|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4981 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Kupiłam wczoraj mięso. Dla Maćka. Pierwszy raz indyka ze sklepu mu chciałam dać.
Polędwiczka z indyka to to się nazywało. Poprosiłam jedną, przy okazji wtrącając, że to dla dziecka więc niewielką poproszę. Pani miła, podała, zainkasowała. Ja mięso do torby, paragon w kieszeń (na szczęście). Chłop się ze mnie śmieje, że śmietnik mam ale ja wszystkie paragony trzymam. ![]() W domu mięso od razu do lodówki. Rano dziś wyciągam coby przyprawić, a później babcia ugotuje. Otweiram woreczek, nawet nie musiałam specjalnie niuchać żeby poczuć jak capi. Kwaśny zapach psującego się mięsa. ![]() Wygrzebałam paragon z przepastnej kieszeni, poleciłam teściowi pójśc i powiedzieć im co o nich sądzi. :neutral: A teść dla wnusia wszystko. A w poniedziałek iełbasę ponad 30 zło za kilogram. Też nie pierwszej świeżości.
|
|
#4982 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
Dlatego ja sie ciesze, ze mam dojscia do miesa- i dla dziecka, i dla nas świnke swojska ![]() Rybom nie zaufam, dlatego to wciaż daje tylko słoikowe- aporpo- młoda lubi ryby
Edytowane przez Renatka89 Czas edycji: 2013-03-21 o 08:55 |
|
|
|
|
#4983 | |
|
Zakorzenienie
|
stokroteczko, trzymam kciuki za Paulę!
Powoli, powoli nauczycie się jak postepować z aparacikami i będzie szło jak z płatka. debeściara, przez to chodzenie mała wydaje się starsza Ale fajnie!---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- Cytat:
|
|
|
#4984 |
|
Zakorzenienie
|
agata, moja to jedynie troche zupy pomidorowej i rybe zje, takze ja sie ciesze, mimo, że to są wciąż za małe na nią porcje
|
#4985 |
|
Zakorzenienie
|
Ale wygląda dobrze, prawda?
To ja bym się nie przejmowała ![]() Maciej też nie je dużo. Rano kaszka, później obiad - trochę zupy, po spacerze albo drugie danie albo jak nie chce to później owoce... z nami trochę skubnie jak jemy obiad, później kasza. Niewiele, ale więcej nie chce więc go nie zmuszam
|
|
#4986 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Antek własnie zasnął - po półgodzinnej histerii... Nie wiem, co mu się stało, w ciągu dnia nie było problemu ze spaniem. W każdym razie był cały czas w łóżeczku, ja go głaskałam, mówiłam i przytrzymywałam mu rączki, bo bił na wszystkie strony...
Jeszcze mam pytanie do mam oduczających złych nawyków Co ze smoczkiem? Bo Antek w takim stanie wyjmuje/wypluwa smoczka, a ja mu go daję, bo jednak jak juz się zassie, to się uspokaja trochę. Ale może zrezygnować też? No ale nie wiem, czy nie za dużo zmian, może to za duży szok będzie?Cytat:
A pampersy jak najbardziej moga uczulać Cytat:
![]() A Paulinka urocza ![]() Cytat:
Ale dzisiaj chyba wrócił do normalnego rytmu, zasnął niedawno, więc po południu pewnie też będzie spał.U nas dzisiaj 12st i słooońce ![]() Na jutro zapowiadają 19 ![]()
Edytowane przez pola_m Czas edycji: 2013-03-21 o 10:08 |
|||
|
|
|
#4987 |
|
Zadomowienie
|
Pola, ja bym smoczka zostawila
|
|
|
|
#4988 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas dzisaij targ niedaleko, przyjeżdża takie sklep mięsny na kółkach, to rzeźnik jest w sumie. Ma jakiś certyfikat, że ekologiczne mięso z wolnego wybiegu. No i niezły wybór, cielęcinka, króliki, przepiórki... ![]() Wygląda na to, że tutaj tak nie kręcą na każdym kroku, więc kupuję dla Antka. Chociaż drogie potwornie to mięso. Ale naprawdę smaczne (ostatnio zwykłe oczko z rosołu zeżarliśmy ze smakiem - było pyszne, mięciutkie i delikatne. W Polsce oczko zwykle idzie do zmielenia i pasztetu). Wolę więc jeść dobre (i drogie) mięso rzadziej niż częściej jakieś słabe |
|
|
|
|
#4989 |
|
Zakorzenienie
|
wygląda bardzo dobrze bym powiedziała -11 kg.
Ale Maciek je, je chętnie.. a z moją młodą to jest cyrk Tylko te dwie rzeczy (pomidorowa i ryba) przełknie, choc tez bez jakiegoś wielkiego entuzjazmu.
|
#4990 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzymam mocno kciuki za Ciebie i Antka Oczko? Jakie oczko? |
|
|
|
|
#4991 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Agata nie ma smoczka muszę właśnie zadziałać z roletami jeszcze... no i opowiadać codziennie to samo zobaczymy, teraz odłożyłam ją do łóżeczka jak jeszcze nie spała, ale już jej się kleiły oczęta, połóżyłam na boczek przykryłam kołderką, głaskałam po pleckach i usnęła... zobaczymy co będzie popołudniu bo teraz była już zmęczona bo wstała o 5:15 ![]() pamiętam benka właśnie że opisywałaś, zazdroszczę że tak szybciutko poszło Pampersy mogą uczulać Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() właśnie po tym kupiłam kilka słoików z wołowiną i cielęciną - bo szczerze nie znam się za bardzo na mięsie i nie chcę ryzykować, a do sprawdzonego dostępu nie mam, a nie chcę żeby jadła w kółko kuraka i indyka... |
|||||||
|
|
|
#4992 |
|
Zakorzenienie
|
pola, jak go smoczek uspokaja to bym zostawiła
No właśnie- jakie oczko?
|
#4993 |
|
Rozeznanie
|
u nas też się pojawiają na tyłku jakieś krostki i zaczerwienienie
smaruję sudocremem, dotychczas działał a teraz chyba nie bardzo :/ sama nie wiem co to jest :/ czy odparzenie czy uczulenie :/ fakt, że kupek mamy ostatnio jakby o 2więcej, ale chusteczki też niby jakieś nowe, ale paczka się właśnie kończy a to pojawiało się niedawno... więc nie typuję chusteczki, ale kupię inne i zobaczę Krystianek ostatnio popołudniami/wieczorem jest bardzo marudny i nikt, ani nic mu nie pasuje - na szczęście w domu są wszyscy a nie my sami, bo inaczej chybabym ześwirowała, no nie wiem co mu jest... czy to już zmęczenie, czy może zęby idą, ale nie widać nic... ;/;/;/ |
|
|
|
#4994 |
|
Wtajemniczenie
|
To chyba regionalizm jakiś U nas mówi się oczko na antrykot - plaster wołowiny z kawałkiem szpiki - bardzo poprawia smak rosołu |
|
|
|
#4995 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4996 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też wolę mniej ale lepiej. Jak widać nie zawsze się da. Cytat:
![]() Cytat:
A niech ich szlag!Cytat:
---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Gdzie jest kiiiiiiiiiismmm? Wątek nam się kończy!
|
|
|
#4997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my jednak wolimy rosół drobiowy.. agata- tylko, że moja jeszcze niemobilna. Ale brzuch ma ogromny
|
|
#4998 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A Twoja Mała zacznie jeść, daj jej próbować różne smaki, w końcu załapie ![]() A Antek od paru dni ma manię wypluwania... Ja mu takie smakołyki, a ten pluje, chętnie bierze do buzi i pluje ![]() może to zęby... ![]() No własnie KISM!! Może zakłada właśnie nowy wątek, hihi |
|
|
|
|
#4999 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() prosze o dopisanie do nowego wątku
|
|
#5000 | ||
|
Zakorzenienie
|
Słodka.
Cytat:
Cytat:
U nas kaszel i katar od tygodnia, byłysmy dzisiaj na kontoli i mam Mai inhalacje robic, antybiotyk dostała tez. Ja tez chora rzecz jasna. SEN U nas są 2 drzemki, rzadko sie zdarza, ze 3.Pierwsza to ok.9 rano przy cycu usypia, druga na spacerze, ale teraz nie chodzimy na spacerki i Maja nie chce mi spac, wiec ubieram się jak na spacer, otwieram okno i w 5 min. usypia. Jakos trzeba sobie radzic. A jesli chodzi o noc, jakos lepiej spi, raz nawet sama usneła w łóżeczku, po prostu zjadła, kreciła sie, położyłam ja i usneła. NA 2 dzien myslałam ze bedzie tak samo, ale gdzie tam, zrobiła minę- czemu mnie odkładasz? i po paru minutach wiercenia się w koncu usneła- przy cycu. Musze w koncu się wziąść za to usypianie samodzielne, Wam to dobrze idzie, moze i u nas bedzie sukces. |
||
|
|
|
#5001 |
|
Rozeznanie
|
Maks chyba pobił dziś wszystkie dzieciaki, wstał o 4:55
pola jak to przeczytałam to pomyślałąm, że chodzi o oko krowy ![]() ja mam mięso z kury i królika od rodziców, wieprzowinę mam od wujka. Chciałam kupić cielęcinę, ale u nas jest tylko w jednym sklepie. Jak pierwszy raz do niego weszłam to mnie uderzył taki smród, że napewno nic tam nie kupię! Teraz w Rossie są obiadki BoboVity 3 w cenie 2 a wczoraj w Tesco była wyprzedaż Gerbera i kupiłąm obiadki po 1,50zł i 1,75zł. Więc kupiłam kilka z wołowiną i wieprzowiną, żęby było urozmaicenie.
|
#5002 |
|
Zakorzenienie
|
W kazdym tesco była ta wyprzedaż ?
|
|
|
|
#5003 |
|
Raczkowanie
|
witam!
straciłam prawie głos na szczęście mał dużo lepiej co mnie cieszy bo już tyle dni bł chor, że aż żal stokroteczko Paulinka jest śliczna )różowa my nie mamy pluszaków w łóżeczku, zresztą mój nie toleruje żadnych miękkich zabawek pola zazdroszczę pogody, u nas zimno i śnieg pada ![]() agata, ale to się można wkurzyć bo człowiek ufa, że jak nie dość że dużo płaci to jeszcze mówi, że dla dziecka to świeże dostanie, a nie jakieś stare i śmierdzące a ja nadal nie wiem czym karmić to moje dziecko, może któraś pomoże ![]() debeściara ale świetnie śmiga malutka benka ale super promocje ciekawe cz u mnie też był promocja i czy może jeszcze jest bo zawsze awarjnie mam w szafce sloiki to by siie przydalo Edytowane przez natusiakac21 Czas edycji: 2013-03-21 o 11:11 |
|
|
|
#5004 |
|
Rozeznanie
|
środek nocy
![]() ciekawe o której będą wstawać latem choć mam nadzieję, że będą już latać, to i bardziej zmęczone będą
Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2013-03-21 o 11:17 |
|
|
|
#5005 |
|
Zakorzenienie
|
Maja dzisiaj obudział sie po 5, ale np. wczoraj 0 7. Generalnie wczesniej wstawała ok. 7, ale teraz czesciej sie budzi o 6. Nie wiem czemu, kąpana jest o tej samej godz. Brakuje tego, by wstawała tak jak słonce wschodzi.
|
|
|
|
#5006 | |
|
Zadomowienie
|
Paulinka śliczna laleczka
![]() ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Cytat:
|
|
#5007 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i w kimę ok 21 .. nie wiem, może dobrze byłoby to jakoś usystematyzować, ale nie wiem jak
|
|
|
|
|
#5008 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Rany, co Wy tak zaszalałyście z rana z pisaniem?
Nie można Was na chwilę zostawić |
|
|
|
#5009 |
|
Zakorzenienie
|
No chyba, że nam zamkną to nie będziemy pisać.
|
|
#5010 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Eee, chyba tacy szybcy nie są
![]() ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Agata, wnioskuję, żebyś napisała trzeciego posta (drugi ja zrobię z różnymi linkami) w nowym wątku i tam wrzucała przepisy, co Ty na to? A reszta grzecznie zaczeka z pisaniem do czwartego postu |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:33.

Ale fajnie!
Co ze smoczkiem? Bo Antek w takim stanie wyjmuje/wypluwa smoczka, a ja mu go daję, bo jednak jak juz się zassie, to się uspokaja trochę. Ale może zrezygnować też? No ale nie wiem, czy nie za dużo zmian, może to za duży szok będzie?

zobaczymy, teraz odłożyłam ją do łóżeczka jak jeszcze nie spała, ale już jej się kleiły oczęta, połóżyłam na boczek przykryłam kołderką, głaskałam po pleckach i usnęła... zobaczymy co będzie popołudniu bo teraz była już zmęczona bo wstała o 5:15
13.08.2011 

smaruję sudocremem, dotychczas działał a teraz chyba nie bardzo :/ sama nie wiem co to jest :/ czy odparzenie czy uczulenie :/ fakt, że kupek mamy ostatnio jakby o 2więcej, ale chusteczki też niby jakieś nowe, ale paczka się właśnie kończy a to pojawiało się niedawno... więc nie typuję chusteczki, ale kupię inne i zobaczę