Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. II - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć III część naszego wątku?
Trzeci wątek nam już leci, coraz większe nasze dzieci 7 11,86%
Czy to chłopiec, czy dziewczynka, każda z nas chce córcię, synka 0 0%
Trymestr pierwszy, drugi, trzeci, już za chwilę będą dzieci 0 0%
Już nam pięknie rosną brzusie, to wrześniowo-październikowe są mamusie 8 13,56%
Były kropki, są dzidziusie, a mamusiom rosną brzusie 13 22,03%
Idzie wiosna, rosną brzusie, a w nich piękne są dzidziusie 4 6,78%
Idzie wiosna, rosną brzusie, a w nich ukochane dzidziusie 0 0%
Choć dzieciaczki takie małe, serca mają nasze całe 3 5,08%
Rosną, rosną dumne mamy, na dzieciaczki już czekamy 0 0%
Już nie fasolki, a dzieciaki, są dziewczynki i chłopaki 0 0%
Każda mama wiedzieć chce, co tam w brzuchu chowa się 5 8,47%
W brzuchu dziecię sobie fika, u mamy z września lub października 1 1,69%
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III 18 30,51%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-08, 11:49   #3691
matallewar
Zakorzenienie

Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. II

Czytam na telefonie i nie wiem, co chciałam odpisać, bo mam problem z cytowaniem.

Mąż normalnie przyszedł i spytał, czy Dzień Kobiet może być jutro, bo on się na piwo umówił. Burak jeden
Za to w pracy 2 kwiatki dostałam

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 11:56   #3692
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

ooo jak fajnie o wrocławiu poczytac

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 12:00   #3693
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
ooo jak fajnie o wrocławiu poczytac
ja to juz chyba na zawsze sentyment będę miała. w ciągu 5 lat mieszkałam w 4 miejscach. począwszy od mieszkania z emerytką, koleżanką i karaluchami
Stary 2013-03-08, 12:00   #3694
kaska87
Zakorzenienie

mąż mi zmielił ser na sernik, ja zaraz na raty będę robić

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 12:02   #3695
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Mąż normalnie przyszedł i spytał, czy Dzień Kobiet może być jutro, bo on się na piwo umówił. Burak jeden
nieeeeeeeeeeeeeee powiedz że to nieprawda
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 12:05   #3696
ewacia85
Wtajemniczenie

Cytat:
Czytam na telefonie i nie wiem, co chciałam odpisać, bo mam problem z cytowaniem.

Za to w pracy 2 kwiatki dostałam

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet
ja zawsze mojego nastawiam że musi pojechac do babci mamy swojej i mojej i do sióstr bo to jest miłe ( zresztą wiem że ja od szwagra zawsze dostaje kwiatka). Poza tym jeśli Adiego nie nauczy sie od małego takich rzeczy to później nie bedzie o to dbał. Ostatecznie tż zawsze się krzywi że nie będzie nic nikomu kupował i składał życzeń ale zawsze pamięta i nawet nie wiem jak on to robi (bo kwiaciarni nie ma po drodze a jeździ autobusem do domu) ale zawsze ma dla mnie kwiatka i oinnych choć nie chce to pamięta! Ja młodego ucze że ma o takich sprawach pamiętać jak imieniny swoich chrzestnych bo to jest miłe (ja zawsze swoja odwiedzam bo choć widzimy się raz do roku to ona o mnie pamięta). Właściwie to uważam że tż powinien Adiego w tych kwestiach szkolić ale jak sama nie przypilnuje kupna kwiatka na imieniny, urodzimy itp to sie skończy jedynie na słownych życzeniach
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 12:08   #3697
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
ja zawsze mojego nastawiam że musi pojechac do babci mamy swojej i mojej i do sióstr bo to jest miłe ( zresztą wiem że ja od szwagra zawsze dostaje kwiatka). Poza tym jeśli Adiego nie nauczy sie od małego takich rzeczy to później nie bedzie o to dbał. Ostatecznie tż zawsze się krzywi że nie będzie nic nikomu kupował i składał życzeń ale zawsze pamięta i nawet nie wiem jak on to robi (bo kwiaciarni nie ma po drodze a jeździ autobusem do domu) ale zawsze ma dla mnie kwiatka i oinnych choć nie chce to pamięta! Ja młodego ucze że ma o takich sprawach pamiętać jak imieniny swoich chrzestnych bo to jest miłe (ja zawsze swoja odwiedzam bo choć widzimy się raz do roku to ona o mnie pamięta). Właściwie to uważam że tż powinien Adiego w tych kwestiach szkolić ale jak sama nie przypilnuje kupna kwiatka na imieniny, urodzimy itp to sie skończy jedynie na słownych życzeniach
wow! bardzo podoba mi się ten tok myślenia musze zapamiętać na przyszłość
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 12:10   #3698
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
ja to juz chyba na zawsze sentyment będę miała. w ciągu 5 lat mieszkałam w 4 miejscach. począwszy od mieszkania z emerytką, koleżanką i karaluchami
a gdzie to tak

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 12:15   #3699
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
a gdzie to tak
przez pierwszy rok mieszkałam na stancji, na Kruszwickiej (przy Legnickiej). babcia emerytka to staszna syfiara była, nie pozwalała nam odkurzacza brać, więc jak czasem wychodziła z domu to po kryjomu. w kuchni syf, kiła i mogiła,tak, że nocami karaluchy po kuchni biegały. kiedyś oglądałyśmy ze współlokatorką jakiś horror o robakach, ciemna noc a po kołdrze mi taki spaceruje. jak wyrwałam z łóżka to pustą butelką dziada zatłukłam. następnego dnia jak powiedziałyśmy babci to ta stwierdziła, że to taki żuk co lata, ale jak wleci do mieszkania to już nie lata
potem kupiła jakieś specyfiki na te karaluchy to śmierdziało w całym mieszkaniu

Edytowane przez inwersja
Czas edycji: 2013-03-08 o 12:32
inwersja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 12:16   #3700
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tancerka212 Pokaż wiadomość
nieeeeeeeeeeeeeee powiedz że to nieprawda
A jednak :P

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 12:17   #3701
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
Wiesz co, wiadomo, że każdy przypadek jest indywidualny i nie można uogólniać, ale czasami trzeba się zdecydować na jakiś krok bardziej drastyczny... My z tż osiągnęliśmy dołek zupełny ok 2 lata temu, przed samym ślubem, w pracy oboje dostaliśmy dużą obniżkę, nie było nas stać na wyjajęcie mieszkania, współlokatorka nas okradła i uciekła i wszystko tak nagle, pasmo nieszczęść i już byliśmy załamani w ogóle, a jeszcze wydatki ślubne. Zaczęliśmy już rozważać wyprowadzkę do teściów do malutkiej mieścinki - to by była porażka na maksa mimo że to cudowni ludzie. I wtedy stwierdziliśmy, że już nie mamy nic do stracenia i że wyjeżdżamy do większego miasta. Nie powiem, że się nie baliśmy, ale... jak już jesteś na dnie to niewiele się może pogorszyć. Mąż znalazł dość szybko niezłą pracę we Wro i 2 tygodnie po ślubie wyjechał, ja zostałam sama w Zielonej Górze, zamieszkałam u szwagra i szwagierki, bo nie było kasy na wynajem i zaczęłam szukać pracy we Wro też... Znalazłam szybciej niż myślałam, rok póżniej kupiliśmy już mieszkanie, teraz będzie bobasek w końcu po długich staraniach, odwróciło się wszystko... A już myśleliśmy, że nigdy nas na to wszystko nie będzie stać. Także głowa do góry, czasem los potrafi się odmienić na lepsze bardzo szybko. Ja teraz wierzę że już będzie dobrze teraz, najważniejsze toi nigdy nie zwątpić w siebie nawzajem i wszystkim wam też tego życzę, żeby kłopoty były przejściowe tylko
O, powiało optymizmem

Wrocławianką jestem z urodzenia i z charakteru
Teraz mieszkam tutaj i pracuje, a wcześniej studiowałam.
Przewinęło się też kilka innych miast - Poznań, Birmingham, ale... no właśnie, tylko we Wrocławiu czuję się "u siebie"

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 12:20   #3702
ja-ika
Zakorzenienie

Jej nie mam coś mocy do sprzątania Robię wszystko na raty. Trochę pościerałam kurze, umyłam naczynia, wstawiłam pranie, gotuję jajka, bo mnie naszła ochota na majonez
Stary 2013-03-08, 12:54   #3703
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
ja chciałam jedno, ale mąż do tego nie dopuści raczej
A ja nie chciałam wcale

Edytowane przez maharet1092
Czas edycji: 2013-03-08 o 13:00
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 12:57   #3704
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
A ja nie chciałam wcale
ja chciałam trójkę a TŻ ma przepowiedziane, że bedzie miał czwórke więc... haha sama sobie współczuję
Lolaaaaaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 12:58   #3705
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Ja nie mówię, ze każde dziecko tyle kosztuje. Ja liczyłam z KM (750 zl, taniej się nie da prywatnie, a państowo się nie należy, za bogaci jesteśmy :/) i wyszło 1600 zl. 4 m-ce zapisywałam wydatki.

u.
U mnie do złobka państwowego trzeba mieć dochód do 300 zł na osobę.I oczywiście trafiają tam dzieci niepracujących matek, a ta co pracuje i zarabia 1000 zł to niech oddaje pensje nianii.

A poza tym najgorsze są chyba koszty opieki dla pracującej matki.Inaczej tak wiele dziecko nie kosztuje.U mnie to może 500 zł i to na wyrost (oczywiście poza wyprawką).Czasami więcej, czasami mniej.Jakbym karmiła piersią to by mi z 200 zł jeszcze odpadło.
Teraz kupuję ciuszki na większy rozmiar to wyszło trochę więcej, ale w poprzednich miesiącach to tylko właściwie koszty mleka, prania i kosmetyków, kupuję rossmanowskie więc też nie drogie i na długo starczają

Edytowane przez maharet1092
Czas edycji: 2013-03-08 o 13:04
Stary 2013-03-08, 13:01   #3706
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie do złobka państwowego trzeba mieć dochód do 300 zł na osobę.I oczywiście trafiają tam dzieci niepracujących matek, a ta co pracuje i zarabia 1000 zł to niech oddaje pensje nianii
what?! jestem przerażona!:
Lolaaaaaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 13:03   #3707
bojatoja
Zakorzenienie

Cześć
Ja byłam z rana na zakupach. Odwiedziłam sklep gdzie kupiłam sobie żakiet i spodnie, no i body dla dzidzi no nie mogłam wytrzymać.
Na dzień kobiet nie wiem czy coś będziemy robić. Chyba nic
Za to jutro idę z mężem na zakończenie sezonu piłki halowej do knajpy, i nie wiem w co się ubrać Tzn. gdyby nie mój duży brzuch to wiedziałabym, teraz nie wiem..

No i dziewczyny wszystkiego najlepszego z okazji dnia kobiet
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 13:21   #3708
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
na otarcie łez chyba...

nas musi być stać choć na wynajem inaczej nie mielibysmy gdzie mieszkać. choć w tym mieszkaniu są stare graty. ja się pralka zepsuła właściciel wpadł na nieziemski pomysł żeby się na nową złożyć. super, ja mam mu mieszkanie meblować. szczęście, że mój ojciec znalazł tę część, która się zepsuła i mąż wymienił, bo pralki byśmy nie mieli nawet.
.
Tez byłam w takiej sytuacji to po prostu kupiliśmy własną pralkę i po wyprowadzce zabraliśmy ze sobą

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Cytat:
wzajemnie

moj mi dziś powiedział komplement "masz ciążę tylko po jedzeniu"
Ale to jedzenie to też wina ciąży, bo inaczej to bym trzymała sie diety na utrzymanie wagi (jeden dzień w tyg na samym białku), a teraz tego zrobić nie mogę.Poza tym podczas spalania tłuszczu uwalniają się toksyny szkodliwe dla dzidzi.

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość

Natomiast - w marcowym 2013 numerze M jak mama jest artykuł o ziołach i wypowiedź jakieś pani profesor z zagranicy, że CHYBA w III trymestrze picie naparu z malin jest dobre, bo uelastycznia macicę, staje się bardziej podatna na rozciąganie i to pomaga w porodzie...
No trochę sie nie zgodzę, może w 9 miesiącu tak, ale nie cały trzeci trymestr

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
ja nie mówię, że przyjazd do Wrocławia to jest lek na wszystkie problemy i praca leży na ulicy..znam wiele osób, które nie mogą znaleźć i nie jest im lekko.ale.. bardziej mi chodziło o to, że nie można tracić nadziei i że czasem jak jest źle trzeba przemyśleć i coś postanowić, mimo że każdy się boi zmian... Ja też czasem tęsknię za poznaniem, w którym studiowałam, za zieloną górą - najpiękniejszym miastem na świecie (bez urazy, za rodzinnym Kaliszem, rodzicami, babcią, za Anglią, w której mieszkałam, którą kocham i jest to moja druga ojczyzna... My z tż to takie obieżyświaty trochę z konieczności, ale jednak gdzieś kiedyś trzeba sobie stworzyć ten dom, żeby wiedzieć, gdzie to jest, żeby było gdzie wracać. Jakby mi ktoś powiedział kilka lat temu, że będę mieszkać we Wrocławiu to bym się popukała w głowę i to mocno A że jak będą dzieci to nie będzie lekko bo nie mamy tutaj żadnej rodziny, to wiem. do teściów 200 km, do rodziców 120, ale jakoś damy radę. Po prostu wierzę, że będzie dobrze i już
Ja mieszkałam we Wro, studiowałam tam, ale w pewnym momencie ceny mieszkań zrobiły się tak ogromne, że nawet by mi wypłaty nie starczyło, więc się wyniosłam do teściów,Dla mnie to było bez sensu, żeby maż mi dopłacał, bo i tak pracował w innym mieście.
Stary 2013-03-08, 13:26   #3709
83monia
Zakorzenienie

anegdotka 8marcowa: dzis ma urodziny moja kuzynka. jest 3 corka mojego wujka. jak w pracy pytali go "i co sie urodzilo?!" bo liczyli na syna w koncu, to on zły tylkoo odpowieadał "A CO MOGLO SIE URODZIC W DZIEN KOBIET!?!" (ale sama mam kolege z 8 marca )

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 13:32   #3710
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Tez byłam w takiej sytuacji to po prostu kupiliśmy własną pralkę i po wyprowadzce zabraliśmy ze sobą

Ja mieszkałam we Wro, studiowałam tam, ale w pewnym momencie ceny mieszkań zrobiły się tak ogromne, że nawet by mi wypłaty nie starczyło, więc się wyniosłam do teściów,Dla mnie to było bez sensu, żeby maż mi dopłacał, bo i tak pracował w innym mieście.
tylko nie wiadomo czy i kiedy wyniesiemy się. a co zrobimy z pralką jeśli okaże się, że w innym mieszkaniu będzie już? a sprzedać nie będzie się opłacało, bo cena spadnie jej drastycznie.

z cenami mieszkań we Wrocku masz rację. za wynajęcie pokoju płaciliśmy tyle samo co tutaj w Łodzi za kawalerkę. tylko też zarabialiśmy więcej niz tu.

Cytat:
U mnie do złobka państwowego trzeba mieć dochód do 300 zł na osobę.I oczywiście trafiają tam dzieci niepracujących matek, a ta co pracuje i zarabia 1000 zł to niech oddaje pensje nianii.

A poza tym najgorsze są chyba koszty opieki dla pracującej matki.Inaczej tak wiele dziecko nie kosztuje.U mnie to może 500 zł i to na wyrost (oczywiście poza wyprawką).Czasami więcej, czasami mniej.Jakbym karmiła piersią to by mi z 200 zł jeszcze odpadło.
Teraz kupuję ciuszki na większy rozmiar to wyszło trochę więcej, ale w poprzednich miesiącach to tylko właściwie koszty mleka, prania i kosmetyków, kupuję rossmanowskie więc też nie drogie i na długo starczają
300 zł!! toż to czasem z MOPSu mają więcej zasiłku i im może przekroczyć!

Cytat:
Napisane przez Lolaaaaaaa88 Pokaż wiadomość
ja chciałam trójkę a TŻ ma przepowiedziane, że bedzie miał czwórke więc... haha sama sobie współczuję
ja mam lepiej, mnie wróż wywróżył dwójkę, i potem ten sam wróż mężowi wywróżył trójkę, więc ciągle go podpytuje czy ten dodatkowy dzieć to już gdzieś fika

Edytowane przez inwersja
Czas edycji: 2013-03-08 o 13:35
inwersja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 13:35   #3711
kaska87
Zakorzenienie

a papuga69, Dirtymgic gdzie? dawno się nie odzywały

Stary 2013-03-08, 13:37   #3712
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:

300 zł!! toż to czasem z MOPSu mają więcej zasiłku i im może przekroczyć!

D
No to właśnie źłobek z MOPSu
Stary 2013-03-08, 13:39   #3713
87czarna
Zakorzenienie

Znowu chodzi mi po głowie ZUPKA CHIŃSKA

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 13:39   #3714
bojatoja
Zakorzenienie

A ja tak bardzo chciałabym odwiedzić Wrocław. Słyszałam same pozytywne opinie o tym mieście Może jak wybierzemy się kiedyś z mężem to któraś Wizażanka nas oprowadzi po mieście
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 13:40   #3715
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Znowu chodzi mi po głowie ZUPKA CHIŃSKA
nie idź tą drogą

Stary 2013-03-08, 13:40   #3716
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
hmm, to nie wiem czy w Łodzi jest jakoś inaczej, ale tu nikt nie pyta o zarobki rodziców. rok temu w marcu wypełnilismy kartę zgłoszeniową (było pytanie o miejsce pracy rodziców ale nie o ich zarobki), w maju były listy i młoda się dostała bez żadnych układów, znajomości etc. oczywiście mowie o państwowym żlobku.
Może Cię to Inwersja pocieszy

83monia, a zdradzisz gdzie mniej więcej mieszkasz w Koszalinie? mam tam rodzinę, swego czasu spedzałam w tym mieście niemal całe wakacje... te wycieczki 1 do Mielna

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 13:40   #3717
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
No to właśnie źłobek z MOPSu
tylko po ki grzyba MOPSiarzom żłobki skoro i tak siedzą w domu?

swoją drogą od razu mi się przypomnialo kiedyśmy z psiapsiółką latały z tymi decyzjami z MOPSu i zostawiłyśmy innej koleżance na drzwiach do domu pseudo-decyzję z podpisem MOPSiki. ale zła była
Stary 2013-03-08, 13:42   #3718
87czarna
Zakorzenienie

Cytat:
nie idź tą drogą
Bardzo zgrzeszę?
No nie mogę się powstrzymać,a mam jeszcze jedną w szafce

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 13:42   #3719
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
A ja tak bardzo chciałabym odwiedzić Wrocław. Słyszałam same pozytywne opinie o tym mieście Może jak wybierzemy się kiedyś z mężem to któraś Wizażanka nas oprowadzi po mieście
a bo fakt, miasto jest urodziwe.
Stary 2013-03-08, 13:42   #3720
kaska87
Zakorzenienie

u nas pierwszeństwo mają dzieci rodziców, którzy oboje pracują, albo samotni rodzice, no i dzieci, które są na więcej niż te 4h dziennie, żłobków/przedszkoli jest dużo także Klusek się pewnie dostanie do przedszkola
no i państwowe chyba 300zł żłobek 400zł

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2013-03-08 o 13:43
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości