
Ewuszka świetna robota

W książce Kaz Cook o ciąży było hasło max. 2 filiżanki kawy lub 4 herbaty dziennie (też w zależności od mocy i wielkości filiżanki).
Kofeina i teina działają silnie pobudzająco - podnoszą ciśnienie, przyspieszają puls - z tego względu przyjmowane w dużych ilościach nie jest najlepsze dla matki i dziecka. Dodatkowo duża ilość pitej kawy lub herbaty wypłukuje wapno oraz inne mikroelementy z organizmu - kawa jest silnie moczopędna.

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 12:53   #3040
cotynato
Zakorzenienie

Po wczorajszych frytkach było mi niedobrze pół nocy. Dziś dorwałam się do pączka i znowu padam. Teraz dumam co zrobić na obiad i chyba nic nie zrobię bo wszystko co mam mi nie podchodzi Kiedy to znowrmalnieje...

Wymianka.
Stary 2013-03-05, 13:00   #3041
brooter
Raczkowanie

Laseczki, a ogarniacie sprawe z butelkami, a dokładniej ze smoczkami? jakie sa najlepsze? te anatomiczne? czy trójprzepływowe? bo ja sie w tym gubie:P
brooter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 13:13   #3042
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość

w wynkiach badań wyszlo, że przecvhodzilam toksoplazmoze i różyczkę

aids nie mam
dlugo czekalas na wyniki?? bo ja 2 tyg temu mialam pobrana krew na HIV, toxo i cytomegalie i wyniki wraz z rachunkiem mialy przyjsc poczta... ale ani widu ani slychu

Cytat:
O jedzeniu w ciąży

Uwagi: Poniższe opracowanie jest mojego autorstwa. Jest to wiedza gromadzona od dłuższego czasu z artykułów, programu „Wiem co jem” oraz porad lekarzy (moich lub znajomych lub Was, tu na forum ). Postaram się też odszukać kilka źródeł potwierdzających te informacje.

Jeśli masz wątpliwości co do prawidłowości tych informacji – napisz PW. Jeśli masz źródło potwierdzające/zaprzeczające – napisz PW. Post będzie odpowiednio modyfikowany.

surowe mięso i ryby (oraz wędzone na zimno lub marynowane) – nie powinno się go spożywać, ze względu na ryzyko zachorowania na listeriozę (choroba groźna w ciąży), np. tatar, metka, sushi z surową rybą, mielone przed pieczeniem (warto usmażyć odrobinę i wtedy dopiero spróbować mięso i doprawić), łosoś solony lub wędzony na zimno, śledzie marynowane (w oleju, śmietanie, a la matijas), salami, kurczak wędzony na zimno itd.

sushi – możesz zrobić w domu z dodatkiem pieczonego łososia (algi są podobno bardzo zdrowe), np. z tego przepisu – klik

wędzone mięso i ryby – należy czytać opakowania; niektóre produkty sprzedawane są po obróbce termicznej, która zabija bakterie listerii; szukaj produktów z opisem „wędzone na gorąco”

ryby – lepsze morskie niż rzeczne; cytuję „Obecnie do rzek trafiają różne ścieki przemysłowe i odpady. Powszechnie wiadomo, że niektóre ryby zawierają znaczne ilości rtęci, dioksyn i innych trujących związków. Ilość szkodliwych substancji jest ściśle związana z wiekiem i wymiarami ryby. Im ryba jest starsza i większa, tym ryzyko zawartość szkodliwych substancji w mięsie jest większe. Gatunkami, które kumulują znaczne ilości rtęci i dioksyn są panga i tuńczyk.”, źródło -> KLIK ; panga i tilapia to w ogóle najgorszy rodzaj ryby, są karmione hormonami/sterydami w celu przyspieszenia wzrostu.

kurczak – od jakiegoś czasu pojawiają się głosy, że producenci kurczaków w celu przyspieszenia ich wzrostu i szybkiej sprzedaży karmią kurczaki hormonami/sterydami; rzadko mamy informację na temat sposobu hodowli mięsa; ostatnio na rynku pojawiają się kurczaki z certyfikatem mówiącym o tym, że były „normalnie” karmione; istnieje opinia, że bezpieczniejsze w dzisiejszych czasach jest mięso indycze, ponieważ indyk jest wybredny i nie zje byle czego. O certyfikatach należy doczytać.

surowe jajka – niewskazane ze względu na ryzyko zarażenia salmonellą; niektórzy zalecają spożywanie jajek wyłącznie mocno ściętych.

produkty mleczne niepasteryzowane – pasteryzacja zabija bakterie, a o to nam chodzi! Kupuj mleko z napisem „pasteryzowane”, mleko od krowy gotuj;

sery pleśniowe (brie, camembert, gorgonzola), sery typu feta, oscypki itp. – w zapowiedziach programu TVN „O Matko” pokazano wypowiedź, że można spożywać sery tego typu, pod warunkiem, że zostały wyprodukowane z mleka pasteryzowanego. Niestety na mojej ulubionej gorgonzoli nie ma takiej informacji, więc uznaję, że się nie nadaje;
Generalnie pleśń na serach, które są w sprzedaży powinna być bezpieczna, ponieważ jest to jakaś specjalna odmiana (był o tym odcinek Galileo). Z drugiej strony, nadmiar pleśni w ciąży możne nam nie służyć, bo organizm jest bardziej narażony na infekcje grzybiczne, źródło -> KLIK

owoce i warzywa – trzeba dokładnie myć, aby zmyć bakterie i pestycydy

napoje gazowane oraz niegazowane (np. napój pomarańczowy) – zawierają duże ilości cukru, konserwanty, barwniki. Rozróżniaj napój owocowy od soku 100%!

pasztet (jeśli tradycyjnie robiony głównie z wątróbki) – cytuję „wątroby zwierzęce zawierają duże ilości witaminy A (100g wątroby wieprzowej zawiera 13000mikrogramów witaminy A). Za dawkę toksyczną dla ciężarnej kobiety przyjmuje się wartość > 3300mikrogramów. Dlatego spożywając nawet niewielkie ilości wątróbki łatwo przekroczyć bezpieczny próg. Duże dawki witaminy A przyczyniają się do występowania wad wrodzonych u dziecka. Najczęściej występującymi wadami rozwojowymi płodu wywołanymi nadmiernym spożyciem witaminy A są: wodogłowie, małogłowie oraz wady układu krążenia.” – źródło -> KLIK ; moja propozycja to domowy pasztet bez wątróbki, w internecie można znaleźć przepisy na pasztety z dużą ilością warzyw, nasion strączkowych itp.

cytuję:
zioła – niektóre mogą działać poronnie, inne wywołują biegunkę, wymioty, kołatanie serca. Nie należy ich używać bez konsultacji z lekarzem” źródło -> KLIK

na 1 strone

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Zjadłam wiosenne kanapki z jajkiem
Ostatnio mam fazę na jajca :P

No i chciałam się też pochwalić,że w UK zawitała wiosna Słońce jest regenerujące! Chyba przejdę się później z Mają na plac zabaw
w de tez wiosna i od wczoraj czuje sie super wczoraj 1 raz od 6 tygodni ani razu nie wymiotowalam wiosny mi bylo trzeba ot co hahah

a ja mam pytanie czym sie roznia spioszki od pajacykow?? :P spioszki sa na ramiaczkach a pajacyk ma dodatkowo rekawki? i sa jakos inaczej zapinane?? przed chwila wygooglowalam sobie kaftanik... kurde w ogole nawet tych ubranek dzieciecych nie ogarniam a co dopiero reszte a takie "spioszki" zapinane na pupce ale z odkrytymi nogami to jak sie nazywaja??
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 13:15   #3043
beatryszja4
Raczkowanie

Witam Wy tu o wózkach smoczkach butelkach i laktatorach To ja w ogóle zielona jestem w tym My z dzidzią kończymy I trymestr Od czwartku odstawiam w końcu duphaston ze zlecenia lekarza Dzis łapie mnie migrena i staram się wytrzymać bez leków ale jak tak do wieczora będzie się utrzymywać to będę musiała apap wziąść
beatryszja4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 13:22   #3044
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SAMBAdiJANEIRO Pokaż wiadomość
dlugo czekalas na wyniki?? bo ja 2 tyg temu mialam pobrana krew na HIV, toxo i cytomegalie i wyniki wraz z rachunkiem mialy przyjsc poczta... ale ani widu ani slychu

w de tez wiosna i od wczoraj czuje sie super wczoraj 1 raz od 6 tygodni ani razu nie wymiotowalam wiosny mi bylo trzeba ot co hahah
wczoraj robiłam

oby tendencja się utrzymywała
Stary 2013-03-05, 13:35   #3045
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
a ja mam pytanie czym sie roznia spioszki od pajacykow?? :P spioszki sa na ramiaczkach a pajacyk ma dodatkowo rekawki?
tak
i sa jakos inaczej zapinane??
no trochę inaczej, bo śpiochy na ramiączkach i w kroku a pajacyki wzdłuż brzuszka i w kroku - takie w każdym bądź razie polecam
przed chwila wygooglowalam sobie kaftanik... kurde w ogole nawet tych ubranek dzieciecych nie ogarniam a co dopiero reszte a takie "spioszki" zapinane na pupce ale z odkrytymi nogami to jak sie nazywaja??
body
a słyszałaś o rampersie

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 13:37   #3046
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Dodajmy - bo dziewczyny zaraz przestaną pić cokolwiek ciepłego - że chodzi o mocną czarną herbatę (zieloną chyba można w większej ilości, nie wiem, jak z czerwoną, owocowe bez limitów, ziołowe w rozsądnej ilości). Słaba czarna czy owocowa nie zaszkodzi!

Cytat:
Napisane przez brooter Pokaż wiadomość
Laseczki, a ogarniacie sprawe z butelkami, a dokładniej ze smoczkami? jakie sa najlepsze? te anatomiczne? czy trójprzepływowe? bo ja sie w tym gubie:P
Ja miałam TT i teraz też je planuję.
Na początek 1, potem: 2, 3
potem są jeszcze z krzyżykiem i do kaszki.

Cytat:
a ja mam pytanie czym sie roznia spioszki od pajacykow?? :P spioszki sa na ramiaczkach a pajacyk ma dodatkowo rekawki? i sa jakos inaczej zapinane?? przed chwila wygooglowalam sobie kaftanik... kurde w ogole nawet tych ubranek dzieciecych nie ogarniam a co dopiero reszte a takie "spioszki" zapinane na pupce ale z odkrytymi nogami to jak sie nazywaja??
pajac: stopy, nogi, ręce zakryte
śpioszki: na ramionka (kompletnie nieprzydatne wg mnie
rampers: śpioszek/pajacyk bez stópek

Ale serio to warto kupić: pajace, body, bluzeczki odpinane z długim rękawem i rajstopki. Resztę proponuję sobie darować

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 13:51   #3047
cotynato
Zakorzenienie

Oooo rampersy to ja uwielbiam. Chociaż chyba stosowałam je jakoś później. Pierw to najwygodniejsze pajace i heja. I to bajace bez tych zapięć na plackach

Wymianka.
Stary 2013-03-05, 14:05   #3048
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
1. a ja mam pytanie czym sie roznia spioszki od pajacykow?? :P spioszki sa na ramiaczkach a pajacyk ma dodatkowo rekawki? i sa jakos inaczej zapinane?? przed chwila wygooglowalam sobie kaftanik... kurde w ogole nawet tych ubranek dzieciecych nie ogarniam a co dopiero reszte 2. a takie "spioszki" zapinane na pupce ale z odkrytymi nogami to jak sie nazywaja??
1. sama sobie odpowiedzialas. spioszki to spodnie z skarpetami na szelkach a pajace to całkowite ubranie - długi rekaw, dlugie spodnie, skarpetkii wszystko jako jedna calość. zwykle i jedno i drugie zapinane na napy-zatrzaski. pamietamy by spiochy byly rozpiane w kroku, w nocy sie przydaje

zamiast kaftanikow to ja jednak wole bodziak i jakas bluze z dlugim albo bodziak sam z dlugim (i czesto z krotkim tshirt na to ) kaftaniki jako bielizna ciagle mi podjezdzaly do gory i plecy i brzuch gołe...

2. spioszki a raczej pajacyki bez nogawek i z krotkim rekawem to rampers

body to chyba juz wiadomo, półśpiochy juz by;ly omawiane (spiochy na gumce za nie na szelkach)

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Oooo rampersy to ja uwielbiam. Chociaż chyba stosowałam je jakoś później. Pierw to najwygodniejsze pajace i heja. I to bajace bez tych zapięć na plackach
o, i bluzeczki, bodziaki bez zwykłych guzików na ramionach! lepsze sa na napy.
i jak juz kaftanik to nie na tasiemki ja tam nie umialam ogarnac dziecka jak sie kulało by zawiazac kaftanik...

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 14:13   #3049
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Mi też nie, ale muszę siedzieć
Za to po pracy obiad u teściowej - kapuśniak i naleśniki ze szpinakiem
Mi też strasznie się nie chce siedzieć w pracy. W dodatku jestem dzisiaj sama w biurze i nie ma mnie Kto mobilizować, a pracy tyle :/
To złóż teściowej życzenia z okazji dnia teściowych. Od rana w rmf trąbią o tym.

Cytat:
HIV i HCV nie musisz być.. cytomegalię miałam robioną z całą morfologią wiec chcąc-niechcąc na czczo byłam, a nie wiem czy trzeba
co do różyczki to przechodziłam więc musiałam.. to Ty pewnie tez nie musisz
Dziękuję wydaje mi się, że cyto też nie bo jedzenie nie ma na to wpływu. Różyczkę przechodziłaś to nie musiałaś tak? bo ucięło Ci słowo To chyba nie będę robiła tego badania. Zapytam ginki a teraz zrobię cytomeg, HIV i HCV.

Cytat:
Opowiem Wam historyjkę która dziś mnie rozśmieszyła do łez .Moja siostra poszła ze swoim synkiem do sklepu mięsnego.Ten rozgląda się po surowiźnie która leżała za szybą typu.nóżki świńskie,serca jakaś szynka itp.Oluś przejęty i zaaferowany patrzy to na moją siostrę to na ekspedientkę i w pewnym momencie krzyczy na cały sklep "Ratunku Policja ktoś zabił świnię"
Rozbrajający

Super ewuszkaaa a orientujesz się może, czy takie filety śledziowe Lisnera można? http://gieldaspozywcza.pl/photoNewsG.../17231_org.jpg Taką mam chcicę na nie, ale się bojem
LaLoca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 14:17   #3050
passion80
Zakorzenienie

zielona herbata zmniejsza przyswajalnośc kwasu foliowego, pewna, filiżanka dziennie nei zaszkodzi ale ja praktycznie przestałam pić, chyba, że wrzucę torebkę do dzbanka z czarna

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Cytat:
Napisane przez LaLoca Pokaż wiadomość
Dziękuję wydaje mi się, że cyto też nie bo jedzenie nie ma na to wpływu. Różyczkę przechodziłaś to nie musiałaś tak? bo ucięło Ci słowo To chyba nie będę robiła tego badania. Zapytam ginki a teraz zrobię cytomeg, HIV i HCV.
różyczka w ciązy jest niebezpieczna więc myślę, że warto to zrobić
Stary 2013-03-05, 14:21   #3051
87czarna
Zakorzenienie

Cytat:

na 1 strone

Pajacyki są zapinane z przodu na napy A te bez nogawek to rampersy

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Dodajmy - bo dziewczyny zaraz przestaną pić cokolwiek ciepłego - że chodzi o mocną czarną herbatę (zieloną chyba można w większej ilości, nie wiem, jak z czerwoną, owocowe bez limitów, ziołowe w rozsądnej ilości). Słaba czarna czy owocowa nie zaszkodzi!

Ale serio to warto kupić: pajace, body, bluzeczki odpinane z długim rękawem i rajstopki. Resztę proponuję sobie darować
Zgadzam się,Mattalewar U nas najcześciej ubiarane były pajacyki i w ciągu dnia spodnie dresowe i bluzeczki bawełniane

---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ----------

Tak mnie natchnęłyście tymi porządkami domowymi,że sama się za nie zabrałam
Od dzisiaj zaczyna mi się drugi semestr w szkole,także koniec tego dobrego :P

Stary 2013-03-05, 14:22   #3052
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość
wczoraj robiłam

oby tendencja się utrzymywała
wczoraj zrobilas i dzis juz masz wyniki hmmm.... zaczynam sie zastanawiac czy aby nie zrozumialam zle lekarza... moze wyniki i rachunek przyjda do niego hahaha

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
body
a słyszałaś o rampersie
o rany nie slyszalam ale juz dziewczyny nizej wytlumaczyly

Cytat:

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
1. sama sobie odpowiedzialas. spioszki to spodnie z skarpetami na szelkach a pajace to całkowite ubranie - długi rekaw, dlugie spodnie, skarpetkii wszystko jako jedna calość. zwykle i jedno i drugie zapinane na napy-zatrzaski. pamietamy by spiochy byly rozpiane w kroku, w nocy sie przydaje

zamiast kaftanikow to ja jednak wole bodziak i jakas bluze z dlugim albo bodziak sam z dlugim (i czesto z krotkim tshirt na to ) kaftaniki jako bielizna ciagle mi podjezdzaly do gory i plecy i brzuch gołe...

2. spioszki a raczej pajacyki bez nogawek i z krotkim rekawem to rampers

body to chyba juz wiadomo, półśpiochy juz by;ly omawiane (spiochy na gumce za nie na szelkach)

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

o, i bluzeczki, bodziaki bez zwykłych guzików na ramionach! lepsze sa na napy.
i jak juz kaftanik to nie na tasiemki ja tam nie umialam ogarnac dziecka jak sie kulało by zawiazac kaftanik...
bo zeby nie bylo najpierw zrobilam sobie na allegro akcje pt "znajdz roznice" hahahah

dzieki dziewczyny za wyjasnienie dla mnie to jest masakra, bo nigdy nie mialam wiekszego kontaktu z malymi dziecmi... wlasciwie to jestem pierwsza wiekiem w rodzinie do rozmnazania haha, a pozostale kuzynostwo jest juz kolo 20stki wiec jak ja mialam 8 lat to kaftaniki mnie nie interesowaly...

skopiowalam sobie wasze rady i chyba wydrukuje i pojde z nimi do sklepu zebym w drodze nie zapomniala co to bodziak a co to pajac hahah

ale tak z punktu widzenia laika to wydaje mi sie ze te pajace sa najwygodniejsze... pod warunkiem ze nie bedzie upalow... a we wrzesniu juz raczej nie bedzie to dzidzia raz dwa i ubrana... a tu jakies kaftaniki, na to jakies inne cuda... o mamo jak ja to ogarne hahaha
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 14:28   #3053
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Masz rację
Generalna zasada jedzeni, picia i w ogóle bycia w ciąży - z głową i umiarem
Żadna mocna herbata ani kawa w dużych ilościach nie jest wskazana (poza ciążą w sumie też ) To samo dotyczy soków, coli, czy czegokolwiek innego do jedzenia i picia
W rozsądnej mocy i ilości nie zaszkodzą

Cytat:
Mi też strasznie się nie chce siedzieć w pracy. W dodatku jestem dzisiaj sama w biurze i nie ma mnie Kto mobilizować, a pracy tyle :/
To złóż teściowej życzenia z okazji dnia teściowych. Od rana w rmf trąbią o tym.
Złożę, złożę Jak tak dobrze karmi Może nawet jeśli będą ładne, to jej tulipany kupię, a co

Samba, ja wyniki HIV i kiły miałam po kilku dniach... ale wiesz co, może po prostu zadzwoń i zapytaj czy już są.

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

Edytowane przez vea7
Czas edycji: 2013-03-05 o 14:30
vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 14:34   #3054
87czarna
Zakorzenienie

SambadiJaneiromnie się wydaje,że kaftaniki były kiedyś na czasie,teraz królują bodziaki Ja po dziś dzień Majce ubieram i sobie chwalę (NAJLEPSZE Z H&M )

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

A poza tym,nie martw się - szybko załapiesz 'co, z czym się je'

Stary 2013-03-05, 14:34   #3055
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
[.

cytuję:

Trzymaj się z dala od kuchenki mikrofalowej

Bardzo mnie to zdziwiło
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 14:36   #3056
__Paulinka__
Zakorzenienie

pamietacie jak Wam mowilam, że ciocia TZ jest polozną w szpitalu i jak do niej dzwonilam to powiedziala, że zalatwi mi za free wizytę u jej szefa? Wszystko fajnie, ale tak sobie pomyslalam, że to przecież nie zalatwi mi od razu pierwszego dnia jak przyjade, a poza tym ona nie wie o ciąży i myśli, że to zwykla wizyta, wiec postanowilam sama się zapisać tam prywatnie. I zadzwonilam tam dzisiaj i mam wizytę 27.03 na 8 rano a w PL jestem 26.03 wieczorem, wiec się przespie i rano na wizytę i usg! już sie nie mogę doczekac
__Paulinka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 14:44   #3057
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Ja mam Avent antykolkowe, polecam.A smoczki lepiej mieć każdy o innym przepływie bo się trochę niszczą i jak masz jeden trójprzepływowy to możliwe, że będziesz musiała go wywalić i kupić nowy i tak.
A najlepszy jest po prostu cyc

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Tak pajace najlepsze, kaftaniki się zwijają.Ja najbardziej lubię body plus półśpiochy.A na rampersy to będzie chyba za chłodno już

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

Cytat:
Napisane przez __Paulinka__ Pokaż wiadomość
pamietacie jak Wam mowilam, że ciocia TZ jest polozną w szpitalu i jak do niej dzwonilam to powiedziala, że zalatwi mi za free wizytę u jej szefa? Wszystko fajnie, ale tak sobie pomyslalam, że to przecież nie zalatwi mi od razu pierwszego dnia jak przyjade, a poza tym ona nie wie o ciąży i myśli, że to zwykla wizyta, wiec postanowilam sama się zapisać tam prywatnie. I zadzwonilam tam dzisiaj i mam wizytę 27.03 na 8 rano a w PL jestem 26.03 wieczorem, wiec się przespie i rano na wizytę i usg! już sie nie mogę doczekac
To to super

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
J
Mam nadzieję, że tej witaminy C nie bierzesz dużo, ponieważ jej nadmiar w ciąży szkodzi.
Nie no 60 mg
Stary 2013-03-05, 14:44   #3058
Karolina264
Przyczajenie

Jol bylam dzis na genetycznym. Wszystko super, dzidzi wyglada na zdrowe, wymiary ok. No i cos odstaje wiec razej chlopak, choc jak wspomnialam, ze mam juz syna lekarz powiedzial, ze to za wczesnie i moze to byc duza łechtaczka. Zobaczymy... wazne, ze jest ok ze zdrowiem. Choc po tym co widziałąm stawiam na chłopaka.
Karolina264 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 14:44   #3059
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
heh no moje dziecko też tak wstaje ale tylko w weekendy.Na tygodniu pobudka o 7 i szykujemy się do przedszkola.
Mam już szczerze dosyć takiego wstawania-mąż i mała jeszcze śpią tylko ja wstaję zanim jeszcze na dworze zrobi się widno

To wspóczuję.Moje do przedszkola jeszcze za małe, potem będzie drugie to jeszcze mam czas na spanie
Stary 2013-03-05, 14:46   #3060
brooter
Raczkowanie

Cytat:
dokładnie ucieło mi NIE.. ginka mi powiedziała, ze jak ktos przechodził to na pewno był później jeszcze szczepiony czy coś tam miał robione więc nie ma potrzeby
brooter jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości