|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4711 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Stokroteczko, ale o jaki konflikt genetyczny miedzy rodzicami Ci chodzi? Moze chodzilo Ci o konflikt serologiczny ( krwi)? Albo badania genetyczne w kierunku wykrycia mutacji u rodzicow, ktore moga byc przekazane potomstwu? Bo nie moge skojarzyc takiego terminu, a na studniach mialam to troche walkowane. Inaczej, ze pamiec mnie zawodzi...
![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-03-12 o 20:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#4712 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
Nie mam pojęcia, ile kosztują, założę się, że niemało. Ale znam na Śląsku poradnię, w której mają dobre terminy. Robiliśmy tam kariotypy z mężem, z tym, że ja miałam skierowania (musi być skierowanie dla dwóch osób od lekarza, który ma kontrakt z NFZ, czyli np. od rodzinnego). Jak chcesz, mogę Ci podać namiary. Jeśli interesują Cię szczegóły, to napiszę Ci na PW ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4713 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4714 |
Zadomowienie
|
Stokroteczko, wysłałam Ci wiadomość na priv
Na czym robisz te kaszki, ryże itd? Na mm? |
![]() ![]() |
![]() |
#4715 | ||
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39733329]Nie mam pojęcia, ile kosztują, założę się, że niemało. Ale znam na Śląsku poradnię, w której mają dobre terminy. Robiliśmy tam kariotypy z mężem, z tym, że ja miałam skierowania (musi być skierowanie dla dwóch osób od lekarza, który ma kontrakt z NFZ, czyli np. od rodzinnego). Jak chcesz, mogę Ci podać namiary. Jeśli interesują Cię szczegóły, to napiszę Ci na PW ![]() Aha, czyli da się z NFZ. Bardzo Cię proszę o adres tej poradni. Nie wiem o jakie szczegóły mogłabym Cię prosić. Mój mózg od niedzieli nie przyjmuje informacji, jest przeciążony ![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Cytat:
Ja je gotuje na wodzie i dodaje dużo owoców, nie dodaję mleka. Paulina najbardziej lubi płatki ryżowe, uwielbia je. Jak zacznie sama jeść to gwarantuję że wyliże miseczkę ![]() Kaszkę taką gotową Bobovita lub Nestle kupuję bezmleczną bo Paula ma skazę białkową i robię ją jak podają na opakowaniu, czyli jej mleko mm plus kaszka plus woda. Taką gotową kaszkę robię rzadko, ale zdarza mi się, że nie mam czasu to wcina taką. Nie lubi kaszy jaglanej więc jej nie gotuję i nie przepada za płatkami owsianymi, więc też robię rzadko i chyba jej już nie zrobię, wolę jak zje ze smakiem to co lubi. Ja też nie lubię kasz i płatków owsianych...ma po mamusi ![]() ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4716 |
Rozeznanie
|
![]() powrót do pracy okazał się mniej bolesny niż myślałam ![]() napiszę Wam w jakim zacofanym kraju mieszkam - przyznałam się w pracy że karmię piersią i.... zostałam wyśmiana! powiedziano mi że to nie Afryka i że kobiety tutaj stać na mleko! do tego wyśmiano też to że nie piłam alkoholu od 1,5 roku i jeszcze że mój mąż jest "biedny" bo ja kp! (już na tym etapie nie wnikałam w szczegóły i nie zakumałam do końca dlaczego on jest biedny...). nieźle nie? i co wy na to? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4717 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4718 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#4719 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() i tym pozytywnym akcentem mówię : dobranoc ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2013-03-12 o 22:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#4720 |
Raczkowanie
|
aa czyli chodzi o to, czy nie macie gdzies w swoich genach, genow recesywnych, ktore po polaczeniu mogly spowodowac wade sluchu., bo z tego co piszesz ani Ty ani Twoj maz tego typu problemow nie macie. Wiesz co... badania genetyczne maja rozny koszt, zalezy wlasnie co chcesz robic. Najlepiej jak zadzwonisz do poradni genetycznej i zapytasz. To wszystko zalezy od tego, ile to bedzie obejmowalo badan, czasami wystarczy tylko wizyta z wywiadem. Jednak niestety badania genetyczne do najtanszych nie naleza...
![]() Wysylam wiadomosc na prv |
![]() ![]() |
![]() |
#4721 | ||
Wtajemniczenie
|
Ta noc już nie była taka super
![]() ![]() Cytat:
![]() Tak, to u nas przestawił się dzień z nocą. Chwilę stosowałam PP Tracy Hogg, ale później miałam awarię kręgosłupa i odpuściłam. Czy to coś pomogło? Nie wiem, ale Hania się przestawiła w końcu. Z czasem przeszliśmy na dwa karmienia nocne, teraz jest jedno. Ja myślę, że teraz dużo nam pomogło przeniesienie Hani do swojego pokoju. Myślę, że dużo lepiej Jej się śpi, jak nikt Jej do ucha nie chrapie ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4722 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ladybird - oglądałam ten odcinek i całą tą serie, uwielbiam ta prowadzącą i jej programy. Na zachodzie mają zupełnie inny stosunek do karmienia piersią... ale czy lepszy? nie powiedziałabym, bo przecież w kp chodzi o bliskość z dzieckiem, wartość tego mleka, a nie o to czy mnie stać na mm czy nie (a jeśli nawet to ma to dalszy priorytet). Olej ich, nie dorastają Ci do pięt, spojrzałabym tylko na nich z wyższością i pogardą ![]() stokroteczka kurde ciekawe skąd ta wada słuchu ![]() A jeśli mogę spytać, to w jakim stopniu Paulinka was słyszy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4723 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj, opuśćcie łóżeczko jak najszybciej bo teraz to chwila żeby wstała. Ani się obejrzycie będzie zasuwać ![]() A budyń gotowy w 5 minut i całkiem zdrowy dla maluchów ![]() Cytat:
![]() Może w wakacje pomyślimy ![]() Cieszę się, że budyń podpasował ![]() Dzisiaj będę robiła ryż na mleku z jabłuszkami na kolację, jak zrobię to wpiszę ![]() Napisz koniecznie jak w żłobku. W ogóle napisz co i jak w żłobku ![]() Cytat:
![]() Ja tak od daaaaaaaaaawna żyję i wiesz jak mi jest łatwo ![]() ![]() Krótko i na temat ![]() ![]() Cytat:
![]() Nie, nie śmieję się. Ale widać jak jeszcze nasze dzieciaki niestabilne są ![]() U nas nocka cała przespana. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4724 | |||
Wtajemniczenie
|
cześć, wczoraj zasypiając miałam przypływa natchnienia i wymyśsliłam takie tytuły do nowego wątku:
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały. Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek. Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. takie takie ![]() Poza tym nocka znacznie lepsza. Budził się trzy razy, pojadł i spał dalej. Oby to był już taka pozytywna tendencja... Cytat:
![]() I zdrówka Wam życzę i też dołączam do pytania o przedmiot nauczania (coś mi te rymy nie wychodza z głowy ![]() Cytat:
We Francji też mało karmią piersią - jeśli w ogóle to kilka miesięcy maks. W ogóle trochę olewka jest. Mamy bardzo szybko wracają do pracy (tu jest system 9-18 z dużą przerwą na obiad), babcie na emeryturze używają życia i ani myślą zajmowac się wnukami ![]() (plus przeważnie rodziny ładnie nazywane patchworkowymi. Czyli wszysscy po rozwodach, w kolejnych związkach, z dziećmi z poprzednich itd...) Cytat:
![]() A możesz tak w skrócie powiedzieć, na czym polega ro PP? Oby Hani szybko wyszedł ząbek |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4725 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() DO SEDNA. młody juz je budyn z proszku. bo wg nich tylko taki budyn istnieje. pomine fakt,ze jeszcze za młody na jakiekolwiek jedzenie.. Cytat:
![]() a co do słuchu Pauli- musi to byc dla Ciebie trudne, ale wszystko będzie dobrze. Mam w przybranej rodzinie mooocno upośledzonego chłopaka i zawsze sie ciesze, że tak wielki dramat nie dotknął mojego dziecka ![]() [QUOTE=pola_m;39732486] Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A u nas dziś nocka koszmar. Poszła spac o 24 ![]() To my też rodzina patchworkowa ![]() ![]() ja bym sie jakoś bała dac moją młodą do osobnego pokoju już ![]()
![]() ![]() Edytowane przez Renatka89 Czas edycji: 2013-03-13 o 11:01 |
|||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4726 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ehh tak mi sie przypomnialo... strasznie smutna historia, jak moja prababcia miala pierwsze dziecko, to bylo w czasie II wojny swietowej i musiala chodzic na przymusowe prace w Niemczech. Dziecko na caly dzien samo zostawalo w domu. Takie malenkie.. mlodsze niz nasze dzieciaki. Mowila, ze dla niej to byl koszmar, ale nie bylo innego wyjscia. Rano karmila do syta... wracala pod wieczor i wtedy nastepny posilek dziecko dostawalo. Nawet nie chce sobie wyobrazac jak to dziecko plakalo samo w lozeczku... z samotnosci, z braku bliskosci i mamy, z glodu... ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4727 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4728 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() o tamtych czasach to ja nawet wspominac nie chce.. mój dziadek cudem nie został rozstrzelany w czasie IIwś. Ale... żeby w tych czasach, przy tych mozliwościach gotowac dziecku podobny los.. Szkoda mi tamtego dzieciaczka ![]()
![]() |
#4729 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() JA nie Gaaabi, ale gdzies w moim postach jest ta metoda opisana, bo tez ja stosowalam, zeby oduczyc zasypiania Oliwy na cycku i na rekach ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4730 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Długo trwało takie oduczanie?
![]() |
#4731 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4732 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ok, a wiec mój plan: dzis sie wyspac jeszcze z młodą ![]() ![]() w ogóle pisałam kiedys,że ja lubie spzatac. w tej materii niewiele sie zmieniło, ale czasu coraz mniej- za to kurzu coraz wiecej. No ścieram codziennie już teraz, a na drugi dzień pełno na biurku, na ławie w salonie. DRAMAT, jak jakas plaga kurzu..
![]() ![]() Edytowane przez Renatka89 Czas edycji: 2013-03-13 o 12:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4733 |
Zadomowienie
|
Dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na moje pytanie odnośnie termometrów. Przepraszam, że nie wymieniam z nicków, ale moja komórka szwankuje i nie mogę cytować.
A wracając do termometrów to niestety chodzi dokładnie o to o czym pisała Kism. Można robić wszystko ok a te cholery szczególnie przy wyższych temperaturach szwankują. Dopóki się nie rozchorowałyśmy w ogóle nie zdawałam sobie sprawy z tego, że z tymi 3 termometrami, które mamy coś w ogóle może być nie tak...Nic to. Trzeba jechać na Maltę albo do Bułgarii i tam zakupić zwykłe rtęciowe bo innej rady nie ma :P Teraz mam problem innego rodzaju. Moja mała odmawia jedzenia pokarmów stałych. A tak pięknie było nim się rozchorowała.... Kładę do na karb faktu, że w chorobie miała zgodnie z zaleceniem lekarza cyca bez ograniczeń bo w inny sposób nie chciała płynów przyjmować. Ehhh mam nadzieję, że to kwestia przeczekania tylko...
![]() |
#4734 |
Zakorzenienie
|
Maddy, powoli, spokojnie z powrotem będzie jadła
![]() My nie kupowaliśmy termometru specjalnie dla Maciusia. Używamy zwykłego elektronicznego. Jak trzeba zmierzyć to dzieciaka pod pachę i te 2-3 minuty musi wytrzymać. ![]() A u nas w kiblu zawisła INSTRUKCJA KORZYSTANIA Z TOALETY ZAKŁADOWEJ ![]() ![]() 1. Zabrania się wrzucania do muszli klozetowej papierów, waty, ligniny, podpasek, przedmiotów nierozpuszczalnych w wodzie. 2. Korzystający z toalety winien zająć pozycję tyłem do sedesu przenosząc środek ciężkości ciała z nóg do tyłu. Należy zająć pozycję na desce klozetowej w jej osi symetrii. Zabrania się siadania na brzegu deski i stania na niej butami. 3. Należy zwrócić uwagę by kał mieścił się w obrębie muszli klozetowej w celu uniknięcia zanieczyszczenia deski sedesowej i urządzeń położonych w bezpośrednim sąsiedztwie sedesu. 4. Aby uniknąć zanieczyszczenia moczem w/w urządzeń należy: - odchylić deskę sedesową do pionu - wylot narządu wydalania moczu umieścić w świetle otworu muszli - strumień moczu skierować w dół - odczekać do momentu całkowitego wypróżnienia pęcherza. Zabrania się wstrząsania narządem wydalania moczu poza obrębem muszli klozetowej. 5. W przypadku korzystania z pisuaru należy zająć pozycję jak najbliżej wymienionego. Dopuszczalne jest nawet oparcie się o pisuar kolanami. Po zakończeniu czynności fizjologicznych należy odczekać chwilę, aby uniknąć zanieczyszczenia moczem okolic pisuaru. 6. Po zakończeniu wszystkich w/w czynności fizjologicznych, uruchamiamy urządzenie spłukujące. Operację tę powtarzamy do momentu zniknięcia ekskrementów (a zwłaszcza stolca) z pola widzenia. Zamykamy pokrywę muszli i wychodząc gasimy oświetlenie toalety. 7. W razie zauważenia jakichkolwiek awarii należy niezwłocznie powiadomić o tym odpowiednie służby utrzymania ruchu. STOSUJĄC SIĘ DO POWYŻSZYCH ZALECEŃ SPRAWIMY, ŻE KORZYSTANIE Z TOALETY BĘDZIE PRZYJEMNOŚCIĄ.
![]() |
#4735 |
Zakorzenienie
|
Agata, Ty serio?
![]()
#4736 | |
Raczkowanie
|
U mnie różnica 1 rok i 10 m-cy i naprawdę jest super! Ani przez moment nie żałowałam decyzji
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4737 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Agata ![]() W załączniku Szymonek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4738 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4739 | ||
Wtajemniczenie
|
O, widzę moją działkę, więc już się odzywam!
![]() Czyli mamy poniższe propozycje. Jeśli było coś jeszcze i mi umknęło, to proszę o przypomnienie. Chyba najlepiej będzie zrobić normalną sondę, już piszę priva do niuni. Cytat:
Cytat:
Służę linkiem ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post38562618 Pisałyście o przeniesieniu dziecka do innego pokoju. Ja zrobiłam to już dawno i jest lepiej niż się spodziewałam. Przenosiłam Kaja, dlatego, że w sypialni mieliśmy tylko kosz, nie było miejsca na łóżeczko, więc jak zaczął podnosić się na czworaki, to nie było uproś, musiałam go przenieść. Nie zmieniło to nic szczególnego w jego spaniu ani na plus, ani na minus. Odnośnie kp tak mi się jeszcze skojarzyło, że jestem pozytywnie zaskoczona tym, jak dużo z nas wciąż karmi piersią. Właściwie nie kojarzę, żeby któraś z tych, co karmiła wyłacznie i bezpośrednio piersią, odstawiła już. A dziewczyny odciągające to już w ogóle szacun ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4740 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Maja jest przeziębiona, byłysmy u lekarza ma syrop na kaszel, bardzo ją meczy i do tego katar, TZ troche chorował i pewnie od niego przeszło ![]() A do tego dzisiaj konczy 9 miesięcy moje dziecko. Pomysleć ze tak szybko zleciało, a wczesniej 9 miesięcy w brzuszku siedziała. Mój skarb największy. Edytowane przez justys1358 Czas edycji: 2013-03-13 o 18:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.