Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012 - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna 1 1,59%
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały 33 52,38%
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają 1 1,59%
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają 0 0%
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały 3 4,76%
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek 0 0%
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! 23 36,51%
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... 0 0%
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. 2 3,17%
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-12, 20:46   #4711
martula007
Raczkowanie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Stokroteczko, ale o jaki konflikt genetyczny miedzy rodzicami Ci chodzi? Moze chodzilo Ci o konflikt serologiczny ( krwi)? Albo badania genetyczne w kierunku wykrycia mutacji u rodzicow, ktore moga byc przekazane potomstwu? Bo nie moge skojarzyc takiego terminu, a na studniach mialam to troche walkowane. Inaczej, ze pamiec mnie zawodzi...

Edytowane przez martula007
Czas edycji: 2013-03-12 o 20:47
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 20:48   #4712
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość

Czy któraś się orientuje ile kosztują badania genetyczne? chodzi mi o takie żeby stwierdzić czy między rodzicami istnieje konflikt genetyczny (bo pewnie są różne te badania) Jeśli tak, proszę o wiadomość prywatną lub tutaj.

Nie mam pojęcia, ile kosztują, założę się, że niemało.
Ale znam na Śląsku poradnię, w której mają dobre terminy. Robiliśmy tam kariotypy z mężem, z tym, że ja miałam skierowania (musi być skierowanie dla dwóch osób od lekarza, który ma kontrakt z NFZ, czyli np. od rodzinnego). Jak chcesz, mogę Ci podać namiary.
Jeśli interesują Cię szczegóły, to napiszę Ci na PW
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 20:55   #4713
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nacia_n Pokaż wiadomość
To tak jak u mnie. Wygoda najważniejsza. Też stroję tylko na wyjścia, a tak na luzie szaleje.

Wpadłam na chwilę oznajmić, że ledwo, ale żyję... Choróbsko trzyma, istna sztafeta. Co rusz ktoś z nas jest chory. Teraz ja kaszlę, a Dawid z katarem się zmaga. Już mam dość czasami.
Pracy mam bardzo dużo, siedzę wieczorami i nocami i sprawdzam sprawdziany, kartkówki, przygotowuję konkursy i inne materiały na lekcje. Ledwo zipię.
duzo zdrowka! Jesli moge spytac... czego uczysz
Stary 2013-03-12, 21:31   #4714
Ewunia_1984
Zadomowienie

Stokroteczko, wysłałam Ci wiadomość na priv
Na czym robisz te kaszki, ryże itd? Na mm?
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 21:43   #4715
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
nadal śmiga po domu tyłem, choć kopuluje dłużej i dokładniej

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
Stokroteczko, ale o jaki konflikt genetyczny miedzy rodzicami Ci chodzi? Moze chodzilo Ci o konflikt serologiczny ( krwi)? Albo badania genetyczne w kierunku wykrycia mutacji u rodzicow, ktore moga byc przekazane potomstwu? Bo nie moge skojarzyc takiego terminu, a na studniach mialam to troche walkowane. Inaczej, ze pamiec mnie zawodzi...
Pani protetyk powiedziała nam, że jeśli będziemy się starali o drugie dziecko to mamy sobie zrobić badania genetyczne, czy nie mamy jakiegoś konfliktu genetycznego, coś na zasadzie tego serologicznego. Być może z powodu takiego konfliktu Paulina ma wadę słuchu, bo nikt z rodzinie nie miał wady słuchu. Nie zapytałam, czy wiedza czy mamy konflikt czy nie może nam pomóc w tym żeby drugie dziecko nie miało wady słuchu. No bo przy serologicznym podaje się chyba zastrzyki a co tu zmienić w genetyce? To się chyba nie da.
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39733329]Nie mam pojęcia, ile kosztują, założę się, że niemało.
Ale znam na Śląsku poradnię, w której mają dobre terminy. Robiliśmy tam kariotypy z mężem, z tym, że ja miałam skierowania (musi być skierowanie dla dwóch osób od lekarza, który ma kontrakt z NFZ, czyli np. od rodzinnego). Jak chcesz, mogę Ci podać namiary.
Jeśli interesują Cię szczegóły, to napiszę Ci na PW [/QUOTE]

Aha, czyli da się z NFZ. Bardzo Cię proszę o adres tej poradni. Nie wiem o jakie szczegóły mogłabym Cię prosić. Mój mózg od niedzieli nie przyjmuje informacji, jest przeciążony

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Stokroteczko, wysłałam Ci wiadomość na priv
Na czym robisz te kaszki, ryże itd? Na mm?
Dzięki, odpisałam.

Ja je gotuje na wodzie i dodaje dużo owoców, nie dodaję mleka. Paulina najbardziej lubi płatki ryżowe, uwielbia je. Jak zacznie sama jeść to gwarantuję że wyliże miseczkę
Kaszkę taką gotową Bobovita lub Nestle kupuję bezmleczną bo Paula ma skazę białkową i robię ją jak podają na opakowaniu, czyli jej mleko mm plus kaszka plus woda. Taką gotową kaszkę robię rzadko, ale zdarza mi się, że nie mam czasu to wcina taką.
Nie lubi kaszy jaglanej więc jej nie gotuję i nie przepada za płatkami owsianymi, więc też robię rzadko i chyba jej już nie zrobię, wolę jak zje ze smakiem to co lubi. Ja też nie lubię kasz i płatków owsianych...ma po mamusi Jednak kasze są zdrowe to chciałabym chociaż od czasu do czasu dawać, może chociaż w zupkach polubi

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 21:44   #4716
Timii
Rozeznanie

Cytat:

wlasnie mialam pytac co tam u Ciebie!?
dziękuje!

powrót do pracy okazał się mniej bolesny niż myślałam

napiszę Wam w jakim zacofanym kraju mieszkam - przyznałam się w pracy że karmię piersią i.... zostałam wyśmiana! powiedziano mi że to nie Afryka i że kobiety tutaj stać na mleko! do tego wyśmiano też to że nie piłam alkoholu od 1,5 roku i jeszcze że mój mąż jest "biedny" bo ja kp! (już na tym etapie nie wnikałam w szczegóły i nie zakumałam do końca dlaczego on jest biedny...). nieźle nie? i co wy na to?
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 22:01   #4717
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
dziękuje!

napiszę Wam w jakim zacofanym kraju mieszkam - przyznałam się w pracy że karmię piersią i.... zostałam wyśmiana! powiedziano mi że to nie Afryka i że kobiety tutaj stać na mleko! do tego wyśmiano też to że nie piłam alkoholu od 1,5 roku i jeszcze że mój mąż jest "biedny" bo ja kp! (już na tym etapie nie wnikałam w szczegóły i nie zakumałam do końca dlaczego on jest biedny...). nieźle nie? i co wy na to?
Zastrzeliłabym Twoich współpracowników

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-12, 22:01   #4718
ladybird_1987
Rozeznanie

Cytat:
dziękuje!

Nie wiem czy zacofanym? Dobrze kojarzę że mieszkasz obecnie w Anglii? Ostatnio oglądałam program z serii 7 kobiet. Była tam mowa o tym że Wielka Brytania jest jednym z państw, gdzie jest najmniejszy odsetek matek karmiących piersią. Dla nich karmienie butelką jest naturalne. Polecam obejrzeć, bardzo fajny program. Ten odcinek nazywał się "7 kobiet. Karmienie piersią."
Stary 2013-03-12, 22:24   #4719
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

i tym pozytywnym akcentem mówię : dobranoc
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg e7cd6bf3a0.jpg (86,9 KB, 72 załadowań)

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Edytowane przez stokroteczka777
Czas edycji: 2013-03-12 o 22:33
Stary 2013-03-13, 07:10   #4720
martula007
Raczkowanie

aa czyli chodzi o to, czy nie macie gdzies w swoich genach, genow recesywnych, ktore po polaczeniu mogly spowodowac wade sluchu., bo z tego co piszesz ani Ty ani Twoj maz tego typu problemow nie macie. Wiesz co... badania genetyczne maja rozny koszt, zalezy wlasnie co chcesz robic. Najlepiej jak zadzwonisz do poradni genetycznej i zapytasz. To wszystko zalezy od tego, ile to bedzie obejmowalo badan, czasami wystarczy tylko wizyta z wywiadem. Jednak niestety badania genetyczne do najtanszych nie naleza...

Wysylam wiadomosc na prv
Stary 2013-03-13, 07:55   #4721
Gaabbi
Wtajemniczenie

Ta noc już nie była taka super Hania obudziła się po 2 z ogromnym krzykiem. Podejrzewam, że ząbek się wyżyna i Ją bolało Na początku nawet nie chciała dostawić się do piersi. Później się uspokoiła, pojadła i znowu poszła spać. Na dobre wstała o 6:30, czyli standard.

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość

ech, zazdroszczę....
Gabi, a to Ty chyba pisałaś, że Hani się przestawił dzień z nocą jeśli chodzi o jedzenie, i miałaś stosować jakieś sposoby Tracy Hogg? Coś robiłas w końcu, czy samo się tak ładnie ustawiło?
To chyba był jednorazowy "wybryk", ale dobre i tyle
Tak, to u nas przestawił się dzień z nocą. Chwilę stosowałam PP Tracy Hogg, ale później miałam awarię kręgosłupa i odpuściłam. Czy to coś pomogło? Nie wiem, ale Hania się przestawiła w końcu. Z czasem przeszliśmy na dwa karmienia nocne, teraz jest jedno.
Ja myślę, że teraz dużo nam pomogło przeniesienie Hani do swojego pokoju.
Myślę, że dużo lepiej Jej się śpi, jak nikt Jej do ucha nie chrapie Poza tym, na pewno przeszkadzało Jej nasze przychodzenie do sypialni, wstawanie na siku itd. Nie zawsze się przy tym budziła, ale na pewno to w jakiś sposób zakłócało Jej fazę snu. Teraz ma spokój.

Cytat:
dziękuje!

a uważa się powszechnie, że to karmienie butelką jest piętnowane...
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 08:22   #4722
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
dziękuje!

Ło matko
ladybird - oglądałam ten odcinek i całą tą serie, uwielbiam ta prowadzącą i jej programy. Na zachodzie mają zupełnie inny stosunek do karmienia piersią... ale czy lepszy? nie powiedziałabym, bo przecież w kp chodzi o bliskość z dzieckiem, wartość tego mleka, a nie o to czy mnie stać na mm czy nie (a jeśli nawet to ma to dalszy priorytet). Olej ich, nie dorastają Ci do pięt, spojrzałabym tylko na nich z wyższością i pogardą Ja z racji że dokarmiałam małą prawie od urodzenia czułam się "gorsza".. każdemu tłumaczyłam dlaczego to robię... heh niby to wszystko Europa, nie dzielą nas jakieś ogromne odległości, czy różnice kulturowe.. ale w tej gestii to zupełne przeciwieństwo w poglądach

stokroteczka kurde ciekawe skąd ta wada słuchu u mnie w rodzinie był przypadek, że rodzice gdzie u przodków nie było wady słuchu, trójka z czwórki dzieci była głuchoniema (w różnym stopniu). Jedyna przyczyną jakiej się dopatrywano było to, że pobrali się w dość bliskiej rodzinie.. Ale podejrzewam, że u was nie ma takiej sytuacji.
A jeśli mogę spytać, to w jakim stopniu Paulinka was słyszy?
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 08:41   #4723
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Bry

My jeszcze nie opuszczaliśmy łóżeczka bo Paula jeszcze się nie podnosi.

My na razie nie kupujemy parasolki, bo jeździmy nadal gondolą, ale mamy kupno w planach...raczej późniejszych, może bardziej na lato. Na spacery raczej będziemy jeździć zwykłą spacerówką, ale jak gdzieś pojadę sama autem to wolałabym coś lżejszego. Może kupimy używaną.

Ja raczej gotuje kaszę kukurydzianą, ryż, płatki ryżowe, pł.owsiane, ale kaszkę z torebki też daję.

Stawy hodowlane? są gdzieś tu u nas takie?? napiszesz gdzie ?

Dzięki za przepis na budyń, cały czas zastanawiałam się jak zrobić budyń, oczywiście mama przywiozła mi taki niemiecki w proszku, no bo niemiecki to lepszy no i przywiozła czekoladowe flipsy muszę to komuś dać, albo wywalę, jakie one są ohydne.

Oj, opuśćcie łóżeczko jak najszybciej bo teraz to chwila żeby wstała.
Ani się obejrzycie będzie zasuwać

A budyń gotowy w 5 minut i całkiem zdrowy dla maluchów

Cytat:
Napisane przez natusiakac21 Pokaż wiadomość
piękne dzieciaczki macie
zawsze zarzekałam się, że nie chce więcej dzieci, ale zaczęła mi się marzyć córeczka

agata super ten budyń, młodemu smakował

dziewczyny moje dziecie dostało się do żłobka, jutro idzie pierwszy raz

jakoś nie potrafię wbić się w wątek
Mnie też się marzy drugie
Może w wakacje pomyślimy

Cieszę się, że budyń podpasował
Dzisiaj będę robiła ryż na mleku z jabłuszkami na kolację, jak zrobię to wpiszę

Napisz koniecznie jak w żłobku. W ogóle napisz co i jak w żłobku

Cytat:
dziękuje!

Olać ich wszystkich Nie przejmowac się i robić dalej swoje.
Ja tak od daaaaaaaaaawna żyję i wiesz jak mi jest łatwo

Cytat:
Zastrzeliłabym Twoich współpracowników
Krótko i na temat:hah aha:

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Ta noc już nie była taka super Hania obudziła się po 2 z ogromnym krzykiem. Podejrzewam, że ząbek się wyżyna i Ją bolało Na początku nawet nie chciała dostawić się do piersi. Później się uspokoiła, pojadła i znowu poszła spać. Na dobre wstała o 6:30, czyli standard.

Nie, nie śmieję się. Ale widać jak jeszcze nasze dzieciaki niestabilne są
U nas nocka cała przespana.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 09:40   #4724
pola_m
Wtajemniczenie

cześć, wczoraj zasypiając miałam przypływa natchnienia i wymyśsliłam takie tytuły do nowego wątku:
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały.
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek.
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz!
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara...
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe.

takie takie

Poza tym nocka znacznie lepsza. Budził się trzy razy, pojadł i spał dalej. Oby to był już taka pozytywna tendencja...

Cytat:
To tak jak u mnie. Wygoda najważniejsza. Też stroję tylko na wyjścia, a tak na luzie szaleje.

Wpadłam na chwilę oznajmić, że ledwo, ale żyję... Choróbsko trzyma, istna sztafeta. Co rusz ktoś z nas jest chory. Teraz ja kaszlę, a Dawid z katarem się zmaga. Już mam dość czasami.
Pracy mam bardzo dużo, siedzę wieczorami i nocami i sprawdzam sprawdziany, kartkówki, przygotowuję konkursy i inne materiały na lekcje. Ledwo zipię.

Dawid jest w dalszym ciągu wesołkiem. Znów przesypia prawie całe noce. Przebudza się koło 4-5 i wyraźnie chce bliskości, bo jak go biorę na ręce i przytulam, to od razu zasypia znowu. Czasem biorę go do nas do łóżka i śpimy z nim do rana. Budzi się koło 6.
Czekamy na kolejne ząbki, prawdopodobnie górne jedynki, ale raz czuję pod dziąsłem, a raz nie. Dawid chodzi przy meblach i prowadzony pod paszki (nie wyperswadujesz babciom, by go nie uczyły chodzić), stoi sam przez kilkanaście sekund. Mówi "be-be", "ba-ba" i oczywiście "ma-ma", ale nie zna znaczenia tych słów. Próbuję go nauczyć robić "papa" i bić brawo, ale średnio to wychodzi na razie.

Nadrobić Was nie nadrobię, bo naprawdę czasu nie mam wcale. Postaram się częściej zaglądać i wpadać na chwilkę.

Aha, i byliśmy z mężem na Giełdzie Mam. Obkupiliśmy Bąbla, że szok. Kurtki, bluzy, spodnie - za przysłowiowe grosze. Taniej niż w lumpeksie, a jakość nieporównywalnie wyższa. Niektóre rzeczy całkowicie nowe. Dowiedzcie się, może w Waszych miastach też takie coś urządzają.
fajnie udało Wam się obkupić Dawidka
I zdrówka Wam życzę i też dołączam do pytania o przedmiot nauczania (coś mi te rymy nie wychodza z głowy

Cytat:
dziękuje!

ech, co kraj to obyczaj, musiałaś się nieprzyjemnie poczuć...
We Francji też mało karmią piersią - jeśli w ogóle to kilka miesięcy maks. W ogóle trochę olewka jest. Mamy bardzo szybko wracają do pracy (tu jest system 9-18 z dużą przerwą na obiad), babcie na emeryturze używają życia i ani myślą zajmowac się wnukami więc dzieciaki są wychowywane przez nianie.
(plus przeważnie rodziny ładnie nazywane patchworkowymi. Czyli wszysscy po rozwodach, w kolejnych związkach, z dziećmi z poprzednich itd...)

Cytat:

To chyba był jednorazowy "wybryk", ale dobre i tyle
Tak, to u nas przestawił się dzień z nocą. Chwilę stosowałam PP Tracy Hogg, ale później miałam awarię kręgosłupa i odpuściłam. Czy to coś pomogło? Nie wiem, ale Hania się przestawiła w końcu. Z czasem przeszliśmy na dwa karmienia nocne, teraz jest jedno.
Myślę, że dużo lepiej Jej się śpi, jak nikt Jej do ucha nie chrapie Poza tym, na pewno przeszkadzało Jej nasze przychodzenie do sypialni, wstawanie na siku itd. Nie zawsze się przy tym budziła, ale na pewno to w jakiś sposób zakłócało Jej fazę snu. Teraz ma spokój.

u nas póki co nie ma opcji oddzielnego pokoju

A możesz tak w skrócie powiedzieć, na czym polega ro PP?
Oby Hani szybko wyszedł ząbek
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 10:37   #4725
Renatka89
Zakorzenienie

Cytat:

Dzięki za przepis na budyń, cały czas zastanawiałam się jak zrobić budyń, oczywiście mama przywiozła mi taki niemiecki w proszku, no bo niemiecki to lepszy no i przywiozła czekoladowe flipsy muszę to komuś dać, albo wywalę, jakie one są ohydne.
powiem Ci coś lepszego- mojej mamy koleżanki wnuczka ma niespełna 4miesiecznego synka.. że już nie bede opowiadac za dużo o tym,że paliła i drinkowała w ciązy, gdy kp, że palą w tym samym pokoju co on śpi.. Że gdy normalnie przesypiał wiekszosc nocy to kp, a gdy zdarzył się JEDEN! wybryk taki, że gościu nie chciał spac (miał ze 2 msce) to był to jedyny powod do zmiany piersi na butle (dodam,że ona samotna matka na utrzymaniu swoich bardzo biednych rodzicow).. ze dziecko lezy ciagle samo w lozeczku-czy spi, c zy nie spi- ma tam lezec i koniec (moja mama opowiadała jak poszła tam w odwiedziny z pampersami, to jak go wzieła na rece to tak sie w nią wtulał,że szok.. )..
DO SEDNA. młody juz je budyn z proszku. bo wg nich tylko taki budyn istnieje. pomine fakt,ze jeszcze za młody na jakiekolwiek jedzenie..

Cytat:
Ja nic nie szykuję, czekam na zaproszenie mamy i teściowej upiekę jakieś ciasto i tyle
tez dobrze

a co do słuchu Pauli- musi to byc dla Ciebie trudne, ale wszystko będzie dobrze.
Mam w przybranej rodzinie mooocno upośledzonego chłopaka i zawsze sie ciesze, że tak wielki dramat nie dotknął mojego dziecka

[QUOTE=pola_m;39732486]

Cytat:
dziękuje!

Również bym ich wymordowała. Nie patrz sie na nich w ogole, mysl o sobie i swoim dziecku

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy zacofanym? Dobrze kojarzę że mieszkasz obecnie w Anglii? Ostatnio oglądałam program z serii 7 kobiet. Była tam mowa o tym że Wielka Brytania jest jednym z państw, gdzie jest najmniejszy odsetek matek karmiących piersią. Dla nich karmienie butelką jest naturalne. Polecam obejrzeć, bardzo fajny program. Ten odcinek nazywał się "7 kobiet. Karmienie piersią."
tak, ten program jest naprawde swietny! też oglądam

Cytat:
cześć, wczoraj zasypiając miałam przypływa natchnienia i wymyśsliłam takie tytuły do nowego wątku:

takie takie

Poza tym nocka znacznie lepsza. Budził się trzy razy, pojadł i spał dalej. Oby to był już taka pozytywna tendencja...

ech, co kraj to obyczaj, musiałaś się nieprzyjemnie poczuć...
We Francji też mało karmią piersią - jeśli w ogóle to kilka miesięcy maks. W ogóle trochę olewka jest. Mamy bardzo szybko wracają do pracy (tu jest system 9-18 z dużą przerwą na obiad), babcie na emeryturze używają życia i ani myślą zajmowac się wnukami więc dzieciaki są wychowywane przez nianie.
(plus przeważnie rodziny ładnie nazywane patchworkowymi. Czyli wszysscy po rozwodach, w kolejnych związkach, z dziećmi z poprzednich itd...)

u nas póki co nie ma opcji oddzielnego pokoju

Fajne te propozycje tytułów

A u nas dziś nocka koszmar. Poszła spac o 24 (ostatnia drzemke miała do 16..), ale nie dało sie jej wczesniej uspac za nic w świecie. Pełna energii. a potem do 6 najchetniej by mi nieustannie wisiała na cycku..

To my też rodzina patchworkowa- TŻ ma juz starszego syna. Apropo, to niedługo przyjezdza do nas 9mieszka na stałe za granicą z matką). Poczuje sie jak matka 2 dzieci, taki sprawdzian, ktory zdac chyba musze, bo namawiam TŻta na kolejne

ja bym sie jakoś bała dac moją młodą do osobnego pokoju już

Edytowane przez Renatka89
Czas edycji: 2013-03-13 o 11:01
Renatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-13, 10:57   #4726
martula007
Raczkowanie

Cytat:
dziękuje!

moglas im przyznac racje, ze biede klepiecie i zeby zrobili Ci paczke na swieta i dorzucili pare zabawek dla dziecka

Cytat:

Juz tyle razy chcialam z mezem przeniesc sie do drugiego pokoju.. bo wiele razy slyszalam, ze dziecko lepiej spi jak spi samo, bo nic je nie wybudza i ze mama spi lepiej, bo nie jest tak czujna i nie slyszy kazdego krecenia. Tylko ja sie boje, ze bede tak cala noc wedrowac z pokoju do pokoju, ale chyba w koncu trzeba zaryzykowac

Cytat:
Napisane przez Renatka89 Pokaż wiadomość
powiem Ci coś lepszego- mojej mamy koleżanki wnuczka ma niespełna 4miesiecznego wnuka.. że już nie bede opowiadac za dużo o tym,że paliła i drinkowała w ciązy, gdy kp, że palą w tym samym pokoju co on śpi.. Że gdy normalnie przesypiał wiekszosc nocy to kp, a gdy zdarzył się JEDEN! wybryk taki, że gościu nie chciał spac (miał ze 2 msce) to był to jedyny powod do zmiany piersi na butle (dodam,że ona samotna matka na utrzymaniu swoich bardzo biednych rodzicow).. ze dziecko lezy ciagle samo w lozeczku-czy spi, c zy nie spi- ma tam lezec i koniec (moja mama opowiadała jak poszła tam w odwiedziny z pampersami, to jak go wzieła na rece to tak sie w nią wtulał,że szok.. )..

Ehh tak mi sie przypomnialo... strasznie smutna historia, jak moja prababcia miala pierwsze dziecko, to bylo w czasie II wojny swietowej i musiala chodzic na przymusowe prace w Niemczech. Dziecko na caly dzien samo zostawalo w domu. Takie malenkie.. mlodsze niz nasze dzieciaki. Mowila, ze dla niej to byl koszmar, ale nie bylo innego wyjscia. Rano karmila do syta... wracala pod wieczor i wtedy nastepny posilek dziecko dostawalo. Nawet nie chce sobie wyobrazac jak to dziecko plakalo samo w lozeczku... z samotnosci, z braku bliskosci i mamy, z glodu... Teraz ciocia ( wlasnie to dziecko) ma sie dobrze, zyje , jest zdrowa... ale poczucie samotnosci tak malego dziecka jest niewyobrazalne. Straszne czasy to byly!
Stary 2013-03-13, 10:58   #4727
doris888
Rozeznanie

Cytat:
powiem Ci coś lepszego- mojej mamy koleżanki wnuczka ma niespełna 4miesiecznego wnuka.. że już nie bede opowiadac za dużo o tym,że paliła i drinkowała w ciązy, gdy kp, że palą w tym samym pokoju co on śpi.. Że gdy normalnie przesypiał wiekszosc nocy to kp, a gdy zdarzył się JEDEN! wybryk taki, że gościu nie chciał spac (miał ze 2 msce) to był to jedyny powod do zmiany piersi na butle (dodam,że ona samotna matka na utrzymaniu swoich bardzo biednych rodzicow).. ze dziecko lezy ciagle samo w lozeczku-czy spi, c zy nie spi- ma tam lezec i koniec (moja mama opowiadała jak poszła tam w odwiedziny z pampersami, to jak go wzieła na rece to tak sie w nią wtulał,że szok.. )..
DO SEDNA. młody juz je budyn z proszku. bo wg nich tylko taki budyn istnieje. pomine fakt,ze jeszcze za młody na jakiekolwiek jedzenie..
Boszzz serce pęka od samego czytania...
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 11:00   #4728
Renatka89
Zakorzenienie

Cytat:

Ehh tak mi sie przypomnialo... strasznie smutna historia, jak moja prababcia miala pierwsze dziecko, to bylo w czasie II wojny swietowej i musiala chodzic na przymusowe prace w Niemczech. Dziecko na caly dzien samo zostawalo w domu. Takie malenkie.. mlodsze niz nasze dzieciaki. Mowila, ze dla niej to byl koszmar, ale nie bylo innego wyjscia. Rano karmila do syta... wracala pod wieczor i wtedy nastepny posilek dziecko dostawalo. Nawet nie chce sobie wyobrazac jak to dziecko plakalo samo w lozeczku... z samotnosci, z braku bliskosci i mamy, z glodu... Teraz ciocia ( wlasnie to dziecko) ma sie dobrze, zyje , jest zdrowa... ale poczucie samotnosci tak malego dziecka jest niewyobrazalne. Straszne czasy to byly!
Straszne!
o tamtych czasach to ja nawet wspominac nie chce.. mój dziadek cudem nie został rozstrzelany w czasie IIwś.

Ale... żeby w tych czasach, przy tych mozliwościach gotowac dziecku podobny los.. Szkoda mi tamtego dzieciaczka
Stary 2013-03-13, 11:01   #4729
martula007
Raczkowanie

Cytat:

Niezle, 5 tytulow podczas jednego natchnienia Ja wymyslilam tylko dwa, ale samo jakos tak przyszlo

JA nie Gaaabi, ale gdzies w moim postach jest ta metoda opisana, bo tez ja stosowalam, zeby oduczyc zasypiania Oliwy na cycku i na rekach Teraz zasypia w lozeczku, ja trzymam ja za reke i glaszcze po glowie, trwa to 5-10 minut Zalezy czy chce jeszcze sobie pomruczec czy nie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-13, 11:05   #4730
Renatka89
Zakorzenienie

Cytat:
Niezle, 5 tytulow podczas jednego natchnienia Ja wymyslilam tylko dwa, ale samo jakos tak przyszlo

JA nie Gaaabi, ale gdzies w moim postach jest ta metoda opisana, bo tez ja stosowalam, zeby oduczyc zasypiania Oliwy na cycku i na rekach Teraz zasypia w lozeczku, ja trzymam ja za reke i glaszcze po glowie, trwa to 5-10 minut Zalezy czy chce jeszcze sobie pomruczec czy nie
Musze koniecznie poszukac tego postu w takim razie! :P
Długo trwało takie oduczanie?
Stary 2013-03-13, 11:20   #4731
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Musze koniecznie poszukac tego postu w takim razie! :P
Długo trwało takie oduczanie?

W sumie tydzien, ale po 3 dniach juz byla znaczna pooprawa i zasypiala w lozeczku bez placzu tylko dlugo musialam przy niej byc
Stary 2013-03-13, 11:23   #4732
Renatka89
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie tydzien, ale po 3 dniach juz byla znaczna pooprawa i zasypiala w lozeczku bez placzu tylko dlugo musialam przy niej byc
czyli nieźle

ok, a wiec mój plan: dzis sie wyspac jeszcze z młodą (bo padam z nog dzis). Od jutra zaczynam nauke.

w ogóle pisałam kiedys,że ja lubie spzatac. w tej materii niewiele sie zmieniło, ale czasu coraz mniej- za to kurzu coraz wiecej. No ścieram codziennie już teraz, a na drugi dzień pełno na biurku, na ławie w salonie. DRAMAT, jak jakas plaga kurzu..

Edytowane przez Renatka89
Czas edycji: 2013-03-13 o 12:34
Renatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 13:17   #4733
Maddy84
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Maddy84

Dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na moje pytanie odnośnie termometrów. Przepraszam, że nie wymieniam z nicków, ale moja komórka szwankuje i nie mogę cytować.

A wracając do termometrów to niestety chodzi dokładnie o to o czym pisała Kism. Można robić wszystko ok a te cholery szczególnie przy wyższych temperaturach szwankują. Dopóki się nie rozchorowałyśmy w ogóle nie zdawałam sobie sprawy z tego, że z tymi 3 termometrami, które mamy coś w ogóle może być nie tak...Nic to. Trzeba jechać na Maltę albo do Bułgarii i tam zakupić zwykłe rtęciowe bo innej rady nie ma :P

Teraz mam problem innego rodzaju. Moja mała odmawia jedzenia pokarmów stałych. A tak pięknie było nim się rozchorowała.... Kładę do na karb faktu, że w chorobie miała zgodnie z zaleceniem lekarza cyca bez ograniczeń bo w inny sposób nie chciała płynów przyjmować. Ehhh mam nadzieję, że to kwestia przeczekania tylko...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-13, 13:41   #4734
_agata
Zakorzenienie

Maddy, powoli, spokojnie z powrotem będzie jadła

My nie kupowaliśmy termometru specjalnie dla Maciusia. Używamy zwykłego elektronicznego. Jak trzeba zmierzyć to dzieciaka pod pachę i te 2-3 minuty musi wytrzymać.

A u nas w kiblu zawisła INSTRUKCJA KORZYSTANIA Z TOALETY ZAKŁADOWEJ Stare toto, nie sądziłam, że ktoś wymyśli coby to powiesić.

1. Zabrania się wrzucania do muszli klozetowej papierów, waty, ligniny,
podpasek, przedmiotów nierozpuszczalnych w wodzie.
2. Korzystający z toalety winien zająć pozycję tyłem do sedesu
przenosząc środek ciężkości ciała z nóg do tyłu. Należy zająć pozycję na
desce klozetowej w jej osi symetrii. Zabrania się siadania na brzegu deski i
stania na niej butami.
3. Należy zwrócić uwagę by kał mieścił się w obrębie muszli klozetowej w
celu uniknięcia zanieczyszczenia deski sedesowej i urządzeń położonych w
bezpośrednim sąsiedztwie sedesu.
4. Aby uniknąć zanieczyszczenia moczem w/w urządzeń należy:
- odchylić deskę sedesową do pionu
- wylot narządu wydalania moczu umieścić w świetle otworu muszli
- strumień moczu skierować w dół
- odczekać do momentu całkowitego wypróżnienia pęcherza.
Zabrania się wstrząsania narządem wydalania moczu poza obrębem muszli
klozetowej.
5. W przypadku korzystania z pisuaru należy zająć pozycję jak najbliżej
wymienionego. Dopuszczalne jest nawet oparcie się o pisuar kolanami. Po
zakończeniu czynności fizjologicznych należy odczekać chwilę, aby uniknąć
zanieczyszczenia moczem okolic pisuaru.
6. Po zakończeniu wszystkich w/w czynności fizjologicznych, uruchamiamy
urządzenie spłukujące. Operację tę powtarzamy do momentu zniknięcia
ekskrementów (a zwłaszcza stolca) z pola widzenia. Zamykamy pokrywę muszli i
wychodząc gasimy oświetlenie toalety.
7. W razie zauważenia jakichkolwiek awarii należy niezwłocznie
powiadomić o tym odpowiednie służby utrzymania ruchu.

STOSUJĄC SIĘ DO POWYŻSZYCH ZALECEŃ SPRAWIMY, ŻE KORZYSTANIE Z TOALETY BĘDZIE
PRZYJEMNOŚCIĄ.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 14:21   #4735
Renatka89
Zakorzenienie

Agata, Ty serio?
Stary 2013-03-13, 14:39   #4736
sweetjoy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Mnie też się marzy drugie
Może w wakacje pomyślimy
U mnie różnica 1 rok i 10 m-cy i naprawdę jest super! Ani przez moment nie żałowałam decyzji Po cichu myślę o trzecim ale nie wcześniej niż za 3 lata.....

Cytat:
Łączę się w bólu, bo doskonale wiem co czujesz, jak zamiast pobawić się z dzieckiem, ślęczysz nad papierami i przygotowujesz się do kolejnego dnia pracy.... ale już niedługo wakacje
sweetjoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 14:46   #4737
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Mnie się osobiście podoba ten pogrubiony.

Agata

W załączniku Szymonek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0303.jpg (103,3 KB, 52 załadowań)

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 16:11   #4738
ladybird_1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Żeby nie było, ja jestem procyckowa. Po prostu ten program mi się podoba- zwłaszcza prowadząca. A jeśli chodzi o karmienie piersią ukazane w tym programie- totalnie się nie zgadzam z podejściem niektórych bohaterek. Dla mnie karmienie piersią powinno być pierwszą opcją jaką się bierze pod uwagę. Oczywiście moim zdaniem.

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Mnie się osobiście podoba ten pogrubiony.

Agata

W załączniku Szymonek
Jaki słodziak. Wygląda na drobnego.
Stary 2013-03-13, 17:23   #4739
kism
Wtajemniczenie

O, widzę moją działkę, więc już się odzywam!
Czyli mamy poniższe propozycje. Jeśli było coś jeszcze i mi umknęło, to proszę o przypomnienie. Chyba najlepiej będzie zrobić normalną sondę, już piszę priva do niuni.

Cytat:
Mi wczoraj przyszly do glowy dwa pomysly na tytul nowego watku:

1. Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały- mamy maj-czerwiec 2012

2. Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają / mamom odpocząć nie dają - mamy maj-czerwiec 2012
Cytat:

takie takie

Służę linkiem
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post38562618

Pisałyście o przeniesieniu dziecka do innego pokoju. Ja zrobiłam to już dawno i jest lepiej niż się spodziewałam. Przenosiłam Kaja, dlatego, że w sypialni mieliśmy tylko kosz, nie było miejsca na łóżeczko, więc jak zaczął podnosić się na czworaki, to nie było uproś, musiałam go przenieść. Nie zmieniło to nic szczególnego w jego spaniu ani na plus, ani na minus.

Odnośnie kp tak mi się jeszcze skojarzyło, że jestem pozytywnie zaskoczona tym, jak dużo z nas wciąż karmi piersią. Właściwie nie kojarzę, żeby któraś z tych, co karmiła wyłacznie i bezpośrednio piersią, odstawiła już. A dziewczyny odciągające to już w ogóle szacun
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 18:37   #4740
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:

Smutne to bardzo

Maja jest przeziębiona, byłysmy u lekarza ma syrop na kaszel, bardzo ją meczy i do tego katar, TZ troche chorował i pewnie od niego przeszło

A do tego dzisiaj konczy 9 miesięcy moje dziecko. Pomysleć ze tak szybko zleciało, a wczesniej 9 miesięcy w brzuszku siedziała. Mój skarb największy.

Edytowane przez justys1358
Czas edycji: 2013-03-13 o 18:39
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości