|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Brzuchatki radosne witają wiosnę- Mamy lipiec/sierpień 2013! cz.9
Elaine ja w wakacje przeleciałam przez rower (razem z rowerem zresztą), tzn. jechałam dość szybko z górki i zahaczyłam o jakąś gałązkę, no i poleciałam. Miałam całe życie przed oczami. Na szczęście skończyło się na (mocnych) potłuczeniach ręki i biodra. Miałam rękę na temblaku jakieś 3 tygodnie, a każdy ruch powodował wycie z bólu. Na ramieniu miałam krwiak ponad miesiąc, poza tym paskudną ranę, z którą szybko uporał się Octenisept, mój zbawca.
No ale do rzeczy: nie umiałam przez pierwszy tydzień zrobić tą ręką dosłownie nic i musiał mnie TŻ ubierać. Czesałam się na ślepo lewą ręką i w ogóle wtedy poznałam możliwości tej lewej W każdym razie - znam ten ból, łączę się w nim i mam nadzieję, że szybko przejdzie. Ja miałam jakieś maści, no i standardowe przeciwbólowe leki. |
|
|
|
#782 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zapisałam się na 4h jazd doszkalających w przyszłym tygodniu przed egzaminem, kozak jestem
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu.. 3470g, 54cm
|
|
|
|
|
#783 | |
|
Zakorzenienie
|
Hmm, a mojego dziś nawet Toffifee nie rozbudziło. Musze na niego znaleźć jakiś inny sposób.
Cytat:
![]() She - A powiedź mi jak wybierasz się na wizytę u lekarza 3 kwietnia? Jedziesz tam sama? Z małą? Jak to ogarniesz? |
|
|
|
|
#784 | ||
|
Zakorzenienie
|
nie narzekam:P:P wesoło jest przynajmniej...jako dziecko wpadlam na pomysl że będę się uczyła pisać i robic rzeczy codzienne lewą ręką, na wszelki wypadek.. nwet nieźle szło.. ale potem mi się znudziło. Teraz z uśmiechem do tego wracam, bo kurde trzeba było się uczyć:P
Cytat:
![]() To przesyłam troche słońca bo u mnie taka zima jak lubie - snieg, mróz i duużo słońca:P szkoda ze a spacer nie wyjde, w weekend z mężem nadrobię, jak się pogoda utrzyma... Cytat:
Perse: idę oglądać Twoja wiosne
|
|
#785 |
|
Zakorzenienie
|
Jak już się zdecydujecie i kupicie to napisz jak wygląda na żywo. Miałam kupować klupś ale się zraziłam. Słyszałam dużo negatywnych opinii.
|
|
|
|
#786 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale macie niespodziankę ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#787 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo mi wczoraj zalazł za skórę poprosiłam go przed spaniem żeby pozamiatał naszej śwince morskiej w klatce i dał jej świeże siano na noc bo mi jest ciężko się tak nad tą klatką schylać i brzuch się gniecie, a on beszczelnie poszedł spać i musiałam sama sobie jakoś poradzić Usapałam się przy tym jak parowóz, a on się przebudził jak już wszystko było zrobione Poszłam spać sfochowana, że mi w niczym nie pomaga Więc w temacie wyboru wzoru na łóżeczko musi mi ulec w ramach rekompensaty
|
|
|
|
|
#788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz mamy takie: http://allegro.pl/drewex-lozeczko-la...122137518.html zobaczymy, czy się sprawdzi |
|
|
|
|
#790 |
|
Zadomowienie
|
Też o Klupsiu czytałam negatywne opinie. I trochę się właśnie obawiam o to które wybrałam, ale mam nadzieję, że będzie z nim wszystko ok. Bo strasznie mi się takie łóżeczka podobają.
|
|
|
|
#791 |
|
Zakorzenienie
|
Wracam do pracy,a le mam coś dla was na rozbawienie. Ja pękałam ze śmiechu
Skradzione od mamuś marcowo-kwietniowych. A tak swoją droga, że im jest dalej do śmiechu... "Tato" Stoje sobie ostatnio spokojnie w kolejce do kasy w Carrefourze. Stoje sobie .... stoje... Nagle zauważam przy drugiej kasie, wpatrzoną we mnie i uśmiechającą się się DO MNIE blondynę. Ale jaką blondynę Mówie Wam Karaiby, słońce, plaża, Bacardi...! Ostatnio ładne dziewczyny się do mnie tak uśmiechały, gdy przytaszczyłem do akademika, na drugi dzień po imprezie, skrzynkę zimnego piwa. Ale to było 10 lat temu... Ta jednak uśmiechała się do mnie przyjaźnie nawet bez piwa. Jakaś taka znajoma mi się przez chwilę wydała ale nie mogłem sobie przypomnieć skąd...Pewnie podobna do jakiejś aktorki... Powoli budził się we mnie głęboko uśpiony instynkt łowcy. Mieszanka adrenaliny i testosteronu wypełniały mój organizm. To one kazały mi bez zastanowienia zapytać: - Przepraszam, czy my się skądś nie znamy? Wypadło nawet nieźle. Lala połknęła haczyk. Jej reakcja była szybka, uśmiech bez zmian: - Nie jestem pewna, ale chyba jest pan ojcem jednego z moich dzieci... Mówi się, że ludzki umysł potrafi w sytuacjach ekstremalnych pracować nie gorzej od komputera. Mój był w tej sekundzie w stanie konkurować z najlepszymi. Po chwili miałem wydruk. Zawsze używam gumek. Zdrada małżeńska jest już sama w sobie wydarzeniem szargającym nerwy szanującego się mężczyzny.Po co ją jeszcze dodatkowo komplikować? Mój komputer pokładowy przypomniał mi tylko trzy przypadki, które były odstępstwem od tej zasady. Koleżanka z pracy, na szczęście tak brzydka, tak że sama jej twarz była najlepszym zabezpieczeniem. Koleżanka żony z pracy, na szczęście po takim alkoholu, że mi nie do końca ... tego... Jest Pozostała tylko jedna możliwość. kiedy mogłem sobie strzelić dzidziucha na boku. Nie omieszkałem podzielić się tą radosną nowiną z matką mojego nieślubnego dziecka i setką kupujących przy okazji: Już wiem Pani musi być tą stripteaserką, którą moi koledzy zamówili na mój wieczór kawalerski przed 8-ma laty Pamiętam, że za niewielką dodatkową opłatą zgodziła się pani wtedy robić TO ze mną na stole w jadalni na oczach moich klaszczących kolegów i tak się pani przy tym rozochociła, że na koniec za darmo zrobiła im pani wszystkim po lodziku!!! Zaległa całkowita cisza. Nawet kasjerki przestały pracować. Wszyscy wpatrywali się na przemian we mnie i w czerwieniącą się coraz bardziej ślicznotkę. Kiedy osiagnęła kolor znany w kręgach muzycznych jako Deep Purple wysyczała przez śliczne usteczka: - Pan sie myli! Karaiby zastapila Arktyka.- Jestem wychowawczynią pana syna w 2b... |
|
|
|
#792 |
|
Zakorzenienie
|
Ogólnie już zdecydowałam, w którym szpitalu chcę rodzić, jednak alternatywę muszę mieć, bo tam, gdzie chcę łóżek jest malutko... No i wchodzę dziś na stronę szpitala, który jest niedaleko od tamtego i co czytam... normalnie szok - nie wiedziałam nawet, że są takie szpitale
BLOK PORODOWY 1. Personel Bloku Porodowego Opiekę nad pacjentkami sprawują dyplomowane położne z długoletnim stażem pracy i doświadczeniem zawodowym. Zespół położnych Bloku Porodowego stale doskonali swoje umiejętności, uczestnicząc w licznych szkoleniach, kursach i zjazdach naukowych. Zespół lekarzy i położnych jest do dyspozycji pacjentek przez całą dobę. W czasie porodu są obecni: położna, lekarz położnik, neonatolog i jeżeli pacjentka korzystała ze znieczulenia porodu - anestezjolog. powrót 2. Sale Porodowe Blok Porodowy składa się z dwóch oddzielnych sal do porodów rodzinnych. W jednej z sal znajduje się łóżko porodowe, worek "SAKO", piłka, drabinki i materac. Korzystanie z tych udogodnień w czasie porodu ułatwia kobiecie relaks i przyspiesza rozwieranie szyjki macicy. Druga sala wyposażona jest w profesjonalną wannę do porodu lub immersji wodnej, łóżko porodowe, worek "SAKO" oraz piłkę. Kobiety korzystające z wody w czasie porodu łatwiej radzą sobie z bólem, znacznie rzadziej proszą o leki przeciwbólowe lub inne metody analgezji oraz mają znacznie wyższy poziom satysfakcji po porodzie. Każda z sal posiada kompletny węzeł sanitarny z kabiną prysznicową. - SYSTEM AUDIO Kładziemy duży nacisk na zapewnienie pacjentkom poczucia bezpieczeństwa, intymności i kameralnej atmosfery podczas porodu. W trakcie pobytu na Bloku Porodowym każda pacjentka może nieodpłatnie skorzystać z: porodu rodzinnego z bliską rodzącej osobą (osoba towarzysząca proszona jest o przyniesienie czystej zmiennej osobistej odzieży i obuwia) i ona również może być informowana na bieżąco o przebiegu porodu pobrania krwi pępowinowej do banku komórek macierzystych Bardzo dbamy również, aby po porodzie mama miała nieprzerwany kontakt z dzieckiem "skóra do skóry". W ciągu pierwszych 2 godzin nie wykonujemy żadnych zbędnych zabiegów, ważenie i mierzenie noworodka następuje po 2 godzinach. powrót 3. Plan porodu Plan porodu to rodzaj dokumentu, w którym kobieta określa swoje oczekiwania i preferencje dotyczące porodu. Daje jej możliwość współdecydowania odnośnie jego przebiegu, bardziej świadomie uczestniczyć w porodzie. Jest opracowywany wspólnie z lekarzem prowadzącym ciążę lub położną (Dziennik Ustaw Nr 187 z dn. 7.10.2010 poz. 1259) Wzór planu porodu można otrzymać od lekarza prowadzącego ciążę lub w naszym Szpitalu w Poradni K, w Szkole Rodzenia, w Położniczej Izbie Przyjęć, na Bloku Porodowym lub na naszej stronie internetowej www.szpital.net.pl Plan porodu - wzór (pdf) powrót 4. Pozycje porodowe Poród w naszym Szpitalu można odbyć w dowolnych pozycjach, tj. na boku, na stojąco, na siedząco, w pozycji kolankowo-łokciowej, kucznej, a także w wodzie. Umożliwia to rodzącej aktywne uczestniczenie w I i II okresie porodu, zmniejsza odczuwanie bólu przez rodzącą i poprawia komfort porodu. Rodzące instynktownie zmieniają pozycję ciała i sposób poruszania się, dostosowując je do własnych potrzeb i zaawansowania porodu. Pozycje wertykalne wpływają na sprawniejszy przebieg porodu, ułatwiają dziecku prawidłowe wstawianie się w kanał rodny, zmniejszają odczuwanie bólu porodowego, dają kobiecie poczucie panowania nad sytuacją, powodują przypływ sił i energii. Nie stosujemy rutynowego nacięcia krocza, jedynie w medycznie uzasadnionych przypadkach. Ochronie krocza sprzyja poród w w/w pozycjach. powrót 5. Metody łagodzenia bólu znieczulenie zewnątrzoponowe W 1999 r. jako pierwsi na Śląsku wprowadziliśmy znieczulenie przewodowe porodu na życzenie rodzącej, dostępne bez ograniczeń przez całą dobę. Do 2013 roku wykonaliśmy ok. 8000 znieczuleń przewodowych. O wyborze rodzaju znieczulenia przewodowego, najbardziej odpowiedniego na danym etapie porodu decyduje lekarz anestezjolog wraz z położnikiem. Jako najskuteczniejsze w analgezji porodu uznajemy znieczulenie zewnątrzoponowe, podpajęczynówkowe i połączenie obu metod. Znieczulenie to jest bardzo skuteczną metodą znoszenia bólu podczas całego porodu - zmniejsza jego odczuwanie w 75-100 proc. Nie zaburza jego przebiegu. Rodzące są świadome tego, co się dzieje dookoła, łatwiej się rozluźniają i koncentrują na technikach oddechowych. Z naszego wieloletniego doświadczenia wynika, że poród w znieczuleniu przewodowym trwa krócej i jest mniej urazowy dla matki i dziecka. Ponadto znieczulenie zewnątrzoponowe nie zaburza mobilności pacjentki w trakcie porodu, można je przedłużyć na okres poporodowy w przypadku bolesnego obkurczania się macicy podczas karmienia. Zniesienie bólu powoduje relaksację i wyciszenie rodzącej, co sprzyja dobrej współpracy z personelem i optymalizuje przebieg porodu. Pacjentki, które chciałyby skorzystać z takiej formy łagodzenia bólu porodowego proszone są wykonanie ok. 2-3 tygodnie przed wyznaczonym terminem porodu badań: układu krzepnięcia i morfologii i zgłoszenie się z wynikami i karta ciąży na konsultacje anestezjologiczną w Oddziale. Konsultację można odbyć codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach popołudniowych, a w soboty i niedzielę przez cały dzień. Znieczulenia do porodu wykonujemy nieodpłatnie. TENS - przezskórna elektryczna stymulacja nerwów. TENS jest urządzeniem wielkości telefonu komórkowego zasilany baterią. Do urządzenia są podłączone cztery płaskie, żelowe elektrody, przyklejane jak plastry do pleców rodzącej. Aparat jest wyposażony w pilota, który służy do zmiany natężenia stymulacji. W czasie bolesnych skurczy przyklejamy elektrody do pleców rodzącej i włączamy urządzenie. W momencie rozpoczęcia skurczu rodząca przyciska włącznik na pilocie, regulując siłę impulsu elektrycznego. Impuls ten dociera do ciała w miejscu przypięcia elektrod, wywołując efekt przeciwbólowy-zamiast bólu kobieta odczuwa lekkie mrowienie w okolicy elektrod. poród w wodzie i immersja wodna Woda podczas porodu daje poczucie rozluźnienia, poród w wodzie przebiega szybciej, a działanie wody można porównać do działania środków przeciwbólowych. Tkanki krocza stają się bardziej rozluźnione i podatne na rozciąganie. Rzadziej konieczne jest wykonanie nacięcia krocza. Woda w znakomity sposób relaksuje rodzącą kobietę, eliminując stres związany z porodem. Zalety porodu w wodzie i immersji wodnej: ciepła woda łagodzi napięcie nerwowo-mięśniowe, przez co zmniejsza ból. lekkie falowanie wody stymuluje poród, co wpływa na skrócenie czasu porodu. łatwiejsze przyjmowanie dowolnej pozycji. relaks w wodzie wpływa na szybsze rozwieranie się szyjki macicy szybsze zstępowanie główki w kanale rodnym łagodne przejście "z wody do wody" zmniejsza stres związany ze zmianą środowiska. aromaterapia Aromaterapia w sali porodowej, zarówno w I i w II okresie porodu zyskuje coraz więcej zwolenników. Można doświadczyć znakomitego wpływu zapachu na stan psychofizyczny rodzącej, komfort i jej aktywność niezbędną w czasie porodu. Niektóre zapachy poprawiają komfort psychomotoryczny, a inne działają uspokajająco wzmagając koncentrację. muzykoterapia (relaksacja) Muzykoterapia powoduje zmniejszenie odczucia lęku i wprowadza przyjemną atmosferę na bloku porodowym. Powoduje podnoszenie progu bólowego, normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, ułatwia oddychanie, zmniejsza czas trwania I okresu porodu, dobrze wpływa na stan dziecka, natomiast w II okresie porodu zachęca do podjęcia wysiłku, do działania. masaż Masaż jest metodą odprężającą i relaksującą, która jest znana i stosowana od stuleci. Podczas porodu pomaga rozładować wewnętrzne napięcie w ciele kobiety, dodaje energii i sił, ale także może być traktowany jako forma komunikowania się z rodzącą. gaz Entonox Wziewna alternatywa łagodzenia bólu porodowego. Gaz jest mieszaniną podtlenku azotu i tlenu w równych częściach. Z każdym wdechem następuje rozluźnienie mięśni miednicy, przez co skurcze są zdecydowanie mniej bolesne. W czasie korzystania z tego rodzaju znieczulenia nie jest konieczna obecność lekarza anestezjologa. Stosowanie gazu Entonox jest bezpieczne dla matki i dziecka, nie wydłuża czasu trwania porodu i nie powoduje zaburzeń czynności skurczowej macicy. powrót 6. Co rodząca zabrać powinna dokumenty- karta ciąży, karta NFZ, dowód osobisty, badania - grupa krwi (oryginał), USG, Dodatkowe wyniki badań wykonywanych w ciąży, ew. konsultacje od lekarzy specjalistów dla dziecka - pieluchy jednorazowe typu np. Pampers ok. 20 szt., chusteczki nawilżane, krem do pielęgnacji pośladków dla pacjentki - 2-3 koszule umożliwiające karmienie, 1 koszula do porodu z krótkim rękawem, 3-4 paczki podpasek typu np. Bella "Mamma", 10 podkładów chłonnych (60x90 cm), przybory toaletowe, ręczniki, szlafrok, pantofle, sztućce, kubek, talerzyk, niegazowana woda mineralna powrót 7. Indywidualna opieka położnej podczas porodu Istnieje możliwość indywidualnej opieki położnej w trakcie porodu w ramach usług dodatkowych. Umowę taką zawiera pacjentka z Dyrekcją Szpitala, a opłacana jest po porodzie. Koszt usługi wynosi 810 zł. Osoby zainteresowane proszone są o kontakt z wybraną przez siebie położną,informacje pod nr 32 42 00 311. W trakcie pobytu na Bloku Porodowym każda pacjentka może nieodpłatnie skorzystać z: porodu rodzinnego z bliską rodzącej osobą (osoba towarzysząca proszona jest o przyniesienie czystej zmiennej osobistej odzieży i obuwia) i ona również może być informowana na bieżąco o przebiegu porodu pobrania krwi pępowinowej do banku komórek macierzystych Bardzo dbamy również, aby po porodzie mama miała nieprzerwany kontakt z dzieckiem "skóra do skóry". W ciągu pierwszych 2 godzin nie wykonujemy żadnych zbędnych zabiegów, ważenie i mierzenie noworodka następuje po 2 godzinach. powrót 8. Najczęściej zadawane pytania Czy będę wiedziała, że zaczął się poród? Zarówno dnia jak i godziny porodu nie da się zaplanować. Na podstawie daty ostatniej miesiączki wyliczany jest jedynie przybliżony dzień narodzin dziecka, jednak tylko ok. 5% dzieci rodzi się w tym terminie. Zdecydowana większość kobiet rodzi swoje dzieci między 38. a 41. tygodniem ciąży. Rozpiętość czasowa oczekiwania na dziecko jest zatem dosyć duża. Lekarz prowadzący ciążę powinien udzielić informacji, kiedy organizm kobiety zaczyna przygotowywać się do porodu. Rozpoczęcie porodu sygnalizują dwie sytuacje pojawienie się regularnych, bolesnych skurczów macicy występujących częściej niż 10 min i trwających około 30 sek.,które przybierają na sile i wydłużają się odejście wód płodowych Jeżeli pojawią się takie skurcze i/ lub odejdą wody płodowe, jest to sygnał dla rodziców, że powinni jechać do szpitala. Odejście czopa śluzowego czasem podbarwionego krwią świadczy jedynie o zbliżającym się porodzie, jednak nie jest sygnałem, że poród już się rozpoczął. Każda niepokojąca sytuacja, tj. krwawienie z dróg rodnych, nadmierne lub słabo odczuwalne ruchy dziecka również wymagają pilnej konsultacji lekarskiej. Chcę rodzić w Państwa szpitalu - jakie formalności powinnam spełnić i jakie dokumenty powinnam mieć ze sobą? Każda pacjentka ma prawo rodzić w wybranym przez siebie szpitalu. Do porodu nie jest wymagane skierowanie od lekarza prowadzącego ciążę. Nie obowiązuje też rejonizacja, czyli każda pacjentka (również z innego miasta czy województwa może rodzić w naszej placówce). Dokumentacja potrzebna do przyjęcia dostępna jest w zakładce "Co rodząca zabrać powinna". Czy poród rodzinny wiążę się z dodatkowymi formalnościami? W naszym szpitalu każda pacjentka może nieodpłatnie skorzystać z porodu rodzinnego z bliską sobie osobą. Może to być mąż, partner, mama czy przyjaciółka. Nie wymagamy ukończenia kursu szkoły rodzenia, jednak zachęcamy do przygotowania się w ten sposób do porodu. Osoba towarzysząca proszona jest o przyniesienie ze sobą czystej zmiennej odzieży i obuwia. Jak powinnam się przygotować, aby skorzystać ze znieczulenia zewnątrzoponowego? Pacjentki, które chciałyby skorzystać z takiej formy łagodzenia bólu porodowego proszone są wykonanie ok. 2-3 tygodnie przed wyznaczonym terminem porodu badań: układu krzepnięcia i morfologii i zgłoszenie się z wynikami i karta ciąży na konsultacje anestezjologiczną w Oddziale. Konsultację można odbyć codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach popołudniowych, a w soboty i niedzielę przez cały dzień. Znieczulenia do porodu wykonujemy nieodpłatnie. Inne formy łagodzenia bólu porodowego nie wymagają specjalnego przygotowania. Chciałabym urodzić dziecko w wodzie - jak powinnam się przygotować? Wstępnej kwalifikacji do porodu w wodzie dokonuje lekarz prowadzący ciążę. Jeżeli nie stwierdza on p/wskazań, pacjentka powinna mieć przy sobie aktualny wynik wymazu bakteriologicznego z pochwy. Ostateczna kwalifikacja należy do lekarza sprawującego opiekę nad pacjentką w czasie porodu. Jak długo trwa pobyt po porodzie w szpitalu? Po porodzie fizjologicznym około 3 dni, po cięciu cesarskim około 5 dni (czas pobytu może ulec zmianie w zależności od stanu zdrowia mamy lub dziecka). |
|
|
|
#793 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/k0000008.pdf
|
|
|
#794 |
|
Zakorzenienie
|
ja podobnie slyszalam, ze klups ma slabej jakosci meble, dlatego omijam raczej ta firme. znajomi mieli komode i lozeczko klups i po polowie roku uzytkowania wszystko albo trzeszczalo albo sie niedomykalo :/
|
#795 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39918712]Elaine ja w wakacje przeleciałam przez rower (razem z rowerem zresztą), tzn. jechałam dość szybko z górki i zahaczyłam o jakąś gałązkę, no i poleciałam. [/QUOTE]
ojejje... to u Ciebie to duzo drastyczniej wygladalo.. u mnie zwyczajny fikolek na lodzie z bólem to boli, tylko ze jakoś jestem odporna i ból mi dokucza jak jest b.silny - tak sie przynajmniej zorientowalam bo reakcjach ludzi tuż obok i lekarzy w roznych sytuacjach. ale bardzo dziekuje ) Cytat:
ewusia: uu teraz to dumna jestem, ze z moim mozgiem i pamięcią nie tak źle jeszcze w sumie w rękę się uderzyłam, nie w głowę
Zawsze i na wieczność uczyńmy z życia święto https://instagram.com/rudymspojrzeniem http://www.rudymspojrzeniem.pl Galeria pazurkowa: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692 Edytowane przez elaine-blath Czas edycji: 2013-03-22 o 12:57 |
|
|
|
|
#796 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#797 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
) takie rzeczy nie goją się już tak mega szybko i pozostawiają ślad... Mnie to dziś ten mięsień pobolewa :/ Ale może u Ciebie będzie lepiej ![]() Ja się teraz położyłam na wznak, bo chcę iść do sklepu, ale wcześniej jeszcze chciałam znaka od małego i tak mnie zaczął kopać, że aż nagrałam filmik ze skaczącym brzuchem ![]() Wróci TŻ to mu puszczę, skoro nie czuje, to zobaczy
|
|
|
|
|
#798 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#799 | |
|
Zakorzenienie
|
Witam się popołudniowo poobiednie.
Jakoś od rana nie miałam weny na komputer, potem skoczyłam do pracy zwolnienie zanieść. Stęskniłam się za pracą, ale póki co wrócić nie mogę. Cytat:
Oliath odnośnie propozycji twojego taty. Wg mnie fajna. Pytanie czy te długi u komornika to sobie są i odsetki rosną czy jest układ ratalny? W momencie układu ratalnego odsetki przestają rosnąć, a wy co miesiąc wpłacacie jakąś kwotę. Mój mąż ma taki układ z Urzędem Skarbowym. Sam ustalił wysokość rat, żeby wydolić co miesiąc. To dobre rozwiązanie ze względu na te odsetki. Jakaś poddenerwowana jestem non stop. Nawet zdenerwowałam się jak mi córka powiedziała, że nie chce iść na dwór!
|
|
#800 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#801 |
|
Zakorzenienie
|
elaine-blath oj.. czyli 'troszkę' gorzej niż potłuczenie.. za to wszystko teraz musi robić za Ciebie Tż
Anulka_p może Twojemu dzidziolowi smaki się zmieniły..już nie szaleje za Toffiefie ![]() Tekst o tatusiu - |
|
|
|
#802 |
|
Zakorzenienie
|
Perse: no niestety z tym wiekiem to racja:P za 3 dni juz 3 na początku się pojawi....lekarz też mi powiedział że to chwilę zajmie, szczególnie że nie moga podjąć dodatkowych działan ze wzgledu na dziecko. Juz nawet nie pytalam jakich. Ja to przezyje
mela: a sloneczko swieci u Ciebie?
|
#803 |
|
Zakorzenienie
|
Jagodowe lekko droższe - 6,80, ale to i tak nie 9...
|
|
|
|
#804 |
|
Zakorzenienie
|
dzoan: noo jest kilka plusów
Igorek cały ( aktywnosc wróciła.. godzinna przerwa po 6 na spanie i od 7mej znow bardzo aktywny), mąż za mnie niemal wszystko robi (ciekawi mnie ile czasu bedzie mi sie to podobac, jak zaczal za mocno nade mna skakac na początku ciąży to powiedzialam ze niepełnosprawna nie jestem, dobrze się czuję i niektóre rzezy mogę sama robić:P), mogę z wami na wizażu posiedzieć, pooglądać strony z rzeczami dla dzidziusia.. poczytac ksiażkę itd itd w
|
#805 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nom Ci się należą za bystrość umysłu, bo mnie to tylko tak świtało i nie mogłam sobie przypomnieć, musiałam przeczytać.Cytat:
|
|
|
#806 |
|
Zakorzenienie
|
aaaa mialam wczoraj wrzucic:
http://www.groupon.pl/oferty/cala-po..._0_0_78&a=1661
|
#807 |
|
Zakorzenienie
|
Dla tych co chcą mieć więcej dzieci ze swoimi TŻ-ami. Uważajcie jak wysyłacie ich do dentysty
|
#808 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#810 |
|
Zakorzenienie
|
Witojcie żabki
![]() Ja juz z samego rana byłam z Tz-em w mieście.Zrobilismy sobie wycieczke autobusem Ogladalismy garnitury i odzież ciążową I takie tam rózniaste.Byliśmy na kebabie Teraz ogarnęłam z grubsza chatke i czeka mnie prasowanko.
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:40.

no i mamy dylemat 

) Gdzie ta upragniona i wyczekiwana wiosna? No gdzie? 
Ale ciekawa jestem ile malutka urosła i czy dużo przytyła