|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: A nazwa IV części wątku mamuś wrześniowo-październikowych brzmieć będzie: | |||
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. IV |
|
23 | 42,59% |
| Wyskakują naprzód brzuszki, bo w nich rosną jesienne maluszki |
|
8 | 14,81% |
| Słońca już wyczekujemy, bo wystawić brzuszki chcemy mamusie IX-X.2013 |
|
11 | 20,37% |
| Na słoneczko już czekamy - dzidzie i ich boskie mamy IX-X.2013 |
|
5 | 9,26% |
| wrzesniowo-pazdziernikowe mamusie czekaja na swoje brzusie |
|
4 | 7,41% |
| Non-stop dużo tu gadamy i na jesień wciąż czekamy |
|
3 | 5,56% |
| Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III
Cytat:
Cytat:
ja nie oliwkowałam, używałam Oilatum przez pierwsze 3 miesiące a potem płyn hippa. pieluch tetrowych miałam 20 i to było u nas ok. myjki ani żadnych gąbek do kąpieli nie uznaje, wole położyć pieluchę tetrową na dno i umyć ręką albo tez pieluszka.jako że ja kp i teraz też zamierzam, to butelek, sterylizatorów, podgrzewaczy itd nie używałam w ogóle. w związku z czym także ich nie kupowałam... zresztą kupowanie takich rzeczy przed porodem jest chyba trochę bezsensu... no może oprócz butelek, jeśli ktoś bardzo chce ![]() a śliniaki w zestawie startowym to w ogóle nie wiem po co
|
||
|
|
|
#2012 |
|
Raczkowanie
|
tancerka na pewno wszystko będzie dobrze Przezierność karkowa to tylko jeden z kilku markerów genetycznych, które określa lekarz podczas badania, więc jeśli pozostałe rzeczy był ok to nie ma się czym martwić. Grunt to pozytywne myślenie, pamiętaj że bobas wyczuwa Twoje niepokoje, więc głowa do góry
|
|
|
|
#2013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio dużo czytałam o prezziernosci i wypowiadaly sie Mamy, ze miały powyzej 3 a nawet 4 przeziernosc i rodzily zdrowe dzieci! także głowa do góry trzymam kciuki za test![]() ale to cudowny widok na tym usg prawda> raczki nozki serduszko ehhh |
|
|
|
|
#2015 |
|
Zakorzenienie
|
wiem wiem kochane że to tylko jeden z tych markerów czy coś takiego i też poczytałam już jakieś fora internetowe że mamusie z dużo większą przeziernością rodzą zdrowe bobaski
a dzidzia słodka była jak nie wiem- machała tymi swoimi łapkami, piruety robiła aż lekarz się śmiał bo nie mógł jej zrobić dobrej fotki wcale i tak mnie tym usg wiercił jak nie z jednej strony to z drugiej że aż się śmiałam na tej leżance i wtedy to już całkiem dzidzia podskakiwała
21.08.2010 ślub 02.10.2013 Dzidzia ![]() 26.07.2016 Dzidziol ![]() Edytowane przez tancerka212 Czas edycji: 2013-03-21 o 21:48 |
|
|
|
#2016 | ||
|
Zakorzenienie
|
nam tez
i z corka i z drugim maluchem, tyle ze przy drugim wyszla mi hiperprolaktynemia i niedoczynnosc tarczycy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez bajka1807 Czas edycji: 2013-03-21 o 22:04 |
||
|
|
|
#2017 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2018 |
|
dryfuję słowami
|
Ja słyszałam, że można właśnie do 20tc.
Powiedzcie mi jakie wy macie doświadczenia czy opinie o Matce Polce i Madurowiczu? Ja o tym drugim dużo złego slyszalam.. Matka Polka... Ponoć gdybym miała lekarza stamtąd wszystko wyglądałoby inaczej. I nie wiem co z ta szkoła rodzenia. Boję się, że za późno zadzwonię i nie dostane się na zajęcia. A ja na prawdę jestem zielona... Tak w ogóle to sorki, że się nie angażuje w inne tematy, ale jeszcze nie mam do tego głowy póki ogarnelam całkiem tematu tych moich „szpitalnych wczasów ". A teraz jeszcze tata przejechał na weekend to nie będę miała tyle czasu żeby tu siedzieć na forum.
|
|
#2019 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III
W poniedziałek mam kolejną wizyte u ginki i pewnie będę sie umawiac na połówkowe USG (za jakieś 3 - 4 tyg). Wtedy powinnam już poznać pleć
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2020 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
PS. Ile powinna mieć kosmowka? Bo mi w opisie usg napisała, że kosmowka na ścianie tylnej i ze zwraca uwagę grubość 4,7cm. Nie wiem o czym to może świadczyć.
|
|
|
#2021 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2022 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III
Cytat:
Siostra mojego męża urodzila 2 dzieci w Madurowiczu i było ok. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2023 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III
W Polsce aborcja jest dopuszczalna wyłącznie
1) w przypadku stwierdzenia LETALNEJ wady płodu - czyli takiej która uniemozliwia życie po urodzeniu (np bezmózgowie, bezczaszkowie, wady układu nerwowego, cyklopia i wiele innych), lub w krótkim czasie doprowadza do pewnej śmierci. Warto zwrócić uwagę że w zasadzie zgodnie z ta definicją stwierdzenie Zespołu Downa NIE jest wskazaniem do terminacji ciąży z punktu widzenia obecnego prawa, ponieważ zesp nie jest wadą letalną i w niektórych przypadkach nie powoduje śmierci wewnątrzmacicznej ani w krótkim czasie po urodzeniu, a jedynie doprowadza do konieczności wykonania operacji serca, operacji plastycznych rozszczepów podniebienia czy wargi. Osoby z zespołem Downa, Klinefeltera czy Edwardsa moga przy sprzyjających warunkach dożyć nawet 60-70 r zycia a niektórzy z nich nawet mogą mieć dzieci. W przypadku kobiety z zespołem Downa - szansa na urodzenie zdrowego dziecka bez zespołu Downa - wynosi około 25%) 2) jeśli ciąża zagraża życiu matki 3) jesli ciąża pochodzi z przestępstwa Cytat:
---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2024 | ||
|
dryfuję słowami
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III
Cytat:
Nie wiem co to Medeor... Teraz czytań, że to jakiś szpital. Przejdzie później, na kom mi ciężko czytać. Ale rozumiem, że mają tam szkołę rodzenia bezpłatna? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2013-03-21 o 22:18 |
||
|
|
|
#2025 | |||
|
czyli Endżi
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III
Cytat:
![]() Ogólnie bez sensu jest się nakręcać i czytać o takich horrorach, bo potem jesteśmy tylko kłębkiem nerwów. Po prostu trzeba uważać i nie wierzyć jednej diagnozie od jednego lekarza. Cytat:
![]() Dla mnie taka osoba jest wysportowana. Celowo ma tak dobrany trening żeby nie zmniejszać tyłka a wręcz go rozbudowywać. Mnie jej figura nie pociąga, ale nie powiedziałabym, że kobieta jest chora. Mam na myśli ogólny stan, a nie ten z ostatnich tygodni kiedy hormony ciążowe dają jej do wiwatu. Cytat:
Trzymaj się cieplutko, będzie dobrze.
|
|
#2026 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III
Cytat:
połówkowe jak fajnie !![]() ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
chyba za mało wiem na temat osób wysportownych bo inna wizję ich miałam;p no i nasuwa mi się pytanie jak można na siłowni rozbudować tłuszcz lub silikon, co tam siedzi to nie wiadomo![]() zreszta już i tak o niej dużo piszą więc konczę ![]() hihi niech sobie będzie jaka chce, a zdrowia każdemu się życzy
|
||
|
|
|
#2027 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) wiem wiem, może zabobony ;p to niby taki jest na chłopczyka, a niby taki jak ja mam, że hm jakby zaczynał się już pod biustem i ładnie się powiększał i na dole zmniejszał, może zrozumiecie, to że na dziewczynkę, ale się dopiero okaże ile w tym prawdy ![]() ale prze słodko Twój wygląda ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2028 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
mnie mąż dzisiaj po pracy dopadł ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#2029 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 05:29 ---------- Poprzedni post napisano o 05:28 ---------- czarna jeśli dobrze pamietam to jakiś czas temu dodawałaś swój i juz miałaś taki jak matal a może ciut okrąglejszy Czyli teraz masz większy Show us![]() ![]() :p rosi:---------- Dopisano o 05:31 ---------- Poprzedni post napisano o 05:29 ---------- Cytat:
![]() ) i teraz też nie---------- Dopisano o 05:39 ---------- Poprzedni post napisano o 05:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 05:41 ---------- Poprzedni post napisano o 05:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 05:47 ---------- Poprzedni post napisano o 05:41 ---------- będę chwilo was podczytywać lub nadrabiać z rana bo tż sie wczoraj na mnie wkurzył ze nic nie robie tylko na komp siedze ![]() : brzydal: I ciągle tylko wizaż w wolnej chwili. już mi do głowy puka.Muszę się trochę poukrywać i ogarnąć dom na świeta(prowizorycznie bo i tak trzeba będzie ![]() drugi raz![]()
|
||||
|
|
|
#2030 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Odp: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III
[QUOTE=Lolaaaaaaa88;399115 14]juz? wow ale to szybko leci...
połówkowe jak fajnie !![]() No juz za chwile koniec 16tc tez nie wiem, kiedy to zleciało.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2031 | ||
|
Zakorzenienie
|
PIĄTEK!!!
Dziś śniadaniowo raczę się serkiem wiejskim,świeżą bułeczką i kakao Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2032 |
|
Zakorzenienie
|
Jeju ale znowu dosypało śniegu
|
#2033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
będzie dobrze jesteście w normie więc nie ma powodu do stresu-ale zrób sobie ten test i sie uspokoisz no i witamy się z Klusiem-dziś zaczynamy 17tc
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2013-03-22 o 07:57 |
|
|
|
|
#2034 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2035 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
Teraz wiem co to znaczy stres przed wizytą , bo wlaśnie taki mam o 12.50 mam wizytę. Trzymajcie kciuki żebym się czegoś dowiedziałą, żeby chociaż serduszko sprawdziłą czy bije czy cokolwiek.. ale na nic specjalnego się nie nastawiam tutaj w No..:/ Boje sie. Teraz musze na chwile ,śmigać do pracy.. chyba nie wytrzymam..
|
|
|
|
#2036 |
|
Zakorzenienie
|
Paulinka
|
#2037 |
|
Zakorzenienie
|
Heeej.
u mnie znowu dosypało śniegu... Niby trochę ale jednak. Ja już nie mam sił. OD wtorku wieczora nie wychodziłam z domu. No bo bez sensu na zwolnieniu łazić jak sypie... ;/ JA już chcę wiosnę i przebrać się w cienką kurtkę, w której pasek nie będzie mnie tak uwierał jak w tej zimowej.... Czytam Was i czytam i mnie dołujecie, ja jestem dopiero 10t3d.... Moje dzidzi jest malutkie ale już daje popalić. Nie mam sił chodzić ani nic robić. Zasapana jestem po paru krokach. W poniedzialek wracam do pracy, do moich dzieciaków i ich zarazków... Macie już kreacje na Wielkanoc przygotowane? Chętnie kupiłabym jakąś tunikę i może po prostu legginsy, bo jeansy ciążowe mam, ale są za luźne.... Matal, piękne brzuszki
|
#2038 |
|
BAN stały
|
Ja chyba pójdę (tzn zejdę na śniadanie) w tej sukience ze zdjęcia na pierwszej stronie, i do tego marynarka i rajstopy.Ale jeszcze nie jest to na 100 procent.
|
|
|
|
#2039 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Powiem Ci tak, gdyby mi wyszedł podobny wynik, też bym pappa zrobiła, chociaż zdaję sobie sprawę z tego, że badanie może dać wynik fałszywie dodatni. Bardziej chodziłoby mi o własny spokój - ze zrobiłam wszytsko co mogłam, zeby w razie "w" się dobrze przygotować, albo wręcz przeciwni wreszcie uspokoić ![]() Trzymam mocno kciuki za pozytywne myślenie i dobre wyniki Warsztatowa położna mówiła, że tak 22-26tc iść na zajecia, ale zapisać się można (a czasem trzeba) dużo wcześniej - zależy na ile jest oblegana szkoła ![]() Cytat:
![]() Wow... piękny wiek ![]() U nas też posypało w nocy,ale teraz słoneczko wyszło i do razu się lepiej czuje Bartek się cieszy, bo warunki narciarskie świetne, więc bierze narty na Wielkanoc i się będzie urywał na stok... a ja będę bawiła babcie i teścia
|
|||
|
|
|
#2040 |
|
BAN stały
|
Dot.: Odp: Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III
Kurcze znam rodzinę, obydwoje z zespołem Downa, co prawda bardzo lekki, na pierwszy rzut oka nie widać.Dziecko jest zdrowe, ale nie mogą być opiekunami prawnymi, siostra chyba m opiekę, ale mały jest rodzicami.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:35.

ja nie oliwkowałam, używałam Oilatum przez pierwsze 3 miesiące a potem płyn hippa. pieluch tetrowych miałam 20 i to było u nas ok. myjki ani żadnych gąbek do kąpieli nie uznaje, wole położyć pieluchę tetrową na dno i umyć ręką albo tez pieluszka.

dzidzia się kręciła więc ciężko było zmierzyć ale na zdjęciach raz wyszła 2,1 a raz 2,3.... niby czytam w necie że norma jest do 2,5 ale lekarz jak zaczął opowiadać o tym teście, co po nim wyjdzie, że jak wyjdzie podwyższone ryzyko to potem amniopunkcję się robi to się zdołowałam bo w ogóle nie byłam przygotowana na takie informacje... ale teraz jak siadłam na spokojnie w domu to w sumie musiał nam wszystko opowiedzieć bo to jego obowiązek i jakby nie powiedział a dzidzi by się chore urodziło to znowu byłyby pretensje i oskarżenia że nie powiedział... poza tym wszystko idealnie- nosek, kręgosłupek, paluszki liczyliśmy na ekranie, serduszko, główka, pęcherz i żołądek i jakieś tam przepływy wszystko idealnie... tylko ta przezierność tą całą radochę z bobaska przyćmiła... ale cóż jutro idę na to pobranie krwi z rana i czekamy na wyniki z pozytywną nadzieją

. Mnie nawet mówiono (Klinika Endokrynologi) aby między kłuciami (a są przecież 3 co 1 godzinę) pozwolić sobie na odrobinę wody, ale cytryna? Przecież ona może zakłócić wyniki! Glukoza jest słodka oczywiście, ale lepiej zacisnąć zęby niż żeby przez taką cytrynkę (nie wiadomo ile sobie kto je doda) wyszły omyłkowo dobre wyniki (może przecież obniżyć cukier) i zataić ewentualną cukrzyce ciążową.

i wcześniej musieli zrobic cc bo było zagrożenie dla dziecka.
A tak już się chce poprzytulać 

o 12.50 mam wizytę. Trzymajcie kciuki żebym się czegoś dowiedziałą, żeby chociaż serduszko sprawdziłą czy bije czy cokolwiek.. ale na nic specjalnego się nie nastawiam tutaj w No..:/ Boje sie. Teraz musze na chwile ,śmigać do pracy.. chyba nie wytrzymam..