|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 12 części naszego wątku ??
|
|||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.12 |
|
2 | 4,00% |
| Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
0 | 0% |
| Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.12 |
|
1 | 2,00% |
| Powoli bać się zaczynamy, bo plan porodu już napisany. Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
0 | 0% |
| Coraz większe brzuchy mamy, ale jeszcze nie pękamy. Mamy V-VI 2013, cz.12 |
|
1 | 2,00% |
| Wielkie brzuszki już widać z dala, lecz jeszcze nie chcemy iść do szpitala. V-VI 2013 |
|
1 | 2,00% |
| Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 |
|
25 | 50,00% |
| Na porody już czekamy-która pierwsza? Obstawiamy! Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 |
|
8 | 16,00% |
| Do dnia porodu już całkiem blisko ale jesteśmy gotowe na wszystko. V-VI 2013 cz.12 |
|
5 | 10,00% |
| Porodów powoli nadchodzi czas co cieszy ale i przeraża nas! Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
0 | 0% |
| Przed porodem stracha mamy, ale dzielnie się wspieramy. Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
6 | 12,00% |
| Czas leci jak szalony, niedługo nasz poród upragniony. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 |
|
1 | 2,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013
Standardowo witam się z rana, wczoraj nadrobiłam, podczytałam, i zasnęłam nawet nie wiem kiedy,
Ag_nes nie wiem na jakiej podstawie p.doktor stwierdziła, że to kruszynka i że nie wróży więcej niż 3kg, u nas wczoraj był 27tc3dzien i Staś ważył kilogram - i pierwszy raz termin porodu z OM zgrał mi się z tym z USG, z USG zawsze miałam tydzień później - także między nami raptem tydzień różnicy a wagowo 200gr - wcale nie wróżę aż takiej kruszynki widzę, że wyprawki ciągle na tapecie - mam większość, została mi wanienka, kosmetyki dla małego, pieluchy wielorazowe i prześcieradła z podkładem do łóżka, może dokupię jeszcze do końca miesiąca jak się zmobilizuję ![]() diabli - bluza w czachy jest super, już mam w obserwowanych - i komplecik dady's no 1 ![]() axella - Ty to masz teściową, normalnie jak z komedii... o strasznych teściowych, dziękuję też za wywód nt zasiłku macierzyńskiego, tak też myślałam, że skoro płacę ten preferencyjny dla nowych przedsiębiorców koło 400zł to i mój macierzyński jak wyniesie z 300zł to będzie dobrze ))pawie_oczko: bo widziałam, że pytałaś tylko jakoś mi odpowiedź umknęła, ja materacyka jeszcze nie kupiłam, na allegro w tym wymiarze co do graco są raptem 2 - i oba kokos-gryka, a ja bym chciała coś troszkę innego, |
|
|
|
#842 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 07:12 ---------- Poprzedni post napisano o 07:08 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
zapomniałam ustawić przypomnienia że aukcja się kończy ![]() diabli kciuki za wyniki i za dzisiejszą wizytę
|
|
#843 |
|
Zakorzenienie
|
bry
czas na sniadanie i pedzimy na Slask. ma mandzieje, ze dzisiaj pojdzie rownie szybko co ostatnio...a o 18:30 lepsza czesc programu - wizyta i podgladanie Nelci zobaczymy. milego dnia, malo gadulstwa i do pozniej. odezwe sie jak najszybciej. w trasie raczej nie, bo w komorce gps i bateria jest na wage zlota, a oczywiscie nie dorobilismy sie jeszcze samochodowej ladowarki. kciuki mile widziane |
|
|
|
#844 |
|
Rozeznanie
|
diabli,
pewnie zaraz posypią się na mnie gromy ale wczoraj stwierdziłam, że chcę cc mimo, że nie mam ku temu medycznych wskazań. Większość moich znajomych rodziła w ten sposób, wszystkie są b.zadowolone - nie martw się jak widzisz są takie które są gotowe zapłacić za taki poród )
|
|
|
|
#845 | |
|
Wtajemniczenie
|
Tak wcześnie, a ja już słonko widzę za oknem
![]() ---------- Dopisano o 07:28 ---------- Poprzedni post napisano o 07:26 ---------- Cytat:
|
|
#846 |
|
Zakorzenienie
|
znajoma, mamuska blizniakow i starszego trzylatka wstawila wczoraj na FB i rozbawila mnie do lez...
(kilka osob zaproponowalo jej opieke nad dziecmi, bo sa ciekawi tatuazu hehe) obrazek nr 2 - propozycja jak juz slonko pojawi sie u nas na dobre
Edytowane przez diabli Czas edycji: 2013-03-07 o 07:32 |
|
|
|
#847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
GRATULUJĘ pozytywnej decyzji!!! Dziewczyny ten rok to jakaś masakra ![]() O 6 obudził mnie sms. Patrze moja najbliższa przyjaciółka "Tata zmarł w nocy" Zadzwoniłam, cośkolwiek udało mi się zrozumieć - w szpitalu po operacji krwotok. I do tego wszystkiego - jej mama jest chora na schizofrenię taką poważną, a TŻ 2 tygodnie temu stracił pracę, a mieszkają z jej rodzicami, a tata miał takie długi, że chyba utoną ![]() Muszą chyba sprawę założyć o zrzeczenie się spadku. I generalnie nie mogę jej dziś pomóc, bo dziś pogrzeb Babci ![]() A jej siostra 2 dni temu urodziła dziecko i też jej nie wesprze, bo z dzieciatkiem w szpitalu leżą... Masakra... Miłego dnia Wam życzę kobiety, bo już nie zajrzę
|
|
#848 | |||||
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
Ja muszę o to wszystko dopytać jeszcze położną jak się z nią spotkam. Zerknij sobie jeszcze tutaj: http://forum.trojmiasto.pl/czy-ktos-...6501,1,16.html Cytat:
Więc nie masz się czym martwić. Poza tym te pomiary nie są aż tak super dokładne.Cytat:
Naprawdę! A jeszcze niedawno mogłam opychać się do woli ))Cytat:
Może u Ciebie to to samo? Cytat:
))Super, że już "prawie" macie kredyt ![]() Diabli powodzenia dzisiaj My tu wszystkie zaciskamy
|
|
|
#849 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Co za dabelska godzina na wstawanie
Sofcia mi taką pobudkę urządziła o 6 rano, że o spaniu dalej już nie było mowy. Tym bardziej, że zaraz dopadł mnie wilczy głód a przez to, że byłam jeszcze nieprzytomna zapomniałam zmierzyć glukozy na czczo w połowie kanapki mnie oświeciło...Cytat:
ale tego dużo mam trochę wrażenie, że za dużo Masz tam masę kosmetyków, kremów itd. Myślisz, że aż tyle będziesz potrzebować? Ale i tak jestem pod ogromnym wrażeniem że tyle za jednym zamachem ogarnęłaś!Cytat:
dla Julki!Z tym kręceniem się to prawda. Moja mała dziś się chyba przekęciła... Tak wywijała, że aż miałam gwiazki przed oczami. Czułam ją wszędzie na raz i do tego miałam wrażenie, że rączką czy nóżką próbuje sobie lufcik na dole zrobić ![]() Trochę jestem niezadowolona, bo byłam pewna, że już leży główkowo a teraz to cholera wie No nic, zobaczymy za tydzień na USG.Cytat:
Tak polecam zaopatrzenie się w 2 torebki. Jedna na , jedna na głowę ![]() Cytat:
Ale co do kleszczy, czy tej ssawki, to na SR położna tłumaczyła nam, że używa się ich tylko do tego, żeby wyprowadzić prawidłowo główkę. W sensie, dziecko, żeby się urodziło musi być ułożone bokiem, i wychodząc przez kanał rodny jego główka musi się przekręcić w dół, czyli musi odwócić główkę do swojego barku i wtedy może wyjść. I położna tłumaczyła nam, ze jak już używa się tych narzędzi to po to by pomóc dziecu tę główkę przekręcić. Wygląda to podobno gorzej niż jest w istocie... Ale wiadomo, żadnej z nas tego nie życzę. No i tu kłania się rozciąganie krocza, żeby ten proces jak najlepiej przebiegał. Nie tylko daję większą szansę na uniknięcie popękania i nacięcia, ale też pomaga maluszkowi przejść przez kanał rodny. Żeby to jeszcze wspomóc można zainwestować w taki specjalny żel do porodu, który wstrzykuje w kanał rodny lekarz lub położna i on ma za zadanie na jeszcze bardziej uelastycznić i zapewnić lepszy poślizg. Poważnie się zastanawiam nad tym, czy by się nie zaopatrzyć w to cudo Trudno przewidzieć jak moja macica będzie sobie radzić w tej ekstremalnej sytuacji. Być może wszystko pójdzie gładko, a może nie...Jedyna rzecz jest taka, że jak się ewentualnie skończy cesarką to prawie 2 stówki pójdą na marne. Ale podobno ten żel może też uratować przed cesarką, jeśli miałaby się odbyć ze względu na słaby kanał rodny. Nie wiem na ile to wszystko prawda, ale gdzieś mi w głowie to siedzi... Cytat:
Cytat:
Mam nadzieję, że już teraz szybko pójdzie i Ty i Szprotka będziecie miały wkrótce kaskę na kontach ![]() ---------- U nas dziś dzień pod hasłem Ikea ![]() Ja jadę głównie po te rzeczy: Przybornik, żeby powiesić koło miejsca do przewijania/łożeczka: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/pr...097/#/70223097 mają też coś takiego (też fajne ale ten pierwszy wydaje mi się bardziej użyteczny, najwyżej bym go skróciła): http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20215764/ Muślinowe ręcznikiczki ![]() http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60203764/ Dwustronny kocyk bawełniany: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80197413/ Ręczniczki zamast tetry albo jako wkład do pieluszek-kieszonek: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50215084/ Diabli! Kciuki zaciśnięte!
|
||||||
|
|
|
#850 |
|
Raczkowanie
|
cześć!
![]() witam sie w pochmurny dzień... Wczoraj byliśmy na USG. Nasza Kasiula rośnie sobie miarowo waży 1344g w 29t2d, więc chyba taki średniaczek. Mam nadzieję, że jej waga bedzie wynosila ok 3kg na koniec Poza tym wszystko z nią dobrze, lekarz zrobił szczegółowe pomiary, ocenił łożysko- II stopień, sprawdził ilość wód płodowych... wszystko jest dobrze i strasznie się z tego cieszę zapowiada się deszczowy i leniwy dzień więc musze sobie wymyśleć jakieś zajęcia na dzisiaj... Diabli za wizytę
|
|
#851 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a u mnie szaro i deszcz Cytat:
trzymajcie się dzielnie, a przyjaciółka niech poczyta o zrzeczeniu się spadku. na pewno jest taka możliwość, ale nie znam się na tym
|
|
#852 |
|
Wtajemniczenie
|
Ciągle mi bije szybko serce i jakoś tak czasem mam jakbym nie mogła powietrza nabrać...hmm
---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Też tak macie?
|
#853 |
|
Zakorzenienie
|
mi nie ciągle, ale zdarza się że serce bije mi szybciej
|
#854 |
|
Wtajemniczenie
|
Tzn. mi też nie ciągle, ale teraz jakoś cały czas...
|
#855 |
|
Rozeznanie
|
vvgh - nie miałam tak ani razu, ale gdzieś czytałam, że można mieć coś takiego w ciąży, nie pamiętam już co na co uciska, ale ponoć to nic niepokojącego,
czarna: pochmurny dzien?! Jej, u mnie tak pięknie na podlasiu.. ![]() chodzę i jak co rano coś sprzątam, zastanawiam się ile więcej tego ogarniania będzie jak mały pojawi się na świecie.. teraz mam tylko jednego mężczyznę w domu a i tak potrafi zrobić niezły bałagan Ash, ależ cudny ten kocyk z ikei, taki subtelny, bez misiów, różów i innych durnot, Po wczorajszej wizycie dostałam żelazo do picia 2x1 - teraz jak przeczytałam czym grożą jego niedobory to mało z krzesła nie spadłam. Zacznę chyba wyciskać sok z buraków. Jak to macierzyństwo wszystko zmienia, od ubiegłego roku postanowiłam sobie odkładać na mały wymarzony samochodzik - nie lubię naszej dużej toyoty - i wczoraj stwierdziłam, że pora zmienić obiekt zainteresowań bo jak ja do wymarzonego mini wcisnę wózek?!
|
|
|
|
#856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#857 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#858 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
co do szczegółowego usg to ostatnie robi się od 28tc do 32 tc. Jak chcesz to ci zapodam link z tejgo mojego centrum, co ja tam ciążę prowadzę, ja właśnie idę w poniedziałek, bo to już ostatni dzwonek! http://www.porodyczestochowa.pl/przy...e/87-bada-pren Cytat:
Cytat:
![]() jestem pierwsza w kolejce, żeby się pod tym podpisać!!!! Cytat:
Cytat:
Cytat:
a co do żelu, myślę, że jeśli przy porodzie okaże się, że jednak powinno być cc, to żaden żel nie pomoże na pewno.. Cytat:
idę wynieść śmieci, bo zaraz śmieciarze przyjeżdżają.... nie mogę się schylić dzisiaj bo Kubuś coś wysunął pod same moje cycochy i mam wrażenie, że jak się schylę, to coś mu zrobię....
|
|||||||||
|
|
|
#859 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#860 |
|
Zakorzenienie
|
potterko-leż i odpoczywaj-może szyjka się wydłuzy i nie bedzie potrzeby zakłądania krążka?
lonly - dziecko rośnie jak mu się podoba. Ja praktycznie w og ole nie jem słodyczy, bo po nich wymiotuję i mam wielkoluda za udaną wizytę i trzymam kcikuki za szyjkę - oby się poprawiłanuna-moja gin. jest pewna, ze będzie miał na koniec 4,5kg jak nie więcej - dlatego zaczęła rozmawiać ze mną o cc... za udaną wizytę i zdrową dzidzię.Aaaaa wczoraj jak spacerowałam to co 2gi wózek miał kokardkę czerwoną Pamiętam, ze moja mama chciała mi wcisnąć taką czerwoną kokardkę i tak mnie tym wpieniała, ze masakra. Teraz pewnie znowu bedzie to samo..![]() Ja nie używałam kokardki żadnej i małej nikt nie zaczarował
|
|
#861 |
|
Zakorzenienie
|
Halo
dzisiaj nasza 100-dniówka Wczoraj byliśmy na usg 4d, młody bardzo nie chciał współpracować, cały czas twarz łapką zasłaniał, albo ziewał albo ssał kciuk Przedstawiam Wam Piotrusia![]() i lecę nadrabiać
|
|
#862 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Cytat:
|
|
#863 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() teściowa mi opowiadała historię swojej mamy: urodziła już 4 dzieci, wszystkie coś pod 4 kilo, ale poniżej, a sama drobna kobieta była... i się wkurzyła, podczas 5tej ciąży postanowiła dietę. trochę głupią, ale w tamtych czasach nie mówiło się o równowadze między białkami, tłuszczami i węglowodanami... i wcinała tylko jabłka. wychudła strasznie, a dzieciak urodził się 4,5 kilo ja bym zwalała na ten cukier z jabłek, ale cholera wie...Cytat:
aha! kciuki dalej trzymam ciekawe, co lekarze ci dzisiaj powiedzą... a że dyskutują między sobą to dobrze - znaczy się myślą, analizują, rozważają
|
|
#864 | |
|
Zakorzenienie
|
hump moja miała w 21t6d 560gram i teraz przybrała 300. Zalezy ile Ignaś miał ostatnio
diabli będę czekać na wieści candace1 4,5:O Wow... duże. Bardzo duże ![]() A możliwe, żeby zwolniło, czy jak to jest z tym??---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ---------- Cytat:
|
|
#865 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzymaj się Motylku Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#866 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Różnica jest jedna - podczas sn męczysz się i ty i dziecko i nie wiadomo jak to wszystko się skończy. Podczas cc męczysz się tylko ty, bo dziecko przeżyje szok-ale tylko troszkę większy niż podczas porodu sn ![]() Ja generalnie nie rozumiem tych wszystkich krzyków nt. cc. Chyba samo to, że jak coś pójdzie nie tak podczas sn to ratuje się matkę i dziecko przez cc o czymś świadczy... motylku -nie zacytowałao mi Ciebie-faktycznie ten rok to masakra - trzymaj się dzielnie-masz dla kogo a koleżanka niech walczy o to, żeby nie spłacać długów po ojcu-masakra... Cytat:
Dla matki to może przerażające nie jest ale dla dziecka - masakra. Niech Wam lepiej położna powie na SN jakie mogą być po tym uszkodzenia dziecka![]() Właśnie między innymi po to jest cc, żeby uniknąć kleszczy czy vacum. Tych "cuudów" używa się w ostatecznoiści przy zagrożeniu życia dziecka/matki a nie na zasadzie bo główka jest źle położona. Ja wiem, że położna nie powie Wam całej prawdy bo byście uciekły I nie wygląda to gorzej niż jest w istocie-to jest masakra i też nikomu tego nie życzę.. Cytat:
![]() za wizytę.Cytat:
---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- Cytat:
za 100 dniówkęSłodziuch Cytat:
Powiedziała, że tak naprtawdę to moja decyzja ale ostrzega, że przy takiem dziecku mogę mieć powtórkę z rozrywki i znowu skończy się poród sn przez vacum - a ja tego nie chcę Wolę się męczyć i dochodzić do siebie dłużej po cc niż płakać, że zrobili krzywdę dziecku kleszczami lub vacum Cytat:
Ja mam wysoki i rodziłam bez znieczulenia. Boli ale jest to taki ból o którym się od razu zapomina jak się zobaczy dziecko Ból do przeżycia, ale tak jak mówię każdy inaczej odczuwa ten sam ból i niektóre kobiety nie dają rady.. Ale po to są znieczulenia ;-)
|
|
|
#867 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() znam wiele dziewczyn, które nie mogą karmić po sn. antybiotyki się bierze przy jakichś komplikacjach. A te występują po każdym zabiegu czasami i po sn też. nie no ja właśnie nie chcę straszyć, mówię tylko o swoich doświadczeniach. Dla mnie ból był nie do zniesienia i niewiele z porodu pamiętam, bo mdlałam, więc nie jest tak, że każda zniesie ten ból. O dziecku nie miałam nawet możliwości pomyśleć, myślałam tylko o tym, że jak to się za chwilę nie skończy to dziecko zostanie bez mamy. i tylko po to to piszę, żeby właśnie nie bać się cc jeżeli jest wskazanie. Bo ja np. się bardzo przed porodem tego bałam, bo nigdy nie miałam żadnej operacji, a okazało się, że nie taki diabeł straszny. Cytat:
co do progu bólu, mnie się zawsze wydawało, że mam wysoki i okazało się, że nijak to się ma do bólu porodowego. ![]() dziewczyny, nie chodzi o to, żeby te co rodziły straszyły porodem pierworódki! Ale nie ma też co ściemniać, że to ból do przeżycia, że każda rodzi to i ja urodzę, że w ogóle spoko, piękna koszulka, różowy dzidziuś, żele srele morele, medytacja, akupresura, worek sako..... damy radę, ale trzeba się nastawić, że różowo nie będzie. I nastawić się na każdy scenariusz, sn czy cc, nieważne, żeby tylko dziecko urodziło się zdrowe! a porodu łatwego lekkiego i przyjemnego życzeę każdej z nas, bo podobno takie też się zdarzają! |
|||
|
|
|
#868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale spoko, ja tam wolę jak się mnie uspokaja a nie roztacza czarne wizje A każdym razie powiedziała też,że to są wyjątkowe przypadki i właśnie przez to, że częściej kierują na cc w sutuacji komplikacji jakichkolwiek to już bardzo rzadko stusuje się te metody.A co do progu bólu to w sumie trudno mi powiedzieć.... Sytuacji ekstremalnego bólu w życiu nie miałam chyba. Nawet miesiączki miałam zawsze łagodne. Ale np. depilacji woskiem nie znoszę Chyba się po prostu dowiem jak już akcja będzie w toku
|
|
|
|
|
#870 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jak ja nie wytrzymam bólu (bo okropnie boję się jakiegokolwiek bólu, nawet małego i często z tego powodu mdleję) to zrobią mi cc...?
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:21.

ehh może jakoś to przeżyję

zapomniałam ustawić przypomnienia że aukcja się kończy 
zobaczymy. milego dnia, malo gadulstwa i do pozniej. odezwe sie jak najszybciej. w trasie raczej nie, bo w komorce gps i bateria jest na wage zlota, a oczywiscie nie dorobilismy sie jeszcze samochodowej ladowarki. kciuki mile widziane
, ale wszystko do załatwienia w ciągu 1 dnia i 3/4 rzeczy zamówię na allegro 

kiedy sie wybieram itd. A wybieram się 29 marca kupa czasu...
No ale nawet dobrze się stało, bo akurat w tym czasie powinniśmy mieć już info od znajomego
Masz tam masę kosmetyków, kremów itd. Myślisz, że aż tyle będziesz potrzebować? Ale i tak jestem pod ogromnym wrażeniem że tyle za jednym zamachem ogarnęłaś!
, jedna na głowę