|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć III część naszego wątku? | |||
| Trzeci wątek nam już leci, coraz większe nasze dzieci |
|
7 | 11,86% |
| Czy to chłopiec, czy dziewczynka, każda z nas chce córcię, synka |
|
0 | 0% |
| Trymestr pierwszy, drugi, trzeci, już za chwilę będą dzieci |
|
0 | 0% |
| Już nam pięknie rosną brzusie, to wrześniowo-październikowe są mamusie |
|
8 | 13,56% |
| Były kropki, są dzidziusie, a mamusiom rosną brzusie |
|
13 | 22,03% |
| Idzie wiosna, rosną brzusie, a w nich piękne są dzidziusie |
|
4 | 6,78% |
| Idzie wiosna, rosną brzusie, a w nich ukochane dzidziusie |
|
0 | 0% |
| Choć dzieciaczki takie małe, serca mają nasze całe |
|
3 | 5,08% |
| Rosną, rosną dumne mamy, na dzieciaczki już czekamy |
|
0 | 0% |
| Już nie fasolki, a dzieciaki, są dziewczynki i chłopaki |
|
0 | 0% |
| Każda mama wiedzieć chce, co tam w brzuchu chowa się |
|
5 | 8,47% |
| W brzuchu dziecię sobie fika, u mamy z września lub października |
|
1 | 1,69% |
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III |
|
18 | 30,51% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. II
O jedzeniu w ciąży
Uwagi: Poniższe opracowanie jest mojego autorstwa. Jest to wiedza gromadzona od dłuższego czasu z artykułów, programu „Wiem co jem” oraz porad lekarzy (moich lub znajomych lub Was, tu na forum ). Postaram się też odszukać kilka źródeł potwierdzających te informacje. Jeśli masz wątpliwości co do prawidłowości tych informacji – napisz PW. Jeśli masz źródło potwierdzające/zaprzeczające – napisz PW. Post będzie odpowiednio modyfikowany. surowe mięso i ryby (oraz wędzone na zimno lub marynowane) – nie powinno się go spożywać, ze względu na ryzyko zachorowania na listeriozę (choroba groźna w ciąży), np. tatar, metka, sushi z surową rybą, mielone przed pieczeniem (warto usmażyć odrobinę i wtedy dopiero spróbować mięso i doprawić), łosoś solony lub wędzony na zimno, śledzie marynowane (w oleju, śmietanie, a la matijas), salami, kurczak wędzony na zimno itd. sushi – możesz zrobić w domu z dodatkiem pieczonego łososia (algi są podobno bardzo zdrowe), np. z tego przepisu – klik wędzone mięso i ryby – należy czytać opakowania; niektóre produkty sprzedawane są po obróbce termicznej, która zabija bakterie listerii; szukaj produktów z opisem „wędzone na gorąco” ryby – lepsze morskie niż rzeczne; cytuję „Obecnie do rzek trafiają różne ścieki przemysłowe i odpady. Powszechnie wiadomo, że niektóre ryby zawierają znaczne ilości rtęci, dioksyn i innych trujących związków. Ilość szkodliwych substancji jest ściśle związana z wiekiem i wymiarami ryby. Im ryba jest starsza i większa, tym ryzyko zawartość szkodliwych substancji w mięsie jest większe. Gatunkami, które kumulują znaczne ilości rtęci i dioksyn są panga i tuńczyk.”, źródło -> KLIK ; panga i tilapia to w ogóle najgorszy rodzaj ryby, są karmione hormonami/sterydami w celu przyspieszenia wzrostu. kurczak – od jakiegoś czasu pojawiają się głosy, że producenci kurczaków w celu przyspieszenia ich wzrostu i szybkiej sprzedaży karmią kurczaki hormonami/sterydami; rzadko mamy informację na temat sposobu hodowli mięsa; ostatnio na rynku pojawiają się kurczaki z certyfikatem mówiącym o tym, że były „normalnie” karmione; istnieje opinia, że bezpieczniejsze w dzisiejszych czasach jest mięso indycze, ponieważ indyk jest wybredny i nie zje byle czego. O certyfikatach należy doczytać. surowe jajka – niewskazane ze względu na ryzyko zarażenia salmonellą; niektórzy zalecają spożywanie jajek wyłącznie mocno ściętych. produkty mleczne niepasteryzowane – pasteryzacja zabija bakterie, a o to nam chodzi! Kupuj mleko z napisem „pasteryzowane”, mleko od krowy gotuj; sery pleśniowe (brie, camembert, gorgonzola), sery typu feta, oscypki itp. – w zapowiedziach programu TVN „O Matko” pokazano wypowiedź, że można spożywać sery tego typu, pod warunkiem, że zostały wyprodukowane z mleka pasteryzowanego. Niestety na mojej ulubionej gorgonzoli nie ma takiej informacji, więc uznaję, że się nie nadaje; Generalnie pleśń na serach, które są w sprzedaży powinna być bezpieczna, ponieważ jest to jakaś specjalna odmiana (był o tym odcinek Galileo). Z drugiej strony, nadmiar pleśni w ciąży możne nam nie służyć, bo organizm jest bardziej narażony na infekcje grzybiczne, źródło -> KLIK owoce i warzywa – trzeba dokładnie myć, aby zmyć bakterie i pestycydy kawa i herbata – zawierają kofeinę i teinę; spożywane w dużych ilościach i mocne zmniejszają wchłanianie kwasu foliowego; pamiętaj - lepiej wypić kawę niż zemdleć! cola – zawiera kofeinę, czyli jak wyżej; do tego duże ilości cukru, konserwanty, barwniki. Od czasu do czasu pewnie nie zaszkodzi, ale nie powinien to być nasz główny napój. Czytałam też ostatnio coś na temat wpływu kofeiny i teiny w ciąży - podobno zbyt duża ilość zbytnio pobudza w jakiś sposób płód - może ktoś ma na ten temat jakieś informacje? Cytat:
napoje gazowane oraz niegazowane (np. napój pomarańczowy) – zawierają duże ilości cukru, konserwanty, barwniki. Rozróżniaj napój owocowy od soku 100%! pasztet (jeśli tradycyjnie robiony głównie z wątróbki) – cytuję „wątroby zwierzęce zawierają duże ilości witaminy A (100g wątroby wieprzowej zawiera 13000mikrogramów witaminy A). Za dawkę toksyczną dla ciężarnej kobiety przyjmuje się wartość > 3300mikrogramów. Dlatego spożywając nawet niewielkie ilości wątróbki łatwo przekroczyć bezpieczny próg. Duże dawki witaminy A przyczyniają się do występowania wad wrodzonych u dziecka. Najczęściej występującymi wadami rozwojowymi płodu wywołanymi nadmiernym spożyciem witaminy A są: wodogłowie, małogłowie oraz wady układu krążenia.” – źródło -> KLIK ; moja propozycja to domowy pasztet bez wątróbki, w internecie można znaleźć przepisy na pasztety z dużą ilością warzyw, nasion strączkowych itp. cytuję: „zioła – niektóre mogą działać poronnie, inne wywołują biegunkę, wymioty, kołatanie serca. Nie należy ich używać bez konsultacji z lekarzem” źródło -> KLIK Ciąg dalszy nastąpi, zachęcam do tworzenia tego zbioru ze mną
"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5, jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę" ![]() - George Elliot Edytowane przez ewuszkaaa Czas edycji: 2013-03-05 o 17:41 |
|
|
|
|
#3032 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() Ale mam sobie dobrze wooolne dalej siedze w szlafroku:P Zaraz zrobię sobue domowe spa a co! Narobilyscie mi ochoty na kapusniaka to moja ulubiona zupa Cytat:
![]() mmm pychotka! Cytat:
|
||
|
|
|
#3033 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Ja też jeszcze się doleczam, tyle że lekami naturalnymi z ziół czy homeopatycznymi + domowe sposoby jak inhalacje itp. Kaszel też mnie męczył nawet pytałam lekarza czy to nie szkodzi dziecku. Czuje się już lepiej ale zdecydowanie powinnam odstawić internet bo jak mnie lekarz tym wirusem nastraszył o zdecydowanie za dużo głupot czytam w internecie o powikłaniach (a z drugiej strony co tu robić samej w domu na l4 całe dnie). Nie dołuj się będzie dobrze, trzymam kciuki za Twoje zdrówko i za zdrową fasolkę
|
|
|
|
|
#3034 |
|
Zakorzenienie
|
Zjadłam wiosenne kanapki z jajkiem
![]() Ostatnio mam fazę na jajca :P No i chciałam się też pochwalić,że w UK zawitała wiosna Słońce jest regenerujące! Chyba przejdę się później z Mają na plac zabaw
|
|
#3035 |
|
Zakorzenienie
|
ewuszkaaa
Super robota
|
|
|
|
#3036 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W tv leci ciągle to samo, a tu chociaż można z kimś wymienić poglądy czy pożalić się trochę Teraz córa zasnęła więc mam czas na wypicie kawki oczywiście zbożowej - żeby nie było Może potem wyjdziemy na spacer, choć na chwilkę się przewietrzyć...
|
|
|
|
|
#3037 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
bo czasami ma takie smarki, ze sama nie da rady wydmuchac. powiem wam ze myslalam ze odciaganie skonczy sie rykiem, ale o dziwo daje sobie oczyscic nos bez problemu.Cytat:
laski, dwa dni przed kompem nie siedzialam, nie ma szans zebym was nadrobila, wiec nawet nie czytam tych ponad 10 stron. |
||||
|
|
|
#3038 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam miałam też punkty takie jak pomalować w końcu paznokcie u nóg ( pamiętam jaki to był wyczyn pod koniec), wyprostować włosy, zjeść wielkie lody i takie tam. Za to o 7 rano jak jechałam na porodówkę jakoś wygladałam
Co do fridy - mój Filip kiedyś się darł i krzyczał na mnie., Teraz się z tego chichra
Edytowane przez cotynato Czas edycji: 2013-03-05 o 12:19 |
|
|
|
#3039 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak teściowa zrobi, powiem jutro ![]() Może Cię to uspokoi, ale znajoma gin powiedziała, że czasami plamienia nie są złe - macica rośnie, przygotowuje wyściółkę i jest bardzo silnie ukrwiona - czasami lekki plamienie może po prostu oznaczać, ze "mieszkanie" dla dziecia mebluje się szybko. Cytat:
![]() W książce Kaz Cook o ciąży było hasło max. 2 filiżanki kawy lub 4 herbaty dziennie (też w zależności od mocy i wielkości filiżanki). Kofeina i teina działają silnie pobudzająco - podnoszą ciśnienie, przyspieszają puls - z tego względu przyjmowane w dużych ilościach nie jest najlepsze dla matki i dziecka. Dodatkowo duża ilość pitej kawy lub herbaty wypłukuje wapno oraz inne mikroelementy z organizmu - kawa jest silnie moczopędna. |
||
|
|
|
#3040 |
|
Zakorzenienie
|
Po wczorajszych frytkach było mi niedobrze pół nocy. Dziś dorwałam się do pączka i znowu padam. Teraz dumam co zrobić na obiad i chyba nic nie zrobię bo wszystko co mam mi nie podchodzi
Kiedy to znowrmalnieje...
|
|
|
|
#3041 |
|
Raczkowanie
|
Laseczki, a ogarniacie sprawe z butelkami, a dokładniej ze smoczkami? jakie sa najlepsze? te anatomiczne? czy trójprzepływowe? bo ja sie w tym gubie:P
|
|
|
|
#3042 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
i od wczoraj czuje sie super wczoraj 1 raz od 6 tygodni ani razu nie wymiotowalam wiosny mi bylo trzeba ot co hahah ![]() a ja mam pytanie czym sie roznia spioszki od pajacykow?? :P spioszki sa na ramiaczkach a pajacyk ma dodatkowo rekawki? i sa jakos inaczej zapinane?? przed chwila wygooglowalam sobie kaftanik... kurde w ogole nawet tych ubranek dzieciecych nie ogarniam a co dopiero reszte a takie "spioszki" zapinane na pupce ale z odkrytymi nogami to jak sie nazywaja??
|
|||
|
|
|
#3043 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Wy tu o wózkach smoczkach butelkach i laktatorach To ja w ogóle zielona jestem w tym My z dzidzią kończymy I trymestr Od czwartku odstawiam w końcu duphaston ze zlecenia lekarza ![]() Dzis łapie mnie migrena i staram się wytrzymać bez leków ale jak tak do wieczora będzie się utrzymywać to będę musiała apap wziąść
|
|
|
|
#3044 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oby tendencja się utrzymywała
|
|
|
|
|
#3045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a słyszałaś o rampersie
|
|
|
|
|
#3046 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Na początek 1, potem: 2, 3 potem są jeszcze z krzyżykiem i do kaszki. Cytat:
śpioszki: na ramionka (kompletnie nieprzydatne wg mnie rampers: śpioszek/pajacyk bez stópek ![]() Ale serio to warto kupić: pajace, body, bluzeczki odpinane z długim rękawem i rajstopki. Resztę proponuję sobie darować
|
|
|
#3047 |
|
Zakorzenienie
|
Oooo rampersy to ja uwielbiam. Chociaż chyba stosowałam je jakoś później. Pierw to najwygodniejsze pajace i heja. I to bajace bez tych zapięć na plackach
|
|
|
|
#3048 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a pajace to całkowite ubranie - długi rekaw, dlugie spodnie, skarpetkii wszystko jako jedna calość. zwykle i jedno i drugie zapinane na napy-zatrzaski. pamietamy by spiochy byly rozpiane w kroku, w nocy sie przydajezamiast kaftanikow to ja jednak wole bodziak i jakas bluze z dlugim albo bodziak sam z dlugim (i czesto z krotkim tshirt na to ) kaftaniki jako bielizna ciagle mi podjezdzaly do gory i plecy i brzuch gołe...2. spioszki a raczej pajacyki bez nogawek i z krotkim rekawem to rampers body to chyba juz wiadomo, półśpiochy juz by;ly omawiane (spiochy na gumce za nie na szelkach) ---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Cytat:
i jak juz kaftanik to nie na tasiemki ja tam nie umialam ogarnac dziecka jak sie kulało by zawiazac kaftanik...
|
||
|
|
|
#3049 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To złóż teściowej życzenia z okazji dnia teściowych. Od rana w rmf trąbią o tym. Cytat:
wydaje mi się, że cyto też nie bo jedzenie nie ma na to wpływu. Różyczkę przechodziłaś to nie musiałaś tak? bo ucięło Ci słowo To chyba nie będę robiła tego badania. Zapytam ginki a teraz zrobię cytomeg, HIV i HCV.Cytat:
Super ewuszkaaa a orientujesz się może, czy takie filety śledziowe Lisnera można? http://gieldaspozywcza.pl/photoNewsG.../17231_org.jpg Taką mam chcicę na nie, ale się bojem
|
|||
|
|
|
#3050 | |
|
Zakorzenienie
|
zielona herbata zmniejsza przyswajalnośc kwasu foliowego, pewna, filiżanka dziennie nei zaszkodzi ale ja praktycznie przestałam pić, chyba, że wrzucę torebkę do dzbanka z czarna
![]() ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3051 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A te bez nogawek to rampersy ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Tak mnie natchnęłyście tymi porządkami domowymi,że sama się za nie zabrałam Od dzisiaj zaczyna mi się drugi semestr w szkole,także koniec tego dobrego :P
|
|
|
#3052 | ||
|
Zakorzenienie
|
wczoraj zrobilas i dzis juz masz wyniki hmmm.... zaczynam sie zastanawiac czy aby nie zrozumialam zle lekarza... moze wyniki i rachunek przyjda do niego hahaha
![]() o rany nie slyszalam ale juz dziewczyny nizej wytlumaczyly Cytat:
Cytat:
![]() dzieki dziewczyny za wyjasnienie dla mnie to jest masakra, bo nigdy nie mialam wiekszego kontaktu z malymi dziecmi... wlasciwie to jestem pierwsza wiekiem w rodzinie do rozmnazania haha, a pozostale kuzynostwo jest juz kolo 20stki wiec jak ja mialam 8 lat to kaftaniki mnie nie interesowaly...skopiowalam sobie wasze rady i chyba wydrukuje i pojde z nimi do sklepu zebym w drodze nie zapomniala co to bodziak a co to pajac hahah ![]() ale tak z punktu widzenia laika to wydaje mi sie ze te pajace sa najwygodniejsze... pod warunkiem ze nie bedzie upalow... a we wrzesniu juz raczej nie bedzie to dzidzia raz dwa i ubrana... a tu jakies kaftaniki, na to jakies inne cuda... o mamo jak ja to ogarne hahaha
|
||
|
|
|
#3053 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Generalna zasada jedzeni, picia i w ogóle bycia w ciąży - z głową i umiarem ![]() Żadna mocna herbata ani kawa w dużych ilościach nie jest wskazana (poza ciążą w sumie też ) To samo dotyczy soków, coli, czy czegokolwiek innego do jedzenia i piciaW rozsądnej mocy i ilości nie zaszkodzą ![]() Cytat:
Jak tak dobrze karmi Może nawet jeśli będą ładne, to jej tulipany kupię, a co ![]() Samba, ja wyniki HIV i kiły miałam po kilku dniach... ale wiesz co, może po prostu zadzwoń i zapytaj czy już są. Edytowane przez vea7 Czas edycji: 2013-03-05 o 14:30 |
||
|
|
|
#3054 |
|
Zakorzenienie
|
SambadiJaneiromnie się wydaje,że kaftaniki były kiedyś na czasie,teraz królują bodziaki
Ja po dziś dzień Majce ubieram i sobie chwalę (NAJLEPSZE Z H&M )---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- A poza tym,nie martw się - szybko załapiesz 'co, z czym się je'
|
|
#3055 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Bardzo mnie to zdziwiło |
|
|
|
|
#3056 |
|
Zakorzenienie
|
pamietacie jak Wam mowilam, że ciocia TZ jest polozną w szpitalu i jak do niej dzwonilam to powiedziala, że zalatwi mi za free wizytę u jej szefa? Wszystko fajnie, ale tak sobie pomyslalam, że to przecież nie zalatwi mi od razu pierwszego dnia jak przyjade, a poza tym ona nie wie o ciąży i myśli, że to zwykla wizyta, wiec postanowilam sama się zapisać tam prywatnie. I zadzwonilam tam dzisiaj i mam wizytę 27.03 na 8 rano
a w PL jestem 26.03 wieczorem, wiec się przespie i rano na wizytę i usg! |
|
|
|
#3057 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
A najlepszy jest po prostu cyc ---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Nie no 60 mg |
|||
|
|
|
#3058 |
|
Przyczajenie
|
Jol
bylam dzis na genetycznym. Wszystko super, dzidzi wyglada na zdrowe, wymiary ok. No i cos odstaje wiec razej chlopak, choc jak wspomnialam, ze mam juz syna lekarz powiedzial, ze to za wczesnie i moze to byc duza łechtaczka. Zobaczymy... wazne, ze jest ok ze zdrowiem. Choc po tym co widziałąm stawiam na chłopaka.
|
|
|
|
#3059 |
|
BAN stały
|
To wspóczuję.Moje do przedszkola jeszcze za małe, potem będzie drugie to jeszcze mam czas na spanie
|
|
|
|
#3060 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ucieło mi NIE.. ginka mi powiedziała, ze jak ktos przechodził to na pewno był później jeszcze szczepiony czy coś tam miał robione więc nie ma potrzeby
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.

). Postaram się też odszukać kilka źródeł potwierdzających te informacje. 

a co!
Dzis juz sie czuje troche lepiej ale taka zamulona, czuje chorobe w sobie niestety :/ Mam nadzieje, ze to dzidziusiowi nie zagraza, takie przeziebienie w pierwszym trymestrze 

ja tam nie umialam ogarnac dziecka jak sie kulało by zawiazac kaftanik...

a teraz zrobię cytomeg, HIV i HCV.