Dyskusja i pytania do: analiz, składów kosmetyków oraz różnych składników - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-14, 18:07   #571
stasiek
Wtajemniczenie

Dot.: Dyskusja i pytania do: analiz, składów kosmetyków oraz różnych składników

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
To zależy, gdzie znajduje się GHCh. Będzie potrzebować jednak od czasu do czasu zmycia.
Jednak nie tylko on sam, ale cały skład, odpowiada za to, ze włosy po myciu masz gładkie.
Bez paniki.
ok, dzieki
Stary 2012-10-24, 17:04   #572
nattx7
Rozeznanie

GG do nattx7

Mogłaby mi któraś z mądrych dziewczyn przeanalizować skład tego szamponu? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...sturizing.html
Byłabym bardzo wdzięczna

nattx7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-25, 07:31   #573
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nattx7 Pokaż wiadomość
Mogłaby mi któraś z mądrych dziewczyn przeanalizować skład tego szamponu? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...sturizing.html
Byłabym bardzo wdzięczna
dość łagodny, mało substancji potencjalnie drażniących, mało też ekstraktów ;]
nie wiem gdzie te niby proteiny, może w ekstraktach bo samodzielnych nie ma - czyli niedużo?
ma pq ale w tej ilości nie przejmowałabym się nim

hm zainteresował mnie szukam właśnie takich szamponów

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-08, 15:54   #574
Little Katie
BAN stały

Witam Moglaby ktoras z Was przeanalizowac mi sklad tej maski https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ejek-shea.html ?
Dziekuje
Little Katie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-08, 17:02   #575
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Little Katie Pokaż wiadomość
Witam Moglaby ktoras z Was przeanalizowac mi sklad tej maski https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ejek-shea.html ?
Dziekuje
Wątek analizowy znajduje się w innym miejscu.
Poza tym nie wiem, jak wyobrażasz sobie analizę produktu, do którego nie podano składu?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-08, 17:17   #576
Little Katie
BAN stały

Cytat:
Wątek analizowy znajduje się w innym miejscu.
Poza tym nie wiem, jak wyobrażasz sobie analizę produktu, do którego nie podano składu?
Kurcze przepraszam Nie ten link wkleilam Wybacz Juz sie stad zabieram do odpowiedniego miejsca
Little Katie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-08, 20:22   #577
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Little Katie Pokaż wiadomość
Kurcze przepraszam Nie ten link wkleilam Wybacz Juz sie stad zabieram do odpowiedniego miejsca
Daj też tutaj, powiemy kilka słów, ale analiza musi poczekać. Sporo tego w kolejce stoi

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-12-17, 12:22   #578
Doria
Wtajemniczenie

Pomyłka, nie ten wątek

Edytowane przez Doria
Czas edycji: 2012-12-27 o 19:58
Doria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-17, 22:12   #579
nizio
Przyczajenie

Dziewczyny, czy mogłybyście polecić mi odżywkę w sprayu, która dodatkowo trochę ułatwi rozczesywanie, no i która byłaby zgodna z CG. Nie do końca trzymam się zasad CG, bo często czeszę włosy, po prostu lubię kiedy można miedzy niby przejechać palcami, ale chciałabym przed każdym czesaniem, zwłaszcza wieczorem, pryskać je jakimś odżywczym sprayem.
nizio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 14:48   #580
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Doria Pokaż wiadomość
Kochane, ogromna prośba o analizę:
Przepraszam za ewentualne błędy - przepisywałam z opakowań :/
Jeśli trafiłam z pytaniem na zły watek to proszę o informacje, gdzie znajdę pomoc.
Tak, źle trafiłaś. Zapytania i analizy wstawiamy tutaj. POza tym sprawdź (1. post zawiera link do listy), czy nie były już analizowane. Coś z tego "cuda" już robiłam.

Cytat:
Napisane przez nizio Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy mogłybyście polecić mi odżywkę w sprayu, która dodatkowo trochę ułatwi rozczesywanie, no i która byłaby zgodna z CG
Obawiam się, że nie ma czegoś takiego. By ułatwić rozczesywanie i nie obciążyć włosów, potrzebne są polimery, a ich obecność przekreśla zgodność z cg.
Poza tym produkt w spreju to produkt wysoce rozwodniony, a Ty chcesz pryskać czymś odżywczym. To się wyklucza z uwagi na standardowe cechy kompozycji i... Twoją ewentualną porowatość oraz działania zmierzające do domknięcia łuski.
Jedynym, który moim zdaniem spełnia w drugim zakresie Twoje oczekiwania jest Jantar odżywka do włosów i skóry głowy. Musiałabyś tylko ją sobie przelać do butelki ze spryskiwaczem. Tej samej firmy możliwy będzie jeszcze Saponisc.
Tak samo możesz samodzielnie ukręcić psikadło - przepisy w receptariuszu.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-12-22, 21:50   #581
bernadka20
Wtajemniczenie

Garnier Fruity Passion- https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3248 , którego to zaanalizowała Eloe chciałabym dodać od siebie, bo mam już ją jakiś czas u siebie
Odzywka pozostawie na włosach świetny zapach, są błyszczące moje włosy ładnie się po niej kręcą fakt nie nadaje się jednak do użycia po umyciu włosów silnym szamponem. Jestem wrażliwcem a głowa mnie po niej nie swędzi !
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka

Edytowane przez bernadka20
Czas edycji: 2012-12-22 o 21:52
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-11, 01:25   #582
claudiiin
Zadomowienie

Pytałam już w wątku pielęgnacyjnym, ale to jest chyba właściwsze miejsce - czy odżywki o nizej wymienionych skladach nadadza sie do mycia? (w szczegolnosci ta pierwsza, bo chyba lzejsza)

Skład: AQUA · CETEARYL ALCOHOL · GLYCERIN · BEHENTRIMONIUM CHLORIDE · ISOPROPYL PALMITATE · PARFUM · PANTHENOL · SODIUM BENZOATE · ISOPROPYL ALCOHOL · CITRIC ACID · POTASSIUM SORBATE · NIACINAMIDE · ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE POWDER · MANGIFERA INDICA FRUIT EXTRACT. (odzywka Balea Mango i Aloes)

Sklad: AQUA · CETEARYL ALCOHOL · BEHENTRIMONIUM CHLORIDE · ISOPROPYL PALMITATE · PARFUM · PANTHENOL · DICAPRYLYL ETHER · LAURYL ALCOHOL · ISOPROPYL ALCOHOL · SODIUM BENZOATE · CITRIC ACID · POTASSIUM SORBATE · NIACINAMIDE· HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL· GLYCERIN · FICUS CARICA FRUIT EXTRACT · HYDROLYZED PEARL · MARIS SAL · TOCOPHEROL · PHENOXYETHANOL (odzywka jedwabisty połysk Balea)

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 10:18   #583
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Pytałam już w wątku pielęgnacyjnym, ale to jest chyba właściwsze miejsce - czy odżywki o nizej wymienionych skladach nadadza sie do mycia? (w szczegolnosci ta pierwsza, bo chyba lzejsza)

Skład: AQUA · CETEARYL ALCOHOL · GLYCERIN · BEHENTRIMONIUM CHLORIDE · ISOPROPYL PALMITATE · PARFUM · PANTHENOL · SODIUM BENZOATE · ISOPROPYL ALCOHOL · CITRIC ACID · POTASSIUM SORBATE · NIACINAMIDE · ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE POWDER · MANGIFERA INDICA FRUIT EXTRACT. (odzywka Balea Mango i Aloes)

Sklad: AQUA · CETEARYL ALCOHOL · BEHENTRIMONIUM CHLORIDE · ISOPROPYL PALMITATE · PARFUM · PANTHENOL · DICAPRYLYL ETHER · LAURYL ALCOHOL · ISOPROPYL ALCOHOL · SODIUM BENZOATE · CITRIC ACID · POTASSIUM SORBATE · NIACINAMIDE· HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL· GLYCERIN · FICUS CARICA FRUIT EXTRACT · HYDROLYZED PEARL · MARIS SAL · TOCOPHEROL · PHENOXYETHANOL (odzywka jedwabisty połysk Balea)
Uciąć nie dam ani pół loka ale raczej tak
o ile nie boisz się IPA na skalp
druga ma mało oleju, nie bałabym się tego. Raczej nie wiadomo, czy stężenie antystatykow jest wystarczające

Stary 2013-01-11, 15:16   #584
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Uciąć nie dam ani pół loka ale raczej tak
o ile nie boisz się IPA na skalp
druga ma mało oleju, nie bałabym się tego. Raczej nie wiadomo, czy stężenie antystatykow jest wystarczające
Wielkie dzieki IPA sie nie boje bo myje odzywka tylko wlosy. A Ty predzej bys brala tę pierwszą czy drugą jako myjącą? Czy wszystko jedno i mogę się pokierować zapachem?

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 15:40   #585
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Wielkie dzieki IPA sie nie boje bo myje odzywka tylko wlosy. A Ty predzej bys brala tę pierwszą czy drugą jako myjącą? Czy wszystko jedno i mogę się pokierować zapachem?
drugą

Stary 2013-02-24, 09:55   #586
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dot.: Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy)

Cytat:
Napisane przez Lina_Nebamon Pokaż wiadomość
Hej, postanowiłam dać drugą szansę balsamowi NIVEA, CURL BALM Flexible Curls. Oczywiście nie zauważyłam, że butelka się zmieniła… EFEKT BOOOMBA , więc zaświeciła mi się podejrzliwa kontrolka i przyjrzałam się składowi – zmienił się Próbowałam sama przeanalizować, ale moja nieporęczność wzbudziła tylko irytację…

Tak więc proszę o analizę:

Balsam NIVEA, CURL BALM, Flexible Curls
Skład: Aqua, Glycerin, C12-15 Alkyl Benzoate, Poly- glyceryl-3 Methylglucose Distearate, PVP, Cetyl Alcohol, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Panthenol, Niacinamide, Sorbitan Stearate, Sodium Carbomer, Trisodium EDTA, Phenoxyethanol, Benzethonium Chloride, Benzoic Acid, Linalool, Citronellol, Geraniol, Benzyl Alcohol, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Alpha- Isomethyl Ionone, Parfum

Podkreśliłam te składniki, które dodano. Nigdzie we wcześniejszych analizach nie mogę znaleźć tego pierdzielonego Benzethonium Chloride....
A wystarczyło spytać google KLIK
Musieli namieszać w proporcjach, bo tych nowych dodatków jest raczej mało

Cytat:
Napisane przez shop_hunt Pokaż wiadomość
BeBeauty, Wygładzające mleczko do demakijażu

Szczypie mnie w oczy (niebieska wersja natomiast nie!), więc nie mogę go zużyć do demakijażu. Ale nie widzę w składzie chyba silikonów i zaczęłam się zastanawiać, czy wykorzystać to mleczko po prostu jako odżywkę do włosów, omijając skalp.

Aqua, Paraffinum Liquidum, Glycerin, Isopropyl Myristate, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Calendula Officinalis Flower Extract, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Hydrolyzed Soy Protein, PEG-100 Stearate, Ceteareth-20, Potassium Phosphate, Tetrasodium EDTA, Magnesium Aluminum Silicate, Carbomer, Xanthan Gum, Sodium Hydroxide, Parfum, Methylparaben, Prophylparaben, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol.
Silikonów nie ma, ale jest parafina, zmywalna tylko SLS. Szkoda, bo reszta ładna
Możesz spróbować przed myciem

Proszę przenieść mój post do dyskusji

Stary 2013-02-24, 11:03   #587
bernadka20
Wtajemniczenie

KLIK
Eloe Dzieki za analize

Przepisalam sklad tak jak widzialam :P dlatego sama sie zdziwilam ze on taki jest.

Masz zupelna racje. Mam klopot z rozczesaniem wlosow po splukaniu tej odzywki jak rownie przed myciem. Mieszam w kubeczku ta odzywke z kapka olejku z pestek moreli i efekt jest znacznie inny :P
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 19:47   #588
Eloe77

Berdnadko proszę uprzejmie.
Aż zerknełam na stronę Dma, bo trudno mi było uwierzyć w brak antystatyka.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2013-02-25, 21:28   #589
hahihehy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
PQ i Q są zmywalne tylko SLSem więc pod tym względem gorsze od większości silikonów.
Z drugiej strony ze względu na ładunek budują warstwę tylko raz - a silikon się dokłada i dokłada.
Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
Polyquaty wydają się podobne do silikonów - oblepiaja włos i w niektórych przypadkach nie są w pełni usuwane nawet przez szampony na bazie sulfatów (SLS itp.)
Jak to w końcu jest z tym pq i q? Wielokrotnie też w analizach pojawiało się zdanie "ze względu na brak znajomości stopnia zmywalności pq i q poszczególnymi detergentami, dla pewności uznaje się je jako niezgodne z CG" (treść może nie ta sama, ale sens chyba oddałam).
Czy SLES zmywa z włosa wszystko do zera? (a może tylko SLS?) Do dzisiaj myślałam, że pq i q to są straszne dziady, bo nawet nie wiadomo, czy siarczany je zmywają, a teraz sama nie jestem niczego pewna. Im więcej czytam (także zagranicznych artykułów na ten temat, bo po polsku ciężko cokolwiek znaleźć), tym większy mętlik mam w głowie.

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-26, 17:44   #590
Eloe77

Niestety w tym temacie jest mętlik. Jedyne, co wiemy to to, ze mamy do czynienia z polimerami kationowymi, które przyczepiają się do włosa dzięki wiązanim jonowym: polimer ma ładunek dodatni, a włos ujemny. Zgodnie z zasadą działania surfaktantów jonowych zmycie tych polimerów powinno byc możliwe w sposób całkowity: surfaktant jonowy ma ładunek ujemny, zaś polimer - dodatni. Wskazywałaby na to logika. Brak jednak pewności i dokładnych danych. Potrzebna byłaby wiedza o sile takiego wiązania, czy słabnie, czy też nie. Jesli tak, wówczas siarczan winien sobie poradzić. Jeśli nie - wówczas wymagany byłby rozpuszczalnik. Czasem może byc nim nawet alkohol.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2013-02-26, 18:04   #591
hahihehy
Rozeznanie

Dziękuję za odpowiedź i przy okazji za łopatologiczne wyjaśnienie działania tych polimerów. Nigdy nie umiałam tego wyjaśnić w tak prosty sposób osobom zainteresowanym

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-26, 19:45   #592
Eloe77

proszę uprzejmie

Przykro mi, że w sprawie q i pq nadal mętlik. Pamiętam, jak jedna z blogerek z USA próbowała wyjasnić sprawę, ale nikt nie był w stanie jej odpowiedzieć.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2013-03-08, 12:38   #593
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
Niestety w tym temacie jest mętlik. Jedyne, co wiemy to to, ze mamy do czynienia z polimerami kationowymi, które przyczepiają się do włosa dzięki wiązanim jonowym: polimer ma ładunek dodatni, a włos ujemny. Zgodnie z zasadą działania surfaktantów jonowych zmycie tych polimerów powinno byc możliwe w sposób całkowity: surfaktant jonowy ma ładunek ujemny, zaś polimer - dodatni. Wskazywałaby na to logika. Brak jednak pewności i dokładnych danych. Potrzebna byłaby wiedza o sile takiego wiązania, czy słabnie, czy też nie. Jesli tak, wówczas siarczan winien sobie poradzić. Jeśli nie - wówczas wymagany byłby rozpuszczalnik. Czasem może byc nim nawet alkohol.
Wbrew pozorom jest dokladnie odwrotnie, surfaktanty anionowe tworza nierozpuszczalne kompleksy z kationowymi związkami, kótre osiadają na włosach. Tworzenie tych kompleksów zależy od kilku czynników np. długosci łańcucha, najgorsze pod tym względem są detergenty z 12 weglami w łańcuchu, a więc SLS. Lepiej wypadają detergenty o krótszych łańcuchcach, ale jakoś nie kojarze szamponów z takowymi, wiec lepiej używać szamponów z niejonowymi lub amfoterycznymi.
To zjawisko jest znane od dawna, wpisz "anionic cationic surfactants complexes" i wyscoczy ci sporo artykułów, np.:
http://journal.scconline.org/pdf/cc1...263-p00278.pdf

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-08, 14:09   #594
Eloe77

Cytat:
Napisane przez hey Pokaż wiadomość
Wbrew pozorom jest dokladnie odwrotnie, surfaktanty anionowe tworza nierozpuszczalne kompleksy z kationowymi związkami, kótre osiadają na włosach. Tworzenie tych kompleksów zależy od kilku czynników np. długosci łańcucha, najgorsze pod tym względem są detergenty z 12 weglami w łańcuchu, a więc SLS. Lepiej wypadają detergenty o krótszych łańcuchcach, ale jakoś nie kojarze szamponów z takowymi, wiec lepiej używać szamponów z niejonowymi lub amfoterycznymi.
To zjawisko jest znane od dawna, wpisz "anionic cationic surfactants complexes" i wyscoczy ci sporo artykułów, np.:
http://journal.scconline.org/pdf/cc1...263-p00278.pdf
???
Ale czy ja dokładnie o tym nie piszę? O tym, że się łączą?

I co to znaczy "najgorsze"? Co znaczy "lepiej", bo w tym kontekście rozumiem to w sposób wieloraki. Proszę o wyjaśnienie

I kolejne pytanie - z amfoterycznymi się zgodzę, na mnie działają tak samo silnie jak jonowe (anionowe) Ale niejonowe? W jaki sposób mają poradzić sobie z wiązaniem między polimerem kationowym a włosem, skoro miewają problemy ze zmyciem z włosów choćby olejów?

Dziękuję za to za informację o danych dotyczących "zmywania"
Poszperam. Na pewno się przyda

MÓJ IDEAŁ

Stary 2013-03-08, 16:53   #595
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
???
Ale czy ja dokładnie o tym nie piszę? O tym, że się łączą?
Tak tyle że chodzi o to, ze w wyniku połączenie wytrąca sie nierozpuszczalny, a wiec trudny do zmycia kompleks. Ty natomiast piszesz, ze to miałby być mechanizmem, który pomaga usuwać kationowy związek z włosa.

Cytat:
Napisane przez Eloe77
I co to znaczy "najgorsze"? Co znaczy "lepiej", bo w tym kontekście rozumiem to w sposób wieloraki. Proszę o wyjaśnienie
Chodzi własnie o zdolność do tworzenia osiadających, trydnych do zmycia kompleksów. Artykuł w linku, który podałam pokazuje, ze najtrudniejsze do zmycia są kompleksy pomiędzy SLC (12C w łańcuchu), czyli SLS jest najgorszym wyborem do zmywania kationowych związków.

Cytat:
Napisane przez Eloe77
I kolejne pytanie - z amfoterycznymi się zgodzę, na mnie działają tak samo silnie jak jonowe (anionowe) Ale niejonowe? W jaki sposób mają poradzić sobie z wiązaniem między polimerem kationowym a włosem, skoro miewają problemy ze zmyciem z włosów choćby olejów?
W srodowisku wodnym wiązanie jonowe jest słabe, w przypadku zwiazków kationowych i pow. włosa na tylko tyle silne by sama woda nie wystarczyła do usuniecia ich z włosa. To jak mocno adsorbowany na powierzchni włosa (substantivity) kationowy związek, a wiec rówznież jak łatwo just usuwany zależy od jego cześci lipofilnej, a z taką niejonowy detergent moze sie łaczyć.
Oprócz tego niejonowe detergenty powinny byc dobre do usuwania nierozpuszczalnych kompleksów kationowo-anionowych przez solubilizacje, wiec moze anionowo-niejonowy szampon byłby skuteczny do usuwania kationowych zw.?

Oleje teoretycznie powinny być dobrze zmywane niejonowymi detergentami, bo bo maja podobną zdolnosć usuwania kwasów lipidów do SLS. To jak najprawde usuwają zalezy zapewne już od szamponu, użytych olejów i włosów.

Edytowane przez hey
Czas edycji: 2013-03-08 o 17:06
Stary 2013-03-09, 08:33   #596
Eloe77

Cytat:
Tak tyle że chodzi o to, ze w wyniku połączenie wytrąca sie nierozpuszczalny, a wiec trudny do zmycia kompleks.
Tak, tylko czy zostaje na włosach? Jak może się do nich przyczepić, jeśli jest w tym momencie pełny ładunkowo? Powinien więc zostać zmyty wraz z wodą z włosów.
Cytat:
Ty natomiast piszesz, ze to miałby być mechanizmem, który pomaga usuwać kationowy związek z włosa.
Dokładnie. Na podstawie tego, co napisałam w pytaniach wyżej.
Poza tym dowodzą tego same włosy i ich stan po zastosowaniu siarczana.
Cytat:
Chodzi własnie o zdolność do tworzenia osiadających, trydnych do zmycia kompleksów
ale właśnie w jaki sposób osiadających? Bo to mi nie pasuje
Cytat:
Artykuł w linku, który podałam pokazuje, ze najtrudniejsze do zmycia są kompleksy pomiędzy SLC (12C w łańcuchu), czyli SLS jest najgorszym wyborem do zmywania kationowych związków.
Ale czy tylko SLS czy mamy na mysli wszystkie siarczany?
Przyznam, że artykuł wydrukowałam, ale jeszcze sie nie wgłebiałam. Zrobię to w wolnej chwili.
Cytat:
W srodowisku wodnym wiązanie jonowe jest słabe
To cenne!
Cytat:
w przypadku zwiazków kationowych i pow. włosa na tylko tyle silne by sama woda nie wystarczyła do usuniecia ich z włosa. To jak mocno adsorbowany na powierzchni włosa (substantivity) kationowy związek, a wiec rówznież jak łatwo just usuwany zależy od jego cześci lipofilnej, a z taką niejonowy detergent moze sie łaczyć.
Moje włosy jednak pokazują coś zupełnie innego Nie chce się łączyć.
Podejrzewam, że z tej zasady korzystają za to kationowe antystatyki, którymi "myjemy" włosy. Mają cześc lipofilną, więc moga być zmyte łagodniejszymi detergentami.
Cytat:
Oprócz tego niejonowe detergenty powinny byc dobre do usuwania nierozpuszczalnych kompleksów kationowo-anionowych przez solubilizacje, wiec moze anionowo-niejonowy szampon byłby skuteczny do usuwania kationowych zw.?
Czyli jednak ładunek być musi, zatem na jedno i tak wychodzi. Jeśli tak jest, to rozumiem kolejny sens dodawania coraz łagodniejszych detergentów do składu szamponu.
też cenna informacja!
Cytat:
Oleje teoretycznie powinny być dobrze zmywane niejonowymi detergentami, bo bo maja podobną zdolnosć usuwania kwasów lipidów do SLS. To jak najprawde usuwają zalezy zapewne już od szamponu, użytych olejów i włosów.
A owszem

Dzięki za wszystkie informacje!
Prosze jeszcze o dopwoiedź na moje powyższe wątpliwości

MÓJ IDEAŁ

Stary 2013-03-10, 14:35   #597
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak, tylko czy zostaje na włosach? Jak może się do nich przyczepić, jeśli jest w tym momencie pełny ładunkowo? Powinien więc zostać zmyty wraz z wodą z włosów.
Bo jest silnie hydrofobowy, olej tez przeciez nie ma ładunku a nie zmyjesz go samą wodą - musi dojść do solubilizacji i emulgacji tegoż by usunac go z włosa.

Cytat:
Napisane przez Eloe77
Poza tym dowodzą tego same włosy i ich stan po zastosowaniu siarczana.
Widać teoria jedno, a praktyka drugie, a właściwie warunki laboratoryjne, a warunki domowe. Np. czy to jest sam siarczan C12 w szamponie, czy w towarzystwie innego surfaktantu? Czy to co usunał szampon to nadbudowa zw. kationowego czy czegoś innego jak np. olej?

Cytat:
Napisane przez Eloe77
ale właśnie w jaki sposób osiadających? Bo to mi nie pasuje
Jak pisałam wyżej - hydrofobowość, tak samo jak osad mydła wapniowego wytrąca i osiada na różnych powierzchniach pod zmieszaniu mydła potasowego z twardą wodą. Rys. na dole strony 228 pokazuje sposoby adsorbcji różnych związków.

Cytat:
Napisane przez Eloe77
Ale czy tylko SLS czy mamy na mysli wszystkie siarczany?
W artykule pokazane jest, ze siaraczany alkylowe o 12C w łańcuchu tworzą największy osad, a więc SLS, ALS, SCS itp.
Przyznam, że artykuł wydrukowałam, ale jeszcze sie nie wgłebiałam. Zrobię to w wolnej chwili.

Edytowane przez hey
Czas edycji: 2013-03-10 o 14:37
Stary 2013-03-11, 09:36   #598
Eloe77

Cytat:
Bo jest silnie hydrofobowy, olej tez przeciez nie ma ładunku a nie zmyjesz go samą wodą - musi dojść do solubilizacji i emulgacji tegoż by usunac go z włosa.
Hmm... znów - teoria sobie, praktyka sobie. Są oleje, które zmywam samą woda
Cytat:
Widać teoria jedno, a praktyka drugie, a właściwie warunki laboratoryjne, a warunki domowe. Np. czy to jest sam siarczan C12 w szamponie, czy w towarzystwie innego surfaktantu?
Właśnie. Laboratorium nie uwzględni też indywidualnych cech. Sporo na tym forum pokazuje, że teoria i labo sobie, a praktyka i doświadczenia domowe sobie. Mało tu zgodności
Nie spotkałam jeszcze szamponu, w którym byłby sam siarczan, bez choćby surfaktanta amfoterycznego. Jak pisałam wcześniej - rozumiem teraz jego kolejną rolę
Cytat:
Czy to co usunał szampon to nadbudowa zw. kationowego czy czegoś innego jak np. olej?
musiałabym wyrugować jedno albo drugie z pielęgnacji lub też poddać włos lub cały proces mycia obserwacji pod mikroskopem.
Nie sądzę, by to było możliwe w takim stopniu, w jakim tego oczekuję (niewielkie możliwości obserwacji, potrzeba bardzo dokładnego, ścisłego opisu).

Cytat:
Jak pisałam wyżej - hydrofobowość, tak samo jak osad mydła wapniowego wytrąca i osiada na różnych powierzchniach pod zmieszaniu mydła potasowego z twardą wodą
Pogubiłam się. Potasowego czy wapniowego? Czy to tak celowo? Bo jeśli tak, to nie łapię, o co chodzi.
Cytat:
Rys. na dole strony 228 pokazuje sposoby adsorbcji różnych związków.
Ale.. co dalej?
Tak notabene, to fajna publikacja
Cytat:
W artykule pokazane jest, ze siaraczany alkylowe o 12C w łańcuchu tworzą największy osad, a więc SLS, ALS, SCS itp.
Czyli wynika z tego, że siarczan być musi, bo to warunek konieczny, ale niewystarczający - potrzeba jeszcze amfoterycznego lub niejonowego surfaktanta, by to wszystko w miarę domyć.
A jak napisałam - nie spotkałam się jeszcze z szamponem na samym siarczanie.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2013-03-11, 11:14   #599
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Czyli, po ludzku poproszę podsumowanie surfaktant anionowy tworzy kompleks z kationowym "tłuszczem, proteinami, silikonami, pq, itp.", a amfoteryczny go zmywa?

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-11, 11:33   #600
Eloe77

Tłuszcz nie ma ładunku.
Wychodziłoby z tego, że i amfoteryczny i niejonowy
A Ty spotkałaś szampon na samym siarczanie?

MÓJ IDEAŁ

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości